Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Μέτρα - σοκ με απολύσεις και μισές αποζημιώσεις ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ


‘Κλείδωσε’ οριστικά το Ασφαλιστικό – Τι αλλάζει
Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την επόμενη Τετάρτη, 23 Ιουνίου, καθώς η τρόικα έδωσε το τελικό ‘’Ok” μετά από σειρά σκληρών διαπραγματεύσεων επί της ‘’ερμηνείας’’ του Μνημονίου. Στη χθεσινή συνάντηση του κλιμακίου των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έκλεισαν τα ανοιχτά θέματα, όπως οι επικουρικές και τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης, ενώ ‘κλείδωσαν’ και οι υπόλοιπες αλλαγές στις συντάξεις. Εν τω μεταξύ, νέο μπαράζ κινητοποιήσεων σχεδιάζουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Τα ανοιχτά θέματα και οι διορθωτικές κινήσεις

Ξεκαθαρίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπουργείου – τρόικας, που κράτησε σχεδόν μία ώρα, τι θα γίνει με μείζονα ανοιχτά θέματα. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, σώζονται επικουρικές και πλασματικά έτη ασφάλισης, ενώ αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης στην τριετία 37-40.
Ειδικότερα, οι επικουρικές δεν θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος αναπλήρωσης από βασική και ανταποδοτική σύνταξη, θα κινείται στο 63-64%, καθώς η μεσοσταθμική μείωση υπολογίζεται στο 7%.
Ωστόσο, πρακτικά δεν εξασφαλίζονται απόλυτα οι επικουρικές, καθώς θα δίδονται αναλόγως της δυνατότητας των Ταμείων, με βάση αναλογιστικές μελέτες που θα εκπονούνται, το πιθανότερο, από το 2011.
Επιπλέον, αναγνωρίζονται τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης, όπως ο στρατός ή η εγκυμοσύνη, αν και παραμένει αδιευκρίνιστα πόσα έτη θα είναι αυτά.
Υπουργείο και τρόικα συμφώνησαν και σε διόρθωση των ποσοστών αναπλήρωσης στην τελευταία τριετία, τα 37-40 έτη εργασίας, καθώς οι συντελεστές, όπως ορίζονταν στο προσχέδιο νόμου, έδιναν πολύ μεγάλο ποσό στις συντάξιμες αποδοχές για τους υψηλόμισθους. Για παράδειγμα, για κάποιον με 5.500 ευρώ για 40 έτη, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού δεν θα ξεπερνά το 53%.

Πως θα υπολογίζεται η σύνταξη
Το υπουργείο Εργασίας κρατά, προς το παρόν, κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο είναι γνωστό ότι οι αλλαγές στις συντάξεις ακολουθούν πλήρως τα όσα ορίζει το μνημόνιο. Κοντός ψαλμός αλληλούια βέβαια καθώς στις 23 του μήνα όλα βγαίνουν στο φως. Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, είναι:
Από το 2015 ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με διπλό τρόπο. Συγκεκριμένα, τα έτη ως το 2010 θα υπολογίζονται με το ισχύον σύστημα, βάσει των εισφορών από το 2011 ως το 2015 και τα έτη από το 2011 και μετά με το νέο σύστημα.
Από το 2011 και με μεταβατική περίοδο έξι μηνών θα ισχύσουν τα εξής:

- Τα 65 έτη τίθενται πρακτικά ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Για κάθε χρόνο εξόδου νωρίτερα θα ισχύει πέναλτι 6% ετησίως, ήτοι 30% μείωση στις συντάξιμες αποδοχές την πενταετία. Πέναλτι 6% θα έχει όμως και η βασική σύνταξη, όπως και η ανταποδοτική. Ενδεικτικά, αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί στα 60 έτη η βασική σύνταξη θα ανέρχεται σε 252 ευρώ. Επίσης, αν και η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται σε όλους, και σε όσους δηλαδή δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για σύνταξη, θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.
- Τα όρια ηλικίας των ανδρών στο Δημόσιο εξισώνονται με αυτά των ανδρών στον ιδιωτικό τομέα, όπως και το ποσοστό αναπλήρωσης, που πάει στο 1,2%. Η εξίσωση των ορίων με αυτά των ανδρών για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά από το 2011 ως το 2013. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε χρόνο θα προστίθενται ως και 3 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Πάντως, αυτή η ρύθμιση είναι νομοθετικής αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, κι έτσι δεν θα περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
- Για κάθε έτος ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης (ανταποδοτική σύνταξη) θα κυμαίνεται στο 1,2%. Για τα έτη ασφάλισης πέρα των 36 το ποσοστό πάει στο 3% από 3,3% που προέβλεπε το σ/ν, όπως επέβαλε η τρόικα.
- Για τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά) τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν από 55 σήμερα στα 60 έτη, ενώ το ''πέναλτι'' θα επιβάλλεται από τα 53 έτη. Επίσης, βγαίνοντας στη σύνταξη στα 60 έτη, θα παίρνουν ολόκληρη τη βασική σύνταξη.
- Στις περιπτώσεις χηρείας, όσοι λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου συνεχίζουν με τους ίδιους όρους, αλλά με ηλικιακά όρια. Θα προβλέπεται τριετία προσαρμογής και μετά η σύνταξη θα διακόπτεται αν ο/η σύζυγος είναι κάτω των 50 ετών. Ωστόσο, η σύνταξη θα επανέρχεται στα 65 έτη και σε συνάρτηση με τη θεμελίωση ιδίου δικαιώματος. Στα τέκνα η σύνταξη θα δίδεται ως το 23ο έτος. Επιπλέον, καταργούνται οι συντάξεις από θάνατο πατέρα για ανύπαντρες ή διαζευγμένες κορασίδες.
- Ως προς το ζήτημα της μείωσης της αμοιβής των υπερωριών που προβλέπεται στο Μνημόνιο, δεν θα συμπεριληφθεί στο προεδρικό διάταγμα μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό.
Φωτεινή Πούλη
http://www.reporter.gr/
===============================================
Μέτρα - σοκ με απολύσεις και μισές αποζημιώσεις
Του Κ. ΚΑΤΙΚΟΥ

Καταιγίδα μέτρων - σοκ με Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας αποφάσισε η κυβέρνηση, αυξάνοντας τα όρια των απολύσεων στο 5%, μειώνοντας στο 50% όλες τις αποζημιώσεις κατόπιν προειδοποίησης, μπλοκάροντας την υπογραφή συμβάσεων μέσω «Διαιτησίας» και, τέλος, καθιερώνοντας μισθό 517 ευρώ το μήνα για δοκιμαστική περίοδο 1 έτους σε ηλικίες 15-18 ετών! Στις 23 Ιουνίου έρχεται και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για ακόμη πιο φθηνές υπερωρίες!
Πρόκειται για μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία και τώρα έρχονται «χωρίς ανάσα», ως ρητή κυβερνητική δέσμευση έναντι του μνημονίου και των όρων του δανείου που υπέγραψε με την τρόικα των ελεγκτών της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Π.Δ. προβλέπει:
* Αύξηση των ορίων απολύσεων. Παραμένουν ελεύθερες για το 85% των επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 20 άτομα. Από 20 μέχρι 150 άτομα μπορούν να απολύονται έως 6 άτομα κάθε μήνα (5 εξεταζόταν αρχικά) και από 150 άτομα και πάνω το όριο απολύσεων πάει στο 5% (από 2%-3% που ήταν σήμερα) και μέχρι 30 άτομα το μήνα.
* Μείωση των αποζημιώσεων στο 50% κατόπιν προειδοποίησης. Για να πέσει στο μισό η αποζημίωση το υπουργείο μείωσε τους χρόνους προειδοποίησης σε 1 έως 4 μήνες (όπως είχε αποκαλύψει ο «ΑΤ» την Παρασκευή 11 Ιουνίου με σχετικό πίνακα). Απόλυση χωρίς προειδοποίηση, σημαίνει πλήρη αποζημίωση. Οι εργοδότες μάλιστα θα πληρώνουν με δημινιαίες δόσεις.
* Μπλοκάρεται και -σχεδόν καταργείται- η δυνατότητα των συνδικάτων να υποχρεώνουν τους εργοδότες στην υπογραφή συμβάσεων εργασίας μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Οι εργοδότες μπορούν να πάνε στη μεσολάβηση, αλλά τους δίνεται το δικαίωμα να μπλοκάρουν το πιο κρίσιμο στάδιο, αυτό της Διαιτησίας.
* Καθιερώνεται μειωμένος μισθός κατά 70%, 80% και 85% για νέους ανέργους (15-24 ετών) που πρωτοπιάνουν δουλειά. Νέος από 15-18 ετών θα μπορεί να απασχοληθεί 1 χρόνο με σύμβαση μαθητείας (υπό δοκιμή και χωρίς αποζημίωση απόλυσης) με μισθό 70% του βασικού, δηλαδή με 517 ευρώ το μήνα (739 ευρώ ο βασικός της Εθνικής Σύμβασης). Ακολούθως, άνεργος έως 21 ετών που πιάνει κανονική δουλειά θα παίρνει το 80% (ήτοι 591 ευρώ) και από 21-25 ετών, θα παίρνει το 85%, δηλαδή 628,15 ευρώ. Τη διαφορά, μέχρι το ύψος των 739 ευρώ, καθώς και τα τυχόν επιδόματα «δύναται», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά (σ.σ. και όχι «υποχρεώνεται»), να καταβάλει ο ΟΑΕΔ στις δύο κατηγορίες, δηλαδή σε όσους ξεκινούν δουλειά, με 591 και 628 ευρώ μηνιάτικο.
* Μπαίνουν προστατευτικές δικλείδες για την «ελεγχόμενη απόλυση» των μεγάλης ηλικίας εργαζομένων και δη, όσων είναι κοντά στη σύνταξη, έχοντας ηλικίες από 55 έως 64 ετών. Ο αριθμός των απολυομένων ηλικίας 55 έως 64 ετών, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού των απολυομένων, ενώ σε περίπτωση που δεν προβλέπεται επιδοτούμενη απασχόλησή τους, τότε ο εργοδότης θα τους επιδοτεί την αυτασφάλιση (κατά 50%-80%) για να συμπληρωθούν τα συντάξιμα ένσημα, και εναλλακτικά ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί τους εργοδότες κατά 20% στις εισφορές, για να μην τους απολύσει.

Οι ανατροπές σε ιδιωτικό Τομέα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες που φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα

Ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς όχι μόνο των εργαζομένων (μισθωτών) σε επιχειρήσεις, αλλά και των νέων υπαλλήλων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που δεν διέπονται από τους «κανονισμούς προσωπικού», (προσληφθέντες μετα το 2005) φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εφαρμόζεται στους εργαζόμενους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και στους απασχολούμενους με ειδική σύμβαση μαθητείας.
Οι επίμαχες ρυθμίσεις είναι οι εξής:

Διαιτησία
1. Προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται
α) Σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών.
β) Μονομερώς από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο αρνήθηκε τη μεσολάβηση.
2. Η απόφαση του διαιτητή εξομοιώνεται με συλλογική σύμβαση εργασίας και ισχύει από την επομένη της υποβολής της αίτησης για μεσολάβηση.

2. Όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο (2) μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημιώσεως είναι μικρότερο.

Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας
1. Εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται και βρίσκονται σε στάδιο πριν τη συνταξιοδότηση, εφόσον είναι αδύνατη η τοποθέτησή τους σε θέση εργασίας κατά τη διάρκεια της επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης, στην οποία υποχρεούται ο εργοδότης να συμμετέχει με: το 50% - 80% για ασφαλισμένους 57-60 ετών και 60 – 64 ετών αντίστοιχα.
Ο ΟΑΕΔ μπορεί να καλύπτει το υπόλοιπο κόστος (μέσω λαεκ) αλλά και να επιδοτεί το 20% των εργοδοτικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (ηλικίες 57 – 64 ετών).

ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΑ "ΠΑΡΑΘΥΡΑ"Το Π.Δ. άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου χθες στο δελτίο του «Alter»: «Ας μας πει το υπουργείο αν τα μέτρα αυτά σώζουν την πατρίδα ή σώζουν τα πορτοφόλια κάποιων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το Διάταγμα είναι πιο σκληρό και από το μνημόνιο. Θα προσφύγουμε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, καθώς παραβιάζεται το άρθρο 145 της διεθνούς σύμβασης εργασίας και το ελληνικό Σύνταγμα».
«Είναι αρνητική εξέλιξη ότι η ΓΣΕΕ δεν προσήλθε, ούτε έστειλε προτάσεις εν όψει της προετοιμασίας του Π.Δ.», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. «Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση», είπε λίγο μετά (mega) αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα μέτρα του μνημονίου συνδυάζονται ρητά με την εκταμίευση του δανείου από την τρόικα.


===============================================
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011
«Καμπανάκι» Κομισιόν για πρόσθετα μέτρα

Δεν αρκεί μόνο η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και η ετοιμότητα της Ελλάδας να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2010.
Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι, βάσει του προγράμματος σταθερότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί το 2010 στο 9,3% του ΑΕΠ ενώ, αν δεν εφαρμοστούν νέα μέτρα, το έλλειμμα θα ανέβει ξανά, στο 9,9% του ΑΕΠ το 2011.
Για το 2011, το 2012 και το 2013, η Επιτροπή τονίζει ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι αρκετά λεπτομερή και επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, η Κομισιόν επισημαίνει τον κίνδυνο που εμπεριέχει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010, γιατί, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και κυρίως, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Έτσι, αναφέρεται στην έκθεση, δεν αρκεί μόνο η εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος σταθερότητας, αλλά και το κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σύμφωνα με την έκθεση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ, του Βελγίου θα αγγίξει το 100%, της Πορτογαλίας θα ξεπεράσει το 90% και της Γαλλίας θα αγγίξει το 90%.
Πάντως η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η «βίαιη» δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί τη «μοναδική βιώσιμη λύση» για ορισμένα υπερχρεωμένα κράτη της Ε.Ε. και σημειώνει ότι δεν υπάρχει «μια συνταγή» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4580038
========================================
Ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για Ασφαλιστικό και εργασιακά
Για τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις ανατροπές στα εργασιακά, θα ενημερώσει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο υπουργός Εργασίας έστειλε χθες υπομνήματα με πλήρη ενημέρωση για τις δρομολογούμενες αλλαγές σε όλους τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, ενώ θα ξεκινήσει από σήμερα σειρά επαφών και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στόχος των ενημερωτικών επαφών είναι να καθησυχάσει τους συνομιλητές του, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα για την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο την Τετάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί το πολύ έως τα μέσα Ιουλίου. Χθες, μετά από την συνεργασία του κ. Λοβέρδου με την τρόικα «κλείδωσαν» τα κυριότερα θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Οι επικουρικές συντάξεις εξαιρέθηκαν και δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο 48% που αντιστοιχεί στο ποσοστό αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη. Ακόμη, οριστικοποιήθηκε ότι η βασική σύνταξη θα δίνεται με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, διατύπωση που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού από το 2015 και μετά κανείς (ούτε οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά) δεν θα λαμβάνει πλήρη σύνταξη πριν από τα 65.

Όλες οι μεγάλες ανατροπές επέρχονται από το 2011 και μέχρι το 2015 θα αλλάξουν το σκηνικό στο σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων. Οι κυριότερες αλλαγές που επιβάλλονται είναι οι εξής:

-Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που θα αφορούν όλους όσους δεν θεμελιώνουν φέτος (31.12.2010) συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Έτσι, η 40ετία θα αντικαταστήσει την 35ετία και την 37ετία (το 2011 θα χρειάζονται 38 έτη ασφάλισης, το 2012 39 και το 2013 40, ενώ η ηλικία των 58 ετών για 35ετία θα αυξηθεί στα 58,6 έτη το 2011, το 2012 στα 59, το 2013 στα 59,6 και το 2014 στα 60).

-Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993. Από το 2011 αύξηση έως το 2013 των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο (εξίσωση με τους άνδρες).

Οι επικουρικές συντάξεις θα επανακαθοριστούν μέσα στο 2011, σύμφωνα με -τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων (θα μειωθούν κάτω και από το 20% της κύριας σύνταξης, φτάνοντας περίπου στο 12% σε αρκετά Ταμεία).

-Ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, το 2015, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης στο 70% - 80% με το άθροισμα της αναλογικής συν της βασικής σύνταξης. Η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης εξόδου μεταξύ του 60ού και του 65ου έτους της ηλικίας θα είναι 6%, εκτός αν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.

-Η ηλικία συνταξιοδότησης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) θα πάει από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία. Η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο και θα αρχίσει το 2011.

-Από την 1.8.2010 για όσους παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα επιβάλλεται ειδική εισφορά (νέο ΛΑΦΚΑ).

Για τις εργασιακές σχέσεις οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι πιο σκληρό ακόμη και από το μνημόνιο, ωστόσο ο υπουργός σημειώνει ότι δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να εξειδικεύσει το περιεχόμενο του μνημονίου. Σημειώνει δε ότι το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος θα αλλάξει μόνο στην περίπτωση που συνδικαλιστικοί φορείς και εργοδότες συμφωνήσουν μεταξύ τους και προτείνουν μια διαφορετική ρύθμιση στο πλαίσιο πάντα του μνημονίου.

Οι αλλαγές στο εργασιακό

- Μειώνεται δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος προειδοποίησης των απολύσεων. Το ποσό της αποζημίωσης, εφόσον υπάρχει προειδοποίηση, είναι το μισό από αυτό που θα ήταν εάν ο εργοδότης προχωρούσε σε καταγγελία της σύμβασης χωρίς προειδοποίηση. Πρακτικά, δίνει τη δυνατότητα ευκολότερων απολύσεων, με μειωμένες αποζημιώσεις, εφόσον θα γίνεται προειδοποίηση το πολύ μέχρι 4 μήνες πριν από την απόλυση, στην περίπτωση 20 και πλέον ετών υπηρεσίας στην ίδια επιχείρηση.

Με το παλαιότερο σύστημα, η αποζημίωση στα 20 χρόνια ήταν 16 μισθοί, και στην περίπτωση προειδοποίησης 16 μήνες νωρίτερα, 8 μισθοί. Τώρα, με 4 μήνες προειδοποίηση, η αποζημίωση από 16 μισθούς πέφτει σε 8.

- Και 6 εργαζομένους ανά μήνα θα μπορούν να απολύουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως και 150 εργαζομένους. Παράλληλα, αυξάνεται σε 5% κι έως 20 άτομα το όριο των ομαδικών απολύσεων για τις επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 εργαζομένους.

- Έμμεση κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού προβλέπεται η αμοιβή νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών να κινείται στο 80% του κατώτατου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

- Κατάργηση της Διαιτησίας. Η δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης-Διαιτησίας) παραμένει, περιορίζεται όμως ουσιαστικά στη μεσολάβηση. Για να υπάρξει διαιτησία απαιτείται ή η σύμφωνη γνώμη των δύο μερών ή η μονομερής προσφυγή ενός μέρους (εργαζόμενοι ή εργοδότης) εφόσον το άλλο έχει αρνηθεί τη μεσολάβηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ωμή θεσμική εκτροπή» την υλοποίηση του Μνημονίου μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και μίλησε για πολιτική κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων. Μάλιστα κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια «να ελέγξει και να αναπέμψει» το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: