Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ησυχάστε, η ΔΕΗ δεν πωλείται (προς το παρόν)

Ησυχάστε, η ΔΕΗ δεν πωλείται (προς το παρόν)
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ
Παρά τη φιλολογία περί περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ, πώλησης μονάδων της σε ιδιώτες και αποκρατικοποίησης άλλων ενεργειακών ΔΕΚΟ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δηλώνει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα। Μιλώντας με τους δημοσιογράφους, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη παρατήρησε ότι στο προχθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ που υπάγονται στο υπουργείο। Σύμφωνα με την ίδια, άποψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι κατ' αρχήν θα πρέπει να ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων ΔΕΚΟ έναντι των ζημιογόνων. Ειδικότερα για τη ΔΕΗ, είπε ότι η όποια σκέψη για περαιτέρω μετοχοποίηση ή πώληση μονάδων θα πρέπει να γίνει μετά τον Μάρτιο του 2011, όταν δηλαδή θα ισχύσει το «τρίτο ενεργειακό πακέτο» της Ε.Ε., το οποίο επιβάλλει νέους κανόνες στην ενεργειακή αγορά. Επιπλέον, το υπουργείο εκτιμά ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αφού η αποτίμησή της στο Χρηματιστήριο είναι πολύ χαμηλή.


Οι επόμενες κινήσεις
Με δεδομένο ωστόσο ότι η σχετική οδηγία προβλέπει οργανική απόσπαση από τη ΔΕΗ για τη δραστηριότητα της μεταφοράς ηλεκτρικού (γραμμές μεταφοράς και άλλες υποδομές υπερυψηλής τάσης), η κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά όλα τα εναλλακτικά σενάρια που επιτρέπει η οδηγία προκειμένου να εφαρμόσει το πλέον αποδοτικό για την επιχείρηση και τους καταναλωτές. Πάντως, για τις επόμενες κινήσεις στα θέματα αυτά, η υπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ανάπτυξη ανανεώσιμων
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, το υπουργείο εκτιμά ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε προχθές θα δώσει σημαντική ώθηση. Ετσι, εκτιμά ότι το 2015 οι εγκατεστημένες μονάδες θα έχουν ισχύ περίπου 5.000 μεγαβάτ (σήμερα περίπου 1.400 μεγαβάτ), από τα οποία τα 1.000 θα αφορούν υπεράκτια (θαλάσσια) αιολικά πάρκα. Για τη διευκόλυνση της κατασκευής τους, το υπουργείο προετοιμάζει τη σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα προσδιορίζει με ακρίβεια τις περιοχές εγκατάστασης. Αυτή θα ολοκληρωθεί σε περίπου 12 μήνες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει προκήρυξη διαγωνισμών. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποφασιστεί σε τι ακριβώς θα διαγωνιστούν οι ενδιαφερόμενοι, αν δηλαδή θα είναι η τιμή της παραγόμενης ενέργειας ή το μίσθωμα που θα καταβάλλεται στο Δημόσιο. Την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών και γενικότερα την ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά το υπουργείο τη συνδυάζει με τη δημιουργία υποβρύχιων δικτύων που θα συνδέουν τα μεγαλύτερα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΕΣΜΗΕ συντάσσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου υποβρύχιων διασυνδέσων στο Αιγαίο.
Τέλος, η κ. Μπιρμπίλη απέκλεισε κάθε σκέψη για ηλεκτροδότηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία, αν και έχει γίνει σχετική πρόταση από τη γείτονα. *

==================================
Φθινοπωρινό ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ Εως και 110% θα αυξηθεί σε βάθος 3ετίας το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν και μειώσεις σε ειδικές κατηγορίες τιμολογίων (π.χ. εμπορικά) προκειμένου η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των ιδιωτών εμπόρων
Φθινοπωρινό ηλεκτροσόκ με αυξήσεις στα τιμολόγια που θα αγγίξουν το 30% επιφυλάσσει η ΔΕΗ για τους καταναλωτές. Ανοίγει έτσι η... αυλαία της εφαρμογής της νέας τιμολογιακής πολιτικής της, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατίμηση σταδιακά των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος σωρευτικά έως 110% σε βάθος τριετίας. Προβλέπονται ταυτόχρονα και μειώσεις σε ειδικές κατηγορίες τιμολογίων π.χ. τα εμπορικά, προκειμένου η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό των ιδιωτών εμπόρων που της «κλέβουν» σημαντικούς πελάτες με το φθηνότερο ρεύμα που παρέχουν.
Την αύξηση των τιμολογίων κατά 30% από τον Σεπτέμβριο παραδέχθηκε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη Την αύξηση των τιμολογίων κατά 30% από τον Σεπτέμβριο παραδέχθηκε χθες η Επί του Περιβάλλοντος Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, προκειμένου όπως είπε να υπάρξουν λόγω ανταγωνισμού και μειώσεις σε άλλες κατηγορίες (π.χ. εμπορικά).Η υπουργός διευκρίνισε πως δεν έχει ακόμη στα χέρια της την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τα νέα τιμολόγια που έχει ζητήσει η ΔΕΗ (τα έχει ήδη παρουσιάσει το «Εθνος» σε αποκλειστικό δημοσίευμά του).Οχι στην πώλησηΗ κυρία Μπιρμπίλη απέκλεισε κατηγορηματικά να «πουληθεί η ΔΕΗ, μονάδες της» και να απολέσει το Δημόσιο το ποσοστό 51% που διαθέτει στο μετοχικό της κεφάλαιο, όπως επίμονα... προβλέπουν διάφορα δημοσιεύματα.Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, με το Χρηματιστήριο στα... κάτω του και εν όψει πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με την υπουργό.Η κυρία Μπιρμπίλη με το πνεύμα αυτό τοποθετήθηκε και κατά το προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο επιμένοντας ιδιαίτερα στη θέση ότι η ΔΕΗ σαφώς και ως κερδοφόρα επιχείρηση δεν θα πρέπει να συγχέεται με άλλες ελλειμματικές ΔΕΚΟ που βαίνουν προς αποκρατικοποίηση.Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της κυρίας Μπιρμπίλη ότι δεν έχει συνυπογράψει την απόφαση για την είσπραξη μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ του ΔΕΤΕ υπέρ τελωνειακών και προσέθεσε πως βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τον συνάδελφό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το θέμα. Υπονοώντας προφανώς ακόμη και την απάλειψή του από τα τιμολόγια ρεύματος.Οσον αφορά το τέλος υπέρ ΕΡΤ, η υπουργός είπε πως κάποιο ποσοστό από αυτό θα διατίθεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά πόσο ακριβώς δεν έχει καθοριστεί.Στη χθεσινή συνάντησή της με τους δημοσιογράφους η Τίνα Μπιρμπίλη ερωτώμενη για άλλα θέματα πληροφόρησε ότι:Προσλήψεις ΔΕΗ: Θα συνεχιστούν κανονικά οι προσλήψεις μέχρι να απορροφηθούν όλοι οι επιτυχόντες. Στη συνέχεια θα γίνει καταγραφή των κενών θέσεων, θα εξεταστούν τα σχετικά αιτήματα της διοίκησης της ΔΕΗ και θα υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις. Αγωγός φυσικού αερίου South Stream: Υπογράφεται στη Μόσχα στις 7 Ιουνίου παρουσία της Τίνας Μπιρμπίλη η συμφωνία για την ίδρυση της ελληνορωσικής εταιρείας. Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: Επίκειται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων. Επένδυση Αράβων στον Αστακό για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από LPG (υγροποιημένο πετρέλαιο):Η κυρία Μπιρμπίλη ζήτησε από τη ΔΕΠΑ να εκπονήσει μελέτη επικινδυνότητας, με βάση την οποία θα καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές της επένδυσης καθώς και τα μέτρα ασφαλείας.
Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας

=======================================

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ : Προαναγγελία Τακτικής Γενικής


Σύμφωνα με τον Κ.Ν. 2190/1920 όπως σήμερα ισχύει και το άρθρο 22 του Καταστατικού καλούνται οι Μέτοχοι της Εταιρείας με την επωνυμία "ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" στην 8η Τακτική Γενική Συνέλευσή της, στις 29 Ιουνίου 2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:30 π.μ., στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο "NOVOTEL ATHENES" (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6), για συζήτηση και λήψη Αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων της Ημερησίας Διάταξης :ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Υποβολή για έγκριση των Εταιρικών και Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της 8ης εταιρικής χρήσης (1.1.2009 έως 31.12.2009) της ΔΕΗ Α.Ε., καθώς και των Λογιστικά Διαχωρισμένων Οικονομικών Καταστάσεων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 20 του Ν. 3426/2005.ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Διανομή μερίσματος για την εταιρική χρήση από 1.1.2009 έως 31.12.2009.ΘΕΜΑ ΤΡΙΤΟ: Απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη προς αποζημίωση για την εταιρική χρήση από 1.1.2009 έως 31.12.2009 σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κ.Ν. 2190/1920.ΘΕΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Έγκριση καταβληθεισών αμοιβών και αποζημιώσεων των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για την εταιρική χρήση από 1.1.2009 έως 31.12.2009 και προέγκριση ακαθάριστων αμοιβών και αποζημιώσεων για την εταιρική χρήση από 1.1.2010 έως 31.12.2010.ΘΕΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Εκλογή ελεγκτών για την εταιρική χρήση από 1.1.2010 έως 31.12.2010, σύμφωνα με τα άρθρα 31 και 32 του Καταστατικού της Εταιρείας και έγκριση αμοιβών των ελεγκτών για τη χρήση αυτή.ΘΕΜΑ ΕΚΤΟ: Ανακοινώσεις και άλλα θέματα.Οι Μέτοχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην παραπάνω Τακτική Γενική Συνέλευση οφείλουν, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν, να καταθέσουν στην αρμόδια Υπηρεσία Ανακοινώσεων και Μετόχων της Εταιρείας (Οδός Χαλκοκονδύλη, αριθ. 30, Αθήνα - 5ος όροφος, γραφείο 515) κατά τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις ώρες 10:00 έως 13:00 , τουλάχιστον πέντε (5) πλήρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης (δηλαδή έως και τις 23.6.2010) τα παρακάτω έγγραφα :α. Όσοι από τους Μετόχους έχουν χειριστή (Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή) θα πρέπει να δεσμεύσουν τις μετοχές τους μέσω του χειριστή τους και να προσκομίσουν στη ΔΕΗ Α.Ε. τη σχετική βεβαίωση δέσμευσης των μετοχών τους, για τη συμμετοχή τους στην 8η Τακτική Γενική Συνέλευση, που εκδίδει η εταιρεία "Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε." (Ε.Χ.Α.Ε.), μαζί με τυχόν έγγραφα αντιπροσώπευσής τους.β. Όσοι από τους Μετόχους δεν έχουν χειριστή, αλλά είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό λογαριασμό της μερίδας του οποίου χειριστής είναι η Ε.Χ.Α.Ε. (πρώην Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών) θα πρέπει να δεσμεύσουν τις μετοχές τους με σχετική δήλωση απευθείας στην Ε.Χ.Α.Ε. και να προσκομίσουν στη ΔΕΗ Α.Ε. την πιο πάνω βεβαίωση μαζί με τυχόν έγγραφα αντιπροσώπευσής τους.===========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: