Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

πρωτοφανές κύμα φυγής Πέντε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σαρωτικές αλλαγές για τη μορφή και λειτουργία της ΔΕΗ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα (4/5/2010) συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την ηγεσία της Ρ.Α.Ε.

Μοναδικό θέμα της συνάντησης ήταν η λεηλασία της ΔΕΗ με την αρπαγή των κερδοφόρων πελατών της επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μετά την κα υπουργό ανέπτυξε τις θέσεις της και στην ηγεσία της Ρ.Α.Ε. Κατόπιν αυτού κανείς πλέον δεν μπορεί να πει ότι δεν τον είχαμε προειδοποιήσει.
ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ
====================================
ΡΑΕ ΓΕΝΟΠ: "Αναίμακτη" συνάντηση

Ποιος θα το έλεγε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».

Το αντίθετο μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση «κυρίων». Στο καλό κλίμα φαίνεται ότι βοήθησε ο νέος πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Νίκος Βασιλάκος. Πάντως και οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους φαίνεται ότι βάζουν μπόλικο νερό στο κρασί τους. Ήδη η ΓΕΝΟΠ έχει κάνει αλλεπάλληλες υποχωρήσεις σε θέματα που άλλοτε αποτελούσαν κόκκινες γραμμές ενώ έπεται και συνέχεια ελέω... συνταγών ΔΝΤ. Άλλωστε το ανέφερε και ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίου ότι ζητήθηκε σαφές χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, κάτι που θα σημάνει σαρωτικές αλλαγές για τη μορφή και λειτουργία της ΔΕΗ...
===================================
Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ποιές νέες χρεώσεις θα συνεισπράττονται με το λογαριασμό ρεύματος

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Καμία απολύτως αύξηση δεν έχει εγκριθεί για όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων της ΔΕΗ και αυτά συνεχίζουν να ισχύουν τα ίδια ακριβώς, όπως εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2008, δηλαδή εδώ και περίπου 22 μήνες.

Τα ανωτέρω επισημαίνει η ΔΕΗ με αφορμή λανθασμένες αναφορές ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που συγχέουν τα τιμολόγια της Επιχείρησης με διάφορες άλλες επιβαρύνσεις που εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων.

Ειδικότερα, από τη ΔΕΗ διευκρινίζεται ότι, από την Κυριακή 2 Μαϊου, επιβλήθηκαν:

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως προβλέπεται από το Ν. 3833/10 "Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στο πλαίσιο της προστασίας της Εθνικής Οικονομίας", καθώς και
χρέωση Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) 50/00, σύμφωνα με το Ν.2093/92 άρθρο 9 παρ. 5,6,7.
Η χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανέρχεται σε:

5,00 ευρώ ανά 1.000 kWh για Οικιακή και Δημόσια χρήση και
2,50 ευρώ ανά 1.000 kWh για Επιχειρηματική χρήση.
Η εκτιμώμενη μέση επιβάρυνση λόγω ΔΕΤΕ θα είναι της τάξης των 0,50 ευρώ ανά 1.000 kWh.

Επισημαίνεται ότι, η χρέωση για ΔΕΤΕ υπολογίζεται επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Η ΔΕΗ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και το ΔΕΤΕ με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και να τους αποδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σε ότι αφορά την από 1.1.2010 εφαρμογή του Μηχανισμού Διαχείρισης Μεταβολών Διεθνών Τιμών Καυσίμου, κατά το πρώτο τρίμηνο 2010 δεν προέκυψε οποιαδήποτε χρέωση/ πίστωση για τους καταναλωτές, παρά την άνοδο των διεθνών ενεργειακών τιμών.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο 2010 - λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των διεθνών τιμών των καυσίμων - προέκυψαν οι ακόλουθες μοναδιαίες χρεώσεις της Ρήτρας Καυσίμου:

Υψηλή Τάση = 0,22 ευρώ ανά 1.000 kWh
Μέση Τάση = 0,23 ευρώ ανά 1.000 kWh
Χαμηλή Τάση = 0,24 ευρώ ανά 1.000 kWh
Οι ανωτέρω χρεώσεις αντιστοιχούν σε αναπροσαρμογή της τάξης του 0,23% σε σχέση με το μέσο κόστος της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ανά kWh.


ΑΘΗΝΑ 4 ΜΑΙΟΥ 2010 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

===================================
Επιβάρυνση 7% - 8% στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Xρυσα Λιαγγου


Mε αυξήσεις της τάξης του 7%-8% θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και της νέας αύξησης του ΦΠA που θα ισχύσει από 1ης Iουλίου. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνθηκαν ήδη με αύξηση της τάξης του 0,23% από την εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους του μηχανισμού ρήτρας καυσίμων. H ΔEH πάντως με χθεσινή της ανακοίνωση δεν αναγνωρίζει καμία από τις παραπάνω επιβαρύνσεις ως αυξήσεις τιμολογίων, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία αναπροσαρμογή και ότι τα τιμολόγια συνεχίζουν να ισχύουν όπως εφαρμόζονται από την 1η Iουλίου 2008. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης όπως και το τέλος ΔETE (χρέωση Δικαιωμάτων Eκτέλεσης Tελωνειακών Eργασιών) εισπράττεται από τη ΔEH με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο.

H ΔEH διευκρινίζει ότι από την Kυριακή 2 Mαΐου επιβλήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως προβλέπεται από τον N. 3833/10 (μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης) και η χρέωση ΔΕΤΕ 5 τοις χιλίοις, σύμφωνα με τον Ν. 2093/92. H χρέωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά 1.000 KWh για οικιακή και δημόσια χρήση και 2,50 ευρώ ανά 1.000 KWh για επιχειρησιακή χρήση. H εκτιμώμενη, σύμφωνα με τη ΔEH, μέση επιβάρυνση λόγω ΔETE θα είναι της τάξης των 0,50 ευρώ ανά 1.000 KWh. Tα παραπάνω ποσά σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠA που θα ισχύσει από 1ης Iουλίου μεταφράζεται σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της ΔEH σε μία αύξηση της τάξης του 7%-8%.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ρήτρας καυσίμων, παρότι με την εφαρμογή της από 1ης Iανουαρίου 2010 η κυβέρνηση ανέμενε μειώσεις στα τιμολόγια, λόγω της διακύμανσης των καυσίμων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τελικά έφερε οριακές αυξήσεις της τάξης του 0,23% σε σχέση με το μέσο κόστος της κιλοβατώρας. Η ηγεσία του YΠEKA έχει δεσμευθεί ότι σε περίπτωση που η ρήτρα καυσίμων θα φέρει αυξήσεις θα προχωρήσει σε πάγωμα της εφαρμογής της.
============================================

Πέντε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
Τετάρτη 5 Μαΐου 2010
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, στις εργασιακές σχέσεις επέρχονται οι εξής αλλαγές:

1 Το ποσοστό απολύσεων αυξάνεται από το 2% στο 4% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους. Το ύψος της αποζημίωσης θα συζητηθεί σε διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ως τον Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει επακριβώς το νέο καθεστώς. Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει τη διατήρηση του σημερινού ύψους των αποζημιώσεων αλλά το ποσό να χορηγείται σε έξι μηνιαίες δόσεις.

2 Οι μακροχρόνια άνεργοι από 55 ως 64 ετών θα συμμετέχουν σε ειδικά προσυνταξιοδοτικά προγράμματα για να θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ, ενώ τον ρόλο της διαμεσολάβησης θα αναλάβουν εταιρείες προσωρινής απασχόλησης. Επίσης καταρτίζονται προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης σύμφωνα με τα οποία οι εργοδότες που προσλαμβάνουν ανέργους θα παίρνουν επιδότηση ίση με το επίδομα ανεργίας (επιταγή επανένταξης).

3 Καταργείται το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Πλέον οι όροι για την προσφυγή στον Οργανισμό θα καθοριστούν στον διάλογο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και το αποτέλεσμα θα νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας.

4 Η μείωση της αμοιβής των υπερωριών, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων, θα επιφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ ταυτοχρόνως θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας καθώς οι επιχειρήσεις θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους απασχολώντας υπερωριακά το ήδη υπάρχον προσωπικό. Καθιστά ασύμφορη οποιαδήποτε νέα πρόσληψη, μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και ταυτοχρόνως μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

5 Η περαιτέρω ενίσχυση της μερικής απασχόλησης θα αποσαθρώσει το υπάρχον καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, αφού στη χώρα μας με τις ιδιαιτέρως χαμηλές αμοιβές η μερική απασχόληση δεν αποτελεί επιλογή για τους εργαζομένους αλλά λύση ανάγκης. Τα χρήματα που λαμβάνουν οι μερικώς απασχολούμενοι δεν επαρκούν, ενώ η έλλειψη ελέγχων συνήθως οδηγεί σε καταστρατήγηση από τις επιχειρήσεις του ωραρίου εργασίας τους. Πάντως με την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας προβλέπεται στο μέλλον οι περισσότερες θέσεις που θα προσφέρονται να έχουν αυτή τη μορφή.
===============================================================

«Επιστρέψτε, δεν θα χάσετε τη σύνταξη»
Εκκληση του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου για να ανακόψει το κύμα φυγής σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ | Τρίτη 4 Μαΐου 2010
Μπροστά στο πρωτοφανές κύμα φυγής υπαλλήλων, οι οποίοι σπεύδουν να προλάβουν τις δυσμενείς για αυτούς αλλαγές στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή ρύθμιση με την οποία γίνεται σαφές ότι όποιος έχει κατοχυρώσει δικαίωμα εντός του 2010 μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε και να συνταξιοδοτηθεί με τους υφιστάμενους όρους. Ταυτοχρόνως δίνει το δικαίωμα σε όσους υπαλλήλους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης να την αποσύρουν και να επανέλθουν στην υπηρεσία τους χωρίς να θιγεί το υφιστάμενο ασφαλιστικό τους δικαίωμα. Τη ρύθμιση ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρ δος, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακόψει το κύμα φυγής. Και αυτό διότι η κατάσταση που επικρατεί σε δημόσιο τομέα και ΔΕΚΟ περιγράφεται μόνο με τη λαϊκή ρήση «όπου φύγει φύγει». Υπολογίζεται ότι 250.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. Ετσι τον μήνα Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 85% οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο Δημόσιο (980 αιτήσεις έναντι 540 τον Απρίλιο του 2009), ενώ κατά 25,5% είχαν αυξηθεί το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου.

Για να ανακοπεί το κύμα αυτό, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι:

* Ολοι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θα θιγούν από τις νέες ρυθμίσεις και μπορούν να φύγουν όποτε το αποφασίσουν στο μέλλον.

* Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας των γυναικών και η εξίσωση με τους άνδρες θα είναι σταδιακή και θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2011.

Στην ΕΛ.ΑΣ. και στην Πυροσβεστική, εν όψει των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό στα Σώματα Ασφαλείας, αυξάνεται ο αριθμός στις κενές οργανικές θέσεις εργασίες και παρατηρούνται προβλήματα στις υπηρεσίες και κυρίως στην επαρχία.

Χθες με το χαρτί και το μολύβι ανά χείρας ήταν οι περισσότεροι αστυνομικοί σε πολλές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Ελλάδα. Οπως έλεγαν, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς χάνουν μεγάλο μέρος από τα εισοδήματά τους.

Παράλληλα όσοι έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια για τη συνταξιοδότησή τους προγραμμάτιζαν το πότε θα καταθέσουν αίτηση για αποχώρηση από το Σώμα.

«Αλλάζει η ζωή μας πλέον» λέει ο Παναγιώτης Κ., ο οποίος είναι αστυνόμος Α΄, υπηρετεί στην Αττική και είναι παντρεμένος και πατέρας ενός μωρού και προσθέτει: «Ετησίως οι απώλειες στο εισόδημά μου φτάνουν στα 5.000 ευρώ περίπου. Ο μηνιαίος μισθός μου μεικτά ήταν 3.100 ευρώ αλλά σε εμάς τα επιδόματα, τα δώρα, ήταν η βασική μας οικονομική ενίσχυση. Πλέον κόβεται 13ος και 14ος μισθός και φυσικά μπήκε ψαλίδι και στα επιδόματα και έτσι πλέον θα περιοριστούμε στα απολύτως απαραίτητα έξοδα». Σύμφωνα με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), εφέτος σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των παραιτήσεων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Ενδεικτικά εφέτος από την αρχή του έτους ως την Παρασκευή σχεδόν 1.300 συνάδελφοί τους είχαν υποβάλει παραιτήσεις, ενώ το 2009 το ίδιο χρονικό διάστημα οι αιτήσεις για αποχώρηση είχαν φθάσει περίπου στις 450.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=329435&ct=32&dt=04/05/2010#ixzz0n26qjK3P
=====================================================


«Προσπαθούμε να συνέλθουμε από το σοκ, να ισορροπήσουμε ψυχολογικά, να ξεπεράσουμε τα αισθήματα απαξίωσης για τα συνδικάτα, για τα κόμματα και την πολιτική που προκαλούν στην κοινωνία και στους εργαζομένους τα πολλά σκληρά οικονομικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι είναι παγωμένοι, δεν εμπιστεύονται κανέναν, οδηγούνται σε ατομικές επιλογές,ο διχασμός ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι πλήρης και η επιλογή της τυφλής βίας έλκει αρκετούς»
=================================================

Αν δεν πάθει, δεν θα μάθει, πληροφορίες από μέλη της ΠΑΣΚΕ μαρτυρούν τη διάσπασή της

Δεν υπάρχουν σχόλια: