Κυριακή 18 Απριλίου 2010

«Στον κλάδο διακυβεύονται επενδύσεις και συμφέροντα δισ. ευρώ με «κοινό εχθρό», την ΔΕΗ.

Ηλεκτρισμένες οι σχέσεις ΔΕΗ-ιδιωτών

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΖΙΡΟ 550 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ηλεκτρισμένες οι σχέσεις ΔΕΗ-ιδιωτών
ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΖΙΡΟ 550 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ

ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ των ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας αισθάνεται στο σβέρκο της η ΔΕΗ. Με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, που δίνει το δικαίωμα σε όλους τους καταναλωτές να επιλέγουν τον προμηθευτή τους -όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στις τηλεπικοινωνίες- ο ιδιωτικός τομέας μπαίνει και σε αυτή τη δραστηριότητα, διεκδικώντας φέτος τζίρο έως και 550 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Ηδη, τουλάχιστον 4 επιχειρήσεις προμηθεύουν ηλεκτρικό σε τελικούς καταναλωτές, ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις. Μία από αυτές, η αυστριακή Verbund, ασκώντας ακόμη πιο επιθετική πολιτική, απευθύνεται και σε οικιακούς καταναλωτές με τιμολόγια 10%-15% χαμηλότερα απ' αυτά της ΔΕΗ.

Η διοίκηση της τελευταίας διαβλέπει τον κίνδυνο. Στον προϋπολογισμό της για το 2010, εκτιμά απώλεια μεριδίου 3% στη λιανική πώληση. Οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων προμηθευτών όμως θεωρούν ότι το ποσοστό αυτό στο τέλος του χρόνου μπορεί να φτάσει και το 10%, λόγω της δυναμικής που έχουν στην προσέλκυση επιχειρήσεων.

Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος αντλούν πελάτες μεταξύ των αλυσίδων καταστημάτων (σουπερμάρκετ, πολυκαταστήματα, τράπεζες) αλλά και κλινικών που τροφοδοτούνται από το δίκτυο της μέσης τάσης. Ο λόγος είναι ότι οι καταναλωτές αυτοί έχουν μετρητές με χρονοχρέωση, οι οποίοι παρέχουν ευελιξία στην προμήθεια. Δηλαδή μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις προμήθειας με τον εναλλακτικό προμηθευτή για τις ώρες του 24ώρου που αυτός προσφέρει ανταγωνιστικά τιμολόγια έναντι της ΔΕΗ και τις υπόλοιπες να προμηθεύονται από τη ΔΕΗ. Επίσης το ότι ανήκουν σε οργανωμένες εταιρείες, μειώνει το κόστος διαχείρισης των λογαριασμών.
Η στροφή των εμπορικών καταναλωτών στους εναλλακτικούς προμηθευτές, εκτός της συγκυρίας, που ωθεί τις επιχειρήσεις να κάνουν οικονομίες απ' όπου είναι δυνατόν, είναι αποτέλεσμα και της μέχρι τώρα ακολουθούμενης τιμολογιακής στρατηγικής της ΔΕΗ, που βέβαια είναι πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Δηλαδή, υψηλά τιμολόγια στις επαγγελματικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων επιδοτούνται τα οικιακά τιμολόγια. Οι κυβερνήσεις πίστευαν πως έτσι μέσω της ΔΕΗ ασκούν κοινωνική πολιτική. Στην πραγματικότητα διατηρούσαν για δεκαετίες μία στρέβλωση, τις επιπτώσεις της οποίας σήμερα υφίσταται η δημόσια επιχείρηση.

Επιπλέον, ο συνδυασμός των υψηλών τιμολογίων στις εμπορικές χρήσεις, με τις χαμηλές τιμές στην αγορά χονδρικής που ισχύουν το τελευταίο 12μηνο, πρόσφερε σημαντικά εμπορικά περιθώρια κέρδους για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο χειμώνα οι τιμές χονδρικής κινούνταν στα επίπεδα των 35-45 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), όταν οι εμπορικοί καταναλωτές πληρώνουν 130 ευρώ. Το τελευταίο 15νθήμερο η χονδρική τιμή έχει ανέβει και φτάνει τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα. Και πάλι όμως τα περιθώρια είναι ικανοποιητικά, με τον συνυπολογισμό των χρεώσεων για χρήση δικτύου, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κ.λπ.

Στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι η στροφή μεγάλων εμπορικών καταναλωτών στους εναλλακτικούς προμηθευτές είναι συγκυριακή, λόγω ακριβώς των εμπορικών περιθωρίων. Οπως λένε, αυτή θα διακοπεί, όταν οι τιμές χονδρικής θα γίνουν απαγορευτικές στη διαμόρφωση ικανοποιητικών εμπορικών περιθωρίων.
Από την πλευρά τους οι εναλλακτικοί προμηθευτές αμύνονται σε μία τέτοια προοπτική, με χρηματοοικονομικά εργαλεία και με συνδυασμούς τους. Αλλοι κάνουν αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) για μέρος των ποσοτήτων, άλλοι εισάγουν ηλεκτρικό από τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες, ενώ άλλοι αξιοποιούν τη δική τους παραγωγή, εφόσον είναι συνδεδεμένες με εταιρείες παραγωγής (Elpedison).

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της ΔΕΗ πιστεύει ότι με μία αναδιάρθρωση των τιμολογίων (την έχει ήδη ζητήσει από τη ΡΑΕ), που θα τα φέρει πιο κοντά στα πραγματικά επίπεδα κόστους, θα αποτρέψει τη φυγή των εμπορικών καταναλωτών, αφού τα τιμολόγιά τους θα φθηνύνουν.

Ωστόσο με τη μείωση των εμπορικών τιμολογίων θα υπάρξουν απώλειες εσόδων, οι οποίες πρέπει να υποκατασταθούν με αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια και μάλιστα στα κλιμάκια κατανάλωσης, μέχρι 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο.
Σύγκρουση γιγάντων για τα δισ. των ΑΠΕ
Του Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Σε θέση μάχης παρατάσσονται επιχειρηματίες, και όμιλοι ενέργειας, καθώς το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται το πρώτο φορτίο υγροποιημένου αερίου (LNG) που φέρνει η κοινοπραξία Motor Oil-Μυτιληναίου.
Η ενέργεια είναι ο ένας από κλάδους τους οποίους η κυβέρνηση επιχειρεί να «ανοίξει» επιχειρηματικά στην προσπάθειά της να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις. Ηδη οι «άσπονδοι» ανταγωνιστές Ευ. Μυτιληναίος και Δημ. Κοπελούζος επισπεύδουν επενδυτικά προγράμματα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο όμιλος Μυτιληναίου μετά την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Endesa έχει εγκατεστημένη ισχύ 25 MW (σε Εύβοια και Κόνιτσα), ενώ η πλευρά Κοπελούζου προωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δύο δισ. ευρώ στην Κρήτη. Στη μεγαλόνησο λειτουργεί ήδη αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 80 MW.

Ο όμιλος ΓΕΚ/Τέρνα (των Γ. Περιστέρη-Ν. Κάμπα) λειτουργεί 148,6 MW. Κατασκευάζει εγκαταστάσεις ισχύος 103,5 MW, ενώ διαθέτει άδειες για άλλα 631 MW αιολικών έργων και 112 MW υδροηλεκτρικών. Ανταγωνιστές της ΓΕΚ/Τέρνα ισχυρίζονται πως η επίσπευση του σχετικού νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ ευνοεί τον συγκεκριμένο όμιλο. Δεν παραλείπουν δε να αναφέρονται στην παρουσία της Μαρίας Καλτσά (πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΚ) στη θέση της συμβούλου της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη.

«Στον κλάδο διακυβεύονται επενδύσεις και συμφέροντα δισ. ευρώ», σημείωνε χαρακτηριστικά επιχειρηματίας μικρομεσαίας εταιρείας, για να αποδώσει το κλίμα και τις συμμαχίες που διαμορφώνονται και σε αυτό το μέτωπο. Ωστόσο οι επιχειρηματίες παρά τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις έχουν σε αυτή τη φάση «κοινό εχθρό», όπως φαίνεται από την οργανωμένη θέση απέναντι στη ΔΕΗ που λαβαίνουν οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ίδρυση του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΕΗΕ) αναδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι επιχειρηματίες στον κλάδο. Επίσης δεν περνά απαρατήρητη η αποχώρηση της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης (θυγατρικής των ΕΛΛ.ΠΕ.) από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος, την ίδρυση του οποίου είχε προωθήσει η ΔΕΗ που παραμένει το κυριότερο μέλος του.

Η σύσταση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΕΗΕ με πρόεδρο τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση (εκ μέρους της Elpedison), αντιπρόεδρο τον Δημήτριο Γεωργαντώνη (από την Ηρων ΙΙ- ΓΕΚ/Τέρνα-Gaz de France) και μέλη τους Ιωάννη Κοσμαδάκη (Motor Oil), Ντίνο Μπενρουμπή (Κόρινθος Power-σύμπραξη ΜΟΗ-Μυτιληναίου), Ανδρέα Τζούρο (Ελληνικά Πετρέλαια) και Ευάγγελο Χρυσάφη (από το Αλουμίνιο του ομίλου Μυτιληναίος) είναι ενδεικτική των ισορροπιών που επιδιώχθηκε να διαφυλαχτούν.

Ετσι, η πλευρά Μυτιληναίου συμμετέχει στο ίδιο όργανο με τη ΓΕΚ/Τέρνα, με την οποία δεν διατηρούσε και τις άριστες σχέσεις. Στο ίδιο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, που θεωρείται ότι έχουν αδιάφορες σχέσεις και ενίοτε αντικρουόμενα συμφέροντα. Και οι δύο όμιλοι θεωρείται πολύ πιθανό να διασταυρώσουν τα...ξίφη τους όταν θα ανοίξει το θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, με τον όμιλο Λάτση να έχει συγκριτικό προβάδισμα (λόγω της συμμετοχής του στο σχήμα μέσω των ΕΛΛ.ΠΕ.) αλλά με την πλευρά Βαρδινογιάννη να σημειώνει πως θα εκδηλώσει ενδιαφέρον εάν και όποτε προωθηθεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΑΡΟΧΟΥ
Χαμηλότερες οι χρεώσεις, εκκρεμότητα οι μετρήσεις
Οι οικιακοί καταναλωτές είναι το νέο μέτωπο που ανήκει στο χώρο της ενέργειας. Ηδη στις υψηλές καταναλώσεις, πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το 4μηνο και κυρίως πάνω από 3.000 κιλοβατώρες, όταν οι χρεώσεις πλησιάζουν τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) η αυστριακή Verbund προσφέρει εκπτώσεις 10%-15% επί των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Η αλλαγή προμηθευτή δεν έχει καμία επιβάρυνση για τον καταναλωτή, και ενεργοποιείται συνήθως ένα μήνα από την κατάθεση της αίτησης στον εναλλακτικό προμηθευτή. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο ταυτότητας, παλαιό λογαριασμό της ΔΕΗ και καταστατικό, αν πρόκειται για εταιρεία.

Από κει και πέρα, ο καταναλωτής λαμβάνει το λογαριασμό με τις χρεώσεις από τον εναλλακτικό προμηθευτή. Η ΔΕΗ συνεχίζει να στέλνει λογαριασμό, αυτός όμως θα περιλαμβάνει μόνο τα δημοτικά τέλη, τα τέλη ΕΡΤ κ.λπ. Η εγγύηση που έχει καταβάλει ο καταναλωτής στη ΔΕΗ, επιστρέφεται με συμψηφισμό στον τελευταίο λογαριασμό που παραλαμβάνει ο καταναλωτής. Αντίστοιχο ποσό πάντως χρεώνει ο νέος προμηθευτής, ως εγγύηση.

Σε περίπτωση διακοπής ή βλάβης, ο καταναλωτής που άλλαξε προμηθευτή, απευθύνεται κανονικά στις βλάβες της ΔΕΗ, καθώς η τελευταία είναι κύριος, διαχειριστής και υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικού. Να σημειωθεί εδώ, ότι στην τιμή της κιλοβατώρας με την οποία χρεώνεται ο καταναλωτής, ανεξάρτητα από το ποιος τον προμηθεύει, περιλαμβάνονται επιμέρους χρεώσεις για χρήση των δικτύων μεταφοράς, διανομής κ.λπ. Στην περίπτωση αλλαγής προμηθευτή, τις χρεώσεις αυτές τις εισπράττει η ΔΕΗ, από τον εναλλακτικό, ως ιδιοκτήτης των δικτύων, χωρίς καμία εμπλοκή του καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις, αυτές συνεχίζει να τις κάνει η ΔΕΗ, ως ιδιοκτήτρια του δικτύου και ενημερώνει τον εναλλακτικό προμηθευτή. Στη μέση τάση (μεγάλοι εμπορικοί καταναλωτές) οι μετρητές είναι ψηφιακοί και η ενημέρωση είναι αυτόματη. Πάντως μετά την έγκριση του κώδικα διαχείρισης του δικτύου διανομής, η οποία εκκρεμεί ακόμη, θα δίνεται ενδεχομένως η δυνατότητα στους εναλλακτικούς προμηθευτές να εγκαθιστούν δικούς τους, ψηφιακούς μετρητές, που θα προσφέρουν δυνατότητες εφαρμογής τιμολογίων με περισσότερες ζώνες χρέωσης μέσα στο 24ωρο. Η προοπτική αυτή θα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις με πολύ χαμηλότερες χρεώσεις τις νυκτερινές ώρες ή τα Σαββατοκύριακα, και υψηλότερες τις ώρες μεγάλης ζήτησης, κάτι που ισχύει στους μεγάλους καταναλωτές που έχουν τέτοιους μετρητές.

Οι 4 μεγάλοι μνηστήρες της αγοράς
Τέσσερις εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά. Ο ανταγωνισμός όμως αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και άλλες προετοιμάζουν την είσοδό τους στην προμήθεια ρεύματος.
* Verbund. Στο μετοχικό της κεφάλαιο μετέχει με 55% η αυστριακή Verbund, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας και η ελληνική Energa, της οικογένειας Φλώρου. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, προσφέρει ηλεκτρικό σε περίπου 3.000 σημεία κατανάλωσης (μετρητές ηλεκτρικού). Καλύπτει μικρούς και μεγάλους επαγγελματικούς καταναλωτές στη μέση και χαμηλή τάση και σε οικιακούς καταναλωτές. Φέτος ξεκίνησε καμπάνια για προσέλκυση οικιακών, με κατανάλωση πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, στους οποίους προσφέρει εκπτώσεις επί των τιμολογίων της ΔΕΗ. Δίνει έμφαση στην πράσινη ενέργεια, καθώς στην Αυστρία ελέγχει 108 υδροηλεκτρικές μονάδες, που προσφέρουν το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι στους οικιακούς καταναλωτές δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν «πράσινα πιστοποιητικά». Αυτά διασφαλίζουν ότι για όση ενέργεια καταναλώνεται, άλλη τόση παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το πελατολόγιό της περιλαμβάνει αλυσίδες σουπερμάρκετ (ΑΒ, Μετρό, Ατλάντικ, Βερόπουλος), το Καζίνο Πάρνηθας, το Πράκτικερ, τη Φουρλής, την Alpha Bank κ.λπ.

* Aegean Power. Ξεκίνησε ως Blue Aegean με άδεια εμπορίας, ενώ στη συνέχεια έλαβε και άδεια παραγωγής για μονάδα 150 μεγαβάτ στο νομό Κορινθίας. Το φθινόπωρο του 2009 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Μελισσανίδη και μετονομάστηκε σε Aegean Power. Από τότε αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην προμήθεια ηλεκτρικού, κυρίως προς επαγγελματικούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρείας, Μάγια Στυλιανού, το μερίδιο της στην αγορά ανέρχεται σε 2,5%. Στο πελατολόγιό της συμμετέχουν αλυσίδες καταστημάτων όπως Καρφούρ, Τζάμπο, Sprider, οι κινηματογράφοι Ster, το ψυχαγωγικό πάρκο του Ρέντη κ.λπ. Η εταιρεία ήδη επεξεργάζεται την προμήθεια ηλεκτρικού προς τα 600 πρατήρια της Aegean Oil, που ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, ενώ για αργότερα επεξεργάζονται την είσοδο στην οικιακή κατανάλωση.

* Elpedison trading. Ανήκει στην εταιρεία Elpedison, στην οποία συμμετέχουν από κοινού τα ΕΛ.ΠΕ. και η ιταλική Edison. Μέχρι πρόσφατα η επιχειρηματική της δράση ήταν εστιασμένη στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας με εισαγωγές και εξαγωγές. Πρόσφατα εισήλθε και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς τελικούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ζήσιμο της Edison Ελλάς, η εταιρεία απευθύνεται σε επαγγελματικούς καταναλωτές. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται καταστήματα της Eurobank, η Γκρεκοτέλ (ξενοδοχεία), εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο συνδεδεμένες στη μέση τάση κ.ά. Προγραμματίζει την προμήθεια ηλεκτρικού στα περίπου 2.000 πρατήρια του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΚΟ και ΒΡ), ενώ σήμερα τροφοδοτεί περίπου 450 μετρητές.

EFT Hellas. Είναι εμπορική εταιρεία και από το 2005 διαθέτει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις πρώτες που δραστηριοποιήθηκαν στις εισαγωγές ηλεκτρικού κυρίως από πρώην ανατολικές χώρες και χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
============================================
«Συσκότιση» στη ΔΕΗ από τη Νομαρχία Κοζάνης
Αρνητική γνωμοδότηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΔΕΗ

Του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Λεωνίδα Λιάμη


«Δεν θέλουμε να γίνουμε δουλοπάροικοι της ΔEH και αυτή να είναι ο τσιφλικάς» υπογραμμίζει ο Nομάρχης Kοζάνης, κ. Γ. Δακής, σχολιάζοντας την πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση του Nομαρχιακού Συμβουλίου Kοζάνης σε υποβληθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (MΠE) της ΔEH.

H σχετική MΠE αποτελεί προϋπόθεση, τόσο για τη δημοπράτηση του νέου Aτμοηλεκτρικού Σταθμού (AHΣ) Πτολεμαΐδα V, όσο και για την επακόλουθη ταχεία αντικατάσταση των λειτουργουσών ρυπογόνων Mονάδων AHΣ.

Aκόμη η συγκεκριμένη MΠE θα δώσει τη δυνατότητα για έναρξη και ολοκλήρωση των διαδικασιών αναγκαστικών απαλλοτριώσεων των οικισμών Ποντοκώμης και Mαυροπηγής.«H MΠE αυτή, που υποβλήθηκε στο Nομαρχιακό Συμβούλιο προς έγκριση, αποτελεί ένα τμήμα συνολικής μελέτης, η οποία έχει κατατεθεί στο YΠEXΩΔE από το τέλος Aυγούστου του 2009. Oι όροι αποκατάστασης των περιοχών, που θέλει να εκμεταλλευτεί η ΔEH, είναι ανεπαρκέστατοι. Για μεγάλες χρονικές περιόδους, με βάση τη μελέτη αυτή και ειδικότερα από το έτος 2020 έως και το 2053 δεν προβλέπεται καμία δράση για αποκατάσταση», τονίζει ο κ. Δακής.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως, εφόσον η ΔEH αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στην κατασκευή του AHΣ Πτολεμαΐδα V, τότε θα πρέπει να πραγματοποιήσει ξεχωριστή MΠE για τον ατμοηλεκτρικό σταθμό, την οποία και πάλι θα κληθεί να εγκρίνει το Nομαρχιακό Συμβούλιο Kοζάνης.
O κ. Δακής καυτηριάζει το γεγονός πως με το N. 2941 δόθηκε η απαράδεκτη δυνατότητα στη ΔEH να διατηρεί υπό την κατοχή της εδάφη, που εκμεταλλεύτηκε και όχι να τα αποδίδει στην τοπική κοινωνία.


Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την απόφαση του Nομαρχιακού Συμβουλίου Kοζάνης, προτείνονται τα ακόλουθα:

H υποβολή νέας MΠE που να αντιμετωπίζει την περιβαλλοντική αποκατάσταση του συνόλου της περιοχής δραστηριοτήτων της ΔEH δηλαδή της έκτασης των σημερινών αδειοδοτημένων περίπου 141.000 στρεμμάτων, διότι:

1. Tο περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά, καθώς οι επιπτώσεις σ’ αυτό είναι προσθετικές χρονικά και χωροταξικά.

2. Πρέπει να επανεξεταστεί ο χωροταξικός σχεδιασμός των χρήσεων μετά το πέρας των αποκαταστάσεων στο σύνολο των μελετών και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητας των ορυχείων στην άμεση και ευρύτερη περιοχή, κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους. H ανωτέρω ανάγκη ενισχύεται και από την άμεση αποδοχή, από το μελετητή της MΠE, των διατυπωθεισών ελλείψεων, κατά την παρουσία του στη σχετική συνεδρίαση του Nομαρχιακού Συμβουλίου Kοζάνης.

Eιδικότερα, στη νέα MΠE, που θα πρέπει να κατατεθεί στο YΠEKA/EYΠE εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έγκριση της KYA έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων σε εφαρμογή της παρούσας απόφασης του Nομαρχιακού Συμβουλίου Kοζάνης, πρέπει να προβλέπονται ή να τη συνοδεύουν επικαιροποιημένα στοιχεία, που να αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΔEH και των επιπτώσεων αυτών στο περιβάλλον.


Υποδείξεις
Ως σημαντικότερα αυτών υποδεικνύονται τα παρακάτω:

α. Πρόβλεψη της μετεγκατάστασης του οικισμού Aκρινής σύμφωνα με την επίσημη εξαγγελία - δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και επιπλέον σύμφωνα με τα πορίσματα της Eιδικής Mόνιμης Eπιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Bουλής των Eλλήνων (Iούνιος 2008), καθώς και του Συνηγόρου του Πολίτη (Mάρτιος 2009), τις προβλέψεις της KYA έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων για την εκμετάλλευση του ορυχείου Πτολεμαΐδας (Oκτώβριος 2003) και του άρθρου 17 του Συντάγματος της Eλλάδας.

β. Προβλέψεις για ορθολογική εκμετάλλευση του λιγνίτη, με την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη συνδυασμένη καύση λιγνίτη με άλλα καύσιμα π.χ. φυσικό αέριο, ενεργειακά φυτά.

γ. Kατάθεση στις Yπηρεσίες της N.A. Kοζάνης για έγκριση, επικαιροποιημένης και βελτιωμένης Eιδικής Tεχνικής Mελέτης Eφαρμογής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τη διεθνή πρακτική σε ότι αφορά στον τομέα των αποκαταστάσεων και τη διασύνδεση και συνύπαρξη των σχεδιαζόμενων δραστηριοτήτων με τις τοπικές κοινωνίες.

δ. Kατάθεση στις Yπηρεσίες της N.A. Kοζάνης για έγκριση, Eιδικής Mελέτης συγκέντρωσης, συντήρησης, βελτίωσης και διαχείρισης της φυτικής γης με μεθοδολογία και σαφή χρονοδιαγράμματα.

ε. Eνσωμάτωση στον προϋπολογισμό των έργων αποκατάστασης, του κόστους των μελετών και της κατασκευής του συνόλου των έργων, που θίγονται από τη λειτουργία των ορυχείων και αναφέρονται στην κατατεθείσα MΠE ή/και στην επικαιροποιημένη - αναθεωρημένη MΠE που θα επανέλθει στο Nομαρχιακό Συμβούλιο Kοζάνης, με ρεαλιστικά κόστη.

στ. Διατύπωση μέτρων διαφύλαξης της υγείας των κατοίκων της άμεσα πληττόμενης και της ευρύτερης περιοχής καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας των δραστηριοτήτων της ΔEH.

ζ. Δημιουργία ζωνών πρασίνου, με ορθολογική χωροταξική και λειτουργική κατανομή, σε εφαρμογή ειδικού Master Plan.

η. Σύνταξη ειδικής τεχνικής μελέτης για τη βέλτιστη γεωργική εκμετάλλευση των αποκατεστημένων εκτάσεων, παίρνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, τις ανάγκες της περιοχής και την αξιοποίηση των έργων αποκατάστασης που θα υλοποιηθούν. Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την ανάπτυξη στην περιοχή και αξιοποίηση από τη ΔEH της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών και σε αποκατεστημένες εκτάσεις.

θ. Σύνταξη ειδικής δασικής - φυτοτεχνικής μελέτης για την ανάλυση των συνθηκών εγκατάστασης δασικών ιθαγενών ειδών, οικολογικά προσαρμοσμένων στο περιβάλλον και στις σχεδιαζόμενες χρήσεις, με στόχο τη δημιουργία σταθερών δασικών οικοσυστημάτων.

ι. Σύνταξη υδρογεωλογικής και υδρολογικής μελέτης υδατικού ισοζυγίου τα πορίσματα της οποίας θα ενσωματωθούν στη νέα MΠE.

ια. Kαθολική εφαρμογή συστήματος ταινιόδρομων μεταφοράς κλειστού τύπου για τη μεταφορά τέφρας και σκεπάστρων για τη μεταφορά των αγόνων και του λιγνίτη.

ιβ. Eφαρμογή της χρήσης οργανικών γαλακτωμάτων για τον περιορισμό της σκόνης των ορυχείων, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, για εξοικονόμηση του υδάτινου δυναμικού.

ιγ. Πρόβλεψη δυνατότητας του νομάρχη για αναστολή λειτουργίας των ορυχείων, όταν οι συνθήκες ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος το επιβάλλουν.

ιδ. Mέριμνα για ένταξη, στο σχεδιασμό της αποκατάστασης των ορυχείων, του «χωροταξικού σχεδιασμού του ολοκληρωμένου κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού και εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των ορυχείων της ΔEH» με αναγκαία επιφάνεια ανάπτυξης περίπου 3.000 στρέμματα.

ιε. Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του θορύβου, με στόχο την προστασία των κατοίκων των οικισμών της ευρύτερης περιοχής.

ιστ. Σαφή τεκμηρίωση των επιπτώσεων του έργου στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον της περιοχής και διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων προκειμένου, να μην παραβιάζονται οι οριακές τιμές τις οποίες προβλέπει η Eλληνική και Eυρωπαϊκή νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα καθώς και η συστηματική παρακολούθηση των επιπτώσεων.

Mελλοντικοί στόχοι
Όπως υπογραμμίζει περαιτέρω το Nομαρχιακό Συμβούλιο Kοζάνης, στόχος δεν είναι η ΔEH να αποτελέσει μελλοντικά το μεγαλύτερο γαιοκτήμονα της περιοχής, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες, σε μια εποχή που μετά το τέλος των δραστηριοτήτων της θα πληγούν σημαντικά.
«H ΔEH στο πλαίσιαοτης Eταιρικής Kοινωνικής Eυθύνης, έχει χρέος να μεριμνήσει για την επαναπόδοση των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να είναι εφικτή και η οικονομική βιωσιμότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Προτείνεται η σύσταση και λειτουργία «μηχανισμού υλοποίησης και παρακολούθησης της αποκατάστασης του περιβάλλοντος για την επίτευξη ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος» και γενικότερα υποστήριξης των αρμόδιων Yπηρεσιών στον έλεγχο τήρησης των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων (ισχύοντες και αυτοί που θα εκδοθούν)» καταλήγει το Nομαρχιακό Συμβούλιο.
Η συγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (MΠE) θα δώσει τη δυνατότητα για έναρξη και ολοκλήρωση των διαδικασιών αναγκαστικών απαλλοτριώσεων των οικισμών Ποντοκώμης και Mαυροπηγής.
Όπως υπογραμμίζει το Nομαρχιακό Συμβούλιο Kοζάνης «H ΔEH στο πλαίσιο της Eταιρικής Kοινωνικής Eυθύνης, έχει χρέος να μεριμνήσει για την επαναπόδοση των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες

=================================
Με λουκέτο απειλούνται 10 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας έχουν τεθεί ήδη οι λιγντικές μονάδες 1 και 2 της Μεγαλόπολης και τους απομένει περίπου 1,5 χρόνος ζωής. Οι μονάδες 3 - 4 εξακολουθούν να λειτουργούν

Της ΜανταλέναΣ Πίου

Κίνδυνο να τεθούν πρόωρα εκτός λειτουργίας 10 παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ , που θα στερήσουν από το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας γύρω στα 3.000 MW θέτει η πιθανή αναθεώρηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, που συζητείται στις Βρυξέλλες. Αρκετές χώρες αλλά και οργανωμένα λόμπι στην Ε.Ε. πιέζουν για κατάργηση της μεταβατικής περιόδου που προβλέπει η οδηγία, πράγμα που σημαίνει ότι από το 2016 θα πρέπει να κλείσουν οι 10 από τις 16 λιγντικές μονάδες στη Δ. Μακεδονία, δημιουργώντας κραδασμούς στο σύστημα, καθώς είναι αμφίβολο αν μέχρι τότε θα έχουν λειτουργήσει νέες μονάδες της ΔΕΗ και ιδιωτών ικανές να αντικαταστήσουν τη «χαμένη» ισχύ.

Ανώτατα όρια
Η οδηγία 2003/87/ΕΚ για τη βελτίωση του περιβάλλοντος ορίζει ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπών αερίων ρύπων από την καύση στερεών καυσίμων για τη σκόνη, το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου ανά καμινάδα.

Η οδηγία προβλέπει προθεσμίες είτε συμμόρφωσης των μονάδων προς τις προδιαγραφές, είτε σταδιακής απόσυρσης όσων δεν μπορούν να εκυσγχρονιστούν, συνήθως επειδή είναι πολύ παλαιές και έχουν κατασκευαστεί κατά τρόπο που δεν επιδέχεται τις απαιτούμενες τεχνικές βελιώσεις, Στο πλαίσιο αυτό, μετά το 2016 όσες από τις μονάδες δεν πληρούν τους όρους της οδηγίας θα τεθούν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας με μάξιμουμ 20.000 ώρες ανά καμινάδα, που σημαίνει ότι σε 2,5 ως 3 χρόνια θα κλείσουν.
Σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας έχουν τεθεί ήδη οι λιγντικές μονάδες 1 και 2 της Μεγαλόπολης και τους απομένει περίπου 1,5 χρόνος ζωής. Οι μονάδες 3 - 4 στη Μεγαλόπολη εξακολουθούν να λειτουργούν, αφού διαθέτουν καλύτερες τεχνικές - περιβαλλοντικές προδιαγραφές, εντός των ορίων της οδηγίας.
Στη Δυτική Μακεδονία όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο. Στο μεταβατικό πρόγραμμα λόγω υπέρβασης ρύπων πρέπει να τεθούν οι 10 από τις 16 μονάδες, ενώ 4 μονάδες θα τεθούν εκτός λειτουργίας σταδιακά από το 2010 ως το 2014 λόγω αντικατάστασης , με αποτέλεσμα να απομείνουν σε λειτουργία στην περιοχή δύο μονάδες, συνολικής ισχύος 690 MW.

Eν τω μεταξύ στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει σοβαρή συζήτηση για την αυστηροποιήση της νομοθεσίας και την κατάργηση της μεταβατικής περιόδου.

Τον Ιούνιο σχετική πρόταση έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αν περάσει, τότε ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση της οδηγίας. Το σωματείο «Σπάρτακος» -παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ- έχει ήδη επισημάνει τον κίνδυνο, έστειλε ανοικτή επιστολή στους Ελληνες ευρωβουλευτές και την υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη και βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Ευρωβουλή.

Αντικατάσταση
Η ΔΕΗ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα -που θα προέκυπτε αργά ή γρήγορα- έχει προγραμματίσει την αντικατάσταση παλαιών μονάδων της, όμως έχει καθυστερήσει σημαντικά και είναι αμβίβολο αν θα πιάσει τις προθεσμίες.

Μόλις την εβδομάδα αυτή, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης ενέκρινε διαγωνισμό για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 550 - 660 Mwel. Εναν διαγωνισμό για τον οποίο ήδη τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα, Κοπελούζος - Μυτιληναίος και Alstom από τη μία και ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ - Babcock από την άλλη «ακονίζουν τα μαχαίρια», πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Οσον αφορά τη μονάδα Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τη διαδικασία για την εκμίσθωση των ορυχείων της Βεύης, που «τρέχει» σήμερα. Δεδομένου και του χρόνου που χρειάζεται για να κατασκευαστούν οι μονάδες (5 - 6 χρόνια το γρηγορότερο) είναι πολύ δύσκολο πριν το 2017 να ενταχθούν στο σύστημα.
=================================
Απολογιστικά στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς
(ANA) – 1 ημέρα πριν

Διατηρείται η πτωτική τάση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού στην χώρα μας στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ ενισχύεται περαιτέρω η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών σταθμών στην ηλεκτροπαραγωγή. Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, τα οποία περιλαμβάνονται στο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του Μαρτίου, η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στις περίπου 12,8 εκατ. μεγαβατώρες, ενώ διαφαίνεται ενίσχυση της διάθεσης περικοπής καταναλώσεων από την χαμηλή τάση, δηλαδή από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που κατανάλωσαν σχεδόν κατά 3% λιγότερο ρεύμα στο τρίμηνο και κατά 2,7% περίπου ειδικά τον Μάρτιο. Αντίθετα, τον Μάρτιο ήταν οριακά αυξημένη η κατανάλωση από τις 30 μεγάλες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται στην υψηλή τάση, ενώ το τρίμηνο έκλεισε με πτώση 1,16% για τους συγκεκριμένους πελάτες (επιλέγοντες) της ΔΕΗ. Τα δεδομένα του ενεργειακού ισοζυγίου και στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς λόγω αύξησης της παραγωγής ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια βοηθούν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, που έχει όμως να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε άλλα επίπεδα όπως είναι η απόκτηση μεριδίων στην λιανική από πλευράς ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας ηλεκτρισμού, και η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο dieselπου χρησιμοποιεί η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το ενεργειακό ισοζύγιο στο πρώτο τρίμηνο: - Υπήρξε αύξηση της παραγωγής από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς κατά 112% και μόνο το Μάρτιο, από τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ καλύφθηκε το 23,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού. -Οι εισαγωγές ηλεκτρισμού, πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, καθώς σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από την υδροηλεκτρική παραγωγή των γειτονικών χωρών και συνέβαλαν τον Μάρτιο πάνω από το 12% της συνολικής κατανάλωσης στην χώρα, προσεγγίζοντας το 15,7% που έδωσε το φυσικό αέριο, το οποίο το 2009 είχε καλύψει κάποιες φορές και πάνω από το 20% των αναγκών. -Ο μηδενισμός, σχεδόν, της χρήσης του πετρελαίου για την ηλεκτροπαραγωγή στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καθώς η ΔΕΗ αναγκαστικά το χρησιμοποιεί στα νησιά. -Η μείωση του κόστους για δικαιώματα ρύπων καθώς είναι ιδιαίτερα μειωμένη η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Τον Μάρτιο, το εθνικό μας καύσιμο έδωσε περί το 44%, έναντι ποσοστών που προσέγγιζαν το 60% πέρσι επί του συνόλου της καταναλωθείσης ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας. Τέλος, η παραγωγή των ΑΠΕ, αν και αυξημένη κατά 17% σε ετήσια βάση, συμμετέχει μόλις με 4,3% στην κάλυψη της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού.


==================================
Διαρκής συρρίκνωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τα νοικοκυριά διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2010.
=====================================
Περικοπές
Σε ό,τι αφορά στις περικοπές του κόστους, διόλου ευκαταφρόνητη ήταν η μείωση του προσωπικού των εταιρειών κατά 19.000 άτομα περίπου σε σχέση με το 2008 (-3,82%), καθώς ο συνολικός αριθμός εργαζομένων σε 280 εταιρείες υποχώρησε στους 475.595 από 494.515 την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Οι Coca Cola 3E, Vivartia και ΔΕΗ εμφάνισαν τις μεγαλύτερες μειώσεις προσωπικού στους ομίλους τους σε σχέση με το 2008, ενώ στα επίπεδα των 800-1.000 ατόμων ήταν οι ετήσιες απώλειες εργαζομένων στον ΟΤΕ, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Βιοχάλκο και τον Μυτιληναίο. Στον αντίποδα, οι πλέον... «γαλαντόμοι» όμιλοι στις προσλήψεις αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, η MIG (με αύξηση του προσωπικού μεγαλύτερη των 5.500 ατόμων), ο Βασιλόπουλος, η Αγροτική Τράπεζα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Fourlis, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Aegean Airlines κ.ά.
Ενδεικτικά των γενικότερων περικοπών που έγιναν στις επιχειρήσεις είναι και τα στοιχεία της KPMG, σύμφωνα με τα οποία το 22% του δείγματος εταιρειών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, έκανε μηδενικές αυξήσεις πέρυσι, όταν το ποσοστό αυτό ήταν 5% το 2008 και 1%-2% την αμέσως προηγούμενη τριετία.
Παράλληλα, οι μέσες αυξήσεις στις αποδοχές κυμάνθηκαν γύρω στο 4,8% από 5,7%-6% που ήταν ο μέσος όρος την περίοδο 2004-2008, ενώ για φέτος οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμη μικρότερες αυξήσεις της τάξης του 4,6%. Τέλος, περίπου μία στις έξι εταιρείες οι οποίες ανταμείβουν το προσωπικό τους και με κάποια bonus, λόγω της κρίσης δεν προσέφεραν στους εργαζομένους τα επιδόματα αυτά.

=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: