Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας

Διαρροή διαλύματος σιδήρου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Συναγερμός σήμανε χτες το πρωί στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Αγίου Δημητρίου (φωτογραφία) στην Κοζάνη όταν διαπιστώθηκε διαρροή διαλύματος τριχλωριούχου σιδήρου (FeCl3 περιεκτικότητας 9%) από δεξαμενή.
Η διαρροή σύμφωνα με τη διεύθυνση του σταθμού «έγινε άμεσα αντιληπτή από το χειριστή των εγκαταστάσεων και έγινε χρήση προσροφητικού υλικού (τέφρας) με αλκαλική αντίδραση (σύμφωνα με τις οδηγίες του φύλλου ασφαλείας του υλικού), ώστε να εξουδετερωθεί η όξινη αντίδραση του διαλύματος του τριχλωριούχου σιδήρου».
Η ποσότητα που υπολογίζεται ότι διέρρευσε ανέρχεται σε 6 τόνους, ωστόσο θεωρείται μικρής έκτασης και τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης εκτιμάται ότι «δεν συντρέχουν άμεσα λόγοι ανησυχίας για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, ενώ εξετάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Οπως δήλωσε στον «Α» ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, που ενημερώθηκε άμεσα από τη διεύθυνση του σταθμού για τη διαρροή, «πρόκειται για ένα διάλυμα που χρησιμοποιείται ως αποσκληρυντικό του ασβεστίου του νερού που καταφθάνει από τη λίμνη του Πολυφύτου για χρήση στο σταθμό. Η χρήση δηλαδή της συγκεκριμένης ουσίας έχει να κάνει με το να καθιζάνει το ασβέστιο που περιέχει το νερό στον πυθμένα της δεξαμενής, ώστε να μειωθεί η σκληρότητα του νερού που στέλνεται στο σταθμό. Είναι μια ουσία που δεν κάνει χημική αντίδραση, αλλά δεν παύει να είναι καυστική και ως εκ τούτου δεν πρέπει να διαρρεύσει σε δίκτυα ύδρευσης ή αποχέτευσης και στο υδροφόρο ορίζοντα».
Ο διευθυντή του Σταθμού Νίκος Αποστολίδης διαβεβαίωσε το νομάρχη Κοζάνης πως «έγινε άμεσα αντιληπτή η διαρροή και πως μετά τις ανάλογες παρεμβάσεις δεν υπήρξε οποιαδήποτε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς το διάλυμα τριχλωριούχου σιδήρου ούτε ήρθε σε επαφή με αποχέτευση ούτε έβλαψε υδροφόρο ορίζοντα».

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Σταθμού, «η διαρροή οφείλεται σε αστοχία ελαστικού σωλήνα Φ38 σε σημείο δίπλα στη δεξαμενή».

Οι εργαζόμενοι

Ωστόσο εργαζόμενοι και συνδικαλιστές κάνουν λόγο για «έναν εκτεθειμένο σωλήνα που θα έπρεπε να προστατεύεται αναλόγως».

«Η διαρροή έγινε αμέσως αντιληπτή και γνωρίζουμε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία των εργαζομένων αλλά και για την πρόκληση περιβαλλοντικού επεισοδίου. Ωστόσο είναι ανεπίτρεπτο οι συγκεκριμένες δεξαμενές που έχουν κατασκευαστεί εδώ και 8 χρόνια να συνδέονται μεταξύ τους με επίγειους σωλήνες, εκτεθειμένους. Θα έπρεπε να είχανε ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και την αντοχή των συγκεκριμένων σωλήνων», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος», Γιώργος Αδαμίδης.

Το κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης μετά από επιτόπιο έλεγχο έκρινε ότι δεν συντρέχουν άμεσα λόγοι ανησυχίας για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, ενώ σύμφωνα με τον κ. Δακή, έχει παρθεί και δείγμα που θα σταλεί στα αρμόδια εργαστήρια για ανάλυση.

Ο σταθμός διαβεβαιώνει πως «για τη βέλτιστη διαχείριση του θέματος προτίθεται, αφού ελέγξει την οξύτητα του εξουδετερωμένου υλικού μαζί με την τέφρα, να το διαθέσει στην απόθεση του Νοτίου Πεδίου».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
=====================================================

Ο διευθυντής του σταθμού Νίκος Αποστολίδης
Ήσσονος σημασίας χαρακτηρίζεται το γεγονός της διαρροής τριχλωριούχου σιδήρου (FeCI3 περιεκτικότητας 9%) από δεξαμενή στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης. Ο διευθυντής του σταθμού Νίκος Αποστολίδης μιλώντας στο VETO91fm, ανέφερε ότι η διαρροή έγινε άμεσα αντιληπτή από τους εργαζομένους του σταθμού και άμεσα πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το διάλυμα του τριχλωριούχου σιδήρου δεν ήρθε σε επαφή με τις αποχετεύσεις του σταθμού ούτε έγινε διαρροή στο περιβάλλον για να βλάψει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του σταθμού γίνονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στη συγκεκριμένη διαρροή.
Απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον του σταθμού που θεωρείται η ναυαρχίδα της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο διευθυντής του μεγαλύτερου εργοστασίου των Βαλκανίων, τόνισε ότι οι κρίσιμες περίοδοι για το σύνολο των μονάδων της περιοχής είναι δυο: Το 2012 όταν η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να αρχίσει να πληρώνει φόρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2, πράγμα που θα καταστήσει ακριβή την λιγνιτική kwh εάν περάσει το ποσό του φόρου στον καταναλωτή και το 2016 όταν η ΔΕΗ πρέπει να συμμορφωθεί με την οδηγία για τις εκπομπές διοξειδίου του θειου SO2 και διοξειδίου του αζώτου NO2. Ακόμα και εάν περάσουμε την σκόπελο με τις εκπομπές του CO2 το 2016 η ΔΕΗ θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αφού η συμμόρφωση με τα νούμερα των εκπομπών θείου και αζώτου είναι δύσκολη και πολύ περισσότερο δαπανηρή. Σύμφωνα με τον Νίκο Αποστολίδη η ΔΕΗ βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας μεθόδου αποθείωσης στην μονάδα Νο3 του σταθμού, προκειμένου να εκτιμήσουν οι ειδικοί τα αποτελέσματα σε τεχνοοικονομικό επίπεδο.
Είναι πασιφανές ότι σε έξι χρόνια από σήμερα το τοπίο στην παραγωγή ενέργειας στην περιοχή δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα σημερινά δεδομένα. Η ΔΕΗ με κύρια ευθύνη της πολιτείας -το πολιτικό κόστος ήταν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας – δεν προχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στον εκσυγχρονισμό των μονάδων και δεν εκπόνησε ένα στρατηγικό σχέδιο σταδιακής αντικατάστασης τους, ώστε να είναι έτοιμη στον ανταγωνισμό τόσο της ελεύθερης αγοράς όσο και στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που ήταν γνωστοί ότι θα μπουν από το 1990.
Η συνέντευξη του διευθυντή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Νίκου Αποστολίδη, ενός από τα εμπειρότερα στελέχη πρώτης γραμμής που διαθέτει η ΔΕΗ στην περιοχή είναι αποκαλυπτική.


=====================================================
Πράσινη ανάπτυξη: Οι πιέσεις των "ταλιμπάν" της οικολογίας και τα υδροηλεκτρικά

Του Δρ. Ι.Π. Στεφανάκου
Σύμφωνα με το γενικά αποδεκτό ορισμό αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει κάλυψη των αναγκών της παρούσας γενιάς, χωρίς να υποσκάπτονται οι δυνατότητες των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.

Στη χώρα μας, κατεξοχήν μεσογειακή χώρα, στην οποία ο ζωτικός πόρος νερό καθίσταται είδος σε ανεπάρκεια, δυστυχώς υπάρχει έλλειψη προβληματισμού από τους φορείς που πρέπει να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις.

Οι πόλεμοι για το νερό και όχι μόνο για τα καύσιμα, έχουν ήδη ξεκινήσει. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε νέες υδατικές αποθήκες και όχι να επαναλαμβάνουμε τις κοινοτοπίες περί καλύτερης διαχείρισης και εξοικονόμησης. Οι παράμετροι αυτοί έχουν έννοια όταν διαθέτεις του πόρους, όχι όταν τους αναζητάς...

Παράλληλα ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, τα οποία συνδέονται με τους μεγάλους ταμιευτήρες και εξασφαλίζουν αξιόπιστη ενέργεια αιχμής από ανανεώσιμη πηγή, με μηδενικό κόστος καυσίμου και ρύπων, μεγάλο χρόνο ζωής, πολύ μικρό κόστος λειτουργίας και συντήρησης, άμεση ανταπόκριση στις μεταβολές φορτίου και πρόσθετες σημαντικές λειτουργίες σταθεροποίησης του δικτύου, καρκινοβατούν.

Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα έχουν πλεονεκτήματα έναντι των άλλων ανανεώσιμων πηγών (αιολική, ηλιακή κλπ.), οι οποίες δεν είναι δυνατό να εξασφαλίσουν μεγάλη ενεργειακή παραγωγή (έχουν περιορισμένους συντελεστές φορτίου) και διακοπτόμενη παραγωγή με απαίτηση πρόσθετων συστημάτων αποθήκευσης.

Η ΔΕΗ με τους ταμιευτήρες των μεγάλων Υδροηλεκτρικών Έργων που διαθέτει, διαχειρίζεται εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο ποσοστό των Υδατικών Πόρων της χώρας. Δεκαπέντε μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα σε λειτουργία, παράγουν το 6-8% περίπου (4000 έως 6000 εκατομμύρια κιλοβατώρες) της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτουν το 25% περίπου (3.100 MW) της εγκατεστημένης ισχύος του συστήματος. Οι ταμιευτήρες έχουν ωφέλιμο όγκο για την αποθήκευση νερού 5300 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το 30% των οποίων περίπου (1500 έως 2000 εκατομμύρια κυβικά) διατίθενται για την ικανοποίηση αρδευτικών και άλλων αναγκών, πέραν της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ας σημειωθεί ότι στη χώρα μας έχει αξιοποιηθεί μόνο το 35% του υπάρχοντος Υδάτινου Δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό αξιοποίησης ξεπερνά το 90%.

Ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα μας η δημιουργία νέων μεγάλων αποθηκών νερού, αλλά και υποχρέωσή μας ο διπλασιασμός του ποσοστού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες και ήπιες πηγές που δεν μολύνουν το περιβάλλον (μέχρι το 2020 το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί από το 10 στο 20%), η ΔΕΗ έχει ήδη πρακτικά εγκαταλείψει την κατασκευή νέων μεγάλων Υδροηλεκτρικών Έργων.

Αλλά και τα υπό κατασκευή μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα καρκινοβατούν. Το υδροηλεκτρικό έργο της Συκιάς στον Αχελώο, όντας το έργο κεφαλής για την εκτροπή του Αχελώου καρκινοβατεί όπως και τα υπόλοιπα έργα της εκτροπής και ένας Θεός ξέρει αν και πότε θα ολοκληρωθεί.

Το υδροηλεκτρικό έργο του Τεμένους στην Ανατολική Μακεδονία στον ποταμό Νέστο, ενώ από την αρχή της δεκαετίας του 2000 ήταν στη φάση κατακύρωσης του διαγωνισμού για την κατασκευή του, εγκαταλείφθηκε με διάφορες μεθοδεύσεις της τότε Διοίκησης της ΔΕΗ και αμφισβητήσεις για την σκοπιμότητα και την οικονομικότητά του.

Μόνο το υπό κατασκευή έργο του Ιλαρίωνα στην Δυτική Μακεδονία στον ποταμό Αλιάκμονα, που τόσο άμεσα συνδέθηκε με την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, αφού επί πενταετία και πλέον είχε με διάφορα προσχήματα διακοπεί η κατασκευή του, δείχνει να έχει πλέον προοπτική να ολοκληρωθεί επιτέλους.

Το ταλαιπωρημένο όσο κανένα άλλο, επί 25 και πλέον χρόνια υπό κατασκευή και ήδη όμως σχεδόν ολοκληρωμένο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας στον Αχελώο, κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα λειτουργήσει, γιατί συνδέθηκε σκόπιμα με την…κακή εκτροπή του Αχελώου. Με την οποία όμως εκτροπή, για τους γνωρίζοντες το υπόψη έργο δεν έχει καμία σχέση, απλώς έχει την ατυχία να βρίσκεται στον ίδιο ποταμό.

Και ας χάνονται 28 εκατ. € το χρόνο από μη παραγόμενη καθαρή ανανεώσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια και ας κοστίζουν σε όλους μας τα δάνεια για την κατασκευή του έργου 22 εκατ. € το χρόνο (έχουν δαπανηθεί ήδη σχεδόν 500 εκατ. € ).

Κανείς από τους γνωστούς "Ταλιμπάν" της οικολογίας που με άνεση προτείνουν... το γκρέμισμα του φράγματος της Μεσοχώρας, δεν αναλογίστηκε ότι για να παραχθούν οι 385 GWh που χάνονται από το μπλοκάρισμα του έργου, καίγονται περίπου 800.000 τόνοι λιγνίτη το χρόνο και εκπέμπονται 500.000 τόνοι CO2 στην ατμόσφαιρα.
Τα μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα, δεν έχουν από τη φύση τους μεγάλους ταμιευτήρες αποθήκευσης νερού, άρα η αξιοποίηση με αυτά του Υδατικού Πόρου γίνεται μόνο από ενεργειακής πλευράς. Παράλληλα απαιτούν και αυτά σημαντικά έργα υποδομής (δρόμους κλπ.), που σε συνδυασμό και με τις υπαρκτές δυσκολίες αδειοδοτήσεων, πρόσκτησης γηπέδων, περιβαλλοντικών περιορισμών και άλλων γραφειοκρατικών και όχι μόνο εμποδίων, έχουν οδηγήσει σε ένα όχι και τόσο ικανοποιητικό επίπεδο προώθησης τα σχετικά προγράμματα.

Και για την σύγκριση των μεγεθών, τα 100 περίπου μικρά υδροηλεκτρικά έργα που λειτουργούν ήδη στην χώρα μας παρήγαγαν το 2008, όλα μαζί, μόλις 325 GWh (το 80% της παραγωγής που αναίτια χάνεται στην ολοκληρωμένη Μεσοχώρα...).

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτά τα λίγα θετικά που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, όπως π.χ. το ότι τα μέχρι 100 MW υδροηλεκτρικά να θεωρούνται ΑΠΕ ως προς την αδειοδοτική διαδικασία και μόνο, εγκαταλείφθηκαν προφανώς υπό την πίεση των... "Ταλιμπάν" της οικολογίας.

Και το μέγεθος της υποκρισίας δεν περιγράφεται, για να πετύχουμε το στόχο της παραγωγής ενέργειας κατά 20% από ΑΠΕ για το 2020, συνυπολογίζουμε και την παραγωγή από τα υπάρχοντα μεγάλα υδροηλεκτρικά, γιατί άλλως τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα, όπως δεν βγήκαν άλλωστε και οι αντίστοιχοι στόχοι για το 2010.

* Ο Ι.Π. Στεφανάκος είναι Δρ. πολιτικός μηχανικός, Λέκτορας ΕΜΠ
========================================

=======================================================
Διαρροή επικίνδυνου διαλύματος από εγκαταστάσεις της ΔΕΗ
Στον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης

Διαρροή του ιδιαιτέρως επικίνδυνου τρισθενούς χλωριούχου σιδήρου διαπιστώθηκε την Τρίτη από εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση του σταθμού διέρρευσαν έξι τόνοι του διαλύματος λόγω αστοχίας ελαστικού σωλήνα από σημείο δίπλα στην δεξαμενή, η οποία όμως έγινε άμεσα αντιληπτή.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης κατήγγειλαν ότι ενημερώθηκαν με καθυστέρηση για το περιστατικό.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε βλάβη στον εξοπλισμό ή οποιαδήποτε υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Η νομαρχία από την πλευρά της διερευνά το κατά πόσο έχει επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και το περιβάλλον, ενώ από τον πρώτο έλεγχο έκρινε ότι δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την υγεία των εργαζομένων.
Σε πόρισμά του την Τετάρτη ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος σταθμός έχει παραβιάσει τους περιβαλλοντικούς όρους στην ευρύτερη περιοχή.
==========================================
Τελικά, πόσο "χάνει" η ΔΕΗ από τους ιδιώτες προμηθευτές
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στους 6.320 ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, οι πελάτες που έχουν φύγει από τη ΔΕΗ αναζητώντας εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρισμού, στον ένα περίπου χρόνο που δραστηριοποιούνται στην αγορά νέοι παίκτες. Οι πελάτες αυτοί αντιπροσωπεύουν για τη ΔΕΗ έναν τζίρο που κυμαίνεται πλέον μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ. Η πραγματική απώλεια όμως για τη ΔΕΗ είναι κατά πολύ μικρότερη και αφορά σε ένα ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ από το κομμάτι της εμπορίας. Και βέβαια το ποσό που «χάνει» η ΔΕΗ «μοιράζεται» ως όφελος τόσο στον ανταγωνισμό όσο και στις κατηγορίες καταναλωτών στους οποίους προσφέρονται φθηνότερα τιμολόγια.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια σε σχέση με τις «απώλειες» της ΔΕΗ από τη δραστηριοποίηση ανεξάρτητων προμηθευτών στην αγορά; Στον τζίρο των 200 εκατ. ευρώ το μεσοσταθμικό περιθώριο EBITDA με το οποίο λειτουργούν οι εναλλακτικοί πάροχοι είναι περίπου 5%, δηλαδή περίπου 10 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που μένει στα ταμεία, όλων των ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρισμού. Που πάνε τα υπόλοιπα 190 εκατ. ευρώ; Εκείνο που πιθανόν να μην είναι ευρέως γνωστό είναι ότι τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στη ΔΕΗ από τις ιδιωτικές εταιρείες ως πληρωμές για την ενέργεια και τα δίκτυα.

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, η αναλογία των εξόδων μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται ως πάροχος είναι 60% για αγορές ρεύματος και 40% για πληρωμές δικτύου. Δηλαδή από τα 190 εκατ. ευρώ τα 114 εκατ. ευρώ πληρώνονται στο ΔΕΣΜΗΕ για να αγοραστεί η ηλεκτρική ενέργεια και να πληρωθούν οι παραγωγοί. Σήμερα όμως η ΔΕΗ έχει το 95 έως 100% της παραγωγής, ανάλογα δηλαδή με το εάν συνεισφέρει στην αγορά χονδρικής η μοναδική εκτός ΔΕΗ μονάδα παραγωγής, αυτή της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης που ανήκει στην Elpedison.

Τα υπόλοιπα 76 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για τις πληρωμές του δικτύου, το οποίο ανήκει σε ποσοστό 100% στη ΔΕΗ και μάλιστα οι εναλλακτικοί πάροχοι πληρώνουν απευθείας τιμολόγιο στη ΔΕΗ για αυτό το σκοπό. Μια ακόμη επισήμανση εξάλλου που πρέπει να γίνει είναι ότι το δίκτυο δεν έχει διαχωριστεί ως δραστηριότητα από την εμπορία, παρά τις σχετικές προβλέψεις των κοινοτικών οδηγιών αλλά και τις προειδοποιήσεις που έχει απευθύνει η Κομισιόν.

Με απλά λόγια, με τζίρο των εναλλακτικών παρόχων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, η πραγματική απώλεια για τη ΔΕΗ, είναι 10 εκατ. ευρώ, που στην πράξη μεταφράζεται εκτός από κέρδη για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ και σε οφέλη για τους καταναλωτές.

Για να γίνει αντιληπτή η πραγματική εικόνα στις εταιρείες παρόχους, αρκεί να αναφέρουμε ότι ένας εκ των δύο μεγάλων παρόχων που σήμερα δραστηριοποιούνται στην αγορά, η Verbund με βάση το δημοσιευμένο ισολογισμό της για το 2009 είχε τζίρο 53,5 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη της να είναι 2,7 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί το κόστος των πωληθέντων (δηλαδή η αγορά της ενέργειας και το κόστος χρήσης του δικτύου) ήταν 49,4 εκατ. ευρώ. Έτσι το μεικτό αποτέλεσμα της εταιρείας ήταν 4,1 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα 49,4 εκατ. ευρώ επέστρεψαν ως αμοιβή στη ΔΕΗ, σε αντίθεση με τα όσα κατά καιρούς ακούγονται από τους ένθερμους θιασώτες του μονοπωλίου στην αγορά ηλεκτρισμού, περί υπερκερδών των ιδιωτών και λεηλασίας της ΔΕΗ.
==========================================
H κυβέρνηση δεν δικαιούται να εκποιεί τη δημόσια περιουσία. H κυβέρνηση δεν δικαιούται να εκποιεί τη δημόσια περιουσία.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/04/2010
Του Νίκου Γεωργακάκη*

Η κυβέρνηση, ενώ προεκλογικά, για λόγους σκοπιμότητας, διατύπωσε ασαφείς προγραμματικές θέσεις, στη μετεκλογική περίοδο, καθαρά πια και όχι με μισόλογα, άνοιξε τα χαρτιά της και επιβεβαίωσε την πίστη της στις νεοφιλελεύθερες επιλογές, στις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.
Οι κατευθύνσεις και πιέσεις της δογματικά νεοφιλελεύθερης Κομισιόν, προς την κυβέρνηση για το περιεχόμενο του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και «Ανάπτυξης» (ΠΣΑ), επιτάχυναν να εκδηλωθεί η πολιτική της.
Η κυβέρνηση, με τις θέσεις και τα μετεκλογικά της μέτρα, αποδεικνύει ότι δεν έβγαλε συμπεράσματα για τις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή παγκόσμια, ανεπανάληπτη κρίση. Ενώ ακόμη και συντηρητικοί οικονομολόγοι εγκαταλείπουν σήμερα το νεοφιλελεύθερο ευαγγέλιο, η κυβέρνησή μας επιμένει σε αυτό, λες και δεν έχει συμβεί τίποτε.
Την τελευταία περίοδο, βλέπουμε αφενός μια συντονισμένη παρέμβαση από Ε.Ε., από Έλληνες οικονομολόγους της νεοφιλελεύθερης σχολής και από φορείς της ολιγαρχίας (π.χ. το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προς την κυβέρνηση, για συνέχιση της ίδιας πολιτικής με σκληρότερα μέτρα, αφετέρου τα κόμματα Ν.Δ. και ΛΑΟΣ να τη σιγοντάρουν και το μόνο στο οποίο αντιδρούν, ουσιαστικά να είναι οι καθυστερήσεις και όχι η κατεύθυνση της πολιτικής.
Το ΙΟΒΕ και πρόσφατα, στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του, ζητά «επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων» και αξιοποίηση (διάβαζε ξεπούλημα) της κρατικής περιουσίας».
Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια καθαρά εισπρακτική και όχι αναπτυξιακή πολιτική. Δεν μπορούμε να δεχτούμε από την κυβέρνηση να μιλά ανερυθρίαστα για υπεύθυνη πολιτική και να συνεχίζει να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία.
Ενώ, ήδη, ως σήμερα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν ξεπουλήσει μεγάλο μέρος από τις σημαντικές δημόσιες επιχειρήσεις (Δ.Ε.), το ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα (ΠΣΑ), συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, βάζοντας στόχο να ξεπουλήσει τα πάντα. Ανάμεσα σʼ αυτές τις Δ.Ε. που η κυβέρνηση πάει για ξεπούλημα είναι κρίσιμες Δ.Ε. του Ενεργειακού τομέα (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ), του Τραπεζικού Τομέα (ΑΤΕ, ΤΤ, Εθνική), σημαντικοί Κοινωφελείς φορείς όπως ο ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ κ.λπ.
Έχοντας πάρει το μήνυμα, οι μεγάλοι ιδιωτικοί, ελληνικοί και ξένοι όμιλοι, μεθοδεύουν πως και τι θα αρπάξουν από τη δημόσια περιουσία.
Για να πειστεί μάλιστα η κοινή γνώμη, υπουργοί, βουλευτές και δημοσιογράφοι παπαγαλάκια, συνειδητά ή ασυνείδητα ψεύδονται, παραποιώντας τα μεγέθη και τον αριθμό των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Ήταν απίστευτη, προχτές, η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που δήλωνε ότι δεν γνωρίζει και δεν δέχεται τα μεγέθη που δημοσιοποιεί η ίδια η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού ή μέσω του site του υπουργείου Εσωτερικών για τους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση.

Μεγάλοι όμιλοι καραδοκούν
Γύρω από τον ΟΣΕ, με πρώτη προτεραιότητα τις εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές έχει στηθεί πανηγύρι από γαλλικά, κινέζικα και αραβικά κεφάλαια,
Στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σαν κοράκια έχουν πέσει διάφορες εταιρείες (Verbund, Elpedison trading, Aegean Power, EFT), στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ και στην παραγωγή πολλές εταιρείες (Motor Oil, Μυτιληναίος, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, κ.λπ.) έχουν μπει στον χορό επιδιώκοντας να εκτοπίσουν τη ΔΕΗ.
Στο φυσικό αέριο, επίσης, διάφορες εταιρείες (π.χ. Motor Oil, Μυτιληναίος) πίεσαν και προσπαθούν να επωφεληθούν από το άνοιγμα της αγοράς για να παίξουν βασικό ρόλο.
Ίδιες διεργασίες συντελούνται και στον τραπεζικό τομέα ενώ ακόμη και τις κοινωφελείς υπηρεσίες του νερού προσπαθούν να αλώσουν οι ξένες πολυεθνικές (π.χ. SUEZ).
Η κυβέρνηση παίζει τον ρόλο μεσίτη συγκεντρώνοντας εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Οι εργαζόμενοι όμως και ο λαός οφείλουν να αντιδράσουν.
Το ζήτημα της ανάπτυξης

Αν και εμείς δεν απολογούμαστε για τον σημερινό δημόσιο τομέα, η προώθηση της ανάπτυξης δεν μπορεί να γίνει με το ξεπούλημα των Δ.Ε. αλλά με ένα αναπτυξιακό σχέδιο για αυτές. Η κυβέρνηση όπως αποδείχνεται με το ΠΣΑ που κατέθεσε, βλέπει την «ανάπτυξη» μέσα από γενικόλογες θέσεις, δεν μπορεί να δώσει αναπτυξιακή πνοή στον τόπο.
Η πολιτική που ασκεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ με το ξεπούλημα των φιλέτων που έχουν απομείνει θα έχει ως συνέπεια την επιδείνωση των ελλειμμάτων τους, την αύξηση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά και τη μείωση της απασχόλησης.

Δημοψήφισμα εδώ και τώρα

Όλοι μας συνειδητοποιούμε καθημερινά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε ένα σταυροδρόμι. Η κυβέρνηση προβάλλει ότι ασκεί υπεύθυνη πολιτική ενώ ασκεί εγκληματική πολιτική. Δεν έχει δικαίωμα όμως, δεν νομιμοποιείται να ασκεί την πολιτική του ΠΣΑ και των απαιτήσεων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που θα επιβάλλει ακόμα χειρότερα μέτρα για τον λαό.
Η αριστερά οφείλει λοιπόν να παρέμβει στις εξελίξεις. Να παρέμβει με ένα συγκροτημένο σχέδιο δράσης γιατί δεν μπορεί να προκρίνει σαν διέξοδο, μια αυθόρμητη, άναρχη δράση χωρίς στόχο και σχέδιο. Η αριστερά πρέπει να πρωτοστατήσει απευθυνόμενη σε όλη την κοινωνία, από τα σωματεία, τους δήμους και κοινότητες, τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τους δευτεροβάθμιους και τριτοβάθμιους φορείς να παρέμβει και να κάνει πανελλαδικό το αίτημα για δημοψήφισμα τώρα. Οι εργαζόμενοι της χώρας σύσσωμος ο λαός οφείλει να αντιδράσει.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνά με ένα πρόγραμμα για το οποίο δεν ψηφίστηκε αλλά επιβλήθηκε από την Ε.Ε. και το οποίο μάλιστα το επόμενο διάστημα θα καταστεί ακόμη πιο απαράδεκτο για τον λαό με την εμπλοκή του ΔΝΤ.
Αν θέλει να εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα που έχει φέρει την ανθρωπότητα στον γκρεμό έχει υποχρέωση να προσφύγει στον λαό (π.χ. δημοψήφισμα).
====================================================
Ασφαλιστικό: Ο χάρτης των ανατροπών
Η δραστική περικοπή των συντάξεων από το 2018 -λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο- θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που έχει την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, ενώ τα συνδικάτα παραμένουν επί ποδός προκειμένου να αποτρέψουν τις επερχόμενες ανατροπές για εργαζόμενους και ήδη συνταξιούχους.
Οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από φέτος, αρχής γενομένης από τους συνταξιούχους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ενώ από το Νοέμβριο επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ (δηλαδή η παρακράτηση για τη χρηματοδότηση των ασθενών ταμείων σε συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω).
Εως το 2018

Οι υπόλοιπες ανατροπές θα γίνουν σταδιακά με αποκορύφωμα το 2018 με την καθιέρωση της ενιαίας βασικής σύνταξης με παράλληλη κατάργηση του ΕΚΑΣ, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα είναι χαμηλότερη των 360 ευρώ. Το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης θα υπολογίζεται με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,9% έως 1,6% (από 2% σήμερα), γεγονός που σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος ακόμη και με 40 χρόνια ασφάλισης θα παίρνει μικρότερη σύνταξη από αυτή που παίρνει σήμερα με ένσημα 35 ετών. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι με το νέο σύστημα οι συντάξεις θα μειωθούν έως 30%. Τη μείωση θα τη δουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι από το 2012 με την καταβολή συντάξεων σε δύο τμήματα που θα υπολογίζονται με χαμηλούς συντελεστές και με βάση τις αποδοχές της δεκαετίας.

Στο Δημόσιο και το ΙΚΑ

Από το 2013 θα εφαρμοστεί η αύξηση (κατά τουλάχιστον 5 έτη) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημόσιων υπαλλήλων. Η αύξηση αυτή θα «τρέξει» παράλληλα με την εφαρμογή του νόμου Πετραλιά που αυξάνει τα όρια και τα έτη εργασίας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα (από το 2011 θα αυξηθεί κατά 1 έτος, από τα 50 στα 51, το όριο για τις μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ και από το 2013 στα υπόλοιπα ταμεία, ώστε το 2017 να μη συνταξιοδοτείται καμία μητέρα πριν από τα 55 έτη και στα 60 έτη με 35ετία στο ΙΚΑ).

Με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου ή το αργότερο από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα (με το ν. Πετραλιά) και είναι 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση 5 έτη νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από τα 65 οι άνδρες και πριν από τα 60 οι γυναίκες).
Από φέτος, επίσης, προβλέπεται μείωση κατά 3% - 8% των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε ΟΤΕ και ΔΕΗ λόγω περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης καθώς και η επιβολή ενιαίας ποινής στους συνταξιούχους που εργάζονται.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Επίσης, από το 2013 θα είναι χαμηλότερες οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Οι συντάξεις στο πρώην ΤΕΒΕ, για το τμήμα ασφάλισης που διανύεται από την 1/1/2013 και μετά, θα υπολογίζονται με συντελεστή 2% ετησίως (αντί του 3% - 3,5% σήμερα), οδηγώντας σε μειώσεις έως 7%. Από την ίδια χρονιά θα ξεκινήσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων (εντός τριετίας και όχι της οχταετίας που προβλέπει ο ν. Πετραλιά) στα ελλειμματικά Tαμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας.

===================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: