Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Έτσι, εργαζόμενος στη ΔΕΗ, με 35 έτη ασφάλισης να βγαίνει στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας

Το προεδρείο του Σωματείου «ΕΝΩΣΗ» καλεί όλα τα εκλεγμένα μέλη της Κ. Διοίκησης και των Τ.Ο.Σ να πλαισιώνουν τα κλιμάκια της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που θα βρίσκονται στους χώρους εργασίας στις 3-4-5/02/2010 για ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σχετικά με τις εκλογές των κοινωνικοποιήσεων που θα γίνουν στις 10-11/02/2010.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ

==========================================



==========================================
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β ΑΘΗΝΩΝ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ

26-1-2010

Προς τους κ. κ. υπουργούς
1.Οικονομικών
2.Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: Καθεστώς προσλήψεων προσωπικού στη ΔΕΗ και τις ΔΕΚΟ

Σύμφωνα με το νόμο 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ, οι επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου προσλαμβάνουν προσωπικό κατά παρέκκλιση των εσωτερικών κανονισμών τους και οι συμβάσεις εργασίας για το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα.

Στη ΔΕΗ, όπου το Δημόσιο διατηρεί το 51 % των μετοχών, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 2.000 νέων εργαζομένων που ξεκίνησε το 2007. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στις 15 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ότι «όλες οι προσλήψεις και με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας γίνονται σύμφωνα με το Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού της ΔΕΗ». Με άλλα λόγια ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ δεν θα εφαρμόσει το νόμο 3429 / 2005 και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να καταργήσει το νόμο 3429 / 2005;
2.Εάν όχι, γιατί οι διατάξεις του δεν εφαρμόζονται από τη ΔΕΗ;
3.Σκοπεύει η κυβέρνηση να επαναφέρει το καθεστώς μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στις ΔΕΚΟ;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Παπαθανασίου


==========================================
ΠΑΣΚΕ:ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ;Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,
Σε λίγες μέρες στις 10 και 11 Φλεβάρη ψηφίζουμε για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Είναι θεμιτό η κάθε παράταξη να απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους προκειμένου να τους πείσει να την

στηρίξουν.
Πάγια θέση της ΠΑΣΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι να μην σχολιάζει τα όσα ισχυρίζεται η κάθε παράταξη ότι έκανε ή πέτυχε με την δράση της.
Είμαστε σίγουροι ότι ο κάθε συνάδελφος γνωρίζει τον αγώνα, την στάση και την πορεία της κάθε παράταξης σε κάθε θέμα, σε κάθε ζήτημα διαχρονικά.
Όταν όμως αγαπητοί συνάδελφοι, για ένα κορυφαίο ζήτημα όπως αυτό του καθεστώτος πρόσληψης των νέων συναδέλφων που όλοι μαζί παλέψαμε και που το έλυσε όπως εμείς θέλαμε, όχι η κυβέρνηση της Ν.Δ. γιατί διαφωνούσε, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι η Διοίκηση του Αθανασόπουλου που ήθελε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, αλλά η Διοίκηση Ζερβού (που μέχρι στιγμής δείχνει να σέβεται τις ΣΣΕ), είναι τουλάχιστον στοιχειώδης έλλειψη σεβασμού προς τις άλλες παρατάξεις, να ισχυρίζεται η ΔΑΚΕ ότι αυτή πέτυχε να λύσει αυτό το ζήτημα. Γίνεται δε και προκλητικό όταν ο πρώην Υπουργός της Ν.Δ κ. Παπαθανασίου έχει καταθέσει επερώτηση κατακεραυνώνοντας την Κυβέρνηση και την Διοίκηση του κ. Ζερβού γιατί δεν εφαρμόζει το Ν.3429 και προσλαμβάνει τους εργαζόμενους με τις ΣΣΕ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η «ανεξάρτητη» ΔΑΚΕ έξι μέρες τώρα να μην έχει καταγγείλει την απαράδεκτη επερώτηση του κ. Παπαθανασιου !!
Συνάδελφοι,
Ο καθένας μας μπορεί να λέει ότι θέλει, ο αλάνθαστος κριτής είστε εσείς.
Εμείς με σεμνότητα σας λέμε ότι δεν θα σας προδώσουμε γιατί εμείς ποτέ δεν ξεχάσαμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και ποιους εκπροσωπούμε.
Πρώτα από όλα και πάνω από όλα είμαστε εργαζόμενοι, είμαστε συνδικαλιστές


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
===============================================================


ΔΑΚΕ-ΔΕΗ:ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Σε απάντηση του ΔΤ της ΠΑΣΚΕ ο σχολιασμός που θα μπορούσατε να κάνετε για την παράταξη της ΔΑΚΕ είναι η διαχρονική πρακτική, οι αγώνες και τα έργα της. Για το κορυφαίο ζήτημα όπως αυτό του καθεστώτος πρόσληψης των νέων συναδέλφων μας ανατρέξτε στην υπογραφή της ΕΣΣΕ του 2006-2007 που υπογράφεται από τον επικεφαλή της ΔΑΚΕ και Γεν. Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με Κυβέρνηση τη ΝΔ.
Η ΔΑΚΕ δεν συμβιβάστηκε είτε με απλούς βουλευτές που καταθέτουν επερωτήσεις, είτε με Διοικήσεις που στρεφόταν ενάντια στα συμφέροντα της ΔΕΗ και των εργαζομένων της. Η ΔΑΚΕ δεν υιοθετεί τον Κυβερνητικό συνδικαλισμό και περιμένουμε από την ΠΑΣΚΕ να αντιδράσει για τα κλεισίματα των μονάδων (Μεγαλόπολη κλπ.) και Ορυχείων.
Ο αγώνας για νέες προσλήψεις, μισθολόγιο και νέα ΕΣΣΕ ανάλογα των τελευταίων ετών συνεχίζεται.
Συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ
ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ
Στις 10-11 Φεβρουαρίου 2010 ψηφίζουμε την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο ΔΣ της ΔΕΗ, ψηφίζουμε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ.
ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ ● Κατάργηση και μείωση επιδομάτων.
● Υπερφορολόγηση – μείωση μισθών.
● Ασφαλιστικό – Αύξηση ορίων ηλικίας – κατάργηση της αυτοτέλειας μας.
● Διαμελισμό της ΔΕΗ σε θυγατρικές.
Γραφείο Τύπου
==========================================================
Ποια όρια ηλικίας και πόσο θα αυξηθούν

Της Ρούλας Σαλούρου

Πυρετός διαβουλεύσεων και συσκέψεων στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ακολούθησε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου περί αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η ηγεσία του υπουργείου, κρατά κλειστά τα χαρτιά της, επεξεργάζεται σενάρια και «ψάχνει» ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, ώστε και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που εξαγγέλθηκε, να προχωρήσει, και τα γενικά όρια να παραμείνουν στο 65ο έτος. Η αύξηση των γενικών ορίων, στο 66ο ή 67ο έτος ηλικίας δεν αποκλείεται, όμως δεν είναι το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Μετά από το «άδειασμα» των προηγούμενων ημερών, στο υπουργείο Εργασίας, οι ανακοινώσεις γίνονται με το σταγονόμετρο, προκειμένου να προστατευθούν από νέες ανατροπές στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Πως να δικαιολογήσει άλλωστε, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος τη στροφή προς τις παραμετρικές αλλαγές, όταν όλος ο προηγούμενος σχεδιασμός, επικοινωνιακός αλλά και ουσιαστικός, είχε στηριχθεί στη διαπίστωση ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια δεν θα προσφέρει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παρά βιωσιμότητα 6 επιπλέον μηνών. Συνεπώς, ήταν επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου, η δέσμευση για μη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και η στροφή προς τις δομικές αλλαγές. Οι σχεδιασμοί όμως ανατράπηκαν, ενώ προς εκτροχιασμό οδεύει και ο κοινωνικός διάλογος. Η ΓΣΕΕ ήδη εξήγγειλε την απόσυρση των επιστημόνων της.
Μάλιστα, όλες οι ενδείξεις πλέον, συντείνουν στο ότι ο διάλογος οδεύει προς το τέλος του. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, μέσα στον επόμενο μήνα, όχι μόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, αλλά θα έχει καταρτιστεί και νομοσχέδιο και θα έχει κατατεθεί στη Βουλή. Άλλωστε, η τροπή των εξελίξεων έχει ανατρέψει ακόμη και την έννοια της διαβούλευσης, αφού πλέον, συζητάμε για πρωθυπουργικές εξαγγελίες, και μάλιστα με τη μορφή διαγγέλματος με στόχο να διασωθεί η χώρα.
Σύμφωνα πάντως με τα σενάρια, τα γενικά όρια θα παραμείνουν στα 65. Άλλωστε, εφόσον προχωρήσουν οι σχεδιαζόμενες δομικές αλλαγές, μέσω της προώθησης ανταποδοτικής σχέσης μεταξύ εισφορών και συντάξεων, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι... ελεύθερα. Για να είναι βέβαια, ικανοποιητικό το ύψος της σύνταξης, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι, να δουλεύουν ακόμη και μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι δύσκολα στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι έχουν αδιάλειπτη εργασία 35 ετών.
Σύμφωνα με το επόμενο σενάριο θα... «πειραχθούν» ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων. Ποιες μπορεί να είναι αυτές;
Για τον ιδιωτικό τομέα, που είναι και η αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, θα μπορούσαν να είναι όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ασφαλισμένων μεταξύ 1983 και 1992, σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες. Για παράδειγμα, άνδρες ασφαλισμένοι σε πρώην ταμεία τραπεζών, που με τη συμπλήρωση 32 ετών ασφάλισης, βγαίνουν υποχρεωτικά στη σύνταξη στα 58, βάσει γενικών κανονισμών.

Άλλο σενάριο, θέλει τα όρια ηλικίας που από το 2013 και μετά, βάσει του τελευταίου νόμου Πετραλιά, σταδιακά και με εξάμηνα πάνε στο 60 έτος, να πάνε, για παράδειγμα στο 62ο. Έτσι, εργαζόμενος στη ΔΕΗ, με 35 έτη ασφάλισης να βγαίνει στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του και όχι το 58ο που ισχύει σήμερα, ή το 60ο που ισχύει από το 2016 και μετά (αύξηση κατά ένα εξάμηνο ανά έτος, από το 2013).

Μια αλλαγή που λίγο – πολύ έχει προεξοφληθεί, είναι στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο. Οι αυξήσεις αυτές, θα αφορούν σε περίπου 140.000 ασφαλισμένες και θα οδηγήσει σε αύξηση ορίων, από 5 έως και 17 έτη. Μαζί με τις γυναίκες, θεωρείται δεδομένο πως θα «πειραχθούν» και τα όρια των ανδρών, ενώ στο στόχαστρο θα τεθούν, με προσοχή και συνεννόηση μεταξύ αρμόδιων υπουργών, και τα όρια ηλικίας στα σώματα ασφαλείας και το στρατό.
Στόχος των παρεμβάσεων, δεν είναι τόσο, η βελτίωση της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης των ταμείων, όσο ο εξευμενισμός των αγορών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας, στο 62ο ή 63ο έτος, από το 61ο που ισχύει σήμερα.
=============================================================
Solarise: Συνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός της.

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και η επιθεώρηση που διεξήγαγε η αρμόδια διεύθυνση Δικτύου της ΔΕΗ και συνδέθηκε με το Δίκτυο, ο πρώτος μιας σειράς από 7 συνολικά φωτοβολταϊκούς συνολικού δυναμικού 1MW περίπου, που κατασκεύασε η εταιρία SOLARISE για λογαριασμό της ετ. Prime Energy, στην περιοχή των Μολάων Λακωνίας.
Ο σταθμός έχει ισχύ 97kW και κατασκευάστηκε με υψηλό ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Η EXELGroup κατασκεύασε, τα κρυσταλλικά πλαίσια στο νέο εργοστάσιο της στο Κιλκίς, ενώ στην μονάδα της Θεσσαλονίκης, παρήγαγε τις μεταλλικές βάσεις για τις οποίες προχώρησε και στην εγκατάσταση τους. Τον βασικό εξοπλισμό συμπληρώνουν οι inverter της γερμανικής SMA.

Σημαντικό κομμάτι των υπηρεσιών όπως χωματουργικά, περιφράξεις, και εκσκαφές εκτελέστηκαν από τοπικές εταιρίες.

Ο σταθμός αναμένεται να παράγει πάνω από 114.000kWh τον χρόνο, προσφέροντας καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που ισοδυναμεί με 143 στρέμματα δάσους ή την ετήσια κατανάλωση ενέργειας 32 νοικοκυριών.
Η Solarise είναι εταιρία που ειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: