Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ περιμένει


ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ

ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ


Συνάντηση του Προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και την παρουσία του Υφυπουργού για θέματα ενέργειας κ. Γιάννη Μανιάτη και του Γεν. Γραμματέα κ. Κώστα Μαθιουδάκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Απρίλη.
Στη συνάντηση αυτή με απόλυτη σαφήνεια και ιδιαίτερη έμφαση τέθηκαν τέσσερα (4) ιδιαίτερα σημαντικά θέματα για τα οποία η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί καμία άλλη εξέλιξη παρά αυτή που υπηρετεί το συμφέρον της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
Πιο συγκεκριμένα επισημάνθηκαν τα εξής :
1ον) Για το θέμα της νέας οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές (ρύπους) επισημάνθηκε ο τεράστιος κίνδυνος, εάν ψηφισθεί η οδηγία έτσι όπως προωθείτε από μέρος Ευρωβουλευτών της ENVI, η χώρα μας από το 2016 και μετά να αναγκασθεί να κλείσει μια σειρά λιγνιτικά της εργοστάσια, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο όχι μόνο την απρόσκοπτη τροφοδότηση των καταναλωτών, αλλά και καταδικάζοντας την πολύπαθη περιοχή των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας, που τόσα της χρωστά ο Ελληνικός λαός, σε μαρασμό και καταστροφή.
Για το συγκεκριμένο θέμα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κάλεσε την Υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες της και την κατέστησε υπεύθυνη για την όποια αρνητική εξέλιξη.
Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της προάσπισης των συμφερόντων της Χώρας.
2ον - 3ον ) Για το θέμα της προκήρυξης της μονάδας «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V» η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξέφρασε την ικανοποίησή της, αλλά επισήμανε το τι έγινε με τον διαγωνισμό της Μονάδας «ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ» και τα παιχνίδια που παίχτηκαν εκεί, καλώντας την Υπουργό να κάνει τα πάντα ώστε ο διαγωνισμός να μην «σκαλώσει» πουθενά και να έχει τελικά αίσιο τέλος.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τόνισε ότι δεν αρκεί να προκηρύξεις μια μονάδα, πρέπει και να υποστηρίξεις τον διαγωνισμό για να έχει αίσιο τέλος.
Τέλος ξεκαθάρισε ότι, εάν κάτι δεν πάει καλά η αντίδρασή της θα είναι πρωτόγνωρη και αυτό η Υπουργός πρέπει να το γνωρίζει από τώρα.
Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και για την μονάδα «ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ» για τη οποία ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν συζητάμε τίποτε άλλο παρά μόνο ένα :
Η μονάδα «ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ» θα ανήκει 100% στη ΔΕΗ
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για μία ακόμα φορά τόνισε στη Υπουργό ότι, στις χρυσοπληρωμένες εγκαταστάσεις από τον Ελληνικό λαό, δίπλα από την μονάδα «ΜΕΛΙΤΗ Ι» (που δεν γίνεται να μείνουν αχρησιμοποίητες γιατί τότε θα είναι τεράστιο σκάνδαλο), μονάδα θα φτιάξει η ΔΕΗ και μόνο η ΔΕΗ και η οποία θα της ανήκει 100%.
Η Υπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προειδοποίησε.
4ον) Τέλος για το θέμα της ωμής και απροκάλυπτης ληστείας της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού από τους νταβατζήδες της VERBUNd, της AEGEAN, και μια σειρά άλλων, μπροστά στα μάτια του Υπουργείου και της ΡΑΕ, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προειδοποίησε ότι εάν το αργότερο σε ένα μήνα το Υπουργείο και η ΡΑΕ δεν σταματήσουν την κλοπή της ΔΕΗ για ότι ακολουθήσει, την ευθύνη δεν θα την έχει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Η Υπουργός για πολλοστή φορά ενημερώθηκε .

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ περιμένει.

Όχι για πολύ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
=============================================
Μηδέν εις το πηλίκον
==============================================
Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη»: Ελλείψεις Αντιδραστηρίων και άλλων αναλώσιμων υλικών στα Πολυιατρεία της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα
Σας κάνουμε γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη αναλώσιμων υλικών στα μικροβιολογικά εργαστήρια Κοζάνης και Πτολεμαΐδας καθώς και στο Ακτινολογικό του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας που έχουν επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την αναγκαστική προσφυγή τους σε εξωτερικά εργαστήρια επιβαρύνοντας με τεράστια ποσά (που δεν είναι αναγκαία) το ταμείο μας.



Συγκεκριμένα:

Υπάρχουν ελλείψεις σε αντιδραστήρια στους αιματολογικούς αναλυτές (που είναι δικοί μας και όχι με χρησιδάνειο) και των δυο μικροβιολογικών εργαστηρίων.

Οι Συνάδελφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αναλώσιμα υλικά (σύριγγες, μπουκαλάκια για αίμα κλπ) που ενώ είναι μηδαμινής αξίας, είναι ταυτόχρονα και απαραίτητα για την λειτουργία των εργαστηρίων.

Η αποκατάσταση των βλαβών των μηχανημάτων είναι χρονοβόρα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα εργαστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και μέρες λόγο έλλειψης υγρών στερέωσης!
Σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για να λυθούν αυτά τα προβλήματα γιατί είναι κρίμα για τόσο μικρά ποσά να φεύγουν ασφαλισμένοι σε εξωτερικά εργαστήρια και να σπαταλούνται τεράστια ποσά από το ταμείο μας, μάλιστα σε μια εποχή έντονων οικονομικών προβλημάτων.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Πράσσος Στέφανος

Ο Γραμματέας Δύντσικος Λάζαρος


Προς : Γενικό Διευθυντή Οικονομικού του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Βουγιουκλάκη Μιχάλη

Κοινοποίηση:

1) Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης.

2) Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Μπούρχα Κων/νο.

3) Αντιπρόεδρο και εκπρόσωπο των εργαζομένων κ. Λόφτσαλη Παναγιώτη.

4) Εκπρόσωπο των εργαζομένων κ. Αποστολίδη Παντελή

5) Διευθυντή ΠΕΚΑ Δ. Μακεδονίας, κ. Σαχουλίδη Χαράλαμπο.

6) Πρόεδρο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Φωτόπουλο Νίκο.

7) Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης

8) Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.
==============================================


==============================================
Παλιές και νέες λιγνιτικές μονάδες και επίθεση ιδιωτών στην ΔΕΗ
Τελεσίγραφο για 3 μέτωπα από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος
Σηκώνει τους τόνους η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μπροστά σε ζωτικής σημασίας ζητήματα που αντιμετωπίζει η υπό κρατικό έλεγχο επιχείρηση ηλεκτρισμού και τα οποία η Ομοσπονδία προφανώς θέτει πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις πρόσφατες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, πολύ απλά γιατί θεωρεί ότι επηρεάζουν αυτό καθαυτό το μέλλον της ΔΕΗ.

Εξ ου και το τριπλό τελεσίγραφο που τέθηκε στη συνάντηση της Παρασκευής στην διάρκεια της συνάντησης με την πολιτική προϊστάμενο της ΔΕΗ, υπουργό περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία άκουσε τους συνδικαλιστές να προειδοποιούν με σύγκρουση μέχρις εσχάτων και με πλήρη απόδοση ευθυνών στο πρόσωπό της για:


-Το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το Σχέδιο Σύστασης του ευρωβουλευτή Krahme για αλλαγές στο περιεχόμενο της Οδηγίας που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Σχέδιο, με το οποίο καταργείται μία σειρά ρυθμίσεων σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 40% της συνολικής ισχύος της ΔΕΗ και απασχολούν περί τις 10.000 εργαζόμενους. Σε περίπτωση αποδοχής του Σχεδίου Σύστασης, για το οποίο έχει οριστεί μία κρίσιμη ψηφοφορία στις 27 Απριλίου, η ΓΕΝΟΠ τονίζει ότι «η χώρα μας από το 2016 και μετά να αναγκασθεί να κλείσει μια σειρά λιγνιτικά της εργοστάσια, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο όχι μόνο την απρόσκοπτη τροφοδότηση των καταναλωτών, αλλά και καταδικάζοντας την πολύπαθη περιοχή των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας, που τόσα της χρωστά ο Ελληνικός λαός, σε μαρασμό και καταστροφή», σε ένα ζήτημα που αναπτύχθηκε αναλυτικά σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο “Πρώτο Θέμα”.


-Τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Πτολεμαϊδα και Φλώρινα, οι οποίες έρχονται σε αντικατάσταση πεπαλαιωμένων εργοστασίων της Δυτικής Μακεδονίας. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ζήτησε από την υπουργό στενή παρακολούθηση του διαγωνισμού για την Πτολεμαϊδα, ώστε να αποφευχθεί τυχόν “φιάσκο”, όπως είχε συμβεί με την προηγούμενη προκήρυξη του διαγωνισμού για την Φλώρινα Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι, ανεξάρτητα από το σε ποιον θα εκμισθωθεί το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, η νέα λιγνιτική μονάδα, η οποία έχει ανάγκη την αξιοποίηση του λιγνιτωρυχείου, θα πρέπει να ανήκει κατά 100% στην ΔΕΗ. ”Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για μία ακόμα φορά τόνισε στη Υπουργό ότι, στις χρυσοπληρωμένες εγκαταστάσεις από τον Ελληνικό λαό, δίπλα από την μονάδα «ΜΕΛΙΤΗ Ι» στην Φλώρινα (που δεν γίνεται να μείνουν αχρησιμοποίητες γιατί τότε θα είναι τεράστιο σκάνδαλο), μονάδα θα φτιάξει η ΔΕΗ και μόνο η ΔΕΗ και αυτή θα της ανήκει κατά 100%».


-Την απόκτηση πελατών της ΔΕΗ που αποτελούν “φιλέτο” από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού με τρόπους που κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τον καλώς νοούμενο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιωτικές εταιρείες έχουν ήδη πάρει από την ΔΕΗ 606 πελάτες μέσης τάσης (εμπορικός τομέας) και περίπου 6.500 χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) με την εκτιμώμενη για φέτος απώλεια εσόδων για την ΔΕΗ να φτάνει ήδη τα 160 εκατ. ευρώ.


“Η υπουργός ενημερώθηκε, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ περιμένει! ;Oχι για πολύ…”, είναι ο ενδεικτικός των προθέσεών της τρόπος με τον οποίο καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
==================================
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΟΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙΔιπλασίασαν τους μισθούς των προέδρων ΕΡΤ και ΔΕΗ!
Και όλων των οργανισμών ΝΠΙΔ και κατά 20% των προέδρων και αντιπροέδρων των ανεξάρτητων αρχών (!), όπως καθορίζει εγκύκλιος-σκάνδαλο του υπουργείου Οικονομικών


Μόνο για τους... πληβείους ισχύουν τα πλαφόν και οι περικοπές...

Να που για τους δικούς τους υπάρχουν λεφτά...
Από την πίσω πόρτα ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ τους μισθούς των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), δηλαδή της ΕΡΤ, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και όποιων άλλων οργανισμών έχουν τη μορφή ΝΠΙΔ!

Επίσης... επιτρέπεται η υπέρβαση κατά 20% (!) του ορίου των αποδοχών, που έχει καθοριστεί ως... ανυπέρβλητο, για τους γενικούς γραμματείς υπουργείων και το οποίο ανέρχεται σε 5.981,40 ευρώ (μεικτά), για τους προέδρους και αντιπροέδρους των Ανεξάρτητων Δοικητικών Αρχών και τους διοικητές και προέδρους Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Δηλαδή χωρίζονται σε δύο κατηγορίες οι κατέχοντες υψηλόβαθμες καρέκλες, οι... πληβείοι των 5.981,40 ευρώ (καθαρά γύρω στις 4.200 ευρώ) και οι πατρίκιοι που θα παίρνουν μέχρι και διπλάσια! Εκτός βέβαια των πολλαπλάσιων που απολαμβάνουν από τις πιστωτικές κάρτες που τους παρέχουν η ΔΕΗ, η ΕΡΤ, η ΔΕΠΑ κ.λπ. ΝΠΙΔ!
Κι όλα αυτά δεν στηρίζονται σε πληροφορίες που είναι στον αέρα. Καταγράφονται λεπτομερέστατα στην υπ' αριθμ. 2/14924/0022 ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε μάλιστα... πρωταπριλιάτικα (χωρίς να είναι δυστυχώς πρωταπριλιάτικο ψέμα) και... πασχαλιάτικα (για να φάνε με όρεξη το αυγό τους οι πρόεδροι και οι διευθυντές ΝΠΙΔ), την 1η Απριλίου!
Και τώρα αποδεικνύεται ότι ήταν απόλυτα ειλικρινείς οι επιλεγέντες για πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι δημόσιων οργανισμών, όταν κατά την «ανάκρισή» τους από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, με πιο απαιτητικό τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, αλλά και τον νυν Φίλιππο Πετσάλνικο, απαντούσαν ότι δεν ξέρουν πόσα χρήματα θα παίρνουν τον μήνα! Και προκαλούσαν εύλογες απορίες, πώς είναι δυνατόν να συζητάς να προσληφθείς σε μια θέση και να μην έχεις ζητήσει το αυτονόητο, που είναι και το πρώτο ζητούμενο, ποιες θα είναι οι αποδοχές σου;
Και θυμίζουμε ότι είχε προκαλέσει την οργή του κ. Κακλαμάνη και του κ. Πετσάλνικου ο κ. Γαμπρίτσος, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, και ο κ. Μαυροκέφαλος, που πήγε πρόεδρος στον ΔΕΣΦΑ, όπως και ο κ. Ζερβός της ΔΕΗ, όταν είπαν ότι δεν ξέρουν τι θα παίρνουν...
Τώρα ξεκαθαρίζεται απόλυτα, διαψεύδοντας η ίδια η κυβέρνηση τον εαυτό της, όταν ανακοινώνοντας την εισοδηματική πολιτική για το 2010 καθόριζε ότι ο μεγαλύτερος μισθός στον δημόσιο τομέα δεν θα υπερβαίνει (μεικτά) τις 5.981,40 ευρώ.
Και ιδού τώρα τα παράθυρα που ανοίγει ο υπουργός Οικονομικών με την ερμηνευτική εγκύκλιο που έστειλε με τον χαρακτηρισμό «ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ» σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου του:
«3. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3, με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, επιτρέπεται υπέρβαση του ορίου που καθορίζεται στην παράγραφο 1 και μέχρι ποσοστού είκοσι τοις εκατό (20%), ανάλογα με τα ειδικά προσόντα ή τις ειδικές συνθήκες απασχόλησης, στον Πρόεδρο και στον Αντιπρόεδρο Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, στον Διοικητή και στον Πρόεδρο ΝΠΔΔ και μέχρι του διπλάσιου του ορίου της παρ. 1, στον Πρόεδρο ή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΝΠΙΔ».
Θα ζητήσουν τα ίδια τώρα και οι δικαστές και μετά οι βουλευτές
Έπειτα απ' αυτά τα παράθυρα, που άνοιξε η ίδια κυβέρνηση, το επόμενο βήμα θα είναι να το εκμεταλλευτούν οι δικαστές και μάλιστα νόμιμα, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή όπου το ανώτατο όριο μεικτών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών είναι οι εκάστοτε μεικτές αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου, που έχουν οριστεί από 1-1-2010 σε 8.594,40 ευρώ.
Επομένως δεν μπορεί να παίρνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ κ.ά. ΝΠΙΔ, 5.981,40Χ2 ήτοι 11.962,80 ευρώ και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου 8.594,40 ευρώ. Έτσι δεν είναι, κύριε πρωθυπουργέ και κύριε Γ. Παπακωνσταντίνου;
Και στη συνέχεια θα ζητήσουν αναπροσαρμογή προς τα πάνω οι βουλευτές, αφού κατά το Σύνταγμα ο μισθός τους ορίζεται στο επίπεδο των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου!
Και τη νύφη της χρεοκοπίας, στην οποία οδήγησαν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις, την πληρώνουν μόνο οι απλοί, χωρίς οφίκια εργαζόμενοι, οι συνήθεις ύποπτοι, τα κορόιδα!
=======================================
Εντολές - φωτιά στο Ασφαλιστικό

Πιο γρήγορες και πιο σκληρές ανατροπές στις συντάξεις απαιτεί η Κομισιόν
Επιστολή- φωτιά για ακόμα δυσμενέστερες ανατροπές στο Ασφαλιστικό έστειλε η Ε.Ε. στο υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, νωρίτερα- από το 2013 (όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ»)- θα μπει το ψαλίδι στις υψηλές συντάξεις με ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από 80%, όπως στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (μόνο στο πρώην ΤΕΒΕ).

Η Κομισιόν έστειλε σχετική επιστολή την περασμένη Παρασκευή στον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο, όπου μεταξύ άλλων:

Διατυπώνει επιφυλάξεις για το αν θα εκπληρωθούν οι στόχοι για μείωση των δαπανών για τις συντάξεις.

Ζητεί την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67.

Ζητεί την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο (σ.σ.: μέτρο που θα γίνει με νομοθετική πρωτοβουλία του υπ. Οικονομικών).

Στην επιστολή της Κομισιόν στέλνει απάντηση εντός της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας με την επανάληψη της διαβεβαίωσης του υπουργού κ. Α. Λοβέρδου ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των μισθών- επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, το θέμα θα ρυθμιστεί εντός του Απριλίου.

Περικοπές από τώρα
Oνέος υπολογισμός των συντάξεων στοχεύει στην περικοπή των συντάξεων έως 30% (από 3,5% κατ΄ ανώτατο όριο σήμερα επί του εισοδήματος, που υπολογίζονται οι εισφορές, στο 2% για κάθε χρόνο).

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό τελεί υπό την έγκριση της Ε.Ε. και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει το υπουργείο Εργασίας- μαζί με την πίεση για περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα- για σκληρότερα μέτρα και είναι πιθανό όλες οι ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί για το νέο Ασφαλιστικό να αλλάξουν ώστε οι ανατροπές να έρθουν νωρίτερα.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο- μεταξύ άλλων- θα προβλέπει την καθιέρωση από το 2018 της βασικής σύνταξης (περίπου 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) που θα απονέμεται με εισοδηματικά κριτήρια στα 65 (και νωρίτερα για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με βαρέα και ανθυγιεινά και τις αναπηρικές συντάξεις), καθώς και τον υπολογισμό όλων των αναλογικών συντάξεων, επίσης από το 2018, με βάση αρχικά τις αποδοχές της 10ετίας και με πολύ χαμηλότερους, σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, συντελεστές. Το τελικό ύψος των συντελεστών θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με όλα τα εναλλακτικά σενάρια που μελετά το υπουργείο, θα είναι από 0,9% ή 1% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα κλιμακώνονται έως το 1,4% ή 1,5% για τα 35 και τα 40 χρόνια ασφάλισης, αντίστοιχα. Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση δύο τμημάτων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2018: το ένα τμήμα της σύνταξης θα προκύπτει με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (για την περίοδο ασφάλισης από το 2013 έως το 2018) και το δεύτερο με τους νέους συντελεστές (για χρόνο από 1/1/2018 και μετά). Το νέο σύστημα, ωστόσο, θα προβλέπει την καταβολή αναλογικής σύνταξης και σε όσους έχουν λίγα χρόνια ώστε να μη χάνονται οι εισφορές που έχουν πληρωθεί.
========================================
Ασφαλιστικό: Τραγικά μικρές οι συντάξεις!
ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ


Εφιαλτική πρόβλεψη ότι το ποσοστό αναπλήρωσης από την καταβολή κύριας και επικουρικής σύνταξης θα περιοριστεί μετά το 2018 στο 60% του μισθού κάνουν παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, εάν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμείνει στη ρύθμιση να καταβάλλεται η βασική σύνταξη στα 65 έτη και με εισοδηματικά κριτήρια. Εάν οι ασφαλισμένοι παραμείνουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία μόνο με την ανταποδοτική-αναλογική σύνταξη θα δουν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται δραματικά. Και αυτό, διότι θα υπολογίζονται με χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (από 0,9 έως 1,6, έναντι 2% που ισχύει για κάθε έτος ασφάλισης), με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, στο 40%, για το σκέλος της αναλογικής σύνταξης. Εάν σ’ αυτό το ποσοστό προστεθεί το ποσοστό 20% για τις επικουρικές συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος Πετραλιά, τότε η σύνταξη, κύρια και επικουρική, δεν θα ξεπερνάει το 60%.

Δηλαδή, τραγικά μικρές συντάξεις. Ολοι οι ασφαλισμένοι θίγονται από το νέο ασφαλιστικό και κυρίως οι μητέρες ανηλίκων, οι ασφαλισμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όσοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις.

Στόχος του υπουργείου είναι στους νέους ασφαλισμένους η πλήρης σύνταξη να δίνεται με τη συμπλήρωση 40 ετών συνεχούς εργασίας, ενώ καταργούνται οι έξοδοι με τη συμπλήρωση 35 ετών εργασίας και σε ηλικία 60 ετών, αλλά και η συνταξιοδότηση με 37 χρόνια ανεξαρτήτως ηλικίας.
Όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-1-2018 θα βγουν χαμένοι με το νέο ασφαλιστικό.

Επίσης χαμένοι, και μάλιστα από το 2010, είναι:
• Όλοι όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ, αφού θα τη δουν να μειώνεται ως 5% με την επιβολή της ειδικής εισφοράς.
• Οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Όσες συντάξεις ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ θα μειωθούν έως και 8%.
• Πάνω από 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων η σύνταξη θα μειωθεί κατά 15% με την αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης.
• Δημόσιοι υπάλληλοι, μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι που έχουν και δεύτερη δουλειά.
• Μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από τα ειδικά ταμεία μισθωτών και τα ταμεία Τύπου. Η ρύθμιση του νόμου Πετραλιά για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 50 στα 55 έτη θα εφαρμοστεί κανονικά από το 2013.
• Μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ και ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, για τις οποίες θα εφαρμοστεί από το 2011 η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 55 έτη.
• Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν πρόωρη σύνταξη θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 6% για κάθε έτος που συνταξιοδοτούνται νωρίτερα.

«Το ασφαλιστικό σύστημα στον Προκρούστη των περικοπών» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, που καλεί την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσει να προωθήσει αυτές τις νεοφιλελεύθερες ιδέες προς ψήφιση στη Βουλή, γιατί οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις θα είναι άμεσες και δυναμικές». Παράλληλα, επισημαίνει: «Η επανάληψη της ίδιας χρεοκοπημένης και αδιέξοδης συνταγής, περικοπής των συντάξεων, αύξησης των ορίων ηλικίας και ο διαχωρισμός των ασφαλισμένων σε λιγότερο και περισσότερο φτωχούς, ούτε τη βιωσιμότητα ούτε τη κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος εξασφαλίζει».
Σημειώνεται πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα σταλεί για αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 30 Απριλίου και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη Μαΐου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
Η «Α» παρουσιάζει αναλυτικά παραδείγματα με τις απώλειες που θα έχουν στη σύνταξή τους κατηγορίες ασφαλισμένων:

• 9.000 ημέρες ασφάλισης
Ένας ασφαλισμένος με 9.000 ημέρες ασφάλισης και μισθό 2.000 ευρώ, εάν έπαιρνε σύνταξη σήμερα θα λάμβανε το ποσό των 1.050 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα λάβει σύνταξη 810 ευρώ. Εάν η βασική δοθεί τελικά με εισοδηματικά κριτήρια, δεν θα τη δικαιούται και θα λάβει σύνταξη μόλις 450 ευρώ.
• 10.500 ημέρες ασφάλισης
Ένας ασφαλισμένος με 10.500 ημέρες ασφάλισης και μισθό 2.450 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη με το σημερινό σύστημα 1.662 ευρώ. Με το προωθούμενο θα λάβει 1.280 ευρώ.
• Ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με 35 χρόνια ασφάλισης από την 1η έως τη 10η ασφαλιστική κλάση θα λάμβανε με το παλιό σύστημα 1.380 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα λάβει 970 ευρώ.
Στην ίδια κατηγορία κάποιος που έχει ασφαλισθεί σε υψηλότερη κατηγορία από την 7η έως τη 10η θα έπαιρνε με το σημερινό σύστημα σύνταξη 1.600 ευρώ, ενώ με το νέο θα λάβει 400 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 1.200 ευρώ.
• Ένας ασφαλισμένος που έχει συμπληρώσει 35ετία και έχει 2.000 μηνιαίες αποδοχές, με το σημερινό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.390 ευρώ, ενώ με το νέο θα λάβει 1.140 ευρώ.
Οι μόνοι κερδισμένοι φαίνεται να είναι όσοι παίρνουν την κατώτατη σύνταξη. Για παράδειγμα, σήμερα κάποιος που έχει συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης και έχει μηνιαίες αποδοχές περίπου 1.300 ευρώ, θα λάβει σύνταξη 486 ευρώ. Με το νέο σύστημα η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 535 ευρώ.
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, που απειλεί με νέες κινητοποιήσεις. Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη προκηρύξει απεργία για τις 22 του μήνα και προσανατολίζεται σε κλιμάκωση, ενώ με 48ωρη απεργία –στις 21 και 22 Απριλίου– απαντά το ΠΑΜΕ.

========================================
ΔΝΤ: Από το 2011 οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. ασκούνται πιέσεις να ξεκινήσουν οι μειώσεις στις συντάξεις το 2011 ή το 2013 και όχι το 2018 όπως προβλέπει το Ασφαλιστικό που έθεσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση

Του Γιώργου Γάτου
Εως τις 26 Απριλίου θα ανταλλάξουν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις απόψεις τους για το τελικό σχέδιο της μεταρρύθμισης τον Ασφαλιστικού. Ετσι, υπό την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης τίθενται, ειδικότερα, οι νέοι συντελεστές υπολογισμού των αναλογικών συντάξεων και τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο χρόνος προσαρμογής των συντάξεων, το ύψος της βασικής σύνταξης (μεταξύ 300 ευρώ και 360 ευρώ) καθώς και τα κριτήρια για τη χορήγησή της.Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών θα «κλειδώσει» σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες της Ε.Ε.
Ασκούνται πιέσεις να γίνει ταχύτερα η μετάβαση από το σημερινό στο νέο Ασφαλιστικό και οι μειώσεις στις συντάξεις να ξεκινήσουν το 2011 ή το 2013.
Το τελικό σχέδιο του υπουργείου, πάντως, προβλέπει μειώσεις συντάξεων και για όσους συνταξιοδοτηθούν πριν από το 2018 (χρονιά πλήρους εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού και υπολογισμού όλων των νέων συντάξεων με νέους, χαμηλότερους, συντελεστές).
Το χρονοδιάγραμμα
Με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου ή το αργότερο από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενος από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα (με το ν. Πετραλιά) και είναι 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση 5 έτη νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από τα 65 οι άνδρες και πριν από τα 60 οι γυναίκες).
Από φέτος, επίσης, προβλέπει τη μείωση κατά 3% - 8% των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε ΟΤΕ και ΔΕΗ λόγω περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης καθώς και η επιβολή ενιαίας ποινής στους συνταξιούχους που απασχολούνται (αναστολή της καταβολής της σύνταξης αν είναι κάτω από τα 55 και μείωση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, για ποσά πάνω από τα 730 ευρώ, όπως ήδη ισχύει για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα και δεν απασχολούνται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).
Από το 2013 θα υπολογίζονται (χαμηλότερα) οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και ενδεχομένως και των δημοσιογράφων. Οι συντάξεις στο πρώην ΤΕΒΕ, για το τμήμα ασφάλισης που διανύεται από την 1/1/2013 και μετά, θα υπολογίζονται με συντελεστή 2% ετησίως (αντί του 3% - 3,5% σήμερα, οδηγώντας σε μειώσεις έως 7% .
Από την ίδια χρονιά θα ξεκινήσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων (εντός 3ετίας και όχι της 8ετίας που προβλέπει ο ν. Πετραλιά) στα ελλειμματικά Tαμεία των μισθωτών έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας.
Δύο τμήματα συντάξεων, ένα για την ασφάλισή τους έως το 2012 που θα υπολογίζεται με την ισχύουσα νομοθεσία και ένα δεύτερο τμήμα για ασφάλιση από το 2013 και μετά που θα υπολογίζεται με τους νέους χαμηλούς συντελεστές και με βάση τις αποδοχές της 10ετίας, θα εισπράττουν όσοι θα συνταξιοδοτούνται από το 2018.
Κύκλοι του υπουργείου, αντικρούοντας όσους εκτιμούν ότι τα ποσά των συντάξεων θα είναι μειωμένα έως και 30%, τονίζουν ότι «δεν μπορεί να συγκρίνονται οι συντάξεις που απονέμουν τα Ταμεία στους παλαιούς ασφαλισμένους με τις κατά πολύ χαμηλότερες συντάξεις που καταβάλλονται στους νέους, μετά την 1/1/93, ασφαλισμένους».
Το τελικό ύψος των μειώσεων θα εξαρτηθεί, ωστόσο, από το εάν θα καταβάλλεται και πριν από τα 65 έτη η βασική σύνταξη (σε διαφορετική περίπτωση ο ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται νωρίτερα, θα πρέπει να αναμένει τη συμπλήρωση του 65ου έτους για να εισπράξει τη βασική εφόσον δεν έχει πολύ υψηλό εισόδημα).

Αυξήσεις ορίων ηλικίας

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα ενισχύει (με τον υψηλότερο συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης) όσους απασχολούνται και ασφαλίζονται 40 χρόνια. Με την απόφαση αυτή η ηγεσία του υπουργείου «απαντά» στις πιέσεις που ασκούνται για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Για την αύξηση του μέσου πραγματικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, θα επιβληθεί από το 2013 η αύξηση (τουλάχιστον κατά 5 έτη) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων.
Η αύξηση αυτή θα «τρέξει» παράλληλα με την εφαρμογή του ν. Πετραλιά που αυξάνει τα όρια και τα έτη εργασίας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα (από το 2011 θα αυξηθεί κατά 1 έτος, από τα 50 στα 51, το όριο για τις μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ και από το 2013 στα υπόλοιπα ταμεία ώστε το 2017 να μη συνταξιοδοτείται καμία μητέρα πριν από τα 55 έτη και στα 60 έτη με 35ετία στο ΙΚΑ).
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Το Ασφαλιστικό, οι περικοπές επιδομάτων στο Δημόσιο και η συζήτηση για την επέκτασή τους στον ιδιωτικό τομέα προκαλούν την απεργιακή αντίδραση των συνδικάτων. Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία την Πέμπτη 22 Απριλίου ενώ η ΓΣΕΕ θα αποφασίσει τη μορφή των απεργιακών κινητοποιήσεών της μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Α. Λοβέρδο, στα τέλη αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες.
ΟΑΕΕ

Θέμα, για την εξασφάλιση ρευστότητας υπάρχει στα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (όπως στον ΟΑΕΕ) που εισπράττουν εισφορές για 12 μήνες και καταβάλλουν 13η και 14η σύνταξη. Το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ευέλικτες συμβάσεις που μεταφέρει από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ όσους δραστηριοποιούνται περιοχές κατά των 2.000 κατοίκων και έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 13.000 ευρώ.

Περικοπές μισθών
Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος δημοσίως τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει προτείνει κατά καιρούς το Δ.Ν.Τ. «Αν συμβεί αυτό τα ασφαλιστικά Ταμεία θα χάσουν σημαντικά έσοδα και δεν θα μπορούν να πληρώσουν 13η και 14η σύνταξη στους συνταξιούχους», είπε.

Tο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις συντάξεις

2010: Eπιβολή κλιμακωτής εισφοράς ΛΑΦΚΑ έως 10% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ
Mείωση των συντάξεων στους συνταξιούχους της ΔEH και του OTE.
2011: Eφαρμογή της ποινής για πρόωρη συνταξιοδότηση στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Aύξηση ορίων ηλικίας για μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο IKA.
2012: Καταβολή συντάξεων σε δύο τμήματα που θα υπολογίζονται με χαμηλούς συντελεστές και με βάση τις αποδοχές της δεκαετίας
2013: Σταδιακή εξομοίωση του ορίου ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
Mείωση συντάξεων στον OAEE και σε άλλα ελλειμματικά ταμεία.
2018: Σημαντική μείωση των συ­ντά­ξεων με την καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού τους.
Kαθιέρωση αναλογικής σύνταξης.
================================================
Απειλή λουκέτου για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ να αναγκαστεί να κλείσει έναν σημαντικό αριθμό από τα λιγνιτικά εργοστάσιά της αντιμετωπίζει μέσα στα επόμενα χρόνια η ΔΕΗ, εφόσον υιοθετηθεί το σχέδιο που προωθεί ομάδα ευρωβουλευτών για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων.
Το σχέδιο προβλέπει τροποποιήσεις, στο κείμενο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος για τη νέα Οδηγία που αφορά τα δικαιώματα των βιομηχανικών εκπομπών αερίων, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσμενείς για μια ρυπογόνο επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ. Ούτως ή άλλως, η νέα Οδηγία προβλέπει σταδιακή απόσυρση πανευρωπαϊκά των πολύ ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί ένα μεταβατικό στάδιο κάποιων ετών, στη διάρκεια των οποίων θα παρέχεται η δυνατότητα περιορισμένης λειτουργίας τους. Ειδικότερα, μετά το 2016, όσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εκπέμπουν ρύπους πάνω από κάποια όρια, θα μπορούν να ενταχθούν μέχρι και το 2023 σε ένα καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, έχοντας ανώτατο χρονικό όριο ζωής τις 20.000 ώρες (περίπου δυόμισι χρόνια).
Ψηφοφορία στις 27 Απριλίου
Τυχόν έγκριση του σχεδίου Κrahmer - όπως λέγεται από το όνομα του ευρωβουλευτή που το προωθεί- θα οδηγήσει σε κατάργηση της δυνατότητας περιορισμένης λειτουργίας των εν λόγω μονάδων, καθώς επίσης σε κατάργηση της δυνατότητας ένταξης μονάδων σε Μεταβατικό Εθνικό Στάδιο Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ) για την περίοδο 2016-2020. Το σχέδιο μάλιστα τίθεται σε ψηφοφορία στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΝVΙ Committee) στις 27 Απριλίου.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποστείλει επιστολή προς τους έλληνες ευρωβουλευτές, ζητώντας τους να πιέσουν ώστε να μην αλλάξει το μεταβατικό καθεστώς για τις λιγνιτικές μονάδες, ένα θέμα που τέθηκε και από τη ΓΕΝΟΠ σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Τι σημαίνει για την Ελλάδα κατάργηση του μεταβατικού καθεστώτος για τις εκπομπές ρύπων; Το πρόβλημα στην περίπτωση της Ελλάδας εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, όπου η ΔΕΗ διαθέτει 16 λιγνιτικές μονάδες, ισχύος 4.400 ΜW σε Κοζάνη και Φλώρινα. Με βάση το σημερινό καθεστώς, 10 από τις 16 θα τεθούν σταδιακά σε μεταβατικό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας. Αν όμως επικρατήσει το σενάριο της κατάργησης των μεταβατικών διατάξεων για τις παλαιές μονάδες, τότε και οι 10 αυτές μονάδες, συνολικής ισχύος 3.000 ΜW, θα πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, και προκειμένου η χώρα να μη μείνει χωρίς ρεύμα, η ΔΕΗ θα πρέπει να αλλάξει τον επενδυτικό προγραμματισμό της και να προχωρήσει σε άμεσο εκσυγχρονισμό αυτών των μονάδων. Και αυτό δεδομένου και του γεγονότος ότι οι δύο καινούργιες λιγνιτικές μονάδες που προγραμματίζει η ΔΕΗ δεν αναμένεται να είναι σε λειτουργία πριν από το 2017-2018...
======================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: