Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Χίλιους πελάτες τον μήνα χάνει η ΔΕΗ Στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ “επιστρέφουν” οι περικοπές των δαπανών


Εγκρίθηκε η ρύθμιση από έκτακτη γ.σ.
Στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ “επιστρέφουν” οι περικοπές των δαπανών
.Εγκρίθηκε η ρύθμιση από έκτακτη γ.σ.

Στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ “επιστρέφουν” οι περικοπές των δαπανών
Στον ΟΑΠ-ΔΕΗ θα καταλήξουν τα περίπου 60 εκατ. ευρώ από την αναδρομική από 1/1/2010 κατά 7% περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων της ΔΕΗ, η οποία έχει εξαγγελθεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης.

Η σχετική ρύθμιση εγκρίθηκε το πρωί της Δευτέρας από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ και πρόκειται για περίπου 60 εκατ. ευρώ –απόλυτα ακριβής προσδιορισμός δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν από την επιχείρηση - δηλαδή για ποσό που υπερκαλύπτει τις απώλειες της τάξης των 30 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα έχει από την καταβολή, ακριβώς λόγω των περικοπών, χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών ο ΟΑΠ φέτος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, με δεδομένα τα σχεδόν 1 δισ. ευρώ προ φόρων κέρδη της ΔΕΗ για την περσινή χρονιά, ο ασφαλιστικός φορέας έχει λαμβάνειν και περί τα 11 εκατ. ευρώ σε μέρισμα, καθώς κατέχει κάτι λιγότερο από το 5% των μετοχών της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Έτσι φαίνεται ότι καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της περικοπής που έχει αποφασιστεί στην επιχορήγηση του ΟΑΠ/ΔΕΗ από τον τακτικό προϋπολογισμό και η οποία για φέτος είναι της τάξης των 71 εκατ. ευρώ
Να σημειωθεί ότι η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε την επαναφορά του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου σε 11 από 9, με την προσθήκη ενός εκπροσώπου της ΟΚΕ και ενός εκπροσώπου του Δημοσίου.
=======================================
Χίλιους πελάτες τον μήνα χάνει η ΔΕΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

ΧΙΛΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ κάθε μήνα χάνει πλέον από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος η ΔΕΗ, που γνωρίζει ότι αν δεν αντιδράσει αμέσως θα βρεθεί από θέση ισχύος σε θέση άμυνας. Ενώ πριν από περίπου έναν χρόνο δεν είχαν φύγει προς τους ανταγωνιστές παρά μόνο μερικές δεκάδες πελάτες της, μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες η ΔΕΗ έχει απολέσει περίπου 7.000 πελάτες (νοικοκυριά, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις). Αν δεν κινηθεί γρήγορα προχωρώντας σε μειώσεις τιμολογίων αντίστοιχες με εκείνες του ανταγωνισμού, ενδέχεται η τρύπα αυτή στο τέλος του έτους να αριθμεί πολλές ακόμη χιλιάδες (ακόμη και 15.000-20.000 προβλέπει ένα σενάριο).

Κύκλοι της εταιρείας προαναγγέλλουν εδώ και μήνες τη μείωση των τιμών του ρεύματος στις επίμαχες κατηγορίες (μεγάλοι οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές) σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά των ανταγωνιστών της (10%-20%), ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΡΑΕ να εγκρίνει την πρόταση της ΔΕΗ για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της, που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο, κάτι που δεν φαίνεται να επισπεύδεται. Ισως ο λόγος της καθυστέρησης να συνδέεται με το γεγονός ότι τυχόν μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια, ναι μεν θα συγκρατήσουν τους πελάτες αυτούς στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά θα δημιουργήσουν μαύρη τρύπα στα έσοδά της, την οποία η επιχείρηση θα πρέπει να καλύψει από αλλού, αυξάνοντας άλλες κατηγορίες τιμολογίων, κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί από την κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία.

Η πρόταση της ΔΕΗ
Γι΄ αυτό και η διοίκηση της ΔΕΗ έχει καταθέσει άλλη μία πρόταση, που επίσης όμως δεν έχει εγκριθεί: Να αναλάβουν και οι ιδιώτες να «επιδοτούν» τα πολύ χαμηλά και ζημιογόνα οικιακά, αγροτικά και άλλων κατηγοριών τιμολόγια που για κοινωνικούς λόγους η ΔΕΗ υποχρεούται από την εκάστοτε κυβέρνηση να διατηρεί παγωμένα. Η πρόταση προβλέπει ότι η «επιδότηση» από τους ιδιώτες θα είναι ανάλογη με την ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνουν οι «καλοί» πελάτες και ότι θα τοποθετείται σε έναν κοινό κουμπαρά, τα κεφάλαια του οποίου θα καλύπτουν τις ανάγκες σε ρεύμα των συγκεκριμένων καταναλωτών.

Το θέμα αποτέλεσε ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πριν από περίπου δέκα ημέρες η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, όπου οι συνδικαλιστές εξήγησαν ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι ιδιωτικές εταιρείες- επιλεκτική απόκτηση πελατών-φιλέτων σε ώρες που τους συμφέρουν- «νοθεύει τον ανταγωνισμό και καταληστεύει την επιχείρηση».

Η ΓΕΝΟΠ προαναγγέλλει ότι αν τις επόμενες εβδομάδες η υπουργός και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχουν βρει μια λύση για να αλλάξουν αυτό το στρεβλό- κατά τη γνώμη της- μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα προχωρήσει σε δυναμικές ενέργειες και κινητοποιήσεις. Σημειωτέον ότι περισσότερο δραστήριοι στην αγορά από πλευράς ιδιωτών είναι η Verbund Εnerga (θυγατρική της αυστριακής κρατικής εταιρείας Verbund), η Αegean Ρower (συμφερόντων Ομίλου Μελισσανίδη) και η Εlpedison Τrading Εdison (θυγατρική των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Εdison).
==========================================
Προς γενική απεργία στις 5/5
Δεν έγινε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την ΓΣΕΕ

Δεν πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο για σήμερα, Δευτέρα, ραντεβού του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου με τη ΓΣΕΕ, καθώς η ΔΑΚΕ αποφάσισε να μην προσέλθει στη συνάντηση.

Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση για την Τρίτη και, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει στην κήρυξη γενικής απεργίας στις 5 Μαΐου.

Επίσης, η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους στη μεγάλη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, στην πλατεία Κλαυθμώνος, το πρωί του Σαββάτου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι απαιτούν και διεκδικούν μια Ευρώπη των πολιτών και όχι των τραπεζιτών και των εργοδοτών.

=============================================

Πρώτη και στις αυξήσεις του Μαρτίου η Ελλάδα


Πρώτη η Ελλάδα μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης στις αυξήσεις και τον μήνα Μάρτιο, επισημαίνει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή.
Συνολικά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται στο 3,9% έναντι 1,4% που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη.
Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΕΛΚΕΚΑ:
Η Ελλάδα είναι πρώτη σε αυξήσεις στον σιδηρόδρομο με αύξηση 36,6% , όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 4,2%.
Στις οδικές μεταφορές η αύξηση είναι 20%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 2,7%.
Στην αύξηση της βενζίνης η αύξηση είναι 50% (μέσος όρος στην ευρωζώνη 20,2%).
Μικρότερες είναι οι διαφορές στις αυξήσεις σε καφετέριες και εστιατόρια με 3% στην Ελλάδα όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1,1%.
=====================================

«τα πάντα είναι ανοιχτά και θα είναι ανοιχτά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις»

============================================
Αποκρατικοποιήσεις 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2014
Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαπραγματεύεται στις 642 μονάδες βάσης.

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο άνοιξε σήμερα στις 559 μονάδες και διευρύνθηκε μέχρι τις 634, υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 1998.

Το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 9,37% (+0,69%) και του 2ετούς στο 12,55% (+2,53%).
============================================

ΔΝΤ: Μήνυμα σε Γερμανία - αγορές
Οι Αμερικανοί ανησυχούν με την αστάθεια ευρώ/δολαρίου, που δημιουργεί προβλήματα στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε σε όλους τους συνομιλητές του -και στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου- ότι «δεν επιθυμούμε να ανακοπεί η πορεία της οικονομίας μας με την αποδυνάμωση του ευρώ».
=================================================



Ο πλούτος κλείνεται στα θησαυροφυλάκια τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ τα νοικοκυριά ρίχνονται στη φτώχεια. Κάθε νεογέννητο βρίσκεται φορτωμένο με 30.000 ευρώ δημόσιο χρέος, που δεν δαπανήθηκε για χάρη του, και καλείται να δουλεύει ισόβια για να το ξεπληρώσει.

=====================================


Είναι χαρακτηριστική και αποκαλυπτική η αποστροφή που αφορά στους αγρότες οι οποίοι από καλλιεργητές του κάμπου μετατράπηκαν σε εισοδηματίες. Αποκαλύπτοντας έτσι τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσαν οι επιδοτήσεις οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν για πραγματικές αναδιαρθρώσεις και ανασυγκροτήσεις, αλλά ως εισοδηματικές ενισχύσεις που απομάκρυναν τον αγρότη από το χωράφι.

=====================================
Το αμαρτωλό τρίγωνο Κηφισιάς- Κολωνακίου- Γλυφάδας είχε διεγερθεί, η νεόπλουτη επιχειρηματική τάξη των Αθηνών, που πρωταγωνίστησε σε όλα τα κερδοσκοπικά επεισόδια των τελευταίων ετών, ζούσε σε παροξυσμό φημολογίας και είχε αρχίσει να παίζει δυνατά το σενάριο της χρεοκοπίας, εμπλουτισμένο αυτή τη φορά με την προοπτική μιας πιθανής αναδιαπραγμάτευσης ή επιμήκυνσης του χρέους. Αναγνώριζαν την απειλή και μετέφεραν την ανησυχία τους προς την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος.

=================================================

«Τις τελευταίες ημέρες στέλνεται, τηλεοπτικώς, ψευδές μήνυμα προς εργαζομένους «βγείτε στη σύνταξη να γλυτώσετε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και προσθέτει ότι: » Είναι η πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό, αλλά η πρωτοφανής ωμότητα του ψεύδους όσων καταλήγουν στις δήθεν αυτές «συμβουλές», οδήγησε ορισμένους εργαζομένους σε σκέψεις ή και σε κινήσεις απελπισίας».
Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε, πως ουδείς πρόκειται να αιφνιδιαστεί, επεσημαίνει το υπουργείο και τονίζει ότι «ισχύουν όλες οι προθεσμίες και οι δεσμεύσεις, που κατά καιρούς έχουμε ανακοινώσει».
========================================
Γιώργος Κάτανας, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ................
========================================
Συνάντηση δημάρχου Ελλησπόντου με τον πρόεδρο της ΔΕΗ

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.Η. Α.Ε., κ. Αρθούρο Ζερβό, αλλά και με άλλα διευθυντικά στελέχη της Επιχείρησης, θα έχει σήμερα Τρίτη ο Δήμαρχος Ελλησπόντου κ. Σανίδης Κωνσταντίνος.
Η συνάντηση προκλήθηκε από τον Δήμαρχο προκειμένου να διευθετηθεί η λειτουργία του πολυδύναμου ιατρείου στο Τ.Δ. Τετραλόφου. Ενός σημαντικού έργου για την περιοχή που θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και όχι μόνο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης.
Επίσης θα συζητηθούν μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν την τοπική Κοινωνία και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
=====================================
Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο της ΔΕΗ στο Ηράκλειο
Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σήμερα, λίγο μετά τις 13:30, στο πρακτορείο της ΔΕΗ, επί της οδού Χρυσοστόμου του Ηρακλείου.

Άγνωστος άνδρας που φορούσε γυαλιά ηλίου και καπέλο μπήκε στο πρακτορείο, χωρίς να κινήσει την υποψία κανενός.
Υπό την απειλή όπλου άρπαξε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ, το οποίο και έβαλε σε σακούλα γνωστού πολυκαταστήματος που κρατούσε και εξαφανίστηκε. Μάλιστα στη βιασύνη του, άφησε 10.000 ευρώ πάνω στο γκισέ.

Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

======================================
ΓΚΑΛΟΠ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
80,3% έρχεται κοινωνική έκρηξη
66,7% όχι άλλες θυσίες
62,9% ακραία λιτότητα και ανεργία φέρνει το ΔΝΤ

======================================
Θα εργαζόμαστε μέχρι τα 100 μας χρόνια!

Εκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζει ότι στο μέλλον πολλοί άνθρωποι θα εργάζονται μέχρι τα 100! Ο Οργανισμός έφθασε σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας δημογραφικά στοιχεία του εργατικού δυναμικού της Αυστραλίας. Ειδικότερα, ο δρ. Τζον Μπίαρντ, διευθυντής του Τμήματος Γήρανσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ότι, αν η Αυστραλία θέλει να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος που έρχεται με τη γήρανση του πληθυσμού της, πρέπει να αποδεχθεί στο εργατικό της δυναμικό υπερήλικες. Ο Μπίαρντ, προειδοποίησε ακόμη ότι η εποχή που το ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού θα φτάσει στο απόγειό του δεν έχει έρθει ακόμα, και ότι οποιεσδήποτε επενδύσεις στον τομέα της υγείας ή συνταξιοδότησης των υπερηλίκων δεν θα σταθούν ικανές να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος, που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού.
========================================
ποιοι επαιξαν credit default swaps (CDS)(ασφαλίστρων κινδύνου ) των ελληνικών ομολόγων και τι κερδισαν;
========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: