Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η εισήγηση Λοβέρδου για το νέο Ασφαλιστικό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης θα πραγματοποιήσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 12 Μαΐου, στις18:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Παράλληλα, την Τετάρτη σε κοινή συνεδρίαση τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα αποφασίσουν την περαιτέρω συνέχιση του αγώνα.

Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους, «οι εργαζόμενοι, οι Συνταξιούχοι, οι άνεργοι απαιτούν την κρίση και τα βάρη να τα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, όλοι αυτοί που λεηλάτησαν τα Δημόσια οικονομικά και τον πλούτο της χώρας. Να σωθεί η οικονομία, αλλά πρωτίστως να σωθεί η κοινωνία».
=============================

Η εισήγηση Λοβέρδου για το νέο Ασφαλιστικό
Προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάζεται σήμερα στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Η εισηγητική έκθεση του υπουργού Εργασίας κ. Αν. Λοβέρδου
Μεταξύ των καυτών θεμάτων που θα συζητηθούν και αναμένεται να εγκριθούν προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή είναι οι ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, η καθιέρωση των 40 ετών ασφάλισης αντί των 37 για πλήρη σύνταξη και η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στις ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Το νομοσχέδιο, την προετοιμασία του οποίου ολοκληρώθηκε από τον υπουργό την Παρασκευή θα τραβά μια «κόκκινη γραμμή». Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα ισχύσουν- το πιθανότερο- σε πέντε χρόνια, από το 2015 όπως συμφωνήθηκε την τελευταία στιγμή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βεβαίως οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μειώσεις των νέων συντάξεων ως 18% εφόσον αυτές υπερβαίνουν τα 850 ευρώ.

Η γενική ρύθμιση προβλέπει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων θα μειωθεί στο 65% (από 70%-80% σήμερα) των αμοιβών του εργαζομένου.




Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=330678&dt=10/05/2010#ixzz0nXwPMwAr

ΙΙΙ. β. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Το ασφαλιστικό προσχέδιο – νόµου δεν περιορίζεται όµως στις ανωτέρω µείζονες αλλαγές. Οργανώνουµε δεκάδες επιπρόσθετες αλλαγές, οι περισσότερες από τις οποίες αρχίζουν να εφαρµόζονται από το 2010-2011 και έχουν αξιόλογο δηµοσιονοµικό ενδιαφέρον.

Η αύξηση του µέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 61,4 χρόνια που είναι σήµερα, στα 63,5 έως το 2015. Τα γενικά όρια ηλικίας παραµένουν στα 65. Απαγορεύεται η εφαρµογή από τους Φ.Κ.Α., των προγραµµάτων εθελούσιων εξόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: