Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ανοίγει ο δρόμος για ισχυρό μέτοχο μειοψηφίας στη ΔΕΗ


Το ν/σ για τις ΑΠΕ ρυθμίζει θέματα της ΔΕΗ

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 08:13 - 23/04/10
Ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με τη διαφάνεια και τη σχέση εμπιστοσύνης των μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ ρυθμίζει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Πρόκειται για την κατάργηση των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 8 του καταστατικού της ΔΕΗ, με το οποίο ως τώρα οριζόταν πλαφόν 5% για την άσκηση των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας, ασχέτως του αν είχαν μεγαλύτερο ποσοστό.

Με άλλα λόγια, τα δικαιώματα των κατόχων 5% και πάνω ήταν ισότιμα με αυτούς που είχαν έως 5%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αντίκεινται στη συνθήκη περί ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και αποτρέπουν την επένδυση στη ΔΕΗ από επενδυτές, από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους κατά το αναλογούν ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Επιχείρησης.

Η Κομισιόν είχε ορίσει προθεσμία συμμόρφωσης ως τις 8/12/2009 και δεν έδωσε καμία παράταση, παρότι ζητήθηκε από την ελληνική πολιτεία, οπότε η συγκεκριμένη ρύθμιση για την κατάργηση του πλαφόν αυτού συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.
Το νομοσχέδιο, πέραν της απλοποίησης της διαδικασίας για την προώθηση έργων ΑΠΕ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις εξής ρυθμίσεις:

Καταρχήν, το ΥΠΕΚΑ εμμένει στις αρχικές θέσεις του για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, διατηρώντας στον έλεγχο του Δημοσίου τη χωροθέτηση και τη διαδικασία αδειοδότησής τους, χωρίς να λαμβάνει τις απόψεις των επενδυτών που έχουν ως τώρα δαπανήσει αρκετά κεφάλαια για την προώθηση ανάλογων έργων στην ελληνική επικράτεια.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής προβλέπεται ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός που θα προκηρύσσουν τα συναρμόδια υπουργεία, ΠΕΚΑ και Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, για την ανάθεση της κατασκευής των έργων αυτών, με αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους, είτε ως σύνολο είτε εν μέρει.

Προβλέπει ότι μετά την έναρξη ισχύος του νόμου δεν θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις, ενώ όσες έχουν υποβληθεί έως τώρα και εκκρεμούν προς εξέταση από τη ΡΑΕ δεν θα μπορούν να συμπληρώνονται με νέα στοιχεία, αλλά θα αξιολογηθούν ως έχουν μέσα σε έξι μήνες. Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις θα παίρνουν πράσινο φως από τη ΡΑΕ όχι για να αναπτύξουν μόνοι τους τα έργα αυτά, αλλά θα μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς που θα γίνονται, έχοντας ενδεχομένως ένα "συν", λόγω της έγκρισης της πρότασής τους από τη Ρυθμιστική Αρχή.

Επίσης, με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στο Άγιο Όρος από αυτόνομους παραγωγούς, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μονών της Χερσονήσου του Άθω. Γι' αυτό δεν θα χρειάζεται άδεια παραγωγής, μόνο η έγκριση της μελέτης και των περιβαλλοντικών όρων από το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς και έγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας από την Ιερά Κοινότητα. Με λίγα λόγια, τα συγκεκριμένα έργα θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του Αγίου Όρους με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμολόγηση της ενέργειας από ΑΠΕ, το νομοσχέδιο δεν διαφοροποιείται από το αρχικό, αλλά προβλέπει πως η παραγόμενη ενέργεια, πλην των φωτοβολταϊκών και των ηλιοθερμικών σταθμών, θα απολαμβάνει προσαύξηση 20% στις αρχικές τιμές που έχουν δοθεί, εφόσον τα συγκεκριμένα έργα δεν έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, και 15% για βιομάζα και βιοαέριο από βιομάζα.

Τέλος, με το νομοσχέδιο προβλέπεται ποσοστό 1% του τέλους ΑΠΕ (3%) να αποδίδεται απευθείας στους οικιακούς καταναλωτές της περιοχής όπου εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ, ενώ ένα μέρος της εισφοράς για την ΕΡΤ θα αποδίδεται στον ΔΕΣΜΗΕ.

================================
Συνάντηση Γ. Μανιάτη με Βουλγαρική εταιρία ηλεκτρισμού

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής Βουλγαρικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού NEK είχε σήμερα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, για θέματα που σχετίζονται με τη διμερή συνεργασία της ΝΕΚ με τη ΔΕΗ. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Κ. Μαθιουδάκης και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Ν. Βασιλάκος.

===================================
Ανοίγει ο δρόμος για ισχυρό μέτοχο μειοψηφίας στη ΔΕΗ
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μια σημαντική αλλαγή που ίσως οδηγήσει σε ουσιαστική ανατροπή του υφιστάμενου status quo στη ΔΕΗ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα λοιπόν με την παράγραφο 19 του άρθρου 12, καταργείται το όριο του 5% που ισχύει για τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ ακόμη και εάν αυτοί κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών. Να θυμίσουμε ότι με βάση το άρθρο 8 του Π.Δ. 333/2000 που αφορούσε τη μετατροπή της ΔΕΗ σε ΑΕ προβλεπόταν ότι οι μέτοχοι που κατέχουν ποσοστό πάνω του 5% δεν έχουν δικαίωμα παράστασης και ψήφου στη Γενική Συνέλευση για το ποσοστό που υπερβαίνει το 5%.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει κριθεί από την Ευρ. Επιτροπή ως μη συμβατή με τη Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς δεν επιτρέπει στους επενδυτές να ασκούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους ως μειοψηφία. Μάλιστα η Ε.Ε. για το θέμα έχει αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, καλώντας τη ΔΕΗ να συμμορφωθεί και να αλλάξει το καταστατικό της. Μάλιστα η προθεσμία που είχε τεθεί για τη συμμόρφωση της χώρας μας έχει ήδη παρέλθει καθώς έληγε στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ δε δόθηκε παράταση.

Σήμερα τα μεγαλύτερα ποσοστά μετόχων μειοψηφίας είναι 5,01% Silchester International Investors Limited, η οποία τοποθετήθηκε στη μετοχή στις 8 Ιανουαρίου, Fidelity Investments με 5% και Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ 3,81%.

Πηγές της αγοράς αναμένουν ότι η μετοχή της ΔΕΗ μπορεί να είναι μέσα στους τίτλους που θα αναβαθμιστούν κατά την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI.

Από τις αρχές του χρόνου η μετοχή κινείται με θετικό πρόσημο σε ποσοστό 1,23% ενώ χθες έκλεισε στα 13,16 ευρώ -0,68% με τις μικρότερες απώλειες στον εικοσάρι, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε έως και +3,55% πάρα το αρνητικό περιβάλλον του Χ.Α. Το υψηλό έτους της μετοχής ήταν το Μάρτιο 14,40.
====================================
Σήμερα πάντως οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με πτώση. Η ΔΕΗ έχασε 2,96%, το Ταχ. Ταμιευτήριο 2,62% και ο Μυτιληναίος 2,29%. Κέρδη 6,23% σημείωσε η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ακολούθησαν ο Τιτάν 3,16% και η Τράπεζα Πειραιώς 1,77%.
=====================================
Στα χνάρια των τηλεπικοινωνιών η Verbund

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι νεοσύστατες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού, οι οποίες ανταγωνίζονται ευθέως τη ΔΕΗ.
Αξιοποιώντας τα περιθώρια που υπάρχουν στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και την κρίση των επιχειρήσεων λιανικής (μικρών και μεγάλων) που επιδιώκουν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστους, επεκτείνονται συνεχώς, με τιμολόγια μειωμένα 10-20% από αυτά της ΔΕΗ.

Χθες η αυστριακή Verbund, ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικού, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με δίκτυο 170 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική κίνηση μάρκετινγκ εναλλακτικού παρόχου, με στόχο τη διείσδυση σε σημεία πώλησης στα οποία απευθύνονται τόσο οι απλοί καταναλωτές, όσο και οι ηλεκτροτεχνίτες.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε συνεργασία με αλυσίδες καταστημάτων όπως:

* SPACE HELLAS. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ασφάλειας σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς, ενώ μέσω του πανελλαδικού δικτύου 70 καταστημάτων «SPACEPHONE», παρέχει υπηρεσίες τριών δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και Internet.

* ΚΑΥΚΑΣ. Η μεγαλύτερη εταιρεία σε πωλήσεις ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού, με 27 σημεία πώλησης.

* ΓΕΤΗΛ. Δίκτυο καταστημάτων ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού, με 57 σημεία πώλησης στην περιφέρεια.

* Astron Electric. Συνεταιριστική εταιρεία που δραστηριοποιείται με 4 καταστήματα στην Πελοπόννησο.

Μέχρι στιγμής οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ελέγχουν περίπου το 3% της αγοράς λιανικής και έχουν πελάτες αλυσίδες σουπερμάρκετ, καταστήματα τραπεζών, κλινικές, ξενοδοχεία, ανεξάρτητα καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η συγκεκριμένη αγορά διαθέτει δυναμική για περίπου 10% των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρικού, με τζίρο περίπου 550 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η γρήγορη ανάπτυξη της αγοράς έχει θέσει επί τάπητος θέματα αξιοπιστίας και οικονομικής ευρωστίας των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν τη δραστηριότητα αυτή, θέμα το οποίο προβάλλουν η ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ που θεωρεί τη δραστηριότητα ευκαιριακή, αλλά και η ΡΑΕ.

Η Verbund στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2006 και είναι κοινοπρακτικό σχήμα μεταξύ της VERBUND - Austrian Power Trading (55%) και της ENERGA (οικογένεια Φλώρου 45%).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ
==================================
Γαλλογερμανικό το κολπο
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ή αλλιώς η «τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών», στα τέλη του 2009 το χρέος της Ελλάδας προς τις ξένες τράπεζες προσέγγιζε τα 236 δισ. δολάρια.
Εξ αυτών, περίπου τα μισά οφείλονταν σε πιστωτές από τη Γαλλία (75 δισ. δολάρια) και από τη Γερμανία (45 δισ. δολάρια). Η χώρα μας όφειλε ακόμη 17 δισ. δολάρια σε αμερικανικές τράπεζες, 15 δισ. δολάρια σε βρετανικές και 12 δισ. δολάρια σε ολλανδικές.
Η έκθεση της BIS διαπιστώνει ακόμη ότι η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι μεγαλύτεροι δανειστές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα, οι γερμανικές τράπεζες είχαν στα τέλη του προηγούμενου έτους δάνεια ύψους 238 δισ. δολαρίων στην Ισπανία και 47 δισ. δολαρίων στην Πορτογαλία. Τα αντίστοιχα δάνεια των γαλλικών τραπεζών προς την Ισπανία και την Πορτογαλία προσέγγιζαν τα 220 δισ. δολάρια και τα 47 δισ. δολάρια αντίστοιχα. *
=========================================
1.500.000 ευρώ το χρόνο προσθετό εισόδημα για την Κοζάνη

Η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α 10% αντί 21% στην παροχή τηλεθέρμανσης και η αναγνώριση της δαπάνης τηλεθέρμανσης για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου, συμπεριελήφθησαν στο νέο φορολογικό Νόμου, που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή. Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, τονίζοντας πως έγιναν δεκτά από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου τα δύο από τα τρία αιτήματα που είχε θέσει με επιστολή του και αφορούσαν τους λογαριασμούς της τηλεθέρμανσης. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, υπογράμμισε ο κ. Μαλούτας, το συνολικό όφελος, θα είναι για τους κατοίκους της περιοχής κοντά στο 1.500.000 ευρώ.
================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: