Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Εφιαλτικές προβλέψεις Κομισιόν για την ύφεση στην Ελλάδα

Σύνταξη Εργαζομένων σε Βαρέα ή Υπερβαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

(Ν. 4491/66 αρθ. 8 και Ν. 2084/92 αρθ. 46)
ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΧΡΙ 31-12-1992
ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΒΑΕ/ΥΒΑΕ ΜΕΧΡΙ 31-12-1997
Ασφαλισμένος που μέχρι την 31-12-97 έχει συμπληρώσει 15 συντάξιμα χρόνια, από τα οποία τα 12, στα ΒΑΕ ή Υ/ΒΑΕ μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 55 ετών
Ασφαλισμένος που μέχρι την 31-12-97 έχει συμπληρώσει 20 συντάξιμα χρόνια από τα οποία τα 16 στα ΒΑΕ ή Υ/ΒΑΕ, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 50 ετών
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ 1-1-1998
Ασφαλισμένος που συμπληρώνει το έτος 1998 τα 20 συντάξιμα χρόνια από τα οποία 16 χρόνια στα ΒΑΕ ή Υ/ΒΑΕ μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 50 ετών και 6 μηνών*.
Ασφαλισμένος που υπάγεται στα ΒΑΕ και συμπληρώνει το έτος 1998 τα 15 συντάξιμα χρόνια από τα οποία τα 12 στα ΒΑΕ, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 55,6 ετών**.
Ασφαλισμένος που υπάγεται στα Υ/ΒΑΕ και συμπληρώσει τα 15 συντάξιμα χρόνια από τα οποία 12 στα Υ/ΒΑΕ, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με την συμπληρώση του 55ου έτους ηλικίας του.

Μπορούν να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας τους με μειωμένη σύνταξη κατά 1/200 για κάθε μήνα που λείπει από τη συμπλήρωση του απαιτουμένου ορίου ηλικίας*.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ 1-1-1993 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
(Ν. 2084/92 αρθ. 24)
Ασφαλισμένοι που απασχολούνται στα ΒΑΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ επαγγέλματα και έχουν 15 συντάξιμα χρόνια από τα οποία τα 3/4** να έχουν πραγματοποιηθεί στα ΒΑΕ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 60 ετών.
Ασφαλισμένοι που απασχολούνται σε ΥΠΕΡΒΑΡΕΑ επαγγέλματα και έχουν 15 συντάξιμα χρόνια από τα οποία τα 3/4*** να έχουν πραγματοποιηθεί στα Υ/ΒΑΕ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία 55 ετών.
Οι ασφαλισμένοι των παραπάνω κατηγοριών μπορούν να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας τους με μειωμένη σύνταξη κατά 1/200 για κάθε μήνα που λείπει από τη συμπλήρωση του απαιτουμένου ορίου ηλικίας και μέχρι 60 το πολύ μήνες.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΑΕ- Υ/ΒΑΕ

1. Οι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ ή Υ/ΒΑΕ ακολουθούν το όριο ηλικίας που ισχύει κατά τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου, εκ του οποίου τα 4/5 να έχουν διανυθεί σε εργασίες που καλύπτονται από τον Κ.Β.Α.Ε και να έχουν πραγματοποιηθεί 1.000 ημερομίσθια στα ΒΑΕ ή Υ/ΒΑΕ την τελευταία δεκαετία πριν από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας.
2. Οι ασφαλισμένοι που πραγματοποιούν τουλάχιστον 3.600 ημέρες( ήτοι 12 χρόνια) σε εργασίες μεταλλείων – λιγνιτωρυχείων, δικαιούνται σύνταξη, χωρίς την προϋπόθεση των 1000 ημερών εργασίας κατά την τελευταία, προ του καθοριζομένου από τις ισχύουσες διατάξεις ορίου ηλικίας, δεκαετία (Ν. 2335/95 αρθ.13).
3. Στα Υ/ΒΑΕ υπάγονται οι εργαζόμενοι, που πληρούν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις, σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα. Ενώ από 1-1-93 υπάγονται στα Υ/ΒΑΕ οι ασφαλισμένοι που εργάζονται σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής, δίκτυα και σε υπόγειες στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων ή σε εναέριες ή υποθαλάσσιες εργασίες.
4. Δεν ισχύουν τα μειωμένα ως άνω όρια ηλικίας στην περίπτωση που γίνει χρήση του δικαιώματος αναστολής καταβολής σύνταξης.




======================================================
Η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει στις 6 Μαϊου 24ωρη πανελλαδική απεργία για το θάνατο των τριών τραπεζικών, που σκοτώθηκαν σήμερα, όταν πυρπολήθηκε από βόμβα μολότωφ η τράπεζα Μαρφίν στο κέντρο της Αθήνας. «Το τραγικό αυτό γεγονός που στέρησε τη ζωή σε τρεις συναδέλφους μας (2 γυναίκες και 1 άνδρας) είναι η θλιβερή συνέπεια των αντιλαϊκών μέτρων που ξεσήκωσαν τη λαϊκή οργή και τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, το οποίο, όμως, έχει φυσικούς αλλά και ηθικούς αυτουργούς.Οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά», τονίζει η ΟΤΟΕ.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία, «οι ηθικοί αυτουργοί, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις Διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων και των πολιτών στα τραπεζικά καταστήματα, που αποτελούν γνώριμους και διαχρονικούς στόχους σε όλη την διαδρομή που ακολουθούν κάθε φορά οι εργατικές πορείες και οι διαδηλώσεις».
Κατά την ΟΤΟΕ, «σοβαρότητες πολιτικές ευθύνες έχει και η Κυβέρνηση η οποία όπως φαίνεται δεν υπολόγισε το μέγεθος και την έκταση των συνεπειών που έχουν για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες οι αποφάσεις της που αφορούν στην οικονομική παράδοση της χώρας μας στην τρόικα του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ε.Κ.Τ., αλλά και στις διαχρονικές απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου».

==================================================================
Σκληρή ανακοίνωση της Μαρφίν για τον θάνατο των τριών υπαλλήλων της τράπεζας.Ρίχνει ευθύνες στους πολιτικούς για την κατάσταση που επικρατεί.Αναφέρει η ανακοίνωση:«Στην οικογένεια της MARFIN θρηνούμε σήμερα για την δολοφονία τριών νεαρών συναδέλφων μας».
«Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Marfin για τα αιματηρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
«Εκφράζουμε ακόμα την οργή μας για τα ξύλινα πολιτικά λόγια και τις αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή την ώρα που οι σοροί των συναδέλφων μας δεν είχαν αποσυρθεί από το κατάστημά μας που επολιορκείτο ακόμα από τους διαδηλωτές ή και αναρχικούς.
Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ».
http://www.apogevmatini.gr
===============================================
Στο -3% φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης
Εφιαλτικές προβλέψεις Κομισιόν για την ύφεση στην Ελλάδα

05/05/2010 17:27

Δραματικές διαστάσεις θα προσλάβει η ύφεση φέτος στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι οποίες αναφέρονται σε πτώση κατά 3% για το ΑΕΠ και κατά 0,5% για το επόμενο έτος.
Η προηγούμενη εκτίμηση της Επιτροπής για την ελληνική ανάπτυξη έκανε λόγο για ύφεση 0,3% εφέτος και 0,5% το 2011., σε μία διαφορά ...χαώδη!
Οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν δίνουν νέα μεγέθη για το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, με την πρόβλεψη για εφέτος να διατηρείται στο 124,9% και την πρόβλεψη για το 2011 ελαφρώς μειωμένη, στο 133,9% από 135,4%.
Ακόμη, η Επιτροπή προβλέπει διαμόρφωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,1% εφέτος από 1,3% το 2009, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2011, στο 2,1%.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει και το Reuters, τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις έχουν ληφθεί έως τις 20 Απριλίου, οπότε δεν συνυπολογίζουν τις τελευταίες υψηλότερες προβλέψεις για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος τα επόμενα χρόνια.
Η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει έλλειμμα προϋπολογισμού στο 9,3% το 2010 και στο 9,9% το 2011 ενώ η συμφωνία που υπογράφτηκε στις 2 Μαϊου με ΕΕ και ΔΝΤ προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 8,1% εφέτος και στο 7,6% το 2011.
Ισχυρότερη ανάπτυξη για ευρωζώνη
Μεγαλύτερη ανάπτυξη για ευρωζώνη προβλέπει η Κομισιόν, εκτιμώντας ότι εφέτος θα διαμορφωθεί στο 0,9% από 0,7% στις προβλέψεις της τον Φεβρουάριο.
Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ανάκαμψη στην Ε.Ε. περιβάλλεται ακόμη από υψηλή αβεβαιότητα, όπως αποτυπώνεται και στις αγορές κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο, σημειώνει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα αναμένεται να ενισχύσει την επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.
======================================================
Νέα 24ωρη ή 48ωρη απεργία από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥNέα 24ωρη ή 48ωρη γενική πανεργατική απεργία την ερχόμενη εβδομάδα, ταυτόχρονα με την κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νέου ασφαλιστικού, θα οργανώσουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μετά το χτεσινό το μεγαλύτερο, μετά τη μεταπολίτευση, συλλαλητήριο στην Αθήνα.
ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζομενους σε νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τα μέτρα αύριο στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή
Απο την πλευρά του το ΠΑΜΕ οργανώνει την ίδια ώρα συλλαλητήριο στην Ομόνοια.
Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Αρεως που αμαυρώθηκε από το συγκλονιστικό θάνατο των τριών αθώων θυμάτων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιξε τις 150.000 ενώ σε πολλούς κλάδους και χώρους του ιδιωτικού τομέα η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία έφθασε στο 100%.
Κεντρικό μήνυμα της απεργίας ήταν να αλλάξουν ριζικά οι κυβερνητικές εξαγγελίες καθώς και οι όροι και οι προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών της Τρόικας οι οποίοι – όπως τόνισαν οι ομιλητές - επέβαλαν “τοκογλυφικά επιτόκια και τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες περιοριστικές πολιτικές στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας”.
Στα συνθήματα που κυριάρχησαν οι διαδηλωτές ζητούσαν να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι οικονομικά ισχυροί και όσοι ευθύνονται για αυτή την τραγική θέση της χώρας.

“Ενωμένοι όπως οι Γάλλοι...”
«Θα αγωνιστούμε ενωμένοι, όπως το πέτυχαν οι γάλλοι συνάδελφοί μας. Ενωμένοι θα αποκρούσουμε αυτή την αντεργατική πολιτική» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το μήνυμα που έστειλε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος ο οποίος, με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν μετά το συλλαλητήριο και το θάνατο 3 αθώων, δήλωσε ότι «η βία οδηγεί στο φασισμό και χτυπά τους αγώνες που αναπτύσσονται για να μην εξαθλιωθεί η ζωή της πλειοψηφίας της κοινωνίας και των επόμενων γενεών
Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης εκπρόσωποι από την ΣΕΣ, DGB, CGT, FO, CFDT Γαλλίας και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατών Μετάλλου.

Απεργεί την Πέμπτη η ΟΤΟΕ
24ωρη απεργία για την Πέμπτη προκήρυξε η ΟΤΟΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο των τριών υπαλλήλων σε υποκατάστημα της Marfin Egnatia. Σε ανακοίνωσή της, η Ομποσπονδία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα οικονομικά μέτρα σημειώνοντας «Οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Οι ηθικοί αυτουργοί, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές»

Δεν υπάρχουν σχόλια: