Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Στην ΔΕΗ δίνουμε στρατηγική έμφαση στην υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ

Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ
κου ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

στη Διημερίδα που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας & η ΔΕΗ Α.Ε. με θέμα:
«Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΔΕΗ και Τοπική Κοινωνία»
30 Μαΐου 2010
Κύριοι Νομάρχες,
Κύριοι Βουλευτές,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,:
Πέντε μήνες πέρασαν από τότε που βρέθηκα για τελευταία φορά ανάμεσά σας.
Πέντε μήνες γεμάτους προκλήσεις για τη ΔΕΗ, αλλά και τη χώρα.

Πέντε μήνες, μέσα στους οποίους έγινε ξεκάθαρο πως – δυστυχώς - σκληρά οικονομικά μέτρα είναι απαραίτητα, τόσο για να μην κλονιστεί η ευημερία των πολιτών της χώρας, αλλά και για να διασφαλιστεί το μέλλον των επόμενων γενεών. Ένα μέλλον χωρίς τα βαρίδια και ολέθρια λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου κρίση.
Σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, η Ελληνική Κοινωνία καλείται και πρέπει να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και αλτρουιστικά, με γνώμονα το κοινό καλό.
Η ΔΕΗ – η μεγαλύτερη Επιχείρηση στην Ελλάδα, οφείλει, για ακόμη μια φορά, να προσδώσει στην χώρα μια νέα αναπτυξιακή διάσταση. Μια ανάπτυξη, που θα αποτελέσει πυλώνα για την έξοδο από την κρίση μέσω στρατηγικών επενδύσεων και ενός νέου ενεργειακού μοντέλου.
Η Επιχείρησή μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με πολύπλευρες δραστηριότητες. Εξ’ ορισμού, λοιπόν, η ΔΕΗ αποτελεί κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας και κάθε πολίτη που ζει στη χώρα μας.
Η ΔΕΗ, μέρος της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, δεν αποτελεί μια Επιχείρηση που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος. Είναι βασικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού και με ευθύνη και συνέπεια θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, αλλά και να παίρνει δύναμη από τους πολίτες, προκειμένου να βελτιώνεται διαρκώς.
Η διημερίδα αποτελεί ευκαιρία για να δούμε το πού βρισκόμαστε σήμερα, να σας παρουσιάσω τις θέσεις της Διοίκησης, να ακούσω τους προβληματισμούς σας, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις και, για άλλη μια φορά, να αποδείξουμε, πως η καλή και σταθερή επικοινωνία και συνεργασία μπορεί να αποτελέσουν βασικά εφόδια για την επίτευξη των κοινών φιλόδοξων στόχων μας.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μου επίσκεψης ανακοίνωσα μια σειρά από δεσμεύσεις απέναντι σας, βασισμένες στο αναπτυξιακό τρίπτυχο της ΔΕΗ : Ανάπτυξη – Απασχόληση – Περιβάλλον.

Α. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το θέμα της Απασχόλησης που, αν και πάντα επίκαιρο, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο είναι ζωτικό, τόσο για την ίδια την Επιχείρηση, όσο και για την Ελληνική Κοινωνία.
Σε μια περίοδο, κατά την οποία ανατρέπεται το μέχρι σήμερα εργασιακό καθεστώς που γνωρίζαμε, η ΔΕΗ κατάφερε και εξασφάλισε την πρόσληψη του αναγκαίου για την βιωσιμότητα της Επιχείρησης προσωπικού.
Συγκεκριμένα, ολοκληρώνονται οι 400 πρώτες προσλήψεις νέων υπαλλήλων και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί συνολικά περί τα 1600 άτομα, ενώ για το 2011 προσβλέπουμε για την κάλυψη ακόμα 400 θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, έχω δώσει εντολή στις Γενικές Διευθύνσεις να ολοκληρώσουν άμεσα απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των αναγκών, προκειμένου να προχωρήσουμε σε στοχευμένες προσλήψεις για συγκεκριμένες θέσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Επιχείρησης.
Κυρίες και κύριοι:
Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, κανείς δεν μας χαρίζεται. Η πιο επιτυχημένη ελληνική βιομηχανία έχει ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση. Ο συνδυασμός μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής πορείας, η κοινωνική και αναπτυξιακή μας διάσταση για την χώρα που είναι αντιληπτή από όλους, μας επιτρέπει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό τον οποίο και θα υλοποιήσουμε.
Είχα αναλάβει λιγότερο από έναν μήνα ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, όταν είχα επισκεφθεί την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα το Δεκέμβριο του 2009. Τότε είχα ενημερωθεί από εργαζόμενους σε εργολάβους της ΔΕΗ, για πολύ σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.
Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους εργολάβους και υπεργολάβους της ΔΕΗ Α.Ε. αποτελεί, για την Επιχείρησή και εμένα προσωπικά, ύψιστη ευθύνη.
Πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν και σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με το μοντέλο που εμείς προωθούμε.
Αμέσως μετά την τότε επιστροφή μου στην Αθήνα, έδωσα εντολή για τη συγκρότηση ομάδας από Στελέχη της Επιχείρησης, η οποία και κατάρτισε συμβατικές ρήτρες και όρους, που θα περιλαμβάνονται εφεξής στο σώμα των Διακηρύξεων και των Συμβάσεων Έργων και Υπηρεσιών.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ δημιουργεί ένα πλέγμα ρυθμίσεων, το οποίο προστατεύει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των συνεργαζομένων με τη Επιχείρηση εργοληπτών και προμηθευτών.
Οι συμβατικές ρήτρες ενδεχομένως να ανεβάσουν το κόστος για την Επιχείρηση. Η κερδοφορία όμως δεν είναι μόνο αυτή που χαρακτηρίζει μια Επιχείρηση ως επιτυχημένη.
Ένα καλό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, η πάγια καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους εργολάβους στους εργαζομένους, καθώς και η σωστή αμοιβή για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εργατοώρες δεν αποτελούν αντικείμενο προς διαπραγμάτευση.
Η πλήρης και σωστή εφαρμογή τους από όλους αποτελούν επιτακτική ανάγκη, και η Διοίκηση δεν θα διστάσει να καταγγείλει απαράδεκτες συμπεριφορές και τακτικές εκμετάλλευσης, ασχέτως του βραχυπρόθεσμου για την Επιχείρηση κόστους. Γιατί το κόστος θα είναι βραχυπρόθεσμο!, ενώ πολλαπλά και μακροπρόθεσμα τα οφέλη.
Σας διαβεβαιώνω ότι η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον κύριο μοχλό ενίσχυσης της απασχόλησης και αύξησης των εισοδημάτων της περιοχής και παράλληλα θα πάρει όσες ακόμα αποφάσεις χρειάζονται για την περαιτέρω διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Β. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όσον αφορά την αναπτυξιακή μας πολιτική. Η ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου έως το 2015, να πραγματοποιήσει παραγωγικές επενδύσεις της τάξης των € 1,8 δις.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατασκευή δυο νέων λιγνιτικών Μονάδων στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα Πτολεμαΐδα V) και τη Μελίτη (Μονάδα Μελίτη II).
Η Διοίκηση προχώρησε ήδη από τις 20 Απριλίου 2010 στην άμεση προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Πτολεμαΐδα 5. Το έργο θα ανατεθεί αφού εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη των Ορυχείων Πτολεμαΐδας. Ήδη η κατάθεση προσφορών ορίσθηκε για την 1/9/2010.
Σε συμφωνία με τα υπεσχημένα από τη Διοίκηση, η Μονάδα Ι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW θα αποσυρθεί σύντομα.
Θα ακολουθήσει η σταδιακή απόσυρση των Μονάδων ΙΙ, ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015.
Για το διαγωνισμό που αφορά τη Μελίτη ΙΙ επανεξετάζονται οι βασικές τεχνικές και εμπορικές παράμετροι του Έργου. Η απόφαση για να την επαναπροκήρυξη του Έργου συναρτάται με την απόφαση της Πολιτείας για την ανάθεση της εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στον υπό κατασκευή ΥΗΣ Ιλαρίωνα, εγκατεστημένης ισχύος 153 MW.
Επιπλέον, η ΔΕΗ Α.Ε. σε συνεργασία με διάφορους Δήμους και Δημοτικούς φορείς που αυτοί έχουν συστήσει, έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς έργων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η τροφοδότηση θερμικής ενέργειας, με τη μορφή θερμού νερού, από τους ΑΗΣ προς γειτονικές τους πόλεις.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι αφενός η διασφάλιση ενός διαρκούς και οικονομικού τρόπου θέρμανσης των κατοικιών των πόλεων αυτών και αφετέρου η ταυτόχρονη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Γ. ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ
Σχετικά με το σημαντικό θέμα των απαλλοτριώσεων, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του Οικισμού του Κλείτους.
Κατά τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ και τοπικών παραγόντων του Νομού Κοζάνης, στο πλαίσιο της προηγούμενης επίσκεψής μου στην Κοζάνη και στη συνέχεια σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, και με στόχο την ικανοποίηση αιτήματος των κατοίκων της περιοχής για άμεση και συνολική απαλλοτρίωση των οικισμών και κτηματικών περιφερειών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, αποφασίστηκε να εκπονηθεί νέα ΜΠΕ – η οποία και κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, για το Έργο Επέκτασης προς τα Δυτικά του Λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής και Νοτιοδυτικού Πεδίου Πτολεμαΐδας .
Με την επικείμενη έκδοση της σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες των παραπάνω απαλλοτριώσεων, ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα από τη χρονική στιγμή, κατά την οποία θα θιγούν οι απαλλοτριούμενες περιοχές από τα Ορυχεία.
Δ. ΑΠΕ
Κυρίες και κύριοι:
Στην ΔΕΗ δίνουμε στρατηγική έμφαση στην υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, με στόχο την υλοποίηση μέχρι το 2015 ενός επενδυτικού σχεδίου που θα ξεπεράσει τα € 2 δισ., με την προσθήκη περίπου 1.000 νέων MW ΑΠΕ, καθιστώντας τον όμιλο της ΔΕΗ πρωταγωνιστή και σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας.
Οι δρομολογημένες επενδύσεις κινούνται παράλληλα με τον πλήρη επανασχεδιασμό της μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής που έχει ξεκινήσει ο Όμιλος της ΔΕΗ, κατανοώντας ότι, η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πλέον «μονόδρομος».
Η ανανέωση του προσωπικού, οι επενδύσεις και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα προσφέρουν τα εξής πλεονεκτήματα:
• Μεγαλύτερη αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων σημαίνει μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό.
• Η συμμετοχή των νέων λιγνιτικών Μονάδων και των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σημαίνει μικρότερη επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματά της από τις απότομες διακυμάνσεις των διεθνών ενεργειακών τιμών.
• Η ανάπτυξη των ΑΠΕ από τη ΔΕΗ είναι η εγγύηση για την προστασία των θέσεων απασχόλησης.

Αναφορικά με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Δυτική Μακεδονία, τον Δεκέμβριο είχα ανακοινώση την υλοποίηση από την θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες:

1. Τριών μεγάλων έργων ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 81,7 MW και εκτιμώμενου επενδυτικού κόστους περίπου 460 εκατ. ευρώ. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το πρώτο από αυτά τα έργα, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Βιομηχανικής Περιοχής Φλώρινας, να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2010.

2. Συνολικά επτά (7) Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά ή στη φάση της κατασκευής στη Δυτική Μακεδονία, η συνολική ισχύς των οποίων θα ανέλθει σε περίπου 14 MW.

Στην ΔΕΗ θέλουμε να προσδώσουμε και μια νέα διάσταση αναφορικά με την χρήση των ΑΠΕ. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ ΑΕ ενδιαφέρεται για την ανάπλαση και αποκατάσταση των εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων στο λεκανοπέδιο της Κοζάνης – Πτολεμαϊδας, πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμη η χρησιμοποίηση τους, για εγκατάσταση φωτοβολταικών και για εκμετάλλευση βιομάζας.

Αντί λοιπόν αναπλάσεων με κλασικά καλλωπιστικά φυτά και δένδρα, μπορεί να γίνει ανάπλαση με ενεργειακές καλλιέργειες (αγριαγκινάρα – έχει ήδη διερευνηθεί από το ΚΑΠΕ). Τα ενεργειακά φυτά μετά την ωρίμανση, κοπή και ξήρανση τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρχή σε υφιστάμενες μονάδες των ΑΗΣ με σύγκαυση με λιγνίτη, αλλά και αυτόνομα αργότερα.
Ε. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί Στρατηγική προτεραιότητα για την Επιχείρηση.
Στην ΔΕΗ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σειρά πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών έργων.
Πέραν της αντικατάστασης των παλαιών και ρυπογόνων Μονάδων με νέες που θα ενσωματώνουν τις πλέον προηγμένες περιβαλλοντικές τεχνολογίες, σχεδιάζονται και υλοποιούνται έργα και δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υφιστάμενων Μονάδων που θα σας αναπτύξουν οι επόμενοι ομιλητές στελέχη της ΔΕΗ.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα άμεσα περιβαλλοντικά μέτρα, μαζί με όλα όσα έχουν ήδη ληφθεί, εντάσσονται πλέον στην νέα τολμηρή Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ, η οποία θα αποτυπωθεί στο υπό κατάρτιση πενταετές Περιβαλλοντικό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, σε συμφωνία τόσο με το προς επικαιροποίηση Επιχειρηματικό Σχέδιο 2010 – 2015, όσο και με το Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2010 - 2020.
Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα κρίσιμο για το μέλλον της ΔΕΗ θέμα.
Εδώ και αρκετές μέρες υπάρχει μια παραφιλολογία αναφορικά με το μέλλον της Επιχείρησης.
Μια παραφιλολογία βασισμένη όχι σε στοιχεία, αλλά σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που μόνο σκοπό έχουν την επικοινωνιακή αποδόμηση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών και άλλων συμφερόντων.
Όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει και όπως χαρακτηριστικά είπε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, δεν μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ, καθώς επίσης δεν πρόκειται να πωληθούν παραγωγικές Μονάδες της Επιχείρησης.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός, πως η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να προστατευτεί η ΔΕΗ από τον γεμάτο στρεβλώσεις ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας, που κατάφορα αδικεί την Επιχείρηση μας.
Αυτή η προοπτική σταθερότητας, επιτρέπει στη ΔΕΗ να συνεχίσει απρόσκοπτα, καθώς και να αναπτύξει περαιτέρω το υπό εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι στην ουσία του περιβαλλοντικό.Κυρίες και κύριοι:
Για να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού για την χώρα, πρέπει να γίνει άριστη αξιοποίηση των εθνικών πόρων (δηλαδή λιγνίτης, νερά και ΑΠΕ). Ειδικά στην περίπτωση του λιγνίτη, το έχουμε συνδυάσει με τη δημιουργία νέων υπερσύγχρονών Μονάδων Υψηλής Απόδοσης και βέλτιστης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς , έτσι ώστε να παραμείνει το καύσιμο ανταγωνιστικό. Όπως ξέρετε, λόγω των τεράστιων επιβαρύνσεων που θα έχει ο λιγνίτης από το 2013, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες.
Δέσμευση της ΔΕΗ είναι ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και τις ενεργειακής ασφάλειας μέσω μιας πορείας που θα βασίζεται στο τρίπτυχο Απασχόληση – Ανάπτυξη – Περιβάλλον.
Η κυρίαρχη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην εποχή μας ως Επιχείρηση, αλλά και ως Κοινωνία γενικότερα, είναι η διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για εμάς και τις επόμενες γενιές και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που θα έχει ως άξονες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ορθολογική Χρήση Ενέργειας.
Στη ΔΕΗ με το υπό-αναθεώρηση Επιχειρησιακό Σχέδιο ένας κύκλος κλείνει και ένα νέο κεφάλαιο ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε. Ένα κεφάλαιο δυναμικής αναπτυξιακής πορείας που θα ξαναδώσει όραμα, προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Μαζί με την Ελληνική Κοινωνία, θέτουμε τις βάσεις για μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη για την Ελληνική οικονομία, δίνουμε νέες προοπτικές απασχόλησης, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε ένα νέο ενεργειακό σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο σύμφωνα με τις επιταγές και ανάγκες της κοινωνίας που υπηρετούμε.

=======================================
Ανέτοιμη η περιοχή για τη Μεταλιγνιτική περίοδο.

(31/05/2010)
Σε τριάντα χρόνια θα εξαντληθούν τα κοιτάσματα του λιγνίτη στην περιοχή σηματοδοτώντας τη μεταλιγνιτική περίοδο ανέφερε ο καθηγητής του Ε Μ Π Αθηνών και πρόεδρος της ΔΕΗ την περίοδο 1998 – 1999 Γεώργιος Γκρός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Πτολεμαΐδα παλαιών διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης, για να προσθέσει ότι η περιοχή δεν έχει ακόμη προετοιμαστεί. Σημείωσε ότι θα πρέπει να στηριχθεί ο λιγνίτης και προς την κατεύθυνση αυτή όπως θα επιχειρηθεί παρέμβαση προς τη διοίκηση της ΔΕΗ. Πάντως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός διαβεβαίωσε ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει για πολλές δεκαετίες το εθνικό μας καύσιμο αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται στην ενέργεια και στη χρήση των στερεών καυσίμων.
----------------------------------------------------------
Δεν μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ και δεν πωλούνται παραγωγικές μονάδες της.
(31/05/2010)
1, 8 δις Ε πρόκειται να επενδύσει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία με την κατασκευή των νέων λιγνιτικών μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 με τη δημοπράτηση της πρώτης μονάδας να έχει προσδιοριστεί για την 1η Σεπτεμβρίου τόνισε χθες στη διάρκεια των εργασιών της 1ης ημέρας της διημερίδας του Εργατικού κέντρου Πτολεμαΐδας με θέμα «Αναπτυξιακό πρόγραμμα και ΔΕΗ», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α Ε Αρθούρος Ζερβός. Δήλωσε ακόμη ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτος θα απορροφηθούν οι 1600 επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2007 και εξήγγειλε για το 2011, 400 νέες προσλήψεις προσωπικού ενώ απέδωσε τον διαχωρισμό των τομέων διανομής και μεταφοράς της ΔΕΗ στο μνημόνιο που υπεγράφη. Χαρακτήρισε παραφιλολογία τα όσα διακινούνται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη δημόσια υπόσταση της επιχείρησης υπογραμμίζοντας ότι δεν μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου και δεν πρόκειται να πωληθούν παραγωγικές μονάδες. Ο Αρθούρος Ζερβός σημείωσε ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΗ και στον τομέα που αφορά τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν προγραμματιστεί για τη Δυτική Μακεδονία έργα ύψους 460 εκατομμυρίων Ε με τα 2 φωτοβολταικά πάρκα στην Πτολεμαΐδα να λειτουργούν εντός του 2010. Τέλος ο βουλευτής Νομού Κοζάνης Πάρης Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε ότι από τις 17 μέχρι τις 19 Ιουνίου θα επισκεφθεί την περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής την υπουργό Ενέργειας Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.
ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ. Σύνταξη:Μαίρη Κεσκελίδου


======================================
Στο τραπέζι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ έχει μπει το θέμα των αυξήσεων στα οικιακά, αγροτικά και βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς και των μειώσεων σε εκείνα των εμπορικών της πελατών, με τα σενάρια να θέλουν οι αυξήσεις να τίθενται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο, υπό την πίεση του ΔΝΤ για διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας.
Στο θέμα αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, και χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, κατά την ομιλία του στους εργαζομένους της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. «Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να προστατευτεί η ΔΕΗ από τον γεμάτο στρεβλώσεις ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας, που κατάφορα αδικεί την επιχείρησή μας», είπε για τη γνωστή πρόταση της διοίκησης περί αναπροσαρμογών στα τιμολόγια. Παρόμοιες άλλωστε είναι και οι αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο του ΔΝΤ και της Ε.Ε. με την Ελλάδα για την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και την ισότιμη πρόσβαση ιδιωτών στην αγορά ενέργειας.
Οι αλλαγές
Για το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών στην ενέργεια συναντήθηκαν χθες οι υπουργοί Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό τι διαμείφθηκε, ενώ την ίδια στιγμή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αρχίσει να συλλέγει στοιχεία για τη γνωμοδότηση που θα αποστείλει σε έναν- ενάμιση μήνα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, με βάση την πρόταση που της έχει κάνει η ΔΕΗ. «Τα ποσοστά των αυξομειώσεων θα είναι σε βάθος κάποιων ετών», λένε στη ΡΑΕ, που επιβεβαιώνουν το σενάριο για ισχύ τους από το φθινόπωρο. Η λογική της Αρχής θα κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των σημερινών ακριβών εμπορικών τιμολογίων της ΔΕΗ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4577203
======================================
Πτολεμαϊδα - Ανακοινώσεις του προέδρου της ΔΕΗ στο πλαίσιο διημερίδας του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας
Παραγωγικές επενδύσεις της τάξης του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου της μέχρι το 2015. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνεται η κατασκευή δυο νέων λιγνιτικών Μονάδων στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα Πτολεμαΐδα V) και τη Μελίτη (Μονάδα Μελίτη II). Η Μονάδα Ι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW θα αποσυρθεί σύντομα ενώ θα ακολουθήσει η σταδιακή απόσυρση των Μονάδων ΙΙ, ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015. Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Αρθρούρος Ζερβός, μιλώντας στη διημερίδα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΔΕΗ και τοπική κοινωνία» που ολοκληρώνεται σήμερα. Σχετικά με τις προσλήψεις στη ΔΕΗ ο κ. Ζερβός επισήμανε ότι ολοκληρώνονται οι 400 πρώτες προσλήψεις νέων υπαλλήλων και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί συνολικά περί τα 1600 άτομα, ενώ για το 2011 η ΔΕΗ έχει στόχο την κάλυψη ακόμα 400 θέσεων εργασίας.

=======================================
Α. Ζερβός: Η ΔΕΗ δεν πουλά μονάδες, αποσύρει 5 "σαπάκια"
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τέλος εποχής για τα λεγόμενα «σαπάκια» της ΔΕΗ, καθώς όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή το πρόγραμμα αποσύρσεων παλαιών και ρυπογόνων μονάδων. Πρώτη που θα αποσυρθεί είναι η μονάδα Πτολεμαΐδα 1 ενώ σύμφωνα με τον κ. Ζερβό μέχρι το 2015 θα ακολουθήσουν τέσσερις ακόμη, οι μονάδες Πτολεμαΐδα 2,3,4 και ο ΑΗΣ Λιπτόλ. Οι συγκεκριμένες αποσύρσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.

Ταυτόχρονα ο κ. Ζερβός, αναφερόμενος στις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα περί πώλησης μονάδων της εταιρείας στον ανταγωνισμό, τις χαρακτήρισε παραφιλολογία και σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά δε μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ ούτε πρόκειται να πουληθούν παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης.

Οι αποσύρσεις

Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που διευθετείται καθώς σύμφωνα με το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού για κάθε νέα μονάδα που εντάσσει στο δυναμικό της η ΔΕΗ πρέπει να αποσύρονται ισάριθμα «παλιά μεγαβάτ».

Στην πράξη όμως ο νόμος ουδέποτε εφαρμόστηκε παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ ήδη λειτουργεί τη πρώτη νέα μονάδα της ισχύος 400 MW στο Λαύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην άδεια που είχε εκδοθεί για το «Λαύριο 5» το Νοέμβριο του 2003 από τον τότε υπουργό ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, αναφερόταν ρητά ότι μόλις θα ξεκινούσε να λειτουργεί, η ΔΕΗ θα αποξήλωνε ισόποση ισχύ από άλλες πεπαλαιωμένες μονάδες της.

Το 2006 ωστόσο όταν η μονάδα τέθηκε σε λειτουργία ο διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) ζήτησε από τη ΔΕΗ να μην κλείσει άλλες μονάδες καθώς εκείνη την περίοδο το ηλεκτρικό σύστημα εμφάνιζε σοβαρά προβλήματα επάρκειας.

Τα δεδομένα ωστόσο που οδήγησαν τότε το ΔΕΣΜΗΕ να ζητήσει την καταστρατήγηση του νόμου και της άδειας παραγωγής της μονάδας του Λαυρίου, παύουν να υφίστανται από το 2011 όταν και θα μπουν σε εμπορική λειτουργία συνολικά 1200MW από νέες μονάδες τριών ανεξάρτητων παραγωγών (ΓΕΚ Τέρνα – GdF Suez, Elpedison, Όμιλος Μυτιληναίου).

Η λειτουργία των μονάδων αυτών δημιουργεί συνθήκες επάρκειας για το σύστημα, ώστε ο ΔΕΣΜΗΕ να δώσει το πράσινο φως και να μπουν τα «πρώτα λουκέτα» στα λεγόμενα «σαπάκια» της ΔΕΗ, όπως οι μονάδες της Μεγαλόπολης, οι οποίες δημιουργούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στο λεκανοπέδιο όταν λειτουργούν.

Αναλυτικά οι πεπαλαιωμένες μονάδες της ΔΕΗ που εντάσσονται στο πρόγραμμα σταδιακής αποξήλωσης είναι:Πτολεμαΐδα 1,2,3,4, Λιπτόλ 1,2, Μεγαλόπολη 1,2 (Λιγνίτη)
913MW

Αγιος Γεώργιος 8,9 Λαύριο 3 (Φυσικό Αέριο)
540MW

Λαύριο 1,2, Αλιβέρι 3,4 (Μαζούτ )
750MW
Ο κ. Ζερβός έκανε επίσης αναφορά στο νέο επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι μόνο στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας θα επενδυθούν 1,8 δισ. ευρώ για νέες μονάδες. Στο πρόγραμμα, όπως είπε, περιλαμβάνεται η κατασκευή δυο νέων λιγνιτικών Μονάδων στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα Πτολεμαΐδα V) και τη Μελίτη (Μονάδα Μελίτη II). Ακόμη 2 δισ. ευρώ θα επενδυθούν σύμφωνα με τον κ. Ζερβό για τις ΑΠΕ, προκειμένου να αναπτυχθούν συνολικά 1000MW μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=980160
====================================
Με συνταγογράφηση... οι αποκρατικοποιήσεις
Αποφασίστηκε να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα οι αποκρατικοποιήσεις του Υπουργείου Υποδομών κι αυτό καθώς για τον ΟΣΕ υπάρχει δέσμευση στο μνημόνιο με την τρόικα για «αναδιάρθρωση και πώληση περιουσιακών στοιχείων» ενώ θεωρούνται «ώριμες» οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και αεροδρόμια.
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης


Στην τελική ευθεία μπαίνει ο προγραμματισμός για τη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο οποίο πρωταρχικό ρόλο θα παίξουν οι συμβάσεις παραχώρησης.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εντός των προσεχών ημερών όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου , Υποδομών και Μεταφορών κ. Δημήτρης Ρέππας, Περιβάλλοντος, και Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη και Πολιτισμού και Τουρισμού κ Παύλος Γερουλάνος.

Όπως έγινε γνωστό αποφασίστηκε να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα οι αποκρατικοποιήσεις του Υπουργείου Υποδομών κι αυτό καθώς για τον ΟΣΕ υπάρχει δέσμευση στο μνημόνιο με την τρόικα για «αναδιάρθρωση και πώληση περιουσιακών στοιχείων» ενώ θεωρούνται «ώριμες» οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και αεροδρόμια.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κρατήσει το 51% της ΔΕΗ ή σε μία εναλλακτική περίπτωση να μείνει με την καταστατική πλειοψηφία (33,5%) και την διαχείριση των δικτύων.

Επίσης εξετάστηκε η πώληση των καζίνο και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.
Το οικονομικό επιτελείο θέτει ως στόχο για την επόμενη τριετία έσοδα της τάξης του 1 δις ευρώ κατ΄ έτος από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί κατά κύριο λόγο στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, θα είναι αυτό των συμβάσεων παραχώρησης, Έτσι ιδιώτες επενδυτές έναντι αντιτίμου θα αναλαμβάνουν για ορισμένο χρόνο την διαχείριση των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών.

Στην προχθεσινή σύσκεψη μεταξύ των άλλων συζητήθηκαν:

- Η πώληση ποσοστού της τάξης του 40% μαζί με το μάνατζμεντ (για το σκέλος της διαχείρισης) σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για ορισμένο όμως χρονικό διάστημα κοντά στα 30 έτη.

-Η είσοδος ιδιωτών επενδυτών σε όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

-Η εξυγίανση και αναδιάρθρωση του ΟΣΕ... Το σχέδιο περιλαμβάνει κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών, μετατάξεις υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και είσοδο ιδιωτών επενδυτών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με εκχώρηση του 49% και του μάνατζμεντ. Για την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ προβλέπεται η εκμετάλλευση της με συμβάσεις παραχώρησης, μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως για την εκμετάλλευση της συνολικής ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

-Πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με προτεραιότητα στο διαχωρισμό δικτύων παραγωγής, διανομής και μεταφοράς στη ΔΕΗ. Το επόμενο βήμα θα αφορά είτε τη μείωση της κρατικής συμμετοχής στην εταιρία, κάτω του 51%, ή το πιθανότερο την πώληση παραγωγικών μονάδων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=32405147

===================================
Πως θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσειςΠρος ιδιωτικοποίηση καζίνο, μονάδες της ΔΕΗ και Λάρκο. Με μοντέλο Hochtief οι συμβάσεις παραχώρησης σε λιμάνια και αεροδρόμια


Tου Θανάση Παπαδή
Στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και εντός της εβδομάδας, οριστικοποιείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα έχει δύο άξονες: Ο ένας σχετίζεται με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης που μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 40 χρόνια, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, ακίνητα αλλά και εταιρείες ύδρευσης και ο δεύτερος με άμεσες ιδιωτικοποιήσεις σε περιπτώσεις που κρίνονται ώριμες, όπως για παράδειγμα καζίνο, μονάδες της ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ.
Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη, στην οποία εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος, προκειμένου να κατατεθεί και να συζητηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τ. Μπιρμπίλη, ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος. Μέσα στην εβδομάδα ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα που άπτονται του υπουργείου Οικονομίας, αφού η τελευταία απουσίασε λόγω της επίσκεψής της στην Κομοτηνή.


Παραχωρήσεις
Το μοντέλο που έχει προκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την αρμόδια Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης σε μία σειρά από δραστηριότητες, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο.
Το συγκεκριμένο μοντέλο υπάρχει η σκέψη να επεκταθεί και στις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που το ελληνικό δημόσιο κατέχει σήμερα 61% και 74% αντίστοιχα. Η σκέψη είναι να δοθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό σε ιδιώτες και παράλληλα να παραχωρηθεί το management υπό τη μορφή σύμβασης παραχώρησης. Φαίνεται να επιλέγεται αυτός ο τρόπος προκειμένου να μείνουν τα δίκτυα υπό κρατικό έλεγχο, ενώ παράλληλα να μπει και ασφαλιστική δικλίδα ώστε να μην ξεφύγει η τιμολογιακή πολιτική.


«Ελ. Βενιζέλος»
Συμβάσεις παραχώρησης θα υπάρξουν σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας στα πρότυπα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και της Αττικής Οδού. Παράταση στην συμβαση παραχώρησης θα γίνει με το ΔΑΑ και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την Hochtief. Σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου ενός ακόμη επενδυτή στο ΔΑΑ, με ταυτόχρονη πώληση ποσοστών από τη Hochtief και το Δημόσιο, ο οποίος όμως νέος επενδυτής δεν θα συμμετέχει στη διαχείριση.
Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα κατασκευάζονται, θα επεκτείνονται ή θα συντηρούνται από ιδιώτες οι οποίοι εν συνεχεία θα έχουν την εκμετάλλευση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου 30-40 χρόνια, ενώ θα προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης της άδειας. Ανάλογη κίνηση θα γίνει και με τα ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών. Κάποιοι μεγάλοι σταθμοί του ΟΣΕ θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες οι οποίοι και θα τους μετατρέψουν σε εμπορικά κέντρα.

Ενέργεια
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με προτεραιότητα στο διαχωρισμό δικτύων παραγωγής, διανομής και μεταφοράς στη ΔΕΗ. Το επόμενο βήμα θα αφορά είτε τη μείωση της κρατικής συμμετοχής στην εταιρεία, κάτω του 51%, ή το πιθανότερο την πώληση παραγωγικών μονάδων.

Εξυγίανση και αναδιάρθρωση του ΟΣΕ ώστε να σταματήσει η παραγωγή ζημιών. Το σχέδιο περιλαμβάνει κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών, μαζικές μετατάξεις υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και είσοδο ιδιωτών επενδυτών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με εκχώρηση του 49% συν το management. Ειδικά για την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού προβλέπεται η εκμετάλλευσή της με συμβάσεις παραχώρησης, μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως για την εκμετάλλευση της συνολικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η ομαδοποίηση των ακινήτων σε ειδικά χαρτοφυλάκια και η είσοδός τους στο Χ.Α., αργότερα.

Τυχερά παιχνίδια
τη διαχείριση της αγοράς τυχερών παιγνίων επικεντρώνεται το Δημόσιο, καθώς η συγκυρία στη χρηματιστηριακή αγορά δεν επιτρέπει την πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΠΑΠ. Το Δημόσιο προσβλέπει στη δημιουργία μίας νέας ελεγχόμενης αγοράς τυχερών παιγνίων της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ και για το σκοπό αυτό αναμένεται νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια» και το βιντεολόττο.
Μόνο από τις τρεις άδειες για τα «φρουτάκια» το Δημόσιο προσδοκά έσοδα 500 εκατ. ευρώ, ενώ από τις άδειες για το ΞΥΣΤΟ θα μπορούσε να αποκτήσει έσοδα 200 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η απελευθέρωση της αγοράς internet betting. Πρόσθετα έσοδα θα μπορούσαν να προέλθουν από την επέκταση των αδειών στα επτά καζίνο που λειτουργούν στη χώρα και από την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας και αυτού της Κέρκυρας.
=================================
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΕΗ ΜΕ 29 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΗ ΚΑΙ 6 ΙΚΑ
Είμαι συνταξιούχος της ΔΕΗ, με 29 χρόνια ΔΕΗ και 6 ΙΚΑ. Δεν έχω πάρει ακόμα σύνταξη. Πόσο θα επηρεαστεί η σύνταξή μου;

Από τη μία αναφέρετε ότι είστε συνταξιούχος και από την άλλη ότι δεν έχετε πάρει ακόμα σύνταξη. Εννοείτε προφανώς ότι είστε υπό συνταξιοδότηση. Πάντως με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου δεν φαίνεται να επηρεάζεται η σύνταξή σας, εκτός βέβαια από το ότι θα υπάρξει γενικό πάγωμα των συντάξεων για 3 χρόνια, θα περικοπούν δώρα εορτών και το επίδομα αδείας, ενώ θα καθιερωθεί εισφορά υπέρ του νέου ΛΑΦΚΑ που θα ισχύει για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ από 1/10/2010.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4577160
================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: