Τρίτη 11 Μαΐου 2010

επόμενη αγορά που θα ανοίξουμε, πρόσθεσε(Ε. Μυτιληναίος) είναι η αγορά του ηλεκτρισμού

Ε. Μυτιληναίος: Ανοίγουμε τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Από τις έξι το πρωί βρίσκεται στη Ρεβυθούσα το πρώτο πλοίο που μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο 140 χιλιάδων κυβικών και ξεφορτώνει για λογαριασμό των ομίλων Μυτιληναίου, Βαρδινογιάννη αλλά και της ΔΕΠΑ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου Μυτιληναίος ο επικεφαλής της εταιρείας Ε. Μυτιληναίος. «Καταφέραμε από κοινού και μετά από προσπάθειες μηνών να ανοίξουμε την αγορά του lng, η προσπάθειά μας αφορά όλους και έχει μεγάλες ωφέλειες για όλη την αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η επόμενη αγορά που θα ανοίξουμε, πρόσθεσε είναι η αγορά του ηλεκτρισμού όπου σύντομα θα έρθουν αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί και θα λυθούν εκκρεμότητες που έχουν φέρει τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και ενώπιον προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικά για την αγορά ηλεκτρισμού, ο σταθμός συμπαραγωγής ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος μπαίνει ανελλιπώς στην αγορά και έχει ήδη προμηθεύσει την χονδρική αγορά με 1 εκατ. MWh. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι κώδικες και να ενταχθεί η λειτουργία της συμπαραγωγής σε εμπορικό καθεστώς. Η παραγωγή της μονάδας για το 2010 θα φανεί είπε ο κ. Μυτιληναίος όταν ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες η συμφωνία με τη ΔΕΗ, ωστόσο θα ξεπερνά το 1 εκατ. ώρες.

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για το θέμα του ρεύματος είναι πολύ προχωρημένες και σύντομα αναμένεται οι δύο πλευρές να καταλήξουν. Για την Endesa Hellas ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι αναμένεται να γίνει η οργάνωση της εταιρείας στο πλαίσιο της οργάνωσης του ομίλου. «Έχουμε μεγάλα σχέδια στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του retail» τόνισε. Εξάλλου τόνισε ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή της δεύτερης μονάδας στον Αγ. Νικόλαο που θα ολοκληρωθεί στο β εξάμηνο του 2010, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή και της μονάδας στην Κόρινθο (65% όμιλος Μυτιληναίος 35% Μότορ Όιλ).

Για την παραγωγή του Αλουμινίου ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι σήμερα κυμαίνεται στις 135 χιλιάδες τόνους, ενώ για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα των 165 χιλιάδων τόνων θα πρέπει να λυθούν ορισμένες εκκρεμότητες (ήδη οδηγείται σε λύση η υπογραφή διετούς σύμβασης με τους εργαζόμενους, επιλύθηκε το θέμα του lng και εκκρεμεί να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τη ΔΕΗ). Η παραγωγή της αλούμινας είναι σήμερα στα επίπεδα των 800 χιλιάδων τόνων, εκ των οποίων 250 χιλ. τόνοι κατευθύνονται για την παραγωγή της ΑτΕ ενώ η υπόλοιπη παραγωγή κατευθύνεται σε εξαγωγές. Το σχέδιο της εταιρείας είναι να αυξηθεί η παραγωγή αλούμινας στα επόμενα δύο χρόνια στο 1,1 εκατ. τόνους υπό προϋποθέσεις (εξασφάλιση βωξίτη, ικανοποιητικό λειτουργικό κόστος, οριστικοποιηθεί το lng κλπ).

Για το hegding o κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι το Αλουμίνιο πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αντιστάθμιση κινδύνου από εταιρεία αλουμινίου παγκοσμίως και έφερε την ΑτΕ να είναι η μόνη εταιρεία του κλάδου που πέτυχε καθαρή κερδοφορία. Με μέση τιμή αλουμινίου το 2009 στα 1658 δολάρια η τιμή του hedging ήταν 2831 δολάρια, με αποτέλεσμα το συνολικό κέρδος από πράξεις παραγώγων ήταν 192,509 εκατ. εκ των οποίων 11 εκατ. options και τα υπόλοιπα από καθαρή αντιστάθμιση κινδύνου.

Το 2010 υπάρχει επίσης μεγάλο πρόγραμμα αντιστάθμισης ωστόσο οι τιμές της αγοράς είναι υψηλότερες άρα και τα οφέλη θα έιναι μειωμένα. Η αντιστάθμιση τιμών συναλλάγματος έφερε επίσης οφέλη της τάξης των 7,986 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την απόφαση να μη δοθεί μέρισμα ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον ο όμιλος τεχνικά δεν εμφάνισε ικανά κέρδη και θα έπρεπε να κεφαλαιοποιήσει κέρδη παλαιότερων ετών με μεγάλο κόστος. Δεύτερον ο όμιλος είναι στη μέση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος με δυσκολίες από πλευράς τραπεζών να εκταμιεύσουν ακόμη και εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι η μοναδική πρόβλεψη που έκανε για το 2010 αφορούσε στον κύκλο εργασιών του ομίλου, ο οποίος όπως είπε θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

1,35 δισ. ευρώ «κοινωνικό προϊόν» την πενταετία 2005-2009

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μυτιληναίος στο κοινωνικό προϊόν του ομίλου την πενταετία 2005 – 2009. Όπως είπε ο Όμιλος Μυτιληναίος τα τελευταία 5 χρόνια παρήγαγε «κοινωνικό προϊόν» αξίας 1,35 δισ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε 476 εκ. ευρώ σε επενδύσεις, 375 εκατ. ευρώ σε παροχές σε εργαζομένους, 5 εκατ. ευρώ σε χορηγίες, 245 εκατ. ευρώ σε μερίσματα και 248 εκατ. ευρώ σε φόρους. Το κοινωνικό προϊόν, κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος αποδεικνύει και έμπρακτα τη δέσμευση του Ομίλου για οικονομική προσφορά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
=================================================
Υπ. Περιβάλλοντος: Τμήμα του «Μεσογειακού δακτυλίου» η καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης και τω περισσότερων νησιών

Η καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης, όπως και των περισσότερων νησιών της χώρας, θα περιληφθεί στον προγραμματισμό του Διαχειριστή του Συστήματος. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο 4ο Εθνικό Συνέδριο για την εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι νέες υποβρύχιες διασυνδέσεις, σχεδιάζονται ώστε να αποτελέσουν τμήμα του λεγόμενου Μεσογειακού Δακτυλίου (Mediterranean ring), δηλαδή γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες θα διασχίζουν τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου και των βόρειων ακτών της.

Η ίδια, τόνισε επίσης οτι η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελεί εθνική προτεραιότητα και θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς με αυτήν θα διακοπεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ακριβούς και ρυπογόνους τοπικούς πετρελαϊκούς σταθμούς.

Σημειώνετα πάντως οτι μέχρι σήμεραμ, τα μόνα σχέδια που προχωρούν, έστω και με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων (Σύρος, Μύκονος, Παροναξία), μέσω Λαυρίου, και η διασύνδεση της Πολυποτάμου Εύβοιας με τη Νέα Μάκρη, που θα επιτρέψει την ανάπτυξης νέων αιολικών πάρκων στην Νότια Εύβοια.

Η κυρία Μπιρμπίλη υπεραμύνθηκε του νομοσχέδιου για τις ΑΠΕ, με την ψήφιση του οποίου υπάρχουν ελπίδες οτι θα περιοριστεί ο χρόνος αδειοδότησης απο 4-5 χρόνια σε 10-12 μήνες. Τέλος δε, άσκησε κριτική σε όσους παρεμποδίζουν την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν μας τιμά, σε θεωρητικό επίπεδο να είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης, και στην πράξη μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης ενός έργου να είναι και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας".

"Ήρθε η ώρα όλες οι περιοχές της Ελλάδας να συνεισφέρουν και να αποκομίσουν οφέλη από την καθαρή αιολική, ηλιακή ενέργεια και τη γεωθερμία. Είναι σημαντικό, οι τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν σε αυτά τα έργα", ιδίως όταν ο νέος νόμος προβλέπει οτι το τέλος πιου καταβάλλουν οι εταιρείες, μοιράζεται στους καταναλωτές της περιοχής και στους δήμους, κατέληξε η υπουργός.


Η ΔΕΗ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τόνισε μεταξύ άλλων οτι οι ΑΠΕ μπορούν να καλύψουν το 25% των ενεργειακών αναγκών σε θέρμανση και ψύξη μέχρι το 2020. Παρατήρησε ωστόσο ότι, "αυτό που χρειάζεται είναι η βούληση της Πολιτείας αλλά και της κοινωνίας για μια άλλου τύπου ανάπτυξη".

Αναφερόμενος εξ άλλου στην επίτευξη του στόχου 20-20-20 στη χώρα, είπε οτι η υλοποίηση του σενάριου αυτού, θα οδηγήσει σε σημαντική διαφοροποίηση στο μίγμα παραγωγής, με κυριότερη την απώλεια μεριδίου από το φυσικό αέριο και το λιγνίτη. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, θα επαναπροσδιορίσει τη σύνθεση και λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας την σε ένα δομικό μετασχηματισμό. Παράλληλα δε, "καθώς θα ενισχύεται και θα επιταχύνεται η γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ, λόγω των τεχνικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων τους, θα απαιτηθούν από την αγορά νέα ενεργειακά προϊόντα, όπως για παράδειγμα αυξημένες επικουρικές υπηρεσίες για την εξισορρόπηση του συστήματος σε ημερήσια και εποχιακή βάση. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να κοστολογηθούν και να αμειφθούν ικανοποιητικά.

Ετσι, πρότεινε την ένταξη στο Σύστημα νέων αντλητικών έργων τα οποία, μεταξύ των άλλων, θα συμβάλουν:

- Στην καλύτερη εκμετάλλευση και μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και κυρίως της αιολικής ηλεκτροπαραγωγής.

- Στην κάλυψη των αιχμιακών αναγκών του ηλεκτρικού συστήματος καθώς και στην εξισορρόπηση της διακύμανσης της ζήτησης ημερήσια ή εποχιακή.

Εδω να σημειωθεί οτι η ΔΕΗ επεξεργάζεται σχέδιο για την κατασκευή υδροηλεκτρικού - αντλητικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Αιτωλοακαρνανία, ισχύος 880 μεγαβάτ, για την αξιοποίηση της ενέργειας κατά τις νυκετρινές ώρες μέσω άντλησης και την πώλησή της κατά τις ώρες υψηλής ζήτησης.

Τέλος, αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα σε ανανεώσιμες πηγές, όπως είπε, η ΔΕΗ δίνει έχει ως στόχο την υλοποίηση μέχρι το 2015 ενός επενδυτικού σχεδίου που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, με την προσθήκη περίπου 1.000 νέων μεγαβάτ σε ΑΠΕ, καθιστώντας τον όμιλο της ΔΕΗ πρωταγωνιστή και σε αυτόν τον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
===============================================
Αντεργατικές και αντικοινωνικές ανατροπές στο ασφαλιστικό καταγγέλλει η ΓΣΕΕ

Αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ανατροπές, που μειώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του Συστήματος, αποτελούν για την ΓΣΕΕ οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
Η Συνομοσπονδία αντιδρά έντονα που το Ασφαλιστικό -ενα βαθύτατα κοινωνικό θέμα- αντιμετωπίζεται μόνο ως δημοσιονομικό πρόβλημα και μιλά για επανάληψη χρεοκοπημένων συνταγών μείωσης συντάξεων και μετάθεσης των βαρών στις νέες γενιές, χωρίς να αντιμετωπίζονται τα δομικά προβλήματα και να εξασφαλίζονται νέοι πόροι για το Σύστημα.
Ακόμη η ΓΣΕΕ «βλέπει» συντήρηση των αδικιών «προνομιούχων» ομάδων και χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ που «θα αναδιανείμει την φτώχεια των συνταξιούχων».
Υπάρχει λύση, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση λέει η ΓΣΕΕ και σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ δρομολογεί νέες απεργίες και «αγωνιστικές απαντήσεις». Η αρχή γίνεται αύριο (Τετάρτη) με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, «αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές που μειώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος, αποτελούν οι νέες νομοθετικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό.»
»Ένας κοινωνικός, οικονομικός και αναπτυξιακός θεσμός, αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως οικονομικό πρόβλημα ελλειμμάτων, με μοναδική λύση τις δραστικές περικοπές παροχών».
Όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ, «δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι περίφημες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξαντλούνται στις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων και μη αναζήτησης νέων υγειών πόρων μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενιές, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση.»
»Καμιά πρόβλεψη και δέσμευση για την συμμετοχή του Κράτους για την είσπραξη των βεβαιωθέντων και καταλογισθέντων εισφορών, για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, για την εξόφληση και καταβολή των οφειλών Κράτους και Ιδιωτών, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας, που αποτελούν την κυριότερη αιτία των προβλημάτων και των ελλειμμάτων του συστήματος.»
»Την ίδια ώρα που λόγω των οικονομικών μέτρων γίνονται σημαντικές περικοπές συντάξεων και επιδομάτων (εορτών και αδείας), έρχεται επιπροσθέτως το ασφαλιστικό να επιβάλλει ακόμα περισσότερες περικοπές κάνοντας την κατάσταση ιδίως των χαμηλο-συνταξιούχων εξαιρετικά δύσκολη.»
»Η απαράδεκτη επαναφορά του ΛΑΦΚΑ επιχειρεί την αναδιανομή της φτώχειας των συνταξιούχων, επιδεινώνοντας τις ήδη 'κουτσουρεμένες συντάξεις'».
Επιπλέον η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «πρόκληση αποτελεί για τους χιλιάδες χαμηλο-συνταξιούχους η διατήρηση της εξαίρεσης των ισχυρών και προνομιούχων ομάδων των πολλαπλών και υψηλοτάτων συντάξεων, αρκετές εκ των οποίων 'διαμορφώθηκαν' από δικαστικές αποφάσεις, στη λογική 'Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει'».
«Το σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό, αν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση και αντιμετωπισθούν οι κύριες αιτίες που είναι οι πόροι (τα έσοδα) και όχι οι παροχές που είναι ελεημοσύνης!» τονίζει η ΓΣΕΕ.
Στην αυριανή 12/5/2010 κοινή συνεδρίαση των προεδρείων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ «θα αποφασιστεί η απεργιακή και αγωνιστική απάντηση των Συνδικάτων».
====================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: