Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στους σταθμούς και στα ορυχεία της ΔΕΗ


Απεσύρθη η λιγνιτική Μονάδα 1 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
H απόσυρση παλαιών λιγνιτικών μονάδων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη ΔΕΗ και τη χώρα δήλωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, με αφορμή τη διακοπή λειτουργίας της Μονάδας 1 στην Πτολεμαΐδα. Το κουμπί για να τεθεί εκτός λειτουργίας η μονάδα πάτησε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. "Ξεκινάμε τη σταδιακή αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με προγραμματισμένο τρόπο", δήλωσε η υπουργός. Αναφέρθηκε στην τύχη των εργαζομένων στη μονάδα, σημειώνοντας ότι έχουν απορροφηθεί σε άλλες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ. Μιλώντας για το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, τόνισε ότι ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά δεν θα αποτελούν κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού.

Ο Αρθ. Ζερβός μίλησε από τη μεριά του για προσωπική δέσμευση να προχωρήσουν όσο το δυνατό ταχύτερα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των διαγωνισμών και κατασκεύης των μονάδων "Πτολεμαϊδα V" και "Μελίτη II".
===================================
Ρεπορτάζ - 19/06/2010
ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ


Η απελευθέρωση της ενέργειας δεν θα συρρικνώσει τη ΔΕΗ

«Είναι απίστευτο. Άλλο να σου το λένε και άλλο να το βλέπεις». Με αυτή τη φράση η Τίνα Μπιρμπίλη δεν μπόρεσε να κρύψει την έκπληξή της, όταν είδε τα ραγισμένα σπίτια στους Ανάργυρους του νομού Φλώρινας.
Αμέσως μετά δεσμεύτηκε ενώπιον των κατοίκων ότι «μόλις επιστρέψουμε στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ θα δούμε στα σοβαρά το θέμα της μετεγκατάστασης». Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο της περιοδείας της στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας και στο ενεργειακό κέντρο της περιοχής, επισκέφτηκε χτες το μεσημέρι το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων, του δήμου Αετού. Λίγο νωρίτερα σε σύσκεψη στη νομαρχία Φλώρινας, ο δήμαρχος Αετού, Σταύρος Αναστασιάδης, την ενημέρωσε ότι «η κατάσταση στους Ανάργυρους είναι δραματική, τα σπίτια ράγισαν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν μέσα, ενώ τα ρήγματα από το γειτονικό ορυχείο έφτασαν μέσα στα χωριό».
H υπουργός διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι θα έρθω στους Ανάργυρους να δω την κατάσταση από κοντά. Πράγματι η αυτοψία την συγκλόνισε, καθώς μόλις είδε τις ρωγμές στο εσωτερικό του σπιτιού του Ανδρέα Καρυπίδη, ομολόγησε πως «δεν μπορεί κανείς να μένει εδώ μέσα», ενώ συγχρόνως συνειδητοποίησε ότι το πρόβλημα χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος να σημειωθεί ότι επισκέφτηκε πρόσφατα την περιοχή και γνώριζε το πρόβλημα, δήλωσε ότι «πείστηκα για την μεταγκατάσταση». «Θα γίνει;», ρωτήθηκε από τον «Π», για να απαντήσει: «Η μετεγκατάσταση δεν είναι θέμα μόνο της ΔΕΗ, κυρίως είναι θέμα της πολιτείας».
Το προηγούμενο βράδυ η υπουργός επισκέφτηκε εκτός προγράμματος την Ακρινή Κοζάνης, όπου οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή η μετεγκατάσταση του χωριού τους δεν συμπεριλαμβάνεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία προβλέπει τις μετεγκαταστάσεις της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, αν και όπως είπαν, ο πρωθυπουργός μιλώντας προεκλογικά στην Κοζάνη, είχε δεσμευτεί για την μετεγκατάσταση της Ακρινής. Η Τ. Μπιρμπίλη ότι «θα γίνει διόρθωση μες δική της υπογραφή για την μετεγκατάσταση και της Ακρινής». Όσο για το χρονοδιάγραμμα που ρωτήθηκε, είπε, «προέχει πρώτα να βρούμε τα χρήματα και μετά θα σας δώσω χρονοδιάγραμμα».
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής, συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κώστα Μαθιουδάκη. Φτάνονας προχτές βράδυ στην Κοζάνη, η υπουργός πραγματοποίησε στις 9.45 μ.μ. αιφνιδιαστική επίσκεψη στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Ο φύλακας της κεντρικής πύλης είδε έκπληκτος την υπουργό με τη συνοδεία της και ειδοποίησε τον μηχανικό βάρδιας. Σε λίγα λεπτά, το υπουργικό κλιμάκιο βρισκόταν στο κοντρόλ των μονάδων 1 και 2. Όλα λειτουργούσαν κανονικά και ο προϊστάμενος της βάρδιας ενημέρωσε τους απρόσμενους επισκέπτες για τον τρόπο λειτουργίας του μεγαλύτερου σταθμού των Βαλκανίων. Πάντως, οι εργαζόμενοι βρήκαν την ευκαιρία να θέσουν το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Πρέπει αν σημειωθεί ότι οι βάρδιες του σταθμού καλύπτονται με εξαντλητικές υπερωρίες, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Την επόμενη το πρωί (χτες), σε σύσκεψη στη νομαρχία Φλώρινας, η Υ.ΠΕ.Κ.Α. διαβεβαίωσε ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στους σταθμούς και στα ορυχεία της ΔΕΗ», ώστε όπως είπε, «να μην ξαναδούμε τις εικόνες που είδαμε χτες στον Άγιο Δημήτριο». Ο Α. Ζερβός επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «στη 1 Ιουλίου θα προσληφθούν οι 400 του διαγωνισμού του 2007 και μέχρι τέλους του έτους θα προσληφθούν οι υπόλοιποι 1.200. Στη συνέχεια θα δούμε τις ανάγκες μία προς μία σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα, ώστε να προβούμε στις προσλήψεις που χρειάζονται».
Η Τ. Μπιρμπίλη εγγυήθηκες το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «το 51% των μετοχών της επιχείρησης θα παραμείνει στο δημόσιο», ενώ πρόσθεσε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει με τέτοιον τρόπο, που δεν θα συρρικνώσει τη ΔΕΗ». Ανακοίνωσε επισήμως την κατασκευή δύο νέων μονάδων, την Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2, διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση στηρίζει τις αποφάσεις του δ.σ. της ΔΕΗ για την λειτουργία των δύο μονάδων. Υπογράμμισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η νέα μονάδα της Μελίτης θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από τη ΔΕΗ και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κατασκευαστεί από ιδιώτη.
Τέλος, για την αποκατάσταση των ορυχείων, η υπουργός σημείωσε ότι «γυρίζουμε σελίδα στον τρόπο της μέχρι τώρα αντιμετώπισης. Στο εξής οι ΜΠΕ θα είναι τέτοιες, που θα πάμε σε σταδιακές αποκαταστάσεις, παράλληλα με την λειτουργία του ορυχείου. Μέχρι τώρα φεύγαμε από ένα ορυχείο και μετά αρχίζαμε αποκατάσταση».
Η ΥΠΕΚΑ επισκέφτηκε χτες, τα ορυχεία Αχλάδας και Βεύης, κατέβασε τον διακόπτη στην 1η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και έκλεισε την περιοδεία της με ομιλία σε σύσκεψη φορέων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

http://e-ptolemeos.gr/
==================================
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη

Κυρία Υπουργέ
Το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ χαιρετίζει την πρώτη και πολυσυζητημένη, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αναβολών της, επίσκεψή σας στην Ενεργειακή Καρδιά της χώρας, στον τόπο όπου υπάρχει σε αφθονία και εξορύσσεται για τις ανάγκες της ΔΕΗ το Εθνικό μας καύσιμο, ο λιγνίτης.
Δράττουμε την ευκαιρία με την αφορμή της άφιξής σας, να εκθέσουμε μία σειρά πραγμάτων που σχετίζονται με τον σκοπό, τον λόγο της επίσκεψης αυτής.
Σήμερα, δια χειρός σας, μπαίνει αυτό που λέμε ¨λουκέτο¨ στην πρώτη μονάδα που εντάχθηκε στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πριν από μισό και πλέον αιώνα. Σήμερα σταματά, αποσύρεται από την λειτουργία ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ως ένας από τους πιο ρυπογόνους Σταθμούς, ως ένας Σταθμός που ουκ ολίγες φορές, με υπερβολικό μάλιστα τρόπο, παρουσιάστηκε να αποτελεί την πιο μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη. Θα περίμενε κανείς ότι φυσική ή αν θέλετε φυσιολογική εξέλιξη της κίνησης αυτής θα ήταν, ταυτόχρονα, να ¨μπαίνει το κλειδί¨ για την λειτουργία μιας νέας μονάδας προς αντικατάσταση της αποσυρόμενης. Να υλοποιηθεί δηλαδή το πάγιο αίτημα των εργαζομένων στην ΔΕΗ και της τοπικής κοινωνίας, που έχει συνδέσει την αναπτυξιακή προοπτική της Επιχείρησης και της περιοχής με το γεγονός αυτό. Δυστυχώς όμως στο θέμα τούτο υπήρξε μία καθυστέρηση, που και στο παρελθόν μας έχει ανησυχήσει, αλλά και που τώρα, παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έχει πάρει απόφαση για Δημοπράτηση της μονάδας ¨Πτολεμαΐδα V¨ (απόφαση που έχουμε χαιρετίσει με αίσθημα ικανοποίησης αλλά και δικαίωσης) , εμάς μας κρατά σε επαγρύπνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος. Σ’ αυτή τη λογική δηλώνουμε ενώπιών σας κατηγορηματικά, ότι η κόκκινη γραμμή για το Σωματείο μας θα είναι το τέλος του τρέχοντος έτους, χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα πρέπει να έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την ¨Πτολεμαΐδα V¨.

κ. Υπουργέ:

● Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απαιτεί να γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και ποιο θα είναι το μείγμα καυσίμου που θα στηρίζει τις μονάδες βάσης που θα παράγουν το 80% της Ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα μας, εφόσον το έτος 2020 πετύχουμε τον στόχο που τίθεται για παραγωγή 20% από ανανεώσιμες πηγές, θέμα για το οποίο έχουμε ήδη εκφραστεί θετικά. Επιπλέον επιθυμούμε να ξεκαθαρίσετε την εικόνα για το πόσα θα είναι τα Mw που θα παράγονται από την εκμετάλλευση του Εθνικού μας καυσίμου.

● Σας ικανοποιούν οι αποφάσεις για την οδηγία IPPC87/2003 ΕΚ που αφορούν στους Βιομηχανικούς Ρύπους και υποχρεώνουν τη χώρα μας να καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών έως τον Ιούνιο του 2019, αλλά και η παράταση του χρόνου σε ό,τι έχει να κάνει με το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας των μονάδων σε 12.500 ώρες μετά την 1.1.2016;

Αν όχι, τι προτίθεστε να κάνετε μέχρι την στιγμή που θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Ευρωβουλής και το Συμβούλιο Υπουργών, έτσι ώστε εξασφαλίσετε τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις στην οδηγία;

κ. Μπιρμπίλη

Εκτιμούμε –και η εκτίμησή μας αυτή εκφράζει τις χιλιάδες των εργαζόμενων στην Επιχείρηση - τους οποίους και εκπροσωπούμε- ότι η περιοχή δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να της αποδοθούν τα αυτονόητα. Όλα αυτά δηλαδή, που στην εφαρμογή τους θα λειτουργήσουν επ΄ ωφελεία της μεγαλύτερης Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας, των εργαζομένων της και κατ΄ επέκταση ολόκληρης της χώρας, που άμεσα και έμμεσα συνδέεται με τους δύο πρώτους κρίκους μίας αλυσίδας, που υποχρέωσή μας είναι να την κρατήσουμε δυνατή και ανθεκτική.
Για τα γενικότερα δε, θέματα της Επιχείρησης (αυτά δηλαδή που έχουν να κάνουν με την μετοχοποίηση και τα σενάρια πώλησης μονάδων), που ενίοτε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ήδη σας είναι γνωστή η αντίδρασή μας μέσα από τις θέσεις, τα ανακοινωθέντα και τις τοποθετήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Πολλάκις σας έχουμε εκθέσει το πώς έχουν ένα – ένα τα πράγματα που υπόκεινται στην αρμοδιότητά σας και αυτό σας καθιστά απολύτως ενημερωμένη. Δε θα ανεχθούμε λοιπόν καμία ολιγωρία και καμία υπεκφυγή.
Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν άλλες καθυστερήσεις. Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί.


Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣΟ Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Γιώργος Αδαμίδης Κων/νος Βασιλειάδης
======================================
Ισ. Λακαρδής, φοιτητής
Σε λίγο η δουλειά θα μοιάζει με... εθελοντισμό
«Οσο περνά ο καιρός νιώθω όλο και χειρότερα που ζω στην Ελλάδα, αν και δεν θα ήθελα να ζω πουθενά αλλού. Το κράτος απομακρύνεται διαρκώς από τους νέους. Υποθέτω ότι τους θεωρεί κατώτερους πολίτες για να κάνει κάτι τέτοιο. Σε λίγο η δουλειά θα μοιάζει με εθελοντισμό. Θα δουλεύουμε δωρεάν, χωρίς κανένα όφελος. Οι απόφοιτοι της σχολής μου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καν επαγγελματικά δικαιώματα. Τώρα και με τα νέα μέτρα αντιλαμβάνομαι ότι οι κόποι τόσων ετών θα πάνε χαμένοι, αφού ο μισθός δεν θα είναι ανάλογος ούτε με τις γνώσεις που θα παρέχω ως εργαζόμενος αλλά ούτε και με τον χρόνο απασχόλησης που ολοένα και αυξάνεται. Πώς είναι δυνατό να ζήσουμε με 500 ευρώ;».
===========================================
«τα μέτρα οδηγούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε εξαθλίωση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: