Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Η ανοχή έχει τα όρια της.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε.
Σήμερα που δοκιμάζεται ο κάθε δημοκράτης πολίτης, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την μεθόδευση της Κυβέρνησης για τη μεταφορά με νόμο των ειδικών φόρων υπέρ τρίτων στους λογαριασμούς Ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Έλληνας πολίτης τρομαγμένος από την οικονομική επίθεση που δέχεται από τους φωστήρες της κυβέρνησης παρακολουθεί ταυτόχρονα απορημένος την νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που έρχονται σήμερα και επιβάλουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ πρόσθετο χαράτσι για κάθε μορφή εξυπηρέτησης του κρατικού μηχανισμού.
Αναρωτιόμαστε. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε τα δικαιώματα εκτέλεσης των τελωνειακών εργασιών να ταυτίζονται με την τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος;
Γιατί έπρεπε να υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης μέσα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όταν μέσα από τον Ν.3833/10 προβλέπεται η άμεση φορολόγηση του;
Ο στόχος είναι προφανής. Η προετοιμασία του εδάφους για την άλωση της ΔΕΗ, με την αποδόμηση της εικόνας του κοινωνικού έργου της Επιχείρησης στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο όπου όλος ο λαός είναι αγανακτισμένος από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και έχει βγει στον δρόμο διαμαρτυρόμενος.
Ως εδώ!!!

Η ανοχή έχει τα όρια της.

=================================================
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Αντιδρά για τους ειδικούς φόρους υπέρ τρίτων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματοςΤην έντονη διαφωνία της εκφράζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει, με νόμο, τους ειδικούς φόρους υπέρ τρίτων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ΓΕΝΟΠ εκτιμά ότι ''ο στόχος είναι προφανής. Η προετοιμασία του εδάφους για την άλωση της ΔΕΗ, με την αποδόμηση της εικόνας του κοινωνικού έργου της επιχείρησης στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο όπου όλος ο λαός είναι αγανακτισμένος από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και έχει βγει στον δρόμο διαμαρτυρόμενος''.
Διερωτάται, γιατί πρέπει οπωσδήποτε τα δικαιώματα εκτέλεσης των τελωνειακών εργασιών να ταυτίζονται με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ''γιατί έπρεπε να υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης μέσα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όταν μέσα από τον Ν.3833/10 προβλέπεται η άμεση φορολόγηση του''.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σημειώνουν ότι την ώρα που ''ο πολίτης τρομαγμένος από την οικονομική επίθεση που δέχεται από τους ...φωστήρες της οικονομίας παρακολουθεί ταυτόχρονα απορημένος την νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που έρχονται σήμερα και επιβάλουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ πρόσθετο χαράτσι για κάθε μορφή εξυπηρέτησης του κρατικού μηχανισμού''.
Κέρδος online 7/5/2010 19:48
===================================================
ΝΔ - Δήλωση Μ. Γιαννάκη για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Eπικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, διατυπώνει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης. «Ποτέ και καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση δεν διέψευσε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και τόσες φορές τον ίδιο της τον εαυτό και τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών. Ο κατήφορος που έχει πάρει η αξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, όμως, δεν πρέπει να συμπαρασύρει την αξιοπιστία της ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας οφείλει να αποσυνδέσει το μέλλον της επιχείρησης από το αβέβαιο μέλλον της πολιτικής ηγεσίας της. Έτσι, μόνο, θα προστατεύσει τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζομένων και των μετόχων», είπε ο κ. Γιαννάκης.
===================================================
Αναζητείται "ηπιότερο" ασφαλιστικό, αλλά...
Μαζική φυγή για το "μαχαίρι" στις συντάξεις
Μία πιο ήπια εκδοχή των μέτρων θα προσπαθήσει να περάσει το υπουργείο Eργασίας εστω και την τελευταία στιγμή πριν από την κατάθεση του ασφαλιστικόύ νομοσχεδίου καθώς οι επιταγές του μνημονίου για 40 χρόνια δουλειάς και κατάργηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης κάτω από τα 60 ξεσηκώνουν θύελλα διαμαρτυριών.
Ωστόσο, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, σύμφωνα με τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία, θα οδηγήσει στο ψαλίδισμα των μειωμένων συντάξεων από 17,5 εως 26,4% ενώ οι πλήρεις συνταξεις μειώνονται κατά περίπου 18%.
Στο συνέδριο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία αποδοκιμασίες δέχτηκε ο γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Γιωργος Κουτσιμπογιώργος, γεγονός που φανερώνει ότι η γενικοτερη δυσαρέσκεια από τις περικοπές αποδοχών αποτυπώνεται σε όλους τους χώρους.


Η μαζική φυγή παρά τις εγγυήσεις δεν έχει συγκρατηθεί. Ενδεικτικά τις τελευταίες μέρες, 900 αιτήσεις υποβλήθηκαν στις εφορίες και 700 στο ΙΚΑ. Την ίδια ώρα τα ταμεία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών και ειναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των συντάξεων. Τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσιάζουν μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2010 10,20% κι αν αυτό συνεχιστεί έως το τέλος του 2010 θα έχει απώλεια εσόδων 1,1 δισ. ευρώ. Ακόμη η εισφοροδιαφυγή ξεπερνάει τα 9 δισ. ευρώ ενώ η αξία της περιουσίας των ταμείων εμφανίζει κάμψη πάνω από 40%.

=====================================================

Ρεν :η υποστήριξη προς την Ελλάδα «δεν είναι δώρο, αλλά ένα δάνειο με τόκο»Παγκόσμια οικονομική ύφεση θα μπορούσε να προκαλέσει η χρεοκοπία της Ελλάδας σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Παράλληλα , ο ίδιος συγκρίνοντας τις συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας με αυτές από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers δήλωσε οτι οι συνέπειες θα ήταν ισοδύναμες, αν όχι χειρότερες.
Η υποστήριξη προς την Ελλάδα «δεν είναι ένα δώρο, αλλά ένα δάνειο με τόκο» κατά τον Όλι Ρεν. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι το πακέτο της βοήθειας θα εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και θα εμποδίσει μια βουτιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναρρώνει αργά από την κρίση που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman στις ΗΠΑ.
==========================================
Συνδικάτα της ΕΕ προς τους 16 της ευρωζώνης
«Σώστε τις χώρες, όχι μόνο τις τράπεζες»


Παρασκευή 7 Μαΐου 2010 [ 21:10 ]
Να επιδείξουν για τη διάσωση των κρατών-μελών που κινδυνεύουν από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις τον ίδιο ζήλο που έδειξαν για τη διάσωση των τραπεζών, ζητούν τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα (ETUC) με ανακοίνωσή τους στους 16 ηγέτες της ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα Παρασκευή για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

Μέτρα που θα τονώσουν την εμπιστοσύνη και θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, ζητούν από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι Εργοδότες (Business Europe) με δική τους ανακοίνωση στους 16 ηγέτες. Οι εργοδότες εκφράζουν δε, την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι η ισχνή οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη απειλείται εκ νέου από τη χρηματοπιστωτική αστάθεια και τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης.

Ειδικότερα, τα Ευρωπαϊκά Εργατικά Συνδικάτα (ETUC) καλούν τους ηγέτες των χωρών του ευρώ, να μην αγνοήσουν την παράλογη συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι οποίες επιτίθενται στη μία χώρα του ευρώ μετά την άλλη, βάζοντας σε δοκιμασία το ενιαίο νόμισμα.

«Η Ευρώπη έσωσε τις τράπεζες. Το κοινωνικό σύστημα και τα δίκαια εργατικά επίπεδα είναι πιο σημαντικά από τις τράπεζες και δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε να χρεοκοπήσουν από τους κερδοσκόπους», αναφέρει στην ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας της ETUC, Τζον Μονκς.

Η ETUC υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδωσαν περίπου 3 τρισεκατομμύρια ευρώ για να σώσουν τις τράπεζες και πως τα κράτη-μέλη που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις πρέπει να λάβουν ανάλογες εγγυήσεις για το χρέος τους.

Από την πλευρά της η Ένωση Ευρωπαίων Εργοδοτών με επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζει ότι για να κατευναστούν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα και να χαράξουν ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση.

Όσον αφορά στο πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι Εργοδότες, τονίζουν ότι δεν υπάρχει προηγούμενο.

Ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διορθώσει τις δημοσιονομικές της ανισορροπίες, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Εξάλλου, τονίζουν ότι θα πρέπει να περισταλλεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρώ, με μεγάλη αποφασιστικότητα και σημειώνουν ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις είναι όλα τα κράτη-μέλη να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή τους και να δρομολογήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Ευρωπαίοι Εργοδότες τονίζουν ότι χρειάζεται να ενισχυθεί ο συντονισμός των πολιτικών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ενισχυθούν οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της Eurostat, αλλά και οι αρμοδιότητες του Eurogroup, το οποίο θα πρέπει να ελέγχει ότι οι οικονομικές πολιτικές όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης είναι συντονισμένες και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σημειώνουν, επίσης, ότι η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα διασφαλίσει τη συντονισμένη επιστροφή των χωρών του ευρώ στη δημοσιονομική πειθαρχία.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=330271&ct=0&dt=07/05/2010#ixzz0nGwwtaJK

==========================================
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχουν όλα ξεκαθαρίσει
Ποιος μονόδρομος;
Από τον Γιώργο Κ. Καββαδία


«Ο κύβος ερρίφθη»! Κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Γ. Α. Παπανδρέου, η χώρα μπήκε κάτω από τον έλεγχο και την ξένη κηδεμονία ΕΕ (Ευρωπαϊκής Eνωσης) και ΔΝΤ (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Μαζί με το πολιτικό κατεστημένο και η πλειονότητα των ΜΜΕ προσπαθεί να πείσει για τον μονόδρομο της εξάρτησης και της εξαθλίωσης και ότι γι’ αυτό «φταίμε όλοι»! Με αυτό το «όλοι» επιδιώκεται από τους απολογητές της πιο βάρβαρης πολιτικής να παρουσιαστεί η ταξική κοινωνία ως ένα ενιαίο σύνολο με κοινά συμφέροντα, χωρίς αντιθέσεις και ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις. Ως μια κοινωνία που αποτελείται από ισότιμους θύτες, μια κοινωνία στην οποία οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι κυβερνώντες και οι τραπεζίτες έχουν τις ίδιες ευθύνες για την οικονομική και πολύπλευρη κρίση.
Η κρίση της κυρίαρχης πολιτικής και η πολιτική αγυρτεία έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Το ψέμα και η εξαπάτηση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Δεν είναι μόνο το «παραδοσιακό» άλλα τάζουν προεκλογικά και άλλα πράττουν μετεκλογικά, αλλά κοντεύουν να διαψεύδουν τις ζυγές μέρες όσα εξαγγέλλουν τις μονές. Τον Δεκέμβρη διέψευδαν ακόμα και το πάγωμα των αυξήσεων των μισθών, ενώ έπειτα από περίπου τέσσερις μήνες περικόπτουν περίπου κατά 30% τα εισοδήματα των εργαζομένων, ενώ ακόμα χειρότερα πετούν χιλιάδες στον... Καιάδα της ανεργίας. Ηδη το κατ’ ευφημισμόν Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθερότητας είναι ένας «άταφος νεκρός», αφού οι ξένοι κυβερνήτες ή συγκυβερνήτες μας έχουν επιβάλει το δεύτερο κύμα μέτρων. Και όσο οι αντιστάσεις των εργαζομένων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα τόσο θα έρχονται αλλεπάλληλα κύματα μέτρων που θα επιδεινώνουν το επίπεδο ζωής.

Τα μέτρα αυτά, άλλωστε, δεν επινοήθηκαν τώρα, αλλά αποτελούν μόνιμη επιδίωξη και τον πυρήνα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Εδώ και δύο δεκαετίες και πλέον επιχειρούνται η ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, η συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Αυτός είναι ο μονόδρομος της κυβέρνησης και των ισχυρών.

Ομως η λύση σε μια κοινωνία που σπαράσσεται από ταξικές αντιθέσεις δεν μπορεί να είναι μία για όλους. Υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι. Πρόσφατα ο Μαξ Κάιζερ, οικονομικός αναλυτής του BBC, του Al Jazeera και του Russia Today, τόνιζε, αναφερόμενος στους Ελληνες: «Θέλετε να ζήσετε σαν ελεύθεροι άνθρωποι ή σαν υπόδουλοι; Εάν θέλεις να ζήσεις ελεύθερος, θα πρέπει να πολεμήσεις για την ελευθερία σου και θα υπάρξουν συνέπειες. Ή μπορείς να παραδώσεις τα παιδιά και τα εγγόνια σου στο ΔΝΤ ως δούλους. Αυτές είναι οι επιλογές. Παίρνεις ένα σκληρό φάρμακο τώρα ή εκπορνεύεις τα παιδιά σου στο ΔΝΤ». Η λύση για τους εργαζομένους είναι ο μονόδρομος του αγώνα και της αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική για την ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας, η εφαρμογή του οποίου με αλλεπάλληλα μέτρα δεν έχει ημερομηνία λήξης. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι οι ηγεσίες της Αριστεράς να ανταποκριθούν στις επιταγές των καιρών αλλά και η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος για την οργάνωση ενωτικών και μαζικών αγώνων.

Γιώργος Κ. Καββαδίας Εκπαιδευτικός - ερευνητής
www.gkavadias.blogspot.com
===============================================
Δρακόντεια μέτρα λιτότητας στη Ρουμανία

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου ανακοίνωσε σήμερα δρακόντεια μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανόμενης της μείωσης κατά 25% των μισθών του δημόσιου τομέα, και κατά 15% των επιδομάτων ανεργίας και των συνταξιοδοτικών παροχών, για να αποφευχθεί η απόκλιση του δημοσίου ελλείμματος στη χώρα η οποία βρίσκεται σε χρηματοπιστωτική κρίση και διαπραγματεύεται βοήθεια από το ΔΝΤ.

«Αυτό το πρόγραμμα για τη μείωση των κρατικών δαπανών ήταν αναπόφευκτο», δήλωσε ο Μπασέσκου σε συνέντευξη Τύπου που «έδωσε» αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι για να αξιολογηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Η Ρουμανία, η οποία είχε πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει από το 2009 ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα με αντάλλαγμα την σε βάθος μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα της.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=330011&dt=06/05/2010#ixzz0nH2LmhIZ
==================================================
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=67956
==================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: