Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Εχουν γίνει επιλογές που καταστρέφουν αντί να δημιουργούν αξία,Σε ιδιώτες δέκα μονάδες της ΔΕΗ.Σας καλούμε σε αφύπνιση - εγρήγορση και σε επικοινωνία

ΔΝΤ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΤΟ «ΣΠΑΣΙΜΟ» ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Σε ιδιώτες δέκα μονάδες της ΔΕΗ
Πωλητήριο σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση σε περίπου δέκα μονάδες της ΔΕΗ, λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές, ακολουθώντας το ιταλικό μοντέλο, κάτω από την πίεση των δημοσιονομικών αναγκών αλλά και των Βρυξελλών που ζητούν επιτακτικά πλέον να ανοίξει και στην πράξη η θεωρητικά μόνο απελευθερωμένη από το 2001 ελληνική αγορά.
Το σενάριο που συζητείται στο κυβερνητικό επιτελείο και αναμένεται να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις, πιθανώς την άλλη εβδομάδα, μοιάζει αρκετά με το μοντέλο που ακολούθησε η Ιταλία στις αρχές του 2000, όταν πουλήθηκε περίπου το 30% της παραγωγικής δυναμικότητας της Εnel (ιταλικής ΔΕΗ), για να ανοίξει στην ουσία η ενεργειακή αγορά της γείτονος.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης βρίσκεται η πώληση, μέσω δύο διαγωνισμών, 5-6 μονάδων λιγνίτη (1.500-2.000 από τα συνολικά 5.300 ΜW της σημερινής λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ) και 4-5 υδροηλεκτρικών σταθμών (1.000 ΜW), χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν το πακέτο περιλαμβάνει και ορυχεία.
Χωρίς την πώληση σε ιδιώτες μονάδων παραγωγής «φθηνής» ενέργειας, και για όσο καιρό η ΔΕΗ θα συνεχίζει να διατηρεί το μονοπώλιο σε αυτές τις τεχνολογίες, όπως τα υδροηλεκτρικά και τα λιγνιτικά, θα μπορεί να συντηρεί χαμηλά τα κόστη της, ακόμη και να χειραγωγεί την αγορά, είναι το μήνυμα που μετέφερε η «τρόικα» στην ελληνική κυβέρνηση. Και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι προ ημερών κατατέθηκε στη ΡΑΕ, με κοινοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κομισιόν, σχετική καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο Διαχειριστής του Συστήματος, δηλαδή ο ΔΕΣΜΗΕ (κατά 49% ελέγχεται από τη ΔΕΗ και κατά 51% από το Δημόσιο), δήλωνε καθ΄ όλο το 2009 ότι λειτουργούσαν και παρήγαγαν «φθηνή» υδροηλεκτρική ενέργεια πολύ περισσότερες μονάδες της ΔΕΗ απ΄ ό,τι στην πραγματικότητα. Εμφάνιζε, δηλαδή, «φουσκωμένη» την παραγωγή των υδροηλεκτρικών, προκειμένου η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού να διατηρείται χαμηλά, προς όφελος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.
«Δεν ενδιαφέρονται για στρατηγικό επενδυτή»
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο που μέχρι πριν από λίγους μήνες έμοιαζε αδιανόητο για τη ΔΕΗ- πώληση μονάδων της σε ιδιώτες- τώρα φαίνεται να ωριμάζει ως ιδέα σε ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με εν δυνάμει επενδυτές για να βολιδοσκοπήσουν το ενδιαφέρον τους. Συζητήσεις έχουν γίνει ανάμεσα στους υπουργούς Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, Οικονομικών Γιώργο Παπακωσταντίνου και Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, με τους επικεφαλής της ιταλικής Εdison (το 50% της οποίας ελέγχεται από τη γαλλική ΕDF), τον συνέταιρό τους στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (δραστηριοποιούνται μέσω της Εlpedison), τον επίσης γαλλικό όμιλο Gaz De France Suez, κ.ά.
Βέβαια, διαγωνισμοί τέτοιου είδους θέλουν χρόνο για να ετοιμαστούν, το προς πώληση πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει και λιγνιτωρυχεία, και σε κάθε περίπτωση έχει σημασία να μην ωφεληθούν μόνον οι ξένοι επενδυτές αγοράζοντας πάγια σε χαμηλές τιμές, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο.
Πώς εξυγιάνθηκε η Εnel στην Ιταλία
Το μοντέλο που συζητούν όλο και πιο έντονα κυβερνητικά στελέχη είναι το ιταλικό. Μεταβιβάζοντας σε ιδιώτες το 30% της παραγωγής της, η Εnel αποκόμισε σημαντικά έσοδα αξιοποιώντας τα για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, καθώς δεν διέθετε τα κεφάλαια για να το κάνει μόνη της. Επίσης, η Εnel με τα κεφάλαια που αποκόμισε πραγματοποίησε επενδύσεις σε Βουλγαρία, Τσεχία, Ρωσία.
Το σενάριο που αναμένεται να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις, πιθανώς την άλλη εβδομάδα, μοιάζει αρκετά με το μοντέλο που ακολούθησε η Ιταλία στις αρχές του 2000
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4576017
==========================================
ΕΜΠΟΡΙΑ-ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ !!!
Τρίτη, 18 Μάιος 2010
Η εκχώρηση λειτουργιών του Call Center στη Media tel έναντι 165.000 ευρώ για 6 μήνες, μας βρίσκει όχι μόνο αντίθετους, αγανακτισμένους αλλά και οργισμένους, για τους εξής λόγους :
Γιατί Είμαστε αντίθετοι με παραχώρηση εργασιών της ΔΕΗ σε τρίτους.
Γιατί Είχαμε συναντηθεί εγκαίρως με τον αναπληρωτή Δ/ντα Σύμβουλο κύριο Μπαράτση και εκφράσαμε τις διαφορετικές μας απόψεις, σχηματίζοντας την εντύπωση ότι συμφώνησε. Δυστυχώς, όμως, εκ των υστέρων όπως φαίνεται άλλαξε γνώμη!!!
Γιατί Θεωρούμε ότι κατασπαταλείται το Δημόσιο χρήμα για δευτερεύουσες προτεραιότητες, όταν μάλιστα στην περίπτωσή μας πρόκειται για ενημέρωση - αυτή που υπάρχει και στο internet - ενώ έχουμε ανάγκες από ουσιαστική εξυπηρέτηση του πελάτη έστω και τηλεφωνικά.
Γιατί Με αυτά τα χρήματα μπορούσαμε να προσλάβουμε προσωπικό έστω και οκτάμηνα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού και να μην ευτελίζεται η επιχείρηση με ατελείωτες ουρές πελατών και να δυσανασχετεί ο πελάτης.
Γιατί Με αυτά τα χρήματα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τους διαλυμένους Η/Υ, τα σπασμένα γραφεία και καρέκλες και όχι σήμερα να συνεχίζουμε την ίδια τακτική με τους προηγούμενους, δηλαδή δουλειές σε τρίτους.
Σήμερα Όσο ποτέ άλλοτε περιμέναμε να υπάρξει μια αντίστροφη πορεία ενάντια στη διάλυση της Εμπορίας
Σήμερα Περιμέναμε από τον αρμόδιο της Εμπορίας να αναλογιστεί το - πολιτικό κόστος που καταγράφεται καθημερινά σε βάρος της ΔΕΗ εξ'αιτίας της αβελτηρίας και της καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενοι.
Σήμερα Ο εργαζόμενος εξοργίζεται περισσότερο γιατί βλέπει τα ίδια πρόσωπα της προηγούμενης περιόδου να συνεχίζουν το «θεάρεστο» έργο τους, να διαλύουν τη ΔΕΗ και να ξεπουλάνε τις λειτουργίες της σε ιδιώτες.
Σήμερα Συνεχίζεται η ανανέωση συμβάσεων σε αργόσχολους συμβούλους και συνταξιούχους της ΔΕΗ αδειάζοντας τον κορβανά της επιχείρησης, όπως συμβαίνει και στην πολυπαθούσα Εμπορία.
Σήμερα Λέμε ΟΧΙ και κηρύττουμε διαρκή αγώνα για τη σωτηρία της ΔΕΗ από αλλότριες δυνάμεις που περιφέρονται εντός και εκτός ΔΕΗ.
Σας καλούμε σε αφύπνιση - εγρήγορση και σε επικοινωνία με την ΕΔΟΠ/ΔΕΗ.
ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΑΙΤΟΙ.
Σήμερα όπως χθες στο ίδιο έργο θεατές.




===========================================
* Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΔΠΑ) προκήρυξε την πρόσληψη 117 Τεχνικών Δικτύου και 41 Διοικητικών Υπαλλήλων για την ΑΤΤΙΚΗ-ΑΝΔΡΟ-ΑΙΓΙΝΑ-ΤΗΝΟ με σύμβαση ορισμένου χρόνου, 8μηνης διάρκειας.
Πληροφορίες - αιτήσεις: Αριστείδου 5-7 τηλ.: 2103287100
* 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 25/05 αρχίζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για το Νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού, που πλήττει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και ναρκοθετεί την αυτοτέλεια του Φορέα μας, αμφισβητώντας της περιουσία του.
Έκτακτο Δ.Σ. συγκαλεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την Παρασκευή 21-05-2010 μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με Κυβερνητικούς Παράγοντες και Υπουργούς για τα προβλήματα που θα προκληθούν από τις Αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις.
* Υπενθυμίζουμε σε όσους συνταξιοδοτούνται από 01-01-2010 και παίρνουν οριστική απόφαση Συνταξιοδότησης πρέπει με προσοχή να εξετάζουν τα στοιχεία και εάν διαφωνούν να καταθέσουν εντός τριμήνου ένσταση.
Επίσης να καταθέτουν αίτηση προς τη ΔΕΗ (Χ-30 ΔΑΝΠΟ) για την αποζημίωση του Ν.2112/20.

==========================================
Με γοργά βήματα η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό από το Κατάρ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ για την αδειοδότηση της μεγαλύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ισχύος 1.010

ΜW, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την κατάθεση της σχετικής αίτησης στη ΡΑΕ (23 Απριλίου) και η Αρχή εξέδωσε την Τρίτη την άδεια παραγωγής για τη μονάδα στην κοινοπραξία Αstakos Ρower Ρlan Concorctium, δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις παλαιότερα.

Η άδεια παραγωγής, ισχύος 30 ετών, αναφέρεται στη δημιουργία μονάδας συνδυασμένου κύκλου με υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (Liquid Ρetroleum Gas- LΡG) που θα εγκατασταθεί στη Ναυτιλιακή Περιοχή Πλατυγιαλίου του Δήμου Αστακού, έπειτα από συμφωνία με τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Α.Ε., που είναι και η ιδιοκτήτρια της έκτασης, μέτοχοι της οποίας είναι οι τράπεζες Αlpha Βank, Εμπορική και Πειραιώς. Το κείμενο μάλιστα αναφέρει ότι η κοινοπραξία έχει προσκομίσει από τις 7 Απριλίου στη ΡΑΕ επιστολή της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής Α.Ε., σύμφωνα με την οποία η εν λόγω εταιρεία εξετάζει αίτημα της Αstakos Ρower Ρlan Concorctium σχετικά με την πώληση στα αραβικά κεφάλαια των εν λόγω εκτάσεων.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ (μαζί με το σχετικό κόστος CΟ2), με το 70% να χρηματοδοτείται μέσω δανείου και το υπόλοιπο 30% να προέρχεται από ίδια κεφάλαια.

Το εν λόγω ποσό θα εισφερθεί από τους μετόχους της εταιρείας, που είναι οι εξής: Qatar Ρetroleum Ιnternational (23%), Qatar Εlectricity and Water Company (11%), Sabagh abd Κhoury SΑL (33%) και Rosebud Εnergie Deutschland (33%). Η ολοκλήρωση των εργασιών και η έναρξη λειτουργίας της μονάδας προβλέπεται το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ενώ η αναμενόμενη διάρκεια ζωής της αναμένεται να υπερβεί τα 25 χρόνια.
================================================
ΑΠΟΨΗ : Αμοιβές ανωτάτων στελεχών στις ΔΕΚΟ
Tου Χαραλαμπου Τσελεντη*


Το ερώτημα αν πρέπει να τεθεί πλαφόν στις αποδοχές των ανωτάτων στελεχών των εισηγμένων ΔΕΚΟ με συμμετοχή του κράτους άνω του 50% (Ν. 3833/2010) ενδείκνυται να απαντηθεί στο πλαίσιο τομεακών συγκριτικών μελετών.
Αποκαλυπτική είναι η σύγκριση της ΔΕΗ με 51% κρατική συμμετοχή (κύκλος εργασιών 6 δισ. ευρώ) με δύο ομοειδείς, π.χ. τη μεγαλύτερη γερμανική RWE (κύκλος εργασιών 48 δισ.) και τη μικρότερη αυστριακή Verbund (κύκλος εργασιών 3,5 δισ.), με μηδενική και 51% κρατική συμμετοχή, αντίστοιχα. Στις δύο εν λόγω εταιρείες, μεγάλο μέρος της αμοιβής των ανωτάτων στελεχών εξαρτάται από τον δείκτη «ετήσια οικονομική απόδοση επί επενδεδυμένων κεφαλαίων - ετήσιο κόστος κεφαλαίου» (δείκτης δημιουργίας αξίας).
Στη ΔΕΗ, ανώτατα στελέχη, ακόμα και μετά μια δεκαετία από το άνοιγμα της αγοράς και τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, μετακινούνται άμεσα και χωρίς τουλάχιστον να παρέλθει το προβλεπόμενο από τον νόμο χρονικό διάστημα, από και προς την ΡΑΕ και τον ΔΕΣΜΗΕ, που ρυθμίζουν την αγορά και εποπτεύουν την πρόσβαση στο δίκτυο των ανταγωνιζόμενων παραγωγών και της ΔΕΗ αντίστοιχα.

Εχουν γίνει επιλογές που καταστρέφουν αντί να δημιουργούν αξία, όπως:

- Διαχωρισμός βασικών επιχειρηματικών μονάδων με έντονα αλληλοεξαρτώμενες δραστηριότητες (λιγνίτης - παραγωγή), που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οδηγεί σε καταστροφή αξίας, ενώ η RWE τις συνένωσε δηλώνοντας ότι το κάνει για να αυξήσει την αξία.
- Συμμετοχή της ΔΕΗ σε έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), με αποτέλεσμα να αγοράζει ακριβά από την ημερήσια χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, και να πουλάει φτηνά στους καταναλωτές λόγω των χαμηλών, σε σχέση με το κόστος παραγωγής ενέργειας, από ΑΠΕ τιμολογίων.
- Προώθηση έργου αντικατάστασης των μετρητών συμβατικής τεχνολογίας, ενδεχομένως του συνόλου των 7,3 εκατομμυρίων καταναλωτών, οι οποίοι εκτός από τη διαχείριση της ζήτησης διευκολύνουν και την εναλλαγή προμηθευτών και τη μετατροπή των δικτύων σε ευφυή, ώστε να διευκολύνεται η σύνδεση των ΑΠΕ με τα δίκτυα. Eπιδοτεί έτσι τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι τελικά θα πρέπει να αποσπάσουν από τη ΔΕΗ κομμάτι της τάξεως τουλάχιστον 30%, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ε.Ε.
Διαπιστώνεται λοιπόν ότι το 2001, κατά τη διαδικασία ορισμού των αμοιβών των ανωτάτων στελεχών, χρησιμοποιήθηκε κυρίως ο μιμητικός μηχανισμός, αφού η κατά 40% υψηλότερη αμοιβή (συν μπόνους) σε σχέση με το Δημόσιο δεν συνδέθηκε με τον πιο πάνω δείκτη δημιουργίας αξίας. O μιμητικός μηχανισμός είναι μαζί με τον κατασταλτικό και τον κανονιστικό οι μηχανισμοί μέσω των οποίων επιτελούνται οι θεσμικές αλλαγές.
Χρησιμοποιείται όταν υπάρχει αβεβαιότητα λόγω ελλιπούς κατανόησης/εκλογίκευσης του νέου περιβάλλοντος, π.χ. οδηγίες της Ε.Ε., N. 3016/2002 που εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με ευρωπαϊκούς και διεθνείς κώδικες εταιρικής διακυβέρνησης και καθορίζει ως «πρώτιστη υποχρέωση των μελών του Δ.Σ. τη διαρκή ενίσχυση της οικονομικής αξίας της εταιρείας».

* Πρώην στέλεχος ΔΕΗ και μέλος δικτύου έρευνας θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης με έδρα τις Βρυξέλλες.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_22/05/2010__401925
============================================================
Δάνειο για φωτοβολταϊκά
Στη διευκόλυνση των ιδιοκτητών κατοικιών και διαμερισμάτων που ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες τους, προχωρά η Eurobank, μέσω της χορήγησης του «πράσινου δανείου κατοικίας», που αξιοποιεί και τα σχετικά μέτρα της πολιτείας, τα οποία προσφέρουν σημαντικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα. Το πλεονέκτημα του δανείου που χορηγεί η Eurobank έγκειται στο ότι ο πελάτης απαλλάσσεται από όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση των συστημάτων, από το πρώτο στάδιο της μελέτης, έως και την τελική υλοποίηση, χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος. Σήμερα, το δάνειο αυτό χορηγείται είτε με προσημείωση ακινήτου είτε με εκχώρηση της Σύμβασης που υπογράφει ο κάτοχος του Φ/Β Συστήματος με τη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι με το σχετικό πρόγραμμα της πολιτείας, οι ιδιοκτήτες θα παράγουν ενέργεια, που θα μεταπωλούν στη ΔΕΗ, σε μια ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή, με ετήσιο έσοδο έως και 7.500 ευρώ.
=============================================================
Κρεοπώλης δικαιώθηκε για βλάβες από διακοπή της ΔΕΗ
22 Μαϊου 2010, 11:07

Αν η απότομη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σάς προκαλέσει βλάβες, τότε η δημόσια επιχείρηση οφείλει να σας αποζημιώσει. Κρεοπώλης στην Καλλιθέα κατέθεσε αγωγή σε βάρος της ΔΕΗ καθώς μετά από απότομη διακοπή ρεύματος καταστράφηκαν όλα τα εξαρτήματα του ψυκτικού θαλάμου που είχε στο κρεοπωλείο του και δικαιώθηκε. Το Εφετείο της Αθήνας υποχρέωσε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να καταβάλει στον κρεοπώλη το ποσό των 2.058 ευρώ για την καταστροφή των εξαρτημάτων.
Ο επαγγελματίας διατηρεί το κατάστημά του στην Καλλιθέα και χρησιμοποιεί αποκλειστικά την ηλεκτρική ενέργεια της περιοχής ΔΕΗ Καλλιθέας. Οταν το κέντρο βλαβών της επιχείρησης ηλεκτρισμού ειδοποιήθηκε ότι υπάρχει διακοπή ρεύματος σε κεντρικό δρόμο της περιοχής, ο τεχνικός της εντόπισε το σημείο βλάβης του υπόγειου καλωδίου δίπλα στο κρεοπωλείο. Η βλάβη είχε αποτέλεσμα να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα δέκα με δεκαπέντε πολυκατοικίες στην ίδια οδό και οι υπάλληλοι της ΔΕΗ προκειμένου να την αποκαταστήσουν, πραγματοποίησαν αιφνίδια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την περιοχή. Λόγω της απότομης πτώσης της τάσης του ρεύματος καταστράφηκαν στο κατάστημα του ενάγοντος ολοσχερώς το μοτέρ και τα εξαρτήματα του ψυκτικού θαλάμου, καθώς και ο ηλεκτρικός πίνακας, παρ’ όλο που διέθετε ρελέ ασφαλείας.
Τα μηχανήματα αχρηστεύτηκαν, αλλά η ΔΕΗ υποστήριζε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την παροχή ρεύματος σε περιπτώσεις ανωμαλιών και δεν μπορεί να αποζημιώνει τους καταναλωτές για ζημιές που γίνονται λόγω ανωτέρας βίας. Αντίθετα, γείτονας του κρεοπώλη που κατέθεσε στο δικαστήριο υποστήριξε ότι άκουσε θόρυβο από τα κομπρεσέρ της ΔΕΗ και ταυτόχρονα ακούστηκε κάτι σαν έκρηξη, ενώ είδε καπνό να βγαίνει από το κρεοπωλείο. Το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την έφεση του κρεοπώλη (το πρωτοβάθμιο την είχε απορρίψει ως ουσιαστικά αβάσιμη), κρίνοντας ότι αποκλειστικά υπαίτια για τις βλάβες στο κρεοπωλείο είναι η ΔΕΗ, αφού «είναι κοινό σε όλους ότι η απότομη διακοπή του ρεύματος αναμφίβολα συνιστά ζημιογόνο κατάσταση».
======================================================
Οργιάζουν οι φήμες ότι η έδρα του δήμου Βοΐου άλλαξε λόγο Αιολικής Ενέργειας στο Σινιάτσικο ή Άσκιο .
Αιολική Ενέργεια
Είναι η ενέργεια του ανέμου, που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών της ατμόσφαιρας. Το συνολικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών της. Είναι γνωστό ότι η κάλυψη του 15% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας, που αντιστοιχεί σε 6,45 Τwh, το 2000 μπορεί να επιτευχθεί οικονομικά με την ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων.
Οι μηχανές με τις οποίες εκμεταλλευόμαστε την αιολική ενέργεια είναι οι ανεμογεννήτριες.
Υπάρχουν 2 είδη ανεμογεννητριών (δίπτερες, τρίπτερες). Τρίπτερες ανεμογεννήτριες με ρότορα μήκους μικρότερου των 10 μέτρων έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης ασθενούς αιολικού ανέμου (ευρύ φάσμα ταχυτήτων ανέμου) και κόστος κατασκευής και συντήρησης μικρό καθώς τα προβλήματα αντοχής και δυναμικής καταπόνησης μηχανικών μερών είναι περιορισμένα στις μηχανές αυτής της κατηγορίας.
Στις μηχανές μεγάλου μεγέθους επικρατούν οι δίπτερες, με κόστος κατασκευής και συντήρησης σαφώς μικρότερο, από αυτό των τριπτερύγων αντιστοίχου μεγέθους.

Η κατασκευή μηχανών της τάξεως Μεγαβάτ δεν κατάφερε να ενταχθεί στο οικονομικά και κατασκευαστικά βιώσιμο κατεστημένο. Η οικονομική υποστήριξη της κατασκευής μηχανών αυτής της κατηγορίας είναι πλέον εφικτή μόνο μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα.
=======================================================
«Θα υποστούμε το μεγαλύτερο πλήγμα απ΄ όλους»

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός και μεγάλη ανησυχία. Η πεποίθησή μου είναι ότι ο Νομός Κοζάνης πρόκειται να πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο νομό από την ύφεση που θα προκληθεί λόγω του προγράμματος σταθερότητας. Σε κανέναν άλλον νομό δεν υπάρχει στο σύνολο του γενικού πληθυσμού τόσο μεγάλος αριθμός εργαζομένων και συνταξιούχωνπου εξαρτώνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- που σε εμάς είναι η ΔΕΗ». Αυτό τονίζει ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γ. Δακής. «Είναι σαφές ότι αυτή η συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων και των απολαβώνδημιουργεί οξύτατο πρόβλημα. Υπολογίζουμε ότι το 30% των κατοίκων του νομού έχει άμεση εργασιακή εξάρτηση από τα χρήματα που πληρώνει η ΔΕΗ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η συρρίκνωση θα δημιουργήσει ένα ντόμινο ύφεσης σε οικονομία και επιχειρηματικότητα, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις είτε να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους είτε να μειώσουν το προσωπικό» συμπληρώνει. «Επίσης, υπάρχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που έχουν έμμεση εργασιακή σχέση με τη ΔΕΗ και αυτό θα δημιουργήσει ευρύτερη πίεση» τονίζει ο κ. Δακής.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=18&artId=333260&dt=22/05/2010#ixzz0ohaiR7Mo

Δεν υπάρχουν σχόλια: