Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

έχεις αποτύχει πολιτικά και κοινωνικά



Οταν για να μειώσεις τα ελλείμματα και τα χρέη, «ρίχνεις στα τάρταρα» την ποιότητα ζωής των πολιτών και νευραλγικούς τομείς, όπως την υγεία και την παιδεία, έχεις αποτύχει πολιτικά και κοινωνικά.

============================================
Αγριεύει η τρόικα για το Ασφαλιστικό
Κλίμα εκτόνωσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ μετά τις βελτιώσεις Λοβέρδου στο Εργασιακό
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010
Με τέσσερις βελτιώσεις που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας στις διατάξεις για τις εργασιακές σχέσεις εκτονώθηκαν σημαντικά οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠαΣοΚ και ηρέμησε η ατμόσφαιρα στο κυβερνών κόμμα. Με διαδοχικές παρεμβάσεις του κ. Α. Λοβέρδου στη Βουλή τα στελέχη του ΠαΣοΚ έδειξαν να πείθονται για την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων και φαίνεται πλέον ότι η πίεση που δεχόταν η κυβέρνηση αρχίζει να εξασθενεί. Την ίδια στιγμή όμως αποκαλύπτεται ότι η τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για νέες, ακόμη πιο επώδυνες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, απαιτώντας την άμεση εφαρμογή των ορίων ηλικίας, την επέκταση στον ιδιωτικό τομέα των διατάξεων για τις εργαζόμενες μητέρες και την περικοπή των συντάξεων, που ισχύει ήδη για τον δημόσιο τομέα, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας την Κυριακή. Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ θα συνεχιστούν ως το τέλος της εβδομάδας, γεγονός που αναγκάζει τον υπουργό Εργασίας να αναβάλει την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή τουλάχιστον ως τη Δευτέρα.
Η πολύωρη προσπάθεια του κ. Λοβέρδου να δικαιολογήσει τις αποφάσεις και την τακτική που ακολούθησε κατά το τελευταίο διάστημα εν όψει της ψήφισης των ανατροπών στο Εργασιακό και στο Ασφαλιστικό κυριάρχησε στις χθεσινές συνεδριάσεις του ΚΤΕ Εργασίας του ΠαΣοΚ και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Εχοντας απέναντί του τους βουλευτές του ΠαΣοΚ ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επισήμως τις επικείμενες και αναμενόμενες τροποποιήσεις στο Εργασιακό, το οποίο θα έλθει τελικά στη Βουλή υπό μορφήν τροπολογίας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠαΣοΚ φάνηκε να θεωρούν επαρκείς τις τροποποιήσεις και διευκρίνισαν στον κ. Λοβέρδο ότι το μείζον ζήτημα των προηγούμενων ημερών δεν ήταν να έλθουν οι αλλαγές στο Εργασιακό υπό μορφή νόμου, αλλά το αν θα υπήρχαν κάποιες τροποποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις στη συνεδρίαση του ΚΤΕ- η οποία άλλωστε διήρκεσε περί τη μία ώρα.
Στη συζήτηση υπήρξαν μόνο επιμέρους ενστάσεις, με κύριο ζήτημα τη διαφύλαξη του θεσμού της διαι τησίας- στο οποίον επέμεινε ο κ. Δ. Κουσελάς, ενώ είχε τεθεί πρώτη φορά από τον κ. Χρ. Πρωτόπαπα , ο οποίος το επανέφερε και λίγο αργότερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε με το ίδιο θέμα. Κατά την παρέμβαση του κ. Πρωτόπαπα υπήρξε κάποια μικρή ένταση με τον κ. Λοβέρδο, με κατάληξη να συμφωνηθεί νέα συζήτηση του συγκεκριμένου σημείου στην επιτροπή. Ο κ. Λοβέρδος πάντως επέμεινε ιδιαιτέρως στο σημείο της διαιτησίας λέγοντας ότι θα παρενέβαινε ούτως ή άλλως, επειδή καθημερινώς έχει καταγγελίες από εργοδότες ότι δεν εισακούονται από τον ΟΜΕΔ. Για επερχόμενο «κοινωνικό κανιβαλισμό» μίλησε η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Λοβέρδος υπερασπίστηκε τη θέση του λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι «είναι πολύ εύκολο να πεις “δεν θέλω εκείνο ή το άλλο”, αλλά πολύ δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις για να σώσεις τη χώρα σου». Σε ιδιαιτέρως δραματικούς τόνους ο υπουργός Εργασίας είπε επίσης ότι «πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του αγώνα για να βγει η χώρα από την κρίσηστη δραματικότερη στιγμή της ιστορίας της μετά τον εμφύλιο πόλεμο».
Επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας κατά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα στη Βουλή. «Αυτός ο πολιτικός πρέπει να ξαναδεί την κατάρτισή του όσον αφορά το πολίτευμά μας» είπε ο κ. Λοβέρδος.
Ενταση στην Ιπποκράτους
Ανέβηκαν οι τόνοι χθες το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ στην Ιπποκράτους, όπου συνεδρίασε το διατομεακό του ΠαΣοΚ, παρουσία συνδικαλιστών του κόμματος στο Δημόσιο και του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σ. Ξυνίδη. Η έναρξη της συνεδρίασης καθυστέρησε για πολλή ώρα, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος. Ακολούθησε συζήτηση επί του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κ. Ξυνίδης επιχείρησε να υπερασπιστεί τις αποφάσεις, γεγονός που προκάλεσε ακόμη εντονότερες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι υποχρέωσαν τον γραμματέα του ΠαΣοΚ να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.


ΤΙ ΖΗΤΕΙ Η «ΤΡΟΪΚΑ»
1. Να γίνουν όλες οι προσαρμογές των ορίων ηλικίας ως το 2013.
2. Σύνταξη στα 65 έτη και οι εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα.
3. Να συμπεριληφθεί στον ασφαλιστικό νόμο και η περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης. 4. Να διακοπούν οι συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων από τώρα. 5. Να τεθεί όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για την καταβολή των συντάξεων στις χήρες.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=339219&ct=32&dt=23/06/2010#ixzz0rfgQ54uo
=========================================
Χαμός στο ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά
Γιούχα σε Ξυνίδη, σκληρή κριτική σε Λοβέρδο

Ο φόβος των αντιδράσεων από βουλευτές περιόρισε χρονικά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Τρίτης.
Στη συνεδρίαση προσήλθε και ενημέρωσε για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, όμως το λόγο έλαβαν μόλις τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.
Παρά ταύτα τουλάχιστον τρεις από τους ομιλητές, η Κατερίνα Περλεπέ, ο Γιάννης Κουτσούκος και ο Γιώργος Φλωρίδης άσκησαν σκληρή κριτική για τις ρυθμίσεις, ενώ ο Δημήτρης Κουσελάς ήταν πιο ήπιος, καταθέτοντας σειρά προτάσεων για τη βελτίωση των ρυθμίσεων – στο σημείο αυτό μάλιστα δέχθηκε την παρατήρηση του Χρήστου Πρωτόπαπας, ο οποίος του επισήμανε ότι ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε ιδέες και σκέψεις που του είχε εκμυστηρευτεί και τελικά τις παρουσίασε ως δικές του.
Η κυρία Περλεπέ ξεκαθάρισε ότι δεν αντιλαμβάνεται την αξία μέτρων, που πάνε την ελληνική κοινωνία εκατό χρόνια πίσω και δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό όφελος.
Ο κ. Φλωρίδης ζήτησε με νόημα να μάθει πόσες επιχειρήσεις ευνοούνται και πόσους εργαζόμενους αφορούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, υπονοώντας ότι ουσιαστικά ευνοούνται οι πολυεθνικές εταιρίες.
Ο κ. Κουτσούκος αντέδρασε έντονα στον δηκτικό τρόπο με τον οποίο σχολίασε ο κ. Λοβέρδος τις αντιδράσεις βουλευτών τις τελευταίες ημέρες. Ο βουλευτής Ηλείας σημείωσε με δυσφορία ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους και δεν είναι μαθητές, που τους μαλώνει ο δάσκαλος.
Τελικά, επειδή δε μίλησαν πολλοί βουλευτές η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη.
Ένταση στην Ιπποκράτους
Σκηνές απείρου κάλους, τώρα, διαδραματίστηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Τετάρτης όταν και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για να συζητηθούν οι προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό.
Ο γραμματέας του Κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις έντονες αποδοκιμασίες δεκάδων συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που έφτασαν μέχρι τα γιουχαΐσματα.
Μάλιστα η κατάσταση ξέφυγε κάποια στιγμή τόσο πολύ, που ανέβηκαν στον πέμπτο όροφο, όπου γίνονταν η
συνεδρίαση, ακόμη και οι αστυνομικοί, της φρουράς του κτηρίου, σε μια προσπάθεια να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε χειροδικίες.
Αποτέλεσμα του εκρηκτικού κλίματος, που διαμορφώθηκε στη σύσκεψη ήταν να αποχωρήσει σχεδόν εκδιωκόμενος ο κ. Ξυνίδης από τη σύσκεψη και υπό τις φωνές στελεχών, που ζητούσαν να αλλάξει άρδην η κυβερνητική πολιτική.
Τα πνεύματα αγρίεψαν όταν στο βήμα ανέβηκε ο γραμματέας του κόμματος κ. Ξυνίδης. Κάποιος του φώναξε «τι ήρθες εδώ με τη γραβάτα;». Εκείνος απάντησε «έχεις κανένα πρόβλημα με τη γραβάτα;», για να γίνει ο εξής διάλογος: «Ναι έχω», «τότε να τη βγάλω», «να τη βγάλεις αμέσως».
Όταν προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ των μέτρων, ζητώντας τη στήριξη των κομματικών στελεχών, βρέθηκε προομαδικής αποδοκιμασίας, ειδικά με την αποστροφή του ότι «τα αριστερά κόμματα ξεχωρίζουν από τα δεξιά στην οικονομικής τους πολιτική». «Μα τότε το ΠΑΣΟΚ είναι ακροδεξιό κόμμα» φώναξαν αρκετοί από τους συνδικαλιστές.
Όταν ανέπτυσσε την άποψή του περί των κινδύνων, που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα και εκ των οποίων η κυβέρνηση αποφάσισε τις συγκεκριμένες πολιτικές η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Μία αποστροφή του ότι ο πρωθυπουργός του ζήτησε να κινητοποιηθεί το κόμμα έκανε έξαλλους δεκάδες συνδικαλιστές, που άρχισαν να
φωνάζουν «ντροπή» και «μας κοροϊδεύετε».
«Ο πρόεδρος από την αρχή μου είπε Σωκράτη θέλω να λειτουργεί το κόμμα και όλα τα στελέχη επέμεινε ο κ. Ξυνίδη,
για να αντιμετωπίσει τη θυμηδία των παρισταμένων, οι οποίοι αντέδρασαν με ένα νευρικό γέλιο!
Ο κ. Ξυνίδης αναγκάστηκε ουσιαστικά να διακόψει την παρέμβασή του και να αποχωρήσει κακήν κακώς.
Νωρίτερα αλλά και αμέσως μετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλιστικό χώρο, όπως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Νίκος Φωτόπουλος και ο Χρήστος Σουλελές εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους με την κυβερνητική πολιτική την οποία χαρακτήρισαν εκτός ιδεολογικού και κοινωνικού χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και ζήτησαν να αποσυρθούν αμέσως οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό.
Σημειωτέον ότι παρών στη σύσκεψη ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.
=========================================
Αγριο κράξιμο στον Ξυνίδη από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Ενταση άνευ προηγουμένου, με πρωταγωνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στο εργασιακό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εκδηλώθηκε χθες στην Ιπποκράτους, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που συγκάλεσε ο γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος δέχθηκε τα οργισμένα πυρά τους και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα.
Η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε καθώς μουρμούρες, γιουχαΐσματα και εκφράσεις όπως «είστε κλεισμένοι στα γραφεία σας και δεν ξέρετε τι γίνεται στον κόσμο...», «δεν αντέχετε να ακούσετε αλήθειες», «σε λίγο θα μας κυνηγάει ο κόσμος», «το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ δεν μίλησε ακόμα, θα μιλήσει τώρα...», κυρίως από συνδικαλιστές της ΔΕΗ και του ΟΣΕ, δημιούργησαν ένα σκηνικό χάους. Το κλίμα πυροδότησε και η αποχώρηση του κ. Ξυνίδη μόλις μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης κι ενώ είχε μιλήσει συνεχώς διακοπτόμενος. Μέχρι και το ντύσιμό του ενόχλησε κάποιους, που του φώναξαν «βγάλε τη γραβάτα...». Κι αυτός την έβγαλε λέγοντας «αφού έχετε πρόβλημα με τη γραβάτα θα τη βγάλω...». Αποχώρησε επικαλούμενος υποχρέωση να παραστεί σε άλλη σύσκεψη στη Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και αυτό εξόργισε ακόμα περισσότερο τους συνδικαλιστές που τον κατηγόρησαν για «ασέβεια». Συνδικαλιστές μετέφεραν ένα κλίμα θυμού και οργής των συγκεντρωμένων, που στην αρχή ήταν περισσότεροι από 300.
Ο κ. Ξυνίδης κινήθηκε στην κυβερνητική γραμμή. Μόλις άρχισε να υποστηρίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος και να δικαιολογεί τα πεπραγμένα και την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, ξεσηκώθηκαν οι περισσότεροι. Η ένταση συνεχίστηκε κι όταν άρχισαν να μιλάνε οι ίδιοι οι συνδικαλιστές. Ο πρώτος που πήρε το λόγο, ο Γ. Μότσιος, και ήταν και ο μόνος, ζήτησε σε μάλλον ήπιους για την περίσταση τόνους διορθωτικές κινήσεις αλλά το ακροατήριο είχε άλλη άποψη. Δεν στράφηκαν εναντίον του, όμως το κλίμα είχε ξεφύγει. Δεν έλειψαν κι εκείνοι που έλεγαν ότι κάποιοι πήγαν στη συνεδρίαση για να προκαλέσουν και όχι για να ακούσουν ή να συζητήσουν.

Ηπιοι οι βουλευτές

Κι ενώ στον χώρο των συνδικαλιστών επικρατούσε αυτή η πρωτοφανής ένταση, στον χώρο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τουλάχιστον χθες έγινε προσπάθεια εκτόνωσης και μείωσης των αντιδράσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Κοινωνικής Πολιτικής, όπου ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε τους βουλευτές για το εργασιακό, μόνο τρεις μίλησαν κι αυτοί σε χαμηλούς τόνους (Αικατερίνη Περλεπέ - Σηφουνάκη, Γ. Φλωρίδης, Δημ. Κουσελάς), σε χαμηλούς τόνους και οι βελτιώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός έγιναν δεκτές με σχετική ικανοποίηση.
Νωρίτερα το μεσημέρι ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε δηλώσει στον «Σκάι» ότι δεν θα ψηφίσει το εργασιακό αν η κυβέρνηση δεν δώσει διαβεβαιώσεις ότι όσοι απολυθούν και είναι πάνω από 55 ετών, θα εξασφαλίσουν τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι τη σύνταξή τους με προγράμματα κοινωνικής εργασίας ή με άλλο τρόπο.
==========================
ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΔΑΣΜΟΥΣ

Πακέτο μέτρων για ασθενέστερες ομάδες ετοιμάζει η κυβέρνηση
ΜΕ ΠΑΚΕΤΟ μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα σκέφτεται η κυβέρνηση να συνοδεύσει τις τελικές ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να απαλύνει τις... παρενέργειες στις ασθενέστερες ομάδες πολιτών και να απορροφήσει τους κραδασμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Οι όποιες αποφάσεις της θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθούν μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το εξωτερικό και εφόσον ο Γ. Παπανδρέου ενημερωθεί ενδελεχώς για τις οριστικές προβλέψεις στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. Ενδεχομένως να χρειαστεί και νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να επικυρώσει το τελικό σχέδιο νόμου για τις ριζικές αλλαγές που θα επέλθουν στους τομείς της ασφάλισης και της εργασίας, παρ΄ όλ΄ αυτά το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι το αργότερο ώς τις 30 Ιουνίου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες πως οι εξαγγελίες που θα έχουν κοινωνική κατεύθυνση δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο της τρόικας, θα «αποτελούν κεφάλαιο της εθνικής πολιτικής» χωρίς ωστόσο να συνιστούν παροχές ιδιαίτερης σπουδαιότητας. «Απλώς η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, θα επιχειρήσει με κάποιες διορθωτικές κινήσεις να δώσει μία ανάσα σε κάποιες ασθενέστερες ομάδες», ανέφεραν οι ίδιες πηγές συμπληρώνοντας: «Μη φανταστείτε όμως ότι θα τα πάρουμε από τη μία τσέπη για να τα βάλουμε σε κάποιαν άλλη». Μετρούν την απογοήτευση
Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου οδηγείται στην απόφαση να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός μίνι πακέτου κοινωνικών μέτρων λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν την έντονη απογοήτευση των πολιτών και την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης. Επιπροσθέτως, στο Μαξίμου θεωρούν ότι με τις συγκεκριμένες «κοινωνικές ενέσεις» θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη της οποίας έρχονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωπα με δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που γκρινιάζουν και παραπονιούνται για την οικονομική τους κατάσταση. Ολα αυτά προωθούνται βεβαίως και για να ανακοπούν πιθανές νέες διαρροές κατά την κρίσιμη ψηφοφορία του Ασφαλιστικού στη Βουλή.

Πάντως ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες πως θεωρούν αυτονόητη τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία του Ασφαλιστικού και θύμιζαν με νόημα πως «τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εργασιακά οι βουλευτές έχουν συναινέσει με την ψήφο τους στο μνημόνιο της τρόικας».

Νέα σύσκεψη
Στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χθες και νέα σύσκεψη για το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου. Συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης, Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν κυρίως τεχνικά και διαδικαστικά θέματα, όπως επίσης και η επικοινωνιακή διαχείριση του όλου ζητήματος. Στον κ. Λοβέρδο επισημάνθηκε ότι πρέπει να συνεχίσει να ενημερώνει τους βουλευτές για τις ρυθμίσεις στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή παράλληλα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Ασφαλιστικό στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να ψηφιστούν σχεδόν ταυτόχρονα.


Αγρια φραστική επίθεση συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ εναντίον του Ξυνίδη

ΚΑΚΗΝ ΚΑΚΩΣ... εγκατέλειψε χθες το ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος έπεσε θύμα φραστικών επιθέσεων εξαγριωμένων συνδικαλιστών για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην Ιπποκράτους πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Ξυνίδη με τη συμμετοχή περίπου 350 συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στις τομεακές οργανώσεις του Κινήματος.

Τους συνδικαλιστές εκπροσώπησε ο γραμματέας του Τομεακού ΠΑΣΟΚ και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα Χρ.

Σουλελές, ο οποίος στην παρέμβασή του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα οικονομικά μέτρα αλλά και τις εργασιακές ανατροπές, όπως επίσης και στο ΠΑΣΟΚ και τον γραμματέα του για την ελλειμματική παρουσία του στους κοινωνικούς αγώνες. Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Σ. Ξυνίδης, ο οποίος επιχειρώντας να αιτιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση και να εξηγήσει την αναγκαιότητα των οικονομικών μέτρων προκάλεσε τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών που άρχισαν να φωνάζουν «παραιτηθείτε», «βάλτε διοικήσεις στους οργανισμούς» και «στηρίζετε τους δεξιούς». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε παρά τους προκλητικούς χαρακτηρισμούς, όταν όμως ολοκλήρωσε την ομιλία του είπε ότι θα αποχωρήσει γιατί είχε υποχρεώσεις σε μία επιτροπή ξεσηκώνοντας τους παρισταμένους. «Να σηκωθείς να φύγεις, είσαι πουλημένος» άρχισαν να του φωνάζουν πολλοί συνδικαλιστές, ενώ κάποιοι άλλοι έλεγαν «αφήστε τον κακομοίρη να φύγει».
==========================
Βασικά σημεία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται στην ιστορική πρόκληση της
στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος με όρους ισότητας και δικαιοσύνης και
εναρμονίζει το ισχύον σύστημα με τις απαιτήσεις του Μνημονίου Συνεννόησης
στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής, που αποτελούν όρους
εφαρμογής του Μηχανισμού Στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη
της Ευρωζώνης (Ν. 3845/2010, ΦΕΚ Α'65). Το σχέδιο νόμου επιφέρει ριζικές
αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου σε δύο βασικά σημεία:

Αφ' ενός το ενιαίο ασφαλιστικό καθεστώς, την επέκταση δηλαδή και στο δημόσιο
τομέα των ρυθμίσεων του υπό κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αφ' ετέρου την εξίσωση ορίων ηλικίας
μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΔΕΚ που έκρινε
ότι οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων
αποτελούν παραβίαση της αρχής της ισότητας.

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΕΝΙΑΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

1. Βασική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης είναι η κατεύθυνση της ενότητας
του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου να στηρίξει αποτελεσματικά το
θεμέλιο λίθο του κοινωνικού μας κράτους. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου,
επεκτείνονται και στο Δημόσιο τα οριζόμενα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του
Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Έτσι, καθιερώνεται από
1-1-2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική
σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που
ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
2. Βελτιώνεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, ο υπολογισμός της
σύνταξης τους με βάση τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.
3. Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), θα υπάγονται από 1.1.2011
και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και ταυτόχρονα καταργούνται όλες οι
Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στις νομαρχίες και
το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού
(Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), καθώς και την
Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας
4. Επιμηκύνεται από 2 σε 5 έτη ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου,
προκειμένου να δικαιωθεί σύνταξη ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου.
5. Επεκτείνονται τόσο στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους όσο και στους
επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο και εργάζονται στον
ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται, οι περιορισμοί που ισχύουν, για όσους
από αυτούς λαμβάνουν σύνταξη από τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Για όσους
από αυτούς εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, ισχύουν ήδη αυστηρότερες διατάξεις
για τον περιορισμό της σύνταξης.
6. Καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με
εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν, καθώς και το δικαίωμα
συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων και αυστηροποιούνται οι ήδη
ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν περιορισμό του ποσού της σύνταξης λόγω
αυξημένων εισοδημάτων.
7. Από 1-8-2010 θεσπίζεται και στο Δημόσιο Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400
ευρώ, με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% εώς 9% ανάλογα με το ποσό της
σύνταξης.



ΕΝΟΤΗΤΑ Β': ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ

Λαμβάνοντας υπόψη τη με αριθμ. C-559/2007 απόφαση του Ευρωπαϊκού
Δικαστηρίου, την οδηγία 54/2006 ΕΚ καθώς και τις επιστολές της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής με αριθμ. 198237/2010 και D(2010)551-Α (2010)978, είμαστε
υποχρεωμένοι να τροποποιήσουμε τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις ώστε να
υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία πρέπει να τύχει
άμεσης εφαρμογής. Ειδικά με την δεύτερη επιστολή της 15ης/4/2010 της
επιτρόπου κας Κθάίηα, διευκρινίζεται ότι η έναρξη της μεταβατικής περιόδου
για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών,
πρέπει να οριστεί το αργότερο η 01/01/2011, η εξίσωση πρέπει να έχει
ολοκληρωθεί την 31-12-2013 και το όριο αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο
από το 65° έτος ηλικίας.

Η βασική ρύθμιση συνίσταται στο ότι άνδρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά,
οι οποίοι μέχρι 31-12-2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες
το 65° έτος, οι δε γυναίκες το 50°, εξισώνονται σταδιακά από 1-01-2011 εντός
μεταβατικής περιόδου 3 ετών. Η σταδιακή εξίσωση αφορά τα όρια ηλικίας
συνταξιοδότησης καθώς και το χρόνο υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού
δικαιώματος, μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ειδικότερα προβλέπεται τα ακόλουθα:

1. Εξομοιώνονται, ως προς τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού
δικαιώματος (25 έτη) άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί
μέχρι 31-12-1982. Η εξίσωση αυτή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, σε μία
τριετία. Δηλ. η ισχύουσα σήμερα υπηρεσία 17 1/2 ετών για τη θεμελίωση
συνταξιοδοτικού δικαιώματος των γυναικών που είναι παντρεμένες με παιδιά
κ.λ.π. αυξάνεται στα 20 έτη για όσες συμπληρώνουν τα 17 1/2 έτη το 2011, σε
22 1/2 για όσες τα συμπληρώνουν το 2012 και σε 25 για όσες τα συμπληρώνουν
το 2013.
2. Επίσης, με τις ίδιες διατάξεις αυξάνονται από 1-1-2011 και μετά,
σταδιακά, σύμφωνα με τα ανωτέρω, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης
συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες
που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή, η
πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλ. να έχουν την επιμέλεια
των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.
3. Επέρχεται εξομοίωση των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη
θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη), σύμφωνα με όσα ορίζονται
ανωτέρω.
4. Θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας για όσους θεμελιώνουν
δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά, ή προσλήφθηκαν για πρώτη
φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992.

- το 65° έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί
κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά εντός
τριετίας δηλ. για όσες γυναίκες συμπληρώσουν την 25ετία από 1-1-2011, το
όριο ηλικίας των 50 ετών, που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στο 55ό έτος της
ηλικίας, για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012 το όριο ηλικίας
αυξάνεται στο 60ό και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και
μετά, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65° έτος.

- το 53ό έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή
ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία) το έτος 2011, το
56° έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το 2012 και το 60ό έτος για
όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από το έτος 2013 και μετά.

- το 65° έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω
κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-1998 και μετά ή έχουν
διορισθεί από 1-1-1983 και μετά. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά σε βάθος
τριετίας. Δηλ. για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι την
31-12-2010 ισχύει το όριο ηλικίας των 60 ετών, το οποίο αυξάνεται στο 61°
έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, στο 63° έτος για
όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2012 και στο 65° έτος για όσες
θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013.

5. Εξομοιώνεται σταδιακά εντός τριετίας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης
ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από
την Υπηρεσία πριν τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν
μειωμένη σύνταξη. Δηλ. το ισχύον μέχρι 31-12-2010 όριο ηλικίας των γυναικών
της περίπτωσης αυτής, αυξάνεται στο 56° το έτος 2011, στο 58° το 2012 και
στο 60ό έτος το 2013.

6. Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία
και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

7. Ορίζεται ότι όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα
σύνταξης μέχρι 31-12-2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού.
Για τα πρόσωπα αυτά, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη
δημοσίευση του νόμου αυτού διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση
δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
=============================================
Συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο Δημόσιο (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος έχει τα προβλεπόμενα συντάξιμα έτη και περιμένει το όριο ηλικίας. Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2010 το νομοσχέδιο Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου διατάξεις τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης». Δεν αναφέρεται, ωστόσο, τίποτε ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεών τους όπου αναμένεται αλλαγή (υπολογισμός με τους νέους χαμηλούς συντελεστές)
=========================

Δεν υπάρχουν σχόλια: