Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Τον Μάρτιο, το εθνικό μας καύσιμο έδωσε περί το 44%, έναντι ποσοστών που προσέγγιζαν το 60% πέρσι

Επεξηγήσεις επί των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης της Πρόσκλησης για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ στις 26/4/2010
===================================================

Απολογιστικά στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το α' τρίμηνο της χρονιάς

Διατηρείται η πτωτική τάση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού στην χώρα μας στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ ενισχύεται περαιτέρω η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών σταθμών στην ηλεκτροπαραγωγή.
Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, τα οποία περιλαμβάνονται στο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του Μαρτίου, η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στις περίπου 12,8 εκατ. μεγαβατώρες, ενώ διαφαίνεται ενίσχυση της διάθεσης περικοπής καταναλώσεων από την χαμηλή τάση, δηλαδή από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που κατανάλωσαν σχεδόν κατά 3% λιγότερο ρεύμα στο τρίμηνο και κατά 2,7% περίπου ειδικά τον Μάρτιο. Αντίθετα, τον Μάρτιο ήταν οριακά αυξημένη η κατανάλωση από τις 30 μεγάλες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται στην υψηλή τάση, ενώ το τρίμηνο έκλεισε με πτώση 1,16% για τους συγκεκριμένους πελάτες (επιλέγοντες) της ΔΕΗ.
Τα δεδομένα του ενεργειακού ισοζυγίου και στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς λόγω αύξησης της παραγωγής ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια βοηθούν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, που έχει όμως να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε άλλα επίπεδα όπως είναι η απόκτηση μεριδίων στην λιανική από πλευράς ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας ηλεκτρισμού, και η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο dieselπου χρησιμοποιεί η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το ενεργειακό ισοζύγιο στο πρώτο τρίμηνο:
- Υπήρξε αύξηση της παραγωγής από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς κατά 112% και μόνο το Μάρτιο, από τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ καλύφθηκε το 23,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού.
-Οι εισαγωγές ηλεκτρισμού, πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, καθώς σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από την υδροηλεκτρική παραγωγή των γειτονικών χωρών και συνέβαλαν τον Μάρτιο πάνω από το 12% της συνολικής κατανάλωσης στην χώρα, προσεγγίζοντας το 15,7% που έδωσε το φυσικό αέριο, το οποίο το 2009 είχε καλύψει κάποιες φορές και πάνω από το 20% των αναγκών.
-Ο μηδενισμός, σχεδόν, της χρήσης του πετρελαίου για την ηλεκτροπαραγωγή στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καθώς η ΔΕΗ αναγκαστικά το χρησιμοποιεί στα νησιά.
-Η μείωση του κόστους για δικαιώματα ρύπων καθώς είναι ιδιαίτερα μειωμένη η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Τον Μάρτιο, το εθνικό μας καύσιμο έδωσε περί το 44%, έναντι ποσοστών που προσέγγιζαν το 60% πέρσι επί του συνόλου της καταναλωθείσης ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας. Τέλος, η παραγωγή των ΑΠΕ, αν και αυξημένη κατά 17% σε ετήσια βάση, συμμετέχει μόλις με 4,3% στην κάλυψη της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού.
=================================
Μαχαίρι στις υψηλές συντάξεις από το 2010

Της Ρούλας Σαλούρου

Σημαντική μείωση των συντάξεων, της τάξης του 10% στους ήδη συνταξιούχους θα προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Λόγω της ανάγκης για άμεση εξοικονόμηση πόρων και κατά δεύτερο λόγο η επιδίωξη μεγαλύτερης δικαιοσύνης στο σύστημα, ώστε για το σημερινό πρόβλημα να μην πληρώσουν μόνο οι νέοι αλλά και οι παλαιοί ασφαλισμένοι, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί ρύθμιση βάσει της οποίας θα τεθεί ειδική εισφορά της τάξης του 10%, τύπου ΛΑΦΚΑ, στις υψηλές συντάξεις. Η εισφορά αυτή που θα παρακρατείται από τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ θα είναι κλιμακωτή, θα ανεβαίνει δηλαδή όσο αυξάνεται το ύψος της καταβαλλόμενης παροχής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπολογίζεται πως από το συγκεκριμένο μέτρο θα εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δεν αποκλείεται μάλιστα, το μέτρο να εφαρμοστεί από το τρέχον έτος. Η αρχή άλλωστε θα γίνει με τους συνταξιούχους των ταμείων του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ και της ΔΕΗ. Και αυτές οι ομάδες που θεωρείται ότι λαμβάνουν υψηλή σύνταξη, από το 2011 και μετά θα ενταχθούν στη γενικότερη ρύθμιση που θα προβλέπει την εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ.
Παράλληλα, κατά το χθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της επιστολής που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών προς την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, εγκρίθηκε χωρίς σημαντικές αλλαγές το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μένει βέβαια να εγκριθεί και από την Ε.Ε. στις 26 Απριλίου, κάτι που θεωρείται πιο δύσκολο, καθώς μπορεί οι προωθούμενες αλλαγές να κρίνονται σε εγχώριο επίπεδο ως σκληρές, όμως σε κοινοτικό επίπεδο, θεωρούνται ήπιες και απαιτείται τουλάχιστον επίσπευση των διαδικασιών, υπό και την καθοδήγηση του ΔΝΤ που πιέζει να πέσει στο μισό η κρατική χρηματοδότηση στην ασφάλιση που σήμερα φθάνει το 4,8% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα το νέο ασφαλιστικό θα επιφέρει μείωση των κατώτερων συντάξεων που σήμερα φθάνουν στα 650 - 700 ευρώ (μαζί με το ΕΚΑΣ) καθώς οι αποδοχές μετά από 15 χρόνια εργασίας θα πέσουν στα 360 ευρώ, ενώ κοντά στο 40% υπολογίζεται το ποσοστό αναπλήρωσης, με βάσει τους νέους συντελεστές. Βέβαια, για όσους ενταχθούν στην αγορά εργασίας μέχρι το 2013, θα ισχύει ένα διπλό σύστημα υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης. Για τα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012, η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση το σημερινό σύστημα. Για τα έτη ασφάλισης από το 2013 και μετά, η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με το νέο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ασκηθούν ιδιαίτερα ασφυκτικές πιέσεις, ώστε το διπλό σύστημα, για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018 και μετά, να ισχύει από το 2008 και μετά.
Η ανταποδοτική - αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (από 0,9 έως 1,6, έναντι 2% που ισχύει για κάθε έτος ασφάλισης) και θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, στο 40%, για το σκέλος της αναλογικής σύνταξης.
Στόχος του υπουργείου είναι, στους νέους ασφαλισμένους, η πλήρης σύνταξη να δίνεται με την συμπλήρωση 40 ετών συνεχούς εργασίας, ενώ καταργούνται οι έξοδοι με τη συμπλήρωση 35 ετών εργασίας και σε ηλικία 60 ετών, αλλά και η συνταξιοδότηση με 37 χρόνια ανεξαρτήτως ηλικίας.
Εχθές, κλείδωσε επίσης, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο που θα επιβαρύνει γυναίκες και μητέρες με επιπλέον 17 χρόνια εργασίας. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2013.
===================================
Τσεκούρι στις συντάξεις
Το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας προβλέπει μείωση των συντάξεων σε... δόσεις. Η βασική σύνταξη φαίνεται πως θα χορηγείται στα 65 έτη. Επιβάλλεται νέος ΛΑΦΚΑ σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Νωρίτερα το «ψαλίδι» σε ΟΑΕΕ, ΔΕΗ και ΟΤΕ
Μείωση των συντάξεων φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τις προωθούμενες αλλαγές να τρέχουν σε... δόσεις και να αγγίζουν ακόμα και όσους έχουν 35 έτη δουλειάς. Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν κατά κύριο λόγο όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ, οι ασφαλισμένοι που καλύπτονται από ελλειμματικά Ταμεία (π.χ. ΟΑΕΕ), αλλά και όσοι... ανοίξουν την πόρτα εξόδου μετά το 2018.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και το επόμενο διάστημα θα σταλεί για αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, το νομοσχέδιο μέχρι τις 30 Απριλίου θα κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Τρεις είναι οι κεντρικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που επηρεάζουν το ύψος των συντάξεων:

Καθιερώνεται από το 2018 νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία. Το μέτρο έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφώνεται στο 65% με 35 έτη δουλειάς (συνολικά βασική και ανταποδοτική σύνταξη).

Η βασική σύνταξη φαίνεται πως θα χορηγείται στα 65 έτη (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) και σύμφωνα με το σκληρό σενάριο -που εξετάζεται στην κυβέρνηση- θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Οσοι ασφαλισμένοι δεν δικαιούνται τη βασική σύνταξη, θα δουν το ποσοστό αναπλήρωσης να πέφτει στο 45%.

Επιβάλλεται ειδική εισφορά -πρόκειται για ένα τύπου ΛΑΦΚΑ- σε όλες τις συντάξεις, που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ τον μήνα. Το μέτρο θα τεθεί άμεσα σε ισχύ και η εισφορά αναμένεται να κυμαίνεται από 2% έως 5% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Μειώνονται πριν από το 2018 οι υψηλές συντάξεις σε όσα Ταμεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Σε πρώτη φάση οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν τον ΟΑΕΕ και τα Ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, ωστόσο δεν αποκλείεται να... επεκταθούν και σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς.
Συγκεκριμένα στον ΟΑΕΕ -όπου η «μαύρη τρύπα» αγγίζει φέτος τα 600 εκατομμύρια ευρώ- οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων θα πέσουν από το 3% με 3,5%, που είναι σήμερα, στο 2%. Το μέτρο θα επηρεάσει περίπου 320.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά μέσο όρο 10%.

Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, οι αλλαγές θα τρέξουν από το 2013, ωστόσο δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν νωρίτερα, αν δεν βρεθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του Ταμείου. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, καθώς από το 2018 θα εφαρμοστεί σε όλα τα Ταμεία η βασική σύνταξη.
Επιπλέον θα υπάρξει μείωση στις υψηλές συντάξεις του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, καθώς περιορίστηκε σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση στα συγκεκριμένα Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή θα αφορά συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ και θα κυμαίνεται από 3% έως 8%.

Υπολογισμός των συντάξεων
Νέο σύστημα από το 2018

Καθιερώνεται η βασική σύνταξη σε όλα τα Ταμεία πλην ΟΓΑ. Το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, βασικής και ανταποδοτικής, δεν θα ξεπερνά το 65% για όσους έχουν 35 έτη. Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για εισοδηματικά κριτήρια που οδηγεί σε αναπλήρωση 40% - 45%

Νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων -που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές οδηγεί σε μειώσεις των συντάξεων περίπου κατά 20%- θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Το νέο σύστημα θα «τρέξει» από το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2030, οπότε και για την έκδοση της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων -βασικής και ανταποδοτικής- δεν θα ξεπερνά το 65% για όσους έχουν 35 έτη δουλειάς. Σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993 και 80% για την πλειονότητα των παλαιών ασφαλισμένων (σε ορισμένες, ωστόσο, περιπτώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερο).

Αναλυτικά το νέο σύστημα θα προβλέπει τα ακόλουθα:

1 Καθιερώνεται βασική σύνταξη σε όλα τα Ταμεία -με εξαίρεση τον ΟΓΑ- από το 2018. Το ποσό της βασικής σύνταξης με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ τον μήνα.

2 Το σκληρό σενάριο προβλέπει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης σε ηλικία 65 ετών, με μικρές εξαιρέσεις (π.χ. τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος συνταξιοδοτείται νωρίτερα -π.χ. με 35ετία- θα παίρνει μόνο την ανταποδοτική σύνταξη - και θα περιμένει μέχρι τα 65 έτη για τη βασική σύνταξη.

3 Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων στη βασική σύνταξη, μέτρο που θα οδηγήσει σε ποσοστό αναπλήρωσης από 40% έως 45% (για όσους υπερβαίνουν αυτά τα κριτήρια).

4 Χορηγείται ανταποδοτική σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης. Το ποσό αυτό -που θα υπολογίζεται με κλιμακούμενους συντελεστές- θα προστίθεται στη βασική σύνταξη.

5 Οι συντελεστές για την ανταποδοτική σύνταξη θα ξεκινούν από το 0,9% για τα 15 έτη δουλειάς και θα φτάνουν το 1,6% για τα 40 έτη δουλειάς.

Οι συντελεστές αυτοί θα αλλάζουν ανά πενταετία, ενώ ειδική προσαύξηση θα δίνεται από τα 37 έως και τα 40 έτη.

6 Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν σε όλα τα Ταμεία το 2018, οπότε και θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία.

7 Το μέτρο θα ολοκληρωθεί το 2030, οπότε και οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

8 Στο ενδιάμεσο -δηλαδή από το 2018 έως το 2030- θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων. Ετσι το 2018 πέντε χρόνια (από το 2008 έως και το 2012) θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα και πέντε χρόνια (από το 2013 έως και το 2017) με τον νέο τρόπο.

Σταδιακά τα έτη ασφάλισης που θα υπολογίζονται με τον νέο τρόπο θα αυξάνονται μέχρι την πλήρη εφαρμογή του μέτρου. Ετσι το 2019 τέσσερα χρόνια (από το 2009 έως και το 2012) θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα και έξι χρόνια (από το 2013 έως και το 2018) με τον νέο τρόπο.

Στα 63,5 έτη η μέση ηλικία συνταξιοδότησης
Αντικίνητρα για πρόωρες, «ψαλίδι» σε αναπηρικές, τέλος οι εθελουσίες

Μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να πάει μέσα σε μία διετία από τα 61,5 στα 63,5 έτη.

Οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες:

Επιβολή διπλής ασφάλισης σε δημοσίους υπαλλήλους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους που έχουν και δεύτερη δουλειά. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σήμερα πληρώνουν εισφορές μόνο σε ένα Ταμείο, ενώ μετά τις αλλαγές θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτονται από δύο ασφαλιστικούς φορείς. Η σχετική ρύθμιση αφορά 100.000 άτομα που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και έχουν δύο δουλειές.

Περικοπή της σύνταξης για όσους δημοσίους υπαλλήλους συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τη σύνταξή τους να αναστέλλεται (αν είναι κάτω των 55 ετών) ή να περικόπτεται.

Καθιέρωση κουπονιών για την πληρωμή όσων παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Ο εργοδότης θα προμηθεύεται τα κουπόνια από τις τράπεζες ή τα ΚΕΠ και θα τα δίνει στον εργαζόμενο.

Στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο ΙΚΑ (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα πηγαίνουν στον ΟΓΑ) και θα δίνει το κουπόνι. Το ασφαλιστικό ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.

Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Καθιέρωση αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό το «πέναλτι» για την πρόωρη έξοδο από το Δημόσιο θα πάει από το 4,5% στο 6% τον χρόνο (δηλαδή μείωση 30% την πενταετία).

Επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, ώστε το ποσοστό τους να πέσει στο 8%.

Καθιέρωση κοινής λίστας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
kokkaliari@pegasus.gr


===================================
Ανακόπηκε η πτώση στη βιομηχανική παραγωγή
Η μεγάλη πτώση στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Μάρτιο, ενώ για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο η κατανάλωση ηλεκτρισμού από τις 31 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας έδειξε τάσεις σταθεροποίησης.

Η μεγάλη πτώση στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Μάρτιο, ενώ για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο η κατανάλωση ηλεκτρισμού από τις 31 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας έδειξε τάσεις σταθεροποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΔΕΣΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έμεινε τον Μάρτιο στάσιμη, στις 528.286 Mwh, σχεδόν 0,09% πάνω από τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου χρόνου. Η καθαρή ζήτηση ρεύματος έπεσε 2,17%, καθώς στο δίκτυο διανομής, που αφορά όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές η κατανάλωση περιορίστηκε κατά 2,93%.

Η πτώση κατά 3,32% που εμφάνισε η συνολική ζήτηση ρεύματος τον Μάρτιο οφείλεται στον περιορισμό της λειτουργίας των λιγνιτορυχείων της ΔΕΗ. Στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου η συνολική ζήτηση στο διασυνδεδεμένο σύστημα μειώθηκε κατά 2,24%, με τις μεγάλες βιομηχανίες να μειώνουν την κατανάλωσή τους κατά 1,16% και όλους τους υπόλοιπους κατά 2,73%.Πρέπει να σημειωθεί ότι όλο το 2009 η κατανάλωση ρεύματος από τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας έπεφτε με διψήφιους ρυθμούς κάθε μήνα και η πτώση άρχισε να ανακόπτεται από τον Ιανουάριο.

===================================
Με κλιμάκωση των απεργιών προειδοποιούν τα συνδικάτα
Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση «E» 16/4
Εντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα προκαλούν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 22 του μήνα και απειλεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ το ΠΑΜΕ θα κάνει 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απριλίου.
Για αδέξιους επικοινωνιακούς χειρισμούς και αόριστες υποθέσεις εργασίας», που επιτείνουν την αγωνία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γ. Βρούτσης από τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να πει πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις, ποιους ακριβώς θα αφορά η μείωση και αν υπάρχουν αξιόπιστες οικονομικές και αναλογιστικές μελέτες.

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζεται πως «τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού. Το υπουργικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως ώστε να διαπραχθεί ένα έγκλημα σε βάρος όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων». Χαρακτηριστικά γίνεται λόγος για «ένα νομοσχέδιο - καρμανιόλα που ξεθεμελιώνει και ενταφιάζει ό,τι έχει απομείνει στην κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις».

Τέλος από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης σημειώνει μεταξύ άλλων πως η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε δραματική μείωσή τους (20 έως 50%). Παράλληλα, επισημαίνει πως «οι κυβερνητικές αποφάσεις για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» και προσθέτει πως «η μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι η μαζική εξέγερση των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων».
==============================================
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010
Συνάντηση Συντονιστικής Επιτροπής με την Υποδιευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων ΔΕΗ
Μετά τη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής με την κ.Αντωνιάδη Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων της ΔΕΗ μας ανακοίνωσε τα εξής.
1.Από 3 Μαΐου θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις όλοι οι συνάδελφοι των οποίων οι ειδικότητες έχουν πάρει ΦΕΚ και έχουν τελειώσει οι φάκελοι τους ( δηλαδή έχουν περάσει απο γιατρούς, και έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν.
2. Όσο για τις υπόλοιπες ειδικότητες λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση:
Επειδή έχουν γίνει αρκετές αιτήσεις θεραπείας στο ΑΣΕΠ προέκυψαν μετά τις παρατηρήσεις του ΑΣΕΠ αρκετές αναμορφώσεις στους πίνακες με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετές ανακατατάξεις και να δημιουργήσουν κενές θέσεις οι οποίες θα αναπληρωθούν με νέες συνεντεύξεις
Αναλυτικά
Τ4/Α: Θα διενεργηθεί μια νέα συνέντευξη
Τ4/Β: 2 Νέες συνεντεύξεις
Τ1/Α: Έχουν γίνει πολλές αλλαγές κυρίως λόγω εντοπιότητας Τέλη Απριλίου θα έχουμε σαφή εικόνα
Τ4/Θ : Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμες για να σταλούν στο ΑΣΕΠ
Τ4/Γ :Έχουν προκύψει αλλαγές στον πίνακα κατάταξης
ΔΟ1: 2 Νέες συνεντεύξεις
ΔΟ2: Τέλη Απριλίου θα έχουμε σαφή εικόνα
ΔΟ3: Αλλαγές στον πίνακα κατατάξεις
Τ4/ΣΤ: Tην επόμενη θα σταλούν σε ΑΣΕΠ
Κλείσαμε ραντεβού για το τέλος Απριλίου να μας ενημερώσει ξανά για την εξέλιξη του διαγωνισμού και μας διαβεβαίωσε ότι θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για όλες τις ειδικότητες.
Συνάδελφοι θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και θα έχουμε συναντήσεις και θα σας ενημερώνουμε.
ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

http://pasyp-deipress.blogspot.com/

=====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: