Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

κλιμάκιο της Νομαρχιας και η διοίκηση του σταθμού διαβεβαιώνουν πως υπήρξε πλήρης αποκατάσταση του χώρου από το τοξικό υλικό.

Επαφές του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΗ "Σπάρτακος" με ευρωβουλευτές
Επαφές του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΗ "Σπάρτακος" με ευρωβουλευτές για τη νέα οδηγία που αφορά τα δικαιώματα των βιομηχανικών εκπομπών αερίων

Με τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Σκυλακάκη ξεκίνησε ο κύκλος των επαφών του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος», με αφορμή τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τη νέα οδηγία που αφορά στα δικαιώματα των βιομηχανικών εκπομπών αερίων. Σε επιστολή του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κατέστησε σαφές ότι «αν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ερχόμενο Ιούνιο επικρατήσει το σενάριο της κατάργησης των μεταβατικών διατάξεων - τροπολογία που κατέθεσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Holger Krahmer για το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας των παλαιών λιγνιτικών μονάδων, που προβλέπει η οδηγία 2003/87/ΕΚ, τότε θα τεθούν εκτός λειτουργίας δέκα μονάδες συνολικής ισχύος 3.000.MW στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας». Ο Σπάρτακος, στις 26 Απριλίου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με δύο ακόμη ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, τους Κρίτων Αρσένη του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Τρεμόπουλο των Οικολόγων Πρασίνων.
=================================
Ανησυχία προκαλεί το νέο περιβαλλοντικό ατύχημα


Ανησυχία προκαλεί το νέο περιβαλλοντικό ατύχημα που συνέβη στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με τη διαρροή διαλύματος τριχλωριούχου σιδήρου. Τόσο η διοίκηση του σταθμού όσο και κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο διαβεβαιώνουν πως υπήρξε πλήρης αποκατάσταση του χώρου από το τοξικό υλικό. Την ίδια στιγμή την ανάγκη τήρησης των κανόνων ασφαλείας στους χώρους της ΔΕΗ στο νομό υπερτονίζει με σχετικό του πόρισμα το ανεξάρτητο όργανο συνήγορος του πολίτη που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει παράνομη τη δράστηριοποίηση τριών ΑΗΣ.
==================================
Εκλογές στην ΕΤΕ ΔΕΗ
Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ θα διεξαχθούν στις 26 και 27 Μαίου. Σε μία δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ γι αυτό και απαιτείται συσπείρωση γύρω από το Σωματείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Σε συνέντευξη τύπου ο απερχόμενος πρόεδρος της Ε Τ Ε ΔΕΗ Βαγγέλης Κατσίνης πρότεινε την διεξαγωγή οργανωτικού συνεδρίου για τη συνένωση όλων των Συνδικαλιστικών δυνάμεων της ΔΕΗ ενώ επεσήμανε ότι εφ΄ όσον ισχύσουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των ρύπων η περιοχή θα δεχθεί πλήγμα.

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ρίζος – Ρίζος σύστησε επαγρύπνηση στο θέμα για την κατασκευή της νέας Μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΊΔΑ 5 υποστηρίζοντας ότι η υλοποίηση του έργου δεν θα εξαρτηθεί από τη ΔΕΗ αλλά από τις δύο εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ενώ έκανε λόγο για καθυστερήσεις στις προσλήψεις των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007.
=======================================
« ΕΝΩΣΗ» ΔΕΗ: Για τις νέες μονάδες, τους ρύπους, τον λιγνίτη
Η « ΕΝΩΣΗ » παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας, μαζί και μέσα από τις τάξεις της Ομοσπονδίας μας την ΓΕΝ.Ο.Π /ΔΕΗ, παρεμβαίνει δυναμικά και αποτελεσματικά με τρόπο ώστε, να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια του Έλληνα καταναλωτή, να διατηρήσει η Επιχείρηση τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην Ενέργεια, να παραμείνει η δραστηριότητα της Επιχείρησης στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας με νέους περιβαλλοντικούς όρους και να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αυτήν με τον καλύτερο τρόπο.

Η « ΕΝΩΣΗ » με γνώμονα μόνο το συμφέρον της Περιοχής, των Εργαζομένων και της Eπιχείρησης χωρίς σκοπιμότητες και αλαζονικές συμπεριφορές πρωτοστάτησε μαζί με τα Σωματεία τους τοπικούς φορείς της περιοχής και με μπροστάρη την Ομοσπονδία μας ΓΕΝ.Ο.Π/ΔΕΗ όλοι μαζί δώσαμε τον αγώνα για την κατασκευή της Μονάδας V του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.

Η πολιτεία πείσθηκε και η Διοίκηση της ΔΕΗ προκήρυξε της κατασκευή της νέας μονάδας.

Στην « ΕΝΩΣΗ » αισθανόμαστε ικανοποιημένοι γιατί ο αγώνας μας ευδοκίμησε.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Διοίκησης όμως, θα είναι πραγματικά ημιτελές σε ότι αφορά τις Λιγνιτικές Μονάδες( οι οποίες θεωρούνται Μονάδες βάσης) αλλά και την περιοχή της Δ. Μακεδονίας, αν η Διοίκηση της Επιχείρησης δεν προκηρύξει σύντομα και την κατασκευή της Μονάδας II, του ΑΗΣ Μελίτης, Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας που θα ανήκει 100% στην ΔΕΗ.

Αυτή είναι η θέση μας όπως και η θέση της ομοσπονδίας μας, της ΓΕΝ.Ο.Π/ΔΕΗ, που με απόλυτη σαφήνεια και ιδιαίτερη έμφαση το ξεκαθάρισε και στην πολιτική ηγεσία αλλά και στην Ιεραρχία της ΔΕΗ ότι, δεν θα ανεχτεί καμία άλλη εξέλιξη, παρά μόνο αυτή που υπηρετεί το συμφέρον της επιχείρησης του Ελληνικού λαού.

Ας μην ξεχνάμε ότι μόνον η ΔΕΗ διαθέτει την τεχνογνωσία, έχει την δυνατότητα της ορθολογικής εξόρυξης του λιγνιτικού κοιτάσματος, μπορεί να αξιοποιήσει αποκλειστικά εργατικό δυναμικό από την περιοχή και έχει την αποδοχή της Τοπικής Κοινωνίας.

Η κατασκευή της νέας μονάδας στη Μελίτη επιβάλλεται να συνδυασθεί με
την λειτουργία – ανάπτυξη του Ορυχείου Βεύης ( παρά την διαφωνία μας για τον αποκλεισμό της ΔΕΗ ) για την εξασφάλιση τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης με ορθολογική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, λαμβάνοντας σοβαρά
υπόψιν την υπάρχουσα τεχνογνωσία, την ασφάλεια της εκσκαφής και την συνεργασία με την Βεύη ΔΕΗ για τις απαραίτητες για την λειτουργία ποσότητες λιγνίτη.

Η « ΕΝΩΣΗ » σε καμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσει την παραχώρηση δικαιωμάτων της ΔΕΗ σε αναξιόπιστους επενδυτές (και εάν υποπέσει κάτι στην αντίληψη της από κάπου αλλού θα το καταγγείλει διότι ποτέ ούτε εκπρόσωπος τύπου της Ιεραρχίας ήτανε , ούτε ποτέ ζήτησε παροχές από την Διοίκηση είτε σε τοπικό είτε σε κεντρικό επίπεδο) που μοναδικό στόχο έχουν το κέρδος, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται δυναμικά την παράταση του χρόνου ζωής των καθαρών λιγνιτικών μονάδων της περιοχής και της χώρας.

Για τον σκοπό αυτό ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να τροποποιηθεί το κείμενο σχέδιο για την νέα Οδηγία για τις Εκπομπές Βιομηχανικών Ρύπων, όπως προωθείται από μέρος Ευρωβουλευτών.
Αν το σχέδιο αποτελέσει την νέα οδηγία, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να κλείσει σειρά λιγνιτικών μονάδων θέτοντας σε κίνδυνο την κάλυψη των ηλεκτρικών ενεργειακών αναγκών της.

Η « ΕΝΩΣΗ » διαχρονικά τοποθετείται στην αναγκαιότητα βελτίωσης των διαθέσιμων αποδοτικών λιγνιτικών μονάδων μέσα από την χρήση τεχνολογιών αποθείωσης, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως ο λιγνίτης αποτελεί το καύσιμο βάσης, για να μπορεί να απολαμβάνει ο Ελληνικός Λαός σίγουρη και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Για να αξιοποιηθεί όμως ο ελληνικός λιγνίτης και να ωφεληθεί η χειμάζουσα ελληνική οικονομία η « ΕΝΩΣΗ », θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τον λιγνίτη, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν, όχι για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να υπηρετηθούν άλλων ειδών συμφέροντα κάτι που κατήγγειλε και η ΓΕΝ.Ο.Π/ΔΕΗ.

Η « ΕΝΩΣΗ » σε ότι αφορά την υπεράσπιση της χρήσης του λιγνίτη στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς, δρα από κοινού με τα άλλα Σωματεία, στηρίζεται στους εργαζόμενους της Επιχείρησης που αγωνιούν για το μέλλον της ΔΕΗ, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, λειτουργεί μαζί με την Ομοσπονδία μας , την ΓΕΝ.Ο.Π / ΔΕΗ, με μοναδικό στόχο το συμφέρον της περιοχής και της χώρας.

Για εμάς οι επιτυχίες είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, που ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για προσωπική προβολή, πόσο μάλλον αν κάποιοι τις θεωρούν ατομική κατάκτηση!
Καταδικάζουμε λοιπόν κάθε προσπάθεια, η οποία δυναμιτίζει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, υπονομεύει τα συμφέροντα των εργαζόμενων, της τοπικής κοινωνίας και της ΔΕΗ, προς χάρη πρόσκαιρων συντεχνιακών και προσωπικών σκοπιμοτήτων.


Η « ΕΝΩΣΗ »


ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V

ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ II ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
======================================
“Μοιράζουν λεφτά” για να ...αγαπήσουμε τις ΑΠΕ
Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατατέθηκε την Πέμπτη στην Βουλή από την κα Τίνα Μπιρμπίλη και στις ρυθμίσεις του είναι σαφής η προσπάθεια να καταστεί ελκυστικότερη στους πολίτες η ανάπτυξη των ΑΠΕ, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της “πράσινης” ανάπτυξης.
Αν και με βάση σχετικές έρευνες οικολογικών οργανώσεων, οι Έλληνες θέλουν τις ΑΠΕ (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμού, υδροηλεκτρικά έργα, εργοστάσια βιομάζας κλπ) ακόμη και δίπλα στα σπίτια τους, το νομοσχέδιο προβλέπει κίνητρα υπέρ των πολιτών που κατοικούν σε δήμους εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν τέτοια έργα.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 7 και σε τροποποίηση του ν.3468/2006 ορίζεται ότι “ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας (σ.σ. η ΔΕΗ και οι “ιδιωτικές” ΔΕΗ) που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια τους οικιακούς καταναλωτές του Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί ΑΠΕ, με σκοπό να πιστωθούν έως και κατά το συνολικό ποσό οι λογαριασμοί κατανάλωσης των οικιακών καταναλωτών”.
Επιπλέον αναφέρεται ότι η πίστωση διενεργείται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό κάθε δικαιούχου αναλογικά προς την ενέργεια που κατανάλωσε ενώ δίνεται κατά σειρά η ακόλουθη προτεραιότητα:
-μέχρι την χρέωση των πρώτων 800 κιλοβατωρών κάθε δικαιούχου καταναλωτή,
-μέχρι του συνόλου των χρεώσεων κατανάλωσης των νυχτερινών τιμολογίων,
-μέχρι την χρέωση για καταναλώσεις μεταξύ 801 και 1.600 κιλοβατωρών και
-μέχρι το 60% της χρέωσης για καταναλώσεις άνω των 1.601 κιλοβατωρών, πάντα σε τετραμηνιαία βάση.
Επιπλέον διατηρείται, για όσους αποφασίσουν να διαθέσουν μέσα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία ένα ποσό περί τα 35.000 ευρώ, η ιδιαίτερα προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που πωλουν στο δίκτυο ηλεκτρισμού τα φωτοβολταϊκά συστήματα που τοποθετούνται στις κατοικίες (στέγες).
Η προσφερόμενη ανά κιλοβατώρα τιμή είναι 4 φορές υψηλότερη από το μέσο κόστος μιας κιλοβατώρας που χρεώνει η ΔΕΗ στους πολίτες. Επιπλέον, οι έχοντες φωτοβολταϊκά στις στέγες απαλλάσσονται από την χρέωση του ειδικού υπέρ των ΑΠΕ τέλους, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Στο παιχνίδι, δε, των φωτοβολταϊκών μπαίνουν και οι αγρότες, καθώς επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά βάσει ειδικών διατάξεων για τη μείωση της επίπτωσής τους και την διαφύλαξη του χαρακτήρα της, και με ανώτατο πλαφόν 1% επί της συνολικής έκτασης.

====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: