Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Κοπελούζος project:(39 αιτήσεις για αιολικά πάρκα στην Κρήτη) πώληση των παγίων έργων ΑΠΕ που διέθετε ο όµιλος στην ιταλική Enel.

Είδε Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίο η Τίνα Μπιρμπίλη

Για την ενεργειακή αγορά συζήτησε η υπουργός Περιβάλλοντος με τους επιχειρηματίες Γ. Βαρδινογιάννη και Ευαγ. Μυτιληναίο.
Ο Όμιλος Μυτιληναίου και η Motor Oil, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, έχουν συστήσει κοινή εταιρία με συμμετοχή 50 - 50 %, για την εισαγωγή και εμπορία Φυσικού Αερίου. Η απόπειρα εισαγωγής από την εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο, μέσω των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας δεν ευοδώθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων στελεχών της ΔΕΣΦΑ.

Οι δύο όμιλοι δραστηριοποιούνται επίσης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

♦ Αύριο, η υπουργός Περιβάλλοντος θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της εντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

====================================
Αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση η πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα
Εξαντλείται η ηλεκτρική ενέργεια

Μπορεί η Βενεζουέλα να είναι η πέμπτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, ωστόσο, στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Η υπερβολική εξάρτηση της χώρας στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια (το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται με αυτό τον τρόπο) σε συνδυασμό με την ξηρασία έφερε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε πρόγραμμα κυλιόμενων τετράωρων διακοπών ρεύματος στην πρωτεύουσα Καράκας.

Το γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, αφού δεν υπήρχε ενημέρωση για το πότε θα γίνουν οι διακοπές με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να προγραμματίσουν τις εργασίες τους.

Παράλληλα, υπήρξε κινητοποίηση της Αστυνομίας για την κίνηση στους δρόμους (ούτε τα φανάρια γλίτωσαν από τις διακοπές), ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις επεισοδίων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τσάβες αναγνώρισε το πρόβλημα και έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι διακοπές.

Παράλληλα ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Ενέργειας, στον οποίο χρέωσε το πρόβλημα και την έλλειψη προγραμματισμού.

Ο Τσάβες πάντως ξεκαθάρισε ότι στην υπόλοιπη χώρα θα συνεχιστούν οι διακοπές ρεύματος, «με υπευθυνότητα και προγραμματισμό».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με τους κορυφαίους της κυβέρνησής του προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Αντιπολίτευση βέβαια έχει άλλη γνώμη: η χώρα έφτασε στο σημείο που έφτασε από τις λανθασμένες επιλογές του προέδρου και την έλλειψη επενδύσεων στους σωστούς τομείς...
=====================================
Κίνητρα για παραγωγή ενέργειας
μέσω ανανεώσιμων πηγών


Αύξηση της τιμής της μεγαβατώρας κατά 7,71 ευρώ προβλέπει απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος
Της Χρυσας Λιαγγου

Aυξημένα έσοδα κατά 7,71 ευρώ τη μεγαβατώρα για το 2009 διασφαλίζει για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής. H υπουργός κ. Tίνα Mπιρμπίλη υπέγραψε στις 14 Δεκεμβρίου απόφαση που αναπροσαρμόζει τις τιμές αποπληρωμής των παραγωγών από AΠE, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2009 κατά 7,71 ευρώ τη μεγαβατώρα. H απόφαση αφορά όλες τις τεχνολογίες με εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά για τα οποία το τιμολόγιο είχε ήδη αναπροσαρμοστεί. Aυτό σημαίνει ότι ο ΔEΣMHE που εκ του νόμου έχει την υποχρέωση αποπληρωμής των παραγωγών, θα πρέπει να καταβάλει για την ενέργεια που απορρόφησε στο σύστημα καθ’ όλη την διάρκεια του 2009, αυξημένα κονδύλια, ενώ είναι γνωστό ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει με βάση τις μη αναπροσαρμοζόμενες τιμές. Oπως έχει ήδη αναφέρει σε παλαιότερο αναλυτικό ρεπορτάζ η «K» το έλλειμμα του ΔEΣMHE μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009 από την εκκαθάριση της ενέργειας που αγοράζει από τους παραγωγούς και διαχέει στο σύστημα και του κόστους που πρέπει να καταβάλλει σε αυτούς βάσει της εγγυημένης τιμής που προβλέπει ο νόμος είχε ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ και έτρεχε με ρυθμό προσαύξησης κατά 7,5 εκατ. ευρώ τον μήνα. H αναπροσαρμογή της παραγόμενης από AΠE μεγαβατώρας κατά 7,71 ευρώ αναδρομικά από την 1/1/2009, διευρύνει σημαντικά το έλλειμμα μεγεθύνοντας το πρόβλημα για τη νέα ηγεσία του ΔEΣMHE, καθώς το YΠEKA διά της υπουργού κ. Tίνας Mπιρμπίλη αλλά και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Iωάννη Mανιάτη έχει ταχθεί κατά της αύξησης του τέλους για AΠE που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Για το 2011 πάντως η αύξηση του τέλους AΠE θεωρείται από το σύνολο των αρμοδίων φορέων αναπόφευκτη, καθώς θα πρέπει να καλύπτει και τη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή κατά 1.000 μεγαβάτ ετησίως, βάσει των στόχων που θέτει το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

H αναπροσαρμογή των τιμολογίων εντάσσεται στο πλαίσιο αυτού του στόχου και λειτουργεί ως επιπλέον κίνητρο για επένδυση στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Oι νέες τιμές για την παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα αναπροσαρμόζεται με τη νέα υπουργική απόφαση στα 87,85 ευρώ η μεγαβατώρα για το διασυνδεδεμένο σύστημα και στα 99,45 ευρώ η μεγαβατώρα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Για τα υπεράκτια πάρκα στα 104,85 ευρώ η μεγαβατώρα, στα υδροηλεκτρικά έως 15 μεγαβάτ 87,85 ευρώ η μεγαβατώρα στο διασυνδεδεμένο σύστημα και στα 99,45 ευρώ η μεγαβατώρα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αντίστοιχη είναι η τιμή στη γεωθερμία και στη βιομάζα, όπως και στη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού (ΣHΘYA). Στα 264,85 ευρώ η μεγαβατώρα αναπροσαρμόζεται η τιμή για την παραγωγή από ηλιακή ενέργεια πλην φωτοβολταϊκών με ισχύ έως 5 μεγαβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα και στα 294,85 ευρώ η μεγαβατώρα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. H νέα τιμή για την παραγωγή ενέργειας ισχύος άνω των 5 μεγαβάτ από την ίδια τεχνολογία για το διασυνδεδεμένο σύστημα ανέρχεται στα 244,85 ευρώ η μεγαβατώρα στο διασυνδεδεμένο σύστημα και στα 264,85 ευρώ η μεγαβατώρα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Αύξηση παραγωγής κατά 21,5% το 2009

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔEΣMHE, η παραγωγή από AΠE τον Nοέμβριο του 2009 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 αυξήθηκε κατά 29,67%, φτάνοντας στις 148.567 MWh. Tο ενδεκάμηνο Iανουρίου - Nοεμβρίου 2009 η συνολική παραγωγή AΠE και ΣYΘHA (Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού Θερμότητας Yψηλής Aπόδοσης) στο διασυνδεδεμένο σύστημα αυξήθηκε κατά 21, 50% σε σχέση με τους πρώτους έντεκα μήνες του 2008 και έφτασε στις1.663.774 MWh. H εγκατεστημένη ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών σε σχέση με τον Oκτώβριο του 2008 αυξήθηκε από τα 179,75 MW στα 182,34 MW τον Nοέμβριο και η παραγωγή στις 59,255 MWh από 37.289 MWh. Στον τομέα των αιολικών πάρκων η εγκατεστημένη ισχύς παρέμεινε στα 916,61 MW, ενώ η παραγωγή έπεσε στις 146.646 MWh. Mειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών ήταν και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών που έπεσε στις 4.478, 90 MWh τον Nοέμβριο από 9.595, 07 MWh τον Oκτώβριο. H παραγωγή ενέργειας από ΣYΘHA αυξήθηκε τον Nοέμβριο στις 19.116 MWh από 15.124 MWh, ενώ η παραγωγή βιοαερίου - βιομάζας έφτασε τον Nοέμβριο στις 14.663 MWh.

===================================
Κοπελούζος: Ψάχνει "σωσίβιο" στην ενέργεια µε project υψηλού ρίσκου

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με ένα νέο υπερφιλόδοξο και υψηλού ρίσκου σχέδιο επιχειρεί να βγει από το τέλµα στο οποίο έχει περιέλθει στον τοµέα της ενέργειας ο όµιλος Κοπελούζου. Στις αρχές Δεκεµβρίου και µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, ο όµιλος κατέθεσε συνολικά 39 αιτήσεις για ισάριθµα αιολικά πάρκα στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σύµπλεγµα αιολικών πάρκων που θα εκτείνεται και στους τέσσερις νοµούς του νησιού, µε προβλεπόµενη εγκατεστηµένη ισχύ που θα ξεπερνά τα 1.000 MW.

Η σειρά των αιολικών πάρκων προβλέπεται να εγκατασταθεί σε όλη την Κρήτη, από τις κορυφογραµµές του Ψηλορείτη και το οροπέδιο του Λασιθίου µέχρι τα νότια Χανιά. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν στη Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας στις 10 Δεκεµβρίου, ενώ ως ενδιαφερόµενες εµφανίζονται κοινοπραξίες της εταιρείας Κ. Σάρρας & Σία, πίσω από την οποία βρίσκεται ο όµιλος.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Κ», η επένδυση, που εκτιµάται πως θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, δεν σταµατά στην κατασκευή των αιολικών πάρκων αλλά προβλέπει επιπλέον την κατασκευή διασύνδεσης από την Κρήτη προς την Πελοπόννησο, προκειµένου η παραγόµενη ενέργεια να διαχέεται και να πωλείται στο ηπειρωτικό σύστηµα. Η πόντιση καλωδίου που θα συνδέει ηλεκτρικά την Κρήτη µε την υπόλοιπη Ελλάδα είναι ένα µεγάλο έργο, για το οποίο µάλιστα τη δεκαετία του ’80 είχαν γίνει και οι σχετικές µελέτες. Τότε η σύνδεση δεν προχώρησε λόγω τεχνικών προβληµάτων και κυρίως γιατί δεν υπήρχαν τεχνολογίες για να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα του µεγάλου θαλάσσιου βάθους στη θαλάσσια περιοχή µεταξύ Μονεµβασιάς και Χανίων.

Πρόσφατη µελέτη του Πολυτεχνείου, το 2007, είχε υποστηρίξει ότι η διασύνδεση είναι τεχνικά εφικτή και πρότεινε την πόντιση δύο ανεξάρτητων υποβρύχιων καλωδίων από 350 έως 550 MW.

Ερωτήµατα

Το συγκεκριµένο πλάνο του οµίλου Κοπελούζου θυµίζει σε πολλά –και αυτό προκαλεί αρκετές αµφιβολίες σε σχέση µε τις δυνατότητες να γίνει πράξη– ένα άλλο µεγαλεπήβολο σχέδιο της ίδιας εταιρείας που «πνίγηκε» στο Αιγαίο. Πρόκειται για το προ τριετίας σχέδιο για την κατασκευή αιολικών πάρκων 400 MW σε νησιά των Κυκλάδων, µε ταυτόχρονη διασύνδεσή τους µε το ηπειρωτικό σύστηµα.

Το σχέδιο, προϋπολογισµού 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 290 εκατ. αφορούσαν τα καλώδια, δεν προχώρησε. Η µόνη εξέλιξη που σηµειώθηκε ένα χρόνο µετά ήταν η πώληση των παγίων έργων ΑΠΕ που διέθετε ο όµιλος (127 MW σε λειτουργία και φάση κατασκευής) στην ιταλική Enel. Στον τοµέα των ΑΠΕ, ο όµιλος έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αιτήσεων για νέα έργα στην Εύβοια, τη Μάνη, τη Νεάπολη Λακωνίας, τις Κυκλάδες, καθώς και υπεράκτιων έργων.

Επιπλέον, στα νέα έργα που αναπτύσσονται, βάσει συµφωνίας που υπεγράφη το 2008, συµµετέχει µε ποσοστό 30% η Enel, η οποία έχει δικαίωµα να ανεβάσει το ποσοστό της στο 80%.

Εκτός των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, «άπνοια» επικρατεί και σε σχέση µε το άλλο µεγάλο έργο που προωθείται από τον όµιλο Κοπελούζου, το θερµικό εργοστάσιο σε συνεργασία µε την Enel, στη Χαιρώνεια Βοιωτίας, το οποίο παραµένει κολληµένο σε αδειοδοτικά προβλήµατα.
 
Φιλόδοξα σχέδια µε περιορισµένα αποτελέσµατα

Αυτοδηµιούργητος επιχειρηµατίας ο Δηµήτρης Κοπελούζος, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως έµπορος αυτοκινήτων. Βουλευτής Κυκλάδων την περίοδο 1981-1985, συµµετείχε ως µέλος της τότε Επιτροπής Εµπορίου και Βιοµηχανίας. Ο οµώνυµος όµιλος σήµερα περιλαµβάνει διάφορες θυγατρικές και δραστηριοποιείται στους τοµείς του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων, της διαχείρισης µαρινών και του real estate.

Βασικό όχηµα για τη δραστηριοποίηση στο φυσικό αέριο αποτελεί η Προµηθέας Gas A.E., στην οποία µετέχει µε ποσοστό 50% η ρωσική Gazpromexport Limited, θυγατρική 100% της OAO Gazprom. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον κ. Κοπελούζο. Στη συµβατική ηλεκτροπαραγωγή, ο όµιλος Κοπελούζου συµµετέχει µαζί µε την Gazprom στην Enelco A.E., όπου και διαθέτουν µερίδιο 25% από κοινού. Βασικός µέτοχος της εταιρείας είναι η ιταλική Enel Investment Holding BV (100% θυγατρική της ιταλικής Enel SpA). Στο εµπόριο ηλεκτρισµού δραστηριοποιείται µέσω της Neco Α.Ε. Από τη δεκαετία του ’90 µέχρι και σήµερα, ο όµιλος είναι εκ των βασικών προµηθευτών της ΔΕΗ, προµηθεύοντας µεταξύ άλλων ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την κάλυψη των αναγκών των νησιών τους θερινούς µήνες.

Εκτός από τα εντός των συνόρων εγχειρήµατα, ο όµιλος αναπτύσσει έργα κατασκευής νέων µονάδων ΑΠΕ και συµβατικών στα Βαλκάνια. Ωστόσο οι φηµολογούµενες επεκτάσεις σε Βουλγαρία και Αλβανία µέχρι στιγµής περιορίζονται στην κατ’ αρχήν αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου στην Αλβανία.

Εκτός ενέργειας, ο όµιλος συµµετείχε σε διάφορα έργα τοµέων όπως µεταφορές (εργολαβίες ΗΛΠΑΠ), διαθέτει µερίδιο στο αεροδρόµιο των Σπάτων, ενώ σχεδιάζει συµµετοχή σε project διαχείρισης απορριµµάτων.

Επίσης ο όµιλος διατηρεί συµφέροντα στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που αντιµετωπίζει εµπόδια. Η στενή σχέση του οµίλου µε έργα ρωσικών συµφερόντων δεν σταµατά στην ενέργεια. Έτσι, πρόσφατα ανέλαβε την κατασκευή του αεροδροµίου της Αγ. Πετρούπολης.

Οι εταιρείες Οµίλου Κοπελούζου
-Damco Energy A.E.
-Damlot Lottery Games A.E.
-Enelco A.E.
-Gre-Tex Power Limited
-Horizon Air Investments A.E.
-Neco A.E.
-Προµηθέας Gas A.E.
-Technoinvest A.E.

Δεν υπάρχουν σχόλια: