Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Στο Ευρωδικαστήριο για φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων

Μυτιληναίος: Εναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον

Διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ ξεκινά άμεσα η Αλουμίνιον ΑΕ, σε συμμόρφωση με την απόφαση της 25.02.2010 του Διαιτητικού Δικαστηρίου μεταξύ των δύο εταιρειών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος κατέχει το 100% των μετοχών της Αλουμίνιον.

Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι η συμφωνία των όρων, στη βάση των οποίων η ΔΕΗ Α.Ε. θα καλύπτει τις ανάγκες της Αλουμίνιον Α.Ε. σε ηλεκτρικό ρεύμα, εν όλω ή εν μέρει.

«Η Αλουμίνιον Α.Ε. προσέρχεται στη σημαντική αυτή διαπραγμάτευση με καλή πίστη για την αναζήτηση λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και την αναπτυξιακή πορεία δύο εκ των σημαντικότερων βιομηχανικών ομίλων της χώρας», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
======================================

ΔΕΗ: Αμεση αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγήςΗ ΔΕΗ βρίσκεται σε επαφή με τον ΔΕΣΜΗΕ για να αυξηθεί η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών μονάδων, όμως η κίνηση αυτή ασκεί πιέσεις στην Οριακή Τιμή του Συστήματος



Της ΜανταλέναΣ Πίου


Κατακόρυφη άνοδο παρουσιάζουν τα υδατικά αποθέματα της ΔΕΗ στους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εξ αιτίας των αυξημένων βροχοπτώσεων και η επιχείριση ζητεί την κατά προτεραιότητα είσοδο της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, προκειμένου να μην ξεχειλίσουν τα φράγματα και προκληθούν πλημμύρες.

Η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον ΔΕΣΜΗΕ για να αυξηθεί η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών μονάδων στο διασυνδεδεμένο σύστημα, όμως η κίνηση αυτή ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην Οριακή Τιμή του Συστήματος (χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού). Τον τελευταίο χρόνο η ΟΤΣ έχει υποχωρήσει σημαντικά, απειλώντας την ομαλή λειτουργία άλλων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που χρησιμοποιούν πιο ακριβά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο.


Τιμές
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η ΟΤΣ ανάλογα με την ώρα κυμαινόταν ανάμεσα στα 35 ευρώ/MWh και τα 58-59 ευρώ/MWh, με αιχμή τα 85,40 ευρώ/MWh, ενώ το 2008 με τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη εκινείτο πάνω από τα 100 ευρώ/MWh. Οπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, στο διάστημα από 1- 21 Φεβρουαρίου τα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων διαμορφώθηκαν στις 2.655 Gwh , έναντι 2.252 Gwh και 1.372 Gwh, την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και του 2008. Οι εισροές ήταν 1.050 Gwh, έναντι 583 Gwh τον Φεβρουάριο 2009 και 145 Gwh τον Φεβρουάριο του 2008. Τον Ιανουάριο τα αποθέματα ήταν 2.194 Gwh, έναντι 2.023 Gwh και 1.382 Gwh τον Ιανουάριο του 2008.

«Οι ιδιαίτερα αυξημένες εισροές στους ταμιευτήρες τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τα πολύ υψηλά υδατικά αποθέματα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων», αναφέρει η ΔΕΗ στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί κατά την προσεχή περίοδο σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Ηδη το 2009, χρονιά με αυξημένες βροχοπτώσεις σε σχέση με την προηγούμενη, η υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ αυξήθηκε 67,11% στα 4.955.369 Mwh. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ τον Ιανουάριο του 2010, η υδροηλεκτρική παραγωγή αυξήθηκε κατά 161,99% στις 735.706 MWh.
======================================
Verbund: Βάζει «πλώρη» για τους πελάτες της ΔΕΗ στα νησιά Ημ/νία: 08:29 - 25 Φεβ 2010

ΔΕΗ - Verbund Στα νησιά αναμένεται να επεκταθεί η μάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτών ανταγωνιστών της, οι οποίοι επιχειρούν με εκπτώσεις στα τιμολόγιά τους να της αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους λεγόμενους πελάτες- «φιλέτα».



Μέχρι σήμερα , τα πολύ χαμηλά τιμολόγια , κάτω του κόστους, με τα οποία για κοινωνικούς λόγους, χρέωνε η ΔΕΗ τους πελάτες της στα νησιά (πρόκειται για ένα συνολικό τζίρο της τάξης των 700 εκ. ευρώ το χρόνο), μεταφράζονταν σε «απαγορευτικό» για τον απόπλου του οποιουδήποτε ιδιώτη. Τα δεδομένα ωστόσο αλλάζουν ή τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρεί να κινηθεί ο κύριος πλέον ανταγωνιστής της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής, η μικτή ελληνο – αυστριακή εταιρεία Verbund-Energa.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, που φέρει ημερομηνία 16/12/2009, η διοίκηση της Verbund, καλεί τη ΔΕΗ να δημιουργήσει μια τοπική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, που θα λειτουργεί κανονικά όπως και αυτή που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΜΗΕ, με εκκαθάριση δηλαδή στο τέλος της ημέρας.

Στην επιστολή της επισημαίνει ότι είναι οξύμωρο, από τη μια η κρατική επιχείρηση να ασκεί το δικαίωμά της για ανάκτηση του κόστους που αφορά στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (των γνωστών ως ΥΚΩ) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, και από την άλλη να μην έχει ακόμη προβεί στην κατάρτιση του Κώδικα Διαχείρισης Μη Διασυνδεδμένων Νησιών. Το γεγονός αυτό - σημειώνει στην επιστολή της η Verbund- καθιστά αδύνατο για έναν ανταγωνιστή της να θεωρήσει τους καταναλωτές αυτούς ως επιλέγοντες πελάτες, αφού δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις κανόνες που να επιτρέπουν την συμμετοχή ενός ανεξάρτητου προμηθευτή στην τοπική αγορά.

Τι απαντά η ΔΕΗ

Στην απάντησή του ο κ. Ζερβός προς την αυστριακή εταιρεία (με ημερομηνία 1η/2/2010), επισημαίνει ότι η ΔΕΗ επεξεργάζεται πράγματι αυτή την περίοδο το σχέδιο του Κώδικα Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού σε αυτά, εναρμονιζόμενη πλήρως με το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες ίσης μεταχείρισης και διαφάνειας.

Το σχέδιο, συνεχίζει ο κ. Ζερβός, αναμένεται να υποβληθεί στη ΡΑΕ στα μέσα Φεβρουαρίου 2010, προκειμένου η Αρχή να γνωμοδοτήσει στον υπουργό για τη θέσπιση του Κώδικα. Με λίγα λόγια, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει ότι πλησιάζει η ώρα που θα δημιουργηθεί κατ’ αντιστοιχία με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας, μια αντίστοιχη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, γεγονός που θα ανοίξει αναγκαστικά το παιχνίδι της κιλοβατώρας και στους ιδιώτες σε ένα χώρο όπου ο ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε περίπου 700 εκ. ευρώ.

Γιώργος Φιντικάκης
=====================================
Κατέβαλε τις ΥΚΩ η Verbund την περασμένη εβδομάδα

Στις 17 και 18 Δεκεμβρίου κατέβαλε τα τέλη που αφορούν στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (Υ.Κ.Ω.) για τους πελάτες της ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της ΔΕΗ, η ελληνοαυστριακή Verbund. Πρόκειται για τα τέλη μέσω των οποίων καλύπτονται οι επιδοτήσεις στα πολυτεκνικά τιμολόγια αλλά και τα τιμολόγια στα νησιά και για τα οποία είχε ξεκινήσει αντιδικία μεταξύ της ΔΕΗ και της Verbund με τη ΔΕΚΟ να υποστηρίζει ότι τα τέλη δεν καταβάλλονται και την ιδιωτική εταιρεία να υποστηρίζει το αντίθετο. Σύμφωνα με πληροφορίες προηγήθηκε επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία η τιμολόγηση των τελών ΥΚΩ πρέπει να γίνει από το ΔΕΣΜΗΕ.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της εκφράζει την ικανοποίησή για το γεγονός ότι, έστω και με καθυστέρηση (και αφού το θέμα πήρε διάσταση), αποδόθηκαν από τη «VERBUND APT-ENERGA Hellas» 2,5 εκ. € που προορίζονταν για στήριξη των πολυτέκνων και των κατοίκων των νησιών.

Σε σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λιανεμπορική αγορά η ΔΕΗ προωθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δύο μέτρα :

- Το πρώτο είναι η επανεξέταση των τιμολογίων, με εμπορικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι μεγάλες αποκλίσεις από το κόστος, που επιτρέπουν την εύκολη εκμετάλλευση.

- Το δεύτερο είναι η συμμετοχή όλων των προμηθευτών, ανάλογα με το πελατολόγιό τους, στη στήριξη εκείνων των κοινωνικών ομάδων, που επί του παρόντος στηρίζει με ειδικά χαμηλά τιμολόγια μόνο η ΔΕΗ. Πρόκειται αφ’ ενός για παραγωγικούς φορείς (αγροτική οικονομία, βιομηχανία), και αφ’ ετέρου για οικιακούς πελάτες χαμηλού εισοδήματος.

Χ.Φλουδόπουλος
===================================
Στο Ευρωδικαστήριο για φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ελλάδας για μη τήρηση απόφασης που εξέδωσε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2007.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η απόφαση του 2007 υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει τις κρατικές ενισχύσεις που χορήγησε παράνομα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις μέσω παράνομων φορολογικών απαλλαγών. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει τις εν λόγω ενισχύσεις από τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ελληνικού νόμου 3220/2004, οι επιχειρήσεις μπορούσαν να αφαιρούν από τη φορολογική τους βάση ποσοστό μέχρι 35% των κερδών του 2003 και 2004 για έργα σε διάφορους τομείς (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και βασικών μετάλλων, η κατασκευή αυτοκινήτων, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι εξορυκτικές δραστηριότητες, η εντατική γεωργία και αλιεία, οι μεγάλες εταιρίες διεθνούς εμπορίου και ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις). Οι επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν τα απαλλασσόμενα από τον φόρο έσοδά τους για τη χρηματοδότηση δαπανών όπως αγοράς, κατασκευής και επέκτασης μονάδων παραγωγής, κτιρίων και εξοπλισμού, αγοράς οχημάτων, μετεγκατάστασης, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μελετών, επαγγελματικής κατάρτισης και πολλών άλλων. Οι επιχειρήσεις μπορούσαν να υποβάλουν απευθείας αίτηση στις φορολογικές αρχές για την υπαγωγή τους στις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις, δεδομένου ότι το εν λόγω καθεστώς ενισχύσεων αποτελούσε μέρος του ελληνικού φορολογικού συστήματος.

Στις 18 Ιουλίου 2007, η Επιτροπή εξέδωσε αρνητική απόφαση όσον αφορά το μέτρο αυτό. Η Επιτροπή θεώρησε ότι το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 2 του ελληνικού νόμου 3220/2004, το οποίο δεν είχε κοινοποιηθεί στην Επιτροπή, ήταν ασυμβίβαστο με τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων. Για να αποκατασταθεί η κατάσταση που επικρατούσε πριν από τη χορήγηση των ενισχύσεων, η απόφαση της Επιτροπής επέβαλε στην Ελλάδα να προβεί στην άμεση και ουσιαστική ανάκτηση των ασυμβίβαστων ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Δεν πρέπει να επιστραφούν μόνο οι ενισχύσεις οι οποίες, τη στιγμή της χορήγησής τους, πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις των κανονισμών de-minimis , των κανονισμών απαλλαγής κατά κατηγορία ή των προγραμμάτων ενισχύσεων που είχαν προηγουμένως εγκριθεί από την Επιτροπή.

Μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές δεν προσκόμισαν στην Επιτροπή στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάκτηση των εν λόγω ενισχύσεων και η Επιτροπή αποφάσισε, ως εκ τούτου, να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ελλάδας.

Ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα ανταγωνισμού, Joaquín Almunia, διατύπωσε τις ακόλουθες παρατηρήσεις: «Η ανάκτηση παράνομων και ασυμβίβαστων ενισχύσεων σκοπό έχει να αποκαταστήσει ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των κρατών μελών προς τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά το θέμα της ανάκτησης».
===========================================

Ρεσιτάλ συμβιβασμού από το συνδικάτο «IG Metall»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
H υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ του Συνδικάτου «IG Metall» με τις διοικήσεις των μεταλλουργικών βιομηχανιών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, που αφορά περισσότερους από 700.000 εργαζομένους, αποτελεί πρόκριμα για τα μέτρα λιτότητας που έρχονται καθώς περιλαμβάνει περικοπές στις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων και σοβαρές υποχωρήσεις στα εργασιακά δικαιώματα. Θεωρείται δε ότι θα γίνει το «παράδειγμα» για να επιβληθούν ανάλογες συλλογικές συμβάσεις και σε άλλους εργασιακούς κλάδους και αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα εργοδοτικού συμβιβασμένου συνδικαλισμού, καθώς η «IG Metall» εισήλθε στις διαπραγματεύσεις χωρίς καν συγκεκριμένα αιτήματα!

Το αποτέλεσμα αυτού του μνημείου ταξικής συνεργασίας της «IG Metall» και της εργοδοσίας είναι μία σύμβαση που περιλαμβάνει τα εξής (ψίχουλα για τα δεδομένα της Γερμανίας): καλύπτει περίοδο 23 μηνών και τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της προβλέπει την εφάπαξ προκαταβολή 320 ευρώ (μόνο για τους εξειδικευμένους εργάτες) ενώ οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ένα επίδομα 27 ευρώ το μήνα. Από την πρώτη Απριλίου του 2011 προβλέπει αύξηση 2,7%, η οποία όμως αντιπροσωπεύει πραγματική αύξηση βάσει των ετήσιων αποδοχών κατά μέσο όρο της τάξης του 1,4% λόγω της αύξησης των τιμών την τρέχουσα περίοδο μάλιστα - οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν φυσικά αντιθέτως στην περίοδο που προβλέπει η σύμβαση με βεβαιότητα θα αυξηθούν. Ουσιαστικά λοιπόν οι συμφωνημένες «αυξήσεις» αποτελούν περικοπή των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση που και πάλι είχε υπογραφτεί από την «IG Metall» και είχε προκαλέσει δυσφορία των εργαζομένων προέβλεπε σε περίοδο 18 μηνών δύο αυξήσεις, συνολικά 4,2%.

Εκτός όμως των μισθολογικών ζητημάτων η νέα συλλογική σύμβαση ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αποδοχή της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η εργοδοσία έχει το δικαίωμα να προχωρεί εάν το κρίνει αναγκαίο στη μείωση του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου σε 28 ώρες για τις κατώτατες συμβάσεις, και οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για 29,5 ώρες, δηλαδή τετραήμερο! Το στραγγάλισμα αυτόν των εργασιακών δικαιωμάτων η «IG Metall» απολύτως υποκριτικά το βάπτισε «εργασιακή ασφάλεια» και διασφάλιση «του μέλλοντος της εργασίας»...

========================================

Ισπανία: Σε "τεχνητή" επιβράδυνση ο κλάδος της αιολικής ενέργειας

Του Juan Montes

ΜΑΔΡΙΤΗ (Dow Jones)—Η Ισπανία παραμένει μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αιολικής ενέργειας στον κόσμο, ωστόσο οι ρυθμιστικές αλλαγές, τα εμπόδια στο ενεργειακό δίκτυο και η έλλειψη κατάλληλων περιοχών για νέα αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη του κλάδου, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Οι ενεργειακές εταιρείες εγκατέστησαν 2,5 GW νέας παραγωγικής ικανότητας αιολικής ενέργειας στην Ισπανία τον περασμένο χρόνο, ικανής να τροφοδοτήσει μία πόλη στο μέγεθος της Βαρκελώνης. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ετήσιο επίπεδο εγκατάστασης στα χρονικά.

Η αιολική ενέργεια κάλυψε το 14% της ενεργειακής ζήτησης στην Ισπανία πέρσι, έναντι του 8% της ζήτησης που καλύπτεται στο σύνολο της Ευρωζώνης, ενώ μόνο οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία διαθέτουν μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα.

Ωστόσο η δημιουργία μίας κρατικής υπηρεσίας για νέα αιολικά πάρκα τον περασμένο Μάιο έχει προκαλέσει γραφειοκρατικά προβλήματα και φαίνεται πως θα καταφέρει να πετύχει το στόχο περιορισμού της αύξησης της παραγωγής στα 1,7 GW το χρόνο έως το 2012.

«Ο σκοπός της αλλαγής του ρυθμιστικού πλαισίου ήταν να αποφευχθεί η μη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου», σχολίασε ο Santiago Caravantes, επικεφαλής του τμήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του υπουργείου Βιομηχανίας. Δήλωσε επίσης ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Στην παρούσα φάση, οι ελεύθερες τιμές της αγοράς για τη συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνονται περίπου στα 27 ευρώ ανά megawatt/hour, ενώ η αιολική ενέργεια κοστίζει τουλάχιστον 76 ευρώ την MWh.
Η ένωση αιολικής ενέργειας της Ισπανίας ΑΕΕ, εκτιμά ότι το νέο πλαίσιο σημαίνει ότι μόνο 1 GW νέων αιολικών πάρκων θα εγκατασταθεί αυτό το χρόνο και οι ενεργειακές θα παραγγείλουν μόλις 780 MW σε νέες τουρμπίνες, καθώς έχουν ακόμη κάποιες αχρησιμοποίητες τουρμπίνες απόθεμα.

«Η δραστηριότητα του κλάδου αιολικής ενέργειας της Ισπανίας θα επηρεαστεί περισσότερο στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Θα έχουμε ανάκαμψη κοντά στο τέλος του έτους και πιο ξεκάθαρα το 2011», καθώς η οικονομία και η ροή των πιστώσεων θα ανακάμψουν, τόνισε ο επικεφαλής της ΑΕΕ Jose Donoso. Ο Donoso είναι επίσης διευθυντής της εταιρείας κατασκευής τουρμπίνων Gamesa Corporacion Technologica SA.

Τη στιγμή που οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας όπως η Iberdrola Renewables SA και η Acciona SA, δεν πλήττονται από τις νέες ρυθμίσεις, οι κατασκευαστές τουρμπίνων είναι ευρέως εκτεθειμένοι στην ύφεση του κλάδου. Η Gamesa, η οποία στους πρώτους εννέα μήνες του 2009 παρήγαγε το 29% των πωλήσεων στην Ισπανία, ανέφερε ότι είναι πιθανό να μην έχει επιτύχει το στόχο πωλήσεων του 2009 που είναι μεταξύ 3,3 και 3,6 GW.

Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του περιορισμού της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας είναι η περίσσεια παραγωγής. Τον περασμένο χρόνο, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέχισε να διευρύνεται, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ηλεκτρισμού μειώθηκε περίπου 5%. Τα πρώτα σημάδια πλεονάσματος ήρθαν στην επιφάνεια, οδηγώντας την εταιρεία διαχείρισης του δικτύου Red Electrica, για πρώτη φορά, στη μείωση της αιολικής παραγωγής.

Το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου η εταιρεία έπρεπε να βγάλει 600 MW αιολικής ενέργειας από το δίκτυο για να ισορροπήσει τη ζήτηση με την προσφορά – στη μεγαλύτερη σπατάλη αιολικής ενέργειας μέχρι στιγμής στην Ισπανία.

Μέχρι σήμερα, οι διακοπές αιολικής πάρκων ήταν μικρές και σπάνιες, ωστόσο η Red Electrica υποστηρίζει ότι από το 2014 και μετά αναμένει το 7% της αιολικής ενέργειας να χαθεί σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Οι άνεμοι είναι συχνά πιο ισχυροί τη νύχτα, όταν η ζήτηση για ηλεκτρισμό είναι χαμηλή. Και παρά το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια προηγείται όταν εισέρχεται στο δίκτυο του ηλεκτρισμού, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ήταν αναγκασμένη να περιορίσει την παραγωγή, καθώς τα πυρηνικά εργοστάσια δεν μπορούν να κλείσουν άμεσα, ενώ οι σταθμοί που λειτουργούν με αέριο είναι ήδη σε αδράνεια.

Ακόμη και τα σχέδια της Ισπανίας να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα και να εξάγει τον ηλεκτρισμό στη Γαλλία δεν λύνει το πρόβλημα, εκτιμά ο πρόεδρος της Erd Electrica, Luis Atienza. «Είναι απαραίτητο να μεταφέρουμε τη ζήτηση στις νυχτερινές ώρες», τόνισε, προσθέτοντας ότι η περισσότερη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που φορτίζονται τη νύχτα θα βοηθούσε.

Ένα ακόμη εμπόδιο που αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ισπανία είναι η δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων αιολικών πάρκων, ενώ τα σχέδια για εγκαταστάσεις στο εξωτερικό βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

«Τα σημεία με τους καλύτερους ανέμους στην Ισπανία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί», σημείωσε ο Miguel Picardo, γενικός διευθυντής του τμήματος της Vestas Wind System στην ιβηρική χερσόνησο. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις περιοχές με αδύναμους ή μέτριας ισχύς ανέμους».

Παρά το απαισιόδοξο βραχυπρόθεσμο outlook για τον κλάδο, η AEE εκτιμά ότι περίπου 5 GW παραγωγικής ικανότητας αιολικής ενέργειας που θα προστεθούν έως το 2020 θα προέλθουν από την ανταλλαγή παλαιών τουρμπίνων με νέες που διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής. Ενώ μεταξύ του 2020 και του 2030, οι τουρμπίνες αντικατάστασης θα αποτελούν το 70% της παραγωγικής ικανότητας αιολικής ενέργειας της Ισπανίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ένωσης.

«Το 1990, χρειαζόσουν 112 τουρμπίνες για την εγκατάσταση παραγωγικής ικανότητας της τάξης των 3 GW», πρόσθεσε ο Ricardo. «Αντιθέτως πλέον είναι δυνατό μόνο με μία τουρμπίνα. Αυτό είναι το μέλλον».

© Dow Jones Newswires
=====================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: