Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προτείνει το ΔΝΤ «Το μέλλον της ΔΕΗ σήμερα - αύριο»

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προτείνει το ΔΝΤ

Μεγάλος σκόπελος θα είναι οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, του σωματείου των εργαζομένων της εταιρείας
Της Μανταλένας Πίου

Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ φαίνεται να βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ, καθώς η πώληση ενός σοβαρού πακέτου των μετοχών που κατέχει το δημόσιο ή και του συνολικού μεριδίου σε τρίτο παίκτη θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία και θα συμβάλει καταλυτικά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση μπορεί να έχει διακηρύξει επανειλημμένα ότι σκοπεύει να διατηρήσει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ, όμως η τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ και ΕΚΤφέρεται να έχει άλλη άποψη και οι κόκκινες γραμμές δύσκολα θα ισχύσουν από εδώ και πέρα. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στις συναντήσεις που είχαν με τους αρμόδιους υπουργούς οι εκπρόσωποι της τρόικας βολιδοσκόπησαν τις προθέσεις και τις αντιστάσεις της κυβέρνησης. Θεωρούν δε ως εξαιρετικά πιθανό στην ατζέντα με τις προς αποκρατικοποίηση εταιρίες να συμπεριληφθεί ένα σημαντικό πακέτο από το μερίδιο που κατέχει σήμερα το δημόσιο στη ΔΕΗ, με τον στρατηγικό εταίρο να αποκτά το 30-33% της επιχείρησης. Το πιο σκληρό σενάριο μιλά για πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Εμπόδιο
Μεγάλος σκόπελος θα είναι οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, του σωματείου των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση. Η ΔΕΗ με κέρδη που προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ το 2009 και τη σχεδον μονοπωλιακή της θέση στην εσωτερική αγορά δεν φαίνεται ότι θα δυσκολευτεί να βρει αγοραστές, ενώ η πτώση των μετοχών στο ΧΑ την κάνει ακόμα πιο ελκυστική. Μεγάλες ευρωπαϊκές (και όχι μόνον) εταιρείες ηλεκτρισμού, όπως οι ιταλικές Edison και Εnel, οι γερμανικές RWE και Εon, η γαλλική EdF και άλλες έχουν κατά καιρούς επιδείξει ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι θα δώσουν τώρα το παρών σε περίπτωση που αποφασιστεί η πώληση.
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προωθεί άμεσα την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές δεν αποκλείεται ως τις αρχές του καλοκαιριού να προχωρήσει ο νομικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, που επιτάσσει η τρίτη οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς. Πρόκειται για το «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε μία μητρική εταιρεία, η οποία θα ελέγχει την παραγωγή και την εμπορία και σε δύο θυγατρικές για τη διανομή και τη μεταφορά ρεύματος.
Η οδηγία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιλέξουν αν ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων θα είναι μόνον νομικός ή και ιδιοκτησιακός. Δεν αποκλείται σε περίπτωση που το υπουργείο επιλέξει το δεύτερο μοντέλο, να μείνουν τελικά υπό τον έλεγχο του δημοσίου η διανομή και η μεταφορά ρεύματος, δηλαδή τα δίκτυα μεταφοράς στη μέση και τη χαμηλή τάση και η ιδιωτικοποίηση να αφορα τις λεγόμενες «ανταγωνιστικές δραστηριότητες», δηλαδή τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού και την εμπορία ρεύματος.

Περιμένει προτάσεις
Οσον αφορά το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ενός σεναρίου που τελευταία ακούγεται, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός δήλωσε πως ο ίδιος δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, εκτός και αν το ζητήσει ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το Δημόσιο.Πρόσθεσε όμως ότι, εκτός από τις λιγντικές μονάδες είναι ανοικτός σε προτάσεις συνεργασίας με τρίτες εταιρείες για την ανάπτυξη νέων μονάδων φυσικού αερίου και ΑΠΕ.
=========================================================



Πρωτομαγιά 2010

Ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τους Έλληνες εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη βαρβαρότητα της οικονομικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα και στα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα.Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους Έλληνες εργαζόμενους και διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στα άδικα και αντεργατικά μέτρα που οδηγούν τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση!
Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν: οι άπληστοι τραπεζίτες και οι χρηματιστές.
Ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί και δεν θα δεχθεί να ακρωτηριάσουν το εισόδημά του.
Απορρίπτουμε την εισπρακτική λαίλαπα που οδηγεί στην ύφεση και στην ανεργία καιΔιεκδικούμε ανάπτυξη και δουλειά για όλους. Στη βαρβαρότητα των αντεργατικών μέτρων και της λιτότητας, οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιτάξουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους.
Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με τη μαζική μας συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς σε όλη την Ελλάδα, στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές που υπονομεύουν το εισόδημά μας και υποθηκεύουν το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας. Γραφείο Τύπου

=======================================================
Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2010

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι ετήσιες εκδηλώσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης με την συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών από όλη την Ελλάδα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Διοίκησης και Υπηρεσιακοί παράγοντες, εκφράζοντας τις απόψεις τους για τα ζητήματα της ΔΕΗ στον κλάδο της ενέργειας, αφού διεξήχθη και ημερίδα με θέμα : «Το μέλλον της ΔΕΗ σήμερα - αύριο».
Μελανό σημείο της εκδήλωσης χαρακτηρίστηκε η πρόδηλη τοποθέτηση του Αναπληρωτή Δ/ντή Συμβούλου κύριου Μπαράτση, ο οποίος εκπροσώπησε τον κύριο Ζερβό, όπου οι απόψεις του ήταν ταπεινωτικές και προσβλητικές, αφού υποστήριξε και συνέδεσε ότι η δράση του Σ.Κ. στη ΓΕΝΟΠ είχε ως στόχο την αύξηση των αποδοχών, ενισχύοντας την άποψη του ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είμαστε υψηλά αμειβόμενοι σε σχέση με την αγορά. Τέτοιες μαξιμαλιστικές απόψεις όχι μόνο δε γίνονται αποδεκτές γιατί είναι αναληθείς, αφού η δράση της ΓΕΝΟΠ ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια είχε ως στόχο τη σωτηρία της ΔΕΗ, αλλά γιατί ο μέσος όρος των Διοικητών αμείβεται κατώτερα από το μέσο όρο της αγοράς.

Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε απαξιωτικές απόψεις τόσο για το προσωπικό όσο και για το μέλλον της ΔΕΗ. Άλλωστε το σώμα της εκδήλωσης αυτό δήλωσε, χωρίς να δείχνει παράλληλα ότι παραμένει βολεμένο και γαντζωμένο σε παγιωμένες τακτικές και λειτουργίες αρκεί να έχουν στόχο την ενίσχυση της Δημόσιας ΔΕΗ και όχι την ιδιωτικοποίηση της ή τη διάλυση της. Οι όποιες, όμως, απόψεις για αλλαγές και λειτουργίες δε μπορεί να υποδεικνύονται ή να εφαρμόζονται με επιβλητικό τρόπο. Η στοχοποίηση του προσωπικού προφανώς εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση που δέχεται η ΔΕΗ.

Τέτοιες λογικές πρέπει να αφορούν :

Τα στημένα παιχνίδια σε βάρος της ΔΕΗ
Την αρπαγή των πελατών, ενώ ως ΔΕΗ μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάνει τίποτα με αποτέλεσμα να χάνονται 160 εκατ. ετησίως.
Τις στημένες και παραπλανητικές διαφημίσεις περί πράσινης ενέργειας που προβαίνουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, χωρίς να γίνεται μια διάψευση από τους αρμόδιους
Τη λεηλασία που γίνεται καθημερινά σε βάρος της ΔΕΗ, από πιράνχας ιδιώτες επενδυτές και τόσους επιζήμιας φιλικούς διακανονισμούς που γίνονται σε βάρος της ΔΕΗ και σε όφελος των ανταγωνιστών της ΔΕΗ.
Τέλος κατά την εκδήλωση έγινε σαφές και αποδεκτό από το σώμα ότι η μόνη λύση είναι η συνέχιση του αγώνα για την Διάσωση της ΔΕΗ, την αρπαγή των πελατών και για την σωτηρία των πρακτορείων. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε το Σ.Κ. της ΔΕΗ σε συστράτευση για να αποτρέψουμε εσφαλμένες απόψεις για πλεονάζον προσωπικό, για τις μετακινήσεις για τη διατήρηση του Κ.Κ.Π. - ΔΕΗ.
=======================================================



* Παρά τις πιέσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και της ΠΟΣ-ΔΕΗ το ΙΚΑ επιμένει να προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό της σύνταξης από 01-04-2010 για όσους δικαιούνται προσαύξηση για την επιπλέον των 35 ετών υπηρεσία.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι Συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα βρεθούν ξανά στο στόχαστρο αφού αναμένεται να έχουν δύο είδη μειώσεων στις συντάξεις από τον Οκτώβριο.
* Άρχισαν τμηματικά να καταβάλλονται προκαταβολές συντάξεων και ΕΦΑΠΑΞ από το Λογιστήριο του ΤΑΥΤΕΚΩ.
* Η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι κρίσιμη και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι πολλά.
Ταυτόχρονα οι ανταγωνιστές "τροχίζουν τα νύχια τους" για να υφαρπάξουν και τους καταναλωτές Χ.Τ. παρουσιάζοντας παραπλανητικά τις δήθεν πράσινες πραμάτειες τους.
==============================================



=========================================================
Ομιλίες Σακελλάρη, Ζερβού και Κοπελούζου στον Economist
«Καταλύτη» για την ανάκαμψη της Ελλάδας αποτελεί ο τομέας την ενέργειας, εκτίμησε ο Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

«Πρέπει άμεσα να επισπεύσουμε τη ριζική μετάβαση σε ένα σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», υπογράμμισε ο κ. Σακελλάρης, προσθέτοντας ότι εγείρονται «αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι «το πετρέλαιο και το αέριο θα παραμείνουν κύριες πηγές ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες κι έτσι εκφράζονται ανησυχίες για τη σταθερότητα, όπως επίσης και για το κόστος του ενεργειακού εφοδιασμού, γεγονός που επηρεάζει τον ανταγωνισμό».
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), κάτι που θα επιφέρει «τεράστια βελτίωση των ενεργειακών αποδόσεων» και κατέληξε λέγοντας ότι «απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.), Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε τη ζωτική σημασία για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.), επισημαίνοντας παράλληλα τους πολλαπλούς κινδύνους που εγκυμονούν από τη συνέχιση του υπάρχοντος μοντέλου.
«Εάν συνεχιστούν οι σημερινές εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση έως και 4 βαθμών Κελσίου την παγκόσμια θερμοκρασία έως τα μέσα της δεκαετίας του 2050, με τραγικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, που κατά ορισμένους επιστήμονες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην πολιτική αποσταθεροποίηση μεγάλων περιοχών δημιουργώντας νέους πυρήνες ανθρωπιστικών καταστροφών», επεσήμανε ο κ. Ζερβός.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «αν δεν αλλάξουμε τις συνήθειές μας ως το 2050, η ζήτηση για ενέργεια, καθώς και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα έχουν διπλασιαστεί, ενώ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα τριπλασιαστεί και τα 2/3 αυτής θα παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα».
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Η. υποστήριξε ότι «οι νέες ενεργειακές επενδύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην ισόρροπη επίτευξη τριών βασικών στόχων: της ασφάλειας εφοδιασμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής αποδοτικότητας με κατάλληλο επιμερισμό των κινδύνων», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η ΔΕΗ δίνει σήμερα στρατηγική έμφαση στην υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την υλοποίηση μέχρι το 2015 ενός επενδυτικού σχεδίου που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ με την προσθήκη πάνω από 1.000 νέων MW ΑΠΕ».
Την ανάγκη να διαφοροποιηθούν και να εμπλουτιστούν οι πηγές τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ώστε να αποκτήσει ενεργειακή ασφάλεια και να μην είναι τόσο πολύ εξαρτημένη από τη Ρωσία, που αυτή τη στιγμή καλύπτει το 50% αυτών των αναγκών, επεσήμανε ο Executive Vise-President International, Renewables and Special Projects, Edison, Roberto Poti.
Η ιδανική περίπτωση για την διαφοροποίηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Poti, είναι το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τη ροή φυσικού αερίου. Ο κ. Poti παραδέχτηκε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία σχετική μείωση στη ζήτηση για φυσικό αέριο, λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτή η εικόνα θ’ αλλάξει λόγω των αναμενόμενων μεγάλων αναγκών για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση που έχει υποβάλει από τον Δεκέμβριο, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε ολόκληρη την Κρήτη ισχύος 1.000 MW και υποθαλλάσια σύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο και συνεπώς με ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτόν, είπε ο κ. Κοπελούζος, η Κρήτη θα γίνει το πιο «πράσινο» νησί στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλαγεί από τις παλαιές και ρυπογόνες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν σήμερα στο νησί και καταναλώνουν πετρέλαιο. Επίσης, είπε ο κ. Κοπελούζος, «με την πρότασή μας δεν επηρεάζουμε το περιβάλλον των περιοχών που θα εγκατασταθούν τα πάρκα, δημιουργούμε 1.000 θέσεις εργασίας για την κατασκευή των εγκαταστάσεων και 300 θέσεις για τη λειτουργία τους στη συνέχεια, ενώ η ΔΕΗ θα έχει όφελος περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως εάν αγοράζει ενέργεια από αυτά τα αιολικά πάρκα».


==========================================================
"Στεγνώνουν" τα υδροηλεκτρικά με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πράσινη ανάπτυξη α λα καρτ φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, όπως φαίνεται από τις διαμαρτυρίες φορέων που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των επενδυτών για τα υπεράκτια αιολικά, μια ακόμη υπαναχώρηση και ανατροπή στις αρχικές προβλέψεις, φέρνει τα πάνω κάτω τινάζοντας στον αέρα τα σχέδια όχι μόνο των ιδιωτών αλλά ακόμη και της ΔΕΗ.

Ο λόγος τις αλλαγές που επήλθαν στις ρυθμίσεις για μεγάλα υδροηλεκτρικά, τα οποία παρά τις αρχικές προβλέψεις, θα συνεχίσουν να μη θεωρούνται ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με βάση το αρχικό νομοσχέδιο στο άρθρο 12 υπήρχε πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία εντάσσονταν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Δηλαδή όλα τα υδροηλεκτρικά ανεξαρτήτως ισχύος θα απολάμβαναν τις θετικές προβλέψεις του νόμου, πλην της επιδοτούμενης τιμολόγησης και της προτεραιότητας στο σύστημα. Μια μέρα πριν πάει στη βουλή το ν/σ η συγκεκριμένη παράγραφος «ως δια μαγείας» εξαφανίστηκε από το τελικό κείμενο. Βασικοί υπεύθυνοι για την αλλαγή αυτή θεωρούνται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καθόσον μάλιστα με δελτίο τύπου η WWF έσπευσε να επικροτήσει την αλλαγή αυτή θεωρώντας ότι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν είναι ΑΠΕ. Έχει δίκιο όμως η WWF;

Με βάση τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη και προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία και τις σχετικές οδηγίες, όχι. Μάλιστα η Ε.Ε. έχει ρητές προβλέψεις για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς μεγάλης ισχύος, με τις οποίες ακόμη δε συμμορφώνεται η χώρα μας. Έτσι δημιουργείται μείζον θέμα ακόμη και για την παραπομπή της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο συνολικά για τη χώρα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από παλαιότερη επίσημη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2004, στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι τα υδροηλεκτρικά θεωρούνται ΑΠΕ και δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε σχέση με το εάν έχουν μικρή ή μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ .

«Κάτω από τον ορισμό ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά θεωρούνται ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανεξάρτητα από το εάν η εγκατεστημένη ισχύς μιας μονάδας είναι μικρότερη ή ίση ή μεγαλύτερη των 10MW» αναφέρει η επιστολή που προσθέτει ότι δεν υπάρχει ορισμός των ΑΠΕ που να περιλαμβάνει μόνο υδροηλεκτρικούς σταθμούς έως 10MW. Μάλιστα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να ενσωματώσουν την οδηγία 2001/77 ΕΚ και σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής.

Όμως τόσο στον νόμο 3468/2006 με τον οποίο υποτίθεται εναρμονιζόταν η χώρα με την οδηγία 2001/77ΕΚ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν αποκλειστεί, αλλά και στο νέο νόμο δεν υπάρχει καμία αποκατάσταση για την «αδικία».

Χωρίς υδροηλεκτρικά είναι αδύνατο να πετύχουμε τους δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ, τονίζουν πηγές της αγοράς. Με την αλλαγή αυτή, προσθέτουν μπλοκάρουν όλες οι μεγάλες επενδύσεις όχι μόνο σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς αλλά και σε αντλησιοταμίευση, που είναι απαραίτητη για την ευστάθεια του συστήματος σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διείσδυση αιολικών. Μεγάλα έργα στον τομέα σχεδιάζουν η Τέρνα Ενεργειακή, η Μηχανική αλλά και η ΔΕΗ που πρόσφατα ανακοίνωσε ένα μεγάλο έργο στο Καστράκι. «Όλα πλέον είναι στον αέρα» καταλήγει πηγή που γνωρίζει «από πρώτο χέρι» τα θέματα των υδροηλεκτρικών έργων.




==========================================================

Δωρεάν ρεύμα και επενδύσεις 12 δισ. ευρώ στις ταράτσες
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ. Ειδικό πρόγραμμα από το Τ.Τ.

Επενδύσεις 12 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια στις ταράτσες των κτηρίων για την εγκατάσταση φωτοβολταiκών πάνελ.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους για να κάνουν τις ταράτσες τους πράσινες και να εξοικονομήσουν μεγάλα ποσά που μπορούν και να ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ τον χρόνο από την κατανάλωση ενέργειας ενώ οι τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνουν πακέτα «πράσινων δανείων». Η εγκατάσταση δεν απαιτεί υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, και χρειάζεται μόνο άδεια από την Πολεοδομία. Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο θα είναι πενταπλάσια απ΄ ό,τι ένα νοικοκυριό αγοράζει σήμερα το ρεύμα από τη ΔΕΗ, και καθορίζεται στα 55 λεπτά / κιλοβατώρα.

Συμψηφισμός
Για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο θα γίνεται συμψηφισμός με την ενέργεια που παράγει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του. Τα χρήματα δηλαδή θα πιστώνονται ανά δίμηνο στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ και ο ενδιαφερόμενος που στην περίπτωση της πολυκατοικίας θα είναι λογικά ο διαχειριστής, θα μπορεί να τα εισπράξει είτε μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού, είτε απευθείας από το κατάστημα της ΔΕΗ.

Υπολογίζεται ότι η αγορά και εγκατάσταση ενός μέσου συστήματος, ισχύος 5 KW που καταλαμβάνει 80 τ.μ. χώρου στην ταράτσα, στοιχίζει 25.000 ευρώ. Το σύστημα αποφέρει ετήσια έσοδα στον κάτοχό του 3.575 ευρώ, και το πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει μέσω του συμψηφισμού, κατατίθεται σε ένα τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου. Επομένως η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης θα γίνει σε περίπου 7 χρόνια.

Η διαδικασία για την σύνδεση και έναρξη παραγωγής του θα διαρκεί, σύμφωνα με το υπουργείο, όχι πάνω από 70 ημέρες Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πάνω από 3 εκατομμύρια κτήρια, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι μονοκατοικίες, εκτιμάται ότι εφόσον υπάρξει μαζική ανταπόκριση του κοινού στο πρόγραμμα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε στέγες και ταράτσες μέχρι και 400 MW φωτοβολταϊκών. Παρά την κρίση, στον χορό αρχίζουν να μπαίνουν οι τράπεζες. Μέσα στην εβδομάδα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε πρόγραμμα που απευθύνεται σε ιδιοκτησίες 50-100 τ.μ. ταράτσας.

Ο τρόπος
Η τράπεζα αναλαμβάνει τη μελέτη και τον σχεδιασμό της τεχνικής λύσης που θα υιοθετηθεί και παρέχει δάνεια χωρίς καμία υποθήκη και προσημείωση επί του ακινήτου. Το δίκτυο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα δέχεται αιτήσεις για το πρόγραμμα από την 1η Ιουνίου 2010 και ο ρυθμός υλοποίησής του θα εξαρτηθεί από το χρόνο έναρξης ισχύος τού σχετικού υπό ψήφιση νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ.

===================================================
ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
========================================

==================================================
ΔΕΗ: Στις 29/06 η ετήσια τακτική Γ.Σ.
Στις 29/06 έχει οριστεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΔΕΗ, έπειτα από τροποποίηση του οικονομικού ημερολογίου της εταιρείας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νέο οικονομικό ημερολόγιο της εταιρείας έχει ως εξής:

- Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας: 29 Ιουνίου 2010.

- Αποκοπή δικαιώματος μερίσματος χρήσης 2009: 1 Ιουλίου 2010, δηλαδή μετά την 18η Ιουνίου 2010 που σηματοδοτεί την ημερομηνία λήξης των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί της μετοχής της Εταιρείας και επί του δείκτη FTSE/ATHEX 20 στον οποίο συμπεριλαμβάνεται.

- Δικαιούχοι μερίσματος - Record date : 5 Ιουλίου 2010.

- Έναρξη καταβολής του μερίσματος χρήσης 2009 μέσω Τραπέζης: 9 Ιουλίου 2010. Λεπτομέρειες θα δοθούν με νεώτερη ανακοίνωση της εταιρίας σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
==============================================
Ρεύμα με έκπτωση στη… βενζίνη
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Οφέλη όχι μόνο από τις μειωμένες τιμές αλλά και από «συνέργειες» αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, έστω και εάν αυτή βρίσκεται ακόμη στα «σπάργανα». Τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν ξεκάθαρα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και με ποιο τρόπο θα ωφεληθούν στο μέλλον οι καταναλωτές από το άνοιγμα της αγοράς.

Από τις πρώτες εταιρείες που «τόλμησαν» να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της ΔΕΗ, είναι η Aegean Power, θυγατρική του ομίλου της Aegean του Δημήτρη Μελισσανίδη. Η εταιρεία δηλώνει μέσω του επικεφαλής της Βασίλη Μηλιώνη ότι αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται μόνο σε εμπορικούς πελάτες διότι εκεί υπάρχει περιθώριο «δράσης», ενώ αναμένει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και σε όλους τους οικιακούς πελάτες ώστε να διεκδικήσει και εκεί μερίδιο. Σήμερα η εταιρεία αριθμεί περί τους 4000 εμπορικούς πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης και έχει μερίδιο αγοράς 2,5%, ενώ αναμένει ότι μέσα στο προσεχές εξάμηνο θα μπορέσει να μπει και σε οικιακούς πελάτες, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Δηλαδή η εταιρεία θα επιδιώξει να πάρει πελάτες ακόμη και με μικρότερες καταναλώσεις, εφόσον βεβαίως οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εμπορική πολιτική της Aegean Power, η οποία στους πελάτες της, δηλαδή μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες και σούπερ μάρκετ, διαθέτει εκτός από μειωμένες τιμές στο ρεύμα, εκπτώσεις στην προμήθεια εταιρικής βενζίνης, με ειδικές κάρτες. Η αγορά, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Aegean αναμένεται να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική τα επόμενα χρόνια και σε αυτό το πλαίσιο όποιος μπορεί να διαφοροποιηθεί μέσω τέτοιων συνεργειών θα βρεθεί σε σαφώς καλύτερη θέση. Μάλιστα εφόσον «ανοίξει» η αγορά και για τους οικιακούς πελάτες σχεδιάζει και άλλα ολοκληρωμένα πακέτα – έκπληξη. Η εταιρεία εκτιμά ότι το μερίδιο των ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει το 10% μέχρι το 2013.

Εκτός όμως από τη λιανική αγορά, η εταιρεία το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή της μονάδας παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και εγκατεστημένη ισχύ 150MW, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στην υπό ανάπτυξη αγορά εφεδρείας. Η επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες και η μονάδα που έχει αδειοδοτηθεί να λειτουργήσει το Δεκέμβριο. Παράλληλα η Aegean Power αναπτύσσει 5MW φωτοβολταϊκών με στόχο να φτάσει συνολικά τα 30MW, ενώ θα καταθέσει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να λάβει άδεια εμπορίας φυσικού αερίου και να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές τιμές για το υγροποιημένο αέριο.
==================================================
3.000 πελάτες και 2,5% στην αγορά ηλεκτρισμού η Aegean Power
Ο Όμιλος της Aegean παρουσίασε στρατηγική και τις προοπτικές της Aegean Power, η οποία δραστηριοποιείται από το 2008 στον τομέα του ηλεκτρισμού. Η εταιρεία αριθμεί σήμερα 3.000 παροχές, εκπροσωπώντας το 2,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, ποσοστό το οποίο φιλοδοξεί να αυξήσει στο μέλλον, εκμεταλλευόμενη την απελευθέρωση της αγοράς.
Στους στόχους της εταιρείας ανήκει όχι μόνο η εγχώρια αγορά, αλλά και οι δυνατότητες που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Βασίλης Μηλιώνης. Όσον αφορά το πελατολόγιο, η Aegean Power σκοπεύει να παρέχει υπηρεσίες όχι μόνο σε εμπορικούς, αλλά και σε οικιακούς καταναλωτές. Επιπλέον, σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί και στην παραγωγή ενέργειας, τόσο στις ΑΠΕ, όσο και στη συμβατική παραγωγή.
Ήδη έχει αποκομίσει άδεια από τη ΡΑΕ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 150 MWe στη Βιομηχανική Ζώνη του Δήμου Αγίων Θεοδώρων στην Κόρινθο. Πρόκειται για θερμοηλεκτρικό σταθμό, ονόματι «Αιγαίον», ο οποίος θα αποτελείται από τρεις αεριοστροβιλικές μονάδες General Electric, ισχύος 50 MWe, νέας τεχνολογίας.
Στα πλαίσια της χθεσινής εκδήλωσης στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Δ. Μελισσανίδης υπογράμμισε πως «Είμαστε βέβαιοι ότι η Aegean Power θα εμπλουτίσει σημαντικά το ‘καλάθι’ των ενεργειακών προϊόντων, που προσφέρεται καθημερινά από τον όμιλό μας στον Έλληνα καταναλωτή». Παράλληλα, ο κ. Μελισσανίδης στάθηκε στον αμιγώς ελληνικό χαρακτήρα της επιχείρησης και στο πολύτιμο συνάλλαγμα που εισάγει ο όμιλος στη χώρα μας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Power, κ. Βασίλης Μηλιώνης, ανέφερε: «Εντασσόμενοι στον Όμιλο Aegean και αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία του, θέλουμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με καινοτόμες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες, πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει. »
============================================================
Αυτά βλέπουν στο ΔΝΤ και ...τρελαίνονται
Έξι μήνες με αυξήσεις τιμών μέσα στην ύφεση!
Web only
Έχουμε καταφέρει κάτι το μοναδικό στον κόσμο: μια οικονομία “δημοσιοκεντρική” που ταυτόχρονα δεν μπορεί να “ελέγξει” στοιχειωδώς τις τιμές! Αντιθέτως, τις τροφοδοτεί με συνεχείς αυξήσεις.

Εάν στα χέρια των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπεσε η σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον δείκτη τιμών παραγωγού, οι άνθρωποι μπορεί και να ...τρελάθηκαν.

Διότι δεν είναι τόσο το +8,7% σε ετήσια βάση, ούτε και το +1,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αφού στο μεταξύ έχουν εφαρμοστεί αυξημένοι φόροι (ΦΠΑ, ΕΦΚ) σε όλα τα προϊόντα...

Είναι το ότι από το Σεπτέμβριο και μετά, πριν δηλαδή υπάρξουν επιβαρύνσεις λόγω της φοροεισπρακτικής επίθεσης του Κράτους και αφού ήδη η οικονομία είχε μπει σε μεγάλη ύφεση – στο -2,6% έφτασε στο τελευταίο τρίμηνο – οι τιμές παραγωγού αυξάνονται συνέχεια!

Και έχουν φτάσει πια στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τον Οκτώβριο του 2008! Τότε που μόλις εκδηλωνόταν η παγκόσμια οικονομική κρίση και που η οικονομία και η παραγωγή βρισκόταν αντιμέτωπη με την εκτόξευση κάθε πιθανού κόστους από το ιστορικό ρεκόρ στις ενεργειακές τιμές που είχε προηγηθεί δύο μήνες πριν, όταν το πετρέλαιο είχε φτάσει στα 150 δολάρια ανά βαρέλι.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό; Το σίγουρο είναι πως η συνεχής αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό – επισήμως – στο 4%, αφού οι ανατιμήσεις καταλήγουν στο καλάθι της νοικοκυράς και στα είδη της καθημερινότητας...

Και το επίσης σίγουρο είναι ότι η ελληνική οικονομική αλυσίδα στο σύνολό της εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα στο ΔΝΤ ότι “εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε ακριβοί, άρα μη ανταγωνιστικοί, άρα δεν θα αναπτυσσόμαστε, άρα δεν είναι σίγουρο ότι θα τα πάρετε τα λεφτά που μας δίνετε”…

Εξ ου και η οδηγία για περικοπές εισοδήματος παντού, ώστε πια οι τιμές να ακολουθήσουν τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης και η ελληνική οικονομική αλυσίδα να φτηνύνει
======================================
Financial Times
Η Ελλάδα συμφώνησε σε μέτρα λιτότητας ύψους 24 δισ. ευρώ


Σε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 24 δισ. ευρώ (32 δισ. δολαρίων) συμφώνησε η Ελλάδα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα, το πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνει τριετές πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ως αντάλλαγμα των δανείων που θα χορηγήσουν στη χώρα Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος λιτότητας βρίσκονται υπό εξέταση, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου.

«Οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τα κλιμάκια ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ θα ολοκληρωθούν μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ η έγκριση των νέων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα», σημειώνουν οι FT. «Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ, για δεύτερη φορά φέτος».
============================================
Αρθρο στους Financial Times
Νουριέλ Ρουμπινί
Να τεθεί σε εφαρμογή το «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα

Να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας και να προχωρήσουν στο «Σχέδιο Β», το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση χρέους και μείωση επιτοκίων, συστήνει στους Ευρωπαίους ηγέτες ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο κ.Ρουμπινί και ο άλλος αρθρογράφος, Αρναμπ Ντας υποστηρίζει ότι η δρομολόγηση δραστικών δημοσιονομικών περικοπών θα έχει σωρευτικές επιπτώσεις και αυξάνει τις πιθανότητες «άτακτης πτώχευσης».
«Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με την άρνηση, αλλά εάν ληφθούν τα μέτρα που προτείνουμε ίσως αποφευχθεί η άτακτη πτώχευση», γράφουν.
Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, το «Σχέδιο Β» θα πρέπει να περιλαμβάνει «αναδιάρθρωση του χρέους, πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περιφέρεια της Ευρώπης, αύξηση του πακέτου βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, μείωση επιτοκίων, κίνητρα για τόνωση της ζήτησης στη Γερμανία και συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης των αδυναμιών σε θεσμικό επίπεδο».
«Η ΕΚΤ πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα με σχέδιο αναχρηματοδότησης για αποτροπή κύματος μαζικών αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες, χαλαρή νομισματική πολιτική, η οποία θα αποδυναμώσει το ευρώ αλλά θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη συγκράτηση του πληθωρισμού, καθώς και παροχή ευκολιών για αύξηση της ρευστότητας στις ξένες τράπεζες που έχουν υψηλό βαθμό έκθεσης», αναφέρει το άρθρο των FInancial Times.
Η κρίση της Ελλάδας είναι δυνατόν να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και να βλάψει την οικονομία του Καναδά, δήλωσε ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά Μάρκ Κάρνι.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=329083&ct=2&dt=30/04/2010#ixzz0mZwlWy1X
============================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: