Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Όπως φαίνεται, επί ημερών κ. Αρθούρου Ζερβού θα τα δούμε, τελικώς, όλα!


ΔΕΗ - Καθήκοντα ειδικού συμβούλου αναλαμβάνει ο κ. Δημήτριος Λάππας
Την ανάκληση των καθηκόντων του κ. Δημητρίου Λάππα από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Ορυχείων αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ, κατά τη συνεδρίαση του την Τετάρτη 19 Μαϊου 2010. Ο κ. Δ. Λάππας θα αναλάβει καθήκοντα ειδικού συμβούλου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ιωάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής Παραγωγής, ορίζεται να ασκεί παράλληλα με τα καθήκοντά του και καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Ορυχείων μέχρι πλήρωσης της θέσης.
==========================================
Α. Ζερβός: Επιβεβαιώνει για διαχωρισμό της ΔΕΗ μέχρι το Μάρτιο 2011
Αποφάσεις για το διαχωρισμό των δικτύων, μέχρι το Μάρτιο του 2011, θα πρέπει να λάβει η ΔΕΗ, όπως τόνισε στο χθεσινό conference call ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Α. Ζερβός, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr.
Ειδικότερα ο κ. Ζερβός επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία με την τρόικα για το δανεισμό από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης μέχρι το Σεπτέμβριο για την αναμόρφωση των τιμολογίων ώστε να καταργηθούν οι υφιστάμενες σταυροειδείς επιδοτήσεις. Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μέχρι το Μάρτιο του 2011 την οδηγία για το διαχωρισμό των δικτύων από τις καθετοποιημένες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ. Όπως είπε η διοίκηση προτιμά το νομικό διαχωρισμό και όχι τον ιδιοκτησιακό, προκειμένου να διατηρήσει την πλήρη ιδιοκτησία των δικτύων, παρά το γεγονός ότι ένας ανεξάρτητος διαχειριστής θα διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των συμμετεχόντων στην αγορά. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο ανήκουν στην κυβέρνηση.
Επίσης όπως είπε οι μειώσεις στους μισθούς από τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να εξοικονομήσουν στην επιχείρηση ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Εντός του έτους αναμένονται οι προσλήψεις 1600 εργαζομένων, ενώ τέλος το αναθεωρημένο business plan αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο, αντί του Ιουνίου που είχε αρχικά προβλεφθεί.
================================================================
«Ψαλίδι» στο ρεύμα
«Ψαλίδι» στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της οικονομικής ύφεσης, έβαλαν νοικοκυριά και επιχειρηματίες με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ να μειωθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά -2,3% στα 1,49 δισ. ευρώ από 1,52 δισ. ευρώ.
Πάντως, η επιχείρηση κατέγραψε αύξηση 4,4% στα προ φόρων κέρδη της καθώς ανήλθαν στα 343,6 έναντι 329 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ο όγκος πωλήσεων ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε κατά -4,4% (681 GWH). Τα έσοδα από πωλήσεις έπεσαν 51,8 εκατ. ευρώ (-3,7%) και συγκεκριμένα στα 1,35 δισ. από 1,40 δισ. ευρώ.
Αυτή η πτωτική τροχιά οφείλεται στη μείωση των πωλήσεων προς τις εμπορικές επιχειρήσεις κατά -8%, προς τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες κατά -2,6% και προς τους αγρότες κατά -2,4%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και της εταιρείας Αρ. Ζερβό, τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά κυρίως λόγω των εξαιρετικών υδρολογικών συνθηκών.
Αυτές επέβαλαν αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή για την αποφυγή πλημμυρών και την ασφάλεια των φραγμάτων. Επίσης, επιτεύχθηκε μείωση των ελεγχόμενων δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας.
================================================================
ΔΕΗ: Καλά μαντάτα η μείωση του κόστους στο α΄ τρίμηνο, λέει η Alpha Finance
«Καλά νέα: το χαμηλότερο κόστος ήρθε για να μείνει», αναφέρει η Alpha Finance σε έκθεση με ημερομηνία 19 Μαΐου, στην οποία σχολιάζει τα μεγέθη που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το α΄ τρίμηνο, κάνοντας λόγο για τρίμηνο-ρεκόρ.
Στα θετικά η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει τη μείωση του κόστους της ΔΕΗ κατά 5,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λέγοντας μάλιστα πως θα διευρυνθεί περαιτέρω όταν υπολογιστεί η πλήρης επίδραση των νέων μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης που μεταφράζεται σε χαμηλότερους μισθούς για τη ΔΕΗ στα προσεχή τρίμηνα.
Σε ότι αφορά τα «άσχημα μαντάτα», η Alpha Finance κάνει αναφορά στη μείωση του μεριδίου αγοράς ηλεκτρισμού στον εμπορικό τομέα την οποία αποδίδει στην παρουσία εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρισμού. Η χρηματιστηριακή αναμένει μάλιστα περαιτέρω μείωση των εμπορικών πωλήσεων το τρέχον έτος, πιστεύει ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ζήτημα αυτό έως το Σεπτέμβριο όπως προβλέπει η συμφωνία με το ΔΝΤ.
===============================================================
Μυτιληναίος - Conf. Call: Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις με ΔΕΗ για τιμολόγια ΑτΕ

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ της Μυτιληναίος και της ΔΕΗ όσον αφορά τα τιμολόγια της Επιχείρησης προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η διοίκηση της Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου.
Όπως αναφέρθηκε οι συζητήσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα, με καλή πίστη, ενώ τονίστηκε: «στοχεύουμε σε λύση που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΑτΕ».
===============================================================
Αγοράστε ΔΕΗ λένε Citigroup και Deutsche Bank
ΔΕΗ
Επιμένουν στη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της ΔΕΗ Citigroup και Deutsche Bank μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Η Citigroup διατηρεί την τιμή στόχο των 25 ευρώ και αναφέρει πως διαπραγματεύεται με 61% discount έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών με όρους p/e για το 2011 το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το discount 30% της αγοράς που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.
Τα θεμελιώδη επίσης της εταιρείας δεν δικαιολογούν τέτοιο discount. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων και ο οίκος αύξησε τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη του 2011-12 κατά μέσο όρο 15% .
Η Deutsche Bank χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών και διατηρεί την τιμή στόχο των 22 ευρώ. Σημειώνει πως παρά τις αβεβαιότητες διατηρεί τη σύσταση αγοράς καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e 5 φορές. Η επιχείρηση συνεχίσει να επηρεάζεται από την μακροοικονομική αβεβαιότητα της χώρας τη χαμηλή ορατότητα στα κέρδη λόγω της αβεβαιότητας για τα τιμολόγια στην Ελλάδα. Περιμένει την παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου που πιθανότατα θα βελτιώσει την ορατότητα και υπενθυμίζει πως αντίστοιχες παρουσιάσεις είχαν στο παρελθόν επηρεάσει θετικά τη μετοχή.
================================================================
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Κανένα φως στο τούνελ

Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά στην κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Η διαμάχη μεταξύ της ΚΕΔ και της Διεύθυνσης Δασών συνεχίζεται με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.
Δ εν μπορεί δύο υπηρεσίες του δημοσίου να τσακώνονται, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση «δύο γάιδαροι μαλώναν σε ξένο αχυρώνα» σε βάρος της περιοχής μας και της επάρκειας του ηλεκτρικού ρεύματός της.
Τραγελαφική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των δύο δημοσίων υπηρεσιών ο δήμαρχος της Νότιας Ρόδου Μανώλης Σαββής με δηλώσιες του στην «ΠΡΟΟΔΟ». Η ΚΕΔ και η Διεύθυνση Δασών διεκδικούν την έκταση στην οποία πρόκειται να κατασκευαστούν οι παράκτιες εγκαταστάσεις, οι αγωγοί και οι δεξαμενές της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
Η ΚΕΔ θεωρεί ότι η έκταση είναι αγρός, ενώ η Διεύθυνση Δασών ότι είναι χορτολιβαδική και πρέπει να αποχαρακτηριστεί. Στην ουσία οι δύο υπηρεσίες βρίσκονται σε διένεξη για το ποια θα διεκδικήσει το ενοίκιο της έκτασης που θα παραχωρηθεί στη ΔΕΗ. Μάλιστα, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προσέφυγε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων ζητώντας να αποχαρακτηριστεί η έκταση από χορτολιβαδική σε χέρσο αγρό, ώστε να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Η πρωτοβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων συνεδρίασε προ ημερών και η απόφαση θα εκδοθεί σε δύο μήνες περίπου.
Στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Τρίτη 23 Μαρτίου με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και τοπικών παραγόντων επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η κατασκευή του νέου εργοστασίου και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν. Παρόλα αυτά, οι δύο δημόσιες υπηρεσίες εμφανίζονται ανυποχώρητες από τις αρχικές θέσεις τους, παρά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης για τη διευθέτηση του θέματος.
Η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ« που έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας που απαιτείται.
Στη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ,προβλέπεται και ποινική ρήτρα. Σε περίπτωση δηλαδή που δεν ξεκινήσει η κατασκευή του έργου άμεσα, τότε η ΔΕΗ υποχρεούται να καταβάλει ποινική ρήτρα στην «ΤΕΡΝΑ». Η ΔΕΗ, ως γνωστόν, έχει νοικιάσει από την ΚΕΔ χώρο που θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιό της για 50 χρόνια, έναντι 90.000 ευρώ ετησίως.
Πάντως, είναι κοινή διαπίστωση ότι αν δεν ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, τότε το νησί μας κινδυνεύει να βυθιστεί στο σκοτάδι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Το προσωπικό μειώνεται

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να κατέλθουν από την επόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αντιδρώντας στα οργανωτικά προβλήματα που υπάρχουν. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο το προσωπικό στον ΑΗΣ Σορωνής, όσο και του δικτύου είναι πολύ μεγάλα. Το κυριότερο από αυτά είναι η υποστελέχωση, που έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να υπερβάλλουν εαυτό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες που υπάρχουν. «Το προσωπικό στον ΑΗΣ Σορωνής και στο δίκτυο είναι μικρότερο και από το όριο ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Μπούκλας.
«Το προσωπικό μειώνεται συνεχώς. Σε λίγους μήνες έφυγαν 10 άτομα που συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας. Εκτιμάται, ότι ο ΑΗΣ Σορωνής λειτουργεί με το 50% του προσωπικού που απαιτείται. Μειωμένο κατά 50% είναι και το προσωπικό του δικτύου, το οποίο είναι επιπλέον γερασμένο. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και απαιτείται άμεσα λύση για τη σωστή λειτουργία του εργοστασίου και του δικτύου», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ηλίας Μπούκλας.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Τα προβλήματα διογκώνονται
Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Η ζήτηση έφθασε στο «κόκκινο» και πριν ακόμη μπούμε στην καρδιά του καλοκαιριού ξεκίνησαν οι πρώτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.
Για περίπου 30 λεπτά έμειναν προχθές το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η Ιαλυσός, περιοχές στο κέντρο της πόλης και στο Φαληράκι, λόγω βλάβης που παρουσιάσθηκε σε μία από τις μονάδες diesel του ΑΗΣ Σορωνής, η οποία τέθηκε εκτός λειτουργίας. Συγκεκριμένα, η βλάβη παρουσιάσθηκε στις 8.30 το βράδυ και μέχρι τις 9.00 αποκαταστάθηκε χάρη στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό.
Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη, όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΕΗ, κ. Γιάννης Χατζηαντωνίου και είναι πολύ πιθανό να γίνονται συχνότερα διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου.
Σχετικά με την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Χατζηαντωνίου δήλωσε: «Όλες οι μηχανές βρίσκονται σε λειτουργία. Όσο αυξάνεται η ζήτηση, θα διογκώνεται και το πρόβλημα. Αν παρουσιασθεί βλάβη δεν θα υπάρχει εναλλακτική λύση. Αυτό θα ισχύει μέχρι να γίνει το νέο εργοστάσιο. Τώρα δεν μπορούν να αναπληρωθούν οι μηχανές που τίθενται εκτός λειτουργίας. Πρέπει η εγκατεστημένη ισχύς να είναι μεγαλύτερη από 50% από αυτή που χρειαζόμαστε για να μην υπάρχει πρόβλημα».
Η μόνη λύση για να έχουμε την απαιτούμενη ισχύ είναι σύμφωνα με τον κ. Χατζηαντωνίου το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ. «Αυτό θα συμβεί μόνο όταν λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο και εάν επιπλέον βελτιωθεί το υπάρχον δίκτυο με υποσταθμούς, όπως αυτός που σταμάτησε να κατασκευάζεται στην περιοχή Αγίου Νικολάου. Η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται στο «κόκκινο» ήδη από την αρχή της χρονιάς. Όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και έχουμε καύσωνες, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα. Η μόνη λύση για τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια είναι το νέο εργοστάσιο. Τώρα βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαντωνίου.

================================================
Βιομηχανία: Καθίζηση κερδοφορίας το 2009 λέει η Stat Bank

Καθίζηση 25,5% εμφανίζουν τα κέρδη για τις βιομηχανικές εταιρείες και 21% για τις εμπορικές επιχειρήσεις το 2009. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της STAT BANK σε 1.338 παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, που δημοσίευσαν ισολογισμό ως τις 18 Μαίου 2010, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της STAT BANK στις 618 σημαντικότερες (βάσει πωλήσεων) παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.
Νέα μεγάλη καθίζηση εμφάνισε η κερδοφορία των σημαντικότερων (βάσει πωλήσεων) παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας κατά το 2009.
Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της STAT BANK σε δείγμα των 618 μεγαλύτερων βιομηχανικών επιχειρήσεων που δημοσίευσα ισολογισμό ως χθες 18 Μαίου 2010. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα συνολικά κέρδη των εν λόγω επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 25,5% - από 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 1,09 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009. Ας σημειωθεί ότι και κατά το 2008 τα συνολικά κέρδη των παραγωγικών επιχειρήσεων είχαν παρουσιάσει αντίστοιχη μείωση γεγονός που πιστοποιεί την περαιτέρω υποχώρηση των οικονομικών επιδόσεων της μεταποίησης.
Η υποχώρηση της κερδοφορίας το 2009 αντικατοπτρίζει μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος ο οποίος διαμορφώθηκε στα 22,46 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 έναντι 26,88 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008. Είχαμε δηλαδή μία μείωση πωλήσεων 16,4%
Ας σημειωθεί ότι από τη σύγκριση των στοιχείων εξαιρέσαμε δύο επιχειρήσεις -τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη ΔΕΗ -αφού τα αποτελέσματα των δύο αυτών επιχειρήσεων δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα στα συνολικά αποτελέσματα της μεταποίησης. Έτσι, αν συμπεριλάβει κανείς τα κέρδη των δύο επιχειρήσεων, τα συνολικά κέρδη του δείγματος εμφανίζουν μία αύξηση 131% (από 994 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009. Η εικόνα, όμως, αυτή δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική πορεία των επιδόσεων της μεταποίησης κατά το 2009.
Οι μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας λειτούργησαν με μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 4,9%. Εάν δει κανείς την εξέλιξη του μέσου καθαρού περιθωρίου κέρδους θα παρατηρήσει ότι αυτό εμφάνισε μια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 2008. Έτσι, οι εν λόγω επιχειρήσεις το 2009 εργάστηκαν με ένα περιθώριο κέρδους της τάξεως του 5%, αυτό όμως αφορούσε έναν αισθητά χαμηλότερο κύκλο εργασιών, κάτι που δεν είχε συμβεί το 2008.
Η δυστοκία του παρελθόντος έτους δεν εκφράστηκε μόνον στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων αλλά και στην ελαφρά επιδείνωση της σχέσης ιδίων προς ξένα κεφάλαια. Έτσι, ενώ τα ίδια κεφάλαια εμφάνισαν ελαφρά μείωση 1,6% (διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 16,17 δισεκατομμυρίων ευρώ), οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 4,5% για να προσεγγίσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από τις 618 επιχειρήσεις του δείγματος, το 73,5% εμφάνισε κέρδη ενώ το 26,5% παρουσίασε ζημιές. Το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Πρακτικά για κάθε 2,8 κερδοφόρες παραγωγικές επιχειρήσεις αναλογούσε 1 ζημιογόνος.
Στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας που αντέχει στις συνέπειες της κρίσης κατορθώνοντας να διατηρείται αλώβητος. Απόδειξη; Οι 452 κερδοφόρες παραγωγικές επιχειρήσεις του δείγματος (με συγκρίσιμα στοιχεία για το 2008-2009) αν και μείωσαν τις συνολικές πωλήσεις τους κατά 12,4% (ήταν συνολικά 17,3 δισ. ευρώ) παρουσίασαν βελτίωση της συνολικής τους κερδοφορίας κατά 2,8% εμφανίζοντας κέρδη 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο σύνολό τους οι 452 κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος λειτούργησαν με μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 9,3%. Αν στο παραπάνω δείγμα συνυπολογίσει κανείς και τις επιχειρήσεις Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, η εικόνα εμφανίζεται πολύ πιο «ρόδινη» αφού τα συνολικά κέρδη εμφανίζουν αύξηση 157% (για να φτάσει τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ). Την ίδια όμως χρονική περίοδο οι 452 κερδοφόρες εταιρίες παρουσίασαν αύξηση των συνολικών τους υποχρεώσεων κατά 8% έναντι αύξησης 1,3% των ιδίων κεφαλαίων τους.


Επιδείνωση οι ζημιογόνες
Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις των 164 ζημιογόνων εταιριών με συγκρίσιμα στοιχεία εμφανίζουν ραγδαία επιδείνωση: οι συγκεκριμένες εταιρίες αύξησαν τις ζημιές τους από 98,4 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 513,8 εκατομμύρια ευρώ το 2009. Είχαμε δηλαδή μία αύξηση ζημιών της τάξεως του 422%.
Ως συμπέρασμα προκύπτει ότι στην ελληνική βιομηχανία η κρίση διευρύνει το χάσμα μεταξύ των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Από τη μία πλευρά ενισχύεται ο σκληρός πυρήνας των επιχειρήσεων που ανθίστανται στην ύφεση «χτίζοντας θέσεις για την επόμενη ημέρα». Από την άλλη δημιουργείται ένας θύλακας ζημιογόνων επιχειρήσεων από τις οποίες θα προκύψει ένας νέος κύκλος προβληματικών εταιρειών.
Σε επίπεδο κλάδων τα σημαντικότερα κέρδη λόγω κυρίως της ΔΕΗ εμφάνισε ο τομέας της Ενέργειας, που από ζημιές το 2008 παρουσίασε κέρδη το 2009. Ο δεύτερος σημαντικότερος σε κέρδη κλάδος ήταν αυτός των πετρελαίων με πρωταγωνιστές τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Μότορ Όιλ. Η τρίτη πλέον κερδοφόρος δραστηριότητα ήταν αυτή των φαρμάκων που μάλιστα κατόρθωσε να βελτιώσει και τα κέρδη της σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τρεις άλλοι τομείς που εμφάνισαν υψηλότερη κερδοφορία ήταν αυτοί της παραγωγής ποτών, των εκδόσεων -εκτυπώσεων (εκτός εφημερίδων) καθώς επίσης και της παραγωγή πλαστικών και ελαστικών. Οι υπόλοιποι κλάδοι ? στη συντριπτική τους πλειοψηφία - είτε εμφάνισαν ζημιές είτε μείωση κερδοφορίας. Ενδεικτικά, ο τομέας των μη μεταλλικών ορυκτών εμφάνισε μείωση κερδών 33%, ο κλάδος των τροφίμων μείωση 29% και των μεταλλικών προϊόντων 66%.

==========================================================
Σε λίγο θα λέμε “πού είσαι Αθανασόπουλε”…

Νέα λυπητερή έως το Σεπτέμβριο από τη ΔΕΗ!
Νομίζαμε ότι με τον κ. Αθανασόπουλο τα …είχαμε δει όλα, αλλά τελικά αποδεικνύεται πως ίσως υπήρξαμε κάπως άδικοι μαζί του αφού, αν μη τι άλλο, επρόκειτο περί ενός μάνατζερ που είχε το θάρρος της γνώμης, είχε εξαρχής αναδείξει τα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η επιχείρηση αλλά και ξημεροβραδιαζόταν στην Χαλκοκονδύλη για την δουλειά…
Όπως φαίνεται, επί ημερών κ. Αρθούρου Ζερβού θα τα δούμε, τελικώς, όλα!Μπορεί η επιχείρηση να μην γνωρίζει ακόμη με ποιο επενδυτικό πλάνο θα πορευθεί για τα επόμενα χρόνια…
Μπορεί οι ιδιώτες ανταγωνιστές της να αποσπούν συνεχώς πελάτες χωρίς ούτε μία εμπορική απάντηση από το πρώην μονοπώλιο…
Μπορεί οι διχογνωμίες να την ταλανίζουν σε κορυφαίο επίπεδο…
Μπορεί η κερδοφορία της σε ένα από κάθε πλευρά ιδανικό τρίμηνο να έμεινε στάσιμη, αφού η μόνη αύξηση προήλθε από τις χρεώσεις τελών στις ιδιωτικές εταιρείες που επιδιώκουν να σπάσουν το κρατικό μονοπώλιο..
Μπορεί τα σενάρια που διαρρέουν από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές για το μέλλον της ΔΕΗ να ξεπερνούν κατά πολύ την διοίκηση, που εμφανίζεται να μην έχει ιδέα…
Ωστόσο ένα είναι σίγουρο: οι λογαριασμοί του ρεύματος φουσκώνουν συνεχώς και θα εξακολουθήσουν να φουσκώνουν αδιαλείπτως!
Εν αρχή ήταν ο ΦΠΑ, μετά ο ΕΦΚ, εν συνεχεία ο αυξημένος ΦΠΑ και ο αυξημένος ΕΦΚ, αργότερα η ρήτρα καυσίμων, έπειτα το αίτημα Ζερβού για αυξήσεις πάνω από 4% κάθε χρόνο για να καλύψει η ΔΕΗ το κόστος από την εκπομπή ρύπων των παλαιών μονάδων της και, τώρα, φτάνουμε στην Τρόικα!
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ χτες στους αναλυτές, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων 3μήνου – η αγορά, σε μία ημέρα ανοδική για το Χρηματιστήριο, τα υποδέχθηκε με πτώση 2,5% στη μετοχή της ΔΕΗ – στο Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που υπεγράφη στις 3 Μαϊου, προβλέπεται να έχει υπογραφεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου μια υπουργική απόφαση – κλειδί για όλους μας.
Κι αυτό γιατί θα πρέπει να αναφέρεται στον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπου “εξορθολογισμός”, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια που πληρώνουν τα νοικοκυριά καθώς και μειώσεις σε αρκετές κατηγορίες εμπορικών πελατών – εκεί ακριβώς που η επιχείρηση έχει αρχίσει να χάνει μερίδια αγοράς με την πτώση των πωλήσεων να φτάνει το 8% μέσα σε ένα τρίμηνο.
Σε τι ποσοστό θα φτάσουν οι αυξήσεις για ένα μέσο λογαριασμό, είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς.
Το σίγουρο είναι ότι η διοίκηση Ζερβού έχει βρει και πάλι την εύκολη λύση την οποία πληρώνουν οι καταναλωτές...
=================================================================
ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ακλόνητοι από κάθε κρίση
Ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ
Με νέα, μεγάλα, κέρδη μπήκε η ΔΕΗ ΑΕ στη νέα χρονιά και έπεται συνέχεια, καθώς κυβέρνηση και διοίκηση προωθούν την «επόμενη μέρα» στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Την όχι και τόσο μακρινή μέρα, όπου οι μέτοχοι της εταιρείας, αλλά και όλοι οι ιδιώτες παραγωγοί θα εξασφαλίσουν υπερκέρδη σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν το βασικό κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας. Με μειωμένο τζίρο κατά 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2010, στα 1.491,2 εκατ. ευρώ από 1.527 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ κατάφερε να έχει αύξηση κερδών: Κατά 4,4% ή 14,6 εκατ. ευρώ στα προ φόρων κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 343,6 εκατ. ευρώ από 329 εκατ. ευρώ. Κατά 4,4% ή 10,8 εκατ. ευρώ και στα καθαρά, μετά από φόρους, κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 257,5 εκατ. ευρώ από 246,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι δαπάνες της ΔΕΗ για καύσιμα, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπής ρύπων μειώθηκαν κατά 29,3%. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριους πόρους (λιγνίτη, νερά, ΑΠΕ) αυξήθηκε στο 64,1% από 60,9%. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός απέδωσε τα «ικανοποιητικά» αποτελέσματα, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, στην αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, λόγω των εξαιρετικών υδρολογικών συνθηκών και στη μείωση των δαπανών, μεταξύ των οποίων και η μισθοδοσία.

Στην ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αλουμινίου, στην ισχυροποίηση του δολαρίου και στην επιτάχυνση των ανεκτέλεστων έργων της ΜΕΤΚΑ αποδίδει ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ την εκτίναξη τζίρου και κερδών, το πρώτο τρίμηνο του 2010, με καθαρά κέρδη 27 φορές πάνω από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009! Πίσω από αυτές τις αιτιάσεις βρίσκεται η «καρδιά» κάθε καπιταλιστικού κέρδους: Η εκμετάλλευση του μόχθου των εργαζομένων και των φυσικών πόρων της χώρας. Ο τζίρος του ομίλου το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 33,8%, στα 206 εκατ. ευρώ από 154 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά ...2.600%, στα 27 εκατ. ευρώ από ...1 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 210%, στα 65,4 εκατ. ευρώ από 21,1 εκατ. ευρώ. Η θυγατρική ΜΕΤΚΑ εμφάνισε καθαρά κέρδη 37,6 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ.
=====================================================================
Θεσμικοί Φορείς



Η ΡΑΕ

Η ΡΑΕ είναι η ανεξάρτητη διοικητική αρχή (ελέγχεται μόνο από τον Υπουργό Ανάπτυξης) που έχει ως
σκοπό να ελέγχει την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ γνωμοδοτεί για την χορήγηση αδειών για δραστηριότητες στον χώρο της Ηλεκτρικής Ενέργειας, για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και γενικότερα έχει ουσιαστικό ρόλο στην δημιουργία μιας υγιούς και ελεύθερης αγοράς με σκοπό την παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών στον τελικό αποδέκτη που είναι ο καταναλωτής.
Η σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επιβλήθηκε ουσιαστικά από την ανάγκη εναρμόνισης της Ελληνικής νομοθεσίας με την Κοινοτική Οδηγία 96/92ΕΚ (Σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας) και συστήθηκε με τον νόμο Ν.2773/22-12-99 (Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής και λοιπές διατάξεις).


Ο ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.
Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι Ανώνυμη Εταιρεία της οποίας η ύπαρξη υποδείχθηκε επίσης με τον νόμο Ν.2773/22-12-99 και συστήθηκε με το ΠΔ328/2000. Ασκεί δύο βασικές δραστηριότητες.
Η πρώτη είναι να φροντίζει ώστε να διατηρείτε σταθερή η ισορροπία παραγωγής - κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο όσο το δυνατόν οικονομικά αποδοτικότερο, αξιόπιστο, ασφαλή και ποιοτικά αποδεκτό. Ο άλλος είναι να λειτουργεί ως ένα είδος χρηματιστηρίου που υπολογίζει κάθε μέρα, σε επίπεδο διμερών συναλλακτικών σχέσεων (παραγωγός/προμηθευτής - πελάτης) ποιος οφείλει σε ποιόν. Ανήκει κατά 51% στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 49% στις Ελληνικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας.


Η ΔΕΗ Α.Ε.
Η ΔΕΗ είναι ο συντριπτικά μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα και ο ρόλος της στο πεδίο ήταν καταλυτικός στα 50 χρόνια της ύπαρξης της. Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έγινε ανώνυμος εταιρεία με το ΠΔ333/2000.Οι κύριοι σκοποί της εταιρείας σύμφωνα με το καταστατικό της είναι:
- Η άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Η μελέτη, η επίβλεψη, η κατασκευή, η εκμετάλλευση, η συντήρηση και η λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως και δικτύων μεταφοράς και διανομής.
- Η προμήθεια καθώς και η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.
- Η εξόρυξη, η παραγωγή και η προμήθεια ενεργειακών πρώτων υλών
και γενικότερα η δραστηριοποίηση στον ευρύτερο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με την μορφή συνεργασιών, επενδύσεων κτλπ.
Από την 1.1.2001 λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία ενώ από τις 12.12.2001 έχει εισαχθεί στα Χρηματιστήρια Αξιών Αθηνών και Λονδίνου.
Κατέχει περίπου το 96% της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος στην Ελλάδα (12.695 ΜW) η οποία προέρχεται από λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές, πετρελαϊκές μονάδες, μονάδες φυσικού αερίου καθώς και από αιολικά και ηλιακά πάρκα. Παράγει από λιγνίτη το 61% περίπου της ηλεκτρικής της παραγωγής (2ος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Έχει στην ιδιοκτησία της το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 11.400 χλμ. καθώς και το δίκτυο διανομής συνολικού μήκους 208.000 χλμ. Είναι η μοναδική εταιρία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία παρέχει σε 7,1 εκατομμύρια πελάτες μέσω ενός δικτύου των 277 καταστημάτων.

======================================================
Απάντηση της κυβέρνησης σε «όσους λασπολογούν πίσω από την ανωνυμία της τεχνολογίας»

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010 [ 16:03 ]
«Η κυβέρνηση δεν παραλύει με τις φημολογίες, αλλά είναι μια πραγματικότητα ότι δηλητηριάζεται η δημόσια ζωή από μια τέτοια ακατάσχετη φημολογία σε σχέση με πολιτικά πρόσωπα και ιδιαίτερα μέλη της κυβέρνησης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Επισήμανε ότι είναι ευθύνη όλων να ανακοπεί αυτό το όργιο φημών και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του Έλληνα πολίτη και ότι «τέτοιου είδους φημολογία και λασπολογία δεν μάς αγγίζει».

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι σύσσωμο το πολιτικό δυναμικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δουλεύει και συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα ως προς τη λειτουργία του κράτους της δημόσιας ζωής και της οικονομίας φαίνονται.

«Όλοι όσοι λασπολογούν ακατάσχετα πίσω από την ανωνυμία της τεχνολογίας, θα πάρουν και την απάντησή τους» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς πώς θα δοθεί αυτή η «απάντηση», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι εκείνοι που ισχυρίζονται ανώνυμα όλες αυτές τις φήμες και τις απαράδεκτες ιστορίες που ξετυλίγονται, θα διαψευστούν εκ των πραγμάτων.

Ερωτηθείς εάν όλα αυτά τα φαινόμενα είναι μέρος ενός σχεδίου στοχοποίησης της κυβέρνησης, γιατί προχωρά σειρά μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι πολλές, αλλά στόχος της κυβέρνησης είναι να λύνει τα προβλήματα του πολίτη.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από αυτόν το στόχο της «ό,τι και να διαδίδεται ή ό,τι συμφέροντα και εάν χτυπιούνται».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=332843&ct=32&dt=20/05/2010#ixzz0oVMdhPRQ

Δεν υπάρχουν σχόλια: