Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

γιατί το ρεύμα και το νερό αποτελούν κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα

Σε θολό τοπίο οι αποκρατικοποιήσεις
Εντονο το στοιχείο των συμβιβαστικών λύσεων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
Επειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο περιορίζεται στην πλήρη αποκρατικοποίηση μόνο των καζίνων και ορισμένων Ξενία. Για τις λοιπές συμμετοχές του Δημοσίου, το πρόγραμμα περιορίζεται είτε σε διάθεση νέων πακέτων μετοχών χωρίς το Δημόσιο να χάνει τον έλεγχο της πλειοψηφίας είτε σε συμβάσεις παραχώρησης είτε σε βελτίωση της εποπτείας της αγοράς. Ενδεικτικό των συμβιβαστικών λύσεων που επελέγησαν είναι το στοιχείο πως μέχρι προχθές η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αφορούσε συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες για διάστημα έως και 40 ετών με παράλληλη εκχώρηση του μάνατζμεντ. Τελικά επελέγη η λύση της διάθεσης νέων πακέτων μετοχών και για τις δύο εισηγμένες εταιρείες, χωρίς πώληση του μάνατζμεντ και με το δημόσιο να διατηρεί υπό τον έλεγχό του πλειοψηφικό πακέτο 51%.

Τα προσδοκώμενα έσοδα
Τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και τα προσδοκώμενα έσοδα από το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε παρουσία των συναρμόδιων υπουργών Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη και Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, είναι παραπάνω από θολά. Ο υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε σχετικά παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα του κάθε υπουργείου, ενώ για τα προσδοκώμενα έσοδα έκανε αναφορά στις προβλέψεις του μνημονίου που έχει συνυπογραφεί με την τρόικα, σύμφωνα με τις οποίες τα ετήσια έσοδα θα είναι τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το διάστημα 2011-2013. «Οι δικές μας εκτιμήσεις είναι σαφέστατα υψηλότερες από αυτή την πρόβλεψη, δεν θα βάλουμε όμως εδώ ένα στόχο γιατί ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι τι θα εισρεύσει στο ελληνικό Δημόσιο. Από τη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ελληνικό Δημόσιο, είτε μέσω μείωσης του χρέους είτε μέσω μείωσης των ελλειμμάτων που ήδη έχει, θα έχει κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ούτε 100 εκατ. ευρώ!
Στη δεδομένη συγκυρία πάντως, τα αποτελέσματα όποιας πιθανής απόπειρας θα ήταν μάλλον πενιχρά. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, των οποίων η διάθεση νέων πακέτων μετοχών δεν θα είχε ούτε καν ουσιαστικά ταμειακά αποτελέσματα. Με το Χρηματιστήριο να έχει κατρακυλήσει στις 1.537 μονάδες και τις μετοχές των εταιρειών στα 5,58 και 4,42 ευρώ αντίστοιχα, η πώληση των πακέτων δεν θα απέδιδε ούτε καν 100 εκατ. ευρώ. Με βάση τις χθεσινές αποτιμήσεις, το πακέτο του 10% της ΕΥΔΑΠ θα απέφερε στο Δημόσιο έσοδα 59,427 εκατ. ευρώ και του 23% της ΕΥΑΘ επιπλέον 36,902 εκατ. ευρώ, ενώ η πρακτική της μετοχοποίησης είναι γνωστό πως δεν αποφέρει τίποτα περισσότερο από ταμειακά οφέλη. Παρομοίως άλλωστε αξιολογείται από παράγοντες της αγοράς και η πώληση του 39% των ΕΛ.ΤΑ., όπου σήμερα το Δημόσιο κατέχει 90% του μετοχικού κεφαλαίου τους και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το υπόλοιπο 10%. Η πώληση του ποσοστού δεν συνεπάγεται καμία διαρθρωτική αλλαγή στη λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ενώ και τα όποια έσοδα κρίνονται αμελητέα.

Προτροπή συγχωνεύσεων
Σαφή προτροπή συγχωνεύσεων έκανε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στους έλληνες τραπεζίτες λέγοντας χαρακτηριστικά «πρέπει οι τράπεζες να δουν την επόμενη ημέρα». Νωρίτερα είχε περιγράψει το δύσκολο περιβάλλον εντός του οποίου κινούνται. Το Δημόσιο από την πλευρά του επιλέγει στάση αναμονής για τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες. Ετσι, προς το παρόν τουλάχιστον οι συμμετοχές του Δημοσίου σε Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παραμένουν ως έχουν.


ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ
στη διάθεση νέου πακέτου μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ η χαμηλή χρηματιστηριακή αξία τους

Χρυσάφι η ακίνητη περιουσία, αλλά δεν έχει αποτιμηθεί!

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί το σκέλος που αφορά συμβάσεις παραχώρησης. Το πεδίο ενδεχομένως θα μπορούσε να διαγράφεται λαμπρό για την ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς συμβάσεις παραχώρησης προβλέπονται για υποδομές που εκτείνονται από την Εγνατία Οδό και τα εμπορευματικά κέντρα του ΟΣΕ στο Θριάσιο και τη Θεσσαλονίκη, έως και τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ μεγάλες προσδοκίες καλλιεργούνται για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το τοπίο όμως και σε αυτό το μέτωπο παραμένει θολό, καθώς το Δημόσιο δεν είναι καν σε θέση να προσδιορίσει την αξία της ακίνητης περιουσίας του. Ανεπίσημες πληροφορίες ανεβάζουν την αξία της ακίνητης και αναξιοποίητης περιουσίας του σε 300 έως 500 δισ. ευρώ και το πρώτο μέλημα του Δημοσίου είναι να την καταγράψει και να καθαρίσει τα ακίνητα από νομικές εκκρεμότητες. Στη συνέχεια κατά περίπτωση τα φιλέτα θα πωληθούν ή εναλλακτικά θα παραχωρηθούν με μακροχρόνιες συμβάσεις σε ιδιώτες. Η τρίτη εναλλακτική αφορά τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών σε «καλάθι» ακινήτων του Δημοσίου, οι οποίες και θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.


Ιδιωτικοποίηση χωρίς... ιδιωτικοποίηση για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ κράτησε η κυβέρνηση για τα καυτά θέματα ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ. και ΟΠΑΠ, για τα οποία κατά περιόδους είχαν υπάρξει εισηγήσεις για περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου. Τελικά, η μετοχική σύνθεση και των τεσσάρων επιχειρήσεων παραμένει ως έχει και οι παρεμβάσεις περιορίζονται σε επιμέρους ζητήματα, που αφορούν κυρίως συμμόρφωση προς κοινοτικές οδηγίες.
Στο μέτωπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί μια... ντρίμπλα. Προωθεί τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών η οποία και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Η εταιρεία αυτή θα σχηματιστεί από συμμετοχές του Δημοσίου σε διάφορες επιχειρήσεις και όπως διευκρίνιζε ο υπουργός Οικονομικών, «θα μπορούσε να περιλαμβάνει το 51% της ΔΕΗ ή το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ». Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο επί της ουσίας προβαίνει σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις χωρίς... ιδιωτικοποίηση. Οι μετοχές της εταιρείας συμμετοχών θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο, αλλά το 51% της ΔΕΗ για παράδειγμα που θα αποτελεί συστατικό της εταιρείας θα παραμένει στο Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι για τον ΟΤΕ ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε αντικατάσταση του προέδρου Π. Βουρλούμη κατά την επικείμενη γενική συνέλευση.


Ανοιγμα της χονδρικής και λιανικής αγοράς ενέργειας

«ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ θα έχει το κλειδί σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις στην ενέργεια» δήλωσε η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία προ ημερών είχε εναντιωθεί σε ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% της ΔΕΗ, αλλά ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων σε ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, τον διαχειριστή των δικτύων υψηλής τάσης στον ηλεκτρισμό και τον διαχειριστή των αγωγών και υποδομών (τερματικοί σταθμοί) φυσικού αερίου, αντίστοιχα. Η κυβέρνηση θα κάνει πλήρη διαχωρισμό ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο προβλέπεται επίσης διατήρηση του 51% (από 100% σήμερα). Για τη ΔΕΠΑ θα εκτιμηθεί η αξία της option της ΔΕΗ για αγορά του 30% από το 65% του ελληνικού Δημοσίου.
Αμεσα άλλωστε, σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, θα αρχίσουν και οι θεσμικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα της χονδρικής και λιανικής αγοράς ενέργειας.


Πώληση όλων των καζίνων
«ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ την απόφαση να μην ξεπουλήσουμε ένα αγαθό σε μια κρίσιμη συγκυρία», είπε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος αναφερόμενος στη διατήρηση του 34% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΠΑΠ. Το υπουργείο, από την άλλη, θα προωθήσει την πώληση όλων των καζίνων, αλλά και την κατάθεση εντός του Ιουνίου σχεδίου νόμου με τον οποίο θα ρυθμίζονται η εποπτεία της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, το διαδικτυακό στοίχημα, οι άδειες ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους και η επέκταση του ορίζοντα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ. Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται και η διάθεση αδειών ΞΥΣΤΟ.


Φιλέτα από λιμάνια, αεροδρόμια και ακίνητα σε ιδιώτες
ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ για εμπλοκή ιδιωτών δημιουργούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων και ακινήτων του Δημοσίου. Εκτάσεις φιλέτα όπως το Τατόι και το Ελληνικό, για το οποίο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα γίνει χώρος πρασίνου, θα «αξιοποιηθούν»όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα- μέσω «ειδικών φορέων αξιοποίησης» χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Συμβάσεις παραχώρησης προκρίνονται και για άλλα ακίνητα φιλέτα του ελληνικού Δημοσίου, για τα οποία εναλλακτικά θα μπορούσε να δημιουργηθούν νέες εταιρείες διαχείρισης περιουσίας που θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο, ενώ αποτελούν και το κύριο μοντέλο για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Για τα περιφερειακά λιμάνια επίσης το μοντέλο αφορά δημιουργία «μιας ή και περισσότερων εταιρικών οντοτήτων, στις οποίες θα περιέλθουν οι οργανισμοί λιμένων της χώρας». Οι εταιρείες αυτές θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο και παράλληλα θα αναπτυχθούν διάφορες υπηρεσίες των λιμανιών- οι οποίες προς το παρόν δεν διευκρινίζονται- σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους.


Το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων θα γίνουν εντός του Ιουνίου, οπότε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου για την εξυγίανση του ΟΣΕ. «Ολοι αναγνωρίζουν ότι δεν πάει άλλο», είπε ο κ. Ρέππας και προανήγγειλε διακοπή ζημιογόνων δρομολογίων, πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή με εκχώρηση του μάνατζμεντ και συμβάσεις παραχώρησης για σταθμούς, εμπορικά ακίνητα και τα εμπορευματικά κέντρα του Θριασίου και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα η κυβέρνηση προβαίνει σε «αξιολόγηση» όλων των υπαλλήλων του ΟΣΕ, όπως είπε ο κ. Ρέππας, και μετατάξεις όσων πλεονάζουν.
Ο ΟΣΕ αποτελεί την πλέον ζημιογόνο εταιρεία του Δημοσίου με ετήσια ελλείμματα 1 δισ. ευρώ και συσσωρευμένα χρέη 10 δισ. ευρώ. Εχει αποτελέσει ειδικό κεφάλαιο στο μνημόνιο που υπογραφεί με την τρόικα και είναι απαίτηση Ε.Ε.- ΔΝΤ και ΕΚΤ να ξεκαθαρίσει το τοπίο κατά τη διάρκεια του Ιουνίου ώστε να κλείσει διά παντός η τρύπα των ελλειμμάτων.
===================================
ΛΑΡΙΣΑ
Κόβει το ρεύμα σε αγρότες η ΔΕΗ!
Ανακοίνωση - καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Αμπελώνα

Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες σε Αργυροπούλι, Δελέρια, Ροδιά, Αμπελώνα, Βρυότοπο, Φαλάνη, Δασοχώρι, Γιάννουλη, στη Λάρισα, με την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω χρεών του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Μάτι Τυρνάβου, που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους και να κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή τους. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα «σε μια κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής με την απαράδεκτη αυτή ενέργειά της, η με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργούσα ΔΕΗ θέτει σε κίνδυνο την ίδια την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας και οδηγεί έτσι και αυτή σε οικονομικό αφανισμό εκατοντάδες αγροτικά νοικοκυριά».

Τονίζει, επίσης, πως «η φετινή χρονιά, εξαιτίας της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το σύνολο των αγροτών, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που έλαβαν, της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, των ζημιών σε μια σειρά από προϊόντα την περσινή χρονιά που δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ (παγετός σε αμύγδαλα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, επανεκτιμήσεις από τις βροχοπτώσεις στα σταφύλια)».

Και προσθέτει: «Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αγρότες δεν έχουν εισπράξει ακόμα και αυτά τα ψίχουλα όπως τις επιστροφές ΦΠΑ, αγροτικού πετρελαίου, αποπληρωμή ενίσχυσης σε βιομηχανικά ροδάκινα - αχλάδια, εξισωτικών αποζημιώσεων, ξηρασία 2007, αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων κλπ., αντανακλάται και στη δυσχερή τους θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με την απόφασή της για διακοπή της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων, η ΔΕΗ ΑΕ δίνει ένα ακόμα χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά. Αυτή η τακτική της έρχεται την ίδια στιγμή που δεν προχωρά σε ανάλογα μέτρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις - οφειλέτες της».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα επισημαίνει: «Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τις επικείμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και τα λαϊκά νοικοκυριά στα πλαίσια του "Προγράμματος Σταθερότητας" της κυβέρνησης και του "μνημονίου" κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ εντείνει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή - αντιαγροτική επίθεση στην παραγωγή, το εισόδημα, την απασχόληση της εργαζόμενης αγροτιάς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Αμπελώνα καλεί όλους τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, τους φορείς σε συντονισμό, για να αποτρέψουν αυτή την αντιαγροτική εξέλιξη γιατί το ρεύμα και το νερό αποτελούν κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: