Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Χαριστική βολή στο Ασφαλιστικό καταγγέλλει ο Γ.Παπανδρέου

Χαριστική βολή στο Ασφαλιστικό καταγγέλλει ο Γ.Παπανδρέου
Για σχέδιο ανατροπής των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που σκοπεύει στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος ο Γιώργος Παπανδρέου ύστερα από σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό την Δευτέρα.

«Η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης το οποίο υπονόμευε μεθοδευμένα τα προηγούμενα χρόνια συμπλήρωσε ο κ Παπανδρέου.
«Όχι στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, την κρατική ενίσχυση του συστήματος και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του συστήματος».
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση συμπλήρωσε ότι «αντίθετα, λέει ναι στη μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας και την εμπορευματοποίηση υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων».
Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι οι ευθύνες για την «ανασφάλεια στις συντάξεις και για τη αγωνία διαβίωσης των πολιτών» βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση.
Η μάχη είναι μπροστά, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «δεν θα παρασυρθούμε από την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, η οποία δήθεν τα βάζει με προνομιακές ομάδες, ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζει επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών».
http://news.in.gr/greece/article/?aid=852685&lngDtrID=244
==================================
Μετά τη νίκη επί της Νιγηρίας, έρχονται οι συντάξεις Νιγηρίας (α.α.)


δεν θα βγαίνει κανείς πριν από το 60ό έτος ακόμη και στα Βαρέα, καταργείται η 37ετία, το όρια ηλικίας αυξάνουν από το 2011 (δεν προβλεπόταν πριν). Παραμένει η εισφορά ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Ετσι η νέα οροφή μειώνεται από περίπου 2.830 ευρώ τον μήνα στα 2.574 (νέο πλαφόν στις συντάξεις).
http://www.enet.gr/
============================================
Οριστικοί πίνακες επιτυχόντων ειδικοτήτων Τ3/B & T3/Ω


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ Α.Ε (www.dei.com.gr ) οι Οριστικοί Πίνακες Προσληπτέων της Προκήρυξης 1/2007 με τους επιτυχόντες των Κατηγοριών/Ειδικοτήτων α) Τ3/Β (Πτυχιούχοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και β) Τ3/Ω -Πτυχιούχοι Λοιπών Ειδικοτήτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης- (Πτυχιούχοι Μηχανικοί Ορυχείων ή Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος).

Οι εν λόγω οριστικοί πίνακες απεστάλησαν στις 17.06.2010 προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Aθήνα 17/6/2010 Από τη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων της ΔΕΗ Α.Ε.

Οι πίνακες των επιτυχόντων (pdf)



=========================================
Γιατί η ΔΕΗ δεν αποσύρει άμεσα τις ρυπογόνες μονάδες της

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η επίσκεψη σήμερα της Τ. Μπιρμπίλη στην Πτολεμαΐδα έχει βαθύ συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς η ΥΠΕΚΑ θα «σβήσει» την πρώτη μονάδα της ΔΕΗ βάσει του προγράμματος αποσύρσεων που μέχρι σήμερα είχε παραμείνει στο «συρτάρι». Πρόκειται για τη μονάδα Πτολεμαΐδα 1, που δημιουργήθηκε το 1959 και συγκαταλέγεται στη λίστα με τις μονάδες που λόγω παλαιότητας και παρωχημένης ρυπογόνου τεχνολογίας η ΔΕΗ οφείλει να αντικαταστήσει και να αποσύρει τα προσεχή χρόνια.

Η συγκεκριμένη μονάδα –με βάση στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα– έχει λειτουργικό κόστος 49% μεγαλύτερο από την καλύτερη βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική! Μάλιστα η Πτολεμαΐδα 1 δεν είναι καν η χειρότερη από πλευράς απόδοσης και ρύπων μονάδα της ΔΕΗ: η Μεγαλόπολη 1 αποκλίνει κατά 71% από το βέλτιστο κόστος και η Μεγαλόπολη 2 κατά 67%, και εμφανίζουν τεράστια κόστη τόσο στη συντήρηση όσο και στη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε μεγαβατώρα που παραγόταν το 2006 από τη Μεγαλόπολη 1 το λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ ήταν 91,3 ευρώ, όταν από το Φεβρουάριο του 2009 η μεγαλύτερη μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος ήταν 62 ευρώ!

Ποιες είναι λοιπόν οι «προβληματικές» τόσο ως προς την παλαιότητα όσο και ως προς την αποδοτικότητα μονάδες της επιχείρησης; Η λίστα αυτών των μονάδων είναι μακριά και περιλαμβάνει:

• Δύο λιγνιτικές μονάδες του ΛΚΠΑ 43 MW
• Δύο πετρελαϊκές μονάδες του Αλιβερίου 300 MW
• Δύο πετρελαϊκε΄ς μονάδες και την παλαιότερη μονάδα συνδυασμένου κύκλου του Λαυρίου 627MW
• Δύο μονάδες φυσικού αερίου του Κερατσινίου 360 MW
• Τον πετρελαϊκό σταθμό Λινοπεραμάτων Κρήτης 280 MW
• Τρεις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης 550 MW
• Το λιγνιτικό σταθμό Πτολεμαΐδας 620 MW
• Μια από τις μονάδες της Καρδίας 300 MW

Βεβαίως η αναγκαιότητα απόσυρσης των μονάδων αυτών είναι προφανής καθώς αυτές είναι παλαιάς τεχνολογίας, ρυπογόνες και με μικρή απόδοση, δηλαδή στην ουσία σπαταλούν πόρους (ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τον εγχώριο λιγνίτη). Επιπλέον οι αποσύρσεις μονάδων προκύπτουν ως υποχρέωση για τη ΔΕΗ με βάση το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, που προβλέπει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της προκειμένου να υπάρχει έδαφος δραστηριοποίησης για εναλλακτικούς παίκτες. Παρ’ όλα αυτά είχε εγκριθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής νέων μονάδων και ταυτόχρονης απόσυρσης μονάδων ισοδύναμης ισχύος.

Αυτό βεβαίως δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα που αποσύρεται η μονάδα Πτολεμαΐδα 1 καθώς ο ΔΕΣΜΗΕ έκρινε –ορθά– ότι υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ισχύος στο ηλεκτρικό σύστημα. Δηλαδή εάν οι μονάδες αυτές είχαν αποσυρθεί τα μπλακ άουτ δε θα ήταν φαινόμενο μόνο των καλοκαιρινών μηνών.

Δηλαδή με απλά λόγια, οι παλιές και ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ παραμένουν σε ισχύ, μέχρι –με τα νέα δεδομένα– να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι νέες ιδιωτικές μονάδες. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του 2011, όταν δηλαδή οι ιδιωτικές μονάδες θα έχουν δοκιμαστεί και θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ζήτησης.

Το σενάριο αυτό, φαίνεται να συμμερίζεται και ο ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος ανάβει το πράσινο φως για νέες αποσύρσεις μονάδων από το 2011. Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο Τσοχατζόπουλου η ΔΕΗ «χρωστά» το κλείσιμο μονάδων με ισχύ 400MW, με επόμενες υποψήφιες τις λιγότερο αποδοτικές μονάδες του ηλεκτρικού συστήματος Μεγαλόπολη 1 και 2. Για να κλείσουν οι μονάδες αυτές πάντως θα πρέπει να δοθεί λύση και στα προβλήματα με το δίκτυο της Πελοποννήσου, και ιδιαίτερα στα δύο κέντρα υπερυψηλής τάσης που πρέπει να λειτουργήσουν για εξισορροπηθεί η περιοχή.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι για σήμερα το κοντέρ της πρόβλεψης του ΔΕΣΜΗΕ, για τη ζήτηση γράφει 9750MW, καθώς η ζέστη ωθεί τα κλιματιστικά να δουλέψουν στο «φουλ». Και για όσους θεωρούν ότι η ζήτηση αυτή είναι περιορισμένη, να θυμίσουμε ότι το μπλακ άουτ του 2004 είχε επέλθει – μετά από λανθασμένους χειρισμούς από ότι αποδείχθηκε εκ των υστέρων – με τη ζήτηση στα 9100MW.

Πίνακας: Οι πιο παλιές μονάδες της ΔΕΗ
======================================
ΒΕΑ - Οι πρόεδροι ΒΕΑ - ΒΕΠ συζητούν με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ για τους δημόσιους διαγωνισμούς και την ελληνική βιοτεχνία
(ANA) – 20 ώρες πριν

Συνάντηση είχαν οι πρόεδροι των ΒΕΑ - ΒΕΠ με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ για τους δημόσιους διαγωνισμούς και την ελληνική βιοτεχνία στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών για στήριξη της βιοτεχνικής παραγωγής, διεύρυνση του πεδίου δράσης της και διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από το σύνολο των κρατικών προμηθειών και των δημόσιων διαγωνισμών, που καταβάλλουν τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά με τους προέδρους τους κ. Π. Ραβάνη (ΒΕΑ) και Ευαγγ. Τσιτούρα (ΒΕΠ). Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΟΣΕ, πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Απόστολο Μπαράτση. Τα νέα έργα της ΔΕΗ, αλλά και οι εθνικές δεσμεύσεις, που δημιουργούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ανάπτυξη ΑΠΕ έως το 2020 κατά 20% στοιχειοθετούν νέα δεδομένα, για τα οποία θα πρέπει έγκαιρα να προετοιμαστεί και η συμμετοχή της ελληνικής βιοτεχνίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Σημαντική ήταν και η ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων για τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος δημοσίων προμηθειών. Σημειώνεται ότι η αύξηση του μεριδίου της ελληνικής βιοτεχνίας στις μεγάλες προμήθειες της ΔΕΗ αποτελεί για τους προέδρους των δύο βιοτεχνικών επιμελητηρίων σημαντικό εργαλείο επιβίωσης των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου που διανύει η χώρα. Η συνάντηση υπήρξε εποικοδομητική και εγκαινιάζει νέα δεδομένα συνεργασίας. Η διοίκηση της ΔΕΗ, ανταποκρινόμενη στις προθέσεις των προέδρων ΒΕΑ - ΒΕΠ, δήλωσε τη δική της διάθεση να παραστεί με ομιλητές σε ενημερωτική εκδήλωση των επιμελητηρίων, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της ελληνικής βιοτεχνίας και την ευρύτερη συμμέτοχή της σε διαγωνισμούς της ΔΕΗ.

===================================
Δάνεια για δωρεάν ρεύμα και εισόδημα 7.500 ευρώ το χρόνο
Δάνεια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ακόμα και σε ταράτσες έχουν λανσάρει οι τράπεζες, τα οποία μάλιστα αποπληρώνονται ...μόνα τους και επιπλέον προσφέρουν ένα σταθερό εισόδημα στον δανειολήπτη για 25 χρόνια!
Δάνεια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ακόμα και σε ταράτσες έχουν λανσάρει οι τράπεζες, τα οποία μάλιστα αποπληρώνονται ...μόνα τους και επιπλέον προσφέρουν ένα σταθερό εισόδημα στον δανειολήπτη για 25 χρόνια!

Και αυτό επειδή οι οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να πωλούν το παραγόμενο ρεύμα στη ΔΕΗ, πληρώνοντας έτσι τη δόση του δανείου τους και ταυτόχρονα έχουν και σημαντικό οικονομικό όφελος.
Η Εθνική, η Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Alpha, η Eurobank, η Emporiki προσφέρουν οικολογικά δάνεια, με επιτόκια που ξεκινούν από το 4%, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση των κτιρίων και στην εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ή ακόμη και την παραγωγή ενέργειας.
Τα «πράσινα» δάνεια προσφέρονται είτε ως καταναλωτικά με επιτόκιο μέχρι και 3 μονάδες χαμηλότερο από το μέσο καταναλωτικό δάνειο, είτε με τους όρους στεγαστικών- επισκευαστικών δανείων, οπότε το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από 4%.
Η διαδικασία χορήγησης είναι απλή και προϋποθέτει την υποβολή της οικονομικής προσφοράς του εργολάβου και στη συνέχεια την προσκόμιση των απαραίτητων τιμολογίων που πιστοποιούν τις σχετικές εργασίες.
Τα οικολογικά δάνεια απευθύνονται στους ιδιώτες που επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους. Καλύπτουν από μικροπαρεμβάσεις (βαψίματα, σκίαστρα κλπ), είτε τη ριζική ανακαίνιση του σπιτιού για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης. Μάλιστα τα προγράμματα καλύπτουν και τις περιπτώσεις ανέγερσης οικολογικών κτισμάτων. Οι τράπεζες σχεδίασαν τα συγκεκριμένα προϊόντα σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνουν την περιβαλλοντική συνείδηση των καταναλωτών αλλά και να αναζωπυρώσουν τη ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια που έχει φτάσει στο ναδίρ.
Συγκεκριμένα η Εθνική έχει λανσάρει το «Πράσινο Δάνειο» και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη» με επιτόκια που ξεκινούν από τα επίπεδα του 4% (όταν πρόκειται για επισκευαστικό δάνειο καθώς χορηγείται με όρους στεγαστικού), η Eurobank το «πράσινο δάνειο κατοικίας», η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο «Green» με επιτόκιο από 9,75%, το ίδιο δάνειο προσφέρεται και ως επισκευαστικό (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) με επιτόκιο βασισμένο στο euribor μήνα + περιθώριο. Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων «ηλιακή ταράτσα».

Ειδικότερα τα προγράμματα που έχουν λανσάρει οι τράπεζες είναι:
Το πρόγραμμα «Ενεργειακή Εθνοστέγη» της Εθνικής Τράπεζας που έχει επιτόκιο κατά 3 μονάδες μειωμένο σε σχέση με το καταναλωτικό δάνειο της ΕΤΕ και κατά μία 1 σε σχέση με το επισκευαστικό (ξεκινά από τα επίπεδα του 4%).
Το πρόγραμμα εξασφαλίζει και χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι θα χρειασθούν βραχυπρόθεσμα δάνεια προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα με τους μηχανικούς -μέλη του ΤΕΕ που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ).
Η Eurobank χορηγεί το Πράσινο Δάνειο Κατοικίας - Φωτοβολταϊκά, για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Οι πελάτες που με αυτόν τον τρόπο θα παράγουν ενέργεια θα έχουν τη δυνατότητα να τη μεταπωλούν στη ΔΕΗ προς μια ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή, γεγονός που ουσιαστικά μπορεί να τους αποφέρει ετήσιο έσοδο μέχρι και 7.500 ευρώ.
Το έσοδο αυτό αφού υπερκαλύψει την ετήσια αποπληρωμή του σχετικού δανείου, τους ετήσιους λογαριασμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ, αποφέρει σε κάθε νοικοκυριό ένα σημαντικό και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα για 25 χρόνια.
Σήμερα, το δάνειο αυτό χορηγείται είτε με προσημείωση ακινήτου, είτε με εκχώρηση της σύμβασης που υπογράφει ο κάτοχος του Φ/Β Συστήματος με τη ΔΕΗ.
Παράλληλα ο πελάτης εύκολα, γρήγορα και απλά να προχωρήσει και να αξιοποιήσει αυτή την επένδυση, αφού με την προτεινόμενη υπηρεσία, ο πελάτης απαλλάσσεται από όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται από το πρώτο στάδιο της μελέτης, μέχρι και την τελική υλοποίηση χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.

«Πράσινο» προϊόν λάνσαρε στην αγορά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν μία ταράτσα ή στέγη από 50 έως 150 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα. Μάλιστα ο καταναλωτής που εγκαταστήσει «ηλιακή ταράτσα» χωρίς να πληρώσει ούτε 1 ευρώ, μπορεί να κερδίσει μέχρι 4.000 ευρώ το χρόνο, πουλώντας το παραγόμενο ρεύμα στη ΔΕΗ.
Παράλληλα οι οικογένειες που θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος θα ενισχύσουν ουσιαστικά το ετήσιο εισόδημα τους για τα επόμενα 25 χρόνια.
Η μόνη προϋπόθεση του προγράμματος είναι ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει μία ταράτσα ή στέγη και αν καταθέσει αίτηση στο ΤΤ, και εκείνο αναλαμβάνει τα πάντα: από τη δανειοδότηση, τη μελέτη και το σχεδιασμό της τεχνικής λύσης και τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών.
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο, ώστε να αυτοχρηματοδοτείται από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ, να αποπληρώνει το δάνειο χωρίς άλλη συνδρομή από τον πελάτη, αλλά και να δημιουργεί ένα σημαντικό κέρδος ετησίως, δίνοντας έτσι μια οικονομική ανάσα σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5δισ. ευρώ, για «πράσινες» επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, όπως είναι η δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε νησιά.
Παράλληλα η τράπεζα προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο «Green» με επιτόκιο από 9,75%, το ίδιο δάνειο προσφέρεται και ως επισκευαστικό (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) με επιτόκιο βασισμένο στο euribor μήνα + περιθώριο.
Επίσης η Alpha Bank προωθεί το Alpha Δάνειο Φυσικού Αερίου και Λοιπών Εργασιών με επιτόκιο 9,75%, και η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%.
Το κόστος και οι εργασίες αναβάθμισης
Η οικολογική αναβάθμιση μιας κατοικίας κοστίζει από 15.000 - 20.000 ευρώ και σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες το ποσό που εξασφαλίζει ανά έτος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ικανό να αποπληρώσει τη δόση του δανείου.
Ειδικότερα τα προϊόντα καλύπτουν επισκευές στο κέλυφος του κτιρίου όπως: τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, χρήση ψυχρών βαφών, τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων, τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων, κατασκευή πράσινης στέγης στο δώμα του κτιρίου, τοποθέτηση ηλιοπροστατευτικού εξοπλισμού κ.α.
Αντίστοιχα χρηματοδοτούνται η αντικατάσταση του παλαιού συστήματος λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης, η εγκατάσταση συστημάτων θερμοστατικής ρύθμισης, η εγκατάσταση μικρού βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, η εγκατάσταση συστήματος γεωθερμικού κλιματισμού για θέρμανση ή ψύξη της κατοικίας, η εγκατάσταση συστήματος επανάχρησης νερού κλπ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=37315147
=============================================
Ο κύβος ερρίφθη για 20 αλλαγές στις συντάξεις
Εγκρίθηκε το Ασφαλιστικό από την τρόικα- την Τετάρτη στη Βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης- μέχρι και 15 έτη- αλλά και σε μειώσεις συντάξεων επικεντρώνονται οι 20 συνολικά μεγάλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή μετά και τη χτεσινή έγκρισή του από την τρόικα.

Oλες οι μεγάλες ανατροπές επέρχονται από το 2011 και μέχρι το 2015 θα αλλάξουν το σκηνικό στο σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων.

Οι κυριότερες αλλαγές που επιβάλλονται είναι οι εξής:

1. Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που θα αφορούν όλους όσους δεν θεμελιώνουν φέτος (31.12.2010) συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ετσι, η 40ετία θα αντικαταστήσει την 35ετία και την 37ετία (το 2011 θα χρειάζονται 38 έτη ασφάλισης, το 2012 39 και το 2013 40, ενώ η ηλικία των 58 ετών για 35ετία θα αυξηθεί στα 58,6 έτη το 2011, το 2012 στα 59, το 2013 στα 59,6 και το 2014 στα 60). Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει για το καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα (έως το 2013 στο Δημόσιο και έως το 2015 στα υπόλοιπα Ταμεία). Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν χτες το βράδυ ότι οι μητέρες με ανήλικα (εκτός Δημοσίου) είναι πιθανόν να γλιτώσουν την «ποινή».

2. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993.

«Σώζονται» οι επικουρικές
3. «Σώζονται» οι επικουρικές συντάξεις από το νέο σύστημα υπολογισμού. Ωστόσο θα επανακαθοριστούν μέσα στο 2011, σύμφωνα με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων (θα μειωθούν κάτω και από το 20% της κύριας σύνταξης, φτάνοντας περίπου στο 12% σε αρκετά Ταμεία).

4. Ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, το 2015, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης στο 70%80% με το άθροισμα της αναλογικής + της βασικής σύνταξης. Συνυπολογισμός στην 40ετία πλασματικών ετών ασφάλισης (με εξαίρεση την παράλληλη ασφάλιση) όπως στρατός, χρόνος ανατροφής παιδιών, διαδοχική ασφάλιση (ανεξαρτήτως αν πρόκειται για ασφάλιση σε Ταμείο μισθωτών ή αυτοαπασχολουμένων). Η εξαγορά θα είναι έως 5 έτη.

5. Η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης εξόδου μεταξύ του 60ού και του 65ου έτους της ηλικίας θα είναι 6%, εκτός αν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.

6. Από το 2011 αύξηση έως το 2013 των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο (εξίσωση με τους άνδρες).

Συν 5 χρόνια στα βαρέα
7. Η ηλικία συνταξιοδότησης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) θα πάει από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία. Η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο και θα αρχίσει το 2011.

8. Από την 1.8.2010 για όσους παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα επιβάλλεται ειδική εισφορά (νέος ΛΑΦΚΑ).

9. Ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29.5 δισ. ευρώ συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών) χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

10. Καθορισμός ενιαίων μηχανισμών ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας) και των ασφαλιστικών ταμείων.

11. Συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος).

12. Θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, που έχουν ασφαλιστεί από το 1993 (η πρόταση είναι να συμπεριλάβει το μέτρο αυτό και τους δημοσίους υπαλλήλους).

13. Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας.

14. Νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες. Επανεξέταση αναπηρικών
15. Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

16. Αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση.

17. Θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την 35ετία και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος).

18. Από 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών).

19. Ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης (σύνταξη από 2 Ταμεία και πάνω) από το 2011.

20. Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, σε βάθος δεκαετίας.


ΑΥΞΗΣΗ- ΜΕΙΩΣΗ
Αύξηση των ορίων ηλικίας- μέχρι και 15 χρόνια- και μειώσεις στο ύψος των συντάξεων

Πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 29 Ιουνίου προχωρεί η ΓΣΕΕ (αναμένεται σχετική απόφαση να πάρει και η ΑΔΕΔΥ). Τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν στις ανατροπές των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα η ΓΣΕΕ διεκδικεί τη σύναψη ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4580225
===========================================
Λαϊκή οργή για τα σκληρά μέτρα


Την ίδια ώρα που εντείνεται η λαϊκή κατακραυγή για το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδικάζει την κυβέρνηση για τα πρωτοφανή μέτρα εις βάρος των εργαζομένων και για τα οποία δεν προηγήθηκε διάλογος, ούτε καν συζήτηση στη Βουλή.
Ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης έκανε λόγο για «ρυθμίσεις - σοκ που οδηγούν σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η υπονόμευση της προστασίας των εργαζομένων και μάλιστα σε μια φάση καθήλωσης της οικονομικής δραστηριότητας, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σωρεία απολύσεων χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζεται η βελτίωση του δικτύου της κοινωνικής προστασίας ανέργων και απολυμένων. Είναι μια ελλιπής και αναποτελεσματική επιλογή για την οικονομία και την ανάπτυξή της», επεσήμανε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής ενός σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη που θα στηρίζει ουσιαστικά την ελληνική επιχείρηση.
Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις δείχνει ότι «και αυτή η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι. Είναι οι νεκροθάφτες των όποιων κατακτήσεων της εργατικής τάξης έχουν απομείνει. Επιβάλλουν καθεστώς Νταχάου εφ’ όρου ζωής», τόνισε και κάλεσε το λαό να μην το αναγνωρίσει. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως ότι θα ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε το φόβο του ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος και πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Τον καλώ για περισσότερη σύνεση». Εκτίμησε μάλιστα πως «η όλη διαδικασία που ακολουθείται από τη κυβέρνηση στον εργασιακό τομέα κατατείνει σε πολλές απολύσεις».
Τέλος, ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «εκτροπή αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και μετά», κάλεσε τον Κάρολο Παπούλια να «αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα» και ζήτησε «η Βουλή να συζητήσει και δημοκρατικά να αποφασίσει».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Απεργία στις 29 Ιουνίου αποφάσισε χθες η ΓΣΕΕ, για ανοίγοντας τον κύκλο νέων κινητοποιήσεων εν μέσω θερινής ραστώνης, ώστε να αντιπαλέψει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας για τις περισσότερες απολύσεις και τις φθηνότερες αποζημιώσεις που προβλέπει.
Πρόκειται για «ωμή συνταγματική παραβίαση και κατάργηση κάθε κανόνα εργατικού δικαίου», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο.
«Ήρθε η ώρα παλλαϊκού ξεσηκωμού κατά των αντεργατικών, αντικοινωνικών, αντισυνταγματικών και παρανόμων ενεργειών της κυβέρνησης», υπογράμμισε η ΔΑΚΕ. Για εργαζόμενους που μετατρέπονται σε «είλωτες μιας χρήσης», έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής Κώστας Πουπάκης, τονίζοντας ότι το «ΠΔ Λοβέρδου» με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου υπερβαίνει σε ωμότητα ακόμη και τις ρυθμίσεις του περίφημου μνημονίου. Πρόσθεσε ότι θα παρέμβει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα ώστε «κεκτημένα, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα να μη γίνουν βορά των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γ. Παπανδρέου».

Φ.Π.
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=16013
========================================
Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, ένα νομοσχέδιο με το οποίο ανατρέπεται η...Σουηδία: Στροφή εκ νέου, μετά από 30 χρόνια απαγόρευσης, στην πυρηνική ενέργεια - Έγκριση για δύο νέα εργοστάσιαΠαρασκευή, 18 Ιουνίου 2010, 01:16
Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, ένα νομοσχέδιο με το οποίο ανατρέπεται η απαγόρευση, που ίσχυε επί 30 χρόνια, για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Με το νέο νόμο θα επιτραπεί η κατασκευή αντιδραστήρων στα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που υπάρχουν σήμερα στη χώρα. Αναμένεται έτσι να αντικατασταθούν οι δέκα πεπαλαιωμένοι αντιδραστήρες που παράγουν σχεδόν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 174 ψήφους υπέρ και 172 κατά σε σύνολο 349 βουλευτών. Τρεις βουλευτές απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Το 1980, μετά από ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, η Στοκχόλμη αποφάσισε να καταργήσει τους 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας μέχρι το 2010, ένας στόχος όμως που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση. Από το 1999 σταμάτησε η λειτουργία δύο αντιδραστήρων αλλά απομένουν ακόμη δέκα σε τρεις μονάδες παραγωγής ενέργειας.
http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=9060&catid=24
==============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: