Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Για "κοινωνική αναλγησία" Ήταν ανικανότητα η στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται.



Συνταγές "ΔΝΤ" για τη ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η χθεσινή ανακοίνωση της παραπομπής της χώρας μας για τη μη συμμόρφωσή της σε σχέση με τους περιορισμούς στα δικαιώματα μειοψηφίας της ΔΕΗ, είναι μάλλον η αρχή ενός έργου που αναμένεται να εκτυλιχτεί στο αμέσως προσεχές διάστημα με επίκεντρο την πλήρη και απρόσκοπτη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Ενδεικτικό των πιέσεων που θα ακολουθήσουν, είναι το γεγονός ότι η χώρα μας παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο για μια υπόθεση που οδηγείται σε επίλυση, καθώς ήδη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, «αποκαθίσταται» η τάξη και οι μέτοχοι μειοψηφίας θα μπορούν να εκπροσωπηθούν στη Γ.Σ. αναλογικά με το ποσοστό που κατέχουν.
Ωστόσο οι υφιστάμενοι περιορισμοί στα δικαιώματα μειοψηφίας των μετόχων της ΔΕΗ αποτελούν... «ανθυπολεπτομέρεια» σε σχέση με τα προβλήματα της αγοράς, όταν μάλιστα ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις δεσμευτικές οδηγίες του 2003, το γνωστό ως 2ο ενεργειακό πακέτο. Για την καθυστέρηση αυτή μάλιστα η χώρα μας έχει ήδη δεχθεί προειδοποιητικές επιστολές της Κομισιόν και βρίσκεται ένα στάδιο πριν την παραπομπή καθότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του διαχειριστή του συστήματος διανομής που προβλεπόταν στην οδηγία 2003/54/ΕΚ!
Αυτή η καθυστέρηση ωστόσο –η οποία για τους γνωρίζοντες υποκρύπτει πιέσεις και σκοπιμότητες– με τα νέα δεδομένα αναμένεται να φέρει ακόμη πιο «βίαιες» αλλαγές, με δεδομένο ότι ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι βρίσκεται σε ισχύ το λεγόμενο τρίτο πακέτο για την ενέργεια που υπαγορεύει τον πλήρη διαχωρισμό των διαχειριστών των δικτύων από τις εταιρείες παραγωγής.
Με απλά λόγια, το ΔΝΤ και η εποπτεία της Ε.Ε. φέρνουν καταλυτικές εξελίξεις σε σχέση με τη δομή της ΔΕΗ, η οποία οδηγείται ταχύτατα στη δημιουργία ξεχωριστών θυγατρικών για τα δίκτυα και ξεχωριστών θυγατρικών για την παραγωγή και την εμπορία.
Εάν μάλιστα σας θυμίζει κάτι αυτό το μοντέλο έχετε απόλυτο δίκιο: Είναι η πρόταση που περιλαμβανόταν στο στρατηγικό σχέδιο Αθανασόπουλου προ τριετίας, που είχε πολεμηθεί και απορριφθεί μετά… «βαΐων» από τη... «διορατική» ΓΕΝΟΠ.
Εκτός όμως από τη δημιουργία ξεχωριστών θυγατρικών, ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, εάν θα ληφθούν ακόμη πιο δραστικά μέτρα για την κατάργηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά είτε με μείωση του ποσοστού του δημοσίου είτε με εκχώρηση μονάδων της εταιρείας σε ανταγωνιστές (ιταλικό μοντέλο). Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν σημαντικές πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή και ότι το έδαφος είναι «πρόσφορο», αλλά απομένει να δούμε στην πράξη τι τελικώς θα αποφασιστεί.

Τιμολόγια

Αλλαγές αναμένονται και στα τιμολόγια τα οποία θα πρέπει σύντομα να απελευθερωθούν και να μην καθορίζονται από το κράτος. Αυτό υπαινίχθηκε σαφώς και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός σε πρόσφατη συνέντευξή του. Στην κατεύθυνση αυτή, εντός των ημερών αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εκδοθεί η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς την αρμόδια υπουργό Τ. Μπιρμπίλη, η οποία θα κάνει δεκτό το αίτημα για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Για την ακρίβεια, η ΡΑΕ θα χαρακτηρίζει εύλογο το αίτημα και θα προτείνει στην υπουργό να γίνει αποδεκτό, δηλαδή η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΥΠΕΚΑ.
Να θυμίσουμε τέλος ότι και για το ρόλο της ΡΑΕ, υπήρξε ειδική αναφορά από τον υπουργό οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, όχι τυχαία, καθώς στο τρίτο ενεργειακό πακέτο, με το οποίο θα πρέπει να συμμορφωθούμε το αργότερο μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2011, οι ρυθμιστικές αρχές γίνονται εντελώς ανεξάρτητες και αποκτούν καθοριστικό ρόλο για την εποπτεία, τον έλεγχο και τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών.
=========================================
«και τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο μας διαβεβαιώνατε ότι τα μέτρα αρκούν, ενώ είχατε συμφωνήσει άλλα με το ΔΝΤ. Σας δούλευαν ή μας δουλεύατε;»

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=329857&dt=06/05/2010#ixzz0n9PxSkqk


=========================================
ΔΕΗ: Χρέωση υπέρ των Τελωνειακών

Xαράτσι υπέρ των τελωνειακών θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία αυξάνονται από 2 Μαΐου λόγω του νέου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΦΚΗΕ), που επεβλήθη με το «πακέτο» των μέτρων του Μαρτίου και της ρήτρας καυσίμων.

Της Μανταλένας Πίου
Xαράτσι υπέρ των τελωνειακών θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία αυξάνονται από 2 Μαΐου λόγω του νέου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΦΚΗΕ), που επεβλήθη με το «πακέτο» των μέτρων του Μαρτίου και της ρήτρας καυσίμων.
Ετσι η τιμή του ρεύματος πέρα από τα 5 ευρώ ανά 1.000KWh με τα οποία θα επιβαρυνθούν οι οικιακοί καταναλωτές λόγω του ΕΦΚΗΕ θα αυξηθεί και από την επιβολή της χρέωσης Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) 5 τοις χιλίοις και κατά 0,23% ανά κιλοβατώρα κατά μέσον όρο λόγω της ρήτρας καυσίμων.
Επιβάρυνση
Η ΔΕΗ υπολογίζει τη μέση επιβάρυνση λόγω ΔΕΤΕ σε 50 λεπτά/1.000KWh και διευκρινίζει ότι η χρέωση ΔΕΤΕ υπολογίζεται επί της αξίας του κααναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του ΕΦΚ.
Εγκυρες πηγές δηλώνουν επίσης ότι εντός των ημερών τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος πρόκειται να εκδώσουν την υπουργική απόφαση για την επιβολή του ΔΕΤΕ, την οποία η ΔΕΗ «πέρασε» ήδη στα τιμολόγια.
Οι τιμές του ρεύματος όμως επιβαρύνονται και λόγω της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων. Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ το δεύτερο τρίμηνο 2010, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανόδου των διεθνών τιμών των καυσίμων, προέκυψαν οι ακόλουθες χρεώσεις: 0,22 ευρώ/1.000 Kwh στην υψηλή τάση, 0,23 ευρώ ανά 1.000 Kwh στη μέση τάση και 0,24 ευρώ ανά 1.000 Κwh στη χαμηλή τάση.
Οι χρεώσεις αυτές αντιστοιχούν σε αύξηση των τιμολογίων της τάξης του 0,23% ανά κιλοβατώρα, κατά μέσον όρο.
=========================================


ΠΑΣΟΚ κατά ΔΕΗ για τους λογαριασμούς

Για "κοινωνική αναλγησία" καταγγέλλει τη ΔΕΗ, το ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, κατηγορώντας τη ότι κόβει το ρεύμα χωρίς προειδοποίηση ακόμη και για οφειλές που είναι εκπρόθεσμες κατά μία μόλις μέρα.
Η Νομαρχιακή Ιωαννίνων του κόμματος έχει ενημερώσει σχετικά και το γραφείο του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι το ρεύμα κόβεται αμέσως, σε χαμηλοσυνταξιούχους, επαγγελματίες και οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι.
==========================================
ΜΕΤΚΑ - Πρόθεση συμμετοχής σε διαγωνισμό της ΔΕΗ

Η εταιρία ΜΕΤΚΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμμετέχει, είτε η ίδια αυτοτελώς είτε ως μέλος κοινοπραξίας, στο διαγωνισμό με αριθμό διακήρυξης ΔΜAOΡ - 143 που προκήρυξε η ΔΕΗ για το έργο "Σταθμοί κίνησης (κεφαλές) και σταθμοί επιστροφής (Ουρές) τανιοδρόμων Β=2400mm για το νέο κόμβο (τομέα 7) ορυχείου νοτίου πεδίου". Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι η 14η Μάιου 2010 ή σε περίπτωση αναβολής η νέα ημερομηνία που θα καθορισθεί. Ως προϋπολογισμός δαπάνης για τον εν λόγω διαγωνισμό ορίζεται το ποσό των 4.750.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Επίσης ανακοινώθηκε από την εταιρία ότι οι ανώνυμες εταιρίες-μέτοχοι της, που οφείλουν σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις του Αρθρου 8 του ν.3310/2005 σε συνδυασμό με το Αρθρο 1 του Π.Δ. 82/96 ως ισχύουν να έχουν ονομαστικοποιήσει τις μετοχές τους μέχρι φυσικού προσώπου, οφείλουν να της παράσχουν τα προβλεπόμενα από τις ανωτέρω διατάξεις στοιχεία, που βεβαιώνουν τη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις αυτές, περί ονομαστικοποίησης των μετοχών τους. Τέλος γνωστοποιούνται και οι προβλεπόμενες στο Αρθρου 2 παρ. 2&3 του ΠΔ 82/96 κυρώσεις περί στέρησης α) των δικαιωμάτων παραστάσεως και ψήφου τους στη γενική συνέλευση της εταιρίας και β) των κάθε είδους περιουσιακών τους δικαιωμάτων, που απορρέουν από τη μετοχική τους ιδιότητα, μέχρι την πλήρη συμμόρφωσή τους με τις ανωτέρω υποχρεώσεις τους.
==========================================
Πιέζει για αυξήσεις τιμολογίων η ΔΕΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 6 Μαΐου 2010
ΓΙΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ των τιμολογίων της ακόμη και εντός του έτους πιέζει η ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή «φιλί ζωής» σε τουλάχιστον 10 γηρασμένες λιγνιτικές της μονάδες, που διαφορετικά θα έπρεπε να κλείσουν έως το 2016, δίνει απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Η λειτουργία των εργοστασίων αυτών παίρνει παράταση μέχρι το 2019-2020, καθώς με έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής απετράπη, κατά την ψηφοφορία που έγινε χθες στην επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για την οδηγία σχετικά με τους βιομηχανικούς ρύπους, η υιοθέτηση της «σκληρής» πρότασης του γερμανού ευρωβουλευτή Κrahmer. Αν η πρόταση του γινόταν δεκτή, γύρω στις 10 μονάδες της επιχείρησης θα έπρεπε να κλείσουν το αργότερο μέσα στην εξαετία.

Το αίτημα της ΔΕΗ για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της θα συζητηθεί και θα εγκριθεί, εκτός απρόοπτου, στην προσεχή ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής μέσα στον Μάιο. Αυτό σημαίνει μειώσεις στα τιμολόγιά της, στις κατηγορίες εμπορικών και μεγάλων οικιακών καταναλωτών- περιορίζοντας έτσι τη φυγή τους προς τον ανταγωνισμό- και αυξήσεις σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες (το πιθανότερο από τις αρχές του νέου έτους).

Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα σημειώνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι «το αίτημα της ΔΕΗ είναι εύλογο και μη καταχρηστικό», αλλά για την οριστική έγκριση θα παραπέμπει στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, τονίζοντας ότι είναι στην αρμοδιότητά του το τελικό ΟΚ. «Εγώ με τον ρόλο μου, εσείς με τον δικό σας, και το ΥΠΕΚΑ με τον δικό του», φέρεται να απάντησε σιβυλλικά στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που τον επισκέφτηκαν προχθές και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος. Η προ ημερών φράση του επικεφαλής της ΔΕΗ, καθηγητή Αρθούρου Ζερβού, πως «δεν θα με εξέπληττε αν ένας όρος που έθετε το ΔΝΤ είναι η άμεση απελευθέρωση των τιμολογίων», μόνο τυχαία δεν ήταν. Ούτε επίσης αναληθείς είναι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η «τρόικα» του ΔΝΤ συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση «να πουλήσει τη ΔΕΗ».
============================================================
Νέο ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ

Επιβάρυνση 10 με 12 ευρώ το τετράμηνο για τα νοικοκυριά από την αύξηση των τιμολογίων
Πιο συγκεκριμένα, όπως κάνει γνωστό και η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της, τα τιμολόγια οικιακής χρήσης μετά και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας επιβαρύνονται με 5 ευρώ ανά 1.000 kWh για οικιακή και δημόσια χρήση και 2,50 ευρώ ανά 1.000 kWh για τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον οι καταναλωτές θα πληρώσουν 0,50 ευρώ ανά 1.000 kWh από τη χρέωση Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ), που είναι 5 τοις χιλίοις.
Πέρα, όμως, από αυτές τις επιβαρύνσεις, η ρήτρα καυσίμων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου «βγάζει» αύξηση για τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά) 0,24 ευρώ ανά 1.000 kWh, για τη μέση τάση (επιχειρήσεις, καταστήματα) 0,23 ευρώ ανά 1.000 kWh και για την υψηλή τάση (βιομηχανίες) 0,22 ευρώ ανά 1.000 kWh.
Αν υπολογιστεί, λοιπόν, ότι μία οικογένεια καταναλώνει στο τετράμηνο κατά μέσο όρο 1.800 kWh, προκύπτει μία επιβάρυνση της τάξης των 10 με 12 ευρώ. Δηλαδή 30 με 32 ευρώ τον χρόνο.
Η ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζει ότι τα τιμολόγιά της παραμένουν τα ίδια ακριβώς. Πετώντας εμμέσως πλην σαφώς το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση και στα φορολογικά μέτρα που έλαβε για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας.
Επιπλέον, σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το ΔΕΤΕ με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και να τους αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
=============================================================
Πιο συγκεκριμενα,πουλαμε:
15% των μετοχων της ΔΕΗ με ταμειακο οφελος 450εκ.ευρω
40% των μετοχων της Αγροτικης Τραπεζας με ταμειακο οφελος 440εκ.ευρω
35% του Ταχυδρομικου Ταμιευτηριου με ταμειακο οφελος 227εκ.ευρω
27% της ΕΥΔΑΠ,με ταμειακο οφελος 163εκ.ευρω.


============================================================
Υπεγράφη η άδεια παραγωγής για το Υδροηλεκτρικό Τεμένους στη Δράμα

Υπεγράφη από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη η άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου Τεμένους, του Νομού Δράμας. Το έργο, συνολικής ισχύος 15 MW, θα κατασκευαστεί στον ποταμό Νέστο και εκτιμάται ότι θα παράγει ετησίως σχεδόν 60 γιγαβατώρες καθαρής ενέργειας. Στο Νέστο λειτουργούν ήδη οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Θησαυρού, ισχύος 384 MW, από το 1997 και Πλατανόβρυσης, ισχύος 116 MW, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 1999.
============================================================
Απόσυρση διάταξης για τις αιχμιακές μονάδες
Xρυσα Λιαγγου


Στην απόσυρση της ρύθμισης για τις αιχμιακές μονάδες που είχε εντάξει στο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (AΠE), προκειμένου να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση προχώρησε η υπουργός Περιβάλλοντος έπειτα από τις αντιδράσεις των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. H εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης του νεοσύστατου Συνδέσμου Aνεξάρτητων Eταιρειών Hλεκτρικής Eνέργειας (EΣAH) προς την υπουργό κ. Tίνα Mπιρμπίλη, τη PAE (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και το ΔEΣMHE (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Mε επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη στις 27 Aπριλίου, ο EΣAH έκανε λόγο για υπόνοιες «φωτογραφικής» ευνοϊκής ρύθμισης, η εφαρμογή της οποίας στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, αντιστρατεύεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζημιώνει τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. O EΣAH κάνει επίσης λόγο για αδιαφανή χειρισμό, σημειώνοντας ότι η εν λόγω ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τις AΠE δεν είχε δοθεί για δημόσια διαβούλευση και προειδοποιεί την υπουργό ότι σε περίπτωση ψήφισής της θα αντιταχθεί στην εφαρμογή της με κάθε νόμιμο μέσο. H επίμαχη διάταξη παρέχει στον ΔEΣMHE τη δυνατότητα να συνάψει σύμβαση διαθεσιμότητας ισχύος με νέους αεριοστροβιλικούς σταθμούς παραγωγής ταχείας εκκίνησης ονομαστικής ισχύος έως 150 MW από το καλοκαίρι του 2010, διασφαλίζοντας τους εγγυημένο έσοδο ύψους 100.000 ευρώ το μεγαβάτ ανά έτος. Πρόκειται για τις αποκαλούμενες αιχμιακές μονάδες η αναγκαιότητα των οποίων συνδέεται με την ανάπτυξη και λειτουργία αιολικών μονάδων. Oταν σταματάει η λειτουργία των αιολικών οι αιχμιακές μονάδες λόγω της δυνατότητας άμεσης ένταξης διασφαλίζουν την ευστάθεια του συστήματος. Oι ενστάσεις του EΣAH αφορούν μεταξύ άλλων στον περιορισμό των μεγαβάτ για τέτοιου είδους μονάδες στα 150 μεγαβάτ, καθώς και σε νέες μονάδες. Eπιπλέον, στο γεγονός ότι η προτεινόμενη διάταξη αφορά σταθμούς που θα ενταχθούν στο σύστημα έως την 1/12/2011, χρονικό περιθώριο που θεωρείται ασφυκτικό για νέους επενδυτές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_16_06/05/2010__399883
===========================================================
Η RWE κατασκευάζει σταθμό παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο στην Τουρκία
Η RWE ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κατασκευάσει ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 775 MW, ο οποίος θα αποτελείται από στρόβιλο συνδυασμένου κύκλου και θα λειτουργεί με φυσικό αέριο (CCGT) στη δυτική Τουρκία, μαζί με την τοπική εταίρο της, Turcas, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Energetika..
Σύμφωνα με τον Leonhard Birnbaum, επικεφαλή στρατηγικής της RWE αυτός ο σύγχρονος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει ποσοστό απόδοσης άνω του 55 τοις εκατό", θα είναι "ζωτικής σημασίας συμβολή στην αειφόρο και ασφαλή παροχή ενέργειας στην Τουρκία."
===========================================================
Ελλάδα, η μόνη σε ύφεση το 2011Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και το 2011, η ανεργία αναμένεται να αναρριχηθεί το ίδιο έτος πάνω από το... 13% του ενεργού πληθυσμού, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κυμανθεί το 2011 στο 10% του ΑΕΠ.
Με τέτοιες «απίστευτες» προβλέψεις, που θεωρούνται μάλιστα «ωραιοποιημένες» για ορισμένους δείκτες διότι, όπως επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν, αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, δύσκολα κανείς μπορεί να βρει λέξεις για να χαρακτηρίσει την πορεία των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας για την τριετία 2009-2011, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βλέπει επιδείνωση
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, λοιπόν, στις οποίες δεν έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις από το «πακέτο» των νέων μέτρων , η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρνητική το 2010 (-3% έναντι -2% το 2009), αλλά και το 2011 (-0,5%). Ο Ολι Ρεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το πιο πιθανό είναι να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση και το ΑΕΠ να κινηθεί στο -4% το 2010 και -2,5% το 2011...
Ενα είναι σίγουρο: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης αλλά και της Ευρώπης των 27 που θα έχει αρνητική ανάπτυξη το 2011. Ολες οι άλλες χώρες θα έχουν εξέλθει από την ύφεση.

Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη (μέσος όρος) θα εξελιχθεί ως εξής: 2009: -4,1%, 2010: 0,9% και 2011: 1,5%. Και αντίστοιχα στην Ευρώπη των 27: -4,2%, 1%, 1,7%.
Η ανεργία μας αναμένεται να ανέλθει από το 9,5% το 2009 στο 11,8% το 2010 και το 2011 θα βρεθεί στο τρομακτικό επίπεδο του 13,2%, τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία (19,8%) και την Ιρλανδία (13,4%).
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από -13,6% του ΑΕΠ το 2009 σε -9,3% το 2010 και το 2011 θα «πετάξει» εκ νέου στο -9,9%. Ποσοστά απαγορευτικά για την Ε.Ε. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει από 115,1% του ΑΕΠ το 2009 σε 124,9% το 2010 και σε... 133,9% το 2012. Τόσο το 2010 όσο και το 2011, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη και την Ευρώπη των 27.
Ο Ολι Ρεν αναφέρθηκε στο νέο «πακέτο» μέτρων λιτότητας, εκτιμώντας ότι θα έχει σταδιακά θετικές επιπτώσεις. Βέβαια, «η κατάσταση δεν θα αλλάξει σε μια νύχτα», αλλά αναμένεται «να πραγματοποιηθούν σημαντικά βήματα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

Μοναδική περίπτωση

Επανέλαβε ότι μετά την πάροδο 2 χρόνων η χώρα θα έχει τη δυνατότητα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να απευθυνθεί στις αγορές και διαχώρισε την περίπτωση της Ελλάδας με αυτές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Η Ελλάδα, είπε, «είναι μοναδική περίπτωση και δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Με αβέβαιη οικονομική δυναμική, απέκρυψε για πολλά χρόνια στατιστικά στοιχεία», πρόσθεσε ο επίτροπος. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης της ανεργίας, ο επίτροπος αναγνώρισε ότι «θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα μια αναπόφευκτη ύφεση με επιπτώσεις στην απασχόληση. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνάμεις της για πολλά χρόνια, και αυτό άλλωστε έγινε αισθητό στις αγορές», παρατήρησε ο Ολι Ρεν, για τον οποίο η κατάσταση στον τομέα της ανεργίας θα αρχίσει να βελτιώνεται μετά το 2011. *
=======================================================




=======================================================
Καρέ του τρόμου! Τα βίντεο που δείχνουν ένα άτομο να σπάει με βαριοπούλα την τζαμαρία του καταστήματος της “Marfin” και αμέσως μετά τρεις κουκουλοφόρους να πετούν βόμβες μολότοφ, εξετάζουν καρέ-καρέ στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν την ίδια ώρα αξιωματικοί της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας των τριών εργαζομένων –ανάμεσά τους και μίας εγκύου. Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων στον Εισαγγελέα.
=========================================================
Βίντεο! οι αρχές εξετάζουν και από τις κάμερες των παρακείμενων καταστημάτων. Τώρα όσον αφορά το συμβάν οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει πως πρόκειται για μια ομάδα δέκα ατόμων όπου κάποιοι εξ αυτών δε φορούσαν κουκούλες...

Μάλιστα κάποιοι από τους δράστες φορούσαν χειρουργικά γάντια, ενώ ο ένας ίσως ήταν ο συντονιστής της επίθεσης. Εξετάζουν ακόμη και υπολείμματα από τις μολότοφ, ώστε να διερευνηθεί μέσω αποτυπωμάτων αν κάποιος από τους δράστες είναι σεσημασμένος.
==========================================================
Ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών για το κτίριο που κάηκε
Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το κτίριο στην οδό Αμαλίας 40, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά από εμπρηστική ενέργεια, το μεσημέρι, δεν ήταν κτίριο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Το κτίριο στεγάζει Τελωνειακές Υπηρεσίες και συγκεκριμένα την Δ17 - Δασμολογική Διεύθυνση, Δ18 - Διεύθυνση Τελωνειακών Οικονομικών Συστημάτων, Δ19 - Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών και τη Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Δεν υπήρξαν θύματα, ούτε κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Οι ζημιές στο κτίριο είναι εκτεταμένες, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση «στο κτίριο δεν υπήρχαν κρίσιμα αρχεία με στοιχεία φορολογουμένων από διασταυρώσεις, ούτε παλιά αρχεία του ΣΔΟΕ».
============================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: