Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ναι, αλλά δε φτάνουν…Τράπεζες – ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΕΥΔΑΠ 70%


24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούν την κατάργηση των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στέλνουν στην κυβέρνηση σήμερα, την Τετάρτη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ.

Κατά της απεργίας θα περάσει συλλαλητήριο στην Αθήνα (11.00 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως), ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση οργανώνεται από το ΠΑΜΕ στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ομονοίας.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Το Εργατικό Κέντρο της πόλης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10:30, ενώ το ΠΑΜΕ στις 10 στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η απεργία εργαζομένων είναι ισχυρό μήνυμα αντίστασης και διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που στο όνομα της κρίσης και των δημοσιονομικών προβλημάτων προωθούν την κατάργηση κάθε εργασιακού, οικονομικού και ασφαλιστικού δικαιώματος.

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ, έπειτα και από τη σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

Η κινητοποίηση θα διαρκέσει από τις 06:00 της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι τις 06:00 της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου 2010.

===================================
Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης: Ψήφισμα & ομιλία απεργίας 24/02
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Εμείς οι απεργοί του Νομού Κοζάνης, που συγκεντρωθήκαμε και διαδηλώνουμε στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης, σήμερα Τετάρτη 24-02-2010 δηλώνουμε:
Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους είναι πάνω από τα κέρδη και τις αγορές των νεοφιλελεύθερων

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:
o Ένα τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ενισχύει τις επενδύσεις , την ανάπτυξη, τον εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, την ανακατανομή του πλούτου και των φορολογικών βαρών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
o Την ενίσχυση των εισοδημάτων, των συντάξεων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, για να τονωθεί η πραγματική οικονομία.
o Το πάγωμα των απολύσεων, για να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθεί η απασχόληση
o Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ημερομισθίων, ιδιαίτερη ενίσχυση των χαμηλόμισθων με υπογραφή ικανοποιητικής Σ.Σ.Ε
o Απορρίπτουμε τις συνταγές λιτότητας, της περικοπές των εργασιακών οικονομικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, προώθηση της σύγκλισης των μισθών με την Ε.Ε., να βελτιωθεί το βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο των εργαζομένων
o Σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρες ωράριο, 8ωρο με πλήρες αποδοχές και ασφάλιση για όλους
o Να καταργηθούν όλες οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας τα ελαστικά ωράρια τα τετραήμερα, για να τεθεί τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα και στη βάρβαρη εκμετάλλευση των εργαζομένων
o Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων. Να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να θεσπιστούν νέοι πόροι χρηματοδότησης και ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος βάσει των προτάσεων της Γ.Σ.Ε.Ε .
o Πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής να πληρώσουν επιτέλους και να φορολογηθούν οι εξωχώριες εταιρίες.
o Διασυνοριακή φορολόγηση των χρηματιστηριακών και τραπεζικών συναλλαγών
o Αντιμετώπιση της ανεργίας με ολοκληρωμένες πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης
o Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού και διεύρυνση της χορήγησης του για 2 χρόνια
o Αύξηση των δαπανών για την Υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση
o Πολιτικές απασχόλησης υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
o Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο Τομέα και όχι μείωση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων
o Ενίσχυση του ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων και του ΟΠΑΔ


Τολιόπουλος Αθανάσιος
Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης
=================================
ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Ηχηρό μήνυμα ενάντια στα μέτρα σκληρής λιτότητας


Ηχηρό μήνυμα αντίστασης, ενάντια στην πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, στέλνουν στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τη μαζική συμμετοχή τους στη σημερινή πανελλαδική 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, στον δημόσιο τομέα, στις μεταφορές, στη βιομηχανία, στην οικοδομή, στους ΟΤΑ, στην εκπαίδευση, στην ενημέρωση, θα δώσουν τη δική τους απάντηση, διαδηλώνοντας ότι δεν αποδέχονται πολιτικές κατάργησης εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ, μαζί με τα σωματεία της δύναμής τους. Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν ακόμη στην Πτολεμαΐδα και σε όλες τις πρωτεύουσες της Δυτικής Μακεδονίας.
Το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά, επισημαίνοντας ότι «η γενική απεργία της 24ης Φεβρουαρίου θα αποτελέσει την δυναμική και αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων και της κοινωνίας στις παράλογες και εξωφρενικές απαιτήσεις των κερδοσκόπων, των αγορών και των νεοφιλελεύθερων Ευρωπαίων ηγετών, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων».
Με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης το Εργατικό Κέντρο διοργάνωσε προχτές σύσκεψη των σωματείων της δύναμής του, με τη συμμετοχή και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και στους πολίτες του νομού να δώσουν δυναμικό παρόν για την απόκρουση των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, που επιβάλλονται από την Ε.Ε.
Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, «οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστια οικονομικά προβλήματα και σοβαρή μείωση των εισοδημάτων τους. Η μόνιμη και διαρκής λιτότητα συνεχίζεται και οδηγεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό». Να σημειωθεί ότι συγκροτήθηκαν και κλιμάκια που περιόδευσαν χτες εργασιακούς χώρους.
Για μαζική συμμετοχή στη σημερινή γενική πανελλαδική απεργία καλούν τους εργαζόμενους, τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, αρκετά σωματεία και συνδικαλιστικοί φορείς:
-Το σωματείο «Σπάρτακος» επισημαίνει: «Συμμετέχουμε στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης και της Ε.Ε., που στόχο έχουν να κατεδαφίσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και να διαλύσουν την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της μισθωτής εργασίας, της Επιχείρησης του ελληνικού λαού, της περιοχής, η οποία με μαθηματική ακρίβεια εάν δεν ισχύουν όλα όσα αρχικά είχαν δρομολογηθεί για προσλήψεις, μονάδες, περιβάλλον, οδηγείται σε μαρασμό».
-Το σωματείο «Ένωση» σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει: «Απεργούμε γιατί είμαστε ριζικά αντίθετοι με τις πολιτικές που συνθλίβουν τους εργαζόμενους και την πραγματική οικονομία, πολιτικές που οδηγούν σε ύφεση και στην ανεργία, στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Απεργούμε γιατί διαφωνούμε ριζικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την μείωση των μισθών και συντάξεων».
-Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, με τη συμμετοχή του στην απεργία απαιτεί:
? Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
? 1.400 ευρώ βασικό μισθό, 1.120 ευρώ κατώτατη σύνταξη και επίδομα ανεργίας.
? 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους, 6ωρο, 5νθήμερο, 30ωρο για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ.
? Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες, 55 και 50 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ.
? Να αποσυρθούν τώρα τα αντεργατικά - εφιαλτικά για την εργατική τάξη μέτρα για το φορολογικό και ασφαλιστικό.
-Η Εργατική Αλληλεγγύη καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα «για να μην περάσουν τα μέτρα», τονίζοντας ότι «απέναντι σ? αυτή την κατάσταση είναι άμεσης και ζωτικής σημασίας ανάγκη να απαντήσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με μια ενωτική, εργατική αντεπίθεση προάσπισης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και ανατροπής της αντεργατικής ευρωπαϊκής και κυβερνητικής πολιτικής».
Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλώντας τους εκπαιδευτικούς στην απεργία, προασπίζοντας τα γενικότερα αιτήματα, αλλά και τα αιτήματα του κλάδου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ



=============================
Πραγματοποιήθηκε σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 24/2/2010 η 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων απ’ όλους τους κλάδους και τους εργασιακούς Σε αρκετούς χώρους δουλειάς η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 100%. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
 Ναυπηγεία Σκαραμγκά 100%
 Διυλιστήρια 100%
 Πλοία – Λιμάνια 100%
 Καταστκευαστικές Εταιρείες – Οικοδομή 90%
 Τράπεζες – ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΕΥΔΑΠ 70%
 Βιομηχανία 70%

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Αγώνα και στην Απεργία μας έστειλαν διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο, Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίο Αρεως παρέστησαν ο Τζόν Μόνκς: Γενικός Γραμματέας ΣΕΣ, Μπερναντέτ Σεγκόλ: Γενική Γραμματέας UNI – Ευρώπη, Καρόλα Φίσπαχ – Πύττελ: Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής των Δημοσίων Υπαλλήλων


Οι εργαζόμενοι με την καθολική συμμετοχή τους στη σημερινή Γενική Απεργία, έστειλαν ισχυρό μήνυμα αντίστασης και πάλης προς την κυβέρνηση, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και σε όσους σχεδιάζουν και προετοιμάζουν νέα άδικα, αντεργατικά και περιοριστικά μέτρα που θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση την οικονομία σε βαθιά ύφεση και σε διεύρυνση τις κοινωνικές ανισότητες.

Εκφράστηκε με δυναμικό τρόπο η απαίτηση των εργαζόμενων να αποκρουσθούν οι Νεοφιλελεύθερες συνταγές, να αποτραπεί η ακύρωση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να μην κυριαρχήσουν οι «Αγορές και οι Κερδοσκόποι».

Μετά την συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία των απεργών προς τη Βουλή των Ελλήνων όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

=====================================
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Στο αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας των εργαζομένων η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απευθύνει κάλεσμα ενότητας αντίδρασης και αντίστασης ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. των αγορών και της παγκοσμιοποίησης.

Ενισχύοντας και συμμετέχοντας στον αγώνα της ΓΣΕΕ απαιτούμε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, πάταξη της παραοικονομίας, της φοροκλοπής, της εισφοροδιαφυγής.

Για την οικονομική κρίση ευθύνονται αυτοί που την προκάλεσαν και από αυτούς η Κυβέρνηση να αναζητήσει πηγές εσόδων και όχι από τον κόσμο της εργασίας.

Όταν οι άλλοι ζητούν και απαιτούν την κατεδάφιση κάθε εργασιακού, κοινωνικού, ασφαλιστικού και οικονομικού δικαιώματος των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι απαντούν με Πανελλαδική απεργία.

Στις 24 Φεβρουαρίου

•Απαντάμε στους κερδοσκόπους της Ε.Ε.
•Απαντάμε στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
•Απαντάμε στις αγορές των τραπεζιτών και των χρηματιστών.
•Απαντάμε στους λαθρεμπόρους της οικονομίας, στους φοροδιαφεύγοντες και εισφοροδιαφεύγοντες.
•Απαντάμε στις προκλητικές κερδοφορίες και στους εκβιασμούς των «οίκων» και των διεθνών οικονομικών συμφερόντων.


Συναδέλφισες - Συνάδελφοι,

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να αποκρούσουμε τη γενική επίθεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, επιλογών και συνταγών.

Θέλουμε Ε.Ε. με κοινωνικό ανθρώπινο πρόσωπο, δικαιοσύνη, στήριξη των εργαζομένων και όχι Ευρώπη των κερδοσκόπων και των αγορών.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκπροσωπώντας και προστατεύοντας χιλιάδες εργαζόμενους, καλεί την Κυβέρνηση να μην υποκύψει στις αγορές, να πάρει πίσω τα μέτρα για το εισοδηματικό, το φορολογικό και το ασφαλιστικό που ανατρέπουν οικογενειακούς προγραμματισμούς, να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και το «πρόγραμμα σταθερότητας» να το τροποποιήσει σε πρόγραμμα προστασίας των εργαζομένων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.



ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Χθες-Σήμερα-Αύριο σταθερά στο καθήκον μας και στο δρόμο του αγώνα

Δύναμη μας τα Συνδικάτα και η Ενότητα.



Προσυγκέντρωση

Γραφεία ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου ώρα 10 π.μ.
==================================
Προσλήψεις ΔΕΗ

ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Καθοριστική η παρέμβαση

του Υπ. Οικον. Γ. Παπακωνσταντίνου και των τοπικών βουλευτών


Αυτή τη φορά η συντονισμένη κοινή προσπάθεια όλων, τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, συνδικάτων εργαζομένων και φορέων, υπήρξε αποτελεσματική.

Οι προσλήψεις στη ΔΕΗ μέσω του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2007 θα ολοκληρωθούν κανονικά και έτσι μπαίνει τέρμα στην αγωνία εκατοντάδων ανέργων και της περιοχής μας.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα του παγώματος των προσλήψεων, για το οποίο γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα αναλυτικά, χρειάστηκε και η παρέμβαση του Κοζανίτη υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος γνωρίζοντας τα προβλήματα της ΔΕΗ, αλλά και τις ανάγκες των σταθμών παραγωγής και των ορυχείων σε τεχνίτες, άναψε τελικά το πράσινο φως για να συνεχιστεί κανονικά η πρόσληψη των ατόμων που πέρασαν με επιτυχία στο διαγωνισμό του 2007.

Όλα βέβαια υπό τον φόβο των… Ιουδαίων, όπου Ιουδαίων βάλτε Ευρωπαίων, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά απ’ τη χώρα μας να περικόψει δαπάνες και φυσικά να προχωρήσει στο πάγωμα των προσλήψεων.

Αυτές οι προσλήψεις όμως δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να παγώσουν και γιατί θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, αλλά και γιατί έρχονται να καλύψουν επείγουσες και μεγάλες ανάγκες της επιχείρησης.

Πάντως η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μια εβδομάδα γεμάτη επαφές και συσκέψεις με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού Κοζάνης και τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΕΗ να ασκούν πιέσεις και να συναντώνται συνεχώς με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να πειστούν για την αναγκαιότητα των προσλήψεων αυτών.

Φυσικά εκείνος που ήταν πεπεισμένος απ’ την αρχή ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν μπορούσε σε καμιά περίπτωση να πάρει από μόνος του μια τέτοια απόφαση.

Τελικά υπήρξε αίσια κατάληξη και η ίδια η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ανακοίνωσε πως η διαδικασία των προσλήψεων θα συνεχιστεί κανονικά ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτήν.



Ναι, αλλά δε φτάνουν…


Και ενώ η απόφαση για συνέχιση των προσλήψεων του διαγωνισμού του 2007 σκόρπισε μια δικαιολογημένη ευφορία, τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΕΗ επαναλαμβάνουν πως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς οι πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ τον αριθμό των νέων εργαζομένων που σύντομα θα χτυπήσουν την πρώτη τους κάρτα.

Αξίζει πάντως να τονιστεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, αυτοί που τελικά θα προσληφθούν μέσω του διαγωνισμού του 2007 δεν θα είναι τελικά οι 2.035 που προέβλεπε η αρχική προκήρυξη, αλλά 1.603 καθώς οι 432 θέσεις παρέμειναν κενές, είτε επειδή δεν υπήρξε ενδιαφέρον για ορισμένες εξ αυτών(!), είτε επειδή κάποιοι απ’ τους συμμετέχοντες πέρασαν σε δύο θέσεις, αλλά τελικώς κατέλαβαν τη μία εξ αυτών! Φανταστείτε δηλαδή, με τέτοια ανεργία και με τόσες πραγματικές ανάγκες της ΔΕΗ, με πόση σοβαρότητα έγινε ο διαγωνισμός του 2007, με αποτέλεσμα 432 θέσεις, απ’ αυτές που θεωρούνται περιζήτητες, να μείνουν στα αζήτητα!

Με την πρόσληψη των παραπάνω σίγουρα θα κλείσουν κάποιες τρύπες στη ΔΕΗ και ειδικά στους σταθμούς παραγωγής και τα ορυχεία, αλλά οι συνδικαλιστές, αν σε κάτι συμφωνούν σίγουρα, είναι πως θα πρέπει να προσληφθούν και μάλιστα άμεσα ακόμα 5.000.

Απ’ αυτές τις 5.000, οι 3.000 αφορούν το ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εδώ εντοπίζονται οι μεγάλες ελλείψεις. Ελλείψεις που έχουν ως συνέπεια η ΔΕΗ να δαπανά μόνο σε υπερωρίες 60 εκ. ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει πως κάποιοι εργάζονται μεν σκληρά, αλλά αμείβονται και καλά.

Η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πέραν των άλλων επιπτώσεων που έχει για την Επιχείρηση (π.χ. στερείται ειδικευμένου προσωπικού καθώς σε ορισμένα πόστα θα πρέπει να τους αλλάζει κάθε οκτώ μήνες ή και λιγότερο) έχει οδηγήσει και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών συμβασιούχων που σήμερα κοντεύουν τις 3.000, ενώ πριν δέκα χρόνια περίπου μόλις και έφτασαν τους 250, περίπου.

Και φυσικά υπάρχει πάντα το θέμα της ηλικιακής διαστρωμάτωσης των σημερινών εργαζομένων στη ΔΕΗ, με το 35%, περίπου, μόλις να είναι κάτω των πενήντα ετών και το υπόλοιπο ποσοστό απ’ τις 22.300, περίπου, εργαζόμενους να είναι πάνω απ’ αυτό, κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα φύγει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι συνδικαλιστές επιμένουν πως η πρόσληψη 5.000 νέων εργαζομένων είναι εκ των ουκ άνευ και θα επιμείνουν με όλες τους τις δυνάμεις γι’ αυτό.

Τώρα τι θα καταφέρουν και πώς θα μπορέσουν να πείσουν την κυβέρνηση να πάρει μια τέτοια γενναία απόφαση, που ειδικά για την περιοχή μας θα είναι «μάννα εξ ουρανού», είναι ένα άλλο δύσκολο θέμα και ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες με το μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες να μπαίνει πλέον μέχρι το κόκκαλο.

===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: