Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Λιγότερος λιγνίτης, ακριβότερο ρεύμα


ΤΟ ΒUSΙNESS ΡLΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΕΗ
Λιγότερος λιγνίτης, ακριβότερο ρεύμα
Μικρότερη, ώστε να αφήσει χώρο και στους ιδιώτες ανταγωνιστές της, με λιγότερο προσωπικό και έναν στόλο μονάδων μειωμένο κατά τουλάχιστον 30% από τα σημερινά επίπεδα, θα είναι η ΔΕΗ της επόμενης δεκαετίας.

Στο δυναμικό της θα διαθέτει μόνο 5 έως 7- καινούργιες ως επί το πλείστον- λιγνιτικές μονάδες, έναντι των 21 που διαθέτει σήμερα, ενώ το προσωπικό της στον τομέα αυτόν, που σήμερα υπερβαίνει τους 14.000 μόνιμους και απασχολούμενους από εργολάβους, θα μειωθεί σημαντικά, λόγω των πολλών ατόμων που θα συνταξιοδοτηθούν και δεν θα αντικαθίστανται από καινούργιους.
Περισσότερα θα είναι τα εργοστάσια φυσικού αερίου- 8 έναντι 6 σήμερα- ενώ στόχος της επιχείρησης είναι να πολλαπλασιαστεί η παραγόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές ενέργεια (το σενάριο κάνει λόγο για 2.500-3.000, από μόλις 120 μεγαβάτ σήμερα). Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει μέχρι το 2020 η ΔΕΗ να έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές (δεκάδες καινούργιους υποσταθμούς, νέα δίκτυα, ευέλικτες μονάδες) για να συντηρήσει τόσο μεγάλο αριθμό ΑΠΕ, έργα εξαιρετικά χρονοβόρα και πολλών δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στην επιχείρηση, λόγω κυρίως των εξελίξεων στον λιγνίτη, θα μειωθεί αισθητά από τα επίπεδα των 22.500, που ήταν στο τέλος του 2009.

Πιο ευέλικτη και πιο «πράσινη»
Πρόκειται για το προφίλ της ΔΕΗ του 2020, που κατά κάποιον τρόπο σκιαγράφησε και ο πρόεδρός της, Αρθούρος Ζερβός, στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους την εβδομάδα που πέρασε. Η «νέα» αυτή ΔΕΗ θα περιγράφεται και στο υπό κατάρτιση business plan για την περίοδο 2010-2015, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου και θα προβλέπει μεταξύ των άλλων και μετοχικές συνεργασίες της επιχείρησης με ιδιώτες επενδυτές για την από κοινού κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου, κάτι που, όπως είπε ο κ. Ζερβός, επιβάλλεται από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Στόχος του business plan είναι να γίνει η ΔΕΗ πιο ευέλικτη και περισσότερο «πράσινη», αφού με βάση και τα πιο αυστηρά σχέδια που δρομολογούνται στην Ε.Ε. για τις εκπομπές βιομηχανικών ρύπων, περίπου 15 από τις σημερινές λιγνιτικές της μονάδες πιθανώς να μη βρίσκονται σε λειτουργία στο τέλος της δεκαετίας. Δηλαδή, από τα περίπου 5.300 ΜW σήμερα, η λιγνιτική της παραγωγή είναι πιθανό να έχει μειωθεί στα 2.500 ΜW. Μερίδιο 65%, από 90% σήμερα
Τι σημαίνει αυτό; Οτι η ΔΕΗ σε επίπεδο παραγωγής θα συρρικνωθεί σημαντικά και από μερίδιο αγοράς περίπου 90% σήμερα, θα πέσει στο 60%65%. Ανάλογα ποσοστά θα χάσει και στην εμπορία. Επίσης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως μέρος των μονάδων που θα κλείσουν δεν θα πουληθούν σε τρίτους. «Είμαι αντίθετος σε κάτι τέτοιο, εκτός βέβαια κι αν η κυβέρνηση έχει αντίθετη γνώμη», είπε ο κ. Ζερβός. Δεν έχουν περάσει, πάντως πολλές ημέρες από τις δηλώσεις στην Αθήνα του Umberto Quadrino- επικεφαλής της ιταλικής Εdison, από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού στον κόσμο- που μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε πως η εταιρεία του δεν θα έλεγε «όχι» στην εξαγορά εργοστασίων της ΔΕΗ, ειδικά λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση άναβε το «πράσινο φως» στην κρατική εταιρεία να τα πουλήσει.

Από την άλλη, βέβαια, μπορεί ο στόλος των μονάδων της ΔΕΗ να μειωθεί, όμως όσες μείνουν θα είναι πιο σύγχρονες και λιγότερο ρυπογόνες, που σημαίνει χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και σε βάθος χρόνου κερδοφορία. Για να γίνουν, ωστόσο, όλες αυτές οι επενδύσεις σε μονάδες και υποδομές, θα απαιτηθούν ακόμη και 10 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, τα οποία για να βρεθούν, θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος της εταιρείας.

Τίτλοι τέλους για τον λιγνίτη
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες υπό την πίεση των Βρυξελλών. Ούτως ή άλλως, έως το 2020, 10 από τις 21 λιγνιτικές μονάδες θα έχουν κλείσει λόγω παλαιότητας και για περιβαλλοντικούς λόγους. Απομένουν 11, εκ των οποίων 3 είναι σχετικά καινούργιες (Αγ. Δημήτριος 5, Μεγαλόπολη 4, Μελίτη Ι), άρα το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 8 εργοστάσια. Το σχέδιο της νέας οδηγίας για τους βιομηχανικούς ρύπους προβλέπει ότι μετά το 2016 όσες μονάδες εκπέμπουν ρύπους πάνω από κάποια όρια θα μπορούν να ενταχθούν μέχρι και το 2023 σε ένα μεταβατικό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας έχοντας ανώτατο χρονικό όριο ζωής τις 20.000 ώρες (περίπου 2 χρόνια).

Την ίδια ωστόσο στιγμή, ομάδα ευρωβουλευτών με επικεφαλής τον Γερμανό Κhramer προωθεί ένα ακόμη πιο αυστηρό σχέδιο που αφορά την κατάργηση του μεταβατικού αυτού καθεστώτος και το κλείσιμο των πολύ ρυπογόνων μονάδων από το 2016. Δεδομένου ότι ρυπογόνες μονάδες έχουν κι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, είναι πιθανό το εν λόγω σχέδιο να μην εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά και πάλι, οι επιλογές της ΔΕΗ είναι περιορισμένες: ή αποφασίζει να ρίξει κεφάλαιαγύρω στο 1,5 δισ. ευρώ- για να εκσυγχρονίσει τις 8 λιγνιτικές μονάδες της (επενδύσεις αποθείωσης και μετατροπές στο καζάνι) ή επιλέγει να τις κλείσει και να δημιουργήσει δύο καινούργιες, μία στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (αριθμός 6) και μία στο Αμύνταιο (αριθμός 2), αφού τα εκεί αποθέματα αρκούν για να συντηρήσουν δύο ακόμη νέα εργοστάσια. Με βάση αυτό το σενάριο, η ΔΕΗ θα διαθέτει το 2020 επτά λιγνιτικές μονάδες: Αγ. Δημήτριος (αρ. 5&6), Μεγαλόπολη (αρ. 4), Μελίτη (αρ. Ι&ΙΙ), Πτολεμαΐδα (αρ. 5), Αμύνταιο (αρ. 2).


Σε επίπεδο παραγωγής η ΔΕΗ θα συρρικνωθεί σημαντικά και από μερίδιο αγοράς περίπου 90% σήμερα, θα πέσει στο 65%
Αυξήσεις στα τιμολόγια από το 2011

Μπορεί τα τιμολόγια φέτος να έχουν «παγώσει» με απόφαση της κυβέρνησης, ωστόσο από του χρόνου και μετά θα αρχίσουν αυξήσεις που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ζερβού, πρέπει κατά μέσον όρο να είναι 4%5% ετησίως για το διάστημα 2011-2013.

Αυξήσεις που, όπως ο ίδιος εξήγησε, είναι αναγκαίες όχι μόνο για τις επενδύσεις αλλά και για να αντεπεξέλθει η επιχείρηση στην αυστηρότερη κοινοτική νομοθεσία για τους ρύπους που τίθεται σε ισχύ από το 2013 και που μεταφράζεται σε ετήσια επιβάρυνση της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, αλλά σε σημερινές τιμές δικαιωμάτων CΟ2 (που λόγω της κρίσης είναι χαμηλά).

Το βέβαιο είναι ότι οδεύουμε προς μια πολιτική πολλαπλών ταχυτήτων στα τιμολόγια: Οπως είπε και ο επικεφαλής της επιχείρησης, η πρότασή της είναι να υπάρξει ένα ειδικό τιμολόγιο για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (με μηδενικές μάλλον αυξήσεις), να αυξηθούν τα πολλά επιδοτούμενα και ζημιογόνα σήμερα τιμολόγια (αγροτικό, οικιακό, βιομηχανικό κ.ά), και να μειωθούν εκείνα των εμπορικών καταναλωτών και των μεγάλων οικιακών προκειμένου να συγκρατήσει τη φυγή των πελατών της προς τον ανταγωνισμό σε αυτές τις δύο κατηγορίες-φιλέτα.
Δεν αποκλείεται ωστόσο, λόγω ΔΝΤ, οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τα τιμολόγια να απελευθερωθούν άμεσα, όπως προέβλεψε ο κ. Ζερβός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για καθαρά προσωπική του εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε μειώσεις ακόμη και φέτος, μεταθέτοντας για του χρόνου τις όποιες αυξήσεις.
================================================
Φιλέτα στα κάρβουνα για χάρη των επενδυτών
Μας βρίσκουν σε δύσκολη θέση, θέλουν να μας τα πάρουν όλα για μερικές δεκάρες... Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, με το σχετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως όλα δείχνουν, θυσία στον βωμό της κρίσης και των ελλειμμάτων θα οδηγηθούν κάποιες από τις χρυσοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, καθώς είναι μετρημένες στα δάχτυλα εκείνες που θα μπορούσαν να πιάσουν καλή τιμή σε συνθήκες διεθνούς ύφεσης.
Εκτός από τις υπεραξίες που μπορούν ακόμη (!) να δώσουν ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ, το «φιλέτο» είναι οι επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, που τραβάνε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, αλλά και μπορούν να αποτιμηθούν σε καλύτερες τιμές σε σύγκριση με άλλες εταιρείες σε άλλους κλάδους.
Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση υπάρχει το ενδεχόμενο να μην περιληφθούν όλα τα... πωλητήρια του ενεργειακού τομέα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως για την αποφυγή του πολιτικού κόστους και των αντιπαραθέσεων με τους συνδικαλιστές, είναι πιθανό να επιλεγεί η διαδικασία της... «αβλαβούς διέλευσης», δηλαδή της αναζήτησης αγοραστή που θα εμφανιστεί σαν στρατηγικός επενδυτής.
Και τέτοιοι υπάρχουν ουκ ολίγοι... Άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες έχουν περάσει από την Αθήνα μερικές δεκάδες από δαύτους και έχουν κάνει αναγνωριστικές (των προθέσεων) συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και συμβούλους αρμοδίων υπουργών.
Όλοι ρωτούν να μάθουν για τα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης και στη συνέχεια μπαίνουν στο... ψητό: Μαζί με τα διαπιστευτήριά τους, δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα, «εφόσον οι τιμές που θα τους ζητήσουν από την κυβέρνηση είναι λογικές», όπως σπεύδουν πάντα να διευκρινίσουν.
Βέβαια, όταν κάνουν λόγο για λογικές τιμές, εννοούν ότι θα πρέπει να... σκοτώσουμε τις επιχειρήσεις με τις καλύτερες προοπτικές. Όλοι θέλουν να αγοράσουν φθηνότερα και τώρα που μας βρίσκουν στην ανάγκη θα το παζαρέψουν όσο τους παίρνει...

Φυσικό αέριο

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο το μεγάλο ενδιαφέρον που θα καταγραφεί στην προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ. Μπορεί η ελληνική αγορά να είναι... φιστίκια (όπως λένε οι Αμερικάνοι) μπροστά στα μεγέθη άλλων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει διαστάσεις περιφερειακής δύναμης συμμετέχοντας σε σχέδια αγωγών (TGI, ελληνοβουλγαρικός, South Stream) και σε συνεργασίες με γειτονικές χώρες.
Εάν, μάλιστα, προκύψει και η συνεργασία με το Κατάρ στον Αστακό, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά. Φυσικά τα 285 εκατ. ευρώ που πρόσφερε πριν από έξι χρόνια η ισπανική Gas Natural για το 35% της ΔΕΠΑ μάλλον δεν πρόκειται να τα προσφέρει κανείς, λόγω της κρίσης.
Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε πώληση με μικρότερο τίμημα, τότε θα κατηγορηθεί για ξεπούλημα. Βλέπετε τότε, το 2004, δεν υπήρχαν τα σχέδια για αγωγούς ούτε οι συνεργασίες με Ιταλούς, Τούρκους, Ρώσους, Βούλγαρους και πάει λέγοντας...

Ιταλικό μοντέλο

Μεγάλο πάγιο, που μπορεί να δώσει πολύ σημαντικά ποσά στο Δημόσιο από την πώλησή του, είναι η ΔΕΗ! Ο Παπανδρέου έχει υποσχεθεί προεκλογικά ότι δεν θα πουλήσει επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, αλλά από μόνη της η επιχείρηση ηλεκτρισμού μπορεί να φέρει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!
Εδώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το... ιταλικό μοντέλο, δηλαδή η ΔΕΗ να πουλήσει κάποιες από τις μονάδες της, με τη δικαιολογία ότι έτσι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων. Τότε τα έσοδα θα είναι πολύ μικρότερα απ’ ό,τι η πώληση μετοχών απευθείας σε στρατηγικό επενδυτή ή στο χρηματιστήριο. Επίσης, θα προκαλέσει την αντίδραση των «σκληρών» συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ.Σε αναζήτηση επενδυτή, πάντως, βρίσκεται η Αγροτική Τράπεζα για την ΕΠΑ Αττικής, έπειτα από την αποχώρηση της αμερικάνικης Duke, αφήνοντας περίπου το 25% της εταιρείας. Η ΔΕΠΑ κατέχει το 51% και δεν αποκλείεται, μαζί με το ποσοστό που έμεινε στην τράπεζα ως ενέχυρο, να δοθεί κι επιπλέον ποσοστό σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον. Και μέχρι σήμερα είναι αρκετοί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Π».
Μία ενεργοβόρος βιομηχανία, που όμως θεωρείται το «χρυσάφι» του τομέα, η Λάρκο, αναμένεται να βγει στο σφυρί, για να δοθεί λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το κακό είναι πως οι αγορές μετάλλων δεν είναι στα καλύτερά τους και όσοι ενδιαφερθούν (Έλληνες και ξένοι) θα θελήσουν να την αγοράσουν όσο όσο. Πολύ περισσότερο που θα επιχειρήσουν να «ξεφορτωθούν» ένα μέρος του προσωπικού, κάτι που θα προκαλέσει αντιδράσεις...

Ψάχνουν ευκαιρίες για επενδύσεις...
Την ίδια στιγμή ένας ικανοποιητικός αριθμός ξένων ομίλων έχει εντατικές επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και στελέχη του ενεργειακού τομέα της χώρας μας, συζητώντας το ενδεχόμενο να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια που θα αξιοποιούν την πολύ καλή γεωγραφική θέση της Ελλάδας, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης, την επόμενη ημέρα από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Την Τρίτη, βρέθηκε στην Αθήνα ο Ουμπέρτο Κουαντρίνο, διευθύνων σύμβουλος της Edison, και είχε συναντήσεις με τη... μισή κυβέρνηση! Η ιταλική εταιρεία έχει στρατηγικά συμφέροντα στη χώρα μας (ελληνοϊταλικός και ελληνοβουλγαρικός αγωγός, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κοινοπραξία με τα ΕΛ.ΠΕ.). Εκεί αποδίδονται, άλλωστε, τα θετικά σχόλια για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση και η επιθετική διάθεση έναντι των γερμανικών θέσεων.
Όπως έλεγαν στο «Π» στελέχη της αγοράς με πολύ καλή γνώση των εξελίξεων, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων ενεργειακών ομίλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, αλλά και παραγόντων που βρίσκονται κοντά στους συναρμόδιους υπουργούς.
Τα σχέδια των ξένων σχεδόν αποκλειστικά αφορούν τον ενεργειακό τομέα, αρχής γενομένης από τις ανανεώσιμες πηγές, που διαθέτουν το πλεονέκτημα των επιδοτήσεων και των άλλων κινήτρων, και καταλήγοντας στις πιο «ρυπογόνες» λύσεις, όπως οι λιγνιτικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.
Ακόμη και το θέμα των ερευνών για πετρέλαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Δυτική Ελλάδα, συζητήθηκε, αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν υπήρξε κάποια πρόοδος, με εξαίρεση τη θετική εξέλιξη στην υπόθεση της Καβάλα Oil και την επέκταση του προγράμματος έρευνας και παραγωγής από το πεδίο «Ε».

Το επόμενο διάστημα και έως το καλοκαίρι αναμένονται πολλές και ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Ας ελπίσουμε ότι οι εξελίξεις αυτές θα είναι θετικές και θα δίνουν λύση σε σημαντικό βαθμό στα οικονομικά προβλήματα της χώρας...

===============================================
Το έργο που έχει επιτελέσει η ΔΕΗ , από ιδρύσεώς της ως σήμερα, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.

Σ' όλα τα χρόνια της παρουσίας της, αγωνίστηκε και πέτυχε την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και έφερε σε πέρας το σπουδαίο έργο του εξηλεκτρισμού της, δημιουργώντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας.
Tο ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε με επάρκεια σε κάθε άκρη της ελληνικής γης. Από τα μικρά ακριτικά νησιά μας ως τους πιο απόμακρους οικισμούς της ορεινής Ελλάδας.

Σ' ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη, τη "σπονδυλική στήλη" της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών, αλλά και το βασικό καταλύτη ανόδου τής ποιότητας ζωής των Ελλήνων.

Η παρουσία της ΔΕΗ συνιστά οικονομία κλίμακας, η οποία πέραν της λειτουργικής δραστηριότητας στην οποία εισέρχονται εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις , πραγματοποιούνται επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε έργα για την επέκταση των ορυχείων, για εκσυγχρονισμό των Μονάδων, για προμήθεια αντιρρυπαντικών τεχνολογιών και έργων προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, για επενδύσεις σε διεθνείς διασυνδέσεις του εθνικού συστήματος.

Η ΔΕΗ Α.Ε. αποτελεί εθνικό μοχλό ανάπτυξης , συνεισφέρει όσο καμία άλλη επιχείρηση στην τόνωση της απασχόλησης, ωφελώντας ταυτόχρονα την εθνική οικονομία με τεράστια εξοικονόμηση συναλλάγματος λόγω της παραγωγής και χρήσης εγχώριων πρώτων υλών.


================================================
«AEGEAN POWER»
Νέος «παίκτης» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Πολλαπλασιάζονται οι ενεργειακές εταιρείες που ευελπιστούν σε ένα ικανό μερίδιο αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση με συγκεκριμένα έργα προωθεί τις τελευταίες ρυθμίσεις της «απελευθέρωσης» που θα εγγυώνται την υπερκερδοφορία τους. Στο παιχνίδι έχει μπει και η «AEGEAN» του Δ. Μελισσανίδη, με τη σχετικά νέα εταιρεία του ομίλου «AEGEAN POWER», η οποία έλαβε άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για εγκατάσταση αιχμιακής μονάδας παραγωγής στην υπό ίδρυση βιομηχανική ζώνη των Αγίων Θεοδώρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, θα χρησιμοποιηθούν 3 αεριοστροβιλικές μονάδες συνολικής ισχύος 150 MW και καύσιμο το φυσικό αέριο.
Η εταιρεία προβάλλεται ως η «μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική ιδιωτική επιχείρηση προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος» στην Ελλάδα, και «φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, το πελατολόγιό της περιλαμβάνει 3.000 παροχές που αντιστοιχούν στο 2,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Είναι εμπορικοί πελάτες, από τα τιμολόγια των οποίων η ΔΕΗ έχει μεγαλύτερα κέρδη, οπότε είναι δυνατή η έκπτωση από τις άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με παράλληλη αποκόμιση κέρδους.
Το σίγουρο είναι ότι τόσο η συγκεκριμένη εταιρεία, όσο και η αυστριακή «Verbund», που ανακοίνωσε νέα οικιακά τιμολόγια στην κατηγορία Γ1Ν με εκπτώσεις 10 και 15% ανάλογα την κατανάλωση, αποσπούν πελάτες από τη ΔΕΗ, η οποία όμως κρίνει - χωρίς να το δηλώνει - ότι η απώλεια ενός σημαντικού μεριδίου αγοράς μπορεί να αντισταθμιστεί από τα κέρδη που θα προκύψουν εάν καταργηθούν οι υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σημερινή κυρίαρχη θέση της.

===================================================
Πέλεκυς σε μισθούς και συντάξεις

Ακόμη πιο επώδυνα θα είναι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν έναντι της βοήθειας που μπορεί να φθάσει στα 140 δισ. ευρώ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ

Πέλεκυ ακόμη και στις συντάξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απαιτούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ, στο τελικό στάδιο της συζήτησής τους με την κυβέρνηση, πριν από τη λεπτομερή διατύπωση των όρων που θα επιβληθούν, προκειμένου να αποδεσμευτεί η διεθνής οικονομική βοήθεια προς την ελληνική οικονομία. Ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος ανέρχεται πλέον στο 10% ως το τέλος του 2011, κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής θα πέσει σε διάστημα συντομότερο της διετίας.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τους κοινωνικούς φορείς, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του «πακέτου» που μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών στην Αθήνα. Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί τις τρεις ώρες, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τους όρους του ΔΝΤ με διλημματικό και δραματικό τρόπο: «Ή θα πτωχεύσουμε ή θα πάρουμε αυτά τα χρήματα τώρα και θα προχωρήσουμε στις αλλαγές» φέρεται να δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν οι χθεσινοί συνομιλητές του, και τόνισε ότι «χωρίς κοινωνική στήριξη δεν μπορεί να προχωρήσουν τα μέτρα», με δεδομένο ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

«Φαίνεται πως η αντίληψη της τρόικας για τη χώρα είναι πως θα αναγεννηθεί μέσα από την τέφρα της» έλεγε ένας από τους συνδικαλιστές που συναντήθηκαν χθες με τον κ. Παπανδρέου, ενώ ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη συμβολή τους για την αποτροπή κοινωνικών εκρήξεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν οι πρόεδροι της ΟΚΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης και του ΣΕΤΕ κ. Ν. Αγγελόπουλος. Δεν παρέστη ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος , ο οποίος απουσίαζε στις Βρυξέλλες, και τον εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης κ. Ηλ. Ηλιόπουλος .

Με βάση τα όσα οι ίδιοι ανέφεραν κατά τη έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ, λέγοντας ότι πρόκειται για σχέδιο «άμεσης εφαρμογής», ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τη διετία 2010-2011 να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (αντί για 8 που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας). Στο πλαίσιο αυτό ζητείται:

* Πάγωμα μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τρία έτη.

* Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

* Κατάργηση 13ου και 14 μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σύμφωνα με την κυβέρνηση το θέμα παραμένει ανοικτό.

* Κατάργηση δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο σημείο αυτό η κυβέρνηση εμφανίζεται να προσπαθεί ώστε να ισχύσει κάτι τέτοιο για τις συντάξεις άνω των 700 ευρώ.

* Μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων στο 65%.

* Επαναφορά του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. * Αύξηση του ΦΠΑ τουλάχιστον κατά 2%, στο 23%.

* Αύξηση του ορίου απολύσεων από το 2% στο 4%, ενώ ασκούνται πιέσεις για πλήρη απελευθέρωση.

* Πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

* Κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

* Επίσπευση των αλλαγών του Ασφαλιστικού με άμεση εφαρμογή της εξίσωσης ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών στο Δημόσιο.

Κατόπιν όλων αυτών, στην κυβέρνηση είναι έκδηλη η ανησυχία για την επίπτωση που θα έχουν οι ανακοινώσεις, όμως είναι χαρακτηριστική η διστακτικότητα εν όψει της δημοσιοποίησης. Ο προβληματισμός που κυριάρχησε χθες ήταν πως μια πρωτοβουλία πριν από την αυριανή επέτειο της Πρωτομαγιάς θα λειτουργούσε εμπρηστικά, με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως αναμένονται αντιδράσεις. Η άλλη άποψη που διατυπώθηκε εντός και εκτός Μεγάρου Μαξίμου ήταν πως η καθυστέρηση στις ανακοινώσεις εκλαμβάνεται ως ένδειξη αναποφασιστικότητας και αδυναμίας διαχείρισης του ζητήματος από την κυβέρνηση. Με βάση αυτή την προσέγγιση, στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις μπορεί να γίνουν ακόμη εντονότερες από τη στιγμή που Μέγαρο Μαξίμου και υπουργεία εμφανίζονται να εξωθούνται σε μια επιλογή χωρίς ορατή προοπτική διεξόδου.


=====================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: