Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011 - 08:00:00
Μπαίνει πωλητήριο για το 10% έως 15% της ΔΕΗ
Του Χρίστου Τσατσαρώνη
Αποφάσεις, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν ριζικές αλλαγές και ανατροπές στον ενεργειακό τομέα της χώρας με επίκεντρο τη ΔΕΗ, φέρεται ότι ήδη έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει προταθεί και έχει υιοθετηθεί από το οικονομικό επιτελείο, ιδίως μετά τις τελευταίες ενστάσεις της Κομισιόν επί των σχεδίων ανταλλαγής ισχύος με ξένες μονάδες, η ΔΕΗ να προχωρήσει σε τρεις ταυτόχρονες κινήσεις, με διττό στόχο εισπρακτικό, και άνοιγμα της αγοράς.
Η πρώτη κίνηση αφορά στην πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, της τάξης του 10%-15%, ώστε να μην προκληθούν ευρύτερες αντιδράσεις, καθώς το Δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει αντιστοίχως ποσοστό 41%-36% αλλά και το μάνατζμεντ. Κυβερνητικός παράγων, μάλιστα, που ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε ότι το «άτυπο μέτωπο» Μπιρμπίλη - Ζερβού - ΓΕΝΟΠ για διακράτηση του 51% από το Δημόσιο, δεν αποτελεί πλέον «κόκκινη γραμμή».
Σε σχέση πάντως με τη διαδικασία πώλησης του προαναφερόμενου ποσοστού, φαίνεται ότι υπάρχουν δύο προτάσεις:
Η πρώτη είναι η απευθείας πώληση σε στρατηγικό εταίρο μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Η δεύτερη πρόταση αναφέρεται στη διαδικασία ανοίγματος βιβλίου προσφορών μέσω Χ.Α. και επιλογή είτε μίας (καλύτερης) είτε περισσότερων προσφορών.
Σχετικά με την ύπαρξη ενδιαφέροντος, διεθνούς και εγχώριου, αυτό θεωρείται δεδομένο, ειδικά σήμερα που το ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης και όχι μόνον μεταβάλλεται και συγκεντρώνει τα βλέμματα μεγάλων ομίλων. Πολύ περισσότερο, όταν στην Ελλάδα, οι ιδιώτες επενδυτές θα αποκτήσουν σύντομα πρόσβαση στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ, μέσω συμμετοχής τους στις δύο αντίστοιχες θυγατρικές που η Επιχείρηση δημιουργεί. Ακριβώς στις δύο αυτές θυγατρικές η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να εκχωρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 20% αρχικά, με option για μεγαλύτερο ποσοστό μελλοντικά στο εμπορικό κομμάτι.
Σε επίπεδο τιμήματος εκτιμάται ότι η πώληση ποσοστού 10%-15% της ίδιας της ΔΕΗ δεν είναι δύσκολο να φτάσει στον επιθυμητό στόχο των 500 εκατ. ευρώ, ιδίως αν προσεγγιστεί το 15%, καθώς η κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης ανέρχεται σε 2,85 δισ., αξία που θεωρείται υποτιμημένη σε μεγάλο βαθμό.
Στο ποσό αυτό, όσοι καταστρώνουν ταπροαναφερόμενα σχέδια, προσθέτουν και τα ποσά από την πώληση του 20% εκάστης των δύο θυγατρικών μεταφοράς και διανομής, τα οποία εκτιμούν ότι θα αποφέρουν στο Δημόσιο περί τα 220-250 εκατ. ευρώ.
Ρόλο-κλειδί, πάντως, στις εξελίξεις θα διαδραματίσει η τύχη τόσο του ΔΕΣΦΑ όσο και της ΔΕΠΑ, με τη ΔΕΗ να διεκδικεί τον πρώτο και να κατέχει το 30% της δεύτερης, με option αγοράς επιπλέον ποσοστού. Αν η ΔΕΗ αποκτήσει τον έλεγχο και των δύο, τότε τα εκτιμώμενα ως τώρα έσοδα σαφώς θα είναι κατά πολύ υψηλότερα των σημερινών εκτιμήσεων.
ΡΑΕ: Η ΔΕΗ τορπιλίζει τις πράσινες επενδύσεις
Του Αργύρη Δεμερτζή
Αγκάθια στο δρόμο της «πράσινης ανάπτυξης» άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους με ευθύνη της ΔΕΗ, όπως διαπιστώνει η PΑΕ. Πολλές μεγάλες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές παραμένουν στάσιμες, κυρίως λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση και ανεπάρκειας των δικτύων μεταφοράς.
Οι επενδύσεις του… λαού, τα φωτοβολταϊκά πάρκα των αγροτών και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ιδιωτών, αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την προώθησή τους, συναντούν εμπόδια. Σε πολλές περιπτώσεις η πράσινη ανάπτυξη συνδέεται με την γκρίζα νεοελληνική πραγματικότητα της γραφειοκρατίας και της πελατειακής διαφθοράς!
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εντοπίζει ευθύνες και προβλήματα στο πεδίο δραστηριότητας της ΔΕΗ ΑΕ. Η ανεξάρτητη αρχή προκάλεσε δημόσια διαβούλευση, με αντικείμενο την «αξιολόγηση θεμάτων που αφορούν τη σύνδεση παραγωγών ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής» και «με στόχο να εντοπιστούν και να αρθούν οι αδυναμίες».
Η ΡΑΕ καλεί τους πολίτες μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2011 μέσω Διαδικτύου να προβούν ακόμη και σε ανώνυμες καταγγελίες για προβλήματα και παθογένειες που αντιμετωπίζουν στη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της ΔΕΗ, σε θέματα που αφορούν στη διαδικασία υποβολής της αίτησης σύνδεσης, στην προσφορά σύνδεσης που καταρτίζει η ΔΕΗ, στην τελική δοκιμή και προσαρμογή της σύνδεσης από τη ΔΕΗ, ή σε όποιο άλλο θέμα κρίνει κάθε ενδιαφερόμενος.
Τα προβλήματα, οι δυσλειτουργίες, οι παθογένειες αλλά και οι παγίδες συναλλαγής και πελατειακής εξυπηρέτησης, που αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι για τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ι» σε αρμόδιες πηγές, έχουν ως εξής:
1. Κορεσμένα δίκτυα: Η ΔΕΗ ΑΕ πρέπει να ολοκληρώσει και να υποβάλει στη ΡΑΕ μελέτη για την κατάσταση των δικτύων σε όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε να προκύψει αν και πόσες αιτήσεις αγροτών και άλλων ιδιωτών σε φωτοβολταϊκά και σε άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να προχωρήσουν. Το καθεστώς ασάφειας δημιουργεί αμφιβολίες στους επενδυτές, αλλά και αφήνει περιθώρια για πελατειακές και άλλες εξυπηρετήσεις. Η ΡΑΕ δεν έχει κάνει ακόμα δεκτή την εισήγηση της ΔΕΗ με την οποία υποστηρίζει πως τα δίκτυα 16 νομών της χώρας (Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας) είναι κορεσμένα και, ως εκ τούτου, πρέπει σταματήσει η υποβολή αιτήσεων για τη σύνδεση νέων μονάδων.
2. Πολεοδομικές εμπλοκές: Αναπτύσσονται έντονες τριβές μεταξύ ιδιωτών, υπηρεσιών της ΔΕΗ και πολεοδομικών γραφείων, καθώς δεν υπάρχει συνεργασία στην αντιμετώπιση των υποθέσεων. Υπάρχει πρόβλημα με τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί και αφορούν επενδύσεις σε οικόπεδα μη άρτια και μη οικοδομήσιμα. Τα προβλήματα μεγάλωσαν το τελευταίο εξάμηνο, όταν η έγκριση της Πολεοδομίας τέθηκε στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας για να δοθεί πράσινο φως από τη ΔΕΗ και να υπογραφεί η σύμβαση σύνδεσης.
3. Παρεκκλίσεις προτεραιότητας: Γίνονται καταγγελίες ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρατηγείται η σειρά προτεραιότητας, όσον αφορά στις αυτοψίες, στα έργα σύνδεσης της νέας επένδυσης με το δίκτυο (αποστάσεις, κολώνες, μετασχηματιστές κ.λπ.) αλλά και στις τελικές συμβάσεις. Επίσης γίνονται καταγγελίες ότι υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις στο κόστος σύνδεσης και καταγράφονται περιστατικά, που ενώ οι υπάλληλοι αρχικά μιλούν για ένα ορισμένο ποσό, η τελική προσφορά που κάνει η υπηρεσία μπορεί να είναι μέχρι και διπλάσια. Υπάρχουν περιπτώσεις που ακυρώθηκαν επενδύσεις γι’ αυτό το λόγο.
4. Ρυθμιστές οι εργολάβοι: Οι ιδιώτες εργολάβοι σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερούν υπερβολικά να ολοκληρώσουν τα αναγκαία έργα επέκτασης του δικτύου σύνδεσης των νέων επενδύσεων με το κεντρικό δίκτυο. Αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με σημαντικές επενδύσεις φωτοβολταϊκών στο νομό Λασιθίου, στην Κρήτη, οι οποίες είναι ολοκληρωμένες αλλά παραμένουν ανενεργές εξαιτίας καθυστερήσεων από τους εργολάβους.
5. Αδειοδοτήσεις και μεταβιβάσεις: Έχει στηθεί στην ελληνική πραγματικότητα μία «βιομηχανία» παραχώρησης αδειών σε εταιρικά σχήματα, με 25ετή συμβόλαια την οποία κινούν ιδιώτες, οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν άδεια χωρίς να έχουν απαραιτήτως τις προϋποθέσεις υλοποίησης της επένδυσης. Η ΔΕΗ από την πλευρά της στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τήρησε κανόνες δεοντολογίας.
6. Τιμολογιακή πολιτική: Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς καθορίζεται από τις διατάξεις του σχετικού νόμου του 2009, ο οποίος προβλέπει ότι η τιμή μειώνεται την 1η Φεβρουαρίου και την 1η Αυγούστου κάθε χρόνο. Έτσι εξηγείται εν πολλοίς γιατί υπάρχει τεράστια πίεση αυτήν την περίοδο στις υπηρεσίες της ΔΕΗ να εγκριθούν οι πρώτες αιτήσεις φωτοβολταϊκών αγροτών. Οι πρώτοι «τυχεροί» προσδοκούν μεγαλύτερη τιμή απόδοσης σε σχέση μ’ αυτούς που θα ακολουθήσουν.
7. Προβλήματα με τους μετρητές: Νέο φαινόμενο που διαπιστώνεται στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών σε χωράφια είτε στις στέγες είναι η έλλειψη μετρητών. Πρόκειται για τα ηλεκτρονικά όργανα, που προμηθεύεται κατ’ αποκλειστικότητα η ΔΕΗ και η εγκατάστασή τους καταγράφει τα ηλεκτρικά φορτία και τις οικονομικές αποδόσεις του ιδιώτη για το παραγόμενο ρεύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι η έλλειψη μετρητών είναι τεχνητή, αφού όταν γίνουν οι απαραίτητες «συνεννοήσεις» μεταξύ ιδιωτών και υπαλλήλων αυτομάτως λύνεται το πρόβλημα. Οι ηλεκτρονικοί μετρητές της ΔΕΗ έχουν προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες θα μπορεί να γίνεται παρακολούθηση των στοιχείων που καταγράφουν και μέσω Ίντερνετ. Αυτή η εφαρμογή δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.
===================================================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου