Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

μόνον ο τομέας της ενέργειας μπορεί να προσδώσει στη χώρα μας αναπτυξιακή και επενδυτική δυναμική

η ΔΕΗ
Ο μεγαλύτερος επενδυτής ενέργειας
Κυριακή 9 Μαΐου 2010


ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας ολόκληρο το σκληρό πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε αποσκοπεί εν πολλοίς στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Το δημοσιονομικό είναι όντως ο ένας πυλώνας για την αναμόρφωση της Ελλάδας ο οποίος όμως δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τον έτερο πυλώνα που είναι η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη. Βασικό συστατικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις. Σήμερα στη χώρα μας, που η ποντοπόρος ναυτιλία προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της και ο τουρισμός βρίσκεται σε κρίσιμο ανηφορικό σταυροδρόμι, μόνον ο τομέας της ενέργειας μπορεί να προσδώσει στη χώρα μας αναπτυξιακή και επενδυτική δυναμική. Η Ενεργειακή Επενδυτική Επιτάχυνση χωρίζεται σε δύο μέρη: επενδύσεις μέσα στην Ελλάδα για την απελευθέρωση της αγοράς και ενεργειακή διπλωματία ώστε η χώρα μας να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα. Συνολικά
και στους δύο τομείς μπορούν να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια περισσότερο από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό και ενδεχομένως σε άλλα μέρη της Ελλάδας που εξαγγέλθηκε πολύ πρόσφατα και έχει συνολικό ύψος περί τα πεντέμισι δισ. ευρώ. Στην εσωτερική αγορά έχουν ήδη δρομολογηθεί επενδύσεις σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο και τον λιγνίτη, είτε από τη ΔΕΗ είτε από ιδιώτες. Μεγάλο στοίχημα για τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ είναι οι επενδύσεις σε Κέντρα Υπερυψηλής Στάσης για τη μεταφορά και τη διανομή του ηλεκτρισμού και για τη σωστή υποδοχή των φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος που θα προέρχονται από τις ΑΠΕ. Στον χώρο των ΑΠΕ περιμένουν στον προθάλαμο επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν σύντομα. Στον κλάδο του πετρελαίου ξεκίνησε η επένδυση των ΕΛΛΠΕ στην Ελευσίνα αλλά και το αντίστοιχο σχέδιο του Ομίλου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στον κλάδο του φυσικού
αερίου προγραμματίζεται επέκταση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και η δημιουργία δεύτερου τέτοιου σταθμού πιθανότατα στη Βόρεια Ελλάδα. Στη διεθνή αγορά η Ελλάδα ασκεί ήδη την επιρροή της κυρίως προς τη Βουλγαρία για να ξεκινήσει η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Στο φυσικό αέριο υπάρχουν δύο σχέδια που τρέχουν: το πρώτο για τη διασύνδεση Θεσσαλονίκης- Ηπείρου- Ιταλίας με το δεύτερο κομμάτι να κατασκευάζεται από την εταιρεία Ποσειδών και η διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας όπου οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Επίσης από την Ελλάδα θα περάσει και η νότια διακλάδωση του ρωσικού αγωγού South Stream με κατεύθυνση την Ευρώπη. Μακρινό ζητούμενο παραμένει η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κρήτη. Αν ολοκληρωθεί το σχέδιο Διεθνών Διασυνδέσεων στο Πετρέλαιο και στο Φυσικό Αέριο τότε η Ελλάδα θα αρχίσει να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής του Δημοσίου στον ενεργειακό τομέα, με συνολικό πρόγραμμα για νέες αναπτυξιακές κινήσεις που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Ηδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προκήρυξη κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα δυναμικότητας 650 ΜW. Με την έναρξη των διαδικασιών και πάντως σίγουρα μέσα στο 2010 θα κλείσει οριστικά η παλαιά μονάδα της Πτολεμαΐδας που έχει ζωή μισού αιώνα και είναι από τις πλέον ρυπογόνες στη χώρα. Εννοείται ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην παλαιά μονάδα θα απασχοληθούν στις διαδικασίες κατασκευής και στη συνέχεια στη λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας που θα αντικαταστήσει την παλαιά και θα λειτουργήσει σε περίπου πέντε χρόνια.

Στις προθέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ είναι η κατασκευή και άλλης λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα δυναμικότητας περίπου 450 ΜW. Ωστόσο η κατασκευή αυτής της μονάδας που θα αντικαταστήσει επίσης άλλη μια παλαιά λιγνιτική δεν εξαρτάται μόνον από τη ΔΕΗ αλλά έχει να κάνει και με τις αποφάσεις που θα λάβει το ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με το ορυχείο λιγνίτη της Βεύης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοίτασμα που ανήκει στη ΔΕΗ συνορεύει με το κοίτασμα του Δημοσίου το οποίο θα δημοπρατηθεί και θα δοθεί σε ιδιώτες αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συνεκμετάλλευση των γειτονικών κοιτασμάτων που αθροιστικά φθάνουν τα 150 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη.

Εφόσον γίνει αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβός φέρεται αποφασισμένος να συνεργαστεί με τους ιδιώτες για τη συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος αλλά πάντως η ΔΕΗ θα επιθυμούσε να κατασκευάσει μόνη της τη μονάδα της Μελίτης 2, στην περιοχή της Φλώρινας.

Το κόστος εξόρυξης λιγνίτη και η γενικότερη κατάσταση στον χώρο των ορυχείων της ΔΕΗ φαίνεται επίσης ότι απασχολεί σημαντικά τη νέα διοίκηση αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι το πραγματικό κόστος αυξάνεται σημαντικά και επιβαρύνει την επιχείρηση με περίπου 200 εκατομμύρια τον χρόνο. Βεβαίως ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι τα κοιτάσματα του λιγνίτη εξορύσσονται από ολοένα και μεγαλύτερα βάθη αφού τα επιφανειακά κοιτάσματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί και άρα το κόστος εξόρυξης αυξάνεται ανάλογα με το βάθος από το οποίο γίνεται η «συγκομιδή» του κοιτάσματος.

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τη νέα διοίκηση είναι η πορεία υλοποίησης των μονάδων φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μονάδα του Αλιβερίου έχει ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση να κατασκευάζεται ενώ κανονικά θα έπρεπε μέσα στο 2010 να παραδοθεί. Οπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της διοίκησης «ως τον Ιούνιο κανονικά θα έπρεπε να γυρίσουμε το κλειδί και η μονάδα να αρχίσει να λειτουργεί, ενώ τώρα περιμένουμε να προχωρήσει η κατασκευή η οποία θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια». Για τις καθυστερήσεις ευθύνονται η απραξία της διοίκησης την περίοδο 2005- 2006 αλλά και η αδυναμία ταχείας υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος την προηγούμενη διετία, κάτι που είχε παραδεχθεί και ο προηγούμενος πρόεδρος της επιχείρησης κ. Π. Αθανασόπουλος. Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για τη μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, δυναμικότητος 800 ΜW που πάντως βρίσκεται στη φάση της εκκίνησης.

Εκεί όπου τα πράγματα πηγαίνουν ομαλά για τη ΔΕΗ είναι ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που άλλωστε είναι και «ο επιστημονικός βιότοπος» του κ. Ζερβού. Το πρόγραμμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με ιδιώτες και θα ξεκινήσει άμεσα αφού κάτι τέτοιο επιδιώκει και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ- Ανανεώσιμες κ. Ι. Τσιπουρίδης.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει σε μερίδιο αγοράς 20% το 2014 με προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο έργων που αξιοποιεί τις τέσσερις μορφές ΑΠΕ (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική και γεωθερμία) με 105 ΜW εν λειτουργία, 90 ΜW υπό κατασκευήν και άλλα 320 ΜW σε φάση σχεδιασμού. Επίσης εξετάζει άλλα έργα συνολικής ισχύος 1.000 ΜW.

Πυλώνας του προγράμματος είναι η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, που σχεδιάστηκε για να καλύψει τη συνολική ετήσια κατανάλωση 28.000 νοικοκυριών. Η υλοποίησή του όμως έχει παγώσει μετά την προσφυγή στο ΣτΕ κατοίκων της περιοχής.

Στα μεγάλα έργα ΑΠΕ προς υλοποίηση συγκαταλέγονται επίσης 650 ΜW από αιολικά πάρκα στα νησιά Χίο και Λέσβο από κοινού με την Ιberdrola, 133 ΜW αιολικά στην Ανδρο με αγγλογερμανική εταιρεία καθώς και 38 ΜW που κατασκευάζονται από κοινού με την ΕDF στη Βοιωτία. Χωρίς συνεργάτες, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη και ενός αιολικού πάρκου 150 ΜW στη Ροδόπη.


Τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Στον αστερισμό του ΔΝΤ και η προοπτική αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ, που παρέχει ρεύμα σε πάνω από 6 εκατ. νοικοκυριά!

Στο πρόγραμμα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας με το μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η αυτονόμηση της ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Το γεγονός σημαίνει πρακτικά ότι σύντομα τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής, άρα θα ακριβύνουν.

Την εξέλιξη είχε προβλέψει μόλις λίγες ημέρες πριν από τα μέτρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθ. Ζερβός που μίλησε για απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και αυξήσεις 15% σε βάθος τριετίας, ποσοστό το οποίο περιλαμβάνει και το επιπλέον κόστος που θα επωμιστεί η επιχείρηση μετά το 2013 από την αλλαγή του συστήματος κατανομής και εμπορίας ρύπων.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=330581&dt=09/05/2010#ixzz1YhypVWLN
================================================
Ενεργειακή "διέξοδος" 25 δισ. στην κρίση
Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και μια αλλαγή πολιτικής στο θέμα της... εξόρυξης πετρελαίου, καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία δημόσιου εθνικού φορέα για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Ο κλάδος της ενέργειας θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας τα επόμενα δύσκολα χρόνια, καθώς προσελκύει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εγχώριων και ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στους επιμέρους ενεργειακούς τομείς.

Το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού -που σήμερα μονοπωλείται σχεδόν από τη ΔΕΗ- αλλά και του φυσικού αερίου, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ολοκλήρωση της κατασκευής μεγάλων διεθνών αγωγών φυσικού αερίου, όπου συμμετέχει η Ελλάδα, μπορούν να φέρουν τεράστια κεφάλαια στη χώρα μας ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Εάν προστεθούν και οι επενδύσεις που θα γίνουν από τη ΔΕΗ, αλλά και η επικείμενη επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, τότε οι συνολικές επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας κατά την ερχόμενη δεκαετία αναμένεται να αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ! Ειδικότερα σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν φόβοι για έκρηξη της ανεργίας σε επίπεδα ακόμη και άνω του 20%, οι επενδύσεις στην ενέργεια μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δεν θα πρέπει παράλληλα να αποκλειστεί και μια αλλαγή πολιτικής στο θέμα της... εξόρυξης πετρελαίου, καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία δημόσιου εθνικού φορέα για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Πράσινη ανάπτυξη
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι δράσεις της πράσινης ανάπτυξης χρηματοδοτούνται με 5,5 δισ. ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ διόλου ευκαταφρόνητη είναι και η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επιπρόσθετα δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε στάδιο ή υπογραφής ή αξιολόγησης από την ΕΤΕπ. Αυτά είναι δάνεια για επενδύσεις που προωθούνται από τον δημόσιο τομέα, αλλά και από ανεξάρτητους παραγωγούς που εισέρχονται στον τομέα της ενέργειας.

Τα έργα δεν αφορούν μόνο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με αέριο, αλλά και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, παρουσία έχουν ήδη η Elpedison, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΓΕΚ Τέρνα με την GDF Suez, ενώ νέες μονάδες ετοιμάζονται από τους παραπάνω ομίλους, καθώς επίσης και από άλλους «παίκτες» της αγοράς όπως η Motor Oil, η Enel, η Χαλυβουργική κ.ά.

Παράλληλα, η αναγκαιότητα για άντληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων εσόδων για το Δημόσιο δεν αποκλείεται να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πώληση κάποιων μονάδων της επιχείρησης και σε διάφορα σενάρια στρατηγικών συμμαχιών που φθάνουν μέχρι και την ανάθεση του μάνατζμεντ της επιχείρησης.

Πριν από μερικές ημέρες ο αντιπρόεδρος της Edison, Roberto Poti, υπογράμμισε ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ συγκεντρωμένη -πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο- και αυτός είναι ένας κίνδυνος για τις επενδύσεις, γιατί οι επενδυτές δεν προσελκύονται από μια αγορά που είναι τόσο πολύ κλειστή.

Βιωσιμότητα
Ειδικότερα, τόνισε, ότι απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις στα εργοστάσια λιγνίτη για να γίνουν πιο αποδοτικά και να μειώσουν και τις εκπομπές CO2. Οι ανεξάρτητοι ιδιώτες παραγωγοί μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτές τις επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, τονίζει μεταξύ άλλων ότι για τις νέες μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια στην Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίζεται πάνω απ’ όλα η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους και η επαρκής οικονομική αποδοτικότητα συνεκτιμώντας και αξιολογώντας με προσοχή όλους τους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι η εξέλιξη του κόστους των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, οι διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και η δυνατότητα εξασφάλισης των απαιτούμενων κεφαλαίων σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης ή επιβράδυνσης σε συνδυασμό με το τελικό κόστος δανεισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η στρέβλωση των τιμολογίων και οι επιδοτήσεις διατηρούν μια επιπλέον αβεβαιότητα για το κατά πόσο τα τελικά τιμολόγια θα αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος παραγωγής και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους πρώτους στόχους αλλαγής της κυβέρνησης.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Αραβική... απόβαση στον Αστακό

Την προηγούμενη εβδομάδα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κατάρ υπέγραψαν μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για το αναπτυξιακό έργο που αφορά στο ενεργειακό κέντρο Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κουβέλη: «η συμφωνία αυτή θα είναι το πρώτο βήμα μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ, και με άλλες επενδύσεις που, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Καταρινός πρωθυπουργός, υπάρχει η πρόθεση να φτάσουν το ύψος των 5 δισ. δολαρίων». Το ενδιαφέρον του Κατάρ αφορά σε επενδύσεις στο φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

•Η υλοποίηση υλοποίηση της επένδυσης θα γίνει από την Qatar Petroleum International - QPI, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Qatar Petroleum, δηλαδή της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου του κράτους του Κατάρ.
•Από ελληνικής πλευράς εταίρος του έργου είναι η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού, της οποίας ιδιοκτήτες είναι οι τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική.
•Το μέγεθος της επένδυσης υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν οι συνολικές ξένες επενδύσεις στη χώρα μας ανήλθαν σε 2,41 δισ. ευρώ πέρυσι, σε 3,07 δισ. το 2008 και σε 1,54 δισ. το 2007. Αυτονόητο είναι το όφελος για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, καθώς τα φορολογικά μόνο έσοδα από την επένδυση είναι τεράστια.
•Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετεύεται κατά 70% στο ιταλικό δίκτυο και κατά 30% στο ελληνικό δίκτυο του Αχελώου. Επίσης θα δημιουργηθεί σταθμός επαναεριοποίησης και αποθήκευσης του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου δυναμικότητας 7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
•1.500 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν.
ΑΠΕ
Αιολικά πάρκα σε όλη την Κρήτη

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεσπόζει η παρουσία της ισπανικής Iberdrola, ενώ αιολικά πάρκα έχουν αναπτύξει μεγάλοι ελληνικοί και ξένοι όμιλοι. Ο πρόεδρος του ομίλου Γεκ Τέρνα, κ. Γ. Περιστέρης, υπογράμμισε πρόσφατα ότι αν η Ελλάδα αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό της χώρας μας σε φυσικούς πόρους (αέρα, ήλιο, νερό), τότε μπορεί να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, δηλαδή η ενέργεια που εξάγουμε θα είναι περισσότερη από αυτή που εισάγουμε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Copelouzos Group, κ. Δημήτρης Κοπελούζος, έχει καταθέσει πρόταση στη ΡΑΕ, προκειμένου να καταστήσει την Κρήτη το μεγαλύτερο παγκοσμίως πράσινο νησί. Το πρώτο σκέλος της πρότασης είναι η διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 140 χιλιομέτρων και το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα κατά μήκος όλης της Κρήτης, ισχύος 1.000 MW. Το συγκεκριμένο έργο είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της διασύνδεσης, που το ύψος της επένδυσής της είναι 780 εκατ.

Φθηνή ενέργεια
Παράλληλα, προγραμματίζεται νέα επένδυση στην Κορακιά πετρελαϊκού κατ' αρχήν σταθμού και στη συνέχεια φυσικού αερίου, ο οποίος θα έχει ένα κόστος επένδυσης της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ, και αν προσθέσουμε και την επένδυση για το Terminal LNG στην Κορακιά άλλα 800 εκατ. ευρώ.

Οφελος από το συγκεκριμένο έργο θα έχει και η ΔΕΗ, αφού θα αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια από τα αιολικά πάρκα σε σχέση με τη σημερινή λειτουργία των σταθμών της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Στο διάστημα αυτό θα εργαστούν περίπου χίλιοι εργαζόμενοι στην περίοδο της κατασκευής και περίπου τριακόσιοι εργαζόμενοι κατά τη λειτουργία των αιολικών πάρκων.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά φυσικού αερίου, η χώρα μας μέσω των προωθούμενων διεθνών αγωγών φιλοδοξεί να γίνει ένας από τους σημαντικούς ενεργειακούς κόμβους στην ευρυτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μειώνοντας παράλληλα την... ακριβή εξάρτηση από το πετρέλαιο.

ΜΑΚΗΣ AΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=28569147
============================================
Σκοτάδι και πρόστιμα
«Φωτιά» στην τσέπη όσων πήραν ρεύμα με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις για οικοδομές που ολοκληρώθηκαν πριν από ένα χρόνο απειλεί να βάλει τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ θα «κατεβάζει» τους διακόπτες της και το κτίριο θα βυθίζεται στο… σκοτάδι!

Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση εντοπισμού αυθαίρετων επεκτάσεων σε κατασκευές που αποπερατώνονται και ηλεκτροδοτούνται χωρίς αυτοψίες. Κατά βάθος, ωστόσο, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να επαναφέρει σταδιακά τους υποχρεωτικούς ελέγχους σε όλες τις νέες οικοδομές, μετρό που θα συνδυαστεί με τις αλλαγές που ετοιμάζονται στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Μόνο που αυτή η ρύθμιση δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του χρόνου, καθώς θα περάσει από κύκλο διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
-σχεδιάζεται, όπως είχε γράψει η «Α.τ.Κ.» να θεσμοθετηθεί το σώμα των ορκωτών μηχανικών, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο κάθε νέας κατασκευής, τόσο στη φάση της ανέγερσής της όσο και μετά την ολοκλήρωσή της.

Μέχρι να προχωρήσουν όμως οι αλλαγές αυτές για τις οποίες γίνονται συζητήσεις εδώ και χρόνια (δεν είναι καινούρια ιδέα) «πέρασε» με το νόμο για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων και των άλλων βοηθητικών χώρων διάταξη που προβλέπει τον υποχρεωτικό δειγματοληπτικό έλεγχο των οικοδομών ένα χρόνο μετά τη σύνδεσή τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Το αξιοσημείωτο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τους ελέγχους αυτούς θα διενεργούν οι Ελεγκτές Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι θα ελέγχεται όχι μόνον αν υπήρξαν προσθήκες μετά την αποπεράτωση της οικοδομής, αλλά και κατά τη φάση της κατασκευής. Που σημαίνει ότι ενδέχεται να αναζητώνται ευθύνες και από τους μηχανικούς που υπογράφουν τις υπεύθυνες δηλώσεις.

Οπου διαπιστώνονται παραβάσεις οι ιδιοκτήτες των οικοδομών αντιμετωπίζουν:

Τη διακοπή της σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ τουλάχιστον για όσο διάστημα υφίστανται οι αυθαίρετες προσθήκες –που η αφαίρεσή τους μπορεί να οδηγεί σε εκτεταμένες ανακατασκευές.

Την επιβολή προστίμου ανέγερσης (που θα αντιστοιχεί με το 30% της αξίας του επιπλέον χώρου με βάση την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο) και την επιβολή προστίμου διατήρησης (για κάθε έτος διατήρησης των αυθαιρεσιών και το οποίο αντιστοιχεί με το 5% του προστίμου διατήρησης).

Επίσης οι μηχανικοί που θα διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε παραβιάσεις των όρων έκδοσης της οικοδομικής άδειας αντιμετωπίζουν ποινές που φτάνουν μέχρι και την αναστολή της επαγγελματικής τους άδειας.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται και για οικοδομές που ήδη κατασκευάζονται. Αυτοί οι έλεγχοι θα διενεργούνται από τις πολεοδομίες -όλα αυτά θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2011, καθώς μέχρι τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος θα περιμένει όλους τους ιδιοκτήτες παλαιών, αλλά και νέων οικοδομών να ενταχθούν στη ρύθμιση των βοηθητικών χώρων σύμφωνα με το νόμο που ήδη ισχύει από τις 28 Απριλίου.

Και με το παλιό νομοθετικό καθεστώς προβλεπόταν δειγματοληπτικός έλεγχος των οικοδομών που ηλεκτροδοτούνται μετά την αποπεράτωσή τους με μόνο απαραίτητο στοιχείο την υπεύθυνη δήλωση εκ μέρους του ιδιοκτήτη και του μηχανικού ότι όλα εκτελέστηκαν βάσει των προβλεπομένων από την άδεια και τις μελέτες που εκπονήθηκαν. Μόνο που οι πολεοδομίες επικαλούμενες έλλειψη προσωπικού δεν έκαναν ποτέ αυτές τις δειγματοληπτικές αυτοψίες. Αν ο νόμος εφαρμοστεί αυτή τη φορά (το μεγάλο τελικά πρόβλημα της χώρας είναι, όπως
αποδεικνύεται, όχι η απουσία νόμων, αλλά η αδυναμία εφαρμογής τους) τότε αυτό σημαίνει ότι οι πολεοδομίες στο τέλος κάθε χρόνου θα δίνουν αναφορά για τον αριθμό των οικοδομών που ήλεγξαν.

Πάντως το μεγάλο πρόβλημα με τις παραβιάσεις των όρων δόμησης καταγράφεται στις οικοδομές που κατασκευάζονται στις περιοχές με υψηλές αξίες γης, όπως είναι αυτές στα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων.

Οι παραβάσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε αυθαίρετες μετατροπές βοηθητικών χώρων σε χώρους κύριας χρήσης, αλλά επεκτείνονται και σε προσθήκες. Προσθήκες οι οποίες «μεταμορφώνουν» τα δυάρια και τριάρια στις οικοδομικές άδειες σε τεσσάρια, πεντάρια και ακόμα μεγαλύτερα κτίρια. Η μεγαλύτερη παράβαση, όπως διαπιστώνεται, αφορά κυρίως στην κατασκευή δεύτερων υπογείων σε οικόπεδα με κλίση. Αυτές οι παραβάσεις έχουν γίνει «καθεστώς» κυρίως σε νησιά των Κυκλάδων όπου οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Μάλιστα περιπτώσεις αυτού του είδους έφτασαν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας απόφαση του οποίου θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και την κατασκευή του πρώτου υπογείου όταν αυτό δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης. Ο νόμος δίδει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να κατασκευάζουν υπόγειο ίσο με το 20% του συντελεστή δόμησης υπό την προϋπόθεση ότι η χρήση του περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αποθήκη. Κάτι που σπανίως τηρείται αφού το 90% εκτιμάται ότι αποτελεί είτε προέκταση της κύριας κατοικίας είτε μια
ανεξάρτητη γκαρσονιέρα ή ένα μικρό διαμέρισμα.

Πολλοί ιδιοκτήτες οικοπέδων τα οποία έχουν κλίση δε σταματούν στην κατασκευή ενός μόνον υπογείου, αλλά προχωρούν και σε δεύτερο το οποίο θεωρητικά πρέπει να προσμετράται στο συντελεστή δόμησης. Ομως, επειδή κανένας μέχρι τώρα δεν ελέγχει πού και τι κατασκευάζεται και το δεύτερο υπόγειο δημιουργείται καθ’ υπέρβασιν του συντελεστή δόμησης. Το αποτέλεσμα είναι μια κατασκευή 60 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, να καταλήγει σε μια υπερπολυτελή βίλα των 200 και 300 τετραγωνικών μέτρων. Σε ορισμένες
περιπτώσεις εκτός από τα υπόγεια με κλίση χώροι κύριας χρήσης «εξασφαλίζονται» και από τα γκαράζ ή ακόμα και από τις… υδατοδεξαμενές!

Πρόχειρες εκτιμήσεις θέλουν τουλάχιστον τις μισές κατασκευές σε οικόπεδα με κλίση στις νησιωτικές περιοχές της χώρας να έχουν αυτή τη μορφή. Να εμφανίζονται, δηλαδή, ως δυάρια στις άδειες και να αποτελούν «πεντάστερο» εξοχικό. Φυσικά τα περισσότερα συμπληρώνουν την πολυτελή τους εικόνα και με μια πισίνα.

Περιπτώσεις αυτού του είδους είχε προ ημερών καταγγείλει ο νομάρχης Κυκλάδων κ. Μπάιλας με αφορμή τον έλεγχο για διαφθορά υπαλλήλων που διενήργησαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στην Πολεοδομία της Σύρου.
===========================================

http://www.epsp-kritis.gr/index.php
============================================
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι ήταν τα παπαγαλάκια τότε και ποιοι είναι τώρα .
Οι ίδιοι εκτός από αυτούς που τα κονόμησαν και είναι συνταξιούχοι κι αυτούς που τώρα είναι βολεμένοι.

Καταργούνται τα αποκλειστικά δικαιώματα. Δημιουργείται φορέας διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς
Ετσι θα μετατραπεί η ΔΕΗ σε... ΡΑΗ
Η αγορά ενέργειας απελευθερώνεται στις 19 Φεβρουαρίου 2001
ΣΠΥΡΟΣ ΚΤΕΝΑΣ | Κυριακή 5 Ιουλίου 1998

ΡΙΖΙΚΕΣ αλλαγές στον ενεργειακό τομέα με την παραχώρηση σε ιδιώτες του δικαιώματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει το νομοσχέδιο που ετοίμασαν οι εταιρείες παροχής οικονομικών συμβουλών National Economic Research Associates και Cameron mcKenna, καθώς και το νομικό γραφείο Κυριακίδη - Γεωργόπουλου, και το οποίο παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Ανάπτυξης κυρία Βάσω Παπανδρέου. Το νομοσχέδιο ανατέθηκε, τέλος του 1996, στις εν λογω εταιρείες από το υπουργείο Ανάπτυξης, εν όψει της (υποχρεωτικής) απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η οποία θα αρχίσει στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2001.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό, ο νέος ενεργειακός χάρτης της χώρας διαμορφώνεται ως εξής:

* Ο βασικός «πυρήνας» γύρω από τον οποίο θα λειτουργήσει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρισμού ­ η ΡΑΗ ­, που θα έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, και η οποία, ωστόσο, θα εποπτεύεται από τον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης. Η ΡΑΗ θα αποτελείται από επτά μέλη, που, σύμφωνα με το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου, «θα πρέπει να διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους ικανότητα και εμπειρία», και τα οποία θα έχουν πενταετή θητεία. Τα μέλη της ΡΑΗ θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί, είναι αποκλειστικής απασχόλησης και η άσκηση αυτής της δραστηριότητας είναι ασυμβίβαστη με οποιαδήποτε άλλη άμισθη, ή έμμισθη, υπηρεσία.

Η ΡΑΗ από την ψήφιση του νόμου θα έχει την ευθύνη της ικανοποίησης του συνόλου των εύλογων αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Εκτός αυτού, πρώτον, θα ελέγχει κατά πόσον ο κάτοχος αδείας μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (που βεβαίως δεν θα είναι μόνο η ΔΕΗ) μπορεί να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες για τις οποίες του χορηγήθηκε η άδεια. Δεύτερον, θα προάγει τον υγιή ανταγωνισμό στους τομείς της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Τρίτον, θα προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών, οι οποίοι προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από τους κατόχους αδείας ως προς τις τιμές, την ασφαλή και ομαλή τροφοδοσία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τέταρτον, θα προάγει τη χρήση αποδοτικών και οικονομικών μεθόδων και πρακτικών από τους κατόχους αδείας παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης την αποδοτική και οικονομική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Πέμπτον, θα συνυπολογίζει το κόστος που αναλαμβάνουν οι κάτοχοι αδείας για την έρευνα, την ανάπτυξη και τη χρήση νέων τεχνικών μεθόδων και διαδικασιών από αυτούς, ή για λογαριασμό τους. Εκτον, θα λαμβάνει μέτρα προστασίας του κοινού από κινδύνους που ανακύπτουν από την παραγωγή, μεταφορά, διανομή ή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Εβδομον, θα μεριμνά για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας όσων απασχολούνται στην παραγωγή, στη μεταφορά, στη διανομή ή στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πραγματικότητα, η ΡΑΗ θα είναι μια πανίσχυρη αρχή, η οποία θα ελέγχει όσους εμπλέκονται στο ενεργειακό κύκλωμα, καθώς, επίσης, και όσους έχουν λάβει σχετικές άδειες παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά δε την εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων παράβασης της νομοθεσίας, η ΡΑΗ θα μπορεί να απευθύνει συστάσεις προς οποιονδήποτε ελεγχόμενο, να επιβάλλει πρόστιμα, είτε να περιορίζει είτε να ανακαλεί την άδεια.

* Η σημαντικότερη καινοτομία που εισάγει το νομοσχέδιο είναι η δραστηριοποίηση των ιδιωτών στην παραγωγή, στη μεταφορά και στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στη ΡΑΗ, προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να έχει καθορισθεί ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, η τοποθεσία, το δυναμικό παραγωγής του και η χρησιμοποιούμενη καύσιμη ύλη. Κάθε φορά, μάλιστα, που ο κάτοχος αδείας προβαίνει στην τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος σταθμού ηλεκτροπαραγωγής υποχρεούται να ζητεί από τη ΡΑΗ την επέκταση της αδείας. Στα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με την ηπειρωτική Ελλάδα, οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χορηγούνται μόνο στους αυτοπαραγωγούς, στους παραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειδικές διατάξεις ισχύουν για ιδιώτες που θα ήθελαν να λάβουν άδεια παραγωγής για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ισχύος ως 20 κιλοβάτ, για εφεδρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ισχύος ως 150 κιλοβάτ, για εφεδρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ισχύος ως 400 κιλοβάτ, που εγκαθίστανται σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες, για πειραματικούς ή ερευνητικούς σταθμούς, που εγκαθίστανται από εκπαιδευτικούς σταθμούς, για σταθμούς που εγκαθίστανται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κατανοεί, λοιπόν, κανείς ότι το νέο νομοσχέδιο ανοίγει τις πόρτες της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλούς φορείς, οργανισμούς και εταιρείες. Ετσι, δεν αποκλείεται να εμφανισθούν κοινά επιχειρηματικά σχήματα, που θα γίνουν από ισχυρούς ενεργοβόρους βιομηχανικούς ομίλους, και τα οποία μεμονωμένα ή από κοινού θα μπορούν να λάβουν άδεια λειτουργίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτοχρόνως, θεωρείται βέβαιο ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα λάβουν και οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα θελήσουν να αναπτύξουν κάποιο υδροηλεκτρικό έργο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάει κανείς το γεγονός ότι δήμοι της χώρας είχαν αναπτύξει παρόμοια δραστηριότητα πριν από την ίδρυση της ΔΕΗ. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και τώρα. Αλλωστε, κάποιοι οργανισμοί έχουν δείξει συγκεκριμένο ενδιαφέρον.

* Ενδιαφέρον εμφανίζουν τα άρθρα 13 και 25 του νομοσχεδίου, τα οποία ρυθμίζουν τα θέματα της σύστασης Διαχειριστού του Συστήματος Μεταφοράς και της χορήγησης Αδείας Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Συστήματος Μεταφοράς (αυτή το δημιούργησε, και ασφαλώς σε αυτήν ανήκει) και υποχρεούται να λάβει Αδεια Μεταφοράς από τη ΡΑΗ για παροχή υπηρεσιών στον Διαχειριστή Μεταφοράς. Κανένα άλλο πρόσωπο ­ πέραν της ΔΕΗ ­ δεν δικαιούται να έχει στην κυριότητά του γραμμή, ή σύστημα, ή διασύνδεση μεταφοράς. Για τον σκοπό αυτό, προτείνεται η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού ΑΕ, η οποία θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και η οποία θα εποπτεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης. Η ΔΕΗ υποχρεούται να παραχωρήσει έναντι ανταλλάγματος στον Διαχειριστή Μεταφοράς τη χρήση του δικού της δικτύου, συμπεριλαμβανομένων όλων των ηλεκτρολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων ελέγχου και κατανομής φορτίου, τα οποία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Διαχειριστή Μεταφοράς.
Αύξηση 3% στα τιμολόγια

Αυξήσεις 3% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ισχύουν από τις 15 Ιουλίου 1998. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Ανάπτυξης κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία εξήγησε ότι η κυβερνητική αυτή απόφαση που ελήφθη προ διμήνου αφορά μόνον τη ΔΕΗ, ενώ στα τιμολόγια των υπολοίπων ΔΕΚΟ δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση μέσα στο 1998.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, η υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παρουσίασε και τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της εθνικής πολιτικής στον χώρο της ενέργειας. Οι στόχοι αυτοί θα αποτελέσουν τη βάση για την κατάρτιση της Λευκής Βίβλου για την Ενέργεια, η οποία θα γίνει από αρμόδιο διυπουργικό όργανο. Στη Λευκή Βίβλο για την Ενέργεια, η οποία θα είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους, θα διατυπωθούν οι ποσοτικοί στόχοι στον τομέα της ενέργειας και το αναλυτικό πρόγραμμα δράσης προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυρία Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι ανατέθηκε σε αρμόδια επιτροπή η μελέτη για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των εργαζομένων της ΔΕΗ.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=100976&dt=05/07/1998#ixzz1Yhv3qtpV
=======================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: