Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η μακροχρόνια μίσθωση έχει ομοιότητες αλλά δεν είναι leasing.

Η μακροχρόνια μίσθωση έχει ομοιότητες αλλά δεν είναι leasing.

Αφάγωτη πίτα από τον ιδιωτικό τομέα και δη τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς της ενέργειας, που πιέζουν με κάθε τρόπο για «άνοιγμα της αγοράς», παραμένει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία ο ετήσιος τζίρος των 6 δισ. ευρώ που βάζει κάθε χρόνο στο ταμείο της η ΔΕΗ πουλώντας σε καθεστώς μονοπωλίου «φτηνό» ηλεκτρικό ρεύμα στα ελληνικά νοικοκυριά και τη βιομηχανία.
Λίγο έως πολύ γνωστό είναι το ενδιαφέρον της γερμανικής RWE, ειδικότερα για λιγνιτοφόρες περιοχές, όπως και η στενότερη συνεργασία της αμερικανικής G.Ε. με τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, ενώ η αρμόδια υπουργός είχε συναντηθεί προ καιρού στο Παρίσι με παράγοντες της GdF Suez.
Με δεδομένο ότι οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, υπάρχουν τεράστια περιθώρια αυξήσεων που θα καρπωθούν και οι ιδιώτες.
Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ παρά τον υπερτροφικό της χαρακτήρα, τις πεπαλαιωμένες μονάδες και το υπεράριθμο προσωπικό της, που ξεπερνά τους 22.000 εργαζόμενους, είναι «χοντρό φιλέτο».
Η συνολική της περιουσία υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ μόνο η αξία των πάγιων στοιχείων της (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ορυχεία, κτίρια, κ.ά.), αποτιμάται σε 13,1 δισ. ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι 3 δισ. ευρώ. Από τις 34 ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της σε όλη την Ελλάδα, παράγει συνολική ισχύ 10.540 MW και περίπου 45.000 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες διαχέονται σε όλη τη χώρα και στους 7,554 εκατ. καταναλωτές, μέσω του δικτύου μέσης τάσης 104.500 χιλιομέτρων και άλλων 117.500 χλμ του δικτύου χαμηλής τάσης.

Η ΔΕΗ είναι η μόνη σκληρή βιομηχανία που απέμεινε στη χώρα. Είναι ο μοναδικός πάροχος Ηλεκτρικής Ενέργειας, για τις πιο απόμακρες και ακριτικές περιοχές του τόπου. Είναι ο μοναδικός φορέας που εγγυάται το κοινωνικό τιμολόγιο.
Η ΔΕΗ δεν είναι μονάχα εθνικός πλούτος, είναι πολιτισμός… και ο πολιτισμός δεν πωλείται. Γι΄ αυτό το 51% πρέπει να παραμείνει στο Κράτος.
ΒΑΖΟΥΝ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΗ.

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι: Οι τοποτηρητές της Τρόικας, θέλουν πάση θυσία να βάλουν χέρι στα «χρυσαφικά» της Επιχείρησης. Να λεηλατήσουν τις «χρυσοφόρες» επενδύσεις που επί δεκαετίες έχει πληρώσει η ελληνική κοινωνία με το υστέρημα της και αποτελούν το σπουδαιότερο ενεργειακό πλεονέκτημα της χώρας.

Η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό. Τα σχέδια εκποίησης, από όπου και αν προέρχονται, όποιος και αν είναι ο εμπνευστής τους, είναι καταδικαστέα στο σύνολο του κόσμου. Καθιστούμε σαφές στην κυβέρνηση ότι δεν έχει και δεν της παραχωρούμε καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ.
==================================================
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΟΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
e-mail : kladenergiap@gmail.com


ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Συνάδελφοι - συναδέλφισσες ,


Με αφορμή την απόφαση για την επιμήκυνση του χρέους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε να πάρει καινούργια μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά περίοπτη θέση έχει η πώληση κρατικής περιούσιας αξίας 50 δις - μεταξύ αυτών και η ΔΕΗ. Η ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ (να σας θυμίσουμε ότι μέλος του Δ.Σ. είναι και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ) αφού χειροκρότησε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, κάλεσε τους εργαζόμενους να συστρατευθούν με αυτές τις αποφάσεις. Πρότεινε δε περιφερειακές συσκέψεις για να αναλύσουν αυτή την επιτυχία!!!
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ – ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Αξιοποιούν το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έφτιαξαν και γενικεύουν την απλήρωτη εργασία. Σε εφαρμογή του νόμου του Δεκέμβρη του 2010 για νέες περικοπές στους μισθούς, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των στελεχών της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ, η κυβέρνηση και η διοίκηση προχωρούν σε :
• Μη καταβολή στους δικαιούχους συναδέλφους της αναλογίας πρόσθετης αμοιβής από υπερωριακή απασχόληση και απασχόληση τις Κυριακές - εορτές και νύχτες στα επιδόματα κανονικής άδειας και δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων.
• Μείωση υπερωριών (αμοιβής και απασχόλησης).
• 15% μείωση των συμβασιούχων χωρίς νέες προσλήψεις με ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς.
• Μείωση της εκτός έδρας αποζημίωσης με αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού.
• Χτύπημα των εργαζομένων στην βάρδια. Δεν θα πληρώνονται τις προσαυξήσεις όσοι έχουν άδεια (κανονική-ασθένεια-ειδική). Πχ αν αρρωστήσει κάποιος Κυριακή ή νύχτα θα αμειφτεί με απλή εργασία ημέρας.
• Κλείσιμο των παιδικών σταθμών.
• Το μεγάλο πετσόκοψα στις αποδοχές των εργαζομένων έρχεται μέσα από την περιβόητη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα.
Την ώρα που παίρνουν φωτιά όλα τα δικαιώματά μας οι ηγεσίες των παρατάξεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) αμετανόητες εντελώς και μην παίρνοντας κανένα μάθημα από την δυσφήμιση του Σ.Κ. που οδήγησε η διαπλοκή τους με την διοίκηση, αντί να οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα των εργαζομένων, παζαρεύουν και απαιτούν από την διοίκηση να αναλάβουν την λειτουργία και διαχείριση των κατασκηνώσεων με χρηματοδότηση από την ΔΕΗ. Δεν διδάχθηκαν τίποτα από την πείρα των εργαζόμενων με τον αμαρτωλό ΟΚΔΕ και από την δυσφήμιση του Σ.Κ. από την δράση του.
Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,
Ξέρετε πολύ καλά πως ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στην ΓΣΕΕ - ΓΕΝΟΠ - Εργ. ΚΕΝΤΡΑ και στα σωματεία που ελέγχουν είναι εναντίον σας, είναι με το σύστημα. Η δράση τους ταυτίζεται με την κυρίαρχη πολιτική όπως κι αν την παρουσιάζουν είναι υποταγμένη στην γραμμή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Φράσεις όπως “θα ματώσουμε” - “θα συλλάβουν και τον τελευταίο συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ ”, είναι κενές περιεχομένου είναι προπέτασμα καπνού για να καλύψουν την συγκατάθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική. Όποιες απεργίες ως τώρα έκαναν κάτω από πίεση τις ενέταξαν στο πλαίσιο της ΓΣΕΕ η οποία “αγωνιζόταν” ενάντια στις αγορές και στους κακούς και θρασύς υπαλλήλους της ΤΡΟΪΚΑ. Η κυβέρνηση γι’ αυτούς όλους δεν υπάρχει και κυρίως δεν έχει καμιά ευθύνη. Υποστήριξαν όλες τις κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές πάντα στο όνομα του ρεαλισμού και του μικρότερου κακού. Έβαλαν πλάτη για την μετοχοποίηση της ΔΕΗ το ξεπούλημα του ασφαλιστικού την απελευθέρωση της ενέργειας την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων κλπ. Η κυβέρνηση νομοθετεί τώρα το τελευταίο στάδιο της διάλυσης της ΔΕΗ και την πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας. Από τον περασμένο Οκτώβρη έπεσαν και τα τελευταία προσχήματα στο έκτακτο συνέδριο που διοργάνωσαν γι’ αυτό το σκοπό έδωσαν το πράσινο φώς. Το νομοσχέδιο που την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στην βουλή, βάζει την οριστική ταφόπλακα στην ΔΕΗ από 100% που θα ήταν οι θυγατρικές στην ΔΕΗ πάμε σε 49% μετοχοποίηση κατ’ αρχήν ενώ και συνολικά μετά την τελευταία επικαιροποίηση ανοίγει ο δρόμος για εκποίηση της ΔΕΗ συνολικά με παραπέρα μετοχοποίηση. Η ΔΕΗ έχει ήδη προσλάβει 2 εταιρείες με σκοπό σε διάστημα περίπου οκτώ εβδομάδων να της παραδώσουν τις μελέτες τους η μια για τα καινούρια οργανογράμματα και η άλλη για τα εργασιακά.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Συνεχίζεται ο οικονομικός στραγγαλισμός. Αυτό σημαίνει δραματική εξέλιξη για τους ασφαλισμένους εν ενεργεία και συνταξιούχους συγκεκριμένα:
 Περίπου τον Ιούνιο δεν θα υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη ιατρικών αναγκών ενώ τον Αύγουστο θα έχουν εξαντληθεί τα ποσά για την κύρια και επικουρική σύνταξη.
 Δεν θα υπάρξει καταβολή εφάπαξ για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2011 μέσα στην ίδια χρονιά ενώ δεν είναι σίγουρο πότε θα ικανοποιηθούν οι συνταξιούχοι του 2010.
 Γενικά υπάρχουν δραστικές περικοπές για όλους τους κωδικούς για το 2011 (βοηθήματα – δάνεια – λουτροθεραπείες – υγειονομικά – φαρμακευτικά).
Συνάδελφοι εδώ μας οδήγησαν αυτοί που όλα τα χρόνια μας κορόιδευαν ότι εξασφάλισαν τα συμφέροντα μας στο ασφαλιστικό με νόμους και συμβάσεις. Χάρισαν την περιουσία των εργαζομένων στους ιδιώτες για να ανοίξει ο δρόμος για την μετοχοποίηση – διάλυση της ΔΕΗ. Είναι ένοχοι μα και αμετανόητοι συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο είμαστε στο και πέντε.
ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Συγκροτήστε Σωματειακές Επιτροπές σε όλους τους χώρους δουλειάς, επείγει να οργανωθούμε και να οργανώσουμε από τα κάτω την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και την ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ μας.
Η επίθεση είναι γενικευμένη δεν γλιτώνει κανείς, το παράδειγμα του ΟΤΕ (Εθελούσιες Παλαιότερα – Απολύσεις Τώρα) είναι αποκαλυπτικό.
Σήμερα είναι ανάγκη για την εργατική τάξη της χώρας μας, η απάντηση να αντιστοιχεί στην επίθεση που δέχεται. Στο επίκεντρο της πάλης μπαίνει η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Αιτήματα και αγώνες που ενισχύουν τη λαϊκή δράση, συντονίζουν την πάλη, δημιουργούν διάθεση αντεπίθεσης και εμπνέουν μαχητική αισιοδοξία.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
• Κατοχύρωση ελεύθερων ΣΣΕ – Κατάργηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων
• Κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ.- Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ
• Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας
• Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 21/03/2011
============================================
Στα 562,2 εκατ. αναμένονται τα κέρδη της ΔΕΗ από Alpha Finance

Στις 28 Μαρτίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2010 η ΔΕΗ. Η Alpha Finance αναμένει ότι τα κέρδη μετά από φόρους θα διαμορφωθούν στα 562,2 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας 18,9% σε σχέση με τα 693,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Τα EBITDA αναμένεται να σημειώσουν πτώση 8% στα 1,543 δισ. ευρώ από τα 1,677 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα εκτιμάται ότι θα σημειώσουν πτώση 3,4% στα 5,828 δισ. ευρώ από τα 6,030 δισ. ευρώ.
Καθαρά κέρδη 578,7 εκατ. ευρώ αναμένει για τη ΔΕΗ το 2010 η Marfin Analysis, χαμηλότερα κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ακόμη, η χρηματιστηριακή αναμένει EBITDA στα 1,490 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 11,2% και συνολικά έσοδα στα 5,830 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 3,3%.
Πηγή:www.capital.gr
===========================================
Ένταση στη συνάντηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ

Ένταση επικράτησε την Τρίτη στη συνάντηση των εταιρειών παραγωγής ηλεκρικής ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες) στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, καθώς και η προσαρμογή του 3ου ενεργειακού
πακέτου στην ελληνική νομοθεσία.
Στη συνάντηση συμεκμτείχαν η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Ν. Βασιλάκος, επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός και από οτν χώρο των ιδιτών οι κ.κ. Δ. Κοπελούζος, Ευ. Μυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, Α. Καλλιτσάντζης, Θ.Βάρδας και Μ. Κακαράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση προκλήθηκε μετά τη διαρροή επιστολής του Συνδέσμου των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), στην οποία κατητηγορείται η ΔΕΗ για «παράνομη παρακράτηση» ύψους 125 εκατ. ευρώ από τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας, που εισπράττει από τους καταναλωτές.
Αποτέλεσμα ήταν η έντονη κόντρα του κ. Ζερβού με τον κ. Κακαρά, με τον επικεφαλής της ΔΕΗ να τονίζει ότι η ΔΕΗ απορροφήσει ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που αναλογεί στους καταναλωτές των νησιών.
Έτσι, δεν φαίνεται να προχωρεί πλέον η ρύθμιση για τη διαβάθμιση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, την οποία ζητούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί. Με τη ρύθμιση αυτή ενισχύονται οι μονάδες που ρυπαίνουν λιγότερο.
Τα ΑΔΙ είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί ο ΔΕΣΜΗΕ για να αποζημιώνει κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα ένταξής της στο σύστημα.
Η τιμή της αποζημίωσης είναι ενιαία για όλες τις μονάδες (45.000 ευρώ/ MW), αλλά εξετάζεται να αντικατασταθεί με ποσό που θα διαβαθμίζεται ανάλογα με τους ρύπους, ώστε να «τιμωρούνται» οι πιο ρυπογόνες μονάδες, καταβάλλοντας χαμηλότερη αποζημίωση γι' αυτές και υψηλότερη για τις πιο καθαρές, δηλαδή τις μονάδες φυσικού αερίου τελευταίας τεχνολογίας.
Η ΔΕΗ διαφωνεί με τη διαβάθμιση των ΑΔΙ, καθώς πλήττεται άμεσα λόγω των λιγνιτικών ομνάδων, όμως οι ιδιώτες παραγωγοί, των οποίων οι μονάδες λειτουργούν με φυσικό αέριο συμφωνούν.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με την κοινοτική οδηγία για το 3ο ενεργειακό πακέτο, οι ιδιώτες παραγωγοί διαφωνούν με το μοντέλο «ΙΤΟ» για τα δίκτυα διανομής ρεύματος, που έχει επιλέξει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και στο οποίο συμφωνεί και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Επίσης, φαίνεταιπ ως επιθυμούν αλλαγές στο νομοσχέδιοώστε να μπορούν ιδιώτες να εισέλθουν στον «ΑΔΕΣΜΗΕ», το νέο φορέα που δημιουργείται ως θυγατρική της ΔΕΗ για τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος, στο πλαίσιο του μοντέλου «ITO».
Πάντως, η κοινοτική οδηγία απαγορεύει τη συμμετοχή στον ΑΔΕΣΜΗΕ «τρίτων» που έχουν συμφέρονται στον ηλεκτρικό είτε στο σκέλος της παραγωγής είτε της προμήθειας.
===============================================
Κοζάνη 23/3/2011
ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Επειδή σε μερίδα του τοπικού τύπου, με αφορμή το συνέδριο και τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, δημοσιεύτηκαν αναληθές σχόλια και ρεπορτάζ που αφοράν την Ταξική Συσπείρωση Εργαζομένων νομού Κοζάνης για την οποία αναφέρουν ότι ανήκει στην πολιτική παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αισθανόμαστε την ανάγκη να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και των εργαζομένων του νομού.
Η Ταξική Συσπείρωση Εργαζομένων Ν. Κοζάνης είναι μια ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση που συσπειρώνει εργαζόμενους άσχετα από ποιο κόμμα ανήκουν που συμφωνούν όμως σε ένα πολιτικό πλαίσιο με εργατικό, ταξικό, αντιεργοδοτικό, προσανατολισμό σε αντίθεση με τις κυβερνητικές, εργοδοτικές, γραφειοκρατικές και κομματοκεντρικές παρατάξεις. «Δεν αρνούμαστε σε κανέναν την κομματική ένταξη πολύ δε περισσότερο την πολιτική τοποθέτηση και δράση. Οι θέσεις μας όμως διαμορφώνονται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι των κομμάτων και προϋποθέτουν μια άλλη πολιτική που θα βάζει στο κέντρο τον εργαζόμενο και όχι τα κέρδη και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου».
Με βάση όλα αυτά τα μέλη της ΤΣΕ καθώς και οι σύνεδροι που είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης προέρχονται απ’ όλο το πολιτικό φάσμα και αυτό είναι γνωστό και στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής. Έτσι όπως υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΚΚΕ υπάρχουν και των οικολόγων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χωρίς αυτό να μας εμποδίζει να συμφωνούμε σ ένα ελάχιστο πολιτικό, συνδικαλιστικό πλαίσιο και να παλεύουμε με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Καλούμε τους αντιπροσώπους που θα πάρουν μέρος την Κυριακή 27/3 στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου να αφήσουν στην άκρη τα κομματικά και παραταξιακά συμφέροντα και να ψηφίσουν με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων γιατί αυτοί είναι που τους έστειλαν στο συνέδριο και όχι οι παρατάξεις.
Τους καλούμε να στηρίξουν την Ταξική Συσπείρωση Εργαζομένων Ν. Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: