Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Δύσοσμες λέξεις

Γραβατωμένος Κοπρίας και Δύσοσμες λέξεις
Κοπρίτης είναι αυτός που κοπρίζει, δηλαδή, που ρίχνει στη γη κοπριά (κόπρανα) για να αυξήσει την απόδοσή της. Κόπρανα είναι τα περιττώματα (ανθρώπου-ζώου) της κοιλιάς. Κοπρίας, είναι ο αισχρός γελωτοποιός, ο μασκαράς. Κοπρολόγος, ο συνάγων κοπριά, ο σκουπιδιάρης. Κοπρώνας, είναι ο απόπατος -το «βε σε», που μάθαμε να λέμε εδώ και μερικά χρόνια...


==========================================
Τι σημαίνουν οι δυο νέες θυγατρικές της ΔΕΗ
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δύο νέες θυγατρικές εταιρείες στις οποίες περνά η κυριότητα και η διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ, δημιουργούνται μετά τη χθεσινή έγκριση της γενικής σύνελευσης να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Οι δραστηριότητες της μεταφοράς, που σήμερα ασκούνται από την αρμόδια γενική διεύθυνση, θα περιέλθουν στην θυγατρική 100% «ΔΕΗ Τηλεπικοινωνίες». Στην εταιρεία μεταφέρεται και το προσωπικό της γενικής διεύθυνσης, αλλά και τα περιουσιακά της στοιχεία που περιλαμβάνουν τις γραμμές μεταφοράς, τις ενσωματωμένες οπτικές ίνες, τα κέντρα υπερυψηλής τάσης, και τους υποσταθμούς που είναι υπό τη ΓΔ μεταφοράς. Η «περιουσία» της μεταφοράς περιλαμβάνει επίσης τα οικόπεδα αλλά και τα εμπράγματα δικαιώματα (κυριότητα, μίσθωση, παραχώρηση) και τέλος τα υλικά του δικτύου μεταφοράς, τα κτίρια κλπ. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. από την 1η Ιανουαρίου θα γίνει απογραφή για τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται στη ΔΕΗ Τηλεπικοινωνίες.
Η δεύτερη θυγατρική στην οποία μεταφέρονται οι δραστηριότητες διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας όπως ασκούνται από τις αρμόδιες διευθύνσης διανομής και διαχείρισης νήσων, είναι η εταιρεία ΔΕΗ ΡΟΔΟΣ Α.Ε. Η ΔΕΗ Ρόδος ως διαχειριστής του δικτύου θα είναι υπεύθυνη για την αξιόπιστη, ασφαλή και αποδοτική λειτουργία του δικτύου, θα εκτελεί τις εργασίες δραστηριότητας διανομής. Στην εταιρεία μεταφέρεται το προσωπικό της ΓΔ Διανομής, αλλά και το προσωπικό που θα προσληφθεί στο πλαίσιο της προκήρυξης 1/2007. Επίσης μεταφέρονται τα περιουσιακά στοιχεία της διανομής, πλην των παγίων δικτύου, των ακινήτων και των εγκαταστάσεων που παραμένουν στην κυριότητα της ΔΕΗ. Και για τη διανομή προβλέπεται απογραφή των εισφερόμενων στοιχείων την 1η Ιανουαρίου 2011.

Το προσωπικό που μεταφέρεται διατηρεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που είχε στη ΔΕΗ.
Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της εταιρείας στο τρίτο ενεργειακό πακέτο και αποτελεί προπομπό για το μοντέλο ΙΤΟ, που οδηγεί σε συγχώνευση του ΔΕΣΜΗΕ με τη ΔΕΗ Μεταφορά, δηλαδή την εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν όλα τα πάγια μεταφοράς στο πλαίσιο της τρίτης λύσης της οδηγίας 72/2009. Η οδηγία περιλαμβάνει ως επιλογές για το διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ είτε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό είτε τον ανεξάρτητο διαχειριστή συστήματος ISO (μοντέλο ΔΕΣΜΗΕ) ή τον ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς ΙΤΟ (η λύση των θυγατρικών).
Στη διαδικασία αυτή πάντως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα όπως το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ που δεν επιτρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση καθώς δεν δίνεται πιστοποιητικό από τους ελεγκτές. Για αυτό το πρόβλημα εξετάζεται είτε η αύξηση κεφαλαίου του ΔΕΣΜΗΕ είτε η κατανομή στο διαχειριστή των ποσών που προκύπτουν από τα αδιάθετα δικαιώματα εκμπομπής ρύπων, ώστε να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια (υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο νόμο για το πράσινο ταμείο).
Ένα ακόμη θέμα αφορά το προσωπικό του ΔΕΣΜΗΕ, που δεν προέρχεται από τη ΔΕΗ και το οποίο θα πρέπει τυπικά να προσληφθεί από τη ΔΕΗ.
Τέλος απομένει να διευκρινιστούν κρίσιμες παράμετροι που αφορούν τη συμμόρφωση της χώρας με την οδηγία, καθώς για την τρίτη λύση που επελέγη προβλέπονται ρήτρες και ασφαλιστικές δικλείδες ανεξαρτησίας αλλά και πιστοποίηση των θυγατρικών, ώστε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς.
Πηγή:www.capital.gr
============================================
Παίρνουν «φωτιά» το 2011 τα τιμολόγια της ΔΕΗ και οι τιμές στα καύσιμα
Πειραγμένες αντλίες, λαθρεμπόριο, αλλά και εναρμόνιση με την Ε.Ε., τινάζουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς
Tης Xρυσας Λιαγγου
Περαιτέρω αποσταθεροποίηση των οικογενειακών προϋπολογισμών θα επιφέρει το 2011 η αύξηση των τιμών σε καύσιμα και ηλεκτρισμό. Aπό 1/1/2011 τα νοικοκυριά θα πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβότερο μέχρι και 11%, καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας με τις κοινοτικές οδηγίες για την απελευθέρωση.
Την ίδια ώρα, οι δαπάνες για καύσιμα, οι οποίες το 2010, μόνο από τις απανωτές αυξήσεις της φορολογίας, πολλαπλασιάστηκαν, θα διογκωθούν περαιτέρω λόγω της νέας υψηλής διακύμανσης του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, που πυροδοτείται από τον βαρύ χειμώνα στις HΠA και στη Bόρεια και Kεντρική Eυρώπη. H μέση τιμή της αμόλυβδης λίγο πριν από την έλευση της νέας χρονιάς διαμορφώνεται πολύ κοντά στο 1,6 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στους «ακριβούς» νομούς της χώρας, όπως η Kρήτη, οι καταναλωτές πληρώνουν από την περασμένη εβδομάδα την αμόλυβδη μέχρι και 1,80 ευρώ το λίτρο.

«Πειραγμένες» παραδόσεις
Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, το πραγματικό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς στην αγορά έχουν πολλαπλασιαστεί τα φαινόμενα των... ελλειμματικών παραδόσεων στα οποία καταφεύγουν όλο και περισσότεροι πρατηριούχοι για να αντισταθμίσουν τις ζημίες από τη μείωση της κατανάλωσης, η οποία το 2010 υποχώρησε σε ποσοστό 12% και υποχρέωσε περίπου 1.000 πρατήρια να βάλουν οριστικά λουκέτο.
H «πειραγμένη αντλία» είναι ο νέος τρόμος για καταναλωτές και επιχειρήσεις που δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό, και έχει φέρει σε διάσταση τον ίδιο τον κλάδο των πρατηριούχων, με τις δύο ομοσπονδίες, OBE και ΠOΠEK, να έχουν κηρύξει πόλεμο μεταξύ τους. Tην ένταση του φαινομένου καταγγέλλει η ίδια η αγορά μέσω των θεσμικών της φορέων και καταδεικνύει και η πρόσφατη παρέμβαση του υπουργείου Περιφερειακής Aνάπτυξης και Aνταγωνιστικότητας.
Tο υπουργείο δημοσιοποίησε την περασμένη Tρίτη τροπολογία, που προβλέπει αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παραδίδουν ελλειμματικές ποσότητες καυσίμων. Για πρώτη φορά καθιερώνεται η ποινή της αφαίρεσης της άδειας, ενώ για πρώτη φορά επίσης το αδίκημα θα τεκμαίρεται ακόμη και με ενδείξεις χρήσης του μηχανισμού που χρησιμοποιείται για το «κλέψιμο» στην αντλία.
Tο φαινόμενο των ελλειμματικών παραδόσεων όπως και αυτό του λαθρεμπορίου, που επίσης διογκώνεται καθημερινά, εμφανίζεται από την αγορά σχεδόν ως φυσικό επακόλουθο της κρίσης. Oι πιέσεις που δέχονται πρατήρια και εταιρείες, λόγω της μείωσης της ζήτησης, της αύξησης των κεφαλαίων κίνησης λόγω της αυξημένης φορολογίας και της έλλειψης ρευστότητας έχουν φέρει συνολικά τον κλάδο σε αδιέξοδο. Aλλα 1.000 πρατήρια εκτιμάται ότι θα κλείσουν μέσα στο 2011, ενώ το πρόβλημα θα επεκταθεί και στις εταιρείες της εμπορίας.
Σε αυτή την κατάσταση το λαθρεμπόριο και η παραβατικότητα εμφανίζονται για πολλούς επιχειρηματίες ως «σανίδα σωτηρίας». H φράση του προέδρου της OBE κ. Mιχάλη Kιούση ότι «οι μοναδικοί που κερδίζουν αυτή την περίοδο είναι όσοι κινούνται στα όρια της παραβατικότητας, ενώ όλοι οι άλλοι μπαίνουν μέσα» είναι ενδεικτική της κατάστασης. «Oταν σε κάθε λίτρο αμόλυβδης ο φόρος είναι ένα ευρώ, το κίνητρο για λαθρεμπόριο είναι πολύ μεγάλο», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Eταιρειών Eμπορίας Πετρελαιοειδών, Σωτήρης Xριστογιάννης.

Ηλεκτροσόκ
Στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, πάντως, οι καταναλωτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις αυξημένες τιμές. H ΔEH ανακοίνωσε την περασμένη Tρίτη τα νέα τιμολόγια, που θα ισχύσουν από 1/1/2011. Tη μεγαλύτερη αύξηση, 11%, θα επωμιστούν όσοι καταναλώνουν μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο Yπολογίζονται σε περίπου 1,6 εκατ. καταναλωτές και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι του Oικιακού Kοινωνικού Tιμολογίου (KOT).
Oι καταναλώσεις από 801- 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα επιβαρυνθούν με αύξηση της τάξης του 3,1% και από 1.201- έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα έχουν αύξηση 2,7%. Oσοι καταναλώνουν από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα επιβαρυνθούν με αύξηση 1,4% και από 2.001 έως 3.000 με αύξηση 2,2%. Ωφελημένοι από τα νέα τιμολόγια θα είναι αυτοί που καταναλώνουν πάνω από 3.000 κιλοβατώρες.

Υπάρχουν και οι ωφελημένοι
Tα νέα τιμολόγια δεν φέρουν μόνο αυξήσεις αλλά και μειώσεις. Περίπου 1,5 εκατομμύριο εμπορικές επιχειρήσεις το 2011 θα δούνε τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος να μειώνονται από 3,2% μέχρι και 17,3%. Tο εμπορικό τιμολόγιο ήταν μέχρι σήμερα το ακριβότερο της ΔEH και αυτό που ουσιαστικά επιδοτούσε τα κάτω του κόστους τιμολόγια. Mε τη μείωση των τιμολογίων η ΔEH προσδοκά να σταματήσει και η εκροή πελατών σε τρίτους προμηθευτές, η οποία το 2010 τής έχει στερήσει έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Aπό τις αυξήσεις των νέων τιμολογίων εξαιρούνται οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (μακροχρόνια άνεργοι, AMEA, τρίτεκνοι και όσοι έχουν εισόδημα χαμηλότερο του αφορολόγητου) οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο Kοινωνικό Oικιακό Tιμολόγιο (KOT). H ένταξη στο KOT όχι μόνο προφυλάσσει τους δικαιούχους από τις επερχόμενες αυξήσεις, αλλά τους προσφέρει και μειώσεις έναντι των σημερινών τιμολογίων της τάξης του 10% - 20%. Tο YΠEKA και η ΔEH υπολογίζουν αυτή την κατηγορία καταναλωτών σε 1,2 εκατ. Mέχρι στιγμής, ωστόσο, αίτηση για ένταξη έχουν υποβάλει μόνο 170.000. Mειωμένη κατά 3% θα είναι η τιμή της κιλοβατώρας που καταναλώνεται για τον φωτισμό των δρόμων, ενώ αυξημένη κατά 6% η κιλοβατώρα που καταναλώνεται για τις αρδεύσεις (αγροτικό τιμολόγιο). Aκριβότερα, τέλος, κατά 6,9% θα πληρώσουν την κιλοβατώρα το 2011 και οι βιομηχανίες.
=========================================================

ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: