Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Το διάλυμα του τρισθενούς χλωριούχου σιδήρου (FeCl 3 ) είναι ένα κροκυδωτικό βαρυντικό για κατεργασία τόσο του πόσιμου νερού


Διάλυμα άλατος τριχλωριούχου σιδήρου
Το διάλυμα του Τριχλωριούχου σιδήρου έχει σκούρο καφέ χρώμα και ανταποκρίνεται πλήρως στο γερμανικό κανονισμό DIN 19602 που αναφέρεται στα άλατα του τρισθενούς σιδήρου για την κατεργασία του νερού.
Εφαρμογές Το διάλυμα του τρισθενούς χλωριούχου σιδήρου (FeCl 3 ) είναι ένα κροκυδωτικό βαρυντικό για κατεργασία τόσο του πόσιμου νερού, όσο και του νερού για βιομηχανική χρήση καθώς και των αστικών λυμάτων και των βιομηχανικών αποβλήτων. Ενδείκνυται για την απομάκρυνση των φωσφορικών, των θειούχων, την διάσπαση των γαλακτωμάτων, τη συμπύκνωση της λάσπης για την καλύτερη κατεργασία και αφυδάτωσής της.
Ασφάλεια Το διάλυμα του τριχλωριούχου σιδήρου είναι διαβρωτικό αλλά και καυστικό. Συνιστάται προσοχή για το δέρμα και ιδιαίτερα για τα μάτια και τα ευπαθή σημεία του σώματος. Για το λόγο αυτό και επιβάλλεται κατά τη διακίνηση του υλικού και ιδιαίτερα κατά τη παρασκευή διαλυμάτων (αραίωση), η χρήση κατάλληλων μέσων προστασίας (γυαλιά, γάντια, λαστιχένια ποδιά).
Εξουδετερώση διαρροής γινεται με ασβέστη (υδροξείδιο του ασβεστίου), (ασβέστιο), ανθρακικό, ή ανθρακικού νατρίου ασβεστόλιθος (Ανθρακικό νάτριο).
Για τους συναδελφους που ερχονται σε καθημερινη επαφη με τον Τριχλωριούχο σίδηρος.
Ο Τριχλωριούχος σίδηρος μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό αν γίνει κατάποση ή όταν έρχεται σε επαφή με τα μάτια ή το δέρμα.
Εισπνοή: Αποφύγετε την εισπνοή συμπυκνωμένων ατμών ή ομίχλης, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της άνω αναπνευστική οδό.
Κατάποση: Το υλικό είναι τοξικό στην κατάποση.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, γαστρεντερικό ερεθισμό, εγκαύματα στο στόμα και το λαιμό. Επαναλαμβανόμενη κατάποση σε θανατηφόρες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εναπόθεση στους ιστούς και προκαλεί βλάβη παγκρέατος και του ήπατος.
Επαφή με το δέρμα: Ξεπλύνατε το δέρμα με νερό. Αφαιρέστε τα μολυσμένα ρούχα. Πλύνετε πριν τα ξαναχρησιμοποιήσετε. Εάν υπάρχει ερεθισμός του δέρματος, ζητήστε ιατρική βοήθεια.
Επαφή με τα μάτια: Αμέσως, ξεπλύνετε με άφθονο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά, επιμένοντας στα βλέφαρα. Πλύσιμο μέσα σε ένα λεπτό από την επαφή είναι σημαντικό για να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα.


==========================================

Κοζάνη - Διαρροή διαλύματος σιδήρου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
(ANA) – 1 ώρα πριν

Διαρροή διαλύματος τριχλωριούχου σιδήρου εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης από τη ΔΕΗ, μέσα στο χώρο του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθυντή του Σταθμού, Ν. Αποστολίδη, "η διαφυγείσα ποσότητα υπολογίζεται σε 6 τόνους ενώ η διαρροή αποδίδεται σε αστοχία ελαστικού σωλήνα σε σημείο δίπλα στη δεξαμενή". Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διαρροή έγινε άμεσα αντιληπτή. Αμέσως έγινε χρήση υλικού ώστε να εξουδετερωθεί η όξινη αντίδραση του διαλύματος. Παρέχονται εξάλλου διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καθώς ο σταθμός, αφού ελέγξει την οξύτητα του εξουδετερωμένου υλικού, θα το διαθέσει στην απόθεση του Νοτίου Πεδίου. Τονίζεται επίσης ότι δεν υπήρξε βλάβη εξοπλισμού ή οποιαδήποτε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς το διάλυμα δεν ήρθε σε επαφή με αποχέτευση ούτε έβλαψε τον υδροφόρο ορίζοντα. Για το περιστατικό ενημερώθηκε σήμερα ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο οποίος απέστειλε κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων στο χώρο του συμβάντος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας Κοζάνης, το κλιμάκιο της νομαρχίας μετά από επιτόπιο έλεγχο έκρινε ότι δεν συντρέχουν άμεσα λόγοι ανησυχίας για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, ενώ εξετάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παράλληλα, οι ενέργειες της ΔΕΗ αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο μεταξύ, ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης διαπιστώνει για μια ακόμη φορά σημαντικές παραβάσεις εκ μέρους της ΔΕΗ. Στο σχετικό έγγραφο τονίζεται ότι παρατείνεται η λειτουργία των ΑΗΣ Καρδιάς και Πτολεμαΐδας χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Παράλληλα, διαπιστώθηκε η παράβαση εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων στα ορυχεία της περιοχής, η υπέρβαση των αέριων ρύπων που προέρχονται από μεγάλες διαρροές τέφρας και η υστέρηση της ΔΕΗ ως προς την ενσωμάτωση των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στην εφαρμογή τους. Απαντώντας στον Συνήγορο του Πολίτη, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής επισημαίνει ότι αναφορικά με τις παραβάσεις της ΔΕΗ, η νομαρχία έχει επιβάλει πρόστιμα, έχει θέσει επιτακτικά το θέμα της ενσωμάτωσης και εφαρμογής των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών και έχει δώσει εντολή οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρακολουθούν στενά τις συγκεντρώσεις εκπομπών αερίων ρύπων.
============================================


Περίληψη : Διαρροή διαλύματος τριχλωριούχου σιδήρου 9% στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Σχετικά : α. ΚΥΑ ΕΠΟ 94650/12.09.2006


Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 20-4-2010 και ώρα 16:45 εντοπίστηκε μικρής έκτασης διαρροή διαλύματος FeCl3(περιεκτικότητας 9%) από δεξαμενή τριχλωριούχου σιδήρου. Η διαφυγείσα ποσότητα υπολογίζεται σε 6 τόννους. Η διαρροή οφείλεται σε αστοχία ελαστικού σωλήνα Φ38 σε σημείο δίπλα στη δεξαμενή.
Η διαρροή έγινε άμεσα αντιληπτή από το χειριστή των εγκαταστάσεων και έγινε χρήση προσροφητικού υλικού (τέφρα) με αλκαλική αντίδραση (σύμφωνα με τις οδηγίες του φύλλου ασφαλείας του υλικού) ώστε να εξουδετερωθεί η όξινη αντίδραση του διαλύματος του τριχλωριούχου σιδήρου.
Το φύλλο ασφάλειας του υλικού δεν αναφέρει κανένα κίνδυνο σε περίπτωση ανάλογης της
παρούσας. Ο Σταθμός για την βέλτιστη διαχείριση του θέματος προτίθεται, αφού ελέγξει την οξύτητα του εξουδετερωμένου υλικού μαζί με την τέφρα, να το διαθέσει στην απόθεση του Νοτίου Πεδίου.
Σημειώνουμε ότι δεν υπήρξε βλάβη εξοπλισμού αντιρρύπανσης ή οποιαδήποτε υποβάθμιση του περιβάλλοντος καθώς το διάλυμα τριχλωριούχου σίδηρου ούτε ήρθε σε επαφή με αποχέτευση ούτε έβλαψε υδροφόρο ορίζοντα.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.
N. Αποστολίδης
Διευθυντής ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
Κοινοποίηση
:
- ΓΔΠ
- ΔΕΘ
- ΔΠΠ
=====================================

ΔΕΗ: Τέλος στη μαύρη εργασία στα ορυχεία της
«Τέλος» στη μαύρη εργασία στα ορυχεία της ΔΕΗ βάζει η διοίκηση της επιχείρησης, υιοθετώντας πρόταση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας.

«Τέλος» στη μαύρη εργασία στα ορυχεία της ΔΕΗ βάζει η διοίκηση της επιχείρησης, υιοθετώντας πρόταση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας, με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, στο εξής η μισθοδοσία των εργαζομένων με σύμβαση έργου σε εργολάβους, που αναλαμβάνουν εργασίες για λογαριασμό της επιχείρησης, θα γίνεται μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να ελέγχονται οι πληρωμές και η τήρηση των εργασιακών συμβάσεων.

Επιπλέον, οι εργολήπτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνονται από τη ΔΕΗ, αν πρώτα δεν προσκομίσουν τις μισθολογικές καταστάσεις και τις αποδείξεις των καταθέσεών τους στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

«Ως τώρα οι εργολάβοι χτυπούσαν τις δουλειές με εκπτώσεις της τάξης του 40% για να τις κερδίσουν και στη συνέχεια, αφού δεν ήταν δυνατό να εκτελέσουν τα έργα με αυτά τα κόστη, έκοβαν από τους εργαζόμενους», επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας, Τ. Τσιλφίδης.

================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: