Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

η πτώση στα κόστη μισθοδοσίας (την τοποθετεί στο 15,8%) θα διατηρηθεί για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

η «ειδυλλιακή» περίοδος μεταξύ ΓΕΝΟΠ και κυβέρνησης θα λήξει απότομα με τις πρώτες αποφάσεις...
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος έλαβε τη διαβεβαίωση από την κ. Μπιρμπίλη ότι οποιαδήποτε λύση για το μέλλον της ΔΕΗ θα αναζητηθεί σε συνεργασία με το συνδικάτο των εργαζομένων, γνωστοποίησε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ «θα φτάσουν στα άκρα» και «θα ματώσουν», εφόσον αποφασισθεί πώληση μονάδων.
Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1978, ο κ. Φωτόπουλος είναι ένα συνδικαλιστικό στέλεχος «παλαιάς κοπής», με ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Με την έκταση που έχει η επιρροή του στον συνδικαλιστικό χώρο, ορισμένοι θεωρούν ότι ο κ. Φωτόπουλος θα μπορούσε να μεταπηδήσει μέχρι και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ελάχιστοι από τους υπουργούς ή τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ακόμη και εκείνοι που πρόσκεινται στην πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστική πτέρυγα), επέκριναν δημοσίως τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ για τις «απειλές» που διατύπωσε με το γραπτό μήνυμά του. Εξαίρεση αποτέλεσε η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε τη φρασεολογία ως «απωθητική».
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν και από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Φωτόπουλος χαίρει της προσωπικής εκτίμησης του κ. Παπανδρέου. Οχι βέβαια μόνο λόγω της κομματικής ταυτότητάς του, αλλά και για τον ρόλο που ο κ. Φωτόπουλος είχε διαδραματίσει υπέρ του σημερινού πρωθυπουργού στην κρίσιμη ενδοκομματική διαμάχη του 2007 με τον κ. Ευ. Βενιζέλο.


================================================
ΜΗΠΩΣ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ 35% ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΑΤΣΕΛΗ * ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝΠρος μειοψηφία Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ;
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση του Ελληνικού, την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανακοινώνει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Ενώ η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανοίγει και ζήτημα μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51% σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να παρουσιάσει το πρώτο ουσιαστικό έργο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, δεδομένης της δέσμευσης του πρωθυπουργού στην έκτακτη σύνοδο (αρχές Μαρτίου) για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέχρι το 2015. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναμένεται να τεθούν υπόψη και των επικεφαλής της τρόικας, που έρχονται επειγόντως στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.
Αποφασίζουν αύριο
Κι ενώ η Διυπουργική Επιτροπή αναμένεται εκτός απροόπτου να συνεδριάσει αύριο, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, μια εβδομάδα μετά τον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, ανοίγει το ζήτημα της μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου σε ποσοστό κάτω του 51% για τις στρατηγικής σημασίας εταιρείες του Δημοσίου. Με τη διευκρίνιση προς τους συντάκτες του εργατικού ρεπορτάζ ότι μιλάει ακαδημαϊκά, η κ. Κατσέλη διερωτήθηκε «αν η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ ή στην ΕΥΔΑΠ θα μείνει στο 51% ή θα πέσει στο 35%;». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη τακτική ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του ΟΤΕ τη δεκαετία του 2000.
Χθες, ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, Γιώργος Χριστοδουλάκης, είχε συνάντηση με τους συμβούλους που θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και συγκεκριμένα, για το όφελος που μπορεί να έχει το Δημόσιο και το οποίο ανεπισήμως υπολογίζεται σε 200 με 300 εκατ. ευρώ από την 20ετή επέκταση.
Σήμερα, στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου συμμετέχουν κατά 55% το ελληνικό Δημόσιο, 40% η Hochtief και 5% η οικογένεια Κοπελούζου, με δικαίωμα εκμετάλλευσης μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Οι σύμβουλοι, πάντως, θα εξετάσουν και τις εναλλακτικές δυνατότητες αξιοποίησης του «Βενιζέλος», όπως η είσοδος στο Χρηματιστήριο ή η από κοινού με τη Hochtief διάθεση ενός ποσοστού της εταιρείας διαχείρισης σε τρίτο επενδυτή.
Η Διυπουργική θα αποφασίσει και τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό και το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για το οποίο τη μελέτη -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αναλάβει η Lazard (σ.σ. ένας εκ των τριών συμβούλων αποτίμησης των συμμετοχών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα, το περασμένο καλοκαίρι).
Στη Διυπουργική θα τεθεί και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Το Δημόσιο έχει ήδη στείλει προσκλήσεις σε 7 μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, EFG Eurobank, Πειραιώς, Marfin, ΑΤΕ και Emporiki), προκειμένου να αναλάβουν σύμβουλοι για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εχοντας πρόσβαση στα χαρτοφυλάκια της ΚΕΔ, της ΕΤΑ και της «Ολυμπιακά Ακίνητα» θα επιλέξουν τα προς αξιοποίηση ακίνητα που δεν έχουν νομικά προβλήματα.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναπτύξει πρωτοβουλίες για την πώληση του 30% της ΔΕΠΑ, του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του 23% της ΕΥΑΘ και του 10% της ΕΥΔΑΠ, ενώ στη λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται ακόμη κρατικές τράπεζες και οι μεγάλες κερδοφόρες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. *
===========================================================
Υπέρ Παπακωνσταντίνου και νέας πολιτικήςΕπιστολή της Λ. Κατσέλη προς τον Γ. Παπανδρέου με την οποία ζητεί τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την κοινωνική προστασία και την επωφελή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Να μείνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του, αλλά η κυβέρνηση να αλλάξει μείγμα πολιτικής ζήτησε χθες η Λ. Κατσέλη. Η παρέμβαση της υπουργού Εργασίας έγινε σε δύο χρόνους, καθώς μίλησε σε γεύμα εργατικών συντακτών και έστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό.
Σε αυτή προτάσσει τρεις άξονες: τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την κοινωνική προστασία και την επωφελή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ως προς το τελευταίο υπογράμμισε τις κόκκινες γραμμές του προεκλογικού προγράμματος, για οργανισμούς στρατηγικής σημασίας, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.
Η Λ. Κατσέλη μίλησε για πολιτική επανεκκίνηση, δείχνοντας την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί ο πρωθυπουργός, εν όψει και των αποφάσεων που θα λάβει μετά τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου. Ερωτηθείσα για το αν θα πρέπει να αντικατασταθεί ο υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν επιζήμια στην παρούσα συγκυρία. Το πλαίσιο που έθεσε, όμως, είναι αρκετά διαφορετικό από την ακολουθούμενη πολιτική, γεγονός που αναζωπυρώνει τα σενάρια για σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική.
Το Μαξίμου
Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί κάποιοι υπουργοί να εμφανίζονται φιλολαϊκοί και άλλοι ότι ακολουθούν πιστά το μνημόνιο. Ο λόγος είναι απλός: η πολιτική και επικοινωνιακή ζημιά που υφίσταται η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Παπανδρέου θα ξεκαθαρίσει σύντομα την κατάσταση, είτε λύνοντας το θέμα με ανασχηματισμό, είτε με μία ακόμη (την τελευταία) προειδοποίηση προς τα στελέχη του.
============================================
ΔΕΣΜΗΕ:Αύξηση ύστερα από δύο χρόνια στη ζήτηση ρεύματοςΗ κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,40% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2010, με κινητήριο δύναμη τις μεγάλες βιομηχανίες
Αύξηση, για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο χρόνια, παρουσίασε η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,40% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2010, με κινητήριο δύναμη τις μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες για δεύτερο συνεχή μήνα αύξησαν τη ζήτηση ρεύματος με διψήφιο ποοστό και συγκεκριμένα κατά 13,04%, ενώ στο δίκτυο διανομής, που περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές ρεύματος εκτός από τις 31 βιομηχανίες της υψηλής τάσης, η ζήτηση έμεινε στάσιμη (-0,15%). Είναι, όμως, η πρώτη φορά, τον τελευταίο χρόνο που η κατανάλωση στο δίκτυο διανομής έχει περιορίσει τόσο δραστικά τις απώλειές της, καθώς τους προηγούμενους μήνες η ζήτηση μειωνόταν σταθερά με ρυθμούς της τάξης του 2%-4%.
Από το φθινόπωρο του 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση, είναι η πρώτη φορά που η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε άνοδο, με μόνη εξαίρεση τον Αύγουστο 2010, που ήταν ιδιαίτερα θερμός με αποτέλεσμα την αυξημένη χρήση κλιματιστικών. Τα στοιχεία αφορούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα, δηλαδή στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα συνδεδεμένα νησιά.
Στο μέτωπο της παραγωγής ηλεκτρισμού, που αυξήθηκε κατά 2,91%, σημαντική άνοδο το Φεβρουάριο, της τάξης του 23,78%, παρουσίασε η παραγωγή των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ που «έδωσαν» στο σύστημα 2.327.750 μεγαβατώρες. Από τις μονάδες φυσικού αερίου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 39,89%. Αντίθετα, οι υδροηλεκτρικές μονάδες, παρά τις βροχοπτώσεις, υπολειτούργησαν, με μείωση παραγωγής κατά 67,77%, ενώ υποχώρησε και η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κατά 0,06%.
Για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών κατά 3,10%, με τις εισαγωγές να φθάνουν στις 647.960 Mwh και τις εξαγωγές στις 318.874 Mwh. Συνολικά σε επίπεδο διμήνου η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού αυξήθηκε 0,63%. Οσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλη αύξηση το Φεβρουάριο πέρα από τις μεγάλες βιομηχανίες δείχνουν τα ορυχεία (12,22%) εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, η συνολική ζήτηση ηλεκτρισμού σημείωσε αύξηση 0,63% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου χρόνου, με τους επιλέγοντες πελάτες να αυξάνουν την κατανάλωσή τους κατά 12,92%, αλλά τους καταναλωτές στο δίκτυο διανομής να τη μειώνουν κατά 1,58%.
Tην κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Kοζάνη απειλεί να ματαιώσει το σωματείο της ΔEH «Σπάρτακος» αν προηγουμένως δεν υπογραφεί η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Πρόκειται για το τελεσίγραφο που έδωσαν, χθες, στη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEH Aρθούρο Zερβό οι συνδικαλιστές του σωματείου των εργαζομένων στα ορυχεία λιγνίτη.
Μανταλένα Πίου
==================================================
Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση ΥΠΕΚΑ - ΡΑΕ - Παραγωγών Ηλεκτρισμούenergia.gr
Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, καθώς και η προσαρμογή του 3ουενεργειακού πακέτου στην ελληνική νομοθεσία βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Νίκο Βασιλάκο και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ.Αρθ. Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Δ. Κοπελούζος, Ε. Μυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, Α. Καλλιτσάντζης, Θ. Βάρδας, Μ. Κακαράς.
========================================================
Πώς θα Μοιραστούν Επιδοτήσεις 1,2 δισ
της Δήμητρας Καδδά
Επιδοτήσεις αξίας 1,2 δισ. ευρώ αλλά και 3,2 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγών θα μοιράσει φέτος ο υπό ενεργοποίηση επενδυτικός νόμος. Για κάποιους πρόκειται για ορισμένες από τις τελευταίες πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις, αφού λόγω Μνημονίου αλλά και του τέλους του ΕΣΠΑ σε λίγο τα χρήματα περιορίζονται.
Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου υφυπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Βουλή, έως το τέλος Μαρτίου θα γίνουν οι πρώτες προκηρύξεις:
* 500 εκατ. ευρώ στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής.
* 100 εκατ . ευρώ στο καθεστώς τεχνολογικής ανάπτυξης.
* 150 εκατ. ευρώ στο ειδικό καθεστώς νεανικής επιχειρηματικότητας.
* Και 50 εκατ. ευρώ για δικτύωση επιχειρήσεων.
* Στο καθεστώς γενικής επιχειρηματικότητας θα προκηρυχθούν 1 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές. Οι υπόλοιπες (800 εκατ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για να συμπληρωθεί το πλαφόν ενισχύσεων που μπορούν να ζητήσουν οι επενδυτές στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής και στο καθεστώς τεχνολογικής ανάπτυξης και θα αξιοποιηθούν για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
Οι επιχορηγήσεις των ειδικών καθεστώτων (νεανική επιχειρηματικότητα και δικτύωση) θα συμπεριληφθούν στην πρώτη προκήρυξη αλλά θα υλοποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2011. Στη δεύτερη προκήρυξη του 2011 θα προκηρυχθούν 400 εκατ. ευρώ στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής, με έμφαση στις περιφέρειες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
Ο νέος επενδυτικός νόμος (3908/2011) έχει προκαθορισμένο ετήσιο προϋπολογισμό και «ταβάνι» ενισχύσεων. Εισάγει νέα διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθέντων σχεδίων με τη θεσμοθέτηση Εθνικού Πιστοποιημένου Μητρώου Αξιολογητών και Ελεγκτών, έχει σταθερές προθεσμίες υποβολής αιτήσεων (Απρίλιος και Οκτώβριος) και στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη, την επιχειρηματική καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή.
Ο υποψήφιος επενδυτής θα εγγράφεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων και θα λαμβάνει προσωπικό κωδικό. Θα υποβάλλει ηλεκτρονικά όλα τα τεχνοοικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα εκτυπώνει την αίτηση.
Θα υποβάλλει σε έντυπη μορφή τον επενδυτικό φάκελο (συμπεριλαμβανομένων και των πρωτότυπων εγγράφων) στο αρμόδιο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών στην έδρα κάθε περιφέρειας. Θα λειτουργεί υποδοχή που θα κάνει τον τυπικό προέλεγχο του φακέλου, θα ακολουθεί ο προέλεγχος. Και θα δίνουν απόδειξη. Αν λείπουν απαραίτητα δικαιολογητικά ή στοιχεία, προσκομίζονται μέσα σε 10 ημέρες.
Κάθε φάκελος θα ελέγχεται και θα αξιολογείται σε 40 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσής του από δύο τυχαίους επιλεγμένους αξιολογητές. Θα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο προσωρινός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων με τη βαθμολογία τους. Ο υποψήφιος επενδυτής έχει δικαίωμα ένστασης μέσα σε 10 ημέρες.

(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 17/3/2011)

======================================================
Στη Βουλή από τον Στ. Καλαφάτη το θέμα των μετακινήσεων του προσωπικού

O βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε πριν από λίγες μέρες επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για τις μετακινήσεις του προσωπικού από την ΔΥΣ και τις κεντρικές υποστηρικτικές υπηρεσίες προς στις νέες θυγατρικές.
Το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.933/11-02-2011 ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ, ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΥΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ(ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ) ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.
ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΓΓΡΑΦΟ, ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΙΖΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΥΠ’ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.203/21-01-2011 ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ «λαμβάνοντας υποψη-περαν των αναγκών της Επιχειρησης-και κριτήρια όπως:β)την προσωπική επιθυμία κάθε εργαζόμενου».
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΓΓΡΑΦΟΥ, ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙ «επίδειξης της δέουσας επιμέλειας για την αποφυγή τυχόν συμπεριφορών που ενέχουν διακριτική μεταχείριση».
ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΝΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΩΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΑΦΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑ.
ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΜΕΝΟ ΟΜΙΧΛΩΔΕΣ ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΝΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΠΟΥ ΕΝΕΧΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η Κα.ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ;
-ΕΠΙΔΕΙΧΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, Η ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΥΧΟΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΝΕΧΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ;
ΑΘΗΝΑ,16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
==========================================================
Γερμανικό ενδιαφέρον για το φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Κοζάνη
Στην πορεία αλλά και τις προοπτικές της Ελληνογερμανικής συνεργασίας στο τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας επικεντρώθηκε η συζήτηση μεταξύ της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και του Πρέσβη της Γερμανίας Δρ. Roland Wegener που έλαβε χώρα σήμερα στο ΥΠΕΚΑ.
Στο πλαίσιο αυτό η γερμανική πλευρά εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τη μεγάλη επένδυση που περιλαμβάνει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κοζάνη.
Παράλληλα, η Υπουργός ΠΕΚΑ, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζοντας στον Πρέσβη της Γερμανίας τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας που αφορούν στη μη χρήση πυρηνικής ενέργειας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διεξαγωγή stress test στις πυρηνικές μονάδες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα άμεσης διεξαγωγής stress test στις υφιστάμενες αλλά και σχεδιαζόμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις γειτονικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. Τον Γερμανό Πρέσβη συνόδευε ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας, Albert Graf.
============================================================
Σύγχυση με δηλώσεις Κατσέλη για τη ΔΕΗΣτη βασική ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, φαίνεται ότι συγκαταλέγεται πλέον και το θέμα της μείωσης της συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από το 51%, με τα στρατόπεδα εντός του υπουργικού συμβουλίου ακόμη να είναι αδιευκρίνιστα.
Τη σύγχυση, επιτείνουν ακόμη περισσότερο και οι διφορούμενες δηλώσεις και διαρροές υπουργών. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, η οποία στο υπουργικό συμβούλιο φέρεται να τάχθηκε υπέρ της διατήρησης στρατηγικής συμμετοχής του Δημοσίου σε επιχειρήσεις με βαρύνουσα σημασία. Ωστόσο η υπουργός Εργασίας φέρεται να έχει ταχθεί σε συζήτηση με δημοσιογράφους υπέρ της μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από το 51%.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η κ. Κατσέλη υποστήριξε αφενός πως για ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, «υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν».
Αργότερα ωστόσο, σε συζήτηση με δημοσιογράφους και με τη διευκρίνιση ότι μιλάει ακαδημαϊκά η κ. Κατσέλη άνοιξε θέμα μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ από 51% σε 35%. Η υπουργός διερωτήθηκε αν η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ ή στην ΕΥΔΑΠ θα μείνει στο 51% ή θα πέσει στο 35;».

============================================================
Κατά το πρόσφατο περιβαλλοντικό επεισόδιο
Υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον οικισμό της ΔΕΗ
Στον οικισμό της ΔΕΗ, που βρίσκεται κοντά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, και στην περιοχή της Ποντοκώμης σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κατά το πρόσφατο περιβαλλοντικό επεισόδιο που καταγράφηκε από τις 9 ως τις 13 Μαρτίου, στην Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιο Τριανταφύλλου, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, η κατάσταση αποκλιμακώθηκε λόγω της αλλαγής των μετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή.
Ερωτηθείς για τις υψηλές τιμές στον οικισμό της ΔΕΗ, σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είναι θέμα των υπευθύνων της ΔΕΗ να πουν αν η όποια αντιρρυπαντική τεχνολογία διαθέτει μια μονάδα που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε τέτοια δεδομένα ποιότητας». Διευκρινίζει, άλλωστε, πως όταν η επιχείρηση κάνει επανεκκίνηση ενός σταθμού χρησιμοποιεί ως καύσιμο το πετρέλαιο, γεγονός που αυξάνει τις εκπομπές αέριων ρύπων. «Έχω την αίσθηση ότι στην περίπτωση αυτή η ΔΕΗ έχει "άφεση αμαρτιών" για τους περιβαλλοντικούς όρους που πρέπει να τηρεί», λέει ο κ. Τριανταφύλλου και σημειώνει ότι οι πρόσφατες υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον οικισμό της ΔΕΗ σημειώθηκαν σε μέρα όπου έγινε επανεκκίνηση του σταθμού.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής του ΤΕΙ επισημαίνει ότι οι υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν έντονα τοπικά χαρακτηριστικά και αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση δεν αφορά ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία αλλά συγκεκριμένες περιοχές. «Φαίνεται ότι ο "Καλλικράτης" δεν ισχύει για την περίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα ζητήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρέθηκαν, άλλωστε, στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν, χθες, με τον δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, η βοηθός του συνηγόρου του Πολίτη, Ευγενία Μπαλλά, και μέλη της ανεξάρτητης αρχής.
Ο κ. Μαλούτας έθεσε επί τάπητος την πρόταση για αντικατάσταση των παλαιών μονάδων της Πτολεμαΐδας, με μια νέα μονάδα σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων Ποντοκώμης και Ακρινής.
Από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας εργασίας τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις παρενέργειες που προκαλεί η εξορυκτική δραστηριότητα στη γεωμορφολογία των λιγνιτοφόρων περιοχών και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
===================================================
ΔΕΗ: "Μικτά" αποτελέσματα αναμένει η National Sec για το Q4 του 2010
«Μικτά» αποτελέσματα εκτιμά η National Securities ότι θα εμφανίσει η ΔΕΗ για το δ’ τρίμηνο του 2010. Ειδικότερα, προβλέπει υψηλό μονοψήφιο ποσοστό πτώσης στις πωλήσεις ενέργειας την οποία και αποδίδει στην επιτάχυνση της απώλειας μεριδίου όσον αφορά τους καταναλωτές υψηλής τάσης. Από την άλλη, εκτιμά ότι η πτώση στα κόστη μισθοδοσίας (την τοποθετεί στο 15,8%) θα διατηρηθεί για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι διατηρεί τη σύσταση “outperform” για τη μετοχή της ΔΕΗ, επισημαίνοντας τη σημαντική μείωση στα κόστη εργαζομένων, καθώς και την ελκυστική της αποτίμηση. Επιπλέον, σημειώνεται ότι διατηρεί αμετάβλητη και την τιμή-στόχο των 17,3 ευρώ.
Αναλυτικότερα και όσον αφορά τα μεγέθη της ΔΕΗ, η National Securities εκτιμά πως τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 1,31 δισ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2010, καταγράφοντας πτώση 8,5% σε ετήσια βάση. Όπως εξηγεί η πτώση οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην κατά 2% (σε μέσο όρο) μείωση στη ζήτηση ηλεκτρισμού στο δ΄ τρίμηνο, στα αμετάβλητα τιμολόγια, στην απώλεια του μεριδίου αγοράς (η οποία αναμένεται να καταγράψει επιτάχυνση).
Για τα EBITDA προβλέπει πως θα διαμορφωθούν στα 258 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 45% σε ετήσια βάση, με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν στα 51 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 48,5 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2009. Για το σύνολο του 2010 τοποθετεί τα καθαρά κέρδη στα 571 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 2,46 ευρώ συγκριτικά με 2,99 ευρώ στο 2009.
Σε ό,τι αφορά το μέρισμα (εκτιμώντας payout ratio 33%) προβλέπει πως για το 2010 το μέρισμα θα διαμορφωθεί στο 0,81 ευρώ, ποσό το οποίο υποδηλώνει μερισματική απόδοση 6,6%.
Η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα οικονομικά της μεγέθη στις 28 Μαρτίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α..
Πηγή:www.capital.gr
=======================================================
Γερμανικό ενδιαφέρον
Τo ενδιαφέρον των Γερμανών για τη μεγάλη επένδυση του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, που συμπεριλαμβάνει και εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ εξέφρασε ο πρέσβης της Γερμανίας Roland Wegener στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες. Στη συνάντηση συμμετείχε ο κ. Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, η οποία την περίοδο αυτή διεξάγει διαγωνισμό για το στρατηγικό εταίρο που θα συμμετάσχει στο πρότζεκτ της Κοζάνης, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Κώστας Μαθιουδάκης.

Η υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου και στα αποτελέσματα του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες για την πυρηνική ενέργεια και παρουσίασε την πάγια θέση τη χώρας για τη μη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διεξαγωγή stress test στους εν λειτουργία και υπό κατασκευή πυρηνικούς σταθμούς.

Προτεραιότητα στις ΑΠΕ
Αμεση προτεραιότητα στις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με υψηλό συντελεστή φορτίου όσον αφορά την ένταξή τους στο ηλεκτρικό σύστημα με παράλληλη επέκταση των δικτύων στην Εύβοια, την Πελοπόννησο και τα νησιά ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ, του Συνδέσμου των Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, στην ομιλία του χθες στο συμπόσιο για την πράσινη ενέργεια. Η ένταξη των μονάδων αυτών σε συνδυασμό με τη βέλτιστη αξιοποίηση των σταθμών φυσικού αερίου οδηγεί, όπως τόνισε, στον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την επίτευξη του στόχου 20-20-20, δηλαδή της διείσδυσης των ΑΠΕ στο 20% της ενεργειακής κατανάλωσης, της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 20% και της εξοικονόμησης ενέργειας 20% έως το 2020. Ακόμα επισημάνθηκε η ακριβή χρέωση χρήσης του συστήματος των δικτύων, η Ελλάδα έχει την τέταρτη υψηλότερη χρέωση μεταξύ των 21 ευρωπαϊκών χωρών.
=======================================
Άναψαν τα Αίματα Ανάμεσα σε ΔΕΗ και Iδιώτες!
του Σωτήρη Χιωτάκη

Μεγάλη ένταση επικράτησε στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με την υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Η διαρροή επιστολής του ΕΣΑΗ, με την οποία οι ιδιώτες κατηγορούν την ΔΕΗ για παράνομη παρακράτηση ύψους 125 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ κυριολεκτικά εξόργισε τον συνήθως ψύχραιμο πρόεδρο της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού κ. Αρθούρο Ζερβό. Το κλίμα που κυριάρχησε δεν επέτρεψε την προώθηση της ρύθμισης για τη διαβάθμιση των ΑΔΙ, καθώς η ΔΕΗ διαφωνεί πλέον κάθετα...
Αν η χτεσινή διαρροή της επιστολής του ΕΣΑΗ σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης οφείλεται σε κύκλους των ίδιων των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού, τότε μάλλον η συγκεκριμένη πλευρά το έχει ήδη ...μετανιώσει, καθώς η εξέλιξη ουσιαστικά “μπλόκαρε” την ρύθμιση περί διαβάθμισης των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) την οποία επιθυμούν οι ιδιώτες παραγωγοί και προς την οποία διάκειται θετικά και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η δημοσίευση του περιεχομένου της επιστολής, με την οποία η ΔΕΗ κατηγορείται από τον Σύνδεσμο των ιδιωτών για το ότι ουσιαστικά “κλέβει” 125 εκατ. ευρώ από τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας που εισπράττει από τους καταναλωτές, κυριολεκτικά εξόργισε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού κ. Αρθούρο Ζερβό! Η ένταση ανάμεσα στον ίδιο και τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου κ. Μιχάλη Κακαρά ήταν μεγάλη και μάλλον έφερε και σε κάποια σχετική αμηχανία και την ίδια την υπουργό κα. Τίνα Μπιρμπίλη...
Ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ύφος και τελείως διαστρεβλωτικό της πραγματικότητας το περιεχόμενο της επιστολής και επεσήμανε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη, μεταξύ άλλων, απορροφήσει και περί τα 100 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αναλογεί στους καταναλωτές των νησιών. Από την πλευρά του ο ΕΣΑΗ, χωρίς φυσικά να δεχθεί ότι σε αυτόν οφείλεται η δημοσιοποίηση του εγγράφου, υπεραμύνθηκε του περιεχομένου του, επισημαίνοντας και πάλι τις υπέρ της ΔΕΗ στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.
Όσο και αν το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό έναντι της ηγεσίας του υπουργείου, η έντονη αντιπαράθεση ΔΕΗ και ιδιωτών ουσιαστικά μπλόκαρε την προώθηση της ρύθμισης για τη διαβάθμιση των ΑΔΙ, η οποία κινείται στη λογική της ενίσχυσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που ρυπαίνουν λιγότερο. Με βάση την πιθανότερη εκδοχή, τα ΑΔΙ θα ξεκινούν από τις 23.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ για τις λιγνιτικές μονάδες, φτάνοντας μέχρι τις 75.000 ευρώ για τις σύγχρονες μονάδες φυσικοίυ αερίου, με προφανή τα οφέλη για τους ιδιώτες παραγωγούς που λειτουργούν αποκλειστικά τις τελευταίες.
Η ΔΕΗ δεν είχε έως τώρα φέρει σοβαρές αντιρρήσεις, καθώς διαφαινόταν ότι το μέσο κόστος των ΑΔΙ θα διατηρηθεί στις 45.000 ευρώ, “προστατεύοντας” τα δικά της κόστη. Ωστόσο, η διαρροή του εγγράφου και η αντιπαράθεση την οποία αυτή προκάλεσε είχαν ως αποτέλεσμα η διοίκηση της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού να επιδείξει, πλέον, μία τελείως αρνητική στάση και το όλο θέμα να παραπεμφθεί για το μέλλον, καθώς προέχει πλέον για το υπουργείο η ολοκλήρωση της νομοθετικής παρέμβασης με την οποία η χώρα μας προσαρμόζεται στην κοινοτική οδηγία 72/2009 και στο τρίτο ενεργειακό πακέτο.
============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: