Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Για εμάς τίποτα δεν τελείωσε. Απεναντίας για εμάς ο αγώνας τώρα ξεκίνησε.
==============================================



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΡΟΙΚΑ – ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΑΣ

ΔΕΝ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΑΤΕ.

ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.

Συνάδελφοι –σες,
Η Κυβέρνηση της πλήρους ασυνέπειας και υποταγής στα σχέδια και τις απαιτήσεις των αγορών της Ε.Ε. του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ. ψηφίζει σήμερα τον πιο βάρβαρο, τον πιο αντεργατικό, τον πιο αντιλαϊκό Νόμο όλων των εποχών.

Με βάση αυτό οφείλουμε να τους στείλουμε ένα μήνυμα.

Κύριοι της Κυβέρνησης και της ΤΡΟΙΚΑΣ ,

Για εμάς τίποτα δεν τελείωσε. Απεναντίας για εμάς ο αγώνας τώρα ξεκίνησε.
Εάν εσείς επιλέξατε να βγάλετε τη χώρα από την κρίση ( στην οποία βεβαίως περιήλθε με ευθύνη ΟΛΩΝ των Κυβερνήσεων και κυρίως της ΝΔ) πατώντας πάνω σε πτώματα, εμείς επιλέγουμε να σας εμποδίσουμε και να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή γιατί ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ , γιατί για εμάς οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη.
Υ.Γ. Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την δολοφονία των συναδέλφων εργαζόμενων στην Τράπεζα MARFIN.



Γραφείο Τύπου
==============================================

Τότε, ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε.
----------------------------------------------------------------------------
Καταργούνται θεμελιώδη δικαιώματα νέων, παλαιών ασφαλισμένων και συνταξιούχων
Πηγή: Express.gr 07/05/10-07:39

TA 9 δισ. ευρώ αγγίζουν οι οφειλές ιδιωτών προς τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας για βεβαιωμένες και ανεξόφλητες εισφορές από επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένους ιδιώτες, όπως αναφέρθηκε χθες στο 26ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Παράλληλα επισημάνθηκε ότι με τη νέα προωθούμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα προκληθεί μείωση στις συντάξεις έως και 30%, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και μετατροπή της βασικής σύνταξης σε προνοιακό επίπεδο.

Η ΠΟΠΟΚΠ επισήμανε 15 σημεία που οδηγούν στην κατάργηση δικαιωμάτων για νέους και παλαιούς ασφαλισμένους, μελλοντικούς και σημερινούς συνταξιούχους:

• Η φιλοσοφία του νόμου Πετραλιά παραμένει στο ακέραιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει μείωση των συντάξεων από 17,5% έως 26,4% για όσους συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη. Μείωση των συντάξεων για πλήρη σύνταξη 18% περίπου.

• Η προσέγγιση του προβλήματος αλλά και η λύση που επιχειρείται να δοθεί δείχνει να έγινε περισσότερο με δημοσιονομικά κριτήρια, επηρεασμένη από τη συγκυρία και τις εξελίξεις, και όχι με ασφαλιστικά.

• Ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, με βασικά στοιχεία την αναδιανομή και την κοινωνική αλληλεγγύη, ανατρέπεται και το σύστημα παίρνει χαρακτηριστικά προνοιακά και κεφαλαιοποιητικά.

• Αν και δεν αυξάνονται τα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών, ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει περισσότερες εισφορές αφού με έμμεσο τρόπο υποχρεώνεται να παραμείνει περισσότερο χρόνο στην εργασία του.

• Η σταδιακή εισαγωγή ολόκληρου του εργασιακού βίου στον υπολογισμό της σύνταξης θα οδηγήσει σε μειώσεις των συντάξεων. Οι μειώσεις είναι συνάρτηση του συντελεστή αναπροσαρμογής χωρίς την προσμέτρηση της ωρίμασης.

• Από 1/1/2013 μειώνονται οι κύριες συντάξεις αλλά και οι επικουρικές.

• Oλες οι αλλαγές έχουν στόχο σταδιακά να απαλλαγεί το κράτος από τη χρηματοδότηση και τα βάρη.

• Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ που καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας και τη χορήγηση της βασικής σύνταξης που δεν είναι σύνταξη από το 65ο έτος της ηλικίας, θα πληγούν άμεσα οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

• Με την καθιέρωση 40 χρόνων ασφάλισης για να εξασφαλιστεί καλύτερη σύνταξη τα 35/35 αντικαθίστανται από 40/40. Aρα ενας εργαζόμενος για 35 χρόνια ασφάλισης θα παίρνει 35/40 της σύνταξης.

• Πέραν της λεγόμενης βασικής σύνταξης, που ουσιαστικά είναι ένα προνοιακό επίδομα, η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη θα προκύψει αποκλειστικά από τις εισφορές του εργαζομένου και του εργοδότη.

• Η λεγόμενη βασική σύνταξη είναι προνοιακό επίδομα και δεν έχει σχέση με το συνταξιοδοτικό σύστημα, που στηρίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση.

• Η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από 5%-10% είναι ουσιαστικά η επαναφορά του ΛΑΦΚΑ με χαρακτηριστικά κεφαλικού φόρου. Με την καθιέρωση αυτής της ειδικής εισφοράς έρχεται το κράτος να εισπράξει με τη μορφή φόρου 400 εκατ. ευρώ ποσό υπερβολικά υψηλό για να χρηματοδοτήσει το σύστημα.

• Επανέρχονται από το 2011 τα αυξημένα όρια ηλικίας των εργαζόμενων μητέρων του ιδιωτικού τομέα.

• Η λεγόμενη βασική σύνταξη θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.

• Οι συνταξιούχοι στο Δημόσιο κάτω των 55 ετών θα χάνουν τη σύνταξή τους εάν εργάζονται, ενώ αν είναι πάνω από 55 θα περικόπτεται η σύνταξη άνω των 850 ευρώ κατά 70%. Οι λύσεις που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ και υιοθετούνται από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των συντάξεων και σε φτώχεια.



Στα 8,6 δισ. οι οφειλές ιδιωτών

προς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τον ΟΑΕΕ



Oταν μιλάμε για οφειλές ιδιωτών προς τα Ταμεία, μιλάμε για βεβαιωμένες και ανεξόφλητες εισφορές από επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένους ιδιώτες.

Οι οφειλές αυτές με στοιχεία 31/3/2010 είναι για το ΙΚΑ 5 δισ. ευρώ ενώ για τον ΟΑΕΕ 3,6 δισ. Oπως αναφέρει η ΠΟΠΟΚΠ ενώ τα έσοδα του ΟΑΕΕ παρουσιάζουν λογιστική αύξηση 5,6% στο α΄ τρίμηνο (στα πραγματικά δεδομένα έχουν μείωση 17%), τα έσοδα του ΙΚΑ από τρέχουσες εισφορές για τους 3 πρώτους μήνες του 2010 παρουσιάζουν μείωση 10,20% κι αν αυτό συνεχιστεί στο τέλος του 2010 το ΙΚΑ θα έχει απώλεια εσόδων 1,1 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο κλάδος ασθένειας του ΙΚΑ, ο οποίος από το 1993 και μετά παρουσιάζει συνεχή ελλείμματα. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα από 99 εκατ. ευρώ το 1993 να φτάσουν τα 1,4 δισ. ευρώ το 2006 – τελευταία χρονιά που έχει το Iδρυμα επίσημο απολογισμό.

Σωρευτικά δε από το 1993 μέχρι το 2006 τα ελλείμματα φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ περίπου και σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Τα ελλείμματα αυτά καλύφθηκαν από τον κλάδο Σύνταξης, κατά την άποψή μας κακώς, γιατί με αυτό τον τρόπο υπονομεύεται ή βιωσιμότητα του κλάδου.

Oλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο κλάδος Σύνταξης του ΙΚΑ μέχρι το 2030 δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα αν εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται από το κράτος οι διατάξεις από τη χρηματοδότησή του με 1% του ΑΕΠ.



Αργυρώ Μαυρούλη

arma@express.gρ

============================================

Αύξηση του πληθωρισμού
Αύξηση 4,8% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2009, έναντι αύξησης 1,0%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. 12:21
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα
Αύξηση 4,8% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2009, έναντι αύξησης 1,0%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.



Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 09 ? Απριλίου 10, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 08 ? Απριλίου 09, παρουσίασε αύξηση 1,9%, έναντι αύξησης 3,2%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 4,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2009 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 9,8% της ομάδας ʽʼ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ʽʼ, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

β) Κατά 2,8% της ομάδας ʽʼ Ένδυση και υπόδησηʼʼ, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 7,3% της ομάδας ʽʼ Στέγαση ʽʼ, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

δ) Κατά 1,3% της ομάδας ʽʼ Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ʽʼ, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των οικιακών συσκευών.

ε) Κατά 2,7% της ομάδας ʽʼ Υγεία ʽʼ, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

στ) Κατά 18,5% της ομάδας ʽʼ Μεταφορέςʽʼ, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη:αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

ζ) Κατά 3,5% της ομάδας ʽʼ Επικοινωνίες ʽʼ, λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.

η) Κατά 0,7% της ομάδας ʽʼ Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες ʽʼ, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

θ) Κατά 3,0% της ομάδας ʽʼ Εκπαίδευση ʽʼ, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ

ι) Κατά 3,0% της ομάδας ʽʼ Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια ʽʼ, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.

ια) Κατά 4,9% της ομάδας ʽʼ Άλλα αγαθά και υπηρεσίες ʽʼ, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

2. Από τη μείωση του δείκτη :

Κατά 0,9% της ομάδας ʽʼ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ʽʼ, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη : ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη : δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, αρνί και κατσίκι (νωπά), ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.
===============================================================
Πιο σκληρό έγινε το Ασφαλιστικό ύστερα από παρέμβαση, την τελευταία στιγμή, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επειτα από επιστολή των Βρυξελλών προς το υπουργείο Εργασίας, τα έτη ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας πρέπει να αυξηθούν από τα 37 στα 40. Εξάλλου, αυτή η δέσμευση υπήρχε και στο Μηνημόνιο συνεργασίας της χώρας με την τρόικα των επιτηρητών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και κατά συνέπεια αυτή η διάταξη είναι πλέον νόμος του κράτους και, αργά ή γρήγορα, θα εφαρμοστεί.

Επιπλέον, εφαρμόζεται άμεσα το νέο αυξημένο πέναλτι 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου. Ετσι, οποιαδήποτε σκέψη για έξοδο στη σύνταξη πριν από τα συμβατικά όρια ηλικίας καθίσταται απογορευτική λόγω δραστικής μείωσης των αποδοχών.

Ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης, αυτά θα ξεκινούν από 0,7% για κάθε χρόνο ασφάλισης κατά την πρώτη 3ετία εργασίας και αυτό το ποσοστό θα αυξάνεται κατά 0,1 της μονάδας ανά 3ετία. Ετσι, για την 3ετία από το 31ο και μέχρι το 33ο έτος το ποσοστό της σύνταξης θα είναι 1,7%, για την επόμενη 3ετία 1,8%. Κατά τα επόμενα χρόνια το ποσοστό θα αυξάνει ανά έτος. Ετσι, για το 37ο έτος το ποσοστό σύνταξης φτάνει στο 1,9%, για το 38ο 2%, για το 39ο θα είναι 2,1% και για το 40ό θα ανέρχεται σε 2,2%.

Κατακρήμνιση εσόδων

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, τα έσοδα του συστήματος κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν, αν και η κυβέρνηση ανακοινώνει βελτίωση των αποδόσεων. Για το ΙΚΑ το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε αύξηση εισφορών περί το 2%, αλλά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας εργαζομένων χθες αποκαλύφθηκε υστέρηση 10,2%. Στον ΟΑΕΕ αντιστοίχως, ενώ εμφανίζεται αύξηση εσόδων 5,6%, όπως αποκαλύφθηκε αυτή οφείλειται στην υποχρεωτική μετάταξη των ασφαλισμένων (αναπροσαρμογή) σε νέα κλιμάκια τον περασμένο Δεκέμβριο. Ετσι, αντί για λογιστική αύξηση 5,6%, έχουμε μείωση 12%.
Με αυτά τα δεδομένα, αντί για μείωση των ελλειμμάτων διά της αύξησης των εσόδων, πάμε σε νέα «μαύρη» τρύπα 1,1 δισ. ευρώ. Και αυτό μόνο για το ΙΚΑ.
Η εικόνα των Ταμείων είναι ακόμη χειρότερη αφού το ΙΚΑ, όπου ασφαλίζονται 2,8 εκατ. εργαζόμενοι, συνταξιοδοτούνται 1,1 εκατ. άτομα και έχουν υγειονομική περίθαλψη 5,6 εκατ. πολίτες, έχει να συντάξει απολογισμό από το 2006. Ταυτόχρονα, το Ιδρυμα οφείλει 11 δισ. στον ΟΑΕΔ, την Εργατική Κατοικία, το επικουρικό ΕΤΕΑΜ κ.λπ., ενώ από την άλλη έχει λαμβάνειν 5 δισ. καθυστερημένες οφειλές από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο το ΙΚΑ χάνει 3,5 δισ. τον χρόνο από την εισφοροδιαφυγή.
Τώρα, ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη, «αυτή τρέχει με ρυθμό 20-30% ετησίως», σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Θ. Τσακανίκα. Μάλιστα στο ΙΚΑ από 1,3 δισ. το 2005 η δαπάνη εκτινάχτηκε στα 2,5 δισ. το 2009, δηλαδή σημείωσε αύξηση 81% την 5ετία. Στον ΟΓΑ η αύξηση ήταν 88%, στον ΟΑΕΕ 134%.
Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι παραμένουν στην ουρά έως και 2 χρόνια για να πάρουν το εφάπαξ και τη σύνταξη. Ιδίως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ ο χρόνος απόδοσης κινείται από 6 έως 8 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση ξεπερνά τους 12 μήνες. Στο Επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) η έκδοση διαρκεί έως 18 μήνες, ενώ φτάνει τα 2 χρόνια. Για το εφάπαξ στο Δημόσιο (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) υπάρχουν στοιβαγμένες σχεδόν 19.000 αιτήσεις και ο χρόνος απόδοσης αγγίζει τα δύο χρόνια. *
=============================================
«Κλειδώνουν» οι ρυθμίσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Αθήνα

Τις τελευταίες ρυθμίσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα οριστικοποιήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Προς διευκρίνιση βρίσκονται οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων που θα κλιμακώνονται ανά τριετία και θα πριμοδοτούν την ασφάλιση από τα 37 έως τα 40 έτη, αλλά και η καθιέρωση του 60ού έτους ως νέου ορίου για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την ψήφισή του από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιμά πως οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και έμμεση αύξηση των εισφορών. Σύμφωνα με την κωδικοποίηση των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία το νέο νομοσχέδιο φέρνει:

-Συγχώνευση των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών ταμείων σε τρία Ταμεία και θέσπιση ενός ενιαίου νέου συστήματος για όλους τους τωρινούς και μελλοντικούς εργαζομένους. Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στα 65 έτη, από 1ης Ιανουαρίου 2011, και ολοκλήρωσή του ως τον Δεκέμβριο του 2013. Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από 37 σε 40 έτη ως το 2015. Μείωση του ανωτάτου ορίου των συντάξεων.

-Μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Ειδικότερα, η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από 1ης Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επάγγελμα και εκείνων με 40 χρόνια εισφορών. Κατάργηση των ειδικών κανόνων για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (με παράλληλη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων). Ουσιαστική αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

-Μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών (κατά 6% ετησίως) για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μεταξύ των ηλικιών 60 και 65, με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών. Εισαγωγή αυστηρότερων όρων και τακτική επανεξέταση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τις συντάξεις αναπηρίας.

Οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου δεν θα θίγουν όσους έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το τέλος του 2010.

Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων αφορά όσους νέους ασφαλισμένους εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά. Ωστόσο, το νέο σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά να εφαρμόζεται από το 2018, οπότε και θα υπάρξει ένας μεικτός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, για όσους βγουν στη σύνταξη το 2018, τα μισά χρόνια θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα και τα άλλα μισά με τον νέο τρόπο (από το 2013 ως και το 2017). Σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια που θα υπολογίζονται με τον νέο τρόπο, ο οποίος θα εφαρμοστεί πλήρως για όσους ασφαλιστούν μετά το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα ξεπερνούν το 2% για τα έτη ασφάλισης από τα 37 ως τα 40 έτη. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1,2%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης με 35ετία στα 65 έτη θα είναι 65% (βασική και αναλογική σύνταξη).

Η βασική σύνταξη -που θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό- θα χορηγείται στα 65 έτη και με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα παίρνουν μόνο την αναλογική σύνταξη, η οποία καθορίζεται από τα έτη ασφάλισης και το ύψος των εισφορών.

Νωρίτερα θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού για τις περιπτώσεις ελλειμματικών Ταμείων, όπως ο ΟΑΕΕ. Θα εφαρμοστεί μεταβατικό στάδιο με μείωση συντελεστών στο 2% από το 2013, ενώ το 2018 θα προσαρμοστεί στο γενικό σύστημα υπολογισμού των συντάξεων.

Newsroom ΔΟΛ
===========================================================
Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό


Της Ρούλας Σαλούρου


Κλειδώνουν σήμερα οι ρυθμίσεις της πρώτης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων να κάνουν λόγο για μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και έμμεση αύξηση των εισφορών. Ήδη, τα συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός πολέμου και αναμένεται εφόσον δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου να προκηρυχθεί απεργιακή κινητοποίηση από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, για την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.
Βάσει των σχεδιασμών, αλλάζουν προς το χειρότερο, οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χιλιάδων ασφαλισμένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Όπως επεσήμανε χθες, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Θανάσης Τσακανίκας, και με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, παραμένει στο ακέραιο η φιλοσοφία του Νόμου Πετραλιά που πρακτικά σημαίνει μείωση των συντάξεων από 17,5% έως 26,4% για όσους συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη καθώς και μείωση των συντάξεων για πλήρη σύνταξη περίπου 18%.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα ταμεία, και αυτή η μεταρρύθμιση γίνεται με δημοσιονομικά κριτήρια και μάλιστα με δεδομένη και τη δεινή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας. Επίσης, επισημαίνουν πως:

* Ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης με βασικά στοιχεία την αναδιανομή και την κοινωνική αλληλεγγύη ανατρέπεται και το σύστημα παίρνει χαρακτηριστικά προνοιακά και κεφαλαιοποιητικά.

* Αν και δεν αυξάνονται τα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών ο ασφαλισμένος θα καταβάλει περισσότερες εισφορές αφού με έμμεσο τρόπο υποχρεώνεται να παραμείνει περισσότερο χρόνο στην εργασία του.

* Η σταδιακή εισαγωγή ολόκληρου του εργασιακού βίου στον υπολογισμό της σύνταξης θα οδηγήσει σε μειώσεις των συντάξεων. Οι μειώσεις είναι συνάρτηση του συντελεστή αναπροσαρμογής χωρίς την προσμέτρηση της ωρίμανσης. Από 1/1/2013 μειώνονται οι κύριες συντάξεις αλλά κ οι επικουρικές. Όλες οι αλλαγές έχουν ως στόχο σταδιακά να απαλλαγεί το κράτος από την χρηματοδότηση του συστήματος.

* Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ που καταβάλλεται με την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας και τη χορήγηση της βασικής σύνταξης από το 65ο έτος της ηλικίας θα πληγούν άμεσα οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

* Με την καθιέρωση 40 χρόνων ασφάλισης για να εξασφαλιστεί καλύτερη σύνταξη τα 35/35 αντικαθίστανται από 40/40. Άρα ένας εργαζόμενος για 35 χρόνια ασφάλισης θα παίρνει 35/40 της σύνταξης.

* Πέραν της λεγόμενης βασικής σύνταξης που ουσιαστικά είναι ένα προνοιακό επίδομα η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη θα προκύψει αποκλειστικά από τις εισφορές του εργαζόμενου και του εργοδότη.

* Η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από 5-10% είναι ουσιαστικά η επαναφορά του ΛΑΦΚΑ με χαρακτηριστικά κεφαλικού φόρου. Με την καθιέρωση αυτής της ειδικής εισφοράς έρχεται το κράτος να εισπράξει με την μορφή φόρου 400 εκατ. ευρώ ποσό υπερβολικά υψηλό για να χρηματοδοτήσει το σύστημα.

* Επανέρχονται από το 2011 τα αυξημένα όρια ηλικίας των εργαζομένων μητέρων του ιδιωτικού τομέα.

* Ο συνταξιούχοι στο Δημόσιο κάτω των 55 ετών θα χάνουν την σύνταξή τους εάν εργάζονται, ενώ αν είναι πάνω από 55 θα περικόπτεται η σύνταξη άνω των 850 ευρώ κατά 70%.
===================================================

Η αρχή «Καίσαρι τα του Καίσαρος » αποκτά στις μέρες μας μία ξεχωριστή επικαιρότητα,ο λαός είναι η μόνη πηγή εξουσίας και οταν η στάση της Πολιτείας συνιστά «βίαιη κατάλυση του Συντάγματος» το καθήκον επιτάσσει αντίστασης των πολιτών ενάντια στους σφετεριστές της λαϊκής κυριαρχίας.
θα γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων το προσεχές καλοκαίρι, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: