Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

«αν επιτευχθούν οι στόχοι για την πράσινη ανάπτυξη θα δημιουργηθούν 14.000 νέες θέσεις εργασίας, μια πράσινη ΔΕΗ»,..αυξήσεις φωτιά στο όνομα της

Τρίτη, 09 Μάρτιος 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

•ΟΙ ΧΙΛΙΟΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 1/2007
•Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ
•Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

Θυμό και απογοήτευση προκαλεί το απαράδεκτο γεγονός των αλλεπάλληλων παλινωδιών της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργού κυρίου Παπακωνσταντίνου που άλλα λέει και άλλα κάνει (σε σχέση με την πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού 1/2007) εκθέτοντας τους συνομιλητές του και ταυτοχρόνως τον θεσμό που υπηρετεί

Κύριε Υπουργέ,
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τα καθήκοντά του Υπουργού Οικονομικών επεδίωξε την καλή συνεργασία μαζί σας μια και προέρχεστε από την πολύπαθη περιοχή του Νομού Κοζάνης είναι υποχρεωμένη δημοσίως να δηλώσει ότι αθετήσατε τον λόγο σας για την εξαίρεση της ΔΕΗ από το πάγωμα των προσλήψεων.
Με βάση τις αλλεπάλληλες συνομιλίες μας από κοντά αλλά και τηλεφωνικά καθησυχάζαμε τους ταλαιπωρημένους επιτυχόντες (άρα άθελά μας τους παραπλανούσαμε) ότι το πρόβλημα που προέκυψε με τη λαθεμένη πριν 1 μήνα περίπου προφορική δήλωσή της Κυβέρνησης για επέκταση του παγώματος των προσλήψεων και στις ΔΕΚΟ (παρότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο, παρότι ξέρετε τις τεράστιες ελλείψεις και ανάγκες) θα ξεπεραστεί.
Με το νόμο που ψηφίστηκε και παρά τις μέχρι και προχθές διαβεβαιώσεις σας ότι η ΔΕΗ εξαιρείτε τελικά έκπληκτοι και οργισμένοι διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται.
Με βάση αυτό ως δεδομένο θέλουμε να σας ρωτήσουμε:

Κύριε Παπακωνσταντίνου,
Τι μας προτείνετε να απαντήσουμε στα νέα παιδιά, στους επιτυχόντες που ειδοποιήθηκαν από τη ΔΕΗ εδώ και μήνες ότι προσλαμβάνονται και παρατησαν τις δουλειές που είχαν;

Κύριε Παπακωνσταντίνου ,
Μας απογοητεύσατε
Με την απόφασή σας αυτή που είναι παντελώς ακατανόητη αναλαμβάνετε την ευθύνη διάλυσης και κατάρρευσης της ΔΕΗ μια και από 36710 εργαζόμενους απέμεινε μόνο με 22.000 εκ των οποίων οι 8.400 είναι ήδη πάνω από 50 ετών!

Κύριε Παπακωνσταντίνου,
Αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι το κόστος της μισθοδοσίας των νέων συναδέλφων δεν επιβαρύνει ούτε ένα € τον κρατικό προϋπολογισμό γιατί συνεχίζετε να εμπαίζετε τους ανέργους και τις οικογένειές τους ;

Κύριε Παπακωνσταντίνου,
Με την απόφαση σας αυτή τελικά προτιμάτε να χάνεται τεχνογνωσία από τη ΔΕΗ και κυρίως να ξοδεύει δεκάδες εκ.€ για υπερωρίες του προσωπικού της (υπερωρίες που αναγκαστικά γίνονται λόγω της τεράστιας έλλειψης ειδάλλως θα σβήσει), παρά με ένα μέρος από αυτά τα εκατομμύρια χωρίς η Επιχείρηση να ξοδέψει δεκάρα παραπάνω να προσλάβετε τους νέους συνάδελφους !!

Μπράβο! Ωραία κοινωνική πολιτική !
Με αυτά που κάνετε πληρώνουμε περισσότερα και επιδεινώνετε την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών στο σύνολο του Ελληνικού λαού.

Κύριε Παπακωνσταντίνου,
Έστω και τώρα αναλογιστείτε τις ευθύνες σας.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τους χιλιοταλαιπωρημένους συναδέλφους δεν θα τους αφήσει μόνους.
Εμείς την ευθύνη της διάλυσης της Επιχείρησης αλλά και της κατάρρευσης του ασφαλιστικού μας δεν θα την αναλάβουμε ούτε και θα την επιτρέψουμε.

=================================
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Υπεύθυνοι είμαστε
Κατανόηση δείχνουμε
Φιλότιμο έχουμε
Πατριώτες είμαστε

Αυτόχειρες όμως δεν θα γίνουμε, ούτε την αφαίμαξη και την ακύρωση των κατακτήσεων μας θα χειροκροτήσουμε

- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ Σ.Σ.Ε.
- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΛΕΨΑΝ

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ :

1) 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/3
2) ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15/3 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
3) 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16/3 & ΤΕΤΑΡΤΗ 17/3 και ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε
ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΡΤΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ στις 11:00πμ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 10:00πμ στα Γραφεία τις Ομοσπονδίας

=================================
Πέμπτη, 04 Μάρτιος 2010
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και το νέο πακέτο σκληρών μέτρων οι Εργαζόμενοι και οι Συνταξιούχοι βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο.
Έτσι, με τις νέες αποφάσεις εκτός των γενικών επιβαρύνσεων και τη μείωση κατά 7% για τους Εργαζομένους στις ΔΕΚΟ σε αποζημιώσεις, επιδόματα και υπερωρίες, υπάρχουν και επιμέρους ρυθμίσεις για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ μας, περιορίζοντας κατά 10% τον προϋπολογισμό για το 2010.
Όπως ερμηνεύουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ, πρέπει να γίνει περιστολή δαπανών σε όλους τους τομείς (π.χ. φάρμακα-εξετάσεις-λειτουργικά έξοδα κλπ).
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η ΠΟΣ-ΔΕΗ πιστεύουμε ότι θα κάνουν σχετικές ανακοινώσεις.
*Επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι θα υλοποιηθούν τελικά οι προσλήψεις προσωπικού της προκήρυξης 1 και 2 /2007.
=================================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ κ. ΑΡΘΟΥΡΟ ΖΕΡΒΟ


ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Όλα τα ζητήματα που ¨καίνε¨ την τοπική κοινωνία και που σχετίζονται άμεσα με την διατήρηση της ΔΕΗ ως την μεγαλύτερη βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας, αλλά και με την αναπτυξιακή προοπτική πολλών τομέων, θα θέσει το Προεδρείο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, στην συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό, την Τετάρτη 10 Μαρτίου, στην Αθήνα.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα θέσει στον κ. Ζερβό θέματα που καθημερινά απασχολούν το συνδικάτο και που η διευθέτησή τους αποτελεί προτεραιότητα: άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων, επιπλέον προσλήψεις στη ΔΕΗ, Μονάδες, λιγνίτης, μετεγκαταστάσεις, ΜΠΕ, περιβάλλον και φυσικά οι τελευταίες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, που σχετίζονται με το χώρο της ΔΕΗ και αποτελούν τον σκελετό πάνω στον οποίο θα αναπτυχθεί η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιχείρησης.

Όπως κάθε φορά, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα ενημερώσει για εξελίξεις και νεότερα δεδομένα που ενδεχομένως να υπάρξουν από την επίσημη πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο.


===================================
Μετεγκατάσταση του Προαστίου.

Θέμα μετεγκατάστασης του οικισμού του Προαστίου έθεσε χθες ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημήτρης Κριαρίδης αφήνοντας αιχμές για τη νομιμότητα λειτουργίας του Ορυχείου της Μαυροπηγής και την εγκυρότητα της Μελέτης περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατάθεσε πρόσφατα η ΔΕΗ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προς έγκριση. Ο Δημήτρης Κριαρίδης υποστήριξε ότι η ΔΕΗ επεκτείνει τις λιγνιτικές δραστηριότητες στο Δυτικό πεδίο Προαστίου χωρίς να αναφέρει στη μελέτη της τίποτε για τον οικισμό ο οποίος μαζί με την Μαυροπηγή καταβάλει το τίμημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ζήτησε από την υπουργό περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και από το Νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή να επισκεφθούν το Προάστιο για να διαμορφώσουν άποψη σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί ενώ απευθυνόμενος στο δήμαρχο Πτολεμαίδας Γρηγόρη Τσιούμαρη πρότεινε να επισκεφτούν μαζί τον εισαγγελέα Κοζάνης για να διερευνήσει τις συνθήκες νομιμότητας του λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής. Σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση του Προαστίου ο κ. Κριαρίδης είπε ότι αυτή θα πρέπει να συντελεστεί σε ορίζοντα πενταετίας – εξαετίας μέσω της υπογραφής μεταξύ της ΔΕΗ και του Δήμου Πτολεμαίδας συμφωνίας όταν τα εκσκαπτικά μηχανήματα της επιχείρησης πλησιάσουν προς τον οικισμό και στο διπλανό αλσύλλιο.



===================================
Απεργιακές κινητοποιήσεις ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, μεθαύριο Πέμπτη, αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία, επιπλέον, προαναγγέλλει "δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες τη Δευτέρα 15 Μαρτίου σε όλη τη χώρα", καθώς και 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαρτίου. Στις 17 Μαρτίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες του κλάδου. Σε σχετική ανακοίνωση το συνδικάτο αναφέρει ότι "δεν θα γίνουμε αυτόχειρες, ούτε θα χειροκροτήσουμε την αφαίμαξη και την ακύρωση των κατακτήσεών μας".

====================================
Αντιδρά στο «πάγωμα» 2.000 προσλήψεων η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Την αντίθεσή της στο «πάγωμα» 2.000 προσλήψεων στη ΔΕΗ, εξέφρασε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καλώντας τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να ανακαλέσει την απόφασή του, επιτρέποντας τις προσλήψεις.
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τονίζει ότι η διαδικασία πρόσληψης ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ωστόσο, μεσολάβησε η κυβερνητική απόφαση για γενικό πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ για τη φετινή χρονιά.

Η Ομοσπονδία εκφράζει το θυμό και την απογοήτευσής, κάνοντας λόγο για αθέτηση των υποσχέσεων ότι θα υπήρχε εξαίρεση της ΔΕΗ από το πάγωμα των προσλήψεων. Ακόμη, τονίζει ότι από 36.710 εργαζόμενους που είχε η ΔΕΗ πριν λίγα χρόνια, έχει απομείνει με 22.000 εκ των οποίων οι 8.400 είναι ήδη πάνω από 50 ετών.

Επισημαίνει δε, ότι η μισθοδοσία της ΔΕΗ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι το κόστος της μισθοδοσίας για τους νέους εργαζόμενους είναι μικρότερο από το κόστος των υπερωριών που γίνονται τώρα αναγκαστικά λόγω έλλειψης προσωπικού.
=====================================
Βουλή - «Πράσινη ΔΕΗ» ίσον 14.000 νέες θέσεις εργασίας, τόνισε ο νέος πρόεδρος ΡΑΕ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η πρόταση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη για την τοποθέτηση του Νίκου Βασιλάκου, στη θέση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, λευκό ψήφισαν ΝΔ και ΚΚΕ,ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρόν. Πάντως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν το πλούσιο βιογραφικό του κ. Βασιλάκου και διευκρίνισαν ότι η ψήφος τους είναι για λόγους αρχής και όχι διαφωνίας, με το πρόσωπο του νέου προέδρου της ΡΑΕ. Αναπτύσσοντας τα σχέδια και τις προτεραιότητές του,ο κ.Βασιλάκος εστίασε σε τρεις βασικούς άξονες, στους οποίους, όπως είπε, θα είναι η κατεύθυνση του, καθώς η ΡΑΕ πλέον αποκτά πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες και πρέπει να πορευτεί με νέα κουλτούρα:Διαφάνεια, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «πράσινη ανάπτυξη», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μια πράσινη ΔΕΗ» θα δημιουργήσει 14.000 νέες θέσεις εργασίας. Όπως ανέφερε ο κ.Βασιλάκος, πρέπει η χώρα μας «ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, να εκμεταλλευτεί άμεσα το μεγαλύτερο και απίστευτο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει: Την ηλιακή και αιολική ενέργεια». Γιατί, όπως εξήγησε, «πέρα από επενδύσεις που μπορεί να φέρει η αξιοποίηση τους, αν ιδρυθούν μονάδες παραγωγής, ιδιαίτερα αιολικής ενέργειας, θα δώσει πολύ ψωμί». «Αποτελεί τρομερή δυνατότητα για την Ελλάδα κι αν επιτευχθούν οι στόχοι για τη πράσινη ανάπτυξη θα δημιουργηθούν 14.000 νέες θέσεις εργασίας, μια πράσινη ΔΕΗ» πρόσθεσε. Πάντως, ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ απαντώντας σε ερωτήσεις πολλών βουλευτών σχετικά με το ποιος θα πληρώσει το κόστος της «πράσινης ανάπτυξης», αναγνώρισε ότι κατανέμεται στους καταναλωτές μέσα από το ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που πληρώνουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ και είναι 30 λεπτά στις 1000 κιλοβατόρες. Σε ερώτηση αν πρέπει να αυξηθεί το ειδικό τέλος, ο κ. Βασιλάκος σημείωσε ότι όσο αυξάνει η διείσδυση της «πράσινης ανάπτυξης» τόσο θα αυξάνεται και το κόστος χειρισμού δικτύων. Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανάγκη αύξησης του ειδικού τέλους των ΑΠΕ περίπου 2,5 με 3 ευρώ από το 2011 με 2013, πρώτον γιατί οι τιμές των καυσίμων έμειναν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και δεύτερο γιατί επιβάλλεται με τη λογική ο ρυπαίνων πληρώνει. Έμφαση έδωσε ο κ. Βασιλάκος,κάνοντας μάλιστα λόγο για προσωπικό του στοίχημα, στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών με πολύ συγκεκριμένα μέτρα και μέσα από τη διαφάνεια των τιμολογίων, όπως η πρόταση για φτηνό κοινωνικό, οικιακό τιμολόγιο. «Η ΡΑΕ γνωμοδοτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί», τόνισε ο κ.Βασιλάκος, αφήνοντας αιχμές γιατί δεν αξιοποιήθηκε αποτελεσματικά, μέχρι σήμερα, η δυνατότητα της αυτή που έχει ως ρυθμιστικός παράγων. Αιχμές άφησε και για το ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα κοινοτικά κονδύλια σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Χθες εγκρίθηκαν 43 έργα 12 ηλεκτρικών διασυνδέσεων.Από τα 5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν, στην Ελλάδα μηδέν»,πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ακόμα, ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ επεσήμανε την ανάγκη ενός εθνικού σχεδιασμού με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σταδιακή ομαλοποίηση και άρση των στρεβλώσεων που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το καθεστώς αδειοδότησης. «Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα κάνει 3 με 5 χρόνια να αδειοδοτηθεί και να μπει σε μια στέγη. Όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα κόστη των τιμολογίων τόσο πιο ξεκάθαρες θα είναι και οι διαδικασίες και άρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα αδιαφάνειας. Η άδεια θα μπορεί να είναι έτοιμη μέσα σε 2-3 μήνες»,είπε.
======================================
Παγκόσμια επέλαση της αιολικής ενέργειας
Σύμφωνα με το Global Wind Energy Council, περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σήμερα στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η αγορά που συνδέεται με το μηχανολογικό εξοπλισμό των ανεμογεννητριών άγγιξε πέρσι τα 45 δισ. ευρώ ή τα 63 δισ. δολάρια.

TOY TAΣOY ΣAPANTH

Kατά 31%, παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι αυξήθηκε η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας το 2009, σημειώνοντας άνοδο κατά 37,5 γιγαβάτ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Aιολικής Eνέργειας (Global Wind Energy Council - GWEC).Tο ένα τρίτο αυτής της αύξησης καταγράφηκε στην Kίνα, μια άνοδος που για την κινεζική αγορά ήταν μεγαλύτερη του 100%. Σύμφωνα με το GWEC, περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σήμερα στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η αγορά που συνδέεται με το μηχανολογικό εξοπλισμό των ανεμογεννητριών άγγιξε πέρσι τα 45 δισ. ευρώ ή τα 63 δισ. δολάρια.

Σήμερα, οι αγορές που κυριαρχούν στο συγκεκριμένο τομέα βρίσκονται στην Aσία, την Eυρώπη και τη Bόρεια Aμερική, καθεμία από τις οποίες εγκατέστησε υποδομές αιολικής ενέργειας που απέφεραν περισσότερα από 10 μεγαβάτ. Σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή από την αιολική ενέργεια ανήλθε στα 157,9 γιγαβάτ. «H συνεχής, ταχεία επέκταση της αιολικής ενέργειας, παρά την οικονομική κρίση και την οικονομική ύφεση είναι περίτρανη απόδειξη για την έμφυτη ελκυστικότητα της τεχνολογίας, η οποία είναι καθαρή, αξιόπιστη και γρήγορη στην εγκατάστασή της», δήλωσε ο Στιβ Σόγιερ, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου. «H αιολική ενέργεια έχει γίνει μια ισχυρή τεχνολογική επιλογή για έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο».

«H αγορά στις Hνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 39%, με σχεδόν 10 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος μέσα στο 2009. H συνολική εγκατεστημένη ισχύς και συνδεδεμένη με το δίκτυο στις Hνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 35 γιγαβάτ, σύμφωνα με το GWEC. Συγκριτικά, οι μέσοι αμερικανικοί πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να παραγάγουν 500 έως 1.300 μεγαβάτ (ένα γιγαβάτ είναι 1.000 μεγαβάτ). H αμερικανική βιομηχανία αιολικής ενέργειας ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ το 2009, γεγονός που χρεώνεται ως ιστορική επιτυχία στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην προστασία των καταναλωτών», αναφέρει η Nτένις Mποντ, επικεφαλής της Aμερικανικής Eνωσης Aιολικής Eνέργειας.

Oμως, επεσήμανε ότι «η αμερικανική βιομηχανία ανεμογεννητριών είναι κάτω σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και απαιτείται μια μακροπρόθεσμη πολιτική για να ανακάμψει». Eντούτοις, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διατηρούν άνετο προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ. Aς σημειωθεί ότι μερικοί αναλυτές, υπολογίζοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση, είχαν προβλέψει πτώση στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στις Hνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον κατά 50%, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Aιολικής Eνέργειας.

Eν τω μεταξύ, η Kίνα διπλασίασε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, την εγκατεστημένη ισχύ στην αιολική ενέργεια από 12,1 γιγαβάτ το 2008 σε 25,1 γιγαβάτ μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου. «Λαμβάνοντας υπόψη τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να αναμένεται ότι ο ανεπίσημος στόχος των 150 μεγαβάτ θα επιτευχθεί έως το 2020», λέει ο Λι Tζανφένγκ, γενικός γραμματέας της Kινεζικής Eνωσης Bιομηχανιών Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας. Σε συνδυασμό με τις νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στην Iνδία (συν 1.270 μεγαβάτ), τη Nότια Kορέα, την Iαπωνία και την Tαϊβάν, η Aσία παρήγαγε περισσότερα από 14 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος μέσα στο 2009.H αιολική ενέργεια έχει ήδη μια σημαντική συμβολή στον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Tα 158 γιγαβάτ που παρήχθησαν από την αιολική ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι τα τέλη του 2009, θα αποφέρουν 340 TWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και θα περιορίζουν κατά 204 εκατομμύρια τόνους το διοξείδιο του άνθρακα κάθε έτος.

K H αιολική ενέργεια υπερίσχυσε πέρσι στην Eυρωπαϊκή Eνωση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της Eυρωπαϊκής Eνωσης Aιολικής Eνέργειας (EWEA).

Oι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα στην Eυρώπη, το 2009, έφθασαν τα 13 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται 15 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν σε παράκτια αιολικά πάρκα. H απόδοση των νέων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας έφτασε τα 10.163 μεγαβάτ σε ολόκληρη την Eυρωπαϊκή Ένωση, μια αύξηση 23% έναντι του 2008. Aπό τα χερσαία αιολικά πάρκα η εγκατεστημένη ισχύς ανήλθε στα 9.581 μεγαβάτ (άνοδος 21% σε σχέση με το 2008) και στα 582 μεγαβάτ από τα παράκτια (άνοδος 56%). Tο 2009 είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος όπου η αιολική ενέργεια υπερίσχυσε στην Eυρωπαϊκή Eνωση, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καταγράφοντας περαιτέρω άνοδο από 35% το 2008 σε 39% το 2009. Eξάλλου, πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο έτος που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν την πλειονότητα των νέων επενδύσεων. «Eίναι ένα αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα σε μία δύσκολη χρονιά», λέει ο Kρίστιαν Kγιάερ, γενικός γραμματέας της EWEA. «Oι αριθμοί, άλλη μια φορά, επιβεβαιώνουν ότι η αιολική ενέργεια, μαζί με άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας, επιφέρουν ογκώδεις μειώσεις στις ευρωπαϊκές εκπομπές άνθρακα, δημιουργώντας την αναγκαία οικονομική δραστηριότητα και νέες θέσεις εργασίας για τους πολίτες της Eυρώπης». Yψηλότερα στο βάθρο σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική βρίσκονται η Iσπανία (24% - 2.459 MW), η Γερμανία (19% - 1.917 MW), η Iταλία (11% - 1.114 MW), η Γαλλία (11% - 1.088 MW) και το Hνωμένο Bασίλειο (10% - 1.077 MW). H συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στην Eυρωπαϊκή Eνωση έχει φθάσει πλέον στα 74.767 μεγαβάτ, μια άνοδος 64.719 μεγαβάτ σε σχέση με το τέλος του 2008. H Γερμανία παραμένει η χώρα της Eυρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ και ακολουθούν η Iσπανία, η Iταλία, η Γαλλία και το Hνωμένο Bασίλειο. H εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2009 θα παράγει 163 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, που καλύπτει το 4,8% των συνολικών αναγκών της E.E. σε ενέργεια.

======================================
ΔΕΗ: Με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια τα τιμολόγια

Περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στα τιμολόγια ετοιμάζεται να θεσπίσει κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ ο νέος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε χθες, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προτείνει την επανεξέταση όλων των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στα τιμολόγια ετοιμάζεται να θεσπίσει κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ ο νέος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε χθες, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προτείνει την επανεξέταση όλων των τιμολογίων της ΔΕΗ.


Παράλληλα ο ίδιος προσανατολίζεται να εισηγηθεί αυξήσεις φωτιά στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».
Ο Ν. Βασιλάκος εκτιμά πως θα υπάρξει ανάγκη αύξησης του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα 2,5 με 3 ευρώ ανά 1000 κιλοβατόρες από 0,30 ευρώ που πληρώνουμε σήμερα με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, την οποία τοποθέτησε χρονικά μεταξύ 2011-2013. Την αύξηση αιτιολόγησε λέγοντας πως οι τιμές των καυσίμων έχουν μείνει για αρκετό διάστημα σε χαμηλά επίπεδα και πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει».


Προς την κατεύθυνση αυτή εμφανίστηκε αποφασισμένος να συμβάλλει στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών με συγκεκριμένα μέτρα, όπως η πρόταση για φτηνό οικιακό τιμολόγιο, διευκρινίζοντας φυσικά ότι η εν λόγω Αρχή απλώς γνωμοδοτεί, η κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφασίζει.


Ο κ. Βασιλάκος τόνισε την ανάγκη να εκμεταλλευτεί η χώρα μας το συγκριτικό της πλεονέκτημα, δηλαδή την ηλιακή και αιολική ενέργεια: «αν επιτευχθούν οι στόχοι για την πράσινη ανάπτυξη θα δημιουργηθούν 14.000 νέες θέσεις εργασίας, μια πράσινη ΔΕΗ», σημείωσε και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα πορευτεί με γνώμονα τη διαφάνεια, την εξωστρέφεια και την αποτελεσματικότητα. Την τοποθέτησή του στη θέση του Προέδρου της ΡΑΕ, η οποία αποκτά πλέον ουσιαστικές αρμοδιότητες, υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Λευκό επέλεξαν η Ν.Δ και το ΚΚΕ, «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ.
======================================
ΔΕΗ: Διαγωνισμός για νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαϊδα

Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη νέα λιγνιτική μονάδα που θέλει να κατασκευάσει στην Πτολεμαΐδα η ΔΕΗ, η οποία, ταυτόχρονα με τις ΑΠΕ, φαίνεται ότι ετοιμάζει είσοδο και στον τομέα της αξιοποίησης στερεών αστικών απορριμμάτων, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη νέα λιγνιτική μονάδα που θέλει να κατασκευάσει στην Πτολεμαΐδα η ΔΕΗ, η οποία, ταυτόχρονα με τις ΑΠΕ, φαίνεται ότι ετοιμάζει είσοδο και στον τομέα της αξιοποίησης στερεών αστικών απορριμμάτων, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Είναι ένας κλάδος με μεγάλο ενεργειακό δυναμικό, τον οποίο εξετάζουμε σε συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Urbaser, χωρίς, ωστόσο, ακόμη να έχουμε αποφασίσει κάποιο συγκεκριμένο project», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός, εκτιμώντας, πάντως, πως η ΔΕΗ θα δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον χώρο στο εγγύς μέλλον.

Όσον αφορά στη νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαϊδας, ο κ. Ζερβός είπε ότι θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες τέσσερις μονάδες της πόλης (σ.σ. ήδη η Πτολεμαΐδα 1 έχει σταματήσει, η 2 θα κλείσει προς το τέλος του χρόνου και οι υπόλοιπες δύο, στα επόμενα 3-4 χρόνια που θα διαρκέσει η κατασκευή του νέου σταθμού), θα έχει δυναμικότητα μεταξύ 500 - 650 MW και το κόστος του θα ανέλθει στα περίπου 1,2 - 1,4 δισ. ευρώ.


Οδηγίες
Περαιτέρω ο κ. Ζερβός, που βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεδρίου για την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που οργάνωσε η ΕΤΕπ, επανέλαβε ότι βάσει των σχετικών οδηγιών η ΔΕΗ θα πρέπει έως το 2011 να δημιουργήσει δύο 100% θυγατρικές στον τομέα της μεταφοράς και της διανομής, αλλά τόνισε πως αυτό είναι κυρίως ένα θέμα πολιτικό.

Σημείωσε ακόμη ότι η προοπτική της επέκτασης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια συνεχίζει να αποτελεί στόχο, ο οποίος διανθίζεται, πλέον, και με τον τομέα των ΑΠΕ, αν και οι απόπειρες για δραστηριοποίηση στην Αλβανία και στο Κόσοβο έχουν περιέλθει σε λανθάνουσα κατάσταση.

Λεωνίδας Λιάμης

=========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: