Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Το συνδικάτο, αν και ελέγχεται από την προσκείμενη

ΓΕΝΟΠ... υψηλής τάσης
Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν θα πρέπει να αισθάνεται και τόσο άνετα στη διεκπεραίωση των καθηκόντων της, καθώς απέναντί της έχει την πανίσχυρη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Το συνδικάτο, αν και ελέγχεται από την προσκείμενη στο κυβερνητικό κόμμα ΠΑΣΚΕ, τελευταία έχει σηκώσει τη δική του παντιέρα, με αφορμή είτε τα γενικότερα μέτρα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είτε τα σχέδια πώλησης μονάδων της επιχείρησης σε ιδιώτες. Για του λόγου το αληθές, σε μια από τις πρόσφατες ανακοινώσεις τής ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρεται επιγραμματικά: «Σήμερα, που η κυβέρνηση υιοθετεί την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική των προκατόχων της, σήμερα που η προσφυγή στο ΔΝΤ οδηγεί τη χώρα στη φτώχεια και στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την κρίση την πληρώνουν μονόπλευρα οι ασθενέστεροι. Τα μέτρα της κυβέρνησης κατατείνουν στο να διασφαλιστούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των πιστωτών, ενώ διατηρούν τη φορολογική αδικία και τα κοινωνικά χάσματα». Πρόκειται για μανιφέστο που θα το ζήλευαν ακόμη και κόμματα της άκρας Αριστεράς. =====================================Πωλητήριο σε ΔΕΚΟ με στόχο 3 δισ. ευρώ Σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή αποφασίζει το τριετές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Τη μαζική έλευση ιδιωτών σε δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές της χώρας προωθεί η κυβέρνηση. Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος όλες οι περιπτώσεις δημοσίων φορέων που μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες, έτσι ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προωθεί τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης σε επενδυτές των κρατικών οργανισμών και των υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται οι παρεμβάσεις σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομους, τουριστικά και ολυμπιακά ακίνητα, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, οπτικές ίνες, ψηφιακό φάσμα κ. λπ. Στις περιπτώσεις των συμβάσεων παραχώρησης, ο ιδιώτης θα έχει το «ελεύθερο» να διαχειριστεί κατά το δοκούν την επιχείρηση που θα αναλαμβάνει. Ομως, έπειτα από κάποια χρόνια, η περιουσία θα επιστρέφει στο Δημόσιο. Πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του «Ελ. Βενιζέλος», για το οποίο, πάντως, εξετάζεται η χρονική επέκταση της σύμβασης με τη γερμανική Hoctief. Για τις κρατικές τράπεζες, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αλλάζει τα ισχύοντα, αναμένοντας τις εξελίξεις στον κλάδο.



=====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: