Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Επίσης το προς πώληση πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει και λιγνιτωρυχεία

"Αρκετά έχει γίνει η Βουλή πτυελοδοχείο".
=======================================
Δυναμικές κινητοποιήσεις
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις ,με συλλαλητήρια και πορείες, θα προχωρήσει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της για τα ακούσματα περί επικείμενης μετοχοποίησης της ΔΕΗ ή πώλησης λιγνιτικών μονάδων.
Σύσσωμο το ΔΣ της Ομοσπονδίας έκανε σήμερα γνωστό με ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι αιτία πολέμου για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και δεν θα περάσουν.

=======================================
ΔΕΗ: Αναζητούνται επενδυτές για 10 μονάδεςΗ εξέλιξη αυτή αποτελεί μονόδρομο για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού
και περιλαμβάνεται στις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες υποδεικνύει η τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ
"Η" Online 25/5 12:29
Αγοραστές για 10 περίπου μονάδες της ΔΕΗ, λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές, αναζητά η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των δημοσιονομικών αναγκών αλλά και των Βρυξελλών που ζητούν επιτακτικά πλέον να ανοίξει και στην πράξη η θεωρητικά μόνο απελευθερωμένη από το 2001 ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα αν και το σενάριο δεν έχει ακόμη εξειδικευτεί, μάλλον αφορά στην πώληση, μέσω δύο διαγωνισμών, 5-6 μονάδων λιγνίτη (1.500-2.000 από τα συνολικά 5.300 ΜW της σημερινής λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ) και 4-5 υδροηλεκτρικών σταθμών (1.000 ΜW), ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν το πακέτο περιλαμβάνει και ορυχεία.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μονόδρομο για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού

και περιλαμβάνεται στις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες υποδεικνύει η τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ στις οποίες πρέπει άμεσα να προχωρήσει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, έχει διευκρινίσει ότι για όσο καιρό η ΔΕΗ θα συνεχίζει να διατηρεί το μονοπώλιο σε τεχνολογίες, όπως τα υδροηλεκτρικά και τα λιγνιτικά- τις κατεξοχήν δηλαδή φθηνές μορφές ενέργειας- θα μπορεί να συντηρεί χαμηλά τα κόστη της, ακόμη και να χειραγωγεί την αγορά, εμποδίζοντας την απελευθέρωσή της στην πράξη, κι ας έχει αυτό γίνει στη θεωρία, από το 2001.

Προβληματισμό ωστόσο στην κυβέρνηση δημιουργεί το γεγονός ότι διαγωνισμοί τέτοιου είδους είναι περίπλοκοι και θέλουν χρόνο για να ετοιμαστούν. Επίσης το προς πώληση πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει και λιγνιτωρυχεία, και σε κάθε περίπτωση έχει σημασία να μην ωφεληθούν μόνον οι ξένοι επενδυτές αγοράζοντας πάγια σε χαμηλές τιμές, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο.

==============================================

1 σχόλιο:

ergasia είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά?Τώρα που θα τα αγοράσουν,δεν θα έχουν πρόβλημα με το λιγνήτη οι ευρωπαίοι φίλοι μας?