Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Συντάξεις στο ...μισό των αποδοχών!

Οριστικοί πίνακες επιτυχόντων ειδικότητας Τ4/Θ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ Α.Ε (www.dei.com.gr ) Οριστικοί Πίνακες Προσληπτέων της Προκήρυξης 1/2007 με τους επιτυχόντες των Τεχνικών Ορυχείων και Τεχνικών Ορυχείων-Χειριστών κυρίων Μηχανημάτων (Τ4Θ) οι οποίοι προσλαμβάνονται στις Διευθύνσεις Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.
Οι εν λόγω οριστικοί πίνακες απεστάλησαν στις 01.06.2010 προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Αθήνα 1 Ιουνίου 2010

Δείτε τους επιτυχόντες Τ4/Θ
=========================================
Φέτος οι "πράσινες" αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τη λύση της δύσκολης εξίσωσης για το περίφημο τέλος ΑΠΕ, μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας, επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ΡΑΕ μέχρι το τέλος του έτους θα δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του «πράσινου» τέλους μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας. Τελικά, η αύξηση θα είναι μικρότερη από το αρχικό αίτημα που ζητούσε από 0,3€, το τέλος να πάει στα 3,95€ /MWh. Το οριστικό ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από δύο παραμέτρους:
Καταρχάς τη νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νόμο για τις ΑΠΕ η οποία προβλέπει ότι μέρος του τέλους ΕΡΤ θα διατίθεται στο ΔΕΣΜΗΕ για την αποπληρωμή των πράσινων ηλεκτροπαραγωγών. Ανάλογα λοιπόν με το ποσό που θα φύγει από την ΕΡΤ και θα πάει για την πράσινη ενέργεια θα κυμανθεί και η αύξηση.
Δεύτερον, από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς χονδρικής και την αναμενόμενη εξισορρόπηση της χονδρικής τιμής που είναι γνωστή ως Οριακή Τιμή του Συστήματος. Ανάλογα με τη διακύμανση της ΟΤΣ θα μειωθεί και το «χάσμα» μεταξύ της επιδοτούμενης τιμής των παραγωγών ΑΠΕ και της πραγματικής τιμής της αγοράς.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η λειτουργία του τέλους ΑΠΕ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε όλο το 2008 λόγω της αυξημένης οριακής τιμής του συστήματος, δε χρειαζόταν καμία επιδότηση για τους πράσινους ηλεκτροπαραγωγούς. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς τα αιολικά πληρώνονταν με χαμηλότερες τιμές από ό,τι οι εισαγωγές ή οι συμβατικές μονάδες.
Βεβαίως η κατάσταση αυτή αντεστράφη το 2009 και το «περίσσευμα» που δημιουργήθηκε εξανεμίστηκε μέχρι το καλοκαίρι. Μάλιστα στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2009, ο ΔΕΣΜΗΕ οδηγήθηκε σε σημαντικές ζημιές και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσει ζημιές που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές στην αποπληρωμή των δήμων

Την ίδια στιγμή ο ΔΕΣΜΗΕ προωθεί αλλαγές στον τρόπο αποπληρωμής του τέλους που κατευθύνεται στους ΟΤΑ στους οποίους λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ. Οι αλλαγές αυτές κρίθηκαν επιβεβλημένες μετά τις αποκαλύψεις του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, που εντόπισε ότι κοινοτάρχης στην Εύβοια είχε καταχραστεί περί το 1 εκατ. ευρώ από το τέλος που προορίζεται για αναπτυξιακά αντισταθμιστικά έργα στις συγκεκριμένες περιοχές, Ο εν λόγω κοινοτάρχης παρότι το τέλος πληρωνόταν με δίγραμμες επιταγές στο όνομα της κοινότητας, τις εξαργύρωνε στο όνομά του.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που επέρχονται, το τέλος θα καταβάλλεται είτε κατευθείαν στο ταμείο των δήμων που διαθέτουν ταμειακή υπηρεσία είτε στη ΔΟΥ της περιοχής τους εάν δεν έχουν. Οι αλλαγές αυτές έχουν δημιουργήσει κάποιες καθυστερήσεις, ειδικά για τους δήμους που πληρώνονταν ανά δίμηνο και εφεξής θα αποπληρώνονται ανά τετράμηνο. Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες αρκετών δημάρχων, πηγές του ΔΕΣΜΗΕ απαντούν ότι είναι θέμα ημερών να διευθετηθεί το θέμα και να λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν.

http://www.capital.gr/News.asp?id=982015

============================================
Οι Ναζιστικές μέθοδοι των Ισραηλινών δεν θα περάσουν!

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης και στα μέλη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που δέχθηκαν απροκάλυπτη επίθεση από τον Ισραηλινό στρατό ενώ βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Καταδικάζει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια του Ισραηλινού στρατού :
Να επιτεθεί σε ειρηνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 19 ατόμων και των τραυματισμών πάνω από 50 , σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες
Να συνδέσει την ειρηνική αυτή αποστολή με την τρομοκρατία για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη ενέργεια της
Να μην ενημερώνει για την τύχη των ανθρώπων που επέβαιναν στα πλοία της αποστολής
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλεί :
- την Ελληνική Κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα για τον ασφαλή τον επαναπατρισμό των Ελλήνων μελών της αποστολής, μέσα στους οποίους βρίσκεται και ο συνάδελφός μας μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Πολυάνθης Συγγελάκης
- τον Ελληνικό πολιτικό κόσμο σύσσωμο να καταγγείλει τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες των Ισραηλινών και να ζητήσει από την διεθνή κοινότητα την καταδίκη και τιμωρία τους.
Οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν και δεν πρέπει να κάμψουν την αλληλεγγύη των λαών. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να συμπαραστέκεται τους λαούς, όπως ο Παλαιστινιακός, και στους αγώνες τους για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση.
==========================================
δεν το κατάλαβαν οτι σύντομα θα φύγουν και θα είναι βράδυ
Διαξιφισμοί
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης (μετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, ο Ν. Αθανασάκης κ.ά.) υπήρξε ανταλλαγή διαξιφισμών μεταξύ των κ.κ. Λοβέρδου και Παπακωνσταντίνου σχετικά με το ποιος άφησε να διαρρεύσει η επιστολή της τρόικας με τις σκληρές απαιτήσεις για τις συντάξεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου πως εκείνος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή, δεδομένου ότι όπως τόνισε «δύο είχαμε την επιστολή, εσύ κι εγώ. Εγώ δεν την έδωσα. Εχεις κάποια εξήγηση για το ποιος την έδωσε;». Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε δηλώνοντας ότι δεν άφησε εκείνος την επιστολή να διαρρεύσει και διαβεβαίωσε τον κ. Λοβέρδο πως δεν είχε και δεν έχει την πρόθεση να τον πλήξει πολιτικά με πράξεις όπως η συγκεκριμένη. Ο κ. Λοβέρδος αποδέχθηκε τη διαβεβαίωση Παπακωνσταντίνου και η συζήτηση προχώρησε, δεδομένου ότι αν δεν λυνόταν η παρεξήγηση θα ήταν δύσκολο να συνεχιστεί.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4577541#yourComments
====================================
Συντάξεις στο ...μισό των αποδοχών!
Ακραίες και εκτός μνημονίου χαρακτήρισαν τα στελέχη της κυβέρνησης τις συστάσεις της Τρόικας για το ασφαλιστικό, στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι υπό το Θεόδωρο Πάγκαλο.
Επίσης συμφωνήθηκε το υπουργείο Εργασίας να αποκρούσει τις πιέσεις για τα 40 χρόνια δουλειάς και την περικοπή συντάξεων, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια έως τις 16 Ιουνίου που έχει οριστεί η τελευταία διαπραγμάτευση.
Ο Ανδρεας Λοβέρδος έστειλε ήδη επιστολή στον Ολι Ρεν διαμαρτυρόμενος για την πίεση των αξιωματούχων .
Αν η Τρόικα επιμείνει στις επιταγές της κατά τις οποίες η σύνταξη βασική και ανταποδοτική να μην υπερβαινει το 48% του μισθού, οι συντάξεις σύντομα θα μετατραπούν σε επιδόματα βοήθειας, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη.
Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση διατηρούσε την ελπίδα ότι η σύνταξη μαζι με τη βασική θα ξεπερνούσε το 60% του μισθού και δεν θα συρρικνωνόταν στο 48%.
Σήμερα, ένας εργαζόμενος με 1200 ευρώ αποδοχές , μετά 35 χρόνια , θα πάρει σύνταξη στα 60 του 837 ευρώ.
Με το νομοσχέδιο Λοβέρδου θα έπαιρνε 802 ευρώ, ενώ με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που επιτάσσει το Μνημόνιο , η σύνταξη θα συρρικνωθεί στα 380 ευρώ!
=======================================================

Αφόρητες πιέσεις για συντάξεις φτώχειας
Η διαμόρφωση της σύνταξης στο 48% του μέσου μισθού προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ | Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Σε διαπραγμάτευση-θρίλερ εξελίσσεται το πινγκ πονγκ κυβέρνησης και επιτηρητών για τις ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο νέο ασφαλιστικό σύστημα. Η ελληνική κυβέρνηση θέτει πέντε σημεία στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ελεγκτές της τρόικας με στόχο να βελτιώσει τις επώδυνες ρυθμίσεις που μας υποδεικνύουν.

Η διαμόρφωση της σύνταξης στο 48% του μέσου μισθού (συντάξιμες αποδοχές) προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε χθες ότι αυτό το μέτρο δεν μπορεί να «περάσει» ούτε από τη Βουλή ούτε από την κοινωνία.

Η πολύωρη σύσκεψη αναλώθηκε στην ανάλυση των σημείων αιχμής του μνημονίου και των απαιτήσεων της τρόικας για την πλήρη ανατροπή του προσχεδίου νόμου και την υιοθέτηση εξαιρετικά επώδυνων μέτρων που οδηγούν σε δραματικές αυξήσεις των ορίων ηλικίας, αλλά και σε πλήρη απαξίωση των χορηγούμενων συντάξεων.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένονται εκ νέου στη χώρα μας οι ελεγκτές της τρόικας προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκαν πέντε κρίσιμα σημεία για τη μορφή που θα πάρει τελικά το ασφαλιστικό σύστημα και θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το ποσοστό αναπλήρωσης 1,2% κατά μέσον όρο για όλα τα έτη ασφάλισης να αφορά αποκλειστικά την αναλογική σύμβαση και όχι τη βασική. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό ποσοστό του 48% για την αναπλήρωση των συντάξεων με 40 έτη ασφάλισης δεν θα περιλαμβάνει τη βασική σύνταξη, με αποτέλεσμα, όταν προστεθεί και η βασική σύνταξη, το ποσοστό αυτό να φθάνει το 64%, κάτι που για την κυβέρνηση θεωρείται ανεκτό για τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση επιμένει η βασική σύνταξη των 360 ευρώ (με τα σημερινά δεδομένα) να δίδεται ταυτοχρόνως με την αναλογική σύνταξη και όχι με τη συμπλήρωση 65 ετών, κάτι που αποτελεί απαίτηση των δανειστών της χώρας μας. Οι επιτηρητές της τρόικας επιμένουν η βασική σύνταξη, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό, να μη δίδεται πριν από το 65ο έτος της ηλικίας, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος που θα δικαιούται σύνταξη πριν από αυτό το όριο- παραδείγματος χά ριν στα 60 έτη- θα λαμβάνει μόνο το 48% της αναλογικής σύνταξης και θα περιμένει να γίνει 65 ετών προκειμένου να εισπράξει και τα υπόλοιπα 360 ευρώ της βασικής σύνταξης.

Κρίσιμο σημείο αποτελεί η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων κατά τη χορήγηση ή μη της βασικής σύνταξης. Η θέσπισή τους θα στερήσει σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού τη χορήγησή της, με αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να πέφτει και πάλι στο 48%.

Επίσης, οι επιτηρητές θέλουν να συνυπολογίσουν τις επικουρικές συντάξεις στο τελικό ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι στο 48% ή στο 64% θα εμπεριέχονται και οι επικουρικές συντάξεις. Οι επιτηρητές διατυπώνουν την ένσταση ότι εφόσον οι επικουρικές είναι υποχρεωτικές, θα πρέπει να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση η τελική μείωση του σημερινού ποσού των συντάξεων θα ξεπερνά το 60%, καθώς ακόμη και οι μικρότερες επικουρικές συντάξεις αγγίζουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών.

Το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει στο τραπέζι να ισχύσει μεταβατική περίοδος έτσι ώστε να μη θιγούν άμεσα όσοι ασφαλισμένοι βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης και να μεταβούμε από το παλαιό στο νέο σύστημα με ομαλό τρόπο. Ωστόσο το υπουργείο ζητεί οκταετή περίοδο προσαρμογής ενώ οι επιτηρητές συμφωνούν σε τριετή περίοδο.

Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο οι κυβερνητικές ενστάσεις εστιάζονται στον χρόνο που θα συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση αυτού του χρονικού διαστήματος. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ζητεί να συνυπολογίζονται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης η περίοδος της στράτευσης, η άδεια λοχείας για τις γυναίκες, αλλά και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης. Επίσης ζητεί να συνυπολογίζεται ο χρόνος σπουδών (κάτι που ισχύει σήμερα στις τράπεζες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες). Το σημείο αυτό όμως συναντά την έντονη αντίδραση των ελεγκτών.

Οι πιέσεις των επιτηρητών είναι έντονες και σε ό,τι αφορά τον χρόνο συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων τέκνων. Συγκεκριμένα πιέζουν να μην έχουν διαφορετική μεταχείριση. Αν τελικά επικρατήσουν οι θέσεις τους, τότε οι μητέρες ανηλίκων οδηγούνται υποχρεωτικά στη συνταξιοδότηση στα 65 έτη, αλλά και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στα 60 έτη.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=335087&dt=02/06/2010#ixzz0ph3xOH3N
===============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: