Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Δεν πάει σε απεργίες η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καθώς συνεχίζεται ο διάλογος

Περικοπές σε συντάξεις πάνω από €800, σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ Της Ρούλας Σαλούρου

Την ώρα που η πλειονότητα των ασφαλιστικών ταμείων επιδίδεται σε εναγώνιες προσπάθειες εξεύρεσης των απαιτούμενων ρευστών, ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται στη δύσκολη θέση να αποφασίζει περικοπή συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ και του ΟΣΕ.

Μετά από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του δεύτερου «σκληρού» πακέτου μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση στην προσπάθεια εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), για περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στα ταμεία ΟΑΠ ΔΕΗ και ΤΑΠ ΟΤΕ που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, κατά 10%, ήτοι περίπου 140 εκατ. ευρώ, στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πέφτει το βάρος εφαρμογής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταμείο έχει γίνει ήδη μια πρώτη καταγραφή, των δικαιούχων καθώς και η ομαδοποίησή τους, ώστε να επιμεριστεί ο περιορισμός, χωρίς όμως να θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο, ότι δεν θα κοπούν συντάξεις που βρίσκονται στα όρια των κατώτατων συντάξεων, δηλαδή κοντά στα 500 ευρώ. Υπάρχει δε, εισήγηση στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να μη θιγούν συντάξεις μέχρι και 800 ευρώ. Από εκεί και πέρα, έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις όπως η ποσοτική (όχι ποσοστιαία) μείωση, που στα μεσαία εισοδήματα θα είναι μικρή και θα αυξάνεται όσο αυξάνονται οι συντάξεις. Υπολογίζεται, ότι και στα δύο ταμεία (ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΟΑΠ-ΔΕΗ) υπάρχουν περίπου 20.000 συνταξιούχοι με συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ.

Σήμερα πάντως, πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συγκέντρωση – διάβημα στις 13.00 στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με βασικό αίτημα να μη περικοπούν οι συντάξεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) Γιώργο Βασιλόπουλο, η κυβέρνηση στοχοποιεί τους εργαζόμενους στις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, ενέργεια παράνομη, που πλήττει τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Εχθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας τη συνέχιση του διαλόγου, απομακρύνοντας προς ώρας, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της απεργιακής κινητοποίησης που έχει εξαγγελθεί αρχής γενομένης την 24η Μαρτίου (επαναλαμβανόμενες απεργίες). Σύμφωνα με πληροφορίες, η μη καταβολή μέρους της νομοθετικά κατοχυρωμένης κρατικής επιχορήγηση προς το ταμείο ΟΑΠ ΔΕΗ, που για το τρέχον έτος έχει υπολογιστεί σε 710 εκατ. ευρώ, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας ακόμη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, γεγονός που φαίνεται πως γνωρίζουν και λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους, στο υπουργείο Εργασίας. Να σημειωθεί, ότι με το νόμο βάσει του οποίου δημιουργήθηκε το ταμείο ΟΑΠ-ΔΕΗ, αναγνωρίζεται η διαχρονική χρησιμοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για την πραγματοποίηση επενδύσεων από τη ΔΕΗ και συνεπώς, προβλέπεται η κρατική χρηματοδότηση, ως μέρος της περιουσίας του ταμείου.

Μετά το πάγωμα των συντάξεων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων στο σύνολο των συνταξιούχων, όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο Ευρωπαϊκής συνδρομής και έρχεται πιο κοντά το σενάριο δανειοδότησης από το ΔΝΤ. Κάτι που η κυβέρνηση αποκλείει, όμως, η εναγώνια προσπάθεια που ακόμη και σήμερα, κάνουν τα ταμεία προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως οι συντάξεις και το δώρο Πάσχα, δείχνει το πόσο κοντά βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε μια τέτοια απόφαση.
==============================
Δώρο Πάσχα – Πότε καταβάλλεται

Από σήμερα ξεκινά η καταβολή του δώρου του Πάσχα. Πρώτοι παίρνουν σειρά οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, στους οποίους το δώρο του Πάσχα, καταβάλλεται από σήμερα Τρίτη 23 Μαρτίου. Στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί από αύριο Τετάρτη 24 Μαρτίου, ενώ η σύνταξη Απριλίου θα καταβληθεί Μ.Πέμπτη 1 Απριλίου. Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα βρουν κατατεθειμένα και το δώρο του Πάσχα και τη σύνταξη του Απριλίου μαζί. Στο ΝΑΤ, δώρο Πάσχα και σύνταξη θα καταβληθούν μαζί την Παρασκευή 26 Μαρτίου. Τέλος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να πληρωθούν το δώρο του Πάσχα μέχρι και τη Μ.Τετάρτη 31 Μαρτίου.
=======================================
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Στηρίζει την αντεργατική πολιτική

Στη ματαίωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, που είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν από αύριο, φαίνεται ότι προσανατολίζεται η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), με βάση τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις εκπροσώπων της μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το τι οριστικά θα γίνει θα αποφασιστεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος (ΠΑΣΚΕ) δήλωσε ότι θα δεχτεί τα μέτρα της κυβέρνησης, σπέρνοντας τη ψευδαίσθηση ότι είναι προσωρινά και προκρίνοντας τον «κοινωνικό εταιρισμό». Συγκεκριμένα είπε: «Παροδικά μέτρα ναι, να τα δεχτούμε. Ναι να συμβάλουμε και εμείς. Μέτρα όμως μόνιμου χαρακτήρα και αδικίες, όχι» και πιο κάτω: «Θα εισηγηθώ αύριο στο Διοικητικό Συμβούλιο τη συνέχιση του διαλόγου. Το Διοικητικό Συμβούλιο που είναι το κυρίαρχο όργανο θα αποφασίσει». Ανάλογη δήλωση στήριξης του «διαλόγου» έκανε και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Κ. Κατσαρός (ΔΑΚΕ).
=====================================
Δεν πάει σε απεργίες η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καθώς συνεχίζεται ο διάλογος

Στην μη πραγματοποίηση των επαναλαμβανόμενων απεργιών που έχουν εξαγγελθεί για τις 24 Μαρτίου και μετά προσανατολίζεται η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με δεδομένο ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση στο καυτό ζήτημα της περικοπής της επιχορήγησης του ασφαλιστικού φορέα αλλά και των αποδοχών των εργαζομένων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε σχετική δήλωση προέβη το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο μετά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος.
Συνδικαλιστικές πηγές αναφέρουν ότι, αν και δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία, εντούτοις τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δείχνουν να έχουν κατανοήσει ότι ειδικά η ρύθμιση για το ασφαλιστικό αποτελεί λανθασμένη επιλογή και μπορεί, πέραν των αντιδράσεων των εργαζομένων, να φέρει την χώρα αντιμέτωπη και πάλι με τις Βρυξέλες.
Ο ΟΑΠ-ΔΕΗ επρόκειτο να επιχορηγηθεί με περίπου 710 εκατ. ευρώ φέτος από τον κρατικό προϋπολογισμό, στη βάση νόμου που έχει αναγνωρίσει την διαχρονική χρησιμοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για την πραγματοποίηση επενδύσεων από την υπό κρατικό έλεγχο επιχείρηση.
Η περικοπή της επιχορήγησης, που συνεπάγεται περικοπή και σε συντάξεις, παροχές από τον ΟΑΠ – ΔΕΗ, είναι 71 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ οι περικοπές των αποδοχών ξεπερνούν σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ.
Δεν αποκλείεται η εύρεση μιας χρυσής τομής να σχετίζεται με την κατά κάποιο τρόπο “επιστροφή” μέρους αυτών των 100 και κάτι εκατ. ευρώ στον ασφαλιστικό φορέα, από την στιγμή, μάλιστα, που τα μισά περίπου από αυτά θα κατέληγαν στον ΟΑΠ ως ασφαλιστικές εισφορές.


======================================


Συζητούν «πλαφόν» στις συντάξεις της ΔΕΗ
Με την επιβολή πλαφόν κινδυνεύουν οι συντάξεις των Ταμείων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα είναι εφέτος κατά 140 εκατ. χαμηλότερη. Αυτό προκαλεί ανησυχία στους ασφαλισμένους, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για περικοπές στις συντάξεις που θα φθάνουν ως και το 25%. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Το ζήτημα δεν εξαντλήθηκε και συμφωνήθηκε να υπάρξει και νέα συνάντηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Ν. Φωτόπουλος τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει περικοπή των συντάξεων και μάλιστα σε μόνιμη βάση», ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος χωρίς την πίεση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=321673&dt=23/03/2010#ixzz0izuZT0yk
==================================
ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΕΥΗΣΚατατέθηκαν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος
Δεκατρία εταιρικά σχήματα κατέθεσαν αιτήσεις για την απευθείας εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόκειται για τις: Ενωση Εταιρειών ΕΛΜΙΝ ΑΕ- INTERKAT ΑΕ. Ενωση Εταιρειών HORIZON ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕΒΕ - ΜΕΤΕ ΑΕ. ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ ΑΕ. ΓΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ. IACOVOU Brothers LTD. Κοινοπραξία ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ - ΚΑΠΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ - ENERGEN ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. ΤΕΡΝΑ ΑΕ. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ. Ομιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. ΑΚΜΗ ΑΤΕ. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΝΕΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ - ΜΠΕΤΟΚΑΤ ΑΕ. DRAGADOS SA - ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΑΕ.

Η ΔΕΗ έχει αποκλειστεί από τις διαδικασίες απόκτησης του κοιτάσματος, ωστόσο ενδιαφέρεται για συνεκμετάλλευση του χώρου που διαχωρίζει το δικό της ορυχείο από αυτό που θα εκμισθωθεί, εφόσον μπορέσει να έρθει σε συμφωνία με τον ανάδοχο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ενδιάμεσος αυτός χώρος διαθέτει 50 εκατ. τόνους λιγνίτη. Πηγές της ΔΕΗ δηλώνουν ότι ο προγραμματισμός της για νέα λιγνιτική μονάδα στην περιοχή δεν ακυρώνεται, ωστόσο είναι προφανές ότι χρειάζεται τη συνεκμετάλλευση.
========================================
Συνέδριο για φωτοβολταϊκά
(ANA) – 1 ημέρα πριν

Κίνητρα και θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να φθάσει στο 12% το 2020 ζητούν οι εταιρίες του χώρου. Σε συνέδριο που διοργάνωσε σήμερα στο ΕΒΕΑ ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) τονίστηκε ότι ο στόχος αυτός είναι απολύτως εφικτός και ότι η κυβέρνηση με το εθνικό σχέδιο δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα καταθέσει στην ΕΕ τον Ιούνιο, θα πρέπει να τον υιοθετήσει. Η Κοινοτική πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προβλέπει ότι ως το 2020 θα πρέπει να αυξηθεί σε 20% η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών συνολικά στο ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το ΣΕΦ, ότι οι ΑΠΕ θα πρέπει να καλύπτουν το 40% της ηλεκτροπαραγωγής και το μερίδιο των φωτοβολταϊκών θα πρέπει να ανέλθει σε 12%. Η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 6.500 μεγαβάτ την επόμενη δεκαετία και συνεπάγεται τη δημιουργία 14.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης. Αντιθέτως, τονίζει ο ΣΕΦ, η μη υιοθέτηση του στόχου εκτροχιάζει τη χώρα από την επίτευξη των Κοινοτικών υποχρεώσεων και απειλεί τη βιωσιμότητα της αγοράς φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, στην οποία απασχολούνται ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι. Αναφορικά με το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο ΣΕΦ αναφέρει ότι παρά την αύξησή του τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει χαμηλότερο από την εισφορά για την ΕΡΤ, που επίσης καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Επίσης υπογραμμίζει ότι η κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από το 2013 θα οδηγήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ότι είναι προτιμότερο τα χρήματα αυτά να δαπανηθούν για την πράσινη ανάπτυξη ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και ταυτόχρονα να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις. «Θα έρθει κάποια στιγμή, καταλήγει ο ΣΕΦ, που το κόστος παραγωγής της ηλιακής κιλοβατώρας ακόμη και χωρίς καμμία οικονομική ενίσχυση θα είναι μικρότερο από την τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο».



=====================================
Ξηλώνουν τους πυλώνες - γίγαντες της ΔΕΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Εναερίτες της ΔΕΗ, σκαρφαλωμένοι σε ύψος 50-60 μέτρων, αποξηλώνουν κομμάτι κομμάτι έναν από τους «θεόρατους» πυλώνες υψηλής τάσης, στα όρια των δήμων Πυλαίας και Πανοράματος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο -με ύψος 60 μέτρων- από τους συνολικά 30 πυλώνες της ΔΕΗ, που απομακρύνονται από το Πανόραμα, την Πυλαία, την Τριανδρία και τον Εύοσμο, στο πλαίσιο υπογειοποίησης του δικτύου και κατάργησης γραμμών ηλεκτροδότησης.

Ο συγκεκριμένος... πρώην πυλώνας υψηλής τάσης (150 kV), που βρισκόταν δίπλα στο «Αριστοτέλειο Κολλέγιο», μαζί με άλλους 11 στο Πανόραμα, έστεκαν σαν «φαντάσματα» από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και ολοκληρώθηκε η υπογειοποίηση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας προς Θέρμη και Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας. Τώρα, απομακρύνονται για περιβαλλοντικούς, αισθητικούς, αλλά και ψυχολογικούς λόγους, προκειμένου να «ανακουφιστούν» οι πολίτες που τους έβλεπαν σε μικρή απόσταση από σπίτια, σχολεία κ.λπ.

«Είναι το τέλος μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια με την προσφυγή του δήμου μας στο ΣτΕ, το οποίο μας δικαίωσε το 2002. Η υπογειοποίηση του δικτύου σε μήκος 6 χλμ. που περνάει από το Πανόραμα ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2009, όμως τώρα φεύγουν και τα ''τέρατα'', ώστε να είναι ορατό σε κάθε πολίτη ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα μεταφοράς ενέργειας. Πιστεύω ότι είναι ένα τεράστιο έργο, με κόστος 10 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης. Εχουμε τη διαβεβαίωση ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα έχουν απομακρυνθεί και οι υπόλοιποι 10 πυλώνες που βρίσκονται στα όρια του δήμου μας», δήλωσε ο δήμαρχος Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, ήδη έχουν απομακρυνθεί 5 πυλώνες στον Εύοσμο και οι υπόλοιποι θα αποξηλωθούν σταδιακά μέσα στους επόμενους δύο μήνες, λόγω υπογειοποίησης, αλλά και αλλαγής των σχεδίων ηλεκτροδότησης.

Παρ' όλα αυτά διατηρείται, ακόμη και σήμερα, αριθμός πυλώνων, προκαλώντας τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών και πολιτών.

«Η απομάκρυνση του πυλώνα που βρίσκεται στα όρια του δήμου μας είναι σημαντική, όμως εμείς έχουμε ξεκινήσει αγώνα και με ένδικα μέσα να απομακρυνθούν ακόμη 11 πυλώνες που υπάρχουν στον οικισμό μας και καταλήγουν στα Πυλαιώτικα, και διέρχονται από τη Δελφών σε απόσταση 50 μέτρων από το 1ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Για να δώσουμε κίνητρο στη ΔΕΗ έχουμε εντάξει ποσό 600.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ για να υπογειοποιηθεί το δίκτυο στο τμήμα αυτό. Μάλιστα, ο δήμος μας δαπανά επιπλέον 40.000 ευρώ ετησίως σε πρόγραμμα συνεργασίας με το ΑΠΘ που παρακολουθεί με συνεχείς μετρήσεις τυχόν επιπτώσεις από τις καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τους πυλώνες της ΔΕΗ. Οι μετρήσεις δεν έχουν δείξει κάτι ανησυχητικό», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλειος Καρτάλης.
==================================

Πράσινη ενέργεια: Όταν στερέψουν τα δημόσια κεφάλαια
Του Marc Scott

Ο νόμος των ακούσιων συνεπειών ισχύει και στη βιομηχανία πράσινης ενέργειας. Για να δώσουν ώθηση στις δαπάνες για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, να δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας και να μειώσουν την αβεβαιότητα για τους ιδιώτες επενδυτές, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια προς όφελος του κλάδου. Ωστόσο, καθώς οι πολιτικοί αρχίζουν να σχεδιάζουν περικοπές σε αυτές τις επιδοτήσεις, οι developers των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βιάζονται να κλειδώσουν την κρατική υποστήριξη και τα κέρδη πριν κλείσει η κάνουλα.

Αυτό έχει δημιουργήσει την αστάθεια στην αγορά που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν. Η αβεβαιότητα σχετικά με την κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα των περικοπών στρεβλώνουν τα επιχειρηματικά σχέδια, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες ενέργειας να βάζουν τα σχέδιά τους στον πάγο, ενώ άλλες τα επιταχύνουν. «Οι developers θέλουν να ξεκινήσουν τα έργα το συντομότερο δυνατόν», λέει ο Tim Warham, director της συμβουλευτικής Deloitte στο Λονδίνο. «Γνωρίζουν πως δε θα έχουν για πάντα την ευκαιρία για τεράστια κέρδη».

Τα ποσά που διατίθενται για την πράσινη ενέργεια είναι τεράστια. Μετά από επιδοτήσεις που έφτασαν συνολικά τα 25 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο, οι χώρες σε όλο τον κόσμο αναμένεται να παράσχουν επιπλέον 60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σύμφωνα με στοιχεία από το Bloomberg New Energy Finance. Η Ισπανία και η Γερμανία-δύο από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη - έχουν βάλει στην άκρη συνολικά περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση έργων.

Η κρατική στήριξη θα συμπαρασύρει επιπλέον 140 δισ. δολάρια σε ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία θα εισέλθουν στον τομέα σε αυτήν την περίοδο δύο ετών, εκτιμά το Bloomberg New Energy Finance. Αυτό περιλαμβάνει Αμερικανούς developers αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν μια επιστροφή της τάξης του 30% σε μετρητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για έργα υπό κατασκευή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Η επιβίωση του ισχυρότερου»

Στην Ευρώπη, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από πράσινες πηγές που είναι πάνω από τις τιμές της αγοράς με εντολή των κυβερνήσεων επίσης έδωσαν ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις. Η Ιταλία, η οποία προσφέρει κάποιες από τις υψηλότερες επιδοτήσεις τέτοιου είδους σε όλη την ήπειρο, θα εγκαταστήσει αρκετά νέα ηλιακά πάνελ φέτος με στόχο την παραγωγή περίπου ενός γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, λέει ο Cassidy Deline, ένα αναλυτής ηλιακής ενέργειας στην Emerging Energy Research στο Cambridge, Mass. Αυτό είναι περισσότερο από την παραγωγή ενός μεγάλου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, και σχεδόν το διπλάσιο της συνολικής εγκατεστημένης σε όλη την Ιταλία το περασμένο έτος. «Υπάρχει μια έκρηξη σε ολόκληρη τη βιομηχανία», λέει ο Deline.

Ωστόσο, με τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η γενναία δημόσια στήριξη δεν μπορεί να διαρκέσει, λέει ο Warham της Deloitte. Το αποτέλεσμα μπορεί να αναγκάσει κάποιους "πράσινους" developers να περιορίσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Ακόμα κι αν η πράσινη ενέργεια κερδίζει έδαφος και γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική έναντι των συμβατικών πηγών, πολλά αιολικά πάρκα και πάρκα ηλιακής ενέργειας θα ήταν ασύμφορα αν δεν είχαν πρόσβαση σε επιδοτήσεις.

Χαμηλότερες αποδόσεις των επενδύσεων μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένη συσσώρευση της βιομηχανίας. Επενδυτές με βαθιές τσέπες, ιδιαίτερα επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που σήμερα βασίζονται σε συμβατικές πηγές ενέργειας, θα μπορούσαν να αποκτήσουν project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από developers που προσπαθούν να απαλλαγούν από επενδύσεις που χάνουν χρήματα, σύμφωνα με τη Warham. «Η συσσώρευση είναι αναπόφευκτη. Είναι η επιβίωση του ισχυρότερου», λέει.

Μία τάση που μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες είναι η πτώση του κόστους των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. Η Emerging Energy Research υπολογίζει ότι οι τιμές για τα πάντα, από εξαρτήματα ανεμογεννητριών μέχρι μέρη που χρησιμοποιούνται σε φωτοβολταϊκά έχουν μειωθεί έως και κατά 40% κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Η χρηματοδότηση για νέα ενεργειακά έργα, εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται μετά τη στασιμότητα της πιστωτικής κρίσης. Ο Ethan Zindler, επικεφαλής έρευνας για τις ΗΠΑ στο Bloomberg New Energy Finance, αναφέρει πως ορισμένες τράπεζες προσπαθούν να αναλάβουν ένα κομμάτι από την πίτα των κυβερνητικών επιδοτήσεων. Η χρηματοδότηση «δεν είναι πίσω εκεί που ήταν, αλλά είναι κάπως καλύτερα», συμπληρώνει.

Περικοπή 15% στα κονδύλια της Γερμανίας για τα ηλιακά πάρκα

Πάντως, πολλά πράσινα ενεργειακά έργα δεν προχωρούν χωρίς δημόσια υποστήριξη. Οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς οι επιδοτήσεις μπαίνουν υπό συνεχώς αυξανόμενο πολιτικό και δημοσιονομικό έλεγχο. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις για τα ηλιακά και αιολικά έργα θα μειωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η χρηματοδότηση για άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η γεωθερμική και η βιομάζα μπορεί να μειωθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Το ίδιο μοτίβο ισχύει σε άλλες χώρες. Στις 3 Μαρτίου, οι Γερμανοί υπουργοί συμφώνησαν σε μια μείωση 15% στις επιδοτήσεις για τα ηλιακά πάρκα που θα κατασκευάζονται μετά τον Ιούλιο του 2010. Η τσεχική κυβέρνηση εξετάζει μια μείωση 30% του χρόνου. Και στην Ιταλία, η στήριξη για τα ηλιακά έργα έχει ήδη φτάσει στο ετήσιο όριο και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 25% το 2011, εκτιμά ο Deline του Emerging Energy Research. «Το κόστος της τεχνολογίας μειώθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, κάτι το οποίο έδωσε στις εταιρείες πολύ υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που είχαν αρχικά προβλέψει οι κυβερνήσεις», λέει.

Για ορισμένους ιδιοκτήτες έργων πράσινης ενέργειας-κυρίως χρηματοοικονομικούς επενδυτές οι οποίοι υπολόγιζαν σε επιδοτήσεις για υψηλότερες αποδόσεις-η μείωση στις κυβερνητικές επιδοτήσεις δείχνουν πως ήρθε η ώρα να πουλήσουν. Ο Ronan O΄Regan, ένας director στη συμβουλευτική PricewaterhouseCoopers (PwC) στο Λονδίνο, προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ή οι κατασκευαστές εξοπλισμού πράσινης ενέργειας θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανότερων αγοραστών.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες δαπάνησαν περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια για εξαγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι, αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κυβερνητικούς στόχους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τις πράσινες προμήθειες, κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αγορά υφιστάμενων έργων ανανεώσιμης ενέργειας. Οι κατασκευαστές εξοπλισμού πράσινης ενέργειας, όπως ανεμογεννητριών ή ηλιακών πάνελ προσπαθούν να διαφοροποιηθούν σε όλο τον κλάδο σε αναζήτηση νέων εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς project τα οποία χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους. «Μπορούν να επιζήσουν με χαμηλότερες αποδώσεις από τους χρηματοοικονομικούς παίκτες», λέει ο O΄Regan της PwC.

Αυτό συνέβη τον περασμένο μήνα για τo private equity Denham Capital με έδρα τη Βοστώνη. Η εταιρεία-η οποία διαχειρίζεται 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια- και μια ομάδα άλλων επενδυτών πούλησαν τις συμμετοχές που είχαν στον Ευρωπαίο developer ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Sunray Renewable Energy στον κατασκευαστή ηλιακών πάνελ SunPower (SPWRA) από την Καλιφόρνια για 277 εκατομμύρια δολάρια. Για τον Scott Mackin της Denham, οι αναμενόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχουν περιορίσει τις αποδόσεις για τις οποίες μπήκε στην αγορά. «Αυτές οι επενδύσεις πλέον δεν είναι θελκτικές,» λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: