Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε







Οι επώδυνες αλλαγές που αποτέλεσαν αντικείμενο δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα αλλά και σημείο αντιπαράθεσης εντός και εκτός κυβέρνησης, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.
Αναλυτικά, γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ορίζεται το 65ο έτος ή το 60ό αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης, στα οποία θα υπολογίζονται μέχρι και επτά πλασματικά χρόνια. Καταργείται η 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κ.λπ., όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος.
Στη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μέχρι τα επτά έτη περιλαμβάνονται ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας, σπουδών, ασθένειας και λοχείας.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ, η οποία αντιπροσωπεύει το τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που εγγυάται πλέον και χρηματοδοτεί το Δημόσιο.
Για τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται ποσοστό αναπλήρωσης 64%, ενώ προστίθεται και η επικουρική σύνταξη.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων για συντάξιμες αποδοχές έως τα 1.500 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις προκύπτουν μειώσεις που μεσοσταθμικά υπολογίζονται στο 7%.
Παράλληλα, η 13η και 14η σύνταξη στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αντικαθίσταται με επίδομα 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.
Οι μεγαλύτερες χαμένες του νέου συστήματος είναι οι μητέρες με ανήλικα τέκνα. Για τη συνταξιοδότηση τους καθορίζεται από το 2011 στο 52ο έτος, από το 2012 στο 55ο έτος και από το 2013 στο 65ο έτος.
Επιπλέον, μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από το 2011, με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από το 2012 στο 53ο έτος και από το 2013 στο 60ό έτος.
Επιπλέον, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ενιαίο σύστημα παροχών υγείας όπου εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη.
Ορίζεται επίσης εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, δηλαδή ο νέος ΛΑΦΚΑ, της τάξης του 3% για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, η οποία αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% για συντάξεις που ξεπερνούν τα 3.500 ευρώ.
Θεσπίζεται δε ενιαίο σύστημα ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των ταμείων μέσω των τραπεζών.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Λοβέρδος, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την μεθεπόμενη Τρίτη, ενώ έκανε λόγο για αλλαγές απολύτως αναγκαίες για την πατρίδα και τους ασφαλισμένους.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης οι διατάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Μεταξύ των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους στο 5%.
Επιπλέον, η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών.
Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ για τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος οι πόροι είναι διασφαλισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: