Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων απο τη ΔΕΗ -φέρεται να συζητεί το υπουργείο Οικονομικών.

Αποστάσεις Μπιρμπίλη από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ των αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών συμπεριλαμβάνεται και η ΔΕΗ, επιβεβαίωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, διαχωρίζοντας ωστόσο τη θέση της από τα σενάρια που θέλουν τη μετοχοποίηση της επιχείρησης ή την πώληση μονάδων της.
«Μπορεί να υπάρχει ανάγκη αύξησης των εσόδων, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το αναπτυξιακό θέμα», επεσήμανε η υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους. Και πρόσθεσε ότι ο τομέας της ενέργειας πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση απ΄ ό,τι άλλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, γι΄ αυτό και το θέμα της ΔΕΗ, όπως και της ΔΕΠΑ, θα τεθεί σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Κατά την ίδια, προτεραιότητα είναι ο διαχωρισμός σε θυγατρικές των δικτύων μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ κατά την 3η Κοινοτική Οδηγία, θέμα για το οποίο στις 10 Ιουνίου θα συναντηθεί με τον αρμόδιο επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε.
Για τη διείσδυση των ΑΠΕ, η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι το υπουργείο έχει ως στόχο τα 5.000 ΜW από αιολικά πάρκα μέχρι το 2015, εκ των οποίων τα 1.000 ΜW θα είναι θαλάσσια (offshore). Σε σχεδόν έναν χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης των αναγκαίων μελετών και θα έχουν επιλεγεί οι κατάλληλοι θαλάσσιοι χώροι, ώστε να δημοπρατηθούν οι πρώτες περιοχές για offshore πάρκα, που θα έχουν το σχήμα του «πολύγωνου». «Σκεφτείτε ότι στον στόχο μας είναι συνολικά 4.000 ΜW offshore, και στη ΡΑΕ έχει ήδη κατατεθεί τριπλάσιος αριθμός αιτήσεων, ισχύος 16.000 ΜW», είπε χαρακτηριστικά. Διαγωνισμοί θα γίνουν και για πλωτές ανεμογεννήτριες (floating), γι΄ αυτό τον λόγο θα υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ που διαθέτει την τεχνογνωσία. Για το έργο στον Αστακό, εξέφρασε επιφύλαξη αναφορικά με τη χρήση καυσίμου LΡG, λέγοντας ότι είναι εύφλεκτο, γι΄ αυτό και, όπως είπε, η ΔΕΠΑ έχει παραγγείλει μελέτη σε ξένο οίκο, αναφορικά με την ασφάλεια της επένδυσης.
==========================================
Ζήτημα συγκυρίας η πορεία της ΔΕΗ

Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζει η κυβέρνηση σχετικά με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία έτσι κι αλλιώς λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της.

Τα διάφορα σενάρια, της μετοχοποίησης, της πώλησης θυγατρικών ή της πώλησης μονάδων, απασχολούν εξίσου την κυβέρνηση σύμφωνα με όσα είπε χτες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία επίσημη δέσμευση και με την επιφύλαξη για το κατά πόσο πρέπει η ΔΕΗ να πουλήσει σε περίοδο κερδοφορίας και τι όρους συνεπάγεται αυτό. Εκ των πραγμάτων, για την κυβέρνηση ζητούμενο είναι η καλύτερη συγκυρία για να προχωρήσει το έργο που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τις εντολές της Κομισιόν για την «απελευθέρωση» και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το επόμενο διάστημα η υπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου για να συζητήσουν το χειρισμό της υπόθεσης, ενώ στις 10 του Ιούνη θα συναντηθεί με τον αρμόδιο επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ.

Με συμμετοχή 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης από την πλευρά του κράτους, ισχυρή παρουσία αμερικανικών κεφαλαίων και πολλές συνεργασίες σε εξέλιξη ή υπό σχεδιασμό, με ξένες ενεργειακές εταιρείες - ακόμη και με μειοψηφική συμμετοχή - η ΔΕΗ έχει ήδη πάρει το δρόμο της αλλοίωσης του πραγματικού ποσοστού της κρατικής ιδιοκτησίας, από την περίοδο της προηγούμενης διοίκησής της. Ο νέος επικεφαλής της Α. Ζερβός, ηγετικό στέλεχος φορέων που αντιπροσωπεύουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις επιχειρήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί στην επιχείρηση. Σύντομα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το αναθεωρημένο επιχειρησιακό, αλλά και το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνει τη νέα μορφή της επιχείρησης, με «σπάσιμο» δραστηριοτήτων σε θυγατρικές εταιρείες και τις μεταβολές σε σχέση με τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς και διανομής.

Ειδικά για τα δίκτυα, το υπουργείο σύστησε προ ημερών δύο επιτροπές, για την ηλεκτρική ενέργεια και για το φυσικό αέριο, οι οποίες θα καταρτίσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις προσαρμογής της Ελλάδας στις τελευταίες οδηγίες της ΕΕ προκειμένου - όπως απαιτεί το ευρωπαϊκό ενεργειακό κεφάλαιο - να διαχωριστεί εντελώς η λειτουργία των δικτύων από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, αντίστοιχα (στις οποίες ανήκουν, φτιαγμένα με το υστέρημα του ελληνικού λαού), είτε με πώληση, είτε με ανεξάρτητες διαχειριστικές εταιρίες στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν και οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας ή εισαγωγείς φυσικού αερίου. Τα πορίσματα των επιτροπών αναμένονται τους επόμενους 3 - 4 μήνες. Εξάλλου και οι απαιτήσεις ΕΕ - ΔΝΤ εστιάζονται σε αυτή τη φάση στην προώθηση της «απελευθέρωσης» της αγοράς στο πλαίσιο του λεγόμενου «3ου πακέτου» της ΕΕ.

Το υπουργείο αναμένει επίσης τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για να αποφασίσει για τα τιμολόγια της ΔΕΗ μέχρι το Σεπτέμβρη, με κύριο στόχο τη μείωση των κατηγοριών που ξεπερνούν τα 30. Τα επόμενα ταξίδια της υπουργού θα είναι στη Ρωσία, για την υπογραφή συμφωνίας σχετικής με τον αγωγό «Σάουθ Στριμ» και στο Αζερμπαϊτζάν για ενδεχόμενη συμμετοχή του στον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας.
==========================================
Σενάρια ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ-ΔΕΠΑ
Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσονται οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, αφού το μοντέλο της περαιτέρω μετοχοποίησης «κολλά» στα χαμηλά έσοδα που θα απέφερε, λόγω της συγκυρίας στο Χ.Α. και την οικονομία.

Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσονται οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, αφού το μοντέλο της περαιτέρω μετοχοποίησης «κολλά» στα χαμηλά έσοδα που θα απέφερε, λόγω της συγκυρίας στο Χ.Α. και την οικονομία.

Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η μείωση του μεριδίου του Δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από το 51% αλλά στη δεδομένη χρονική στιγμή το Δημόσιο δεν θα είχε συμφέρον να το πράξει, αφού τα έσοδα θα ήταν περιορισμένα με βάση την αποτίμηση της ΔΕΗ στο ΧΑ. Η υπουργός διευκρίνισε ότι δεν συζητείται ούτε η είσοδος στρατηγικού επενδυτή και δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα απώλειας του 51%», αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί αν το φέρει ως εισήγηση στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπακωσταντίνου.

Μονάδες
Κατηγορηματική ήταν η υπουργός και ως προς την πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων απο τη ΔΕΗ -πιθανότητα που φέρεται να συζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Η υπουργός, υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και ότι αρμόδια για να αποφασίσει είναι η διοίκηση, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις της. Ετσι αυτό που προχωρεί για τη ΔΕΗ είναι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της , με το σπάσιμο της εταιρείας, σύμφωνα με την ευρωπαική οδηγία. Η σχετική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο 2011, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Για τα ΕΛΠΕ, όμως, η υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μία αναλογική μείωση του ποσοστού των μετοχών που έχουν οι δύο βασικοί μέτοχοι, το ελληνικό δημόσιο και ο όμιλος Λάτση, θα μπορούσε να προχωρήσει ενώ για τη ΔΕΠΑ ξεκαθάρισε ότι θα γίνει πλήρης απόσχιση του ΔΕΣΦΑ και για τη νέα ΔΕΠΑ θα μπορούσε να προχωρήσει είτε το μοντέλο του στρατηγικού επενδυτή είτε της μόχλευσης των μετοχών.

Μανταλένα Πίου

======================================
Δεν παίρνει θεραπεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Απόλυτα δικαιολογημένα ο λαός δεν (πρέπει να) πιστεύει λέξη από τις θλιβερές διακηρύξεις περί διαφάνειας και «φωτός» που σπεύδουν να μηρυκάσουν οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων κάθε φορά που βουλιάζουν στο βούρκο των σκανδάλων τους. Εκτός των άλλων, ο κυριότερος λόγος είναι ότι την ίδια στιγμή συνεχίζουν με μεγαλύτερη ορμή την πολιτική που παράγει τα σκάνδαλα. Μόνο ατυχή σύμπτωση δεν αποτελεί το γεγονός ότι την ημέρα που ο Τ. Μαντέλης ομολογούσε στη Βουλή ότι πήρε μίζα από τη «Ζήμενς», την ίδια μέρα το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσιζε να εντατικοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, βγάζοντας στο σφυρί ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΡΚΟ, καζίνα, λιμάνια, αεροδρόμια, τουριστικές εγκαταστάσεις, φιλέτα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου κ.ο.κ. Αραγε ποιον μπορούν να πείσουν ότι δε θα δοθούν νέες μίζες για το καινούριο φαγοπότι που ξεκινά, ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα αρνηθούν μια «χορηγία» από τις ενδιαφερόμενες πολυεθνικές κ.ο.κ.; Μπορεί να θεραπευτεί η διαφθορά και η σαπίλα του συστήματος όταν συνεχίζεται η πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της καταλήστευσης του παραγόμενου πλούτου από μια χούφτα μονοπωλίων; Η απάντηση στα ρητορικά αυτά ερωτήματα είναι μία: Δεν παίρνει «εξυγίανση» και θεραπεία η σαπίλα του καπιταλισμού. Μόνο ρήξη και ανατροπή.
=============================================
Εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις
Το πρόγραμμα αφορά σχεδόν όλους τους κλάδους
Στάση αναμονής για τις τράπεζες
Σωτηρης Νικας

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κατά τη διάρκεια του άτυπου υπουργικού συμβουλίου. Εκτός από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά και την είσοδο ιδιωτών επενδυτών σε όλο το φάσμα των δημόσιων επιχειρήσεων αλλά και των υποδομών της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, εταιρείες ύδρευσης, ακίνητα). Για τον τραπεζικό κλάδο φαίνεται προς το παρόν ότι η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, έως ότου βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές.

Χθες, το υπουργικό συμβούλιο δεν έλαβε καμία σχετική απόφαση. Αντιθέτως, το ζήτημα παραπέμφθηκε σε διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Ενέργειας, Υποδομών και Πολιτισμού. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν οι θέσεις κάθε υπουργού αναφορικά με τις δικής του αρμοδιότητας αποκρατικοποιήσεις και στη συνέχεια -ίσως και την επόμενη εβδομάδα- θα συγκληθεί εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο για να συγκεκριμενοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης με τους ιδιώτες και όχι στην πώληση των επιχειρήσεων και των υποδομών που θα επιλέξει να αποκρατικοποιήσει.

Με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης αναμένεται να αξιοποιηθούν τα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια, στα οποία οι επενδυτές θα αναλαμβάνουν να κάνουν επενδύσεις και να τα διαχειρίζονται. Επίσης, η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, με την ταυτόχρονη διάθεση και ποσοστού των επιχειρήσεων αυτών στους ιδιώτες. Για τη ΔΕΗ, εξετάζεται η πώληση μονάδων της επιχείρησης. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η επιτάχυνση των διαδικασιών της αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ με την πώληση πλειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτη. Παράλληλα, βέβαιη είναι και η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου από τα καζίνο, αλλά και η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η αξιοποίηση των ακινήτων του ΟΣΕ, ύστερα από την εφαρμογή (έως τα τέλη του Ιουνίου) του προγράμματος αναδιάρθρωσης του οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει νομοθετικές ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα «καθαρίζουν» γρήγορα τα ακίνητα από πολεοδομικές και δικαστικές διαδικασίες, για να μπορούν μετά να αξιοποιηθούν από τους ιδιώτες. Πέραν αυτών, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι θα δοθεί προς διαβούλευση σύντομα το νομοσχέδιο για τα τυχερά και τεχνικά παιχνίδια, καθώς και για το διαδικτυακό Στοίχημα. Η κυβέρνηση αναμένει φέτος έσοδα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ -ίσως και πάνω από 1 δισ. ευρώ- από την επέκταση των αδειών του ΟΠΑΠ, το διαδικτυακό Στοίχημα και τα «φρουτάκια» και Βιντεολότο.
===================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: