Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

κοινωνικός κανιβαλισμός με κομματική πειθαρχία Δεν έχει τέλος ο κατήφορος 24ωρη γενική απεργία, για την Τρίτη 29 Ιουνίου 2010.

Πιο «καθαρό» ρεύμα έως το 2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 22 Ιουνίου 2010


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ φιλόδοξους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας ώς το 2020 θέτει ο σχεδιασμός ανά κατηγορία πράσινης τεχνολογίας που παρουσίασε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου έπειτα από διαβούλευση να αποσταλεί στην Κομισιόν.
Το βασικό σενάριο «επίτευξης στόχων», όπως λέγεται, προβλέπει επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ που θα καταλήξουν σε περισσότερα από 15.000 ΜW εγκατεστημένης ισχύος (έναντι μόνο 4.500 ΜW σήμερα) και τα οποία μεταφράζονται σε 1.050 ΜW κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2011.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα εγκαθίσταντο κάθε χρόνο όχι πάνω από 120-130 ΜW ΑΠΕ, για να γίνει η «ανατροπή» αφενός πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας (θαλάσσια αιολικά, φωτοβολταϊκά τύπου Μεγαλόπολης, διασυνδέσεις νησιών για την αξιοποίηση του αιολικού τους δυναμικού κοκ) και αφετέρου να επιτρέψει η ελληνική γραφειοκρατία να λειτουργήσει ο νέος νόμος που προβλέπει σημαντική σύντμηση των χρόνων αδειοδότησης.
36% θα μειωθούν οι ρύποι
Εφόσον υλοποιηθούν οι στόχοι του σεναρίου, οι εκπομπές ρύπων θα μειωθούν κατά 36% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Θα εξοικονομηθούν 1,3 δισ. ευρώ από αγορές δικαιωμάτων ρύπων κατά τη 10ετία 2010-2020.

Περισσότερο φυσικό αέριο
Οι τάσεις στον λιγνίτη είναι σαφώς μειούμενες, με την εγκατεστημένη του ισχύ από 4.826 ΜW σήμερα να πέφτει στα 3.362 ΜW το 2020, με βάση το ίδιο σενάριο. Ιδια τύχη θα έχει και το πετρέλαιο, η συμμετοχή του οποίου στην ηλεκτροπαραγωγή, από 2.109
ΜW θα μειωθεί στα 1.345 ΜW, ενώ θα εκτιναχθεί η ζήτηση του φυσικού αερίου από τα 3.349 ΜW, στα 7.211 ΜW, χάρη στις νέες μονάδες, ιδιωτικές και της ΔΕΗ, που ετοιμάζονται ή δρομολογούνται.
Συνολικά οι επενδύσεις μέχρι το 2020 στον ενεργειακό τομέα της χώρας, μαζί και με τις θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, προβλέπονται γύρω στα 22 δισ. ευρώ.
==============================
Στη Βουλή σήμερα η διάταξη για τα εργασιακά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 22 Ιουνίου 2010
Σήμερα το απόγευμα στις 5.00 αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή οι αλλαγές στο Εργασιακό, οι οποίες έχουν ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων όχι μόνον από αντιπολίτευση και συνδικάτα, αλλά και από στελέχη της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, θα ενημερώσει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, στο οποίο τελικά θα ενταχθούν με ειδική διάταξη οι αλλαγές στα εργασιακά, δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από την ερχόμενη Δευτέρα.
Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στη διάταξη για τα εργασιακά, λέγοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια αλλαγών».
Η κατάθεση του νομοσχεδίου είχε αρχικά προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη. Ωστόσο, τόσο η προσθήκη της επίμαχης διάταξης, όσο και οι κρίσιμες διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας, επιβραδύνουν την διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ασφαλιστικό καθεστώς των μητέρων ανηλίκων παιδιών, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά και τα πλασματικά χρόνια που θα συνυπολογίζονται για την 40ετία, παραμένουν «αγκάθια» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ξένους ελεγκτές.
Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας επιμένουν στη βίαιη προσαρμογή του ορίου ηλικίας των μητέρων ανηλίκων στα 65 έτη, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του δημόσιου τομέα, ενώ το υπουργείο Εργασίας θέτει επιτακτικά στο τραπέζι την αύξηση του ορίου από το 50ο στο 60ο έτος της ηλικίας. Προτείνουν, επίσης, οι αλλαγές στα όρια ηλικίας στον ιδιωτικό τομέα να ξεκινήσουν το 2011 και να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2013.
Διαφωνία προκύπτει και για το θέμα των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η τρόικα ζητεί οι αλλαγές να αφορούν και τους παλαιούς ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα σε όσα επαγγέλματα «αποχαρακτηριστούν», να έρχεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά μία πενταετία.
Οι διαφορές επεκτείνονται και στα πλασματικά όρια ηλικίας, τα οποία θα συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση της 40ετίας. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη πόσα χρόνια θα δικαιούται κάθε ασφαλισμένος, πώς αυτά θα αναγνωρίζονται και ποιες κατηγορίες θα αφορούν (στρατιωτική θητεία, σπουδές κ.λπ).
===================================
Τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά

Μικρής έκτασης τροποποιήσεις στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα εργασιακά ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Μεταξύ των τροποποιήσεων είναι η εφαρμογή των αντικινήτρων απόλυσης των μεγάλης ηλικίας εργαζομένων από τα 55 έτη -έναντι των 57 που προβλεπόταν αρχικά, καθώς και η αύξηση κατά δύο μήνες, από τέσσερις σε έξι, της υποχρέωσης των εργοδοτών να προειδοποιούν για επικείμενη απόλυση, προκειμένου να καταβάλουν μειωμένη αποζημίωση.
Ειδικότερα, για όσους εργάζονται από δύο μήνες έως δύο χρόνια η προειδοποίηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε ένα μήνα, από δύο χρόνια έως πέντε χρόνια σε δύο μήνες, από πέντε χρόνια έως δέκα χρόνια σε τρεις μήνες, από 15 έως 20 χρόνια σε πέντε μήνες και για πάνω από 20 χρόνια εργασίας σε έξι μήνες.
Σε ό,τι αφορά το θεσμό της διαιτησίας, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι στη σχετική διάταξη θα προβλέπεται ότι μεσολαβητής και διαιτητής καθίσταται αυτός που στο πρόσωπό του συμπυκνώνεται η ομοφωνία όλων των κοινωνικών εταίρων. Θα πρέπει δηλ. να υπάρχει συμφωνία των δύο μερών για προσφυγή στη διαιτησία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λοβέδρος απέρριψε τα περί μείωσης του κατώτατου μισθού, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει, μέσω επιδόματος από τον ΟΑΕΔ τη διατήρηση του επιπέδου του, ενώ επέμεινε ότι δεν μειώνεται το ποσό της αποζημίωσης.

Α. Λοβέρδος: Δεν δέχομαι και μύγα στο σπαθί μου
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος εισηγήθηκε την κοινοβουλευτική οδό αντί του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προέβλεπε το Μνημόνιο.
«Υπήρξαν πολλοί που με εμέμφθησαν για απόπειρα να αποφύγω τη Βουλή. Ως πολιτικός έχω την τακτική να δέχομαι το ότι οι συγκυρίες σου δίνουν μαθήματα. Με αφορά η γνώμη μου ότι η προσωπικότητά μου δομήθηκε δημοκρατικά, ότι είμαι δημοκράτης, σέβομαι το δημοκρατικό πολίτευμα και τα άλλα κόμματα - και δεν δέχομαι μομφές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, δεν δέχομαι και μύγα στο σπαθί μου», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Παρότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι ορθή μέθοδος, γιατί πηγαίνει και στην ΟΚΕ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανάμεσα στο ορθότερο και το δημοκρατικότερο, προτιμώ το τελευταίο».
Έντονες αντιδράσεις
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Σακοράφα εξαπέλυσε βολές κατά του υπουργού Εργασίας, υποστηρίζοντας πως η οδός του νομοσχεδίου επελέγη προκειμένου να προσπελασθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Λοβέρδο ότι μειώνει τις αποζημιώσεις των απολύσεων και «μετατρέπει την γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 592, συν το επιδοματάκι του ΟΑΕΔ που δεν είναι σίγουρο ότι θα το πάρουν, συν του ότι γνωρίζουμε την μοίρα των επιδομάτων».
«Σαν επιστέγασμα του κοινωνικού πραξικοπήματος», συνέχισε, «καταργείτε την διαιτησία, καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν μονομερώς να προσφύγουν στην διαιτησία αν δεν το επιθυμεί η εργοδοτική πλευρά. Ποιες είναι οι επενδύσεις που έχετε εξασφαλίσει με τα μέτρα αυτά; Το μόνο που βλέπω είναι ένας επερχόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός».
H ΝΔ «δικαιώνεται πανηγυρικά που δεν ψήφισε το Μνημόνιο, η σκοτεινή πλευρά του οποίου αποκαλύπτεται σήμερα», δήλωσε ο ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Βρούτσης.
«Ξέρω πως είστε δεσμευμένοι και αυτοπαγιδευμένοι στο πλαίσιο του Μνημονίου και βαθειά εκτεθειμένοι. Και δεν είναι θέμα πατριωτισμού, γιατί θα μπορούσατε να είχατε εξειδικεύσει τα ζητήματα μέσα στο Μνημόνιο και να τα διαπραγματευτείτε καλύτερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.
Σύμφωνα με το βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μαυρίκο, οι σημερινές εξαγγελίες «είναι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτών για δεκαετίες ολόκληρες». «Το αίτημα για απελευθέρωση απολύσεων, μείωση αποζημιώσεων, παιδική εργασία. Μας λέτε πως αυτά τα κάνετε, είτε για την κρίση, είτε για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία - και ο εχθρός ο μεγάλος είναι το εργατικό κόστος. Μα, αν ήταν έτσι, η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να κεντάει», πρόσθεσε ο βουλευτής.
«Όλη αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει σοκ και δέος στον ελληνικό λαό, ακριβώς γιατί έχουμε καθημερινές αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς» δήλωσε εκ μέρους του ΛΑΟΣ η Ουρανία Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι «οι απολύσεις και η ελαστική εργασία δεν ευνοούν την ανάπτυξη».
Τέλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Κριτσωτάκης, μίλγσε για πρωτοφανή αντιλαϊκά και αναποτελεσματικά μέτρα.
======================================================
Παιχνίδια και ουσία
ΟΙ ΟΔΥΝΗΡΕΣ αλλαγές στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων (απολύσεις, αποζημιώσεις) γίνονται κατ' επιταγήν του Μνημονίου, δηλαδή της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα των δανειστών της χώρας. Το Μνημόνιο έγινε νόμος με απόφαση της Βουλής. Κατ' εξουσιοδότηση αυτού του νόμου, ο υπουργός Εργασίας κατάρτισε το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, για να εξειδικεύσει τις αλλαγές.
ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ αυτό, πριν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα περνούσε από την επεξεργασία του Συμβουλίου της Επικρατείας, γεγονός που εξασφάλιζε ότι θα ελεγχόταν η συνταγματικότητά του. Ομως, οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έβαλλαν εναντίον της κυβέρνησης για τη μέθοδο που επέλεξε (Προεδρικό Διάταγμα αντί νομοσχεδίου), ξεχνώντας ότι τη μέθοδο αυτή είχε επιλέξει η Βουλή (άρθρο 2 παρ. 9 του Ν.3845/2010), την οδήγησαν να εντάξει τις διατάξεις του Π.Δ. στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια κίνηση που δείχνει μεν ευαισθησία στις αντιδράσεις, αλλά ουσιαστικά αποβλέπει στον κατευνασμό όσων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να αντιτίθενται στις επιχειρούμενες αλλαγές. Βεβαίως, η συζήτηση των σοβαρών θεμάτων στη Βουλή είναι πάντα προτιμότερη, αφού εκεί μπορεί να αντιπαρατεθούν τα επιχειρήματα και να γίνουν αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ περίπτωση, πάντως, παίζεται και ένα «παιχνίδι» εντός του κυβερνώντος κόμματος. Οι βουλευτές αντιδρούσαν στο Προεδρικό Διάταγμα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον υπουργό Εργασίας. Εκείνος κάνει «ρελάνς» και, με τη συμφωνία του πρωθυπουργού, φέρνει τις ρυθμίσεις στη Βουλή. Εκεί, όμως, ισχύει ο κανόνας της κομματικής πειθαρχίας. Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός θα προβεί σε ορισμένες διορθώσεις και, στο τέλος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα είναι υποχρεωμένοι να υπερψηφίσουν το σύνολο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Οι βουλευτές, δηλαδή, θα 'ρθουν σε δύσκολη θέση.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ θα παιχθεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Από τη μια τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα προσπαθούν να δρέψουν τους καρπούς της κυβερνητικής «υποχώρησης» («την υποχρεώσαμε να φέρει τις ρυθμίσεις στη Βουλή»). Κι από την άλλη, η κυβέρνηση, η οποία θα προβάλλει την «ευαισθησία» της να ανταποκριθεί στο αίτημα να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή. Και στη μέση θα είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μπορεί να δηλώσουν ικανοποιημένοι από τη διαδικασία, αλλά τι θα γίνει αν υποχρεωθούν να ψηφίσουν, λόγω κομματικής πειθαρχίας, διατάξεις με τις οποίες διαφωνούν;

ΤΟ ΘΕΜΑ δεν είναι διαδικαστικό, αλλά ουσιαστικό. Οι διατάξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλάζουν άρδην το εργασιακό καθεστώς εις βάρος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει τις ακρότητες που απειλούν να ξεθεμελιώσουν το εργασιακό τοπίο. Κι αυτό είναι θέμα ουσίας, όχι διαδικασίας.
===============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: