Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Στο καναβάτσο η Μπιρμπίλη

Νέα τιμολόγηση για το ηλεκτρικό ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά
Θα συνδεθεί με την επιχορήγηση της επένδυσης, τις εξελίξεις της αγοράς και το κόστος παραγωγής
ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010
Η τιμή με την οποία η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ θα αγοράζουν το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από φωτοβολταϊκά θα συνδεθεί άμεσα με τις επιδοτήσεις που δίδονται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, όπως αποφάσισε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της αγοράς συστημάτων ηλιακής ενέργειας μίλησε για βελτίωση της τιμολόγησης για την παραγόμενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια.

Μετά τις αντιδράσεις τις οποίες προκάλεσε η πρόταση του υπουργείου για μειωμένες τιμές αγοράς από το Σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (πλην των οικιακών, που διατηρούν τις ελκυστικές τιμές) η κυρία Μπιρμπίλη είχε συνεργασία με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων φωτοβολταϊκών, οι οποίοι της επεσήμαναν ότι κινδυνεύουν με ματαίωση πολλά επενδυτικά σχέδια, καθώς οι τιμές που έθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο είναι μειωμένες για τους επόμενους 18 μήνες σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά ισχύος ως 100 κιλοβάτ.

Επίσης είναι μειωμένες για τους επόμενους 30 μήνες σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά μεγαλύτερης ισχύος έναντι εκείνων που ισχύουν με βάση τον Ν. 3734 του 2009.

Η υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε ότι η τιμολόγηση πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, καθώς και ότι η αναθεώρηση της τιμολόγησης στο μέλλον πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικές εξελίξεις της αγοράς, καθώς και στην εξέλιξη του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι τιμές αποκλιμακώνονται σταδιακά ως το 2014 και εν συνεχεία συνδέονται με συγκεκριμένη αναλογία και με βάση την ισχύ των συστημάτων προς την οριακή τιμή του Συστήματος.

Το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αναφερόταν σε τιμές οι οποίες για τα επόμενα δύο-δυόμισι χρόνια, ανάλογα με την ισχύ, ήταν σαφώς μικρότερες των προβλεπομένων από τον Ν. 3734.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα σε διαβούλευση το υπουργείο είναι τα 550 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις στέγες (όπου έμεινε αμετάβλητη, άρα ελκυστική), τα 400 ευρώ για φωτοβολταϊκά ως 100 κιλοβάτ (μικρότερη για τους επόμενους 18 μήνες) καθώς και τα 320 ευρώ για άνω των 100 κιλοβάτ (μικρότερη για τους επόμενους 30 μήνες εν συγκρίσει προς τον Ν. 3734 του 2009).

Η υπουργός φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα νέα χαμηλότερα τιμολόγια να ισχύσουν κλιμακωτά, ώστε τουλάχιστον να μην επηρεαστούν οι επενδύσεις οι οποίες έχουν λάβει άδεια, αλλά δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις πώλησης με τον ΔΕΣΜΗΕ, την εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού και αποζημιώνει τους παραγωγούς.

Το σημαντικό είναι ότι η κυρία Μπιρμπίλη επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης της τιμής της κιλοβατώρας με το ύψος της επιχορήγησης της επένδυσης. Προφανώς το υπουργείο εξετάζει είτε να παρέχει μεγαλύτερες τιμές σε όσα σχέδια δεν λαμβάνουν επιδότηση είτε να χορηγεί τις επιδοτήσεις σε βάθος χρόνου, δηλαδή στη διάρκεια ισχύος της 20ετούς σύμβασης που υπογράφουν οι παραγωγοί και μέσω των τιμών με τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί.

Η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών υπερτριπλασιάστηκε το 2009 στην Ελλάδα, φτάνοντας τα 47 μεγαβάτ, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που παρήχθη ήταν περίπου εννέα φορές μεγαλύτερη σε ετήσια βάση.
===========================
Γαϊδουράγκαθο, το «ρόδο» της ενέργειας
Θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια 40.000 κιλοβατώρων τον χρόνο από την επεξεργασία αγριοαγκινάρας. Η καλλιέργειά της θα αποφέρει 100 ευρώ ανά στρέμμα στον παραγωγό
Hλεκτρική ενέργεια ίση με 40.000 κιλοβατώρες τον χρόνο -ποσότητα αρκετά μεγάλη- θα παράγει καθένα από τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας... γαϊδουράγκαθου που στήνει ιδιωτική εταιρεία στη Mαγνησία. Στόχος των επενδυτών είναι να γίνουν άλλα δύο στην Kαρδίτσα και συνολικά πάνω από 20 σε όλη τη χώρα.
H εταιρεία «Tράπεζα Eνέργειας» (θυγατρική της Apollo Capital Group που δραστηριοποιείται στο real estate) προσεγγίζει τους Θεσσαλούς αγρότες για να υπογράψει μαζί τους προσύμφωνα συνεργασίας, αναζητώντας σε πρώτη φάση περίπου 100.000 στρέμματα και σημειώνοντας ότι σε πλήρη παραγωγή το καθαρό κέρδος τους από την καλλιέργεια γαϊδουράγκαθου (αγριοαγκινάρας) θα είναι 100 ευρώ/στρέμμα, όταν φέτος από τα σιτηρά το καθαρό κέρδος τους ήταν μόλις 10 ευρώ/στρέμμα.

H «Tράπεζα Eνέργειας» σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου σε οικόπεδο 8 στρεμμάτων στη Bιομηχανική Περιοχή του Bόλου κι αναμένει την έγκριση της πρότασής της από την ETBA και την αδειοδότηση για τις επενδύσεις της από τη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας.

Tο κόστος της επένδυσης για καθένα από τα τρία εργοστάσια είναι 20 εκατ. ευρώ, και τα στελέχη της εταιρείας διαβεβαιώνουν αφενός ότι οι πρώτες ύλες θα προέρχονται αποκλειστικά από τον θεσσαλικό κάμπο κι αφετέρου ότι τα εργοστάσια θα είναι συνδεδεμένα με τη ΔEH με ένα σύστημα κεντρικών παροχών. Παράλληλα, τονίζουν ότι τα εργοστάσια θα λειτουργούν με τους πιο αυστηρούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και θα έχουν υπερσύγχρονα φίλτρα για μηδενική διαρροή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Νέες μονάδες
Aλλα δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αγριοαγκινάρα αναμένεται να κατασκευαστούν στην Kαρδίτσα και θα βοηθήσουν στη μεταφορά και στη διάθεση του συλλεγόμενου προϊόντος.

Σύμμαχος και συμβουλάτορας στο εγχείρημα αυτό της «Tράπεζας Eνέργειας» είναι το Eργαστήριο Γεωργίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο καθηγητής Nίκος Δαναλάτος, ο άνθρωπος που πρώτος μίλησε πριν από πέντε χρόνια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γαϊδουράγκαθο, το οποίο επίσης μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης.

Oι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου δεν φαίνεται να πείθονται, παρότι τα οικονομικά οφέλη είναι πολλά και δύσκολα εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες του βαμβακιού και των σιτηρών.

Η παραγωγή
Θησαυρός χωρίς νερό και λίπασμα

Tο γαϊδουράγκαθο σπέρνεται τον Oκτώβριο και μαζεύεται από το χωράφι κάθε άνοιξη, ενώ το σημαντικό είναι πως στο ενδιάμεσο διάστημα δεν χρειάζεται καθόλου νερό, καθόλου λίπασμα και φυσικά ως ζιζάνιο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων και έτσι δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα. Tον Iούλιο, τον Aύγουστο και τον Σεπτέμβριο μαζεύεται από το χωράφι με τις μηχανές σε μπάλες και μεταφέρεται σε μονάδες επεξεργασίας. Στο εργοστάσιο σπάει με σπαστήρες και γίνεται πούδρα, που μετά συμπιέζεται και παράγονται οι πελλέτες - μικρά κυλινδρικά τεμάχια κάπως λεπτότερα από τα φίλτρα του τσιγάρου.

Tο γαϊδουράγκαθο καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη, ακόμη και τα πιο ξερά και τα πιο δύσβατα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή N. Δαναλάτο, η αντικατάσταση 2.000.000 στρεμμάτων σιταριού με αγριοαγκινάρα, θα απέδιδε παραγωγή περίπου 1.500.000 κυβικά ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
===================================
Σκοτάδι στα φωτοβολταϊκά
Αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι είναι οι μικροεπενδυτές στον χώρο των φωτοβολταϊκών, καθώς διαπιστώνουν ότι η «πράσινη ανάπτυξη» προς το παρόν είναι μόνο λόγια και δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα…

Με την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, όσοι ασχολούνται με τον συγκεκριμένο χώρο αναθάρρησαν, ακούγοντας για κίνητρα στον τομέα της «καθαρής ενέργειας», όπου ήδη δραστηριοποιούνται τα τελευταία δύο τρία χρόνια.

Όλοι περίμεναν να γίνουν καλύτερα τα πράγματα, βλέποντας (και διαβάζοντας) το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η Τίνα Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ και το οποίο προωθείται στη Βουλή.

Η ψυχρολουσία, όμως, ήρθε από τη ΔΕΗ, τον μεγαλύτερο ενεργειακό «παίκτη» της χώρας, όπου τοποθετήθηκε επικεφαλής ένας κατ’ εξοχήν άνθρωπος της «πράσινης ενέργειας», ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός.

Δεκάδες επενδυτές, που έχουν φτιάξει μικρές μονάδες σε διάφορα σημεία της χώρας είναι αντιμέτωποι με το πρωτόγνωρο φαινόμενο η «πράσινη» ΔΕΗ να κινείται κόντρα στις «πράσινες» μονάδες. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες, οι τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ αρνούνται να προχωρήσουν σε συνδέσεις όσων φωτοβολταϊκών μονάδων είναι έτοιμες να δουλέψουν…

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι επενδυτές, οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Σε άλλες περιπτώσεις, οι αρμόδιοι της κρατικής επιχείρησης επικαλούνται την έλλειψη συσκευών μετρητών, δηλαδή των συστημάτων που μετρούν τις εισερχόμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Ωστόσο, η ΔΕΗ γνωρίζει εδώ και πολλούς μήνες (έως και τρία χρόνια) τις ανάγκες σε μετρητές, καθώς επίσης και σε ποιες περιοχές θα τοποθετηθούν. Άρα, ή η δικαιολογία δεν ευσταθεί ή οι υπηρεσίες δεν φρόντισαν να προμηθευτούν έγκαιρα τις συσκευές αυτές. Κάποιοι σπεύδουν να αποδώσουν αυτή την κατάσταση στην «κληρονομιά Αθανασόπουλου», αλλά σε αυτή την περίπτωση, η νέα διοίκηση θα μπορούσε να παρέμβει και να λύσει το πρόβλημα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι επενδυτές δεν παίρνουν καμία συγκεκριμένη απάντηση για τους λόγους της καθυστέρησης, ενώ στην Πάτρα κάποιοι άλλοι επενδυτές έμαθαν ότι η μονάδα τους δεν πρόκειται να συνδεθεί ούτε σε δύο χρόνια! Αυτό σημαίνει ότι η επένδυση που έκαναν θα παραμείνει ανενεργή για όλο αυτό το διάστημα…

Περίεργα σενάρια

Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι «κομμένοι» από τη ΔΕΗ βάζουν στο μυαλό τους διάφορα περίεργα σενάρια, όπως για παράδειγμα ότι η επιχείρηση, σε συνεννόηση με μεγάλους ομίλους, κρατάει κατά περιοχή χωρητικότητα στο δίκτυο για τα μεγάλα projects και αφήνει τους «μικρούς» εκτός παιχνιδιού.

Ήδη δεκάδες επενδυτές από διάφορες περιοχές συντονίζουν τις κινήσεις τους και ετοιμάζονται να κινηθούν τόσο κατά της ΔΕΗ όσο και κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη και καταγγέλλοντας «εσκεμμένη κωλυσιεργία» και «παράβαση καθήκοντος» από τους υπεύθυνους.

Όπως γίνεται κατανοητό, το θέμα αφορά τον μεγαλύτερο «παίκτη» της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο επιχείρηση, η οποία ανοίγει μέτωπο με την υπόλοιπη αγορά! Και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι οι «πράσινες επενδύσεις» θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και η ΔΕΗ θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τους επενδυτές στον χώρο των φωτοβολταϊκών, ωστόσο, το κόστος είναι τεράστιο και μάλιστα έρχεται να ενισχύσει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο παρελθόν, με τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η γραφειοκρατία στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΡΑΕ, πολεοδομία, περιφέρειες κλπ.).

Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αναλάβει το ρίσκο να επενδύσουν σε εξοπλισμό αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας, περιμένοντας να ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας, για να αρχίσουν την απόσβεση των χρημάτων αυτών. Πολλοί περιμένουν να γίνει η σύνδεση με το δίκτυο, ώστε να εκταμιεύσουν τα δάνεια που έχουν συμφωνήσει με τις τράπεζες, οι οποίες από την πλευρά τους θα έχουν σαν εγγύηση τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Με άλλα λόγια, οι μικροεπενδυτές οδηγούνται σε αφανισμό και μάλιστα μόλις άρχισαν να ελπίζουν ότι θα ξημερώσει μία πιο «πράσινη» περίοδος για τα «πράσινα» σχέδιά τους! Το τραγελαφικό, πάντως, είναι πως, εάν ήταν στη Βουλγαρία (για παράδειγμα), δεν θα αντιμετώπιζαν κανένα από τα προβλήματα που έχουν εδώ! Θα είχαν συνδεθεί αμέσως και χωρίς κανένα εμπόδιο!

Επιστολή φωτιά του ΣΕΦ
Στην υπόθεση παρενέβη και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), ο οποίος με επιστολή του προς την υπουργό ΠΕΚΑ τονίζει χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς αγνοήσατε τις έγγραφες προτάσεις μας, πέρασαν οι 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς πρόοδο αλλά αντιθέτως οδηγηθήκαμε σε χειρότερη κατάσταση με τις παράνομες και αυθαίρετες πράξεις της ΔΕΗ, η οποία διέκοψε στις 7.12.2009 την ανάπτυξη ακόμη και των φωτοβολταϊκών σταθμών 20kWp με τη σιωπηλή αποδοχή του υπουργείου σας, δημιουργώντας απογοήτευση και αγανάκτηση στους πολίτες, σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές σας εξαγγελίες: Πρώτα ο πολίτης».

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος αναδεικνύει και θέμα συνεννόησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σημειώνοντας ότι, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές προσπάθειες για συνάντηση με την Τίνα Μπιρμπίλη, κάτι τέτοιο δεν έγινε δυνατό.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο ΣΕΦ, ήταν από τους πρώτους φορείς που επικρότησαν δημόσια το κείμενο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ωστόσο η προσπάθειά του να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία «για τα άμεσα, τα επείγοντα θέματα που αφορούν την αγορά των φωτοβολταϊκών» δεν καρποφόρησε «για λόγους που δεν γνωρίζουμε».

Από την επιστολή του ΣΕΦ, που κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό, προκύπτει πάντως κι ένα άλλο σοβαρό θέμα: Ο χώρος των φωτοβολταϊκών δεν εκπροσωπείται στην Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Δράσης για τις ΑΠΕ!

Αυτό το γεγονός αφήνει αρκετά ερωτήματα σχετικά με την πολιτική που ασκείται στο πεδίο των ΑΠΕ, καθώς φαίνεται πως προκρίνεται ο τομέας της αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Τίνα Μπιρμπίλη και το επιτελείο της έχουν… διαγράψει από τα κατάστιχά τους τα φωτοβολταϊκά, γνωρίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν χιλιάδες επενδυτές, που περιμένουν να λυθούν τα προβλήματα και να συνδέσουν τις μικρές ή μεγάλες μονάδες τους στο σύστημα, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην «πράσινη οικονομία».

Στο καναβάτσο η Μπιρμπίλη
Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου επέλεξε η Τίνα Μπιρμπίλη να τα «σπάσει» με τους επενδυτές των φωτοβολταϊκών και να θέσει σε κρίση τη… σχέση της με την «πράσινη» ανάπτυξη.

Το ραβασάκι που τους έστειλε στις 14 Φε βρουαρίου και τέθηκε προς διαβούλευση ρίχνει κατά 20% την τιμή πώλησης του ρεύματος από φωτοβολταϊκά στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Οι επενδυτές «τα πήραν στο κρανίο» και, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέρ γειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), εξετάζουν, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «το ενδεχόμενο ομαδικής αγωγής κατά του ΥΠΕΚΑ και της κυρίας Υπουργού, λόγω ζημίας ύψους 9,8 δισ. ευρώ»!

Όπως επισημαίνει ο ΣΠΕΦ, η αιφνίδια αλ λαγή στην τιμή πώλησης του ρεύματος τινάζει στον αέρα «χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια για τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», την ίδια στιγμή που η πολιτική που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζει τις ΑΠΕ έχει οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.

Οι πρώτες παρενέργειες θα γίνουν σύντομα ορατές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «παγώνει» επένδυση με φωτοβολταϊκά που θα έκανε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού περιμένει επί 3 χρόνια την άδεια και τώρα βλέ πει την τιμή πώλησης του ρεύματος να πέφτει δραματικά.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου επισημαίνουν ακόμα ότι δεν είναι δυνατόν η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη μείωση της τιμής να αποκρύπτεται από τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να εμφανίζεται ως «τσόντα» από το πουθενά.
===================================
Endesa: Πτώση 52,2% στα ετήσια κέρδη

Μείωση των ετήσιων καθαρών κερδών της κατά 52,2% στα 3,43 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας Endesa.

Εξαιρουμένου του αντίκτυπου από την πώληση μονάδων, αξίας 4,78 δισ. ευρώ, στην E.ON τον Ιούνιο, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση 1% σε σχέση με το 2008. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία του 2009 συμπεριλαμβάνεται και η πώληση στοιχείων ενεργητικού στην Acciona έναντι 1,04 δισ. ευρώ.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Endesa μειώθηκε κατά 8,5% σε σχέση με το 2008, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρισμού περιορίστηκαν κατά 1,6%.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: