Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Έρχονται χρόνια δύσκολαΈρχονται χρόνια δύσκολα

Στόχος είναι η κατεδάφιση του κράτους Πρόνοιας και

Κοινωνικής Προστασίας και η υποταγή στη δουλεία

Τέρμα οι αυξήσεις, τέρμα οι εργασιακές σχέσεις, τέρμα η μονιμότητα, τέρμα η εργασία, τέρμα η συνταξιοδότηση, ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
=================================

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Για Ασφαλισμένους έως 31-12-92

Τα ποσοστά κρατήσεων και εισφορών υπέρ ΔΕΗ υπολογίζονται για 13,5 μήνες το χρόνο (δεν υπολογίζονται στο επίδομα άδειας) στο σύνολο των αποδοχών μέχρι το εκάστοτε ανώτατο όριο ασφάλισης (πλαφόν) ΔΕΗ. Επισημαίνεται ότι για τα επιδόματα θέσης και πρόσθετες αμοιβές διενεργούνται κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές μόνο για τον Κλάδο Υγείας.
Για ασφαλισμένους μετά την 1-1-93

Τα ποσοστά κρατήσεων και εισφορών υπέρ ΔΕΗ υπολογίζονται για 14 μήνες το χρόνο στο σύνολο των αποδοχών.
=================================
Στην Κοζάνη ο τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ

Η ΔΕΗ είναι και θα πρέπει να παραμείνει η «ναυαρχίδα» της ενέργειας στη χώρα μας, επισήμανε χθες από την Κοζάνη ο Μιχάλης Γιαννάκης, Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΝΔ και βουλευτής Βιωτίας. Ο κ. Γιαννάκης, που πραγματοποίησε περιοδεία σε σταθμούς παραγωγής και ορυχεία στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας τόνισε επίσης ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να παίξει «ηγετικό» ρόλο και στα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ σε ότι αφορά το θέμα των προσλήψεων κάλεσε την κυβέρνηση να τις υλοποιήσει άμεσα, καθώς έγιναν όπως ανέφερε με όλες τις διαφανείς διαδικασίες.

=================================
Ηλεκτροσόκ εισηγείται η ΔΕΗ
Προτείνει ακριβότερο ρεύμα ως 105,7% για μικρές και μεσαίες οικογένειες, ως 66,1% για γεωργούς - κτηνοτρόφους, 19,3% για τη βιομηχανία. Φθηνότερα τιμολόγια κατά 29,3% για καταστήματα και επιχειρήσεις
Ακριβότερο θα γίνει το ηλεκτρικό ρεύμα έως 105,7% για τα μικρά - μεσαία νοικοκυριά, έως 66,1% για τους αγρότες και 19,3% για τη βιομηχανία, αλλά φθηνότερα έως 29,3% για τα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις, αν εγκριθούν τελικά τα νέα τιμολόγια που υπέβαλε η ΔΕΗ προς έγκριση στην κυβέρνηση και τη ΡΑΕ (Ρυθμική Αρχή Ενέργειας).
Η εισήγηση της ΔΕΗ που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος» προβλέπει επίσης υψηλότερη τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου που χαρακτηρίζεται ως «ζώνη υψηλής ζήτησης». Κατά την περίοδο αυτή θα επιτρέπεται στη ΔΕΗ να επιβάλει «έξτρα» αυξήσεις στα τιμολόγια, όπως ζητεί να το κάνει και κατά τις εργάσιμες ημέρες (7 π.μ. - 11 μ.μ.) του έτους που θα ισχύει «η υψηλότερη ενεργειακή χρέωση».

Αντίθετα θα υπάρχουν χαμηλότερες χρεώσεις στην περίοδο που θα ισχύει η «ζώνη χαμηλής ζήτησης» από 11 μ.μ. - 7 π.μ. τις εργάσιμες ημέρες και όλες τις ώρες των αργιών.

Η ΔΕΗ προτείνει τα νέα τιμολόγιά της να ισχύσουν σταδιακά έως και το 2012, για να μην επωμισθούν μονομιάς το κόστος οι... υπόχρεοι. Πάντως οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι σήμερα πληρώνουν το ρεύμα με τιμολόγια «χαμηλά», τα οποία κατά τη ΔΕΗ δεν αντιπροσωπεύουν το κόστος της παραγόμενης ενέργειας.

Αν τελικά υιοθετηθεί στο ακέραιο από τη ΡΑΕ η εισήγηση της ΔΕΗ, τα τιμολόγια θα απογειωθούν καθώς:

-Το οικιακό τιμολόγιο για κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες θα αυξηθεί κατά 105,7%, από 801-1.600 kWh κατά 27%, από 1.601-2.000 kWh κατά 14,5%.

Αντίθετα, φθηνότερο ρεύμα θα πληρώνουν όσοι έχουν υψηλές καταναλώσεις, π.χ. πάνω από 4.400 kWh. Τα τιμολόγια θα φθηνύνουν κατά 31,4%, από 3.001-4.400 kWh κατά 21,4%, από 2.001-3.000 kWh κατά 12,6%.

Οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν και αυτοί την ηλεκτρική ενέργεια 50,5%-66,1% σε σχέση με τη σημερινή τιμολόγηση, ενώ αυξήσεις έως 19,3% θα γίνουν και στο βιομηχανικό ρεύμα.

Η ΔΕΗ αντίθετα ρίχνει τα τιμολόγια στο εμπορικό ρεύμα (καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ.) έως 29,3% προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικότερη στον τομέα αυτόν και να συγκρατήσει τη διαρροή μεγάλων πελατών της προς τις ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν την ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερη τιμή (π.χ. η VERBUND, ΑΡΤ-ENERGA Hellas, Aegeas κ.ά.)

Η ΔΕΗ πιέζει προκειμένου να εγκριθεί η σχετική εισήγησή της, προτάσσοντας τον ανταγωνισμό που υφίσταται, καθώς και το γεγονός όπως λέει πως από τα 32 τιμολόγια που έχει σήμερα τα 26 είναι παθητικά-ζημιογόνα... Το θέμα, βέβαια, είναι την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά θα κληθούν να πληρώσουν τα μικρομεσαία νοικοκυριά με υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας;

Στην εισήγησή της προς τη Ρυθμική Αρχή Ενέργειας αναφέρονται σχετικά τα εξής:

Για τη διαφοροποίηση των τιμολογίων στις κατηγορίες των πελατών που εμπίπτουν στο τιμολόγιο «πολυτέκνων» καθώς και στο «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» όπως έχει θεσμοθετηθεί, δηλαδή για τετραμηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 800 kWh και για την πρώτη κατοικία πελατών χαμηλών εισοδημάτων καθώς και για την κατηγορία αυτών προτείνεται έκπτωση που θα ορίζεται από την πολιτεία επί του αντίστοιχου οικιακού και θα επιβαρύνει τη δαπάνη για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νέα οδηγία 2009/72/ΕΚ, η οποία αντικαθιστά την οδηγία 2003/54/ΕΚ, τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για την προστασία των τελικών πελατών, και ιδιαίτερα των «ευάλωτων καταναλωτών». Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την προστασία αυτών των καταναλωτών δεν αντίκεινται στο άνοιγμα της αγοράς, πρέπει όμως να γνωστοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντιστάθμιση

Η διαφοροποίηση των τιμολογίων στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές προκαλεί κόστος το οποίο μπορεί να αντισταθμιστεί από τις ενεργειακά «εύπορες» ομάδες καταναλωτών. Στην περίπτωση αυτή το προκαλούμενο κόστος πρέπει να θεωρηθεί ως ένα «οιονεί ΥΚΩ», το οποίο προστιθέμενο στην ανταγωνιστική τιμή των «εύπορων» κατηγοριών καταναλωτών να μη δημιουργεί προς αυτούς τιμές μεγαλύτερες από τις σημερινές.

Με αυτή τη διαφοροποίηση οι τιμές αγοράς θα παραμείνουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο και θα αντανακλούν το αντίστοιχο κόστος των συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών, οι δε διαφορές που προκύπτουν από τις πραγματικές τιμές, θετικές ή αρνητικές προς τους καταναλωτές, θα ορίζονται μέσω ενός ανεξάρτητου φορέα.

Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο
«Ρεύμα για φτωχούς»

Ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση της ΔΕΗ για το ποιος θα καλύψει το κόστος για ένα τιμολόγιο ρεύματος που μελετά η κυβέρνηση για τους «φτωχούς» καθώς και για πολυτέκνους, το λεγόμενο «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο». Προτείνεται το ανάλογο κόστος να επωμισθούν μόνιμα οι καταναλωτές με υψηλές χρεώσεις.


Τα τιμολόγια ρεύματος
Τα νέα προτεινόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι τα εξής:

1 Γενικό τιμολόγιο υψηλής τάσης με διακριτή χρέωση ισχύος και διζωνική χρέωση ενέργειας.

2 Γενικό και αγροτικό τιμολόγιο στη μέση τάση με την ίδια διάρθρωση του τιμολογίου της υψηλής τάσης (αλλά διαφορετικές μοναδιαίες χρεώσεις).

3 Οικιακά τιμολόγια με και χωρίς χρονοχρέωση ανάλογα με τις υφιστάμενες μετρητικές διατάξεις των καταναλωτών.

4 Τρία γενικά τιμολόγια επαγγελματικής χρήσης στη χαμηλή τάση - με ενιαία τιμή (δηλ. μια ενεργειακή χρέωση για όλο το έτος που ενσωματώνει και το κόστος ισχύος), με διακριτή χρέωση ισχύος) και ενιαία ενεργειακή χρέωση και με χρονοχρέωση (σύμφωνα με τις μετρητικές διατάξεις των καταναλωτών).

5 Δύο αγροτικά τιμολόγια χαμηλής τάσης - με ενιαία τιμή και με διακριτή χρέωση ισχύος και ενιαία ενεργειακή χρέωση.

6 Τιμολόγιο δημόσιου φωτισμού.


7 Επιλογή αγροτικού διακοπτόμενου τιμολογίου στη μέση και χαμηλή τάση με απαλλαγή από τη χρέωση ισχύος για όσους πελάτες συνάπτουν σύμβαση με υποχρέωση να διακόπτουν τις ώρες που τους ζητείται από τη ΔΕΗ.

Χάρης Αναγνωστόπουλος - Χρήστος Κολώνας
=========================================
«Παγωμένα» τιμολόγια και καταναλωτές απειλούν σαν μπούμερανγκ τη ΔΕΗ...
Της Xρυσας Λιαγγου


Κατά των καταναλωτών στρέφεται η απόφαση της κυβέρνησης για «πάγωμα» των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος το 2010. Aντιθέτως έχει συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση της κερδοφορίας ιδιωτών προμηθευτών που έχουν εισέλθει στη λιανική αγορά αξιοποιώντας τη συγκυρία της χαμηλής Oριακής Tιμής Συστήματος, που τους επιτρέπει να προσφέρουν τιμολόγια μέχρι και 20% κάτω από αυτά της ΔEH. Eυνοημένοι είναι οι εμπορικοί καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης (σούπερ μάρκετ, καταστήματα τραπεζών, νοσοκομεία, στάδια, εργαστήρια, κομμωτήρια κ. λπ.) που μέχρι τώρα πλήρωναν τα ακριβότερα σε σχέση με άλλες καταναλώσεις τιμολόγια και που ο ένας μετά τον άλλον σπεύδουν να αλλάξουν προμηθευτή.

H κατάσταση όπως διαμορφώνεται έχει αιφνιδιάσει τη ΔEH, η οποία δεν ανέμενε ενίσχυση του ανταγωνισμού και που δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εισηγηθεί μειώσεις για κάποιες κατηγορίες τιμολογίων προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο να χάσει το «φιλέτο» των πελατών της και να μείνει με τον «κατιμά», καθώς μέσω των ακριβών εμπορικών τιμολογίων χρηματοδοτεί τα επιδοτούμενα (αγροτικά κ. λπ.). O ανταγωνισμός στη λιανική στηρίζεται αποκλειστικά στην χαμηλή Oριακή Tιμή Συστήματος (OΤΣ) γι’ αυτό και αναπτύχθηκε από τις αρχές του 2009 που αυτή άρχισε να υποχωρεί, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. H μέχρι τώρα ανάπτυξή της πάντως έχει αναδείξει τις στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

H OTΣ είναι η τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού στην οποία προσφέρουν παραγωγοί και εισαγωγείς ενέργειας. Στην τιμή αυτή αγοράζουν οι προμηθευτές που θα παρέχουν ρεύμα στη λιανική αγορά. Tο 2008 που η μέση OTΣ δεν δημιουργούσε περιθώριο κέρδους, καθώς είχε διαμορφωθεί λόγω υψηλών τιμών καυσίμων γύρω στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον στη λιανική. Mοναδικός προμηθευτής παρέμεινε η ΔEH, η οποία αγόραζε στην υψηλή τιμή για να προμηθεύσει τους καταναλωτές σε ρυθμιζόμενη τιμή πολύ κάτω του κόστους αγοράς, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει ζημιές άνω των 300 εκατ. ευρώ. H υποχώρηση της μέσης OTΣ στα περίπου 40 ευρώ τη μεγαβατώρα το 2009 ανέτρεψε τα αποτελέσματα της ΔEH η οποία φέρεται να έχει καταγράψει κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ για το ίδιο έτος. Παράλληλα άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο στη λιανική ιδιωτών, που μπορούν αξιοποιώντας και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «πάγωμα» τιμολογίων να αγοράζουν σε χαμηλές τιμές και να προσφέρουν σημαντικές μειώσεις επί των τιμολογίων της ΔEH στους πελάτες τους. Eάν υπήρχε σύνδεση χονδρικής και λιανικής αγοράς ή έστω μεγαλύτερη σύγκλιση τιμολόγησης όπως η Kομισιόν έχει απαιτήσει, το 2008 οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα επιβαρύνονταν με αυξήσεις και το 2009 με σημαντικές μειώσεις. Eνα μέρος της αύξησης του κόστους για τη ΔEH το 2008 πέρασε στην κατανάλωση, καθώς με υπουργική απόφαση τα τιμολόγια της ΔEH αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 15%. Δεν συνέβη όμως το ίδιο για το 2009 και το 2010 με την αυξημένη κερδοφορία της ΔEH, όπου αντιθέτως εμφανίζεται να είναι υπέρ των καταναλωτών το «πάγωμα» των τιμολογίων.

O ανταγωνισμός στη λιανική εξελίσσεται με αυτή τη στρεβλή βάση και εμφανίζεται να έχει αποσπάσει συνολικά μερίδιο άνω του 3,5%. Στη λιανική έχουν εισέλθει τρεις εταιρείες, συγκεκριμένα η αυστριακή Verbund, η Elpedison (EΛΠE και Edison) και η Aegean Power, συμφερόντων ομίλου Mελισανίδη. Για «ληστρική εκμετάλλευση των στρεβλών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος» κάνουν λόγο αρμόδια στελέχη της ΔEH, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιώτες κατηγορούν τη ΔΕΗ για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δηλώσεις

Αρης Φλώρος (Verbund): «Η εταιρεία μας πρόκειται να διεισδύσει δυναμικά στην αγορά και να καλύψει ένα ευρύ φάσμα της ενεργειακής κατανάλωσης, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αξιόπιστη εξυπηρέτηση και σημαντικές εξοικονομήσεις. Επίσης, ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να προωθήσουμε τις φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και να ενισχύσουμε την παραγωγή της από Ανανεώσιμες Πηγές. Στοχεύει σε μερίδιο 10% το 2013 και για τον σκοπό αυτόν έχει αναπτύξει προγράμματα προσφέροντας στους καταναλωτές προνομιακές εκπτώσεις που ξεκινούν από 20%.»

Xρήστος Kωτσαΐδης (Aegean Power): H εταιρεία μας δραστηριοποιείται δυναμικά στον αναπτυσσόμενο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, εκπροσωπώντας το 2,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στην Eλλάδα. H Aegean Power δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού και είναι καθέτως αντίθετη σε πρακτικές ευκαιριακής κερδοσκοπίας. Aποστολή της έχει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Nίκος Βερόπουλος: «Η συνεργασία του ομίλου Super market Βέροπουλος που αριθμεί 194 καταστήματα σε πανελλαδική εμβέλεια, με την εταιρεία διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας Verbund αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής μας στρατηγικής. Ο όμιλος Βερόπουλου προάγει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών και διασφαλίζει ότι για όση ενέργεια καταναλώνεται στα καταστήματά του άλλη τόση παράγεται από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας».

====================================
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,


Ο ΟΚΔΕ/ΔΕΗ-ΚΗΕ πέρα των προγραμμάτων για θερινές διακοπές για τα οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν αναλυτικά με επιστολή που θα σταλεί στο σπίτι τους μέχρι 30/4/2009, οργανώνει για το Πάσχα:

6ήμερη εκδρομή στον Πλαταμώνα από Μ. Πέμπτη έως Τρίτη του Πάσχα (5 διανυκτερεύσεις)

Το κόστος συμμετοχής ανά άτομο είναι 110€ ενώ για παιδιά από 3-12 ετών διαμένοντας στο δωμάτιο των γονιών τους είναι 85€ και περιλαμβάνει:

- Διαμονή στο ξενοδοχείο PLATAMON BEACH HOTEL με πρωινό σε μπουφέ

- 5 γεύματα
=====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: