Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

ή για να το πούμε πιο απλά στην καθομιλουμένη, μία κλοπή.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ήταν Βουλευτής Ν. Κοζάνης ,τώρα είναι υπουργός και………………………………… .

Αυτό που έχουμε δηλαδή είναι μία υπεξαίρεση, ή για να το πούμε πιο απλά στην καθομιλουμένη, μία κλοπή. Έχουν λοιπόν απόλυτο δίκιο οι εργαζόμενοι και η ΓΕΝΟΠ που απεργούν και τους στηρίζουμε όλοι.

* Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι Βουλευτής Ν. Κοζάνης
Άρθρο 4

Αναπροσαρμογή χρηματοδότησης ΟΑΠ -ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ

Η κατά το έτος 2010 και εφεξής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ που προβλέπεται στο άρθρο 34 του ν.2773/1999 (Α΄286) και 26 του ν.2843/2000 (Α΄197) δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό του έτους 2010 ποσό, μειωμένο κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

Τα διοικητικά συμβούλια των παραπάνω ασφαλιστικών ταμείων υποχρεούνται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού να προβούν με απόφασή τους που εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, σε αναπροσαρμογή των παροχών, ώστε να προκύπτει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Αν τα Δ.Σ. δεν προβούν στην πιο πάνω ενέργεια, αναπροσαρμόζονται οι ασφαλιστικές παροχές των ταμείων αυτών με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών.

------------------------------------------

«Παν φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του. Ουδείς δύναται να στερηθή της ιδιοκτησίας αυτού ειμή για λόγους δημοσίας ωφελείας και υπό τους προβλεπόμενους, υπό του νόμου και των γενικών αρχών του διεθνούς δικαίου όρους».
-----------------------------------------------

Mελέτη που αναθέτουν από κοινού υπουργείο Aνάπτυξης και ΓENOΠ ανεβάζει την συνολική υποχρέωση της ΔEH έναντι των απασχολούμενων υπαλλήλων της σε 3,2 τρισ. δραχμές. Oι αρμόδιοι υπουργοί αντιλήφθησαν ότι ήταν αδύνατο η επιχείρηση να προσελκύσει επενδυτές με το βάρος αυτής της τεράστιας υποχρέωσης που ξεπερνούσε σε αξία το ενεργητικό της.
---------------------------------------------

==========================================
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Τρίτη, 23 Μάρτιος 2010
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (1 ΚΑΤΑ , 2 ΛΕΥΚΑ) ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Συνάδελφοι - σες,

Κάθε φορά που βαλλόμαστε από τις πολιτικές των Κυβερνήσεων πέρα από το να κάνουμε το αυτονόητο δηλαδή να αντισταθούμε ώστε να έχουμε την συνείδηση μας ήσυχη που αυτό βεβαίως πρέπει να είναι το πρώτιστο αξία επίσης έχει να οργανώσουμε τον αγώνα κατά τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να έχουμε φέρει και αποτέλεσμα.
Ο αγώνας κάθε φορά πρέπει να δίνεται και για την ιστορία, την τιμή, την περηφάνια, το χρέος απέναντι σε όσους πριν από εμάς αγωνίστηκαν (ακόμα και στις περιπτώσεις που οι πιθανότητες νίκης είναι μια στο δισεκατομμύριο) αλλά και για την ίδια την ουσία που είναι να αποτρέψεις, να εμποδίσεις, να σταματήσεις ή έστω να περιορίσεις το κακό - την ζημιά.
Με βάση αυτή τη φιλοσοφία αλλά και την προσέγγιση των ζητημάτων από την μεριά της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αφού πρώτα σφίξουμε το χέρι του καθενός σας και υποκλιθούμε στο μεγαλείο της ψυχής σας για την παρουσία, την συμβολή και τη δύναμη που δώσατε στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συμμετέχοντες καθολικά στην 48ωρη απεργία μας (μια απεργία που έστειλε πολλά και ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση) σας ενημερώνουμε για την εξέλιξη των κυρίων ζητημάτων που προέκυψαν από το Νόμο και που μας έκαναν να αποφασίσουμε τις γνωστές σε όλους σας απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και νομικές ενέργειες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
1. ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ.

α)ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 1/2007
Για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού 1/2007 ξεκινά άμεσα η πρόσληψη τους και θα ολοκληρωθεί για όλους (και τους 1634) μέσα στο 2010. Η άποψη μας για την ταλαιπωρία αυτών των νέων παιδιών είναι γνωστή και εκφρασμένη πολλές φορές. Αυτό που συνέβη σε βάρος τους μόνο με την λέξη απαράδεκτο μπορεί να χαρακτηριστεί.
β) ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ.
Στη βάση των επιχειρημάτων μας αλλά και του αγώνα μας πήραμε τη δέσμευση ότι μέσα στο 2010 (για να μην χαθεί χρόνος) θα βγει νέα προκήρυξη για την πρόσληψη νέων συναδέλφων.
2. ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ 13ΟΥ ΚΑΙ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ.
Η πολιτική θέση της Ομοσπονδίας μας είναι γνωστή και εκφρασμένη. Δηλαδή ότι για την κρίση δεν έπρεπε να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι.
Πέρα από αυτό όμως αφού (κακώς - κάκιστα) πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας σε ένα συνδικάτο που έχει λογική κοινωνίας και όχι συντεχνίας (αλλά και για άλλους λόγους που φανταζόμαστε γίνονται αντιληπτοί από τον καθένα μας) ποτέ δεν θα κάναμε αγώνα απλά και μόνο για να γλιτώσουμε εμείς και μόνο εμείς.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με οδηγό την ΓΣΕΕ δίνει αγώνες για να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι αλλά οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη δημιουργία της κρίσης.
Με βάση τα παραπάνω η κύρια διαφωνία μας σε σχέση με την μείωση των μισθών μας κατά 7% και των επιδομάτων αδείας, δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων κατά 30% ήταν ότι
α) Τα χρήματα αυτά δεν πάνε στην ενίσχυση της Εθνικής προσπάθειας αλλά κατά το ήμισυ στις τσέπες των μετόχων και
β) ότι εξαιτίας αυτού του λόγου (της μείωσης των μισθών μας) ως παράγωγο χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ασφαλιστικές εισφορές προς τους ασφαλιστικούς μας φορείς. (ΤΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΥΤΕΚΩ).

Με βάση τον αγώνα μας γι αυτό το θέμα συμφωνήθηκε:
Με απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε. να μην πάει ούτε 1€ στις τσέπες των μετόχων αλλά τα χρήματα αυτά (από τη στιγμή που δεν πάνε στο κράτος) να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές που χάνονται και επιπροσθέτως να ενισχύσουν περαιτέρω τον ασφαλιστικό μας φορέα που βάλετε πανταχόθεν και που από την απόφαση της κυβέρνησης παρανόμως φέτος του στερούνται 71 εκ. €.

3. ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΦΟΡΕΑ.
Το πρώτο πράγμα που θέλουμε να σας πούμε είναι ότι γι αυτό το θέμα να είστε σίγουροι ότι τους επόμενους μήνες ή και εβδομάδες θα χρειαστεί να δώσουμε μάχες και μάχες. Σκληρές, πολύ σκληρές και αυτό γιατί οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι απαξιωτικές και απαράδεκτες γύρω από τον (Ν.2773 άρθρο 34).
Έχουμε χρέος από τώρα να σας καλέσουμε σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.
Για όσους αναρωτιέστε γνωρίζοντας το τι απαράδεκτα και καταστροφικά περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό μας γιατί μιλάμε για μάχες που θα δοθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα και όχι τώρα απαντούμε ότι, σε σχέση με τα όσα περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο συνεχίζουμε την πίεση στη βάση του απόλυτου δίκιου μας ώστε η κυβέρνηση να διορθώσει τις συνειδητές και απαράδεκτες αποφάσεις της.
Αν αυτό το πετύχουμε απλά θα έχουμε πάρει μια ανάσα. Το πρόβλημα με γνωστές τις απόψεις της Κυβέρνησης είναι μπροστά και έχουμε χρέος από τώρα να το επισημάνουμε. Γι αυτό λέμε ότι έχουμε μάχες μπροστά μας. Σε σχέση με τα περιλαμβανόμενα σε αυτό το νόμο με συντριπτική πλειοψηφία και σεβόμενοι τους καταναλωτές που δεν ευθύνονται σε τίποτα για να ταλαιπωρούνται αποφασίσαμε να δώσουμε λίγο χώρο και χρόνο ακόμα στο διάλογο.
Η ξεκάθαρη θέση όλων μας είναι ότι αν η Κυβέρνηση δεν αποκαταστήσει την αδικία και κυρίως αν δεν σεβαστεί τους νόμους όχι απλά θα ενεργοποιηθεί η απόφαση των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών αλλά για ότι ακολουθήσει θα έχει την αποκλειστική ευθύνη.
Συνάδελφοι -σες,
Με βάση αυτά και σταθμίζοντας μια σειρά πράγματα (πολιτικό τοπίο - ταλαιπωρία καταναλωτών - Αγορά - μικρομαγαζάτορες, και την στόχευση που έχει γίνει σε βάρος μας κ.α.) αλλά και σεβόμενοι το δικό σας μεροκάματο που πριν σας ζητήσουμε να το καταθέσετε συμμετέχοντας στον αγώνα οφείλουμε πρώτα να έχουμε κάνει τα πάντα να λύσουμε το πρόβλημα στο επίπεδο του διαλόγου με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίσαμε αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και ομόφωνα σας καλούμε να είστε σε επαγρύπνηση.
Συνάδελφοι -σες,
Για ένα πράγμα δεσμευόμαστε και είμαστε σίγουροι ότι το ξέρετε.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΣΤΕ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ - ΣΤΑΘΕΡΑ - ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ
Υ.Γ. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση έχοντας δώσει εντολή στην Ε.Ε. οποιαδήποτε ώρα να ξεκινήσει την υλοποίηση των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών .

================================
Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Όμως «τίποτα δεν τέλειωσε»
Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και συνέχιση του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Ωστόσο η Ομοσπονδία τονίζει στην σχετική ανακοίνωσή της ότι «τίποτα δεν τέλειωσε. Τα πάντα εξαρτώνται από την τελική στάση της κυβέρνησης».

Ακόμη στη σχετική ανακοινωσή της η ΓΕΝΟΠ περιγράφει ποιες «δεσμεύσεις» έχει προς το παρόν εξασφαλίσει για προσλήψεις, και τι προτίθεται να κάνει για το θέμα των περικοπών στους μισθούς, αλλά και το Ασφαλιστικό.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση για το θέμα των προσλήψεων: «Για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού 1/2007 ξεκινά άμεσα η πρόσληψη τους και θα ολοκληρωθεί για όλους (και τους 1.634) μέσα στο 2010. Η άποψη μας για την ταλαιπωρία αυτών των νέων παιδιών είναι γνωστή και εκφρασμένη πολλές φορές. Αυτό που συνέβη σε βάρος τους μόνο με την λέξη απαράδεκτο μπορεί να χαρακτηριστεί.»

»Στη βάση των επιχειρημάτων μας, αλλά και του αγώνα μας πήραμε τη δέσμευση ότι μέσα στο 2010 (για να μην χαθεί χρόνος) θα βγει νέα προκήρυξη για την πρόσληψη νέων συναδέλφων».

Όσον αφορά τη μείωση των μισθών, «η πολιτική θέση της Ομοσπονδίας μας είναι γνωστή και εκφρασμένη. Δηλαδή ότι για την κρίση δεν έπρεπε να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι.»

»Πέρα από αυτό όμως, αφού (κακώς – κάκιστα) πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας σε ένα συνδικάτο που έχει λογική κοινωνίας και όχι συντεχνίας (αλλά και για άλλους λόγους που φανταζόμαστε γίνονται αντιληπτοί από τον καθένα μας) ποτέ δεν θα κάναμε αγώνα απλά και μόνο για να γλιτώσουμε εμείς και μόνο εμείς.»

»Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με οδηγό την ΓΣΕΕ δίνει αγώνες για να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι αλλά οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη δημιουργία της κρίσης».

»Με βάση τα παραπάνω η κύρια διαφωνία μας σε σχέση με την μείωση των μισθών μας κατά 7% και των επιδομάτων αδείας, δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων κατά 30% ήταν ότι α) Τα χρήματα αυτά δεν πάνε στην ενίσχυση της Εθνικής προσπάθειας αλλά κατά το ήμισυ στις τσέπες των μετόχων και β) ότι εξαιτίας αυτού του λόγου (της μείωσης των μισθών μας) ως παράγωγο χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ασφαλιστικές εισφορές προς τους ασφαλιστικούς μας φορείς. (ΤΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΥΤΕΚΩ).»
»Με βάση τον αγώνα μας γι αυτό το θέμα συμφωνήθηκε: με απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ να μην πάει ούτε 1 ευρώ στις τσέπες των μετόχων, αλλά τα χρήματα αυτά (από τη στιγμή που δεν πάνε στο κράτος) να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές που χάνονται και επιπροσθέτως να ενισχύσουν περαιτέρω τον ασφαλιστικό μας φορέα που βάλετε πανταχόθεν και που από την απόφαση της κυβέρνησης παρανόμως φέτος του στερούνται 71 εκ. ευρώ».Ασφαλιστικό

Για τον ασφαλιστικό φορέα «το πρώτο πράγμα που θέλουμε να σας πούμε είναι ότι γι' αυτό το θέμα να είστε σίγουροι ότι τους επόμενους μήνες ή και εβδομάδες θα χρειαστεί να δώσουμε μάχες και μάχες. Σκληρές, πολύ σκληρές και αυτό γιατί οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι απαξιωτικές και απαράδεκτες γύρω από τον (Ν.2773 άρθρο 34).»

»Έχουμε χρέος από τώρα να σας καλέσουμε σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα».

»Για όσους αναρωτιέστε γνωρίζοντας το τι απαράδεκτα και καταστροφικά περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό μας γιατί μιλάμε για μάχες που θα δοθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα και όχι τώρα απαντούμε ότι, σε σχέση με τα όσα περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο συνεχίζουμε την πίεση στη βάση του απόλυτου δίκιου μας ώστε η κυβέρνηση να διορθώσει τις συνειδητές και απαράδεκτες αποφάσεις της.»

»Αν αυτό το πετύχουμε απλά θα έχουμε πάρει μια ανάσα. Το πρόβλημα με γνωστές τις απόψεις της Κυβέρνησης είναι μπροστά και έχουμε χρέος από τώρα να το επισημάνουμε. Γι αυτό λέμε ότι έχουμε μάχες μπροστά μας. Σε σχέση με τα περιλαμβανόμενα σε αυτό το νόμο με συντριπτική πλειοψηφία και σεβόμενοι τους καταναλωτές που δεν ευθύνονται σε τίποτα για να ταλαιπωρούνται αποφασίσαμε να δώσουμε λίγο χώρο και χρόνο ακόμα στο διάλογο.»

»Η ξεκάθαρη θέση όλων μας είναι ότι αν η Κυβέρνηση δεν αποκαταστήσει την αδικία και κυρίως αν δεν σεβαστεί τους νόμους, όχι απλά θα ενεργοποιηθεί η απόφαση των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών αλλά για ό,τι ακολουθήσει θα έχει την αποκλειστική ευθύνη».


======================================
Αναστολή κινητοποιήσεων από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και συνέχιση του διαλόγου με την κυβέρνηση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (1 κατά, 2 λευκά), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «τίποτα δεν τελείωσε» και ότι «τα πάντα εξαρτώνται από την τελική στάση της κυβέρνησης», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στο μέλλον.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρει: «Κάθε φορά που βαλλόμαστε από τις πολιτικές των Κυβερνήσεων πέρα από το να κάνουμε το αυτονόητο δηλαδή να αντισταθούμε ώστε να έχουμε την συνείδηση μας ήσυχη που αυτό βεβαίως πρέπει να είναι το πρώτιστο αξία επίσης έχει να οργανώσουμε τον αγώνα κατά τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να έχουμε φέρει και αποτέλεσμα.

Ο αγώνας κάθε φορά πρέπει να δίνεται και για την ιστορία, την τιμή, την περηφάνια, το χρέος απέναντι σε όσους πριν από εμάς αγωνίστηκαν (ακόμα και στις περιπτώσεις που οι πιθανότητες νίκης είναι μια στο δισεκατομμύριο) αλλά και για την ίδια την ουσία που είναι να αποτρέψεις, να εμποδίσεις, να σταματήσεις ή έστω να περιορίσεις το κακό - την ζημιά.

Με βάση αυτή τη φιλοσοφία αλλά και την προσέγγιση των ζητημάτων από την μεριά της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αφού πρώτα σφίξουμε το χέρι του καθενός σας και υποκλιθούμε στο μεγαλείο της ψυχής σας για την παρουσία, την συμβολή και τη δύναμη που δώσατε στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συμμετέχοντες καθολικά στην 48ωρη απεργία μας (μια απεργία που έστειλε πολλά και ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση) σας ενημερώνουμε για την εξέλιξη των κυρίων ζητημάτων που προέκυψαν από το Νόμο και που μας έκαναν να αποφασίσουμε τις γνωστές σε όλους σας απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και νομικές ενέργειες».
====================================
Κοζάνη - Επίσημη έναρξη της διενέργειας επιδημιολογικής μελέτης

Επιπολασμό διαφόρων μορφών καρκίνων, καρδιαγγειακών νοσημάτων και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας στον πληθυσμό του νομού Κοζάνης αποκαλύπτουν οι εκτιμήσεις των τοπικών υπηρεσιών υγείας. Στην περιοχή λειτουργούν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες με βασικότερες αυτές της ΔΕΗ, οι οποίες δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι παραπάνω διαπιστώσεις ανήκουν στη νομαρχία Κοζάνης που κινητοποιήθηκε για την εκπόνηση ευρείας επιδημιολογικής μελέτης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλήρες και γενικό ιατρικό αρχείο καταγραφής των νοσημάτων και των αιτίων πρόκλησής τους. Η επίσημη έναρξη της διενέργειας της μελέτης ανακοινώθηκε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης. Πιο συγκεκριμένα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) Ν.Α. Κοζάνης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης θα εκπονήσουν τη μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ν.Α. Κοζάνης. Παράλληλα θα δημιουργηθεί αρχείο καταγραφής νοσηρότητας και θνησιμότητας που θα συμβάλλει στη μακροχρόνια παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού. Η δημιουργία ενός τέτοιου αρχείου θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το επίπεδο υγείας του πληθυσμού βάσει των όποιων θα μπορούν να σχεδιαστούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας.
=========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: