Εμπόδιο η ΔΕΗ στο Άνοιγμα της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας», Σύμφωνα με Δήλωση Στελέχους της ΡΑΕ
energia.gr
Η ΔΕΗ είναι το «μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη του ενεργειακού κλάδου της χώρας και για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της ΡΑΕ, το οποίο μίλησε ανώνυμα στο ICIS Heren και προχώρησε σε ηχηρές δηλώσεις που θα προκαλέσουν αίσθηση. Η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύτηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης, τα οποία έδειξαν κέρδη μικρότερα του αναμενόμενου και περιορισμό του μεριδίου επί της αγοράς.
Το συρρικνούμενο μερίδιο της ΔΕΗ όμως δεν αρκεί, σύμφωνα με το εν λόγω στέλεχος της ΡΑΕ για να οδηγήσει σε μια απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά. Θεωρεί ότι η εταιρεία θα πρέπει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να δημιουργήσει ένα διαφανές και αποδοτικό περιβάλλον για όλους τους παίκτες.
Το στέλεχος της ΡΑΕ τόνισε επίσης ότι οι προσπάθειες απελευθέρωσης που καταβάλλονται αντιμετωπίζουν πολιτική πίεση από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι φυσικά επιδιώκουν την διατήρηση του status quo. «Θεωρώ ότι ο τρόπος που η ΔΕΗ συμπεριφέρεται τα τελευταία δέκα χρόνια είναι αντίθετος με το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον ελληνικό ενεργειακό κλάδο», σημείωσε.
Το άρθρο του ICIS Heren αναφέρεται επίσης στην όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το πως αυτή επιχειρείται από την κυβέρνηση. Δίνει έμφαση στον «άτσαλο» τρόπο που καθοδηγείται η όλη διαδικασία, ενώ κάνει λόγο και για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και τις προσδοκίες για το 2011.
Η ίδια η ΔΕΗ απέφυγε να σχολιάσει τις ανώνυμες δηλώσεις του στελέχους της ΡΑΕ, αλλά ο εκπρόσωπός της επέμεινε πως η Επιχείρηση βρίσκεται καθ’ οδόν για να εφαρμόσει το μοντέλο του ανεξάρτητου διαχειριστή, όπως αυτό περιγράφεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, κ. Αρθούρου Ζερβού, ο οποίος υπογράμμισε πως από τις αρχές του 2012, τα τιμολόγια θα απελευθερωθούν για όλους τους καταναλωτές, εκτός από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.
==========================================
Προανήγγειλε μειώσεις 600-700 υπαλλήλων στη ΔΕΗ ο Ζερβός
Το outlook προανήγγειλε του 2011 είναι γεμάτο προκλήσεις, επεσήμανε η διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, επικαλούμενη την αναμενόμενη μεταβλητότητα στις τιμές καυσίμων, το αντίξοο εγχώριο περιβάλλον, τη μετάβαση σε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και την αναμόρφωση της ίδιας της επιχείρησης η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα πρωινά reports χρηματιστηριακών, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός δήλωσε ότι έως τα τέλη Απριλίου αναμένει το αποτέλεσμα της πρότασης για το μοντέλο ανταλλαγής ενέργειας.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως το μέσο κόστος δανεισμού αναμένεται στο 4,7% το 2011 από 4% το 2010, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων ενδέχεται να μειωθεί κατά 600-700, σημείωσε ωστόσο πως η κατάσταση είναι ρευστή.
Αναφορικά με τις κεφαλαιακές δαπάνες, ο κ. Ζερβός, εκτίμησε ότι το 2011 θα φτάσουν τα 1,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσού 200 εκατ. ευρώ για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
==========================================
Έξω από το "παιχνίδι" των swaps θέλει τους προμηθευτές η Κομισιόν
Σε σκληρό «μπρα ντε φέρ» έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της κοινότητας, σχετικά με την τελική μορφή του μοντέλου πρόσβασης ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.
Οι επαφές είναι συνεχείς μέσω συναντήσεων και ανταλλαγής τηλεφωνημάτων και e mails, ωστόσο οι επισημάνσεις στα τελευταία σημειώματα των κοινοτικών υπαλλήλων έχουν θορυβήσει την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καθώς δείχνουν επιμονή προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, η οποία μάλιστα ανατρέπει σε σημαντικό βαθμό τις επιδιώξεις που είχε η κυβέρνηση όταν πρότεινε τη διαδικασία των swaps.
Το βασικό σημείο τριβής είναι ότι οι κοινοτικοί φαίνεται ότι θεωρούν όρο εκ των ων ουκ άνευ τη δυνατότητα των επιχειρήσεων που θα αποκτήσουν μια ποσότητα ενέργειας μέσω των swaps να κάνουν προσφορά στο ελληνικό pool. Θέλουν, δε, αυτό να αφορά το σύνολο της παραγωγής που θα «ανταλλαγεί», καθώς δεν «εγκρίνουν» ούτε την εφαρμογή διαφορετικών μοντέλων, όπως επιθυμούν η κυβέρνηση και η ΔΕΗ.
Μία ενιαία λύση
Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα πρέπει να αναφερθεί ότι η απόκτηση ενέργειας από συγκεκριμένες μονάδες και η συνακόλουθη ελευθερία διαχείρισης της ενέργειας αυτής στο pool είναι αίτημα που διατυπώθηκε από τους μεγάλους – ξένους και εγχώριους – ομίλους ηλεκτροπαραγωγής που ενδιαφέρονται να ανταλλάξουν ενέργεια με τη ΔΕΗ και συμμετείχαν στο market test της Κομισιόν. Αντίθετα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια και εμπορία ηλεκτρισμού διευκολύνονται από την απόκτηση ενέργειας από ένα portfolio μονάδων και τη διοχέτευσή της στη συνέχεια στο λιανικό ή διασυνοριακό εμπόριο. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξουν δύο διαφορετικές διαδικασίες που προφανώς θα απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες ενδιαφερομένων. Μία από «καλάθι» που θα απευθύνεται σε εμπόρους – προμηθευτές και μία από συγκεκριμένες μονάδες που θα απευθύνεται σε ηλεκτροπαραγωγούς.
Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν θεωρεί ότι πρόσβαση στα κοιτάσματα λιγνίτη μπορεί να θεωρηθεί μόνο μια διαδικασία που επιτρέπει στον ιδιώτη να διαχειριστεί ο ίδιος την παραγωγή, να κάνει τις προσφορές του στην Ημερήσια Αγορά και να εισαγάγει το ρεύμα στο pool ως γνήσιος ανταγωνιστής της ΔΕΗ στον τομέα της παραγωγής. Αντίθετα, θεωρεί ελλιπή μια διαδικασία όπου ο ιδιώτης θα παίρνει το ρεύμα από τη συνολική λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ μέσω μιας δημοπρασίας ενώ η ΔΕΗ θα έχει στα χέρια της όλη τη διαχείριση και την εισαγωγή των μονάδων στην Ημερήσια Αγορά.
Για το πώς θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες να εισάγουν οι ίδιοι το ρεύμα στο pool, οι κοινοτικοί ρίχνουν το «μπαλάκι» στην ελληνική πλευρά: «βρέστε τρόπο, αλλά σύντομα» είναι η ουσία των όσων διαμηνύουν. Το πρακτικό πρόβλημα που έχει να λύσει το ΥΠΕΚΑ είναι το εξής: Η αρχική του πρόταση έκανε λόγο για παραχώρηση ενέργειας από ένα portfolio μονάδων. Όμως, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα λειτουργίας της αγοράς χονδρικής, απαγορεύεται να εισαγάγει κάποιος ενέργεια στο pool εάν δεν προέρχεται από συγκεκριμένη μονάδα. Άρα, ή πρέπει να τροποποιήσει τους Κώδικες ή να αλλάξει την πρόταση του και να δώσει στους ιδιώτες τη δυνατότητα απόκτησης ενέργειας από συγκεκριμένες μονάδες (π.χ. Καρδιάς, Αγ. Δημήτριο, Πτολεμαΐδα, κ.ο.κ.). Και οι δύο λύσεις – κυρίως η αλλαγή των κωδίκων – είναι χρονοβόρες.
«Αδειάζουν» τους προμηθευτές
Εάν τελικά επικρατήσει η συγκεκριμένη άποψη της Κομισιόν, καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η συμμετοχή των προμηθευτών στην όλη διαδικασία. Το ζήτημα είναι φλέγον ειδικά για τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο (Aegean Power, Energa κ.λπ.) οι οποίες σήμερα έχουν ελάχιστα ή μηδενικά περιθώρια κέρδους και ανέμεναν την απόκτηση φθηνότερης λιγνιτικής ενέργειας προκειμένου να σταθούν στην αγορά. Οι προμηθευτές έχουν υποστηρίξει μάλιστα ότι μόνον αν αποκτήσουν οι ίδιοι πρόσβαση στο «εθνικό» καύσιμο, θα «δεί» και ο καταναλωτής όφελος μέσω των εκπτώσεων που θα μπορούν να δώσουν στα τιμολόγια. Σε αντίθετη περίπτωση, υποστηρίζουν, η απελευθέρωση και η διαδικασία των swaps θα ωφελήσει μόνον τα οικονομικά αποτελέσματα των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Οι προμηθευτές τονίζουν ότι, αν οι ίδιοι αναγκαστούν, λόγω των συνθηκών, να αναστείλουν ή να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους στη λιανική του ρεύματος, η χώρα θα αντιμετωπίσει μέγα πρόβλημα όσον αφορά, όχι πλέον την πρόσβαση ιδιωτών στον λιγνίτη, αλλά το βαθμό απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, ο οποίος ως γνωστόν «μετριέται» με τον αριθμό των καταναλωτών που άλλαξαν πάροχο. «Το επιχείρημα είναι απολύτως σωστό, αλλά το θέμα αφορά άλλη… διεύθυνση της Κομισιόν» δηλώνει στο energypress παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει τα διαλαμβανόμενα κατά τη διαπραγμάτευση. Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα δηκτικά ότι πολλές φορές «η γραφειοκρατία των Βρυξελλών ξεπερνάει και τη δική μας».
Τιμή εκκίνησης και χρονική διάρκεια
Άλλη εκκρεμότητα και κρίσιμο ζήτημα διαπραγμάτευσης, είναι η «τιμή εκκίνησης», μια ελάχιστη τιμή, δηλαδή, που διεκδικεί να εξασφαλίσει η ΔΕΗ ως αφετηρία της διαδικασίας των swaps, η οποία να καλύπτει το κόστος παραγωγής. Η Κομισιόν αμφισβητεί την ανάγκη ορισμού μιας τέτοιας διασφάλισης για τη ΔΕΗ και προτείνει ουσιαστικά μια διαδικασία ανοιχτής δημοπρασίας, όπως ζητάνε άλλωστε και οι ιδιώτες ενδιαφερόμενοι. Συμπληρωματικό θέμα αποτελεί το πώς θα πρέπει να υπολογίζεται αυτή η «τιμή εκκίνησης», δηλαδή πρακτικά, πως διαμορφώνονται τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν ζήτησε επίσημα προ ημερών από τη ΔΕΗ αναλυτικά στοιχεία για το κόστος παραγωγής κάθε μίας από τις λιγνιτικές της μονάδες.
Τρίτη βασική εκκρεμότητα αποτελεί ο χρόνος διάρκειας των συμβολαίων ανταλλαγής. Η Κομισιόν επιδιώκει τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων, προκειμένου η φόρμουλα που θα επιλεγεί να είναι σταθερή παράμετρος που θα διαμορφώσει το περιβάλλον της αγοράς για μεγάλο διάστημα. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και οι ιδιώτες που συμμετείχαν στο market test δεν έδειξαν… προθυμία για μακροχρόνια δέσμευση.
Ας σημειωθεί τέλος ότι, πέραν των προβλημάτων που αναφέρθηκαν, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την Κομισιόν ακόμα πιό "σκληρή", να μην θεωρεί δηλαδή ικανή ισοδύναμη λύση τα προτεινόμενα swaps και να ζητάει συνολικότερες λύσεις.
===================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου