Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Για να τα οικονομήσουν οι ιδιώτες παράγωγοι καινούριες στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος σε βάρος της ΔΕΗ. "φωτιά" στα νοικοκυριά

Για να τα οικονομήσουν οι ιδιώτες παράγωγοι Καύσιμο το νερό για τη ΔΕΗ.Και είδος πολυτέλειας για τους πολλούς το ηλεκτρικό ρεύμα ο μέσος Έλληνας δεν θα μπορεί να το πληρώσει μετά το 2012.

==========================================
ΡΑΕ: Καύσιμο το νερό για τη ΔΕΗ

Kοστολόγηση για πρώτη φορά των νερών που χρησιμοποιεί η ΔEH ως καύσιμο για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και του λιγνίτη από το στάδιο της εξόρυξης, προβλέπει η πρόταση της PAE για τον υπολογισμό του μεταβλητού κόστους των μονάδων που μπαίνουν σε ημερήσια βάση στο σύστημα. Στον υπολογισμό του κρίσιμου αυτού μεγέθους για τη λειτουργία της αγοράς σε υγιή ανταγωνιστική βάση, προστίθεται με βάση πάντα την πρόταση της αρμόδιας ρυθμιστικής Aρχής και το κόστος των CO2. Oι προτάσεις προβλέπονται στο κείμενο της γνωμάτευσης για την άρση των στρεβλώσεων και την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς που η PAE αναμένεται να θέσει από αύριο σε δημόσια διαβούλευση με σκοπό να παραδώσει στην υπουργό Περιβάλλοντος, Tίνα Mπιρμπίλη, το οριστικό κείμενο μέσα σε δύο εβδομάδες. Eιδικότερα, και σε ό,τι αφορά τα νερά για τα οποία η PAE έχει δεχθεί καταγγελία από ευρωπαϊκή εταιρεία για χρήση των υδροηλεκτρικών από τη ΔEH με στόχο τη χειραγώγηση της Oριακής Tιμής Συστήματος (ΟΤΣ) με τη συνενοχή του ΔEΣMHE, προτείνεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ορίζει σαφώς ποια είναι η χρήση των υποχρεωτικών νερών (λειτουργία των υδροηλεκτρικών για άρδευση) και κοστολόγηση αυτών που δεν είναι, τα οποία σήμερα μπαίνουν στο σύστημα με μηδενική τιμή πιέζοντας προς τα κάτω την OTΣ.
Aντιστοίχως κοστολογείται ο λιγνίτης, όπως και τα CO2 που εκπέμπουν οι θερμικές μονάδες κατά τη λειτουργία τους, προκειμένου να συνυπολογιστεί το μεταβλητό κόστος βάσει του οποίου μπαίνουν στο σύστημα για να καλύψουν τη ζήτηση οι διάφορες μονάδες. Για πρώτη φορά επίσης ορίζεται ελάχιστο ύψος μεταβλητού κόστους, ενώ θεσπίζονται και «πέναλτι» για τους παραγωγούς που δηλώνουν διαθεσιμότητα μιας μονάδας για την επόμενη ημέρα, την οποία όμως στη συνέχεια δεν είναι σε θέση να διαθέσουν. H γνωμάτευση για το θέμα, όπως και για τα τιμολόγια στη λιανική αγορά θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας του νέου προέδρου της PAE, Nίκου Bασιλάκου, με την ανάληψη των καθηκόντων του προ τριμήνου.
=============================================
Ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ με αυξήσεις 15% έως 40% Τα νέα τιμολόγια θα εφαρμοσθούν από το 2011 με εντολή της Κομισιόν

Ηλεκτροσόκ περιμένει τους καταναλωτές από τις αρχές του επομένου έτους, καθώς η ΔΕΗ, υπό την πίεση της τρόικας που ζητάει την εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας, θα προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων της. Το οικιακό ρεύμα θα αυξηθεί κατά 15% - 40%, το αγροτικό ρεύμα κατά 60% και το βιομηχανικό κατά 8%. Αντίθετα, μειώσεις αναμένονται στο εμπορικό ρεύμα, καθώς οι εμπορικές επιχειρήσεις πλήρωναν μέρος του κόστους της κοινωνικής πολιτικής που ασκούσαν μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ οι κυβερνήσεις, αναβάλλοντας την σχετική κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία η τιμή του ρεύματος πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής. Με τα νέα τιμολόγια, ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 1.550 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα έχει επιπλέον ετήσιο κόστος 192 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα. Η επιπλέον δαπάνη θα περιοριστεί στα 72 ευρώ ετησίως για κάποιες ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, για τους οποίους θα υπάρξει μειωμένο κοινωνικό τιμολόγιο. H τελική γνωμοδότηση της PAE για το ακριβές ύψος των τιμών θα παραδοθεί στην υπουργό μέσα στον Iούνιο προκειμένου να έχει το χρονικό περιθώριο να την εγκρίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο.


==============================================
ΔΕΗ: Ετοιμάζει αυξήσεις και "κοινωνικό τιμολόγιο"
Εισήγηση της ΔΕΗ προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναμένεται να βάλει "φωτιά" στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εάν γίνει δεκτή, με τις αυξήσεις που προβλέπει στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης όμως από το προσεχές φθινόπωρο.

Εάν υιοθετηθεί η εισήγηση το οικιακό τιμολόγιο για κατανάλωση έως 800KWH θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα τρία χρονιά κατά 105,7%, από 801 έως 1.600KWH κατά 27% και από 1.601 έως 2.000KWH κατά 14,5%.

Η πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει φθηνότερο ρεύμα για τις υψηλότερες καταναλώσεις. Για παράδειγμα κατανάλωση από 2001 έως 3.000 κιλοβατώρες προβλέπεται έκπτωση έως 12,5% στην τιμή.

Παράλληλα αναμένεται να θεσπισθεί το λεγόμενο "κοινωνικό τιμολόγιο". Θα περιλαμβάνει "πάγωμα" των τιμολογίων ακόμα και εκπτώσεις στον λογαριασμό, με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Θα αφορά τους καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, τους ανέργους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ συζητείται να επεκταθεί ακόμα και στους χαμηλοσυνταξιούχους, όσους δηλαδή παίρνουν σήμερα το ΕΚΑΣ.
==============================================
Κατάληψη του ΠΕΚΑ Κοζάνης από το Σωματείο «Ένωση»

Σε κατάληψη του Περιφερειακού Κλάδου Ασφάλισης (ΚΕΠΑ) Κοζάνης προχώρησε από νωρίς σήμερα το πρωί το Σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ «Ένωση», αντιδρώντας στην έλλειψη Ιατρικού Προσωπικού και στην απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζει, κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Σωματείου οι συμβάσεις Μικροβιολόγου, Οφθαλμίατρου και Οδοντίατρου έχουν λήξει από τις 17 Μαΐου 2010 και δεν έχουν ανανεωθεί έως σήμερα, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα λήγουν και οι συμβάσεις του Ορθοπεδικού και του Νευρολόγου, στις 21 Ιουνίου και 9 Ιουλίου 2010 αντίστοιχα. Στην ίδια ανακοίνωση το Σωματείο υπογραμμίζει ότι οι ασφαλισμένοι και οι οικογένειές τους υποχρεώνονται τις τελευταίες εβδομάδες να καταφεύγουν σε ιδιώτες ιατρούς για να καλύψουν τις ανάγκες υγείας τους, καταβάλλοντας μεγάλα ποσά, την στιγμή που ήδη πληρώνουν για την παροχή υγειονομικής τους περίθαλψης. Η «ΕΝΩΣΗ» δηλώνει πως θα συνεχίσει και με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, για την επίλυση του προβλήματος και ζητά από το Υπουργείο Εργασίας να καλυφτούν σύντομα τα κενά που υπάρχουν.



Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: