Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Με τα όργανα μετρήσεων στο... χέρι Στόχος της Verbund το 10% της εγχώριας αγοράς


Αυστριακός ο ανταγωνιστής τη ΔΕΗΠάνω από 1.300 καταναλωτές, εμπορικοί και οικιακοί, εγκατέλειψαν τους τελευταίους μήνες του 2009 τη ΔΕΗ και προμηθεύονται ηλεκτρικό από την αυστριακή Verbund.
Η τελευταία, που είναι κρατική και η αντίστοιχη ΔΕΗ της Αυστρίας, έχει συστήσει από το 2006 τη Verbund Ελλάς (55% Verbund Αυστρίας, 45% Energa οικογένειας Φλώρου) και δραστηριοποιείται στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Από πέρσι επεκτάθηκε και στο λιανικό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, τροφοδοτώντας καταστήματα, αλυσίδες σουπερμάρκετ, τράπεζες, αλλά και σπίτια. Στην ουσία, παρά το ότι δεν ολοκληρώθηκε ακόμη το πλαίσιο λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς, την άνοιξε και για τους μικρούς καταναλωτές, με όπλο εμπορική πολιτική εκπτώσεων έναντι των τιμολογίων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τους διευθύνοντες συμβούλους της Verbund Αριστείδη Φλώρο και Thomas Baechle, που παρουσίασαν χθες την εμπορική της πολιτική, η εταιρεία προσφέρει νέα προϊόντα σε εμπορικούς καταναλωτές που χρεώνονται από τη ΔΕΗ με τα τιμολόγια Γ 21 και Γ 22 και στους οικιακούς το τιμολόγιο Γ 1. Στην πρώτη κατηγορία (Business Ι) η Verbund προσφέρει έκπτωση 20% για κατανάλωση αξίας έως 140 ευρώ το 4μηνο, 15% από 140-280 ευρώ και 10% για κατανάλωση πάνω από 280 ευρώ το 4μηνο. Στη δεύτερη (Business ΙΙ), έκπτωση 10% για κατανάλωση μέχρι 200 ευρώ, 8% για κατανάλωση από 200-500 ευρώ και 5% από 500 ευρώ και πάνω.

Τέλος, το πρόγραμμα για τις κατοικίες αφορά κυρίως τις καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το 4μηνο (περίπου 430.000 μετρητές προγράμματα Green Home Ι και ΙΙ). Στις περιπτώσεις αυτές η Verbund προσφέρει εκπτώσεις 10-15% επί των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Αναφορικά με τα θέματα που αφορούν τη σύνδεση, την αποστολή των λογαριασμών κ.λπ., ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Νίκος Αγγελόπουλος εξηγεί ότι εφ' όσον ο καταναλωτής αλλάξει προμηθευτή, θα συνεχίσει να είναι κανονικά συνδεδεμένος με το δίκτυο της ΔΕΗ και οι μετρήσεις θα γίνονται από τον υπάρχοντα μετρητή. Θα λαμβάνει έναν λογαριασμό από τη ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει μόνο τα τέλη του δήμου και της ΕΡΤ και έναν λογαριασμό από τον προμηθευτή με τις χρεώσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού. Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι δεν προβλέπεται νυχτερινό τιμολόγιο, ενώ σε ερωτήσεις για το κατά πόσον οι χαμηλότερες τιμές μπορούν να διατηρηθούν (σήμερα ευνοούνται από τις χαμηλές τιμές της χονδρικής), απάντησε ότι η εταιρεία έχει διασφαλίσει το συγκεκριμένο εύρος τιμών μέσω προϊόντων αντιστάθμισης κινδύνων (hedging).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ
===================================
Η αυστριακή ΔΕΗ θα πουλάει ρεύμα και στην Ελλάδα
Στόχος της Verbund το 10% της εγχώριας αγοράς
ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ | Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010
Ανοιξε ο ανταγωνισμός στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία: η Verbund, η αυστριακή κρατική «ΔΕΗ», ξεκίνησε ήδη την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας προς εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές μέσω της θυγατρικής της Verbund Ελλάς, η οποία ελέγχεται κατά 55% από τη μητρική Verbund και κατά 45% από την εταιρεία Εnerga.

Τον στόχο της εταιρείας για πελατολόγιο που να φθάνει το 10% της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασαν χθες οι διευθύνοντες σύμβουλοι κκ. Αρ. Φλώρος και Τόμας Μπέχλε, προβάλλοντας τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες προς όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Για τα νοικοκυριά, το πρόγραμμα της Verbund αφορά καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Στις περιπτώσεις αυτές προσφέρει εκπτώσεις 10% και 15% επί των τιμολογίων της ΔΕΗ. Για καταναλώσεις μικρότερες από 2.000

κιλοβατώρες, η χρέωση είναι ακριβότερη από αυτήν της ΔΕΗ (περίπου 4 ευρώ για τις 2.000 κιλοβατώρες), αλλά η Verbund δεν χρεώνει πάγιο. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Green Ηome-1 για καταναλώσεις τετραμήνου από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω προβλέπεται έκπτωση 10% και στο πρόγραμμα Green Ηome-2 για καταναλώσεις τετραμήνου από 3.000 κιλοβατώρες και πάνω, έκπτωση 15%.

Στις επιχειρήσεις, η Verbund προσφέρει δύο προγράμματα με τα οποία οι καταναλωτές πετυχαίνουν μειώσεις 5%-20% σε σχέση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Το πρώτο πρόγραμμα για τους επαγγελματίες είναι το Verbund Βusiness-1 (αντιστοιχεί στο τιμολόγιο Γ 21 της ΔΕΗ), για καταναλώσεις στα 140 ευρώ το τετράμηνο προσφέρεται έκπτωση 20%, από 140 ως 280 ευρώ έκπτωση 15% και πάνω από 280 ευρώ, έκπτωση 10%.

Στο Verbund Βusiness-2 (αντιστοιχεί στο τιμολόγιο Γ 22 της ΔΕΗ), για καταναλώσεις ως 200 ευρώ το τετράμηνο υπάρχει έκπτωση 10%, στα 200-500 ευρώ έκπτωση 8% και πάνω από 500 ευρώ η έκπτωση είναι στο 5%.

Σε παράδειγμα κατανάλωσης 300 ευρώ στο πρόγραμμα Verbund Βusiness-1 το όφελος για τον καταναλωτή θα είναι 51 ευρώ και στην περίπτωση κατανάλωσης 550 ευρώ στο Verbund Βusiness-2 το όφελος θα είναι 46,50 ευρώ.

Η Verbund διαθέτει πελατολόγιο με περισσότερους από 1.000

καταναλωτές χαμηλής τάσης, που αντιστοιχούν σε καταστήματα, αλυσίδες σουπερμάρκετ, καταστήματα τραπεζών αλλά και κατοικίες.


Πώς θα γίνει η «σύνδεση»
Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της εταιρείας κ. Ν. Αγγελόπουλο , ο καταναλωτής που θα συνεργαστεί με τη Verbund θα συνεχίσει να παραλαμβάνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι ωστόσο θα περιέχουν μόνο τα τέλη του δήμου και της ΕΡΤ. Ο μετρητής ηλεκτρικού παραμένει ο ίδιος και η καταμέτρηση συνεχίζει να γίνεται από τη ΔΕΗ, η οποία κοινοποιεί στον εναλλακτικό προμηθευτή τις ενδείξεις, προκειμένου στη συνέχεια να σταλεί ο λογαριασμός.

Οι απαιτήσεις του καταναλωτή έναντι ζημιών που θα προκύψουν από βλάβες του δικτύου και πτώση τάσης θα συνεχίσουν να βαρύνουν τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή των δικτύων, που είναι η ΔΕΗ.

Η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες της, κυρίως τους εμπορικούς, να αγοράζουν «πράσινα» πιστοποιητικά. Εκδίδονται από την αυστριακή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το αντίκρισμά τους σε καθαρή ενέργεια το πιστοποιεί η γερμανική ΤUV. Τα κέρδη που προκύπτουν από την πώληση των πιστοποιητικών επενδύονται σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Η μητρική Verbund παράγει περίπου το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστρία, από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

================================================




========================================
ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Ανησυχία για τα σχέδια απαξίωσης της μονάδας
Σήμερα περιοδεία αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ

Αναταραχή στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, έχει προκαλέσει η απόφαση της ΔΕΗ ΑΕ να διακόψει τη λειτουργία της μονάδας Ι (ενώ ίδια τύχη περιμένει και τη μονάδα ΙΙ), η οποία εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης και της διοίκησης για απαξίωση του λιγνίτη με την παράλληλη εισαγωγή των ιδιωτών στο χώρο της ενέργειας. Μπορεί για την ώρα να μην κινδυνεύουν άμεσα οι θέσεις εργασίας, αλλά είναι φανερό πως θα συρρικνωθούν, καθώς όποιος συνταξιοδοτείται η θέση του δε θα αναπληρώνεται.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα η ΔΕΗ ΑΕ δεν έχει βγει επίσημα να μιλήσει για το μέλλον του Λιγνιτικού Κέντρου, μετά την απόφαση για το κλείσιμο ουσιαστικά των δύο μονάδων, το έπραξε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚ Αρκαδίας, συνδικαλιστής της ΔΕΗ και στέλεχος του ΣΥΝ, Σαράντος Αλεξανδρής, ο οποίος ανέφερε, ως καθαρόαιμος κυβερνητικός συνδικαλιστής, πως «μπήκαμε στη μεταλιγνιτική εποχή» και προανήγγειλε το κλείσιμο του ορυχείου της Μαραθούσας (ένα από τα τρία ορυχεία της Μεγαλόπολης).

Απέναντι στα «νέα» δεδομένα, οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις στη Μεγαλόπολη ετοιμάζονται να απαντήσουν αγωνιστικά. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη 3 Φλεβάρη, περιοδεία στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης με τον Ηλία Σταμέλο, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Το βράδυ, στις 6.00, η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση - σύσκεψη στην ταβέρνα του Γρύλλου.
==============================================
7 χρόνια ΙΚΑ
Είμαι γεννημένος το 1956 (5-10-56), 54 χρονών και είμαι ασφαλισμένος από το 1972.
Εχω 7 χρόνια στο ΙΚΑ και 25 χρόνια στη ΔΕΗ. Στη ΔΕΗ μπήκα το 1985. Συνολικά έτη εργασίας μέχρι σήμερα 32. Πότε μπορώ να φύγω με πλήρη σύνταξη και αν με συμφέρει να φύγω επειδή έχω διαδοχική ασφάλιση (ΙΚΑ, ΔΕΗ).
Θα πρέπει να μας ενημερώσετε αναλυτικότερα για την ασφάλισή σας στο ΙΚΑ, ώστε να μπορέσουμε να εξακριβώσουμε το χρονικό διάστημα που συμπληρώσατε 25 συντάξιμα έτη καθώς πρόκειται για το κρίσιμο σημείο για θεμελίωση δικαιώματος στον ΟΑΠ - ΔΕΗ.

--------------------------------------------------
ΚΡΗΤΗ
Με τα όργανα μετρήσεων στο... χέρι
έμεινε χθες το πρωί το προσωπικό της ΔΕΗ που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ελέγχους για την παραλαβή του κλειστού υποσταθμού στη Θέρισο Ηρακλείου, καθώς η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αποφάσισε να κόψει το ρεύμα στον... εαυτό της!

Όχι, δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για πραγματικό συμβάν, που προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, άφθονες στιγμές γέλιου στους ίδιους τους εργαζόμενους της Επιχείρησης.
Την ώρα που οι άνθρωποι εργάζονταν μέσα στον καινούργιο υποσταθμό, κατέφτασε υπάλληλος του εργολάβου που πραγματοποιεί τις διακοπές παροχής για απλήρωτες ή εκκρεμείς υποθέσεις για λογαριασμό της ΔΕΗ και έκοψε το ρεύμα, αφήνοντας άπαντες εμβρόντητους...

Ο καινούργιος κλειστός αυτός υποσταθμός, ο οποίος κατασκευάζεται δίπλα στον παλιό ανοιχτό υποσταθμό της Θερίσου, που πρόκειται να κλείσει για να αποδοθεί ως χώρος πρασίνου στο Δήμο Ηρακλείου, έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου ένα δίμηνο. Την κατασκευή του υλοποίησαν δύο ανάδοχες εταιρείες, η μία στο κτηριακό κομμάτι και η άλλη στο κομμάτι των εγκαταστάσεων, και την περίοδο αυτή οι αρμόδιοι της ΔΕΗ ελέγχουν το έργο ώστε να γίνει προσεχώς η παραλαβή του.
Πώς όμως φτάσαμε χθες στο σημείο η ΔΕΗ να διακόψει την παροχή στον... εαυτό της; Προφανώς, είτε επειδή δεν έγινε η απαραίτητη αλλαγή χρήσης από εργοταξιακό ρεύμα κατά την κατασκευή σε ρεύμα για εσωτερική υπηρεσία της ΔΕΗ, είτε επειδή υπήρχαν χρωστούμενες πληρωμές από πλευράς των αναδόχων εργοληπτών, ο νέος υποσταθμός εμφανίστηκε ξαφνικά μέσα στη σχετική "μαύρη" λίστα της Διεύθυνσης Διανομής.

Είναι εντυπωσιακό και το γεγονός πως κανένας μέσα από τη ΔΕΗ δεν αντιλήφθηκε καθ’ όλη την πορεία της διαδικασίας που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις πως επρόκειτο για δικό της υποσταθμό!
Πέρα πάντως από το ευτράπελο της υπόθεσης, τα νέα είναι άκρως ευχάριστα γι’ αυτόν καθαυτό το νέο υποσταθμό.
Αύριο θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική ηλέκτριση του υπόγειου καλωδίου που έρχεται από τη Φοινικιά, και στις 12 Φεβρουαρίου ο υποσταθμός θα έχει ηλεκτριστεί και θα ενταχθεί πλέον στο ενεργειακό σύστημα, αντικαθιστώντας τον παλιό και αναχρονιστικό υπαίθριο υποσταθμό.


- ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

===================================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

• ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ

• ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΔΕΝ ΘΡΗΝΗΣΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

• ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ !!!


Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, για μία ακόμα φορά, αναγκάζεται να καταγγείλει τη Διοίκηση της ΔΕΗ για προκλητική αδιαφορία και πλήρη εγκατάλειψη των Ορυχείων, των ίδιων της των εργαζόμενων και της Επιχείρησης γενικά.

Η έλλειψη προσωπικού, την οποία διαρκώς επισημαίνει το Συνδικάτο, η έλλειψη σωστής επίβλεψης, η πλημμελής συντήρηση των μηχανημάτων και η εκτός Μεταλλευτικού Κανονισμού εξορυκτική δραστηριότητα, οδηγούν σε σωρεία προβλημάτων και θέτουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά πρωτίστως των εργαζομένων.

Το παρ ολίγον σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 31.1 στον Ε4 του Ορυχείου Καρδιάς, όπου έσπασε η αντηρίδα συγκράτησης της μπούμας καδοτροχού με αποτέλεσμα ο καδοτροχός να πέσει στο έδαφος, (ευτυχώς που ο εκσκαφέας δούλευε σε χαμηλό ύψος), οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και την πλημμελή συντήρηση του μηχανήματος.

Είναι βέβαιο ότι για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης βλάβης θα απαιτηθούν πολλές ημέρες σκληρής δουλειάς, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή και το ποσοστό λειτουργίας του πάγιου εξοπλισμού.

Επιπλέον λόγω αδιαφορίας, κακής εκτίμησης του κινδύνου, ή και το ακόμα χειρότερο: λόγω άγνοιας του Μεταλλευτικού Κανονισμού, τα μέτωπα εξόρυξης στα Ορυχεία πολύ συχνά παρουσιάζουν μεγαλύτερο ύψος από το επιτρεπτό, με αποτέλεσμα οι εκσκαφείς να δουλεύουν σε συνθήκες υποσκαφής και κατά συνέπεια με ορατό τον κίνδυνο κατολίσθησης.

Αυτό ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας 1/2 στον Ε1 του Ορυχείου Καρδιάς, όταν μεγάλες ποσότητες αδρανών υλικών έπεσαν στο δάπεδο του μηχανήματος, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί το μηχάνημα έως το ύψος της περιφοράς και να μετατοπιστεί κατά 1,5 m περίπου.

Ακόμα και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται ότι από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλείτη Διοίκηση της ΔΕΗ να επισπεύσει περαιτέρω τις διαδικασίες πρόσληψης των επιτυχόντων των διαγωνισμών που εκκρεμούν, αλλά και να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού, σύμφωνα με τις ανάγκες των Γενικών Διευθύνσεων, προκειμένου άμεσα να αποσυμφορηθούν οι δυσμενείς συνθήκες σε πολλούς χώρους Σταθμών και Ορυχείων.

Καλούμε την Επιθεώρηση Μεταλλείων να παρέμβει άμεσα και να επιβάλλει κανόνες για την ασφαλή λειτουργία μέσα στους χώρους των Ορυχείων.

Απαιτούμε, για άλλη μια φορά, από την πολιτεία να προχωρήσει επιτέλους στην σύσταση τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Πτολεμαΐδα.

================================
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010
ΣΕΕΝ: Χωρίς γιατρό 800 εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου
Κοζάνη 2/2/2010
Χωρίς κλινικό γιατρό εργάζονται εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και από τις αρχές του έτους έπαψε να υπάρχει και ο γιατρός εργασίας που κάλυπτε το Σταθμό για κάποιες ώρες την εβδομάδα.

Εκτός από παράνομο, (σύμφωνα με τον νόμο υποχρεούται η επιχείρηση να έχει κλινικό γιατρό και γιατρό εργασίας για 20 τουλάχιστον ώρες την εβδομάδα), είναι εργασιακά και ηθικά ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει γιατρός στον μεγαλύτερο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της χώρας μας, σε έναν εργασιακό χώρο με τόσους πολλούς εργαζόμενους και ταυτόχ-ρονα με πολύ δύσκολες εργασιακές συνθήκες που εγκυμονούν καθημερινά κινδύνους πρόκλησης σοβαρών εργατικών ατυχημάτων!
Στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου όπως και στους άλλους εργασιακούς χώρους του Λεκανοπεδίου έγιναν αρκετά εργατικά ατυχήματα μεταξύ αυτών κάποια θανατηφόρα. Έχουμε άπειρα παραδείγματα όπου σώθηκαν στην κυριολεξία ζωές στους εργασιακούς χώρους χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του γιατρού ή των νοσηλευτών κατά την διάρκεια ατυχημάτων ή αιφ-νίδιων καρδιολογικών, εγκεφαλικών και άλλων σοβαρών παθολογικών Περιστατικών. Όπως επίσης έχουμε παραδείγματα όπου χάθηκαν άδικα ζωές συναδέλφων λόγω έλλειψης γιατρού! Οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο μας δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση και δεν θα επιτρέψουμε το έτος 2010 να εργαζόμαστε σε εργασιακό περιβάλλον και εργασιακές συνθήκες του 1910!
Απαιτούμε άμεσα:
Γιατρό Εργασίας για όλες τις μέρες τις εβδομάδας.
Κλινικό γιατρό του ΤΑΠ/ΔΕΗ για την αντιμετώπιση αιφνίδιων παθολογικών περιστατικών και εξυπηρέτηση όλων των εργαζομένων του Σταθμού.
Ενημέρωση όλων των εργαζομένων για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Το γραφείο τύπου
===========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: