Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2011 Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δίνουν το σύνθημα ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!


=================================
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ για την Πρωτομαγιά


Οι εργάτες του Σικάγο πριν από 125 χρόνια έβαλαν τα θεμέλια για τα εργατικά δικαιώματα και άνοιξαν το δρόμο για τις εργατικές κατακτήσεις. Πάνω απ όλα όμως έδωσαν δύναμη και αξιοπρέπεια στα εκατομμύρια εργατών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Πρωτομαγιά του 1886 έγινε ο φωτεινός φάρος για τον κόσμο του μόχθου και ένα ισχυρό βήμα για τη κατοχύρωση και τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και κατ "επέκταση για το βάθεμα της δημοκρατίας.
Σήμερα που η εργατική τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται κάτω από την πίεση της ανεργίας, της μείωσης των εισοδημάτων και της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, το μήνυμα της Πρωτομαγιάς συνεχίζει να εμπνέει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε όλο τον κόσμο.
Στη χώρα μας, ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται κάτω από τη μέγγενη του Μνημονίου και των κυβερνητικών επιλογών που μειώνουν και υπονομεύουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις.
Την ίδια στιγμή το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας, η εμπροσθοφυλακή της εργατικής τάξης, δέχεται ανηλεή επίθεση. Στόχος η αποδυνάμωση των συνδικάτων... Τελικός σκοπός η προώθηση των μέτρων που οδηγούν στην εξαθλίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους και τελικά στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.
Η επίθεση που δέχεται εδώ και πέντε μήνες η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν είναι τυχαία. Είναι ενταγμένη στο συνολικότερο σχέδιο αποδυνάμωσης του εργατικού κινήματος και εκφυλισμού των εργατικών δικαιωμάτων.
Στην επίθεση τους αυτή.
Απαντάμε με την ΕΝΟΤΗΤΑ και τους ΑΓΩΝΕΣ μας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υ.Γ. Προσυγκέντρωση στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 10:30
==========================================
Η Εργατική τάξη επί ποδός, αφού είναι αντιμέτωπη με τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτωπα της κυβέρνησης, των Τρωϊκανών και του Δ.Ν.Τ.·

Η κυβέρνηση καθ’υπόδειξη των δανειστών ανοίγει την όρεξη του μεγάλου κεφαλαίου, με τις ανακοινώσεις της για το ξεπούλημα του Δημοσίου πλούτου της χώρας.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ : ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
-Αντιστεκόμαστε στην παραπέρα μετοχοποίηση της ΔΕΗ και μάλιστα 17%
-Υπερασπιζόμαστετο Δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ για να έχει η Ελληνική οικογένεια ρεύμα φθηνό
-Υπερασπιζόμαστετη ΔΕΗ γιατί μόνο αυτή μπορεί να προσφέρει Ηλεκτρικό Ρεύμα απρόσκοπτα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια
-Υπερασπιζόμαστετη ΔΕΗ γιατί μόνο αυτή μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας με την δημιουργία καινούργιων σταθμών παραγωγής
-Υπερασπιζόμαστετη ΔΕΗ για να έχουμε όλοι δουλειά σήμερα και αύριο
-Υπερασπιζόμαστετη ΔΕΗ για την διασφάλιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, τα οποία είναι ενσωματωμένα στην περιουσία της ΔΕΗ
-Συμμετέχουμεστον Αγώνα που αποφάσισε χθες η Ομοσπονδία ενάντια στην μετοχοποίηση της ΔΕΗ, κηρύσσοντας επαναλαμβανόμενες απεργίες, πριν την είσοδο του Νομοσχεδίου στη Βουλή
-Διαφωνούμεμε το ενεργειακό νομοσχέδιο το οποίο κάνει υπερυπουργείο τη Ρ.Α.Ε. και θέλει να αποκόψει τη Διανομή από τη μητρική ΔΕΗ – χωρίς να απαιτείται από την οδηγία – σε σχέση με την μεταφορά προσωπικού, τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά το χρονικό διάστημα μετάβασης στη θυγατρική εταιρεία.
ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΚΑΙ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στη συγκέντρωση της Γ.Σ.Ε.Ε.
στην Πλατεία Κλαθμώνος ώρα 11:00 π.μ.
Γραφείο Τύπου / ΕΔΟΠ-ΔΕΗ
==========================================
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ.

1η Μάη ημέρα σύμβολο αγώνων και διεκδικήσεων για την Εργατική Τάξη.
Η Πρωτομαγιά του 2011 βρίσκει τους εργαζόμενους μπροστά σε νέες προκλήσεις και νέους αγώνες ενάντια στις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές.
Με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουμε περάσει σε μια περίοδο αμφισβήτησης και υπονόμευσης των κατακτήσεων και δικαιωμάτων, μια περίοδο συνολικής επίθεσης στις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας και των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δίνουν το σύνθημα ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!
Αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στο όνομα του ανταγωνισμού και τη θεοποίηση της αγοράς μειώνουν τα εισοδήματα των εργαζομένων για να αυξήσουν τα κέρδη των ισχυρών, που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, που υποβαθμίζουν και εμπορευματοποιούν τα βασικά κοινωνικά αγαθά, που οδηγούν τις εργασιακές σχέσεις πίσω στο μεσαίωνα, πρέπει να σταματήσουν, πρέπει να ανατραπούν.
Οι εργάτες στο Σικάγο δεν υποτάχτηκαν και με τον αγώνα τους άνοιξαν παράθυρο ελπίδας στον κόσμο της εργασίας. Διεκδίκησαν 8 ώρες δουλειάς, αίτημα που τότε φάνταζε αδύνατο και αδιανόητο, το δικαίωμα αυτό κατακτήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου και στη δική μας χώρα.
Σήμερα που ο νεοφιλελευθερισμός, οι συντηρητικές αντεργατικές πολιτικές στον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας, ακόμα και αυτό το αυτονόητο επιχειρούν να το υφαρπάξουν, είναι στο χέρι μας να μην το επιτρέψουμε.
Για τα κέρδη, το ευρώ και τους τοκογλύφους θυσιάζουν εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, εντείνουν τους ρυθμούς εκμετάλλευσης. Γιʼ αυτό φέρνουν το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο Σταθερότητας. Γιʼ αυτό φέρνουν διαρκώς νέα μνημόνια.
Γιʼ αυτό ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία της χώρας. Γιʼ αυτό συνεχίζουν να επιδοτούν ξεδιάντροπα τους μεγαλοεργολάβους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες, ενώ ρημάζουν το λαό στη φτώχεια, τη φορομπηξία και τις τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.
Γιʼ αυτό διαλύουν και εμπορευματοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια, τις συγκοινωνίες, τη δημόσια υγεία και παιδεία, συντρίβουν όλες τις κοινωνικές παροχές. Γιʼ αυτό νομοθετούν διατάγματα ντε φάκτο μείωσης μισθών και διάλυσης Συλλογικών Συμβάσεων. Γι αυτό εκβιάζουν για ατομικές συμβάσεις υποταγής. Γι αυτό καταργούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, ποινικοποιούν τους αγώνες εντείνουν την καταστολή και την ανοιχτή προβοκάτσια.
Είναι στο δικό μας χέρι ο κόσμος της δουλειάς να μπει μπροστά και να κερδίσει ότι του ανήκει, οι εργάτες του Σικάγου και οι μετέπειτα αγώνες του εργατικού κινήματος μας δείχνουν τον δρόμο.
Την 1η Μάη απεργούμε - Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα.
Υπερασπίζουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Υπερασπίζουμε τον δημόσιο πλούτο της χώρας. Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα κατά της ανεργίας, πλήρη και σταθερή εργασία.
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά..
Ζήτω η Ενότητα της εργατικής τάξης.
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.
Όλοι στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην π. Κλαυθμώνος στις 11 μμ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ
===========================================
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2011

Η 1η Μάη 2010 αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για τους εργαζόμενους και γενικότερα για τις κοινωνίες και τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και μιας ολομέτωπης επίθεσης στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα. Δουλειές, μισθοί, συντάξεις μπαίνουν στην κλίνη του‟ Προκρούστη“ των περικοπών και των ανατροπών.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τα Συνδικάτα απευθύνουν προσκλητήριο ενότητας και αγώνα στη μάχη για έναν κόσμο δικαιότερο, ειρηνικό, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, καταπίεση και εξαθλίωση. Για ένα κόσμο ισότητας, ευημερίας αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αυτή την ιστορική μέρα οι εργαζόμενοι της χώρας, ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους όλου του κόσμο που παλεύουν ενάντια στις αδικίες, τον πόλεμο, τις κοινωνικές διακρίσεις, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Η Κυβέρνηση κάτω από το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους υιοθετεί και νομοθετεί άδικες, αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, υποκύπτοντας στον εκβιασμό των “ αγορών ‟, των ‟ δανειστών “ και των Ευρωπαίων μονεταριστών.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας είναι σε θέση μάχης ώστε να αποκρούσουν αυτές τις συνταγές, της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, των ανατροπών των ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, την υποταγή της χώρας στα “θέλω“ και στις απαιτήσεις των αγορών, στην πώληση του εθνικού μας πλούτου όπως η ΔΕΗ κ.α. στα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρ .Ένωσης, των εργοδοτών και του Δ.Ν.Τ.
Οι εργαζόμενοι οι απλοί πολίτες του μόχθου, οι Νέοι, οι Συνταξιούχοι, οι Άνεργοι, το σύνολο της κοινωνίας απαιτούν και διεκδικούν μια διαφορετική πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΑΝΑΓΚΕΣ του και όχι τις ΑΓΟΡΕΣ και τα ΚΕΡΔΗ. Απαιτούν και διεκδικούν μια Ευρώπη των Πολιτών και όχι των Τραπεζιτών και των Εργοδοτών.
Αρνούμαστε να αποδεχθούμε “ μέτρα ‟ και ‟ δεσμά “ που μας επιβάλλουν οι “ αγορές ‟, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ και όλοι αυτοί που ασκούν εκβιαστική και κερδοσκοπική πολιτική σε βάρος της χώρας, εν’ ονόματι του χρέους και των δανειακών αναγκών της.
Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές ‟ τζογαδόροι “ των οικονομιών και των λαών.
Την κρίση να πληρώσουν οι Έχοντες, οι Κατέχοντες και οι Υπεύθυνοι!
Όλοι οι συνάδελφοι της περιφέρειας συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των νομών τους.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΜΑΗ.
Όλοι στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην π. Κλαυθμώνος στις 11 μ.μ.



Σ.Π.Μ.Τ.Ε


===========================================
«Θα χάσουμε περισσότερα απ' οσα θα κερδίσουμε από τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ»

Άλλη μία αντίδραση υπήρξε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αυτή τη φορά από το ιστορικό στέλεχος και πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Ο κ. Κακλαμάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, υποστήριξε ότι «αυτό το οποίο θα κερδίσει η οικονομία και η χώρα από ενδεχόμενη μετοχοποίηση είναι ασήμαντο σε σχέση με αυτό που θα χάσει» .

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής,εξέφρασε τις σοβαρές του επιφυλάξεις, ενώ υπογράμμιζε ότι του προκαλεί «ποικίλες σκέψεις η εκστρατεία που βλέπει ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, που όταν δεν γνωρίζει, φαντάζεται τις σχέσεις που υπάρχουν με παράγοντες οικονομικούς».

Παράλληλα, εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος, όπως ανέφερε, από την « εκστρατεία με αφορμή την έκθεση του επιθεωρητή της δημόσιας διοίκησης για τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ», καθώς και από την «προσπάθεια που γίνεται να απαξιωθούν εντελώς όσοι ασχολούνται με τον συνδικαλισμό».
===============================================
Οι μνηστήρες και τα αγκάθια της ΔΕΗ


Ταχύτερη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, εντός του 2011, εξετάζει η κυβέρνηση για να βρεθεί μέρος από τα 4 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα, αλλά συναντά εμπόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επιτάχυνση του σχεδίου πώλησης του 10% ή του 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου στο 34% επισήμως έχει προσδιοριστεί για το 2012 και προβλέπει τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου και του management.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστο δύο επενδυτές. Πρόκειται για την Ιταλική εταιρεία ENEL με την οποία υπάρχει ήδη συμφωνία συνεργασίας για από κοινού επενδύσεις στα Βαλκάνια, αλλά και τη Γερμανική RWE με την οποία στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί –ανεπιτυχώς– να υπάρξει συμφωνία για μονάδα λιθάνθρακα.
Οι υπέρμαχοι μίας ταχύτερης κίνησης στο παζλ της ΔΕΗ αναφέρουν ότι η είσοδος επενδυτή έχει το πλεονέκτημα των –ενδεχομένως – καλύτερων επιδόσεων. Η πώληση πακέτων μέσω του ΧΑ προσκρούει στη χαμηλή σήμερα χρηματιστηριακή αξία που θα περιόριζε το όφελος στα 500 εκατ. ευρώ περίπου.
Το ποσό, συνεχίζουν τα ίδια στελέχη, ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της ΔΕΗ ούτε είναι κοινωνικά επωφελές. Είναι ίσο με τα έσοδα που μπορούν να έρθουν στα κρατικά ταμεία μέσα σε μία «καλή» χρηματιστηριακά 5ετία μόνο από τα μερίσματα που σήμερα διασφαλίζει το δημόσιο.
Πριν γίνει οτιδήποτε πρέπει να διευθετηθεί η απόφαση της Κομισιόν του 2008 που ζητά το 40% της λιγνιτικής παραγωγής να δοθεί σε τρίτους. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και η συναρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε πρόσφατα ότι έχει βρεθεί τρόπος.
Άφησε όμως να εννοηθεί ότι αυτό πρέπει να γίνει μετά την αποκρατικοποίηση διότι διαφορετικά θα σημαίνει περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ, άρα περαιτέρω απαξίωση της μετοχής της αυτή τη χρονική στιγμή. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, να πεισθούν οι Βρυξέλλες ότι η μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΗ περιορίζει ή αναιρεί την ανάγκη μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής, αφού θα υπάρξει και άλλος επενδυτής.
Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι αν κλείσει η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. υπάρχει ένας παραπάνω λόγος επίσπευσης της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι αντιρρήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αλλά και η αποτίμηση και αποζημίωση της επιχείρησης για το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του 30% από την ΔΕΠΑ. Επίσης η ΔΕΗ εγείρει από το 2003 ακόμη απαιτήσεις για την αποζημίωση της για τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Πηγή:www.capital.gr
=====================================================
Σύλληψη υπαλλήλου της ΔΕΗ για απάτη
Τον... μπελά της βρήκε μία ιδιοκτήτρια καταστήματος, η οποία, προκειμένου να αποφύγει τις σχετικές διαδικασίες εξόφλησης λογαριασμών της ΔΕΗ στο Ναύπλιο, κατέβαλε τα χρήματα σε γνωστή της υπάλληλο της επιχείρησης.
Η καταγγέλλουσα ανέφερε στην αστυνομία ότι από το 2009, αν και έδινε τα χρήματα στη γνωστή της προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος, οι λογαριασμοί της παρέμεναν ανεξόφλητοι, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν χρωστούμενα ύψους 13.500 ευρώ.
Κατόπιν συνεννόησης με Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άργους, σήμερα το πρωί, η καταγγέλλουσα παρέδωσε και πάλι, κατόπιν απαιτήσεως της υπαλλήλου, χρηματικό ποσό με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, παραλαμβάνοντας μηχανογραφημένη απόδειξη είσπραξης λογαριασμού, στην οποία αναγραφόταν το χρηματικό ποσό με στυλό.
Όπως προέκυψε από την έρευνα η καταγγέλλουσα δεν λάμβανε ταχυδρομικά λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θέμα το οποίο διερευνάται από την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ.
Η δράστιδα συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Άργους.
========================================================
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΕΙ.
ΕΑΝ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΘΕΙ –ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΔΕΗ ΤΑ 2.417.000 ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΕΙ.


Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες αποφάσισε το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατά την χθεσινή του συνεδρίαση σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στη λαθεμένη απόφαση της για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.
Η έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί από το πότε η κυβέρνηση θα φέρει το πολυνομοσχέδιο σκούπα στη Βουλή και πάντως θα είναι πολλές μέρες πριν το καταθέσει.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τις απεργίες δεν τις κάνει για την τιμή των όπλων ούτε απλά για να καταγράψει την διαφωνία της.
Τις κάνει (και βέβαια όχι με χαρά γιατί τις επιπτώσεις της πρώτοι εμείς θα τις πληρώσουμε) γιατί οι κυβερνώντες δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή.
Επειδή κάθε φορά που αγωνίζεται ένα συνδικάτο κατηγορείται ότι ο αγώνας του είναι για την προάσπιση των κεκτημένων και προνομίων με απόλυτη ειλικρίνεια και από καρδιάς (και όσοι ξέρουν την δράση μας όλα αυτά τα χρόνια είμαστε σίγουροι ότι το πιστεύουν) σας λέμε ότι ο αγώνας μας είναι για το φτωχό καταναλωτή.
Όμως η υπεράσπιση των συμφερόντων του καταναλωτή και του εθνικού συμφέροντος (γιατί η ενέργεια έχει πολλές διαστάσεις κοινωνική – αναπτυξιακή – εθνική) δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Είναι υπόθεση όλων μας.
Γι αυτό με απόλυτο σεβασμό και επειδή δεν μπορεί να οργανωθεί δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό για να πάρει θέση εάν θέλει και αυτή η επιχείρηση του (Η τελευταία μεγάλη Δημόσια Επιχείρηση) να περάσει στα χέρια των ιδιωτών καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς που μέσω αυτών εκπροσωπούνται εκατομμύρια άνθρωποι Δημόσια να πάρουν θέση,
Εάν συμφωνούν ή όχι με την περαιτέρω μετοχοποίηση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Εμείς που τόσο κατηγορηθήκαμε και σπιλωθήκαμε που κάποιοι μας εμφάνισαν ως «τέρατα», «βολεμένους», «κρατικοδίαιτους», «φαύλους» και που… συμπτωματικά όσοι μας φόρτωσαν με όλα αυτά τα κοσμητικά επίθετα θέλουν να ξεπουληθεί η ΔΕΗ λέμε πως εάν η άποψή των φορέων είναι ότι δεν τους νοιάζει τι θα γίνει με τη ΔΕΗ, αυτή τους την άποψη θα την λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας.
http://pasyp-deipress.blogspot.com
===================================================================
Επιστολή Παπακωνσταντίνου προς Αλμούνια για να μην δοθεί το 40% των λιγνιτών σε ιδιώτες
Σήμερα, κατά πάσα βεβαιότητα, «φεύγει» επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς τον κοινοτικό επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια, με την οποία διατυπώνεται και επίσημα το αίτημα για αναβολή εφαρμογής της απόφασης της Ε.Ε. για παραχώρηση του 40% των λιγνιτών της χώρας μας σε ιδιώτες, ενόψει της σχεδιαζόμενης αποκρατικοποίησης του 17% της ΔΕΗ. Η επιστολή υπογράφεται από τον κ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Μπιρμπίλη και παρουσιάζει, πάνω κάτω, την επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και δημόσια η υπουργός Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Αλμούνια κατά την οποία ενημερώθηκε ο επίτροπος για την αποστολή της επιστολής, την οποία προφανώς θα εξετάσουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.
Σε ερώτηση του energypress προς υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών για το τι πιθανότητες υπάρχουν να δεχτούν κάτι τέτοιο οι κοινοτικοί, με δεδομένο μάλιστα ότι η ιδιωτικοποίηση του 17% δεν έχει καν ξεκινήσει και προβλέπεται όχι για τώρα αλλά για το 2012, η απάντηση ήταν «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια από την κυβέρνηση θα γίνει γιατί το αίτημα είναι λογικό».

Απίθανο ενδεχόμενο
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις παραγόντων που γνωρίζουν τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας των κοινοτικών υπηρεσιών, θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να αποδεχτεί η Διεύθυνση Ανταγωνισμού την ελληνική επιχειρηματολογία και άρα το ελληνικό αίτημα. Όχι μόνον επειδή η υποχρέωση της χώρας να ανοίξει τα λιγνιτικά της αποθέματα είναι παλιά (η σχετική απόφαση του 2008 θάπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί) αλλά επιπλέον επειδή η άρση της αποκλειστικότητας στην χρήση ενός καυσίμου δεν αφορά μόνον επιχειρήσεις του δημοσίου αλλά και ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης είναι ακόμα «στα σπάργανα» ενώ και η διαπραγματευτική θέση της χώρας δεν είναι πολύ ισχυρή λόγω των ευρύτερων προβλημάτων της.

Το αίτημα
Η ουσία της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης είναι αντίστοιχη με εκείνη που παρουσίασε εξαρχής η κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και η πώληση του 17% της ΔΕΗ και η παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, για δύο κυρίως λόγους:
Ο ένας είναι ότι η παραχώρηση του 40% των λιγνιτών είναι μια εξ αντικειμένου αποδυνάμωση της ΔΕΗ. Συνεπώς είναι αντίθετη με την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς μια αποδυναμωμένη ΔΕΗ είναι μια «φθηνότερη» ΔΕΗ. «Όταν θέλεις να πουλήσεις ποσοστό μιας επιχείρησης την ενισχύεις, δεν της αφαιρείς πλεονεκτήματα» λέει χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος είναι ότι η πίεση της Κομισιόν σχετικά με την άρση της «αποκλειστικότητας» της ΔΕΗ στη χρήση του λιγνίτη και την ανάγκη πρόσβασης ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα, ασκείται με βασικό επιχείρημα ότι η ΔΕΗ είναι δημόσια επιχείρηση, ότι δηλαδή το δημόσιο κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της. Από τη στιγμή που το Δημόσιο, πουλώντας το 17% της ΔΕΗ, παύει να έχει την πλειοψηφία της επιχείρησης, δεν είναι υποχρεωμένο και δεν είναι σωστό να προχωρήσει και στη παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής.

Ανοιχτό μέτωπο
Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του 2008 (την οποία προσπαθεί να ακυρώσει η ΔΕΗ παρότι η εφαρμογή της έχει παγώσει ενόψει της υποβολής πρότασης ισοδύναμου αποτελέσματος εκ μέρους της χώρας μας ) υποχρεώνεται η Ελλάδα ή να ανοίξει σε ιδιώτες τα «παρθένα» λιγνιτικά κοιτάσματα σε Ελασσόνα και Δράμα ή να πουλήσει η ΔΕΗ το 40% των λιγνιτικών σταθμών της.
Το βασικό «μέτωπο» είναι με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με την οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη «ισοδύναμη λύση», δηλαδή για τα swaps. Ως γνωστόν, μετά το market test που πραγματοποίησε η Κομισιόν με βάση την ελληνική πρόταση για swaps λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ , έχει υπάρξει ένας μαραθώνιος επαφών, επιστολών, e mails κ.λπ., και, μετά από αυτά, έχει έρθει η ώρα για να καταθέσει η χώρα μας την τελική της πρόταση (ισοδύναμη λύση) για την εξασφάλιση πρόσβασης των ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα. Στην πραγματικότητα, μέχρι το Πάσχα θάπρεπε να υποβληθεί η τελική ελληνική πρόταση.
=================================================================

Απεργία στα τραμ 100 χρόνια πριν
Το σωματείο των Τραμβαγέρηδων ήταν από τα πιο μαχητικά στη δεκαετία του ’20 και του ’30 και όταν απεργούσαν οι Τραμβαγέρηδες συγκοινωνία νέκρωνε, διότι το τραμ την εποχή εκείνη ήταν το κύριο μέσον συγκοινωνίας και οι ίδιοι με τις οικογένειές τους περιφρουρούσαν μαχητικά τον αγώνα, ακόμα και ξαπλώνοντας πάνω στις γραμμές του τραμ.
Οι Τραμβαγέρηδες όπως τους αποκαλούσε ο κόσμος, ήταν ένας κλάδος με αγωνιστικές περγαμηνές. Το 1909 δημιούργησαν τον «Σύνδεσμο των Τροχιοδρομικών Υπαλλήλων» με σκοπό να βελτιώσουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας , οπού δούλευαν 13-14 ώρες το 24ωρο.
Μετά από πολλές συναντήσεις με την Εταιρεία Τροχιοδρόμων –Βελγικών συμφερόντων , δεν βρέθηκε λύση και στις 20 Ιανουαρίου 1911η Εταιρεία για εκφοβισμό, απολύει «τέσσερις εκ των εντιμοτέρων υπαλλήλων», τον Λυμπερόπουλο, τον Καραμέρο, τον Δεσπόπουλο και τον Μανωλόπουλο, τους οποίους κατηγόρησε ότι υποκινούσαν και τους υπόλοιπους «εις αναρχικά κινήματα»!

Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 21/01/1911
Στις 21 Ιανουαρίου 1911, οι 680 τροχιοδρομικοί υπάλληλοι ακινητοποίησαν τα τραμ και συγκεντρώθηκαν έξω από τα αμαξοστάσια Αγίας Τριάδας, Καλλιθέας, και Πειραιά, οπού σήκωσαν την απεργιακή σημαία κατά τη συνήθεια της εποχής. Η απεργία από την πρώτη ήμερα , δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στις μετακινήσεις των πολιτών, με την κυβέρνηση να αναζητά άμεσα λύση για την λήξη της απεργίας
Από την στιγμή εκείνη ξεκίνησαν έντονες διαβουλεύσεις με τον τότε Πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ρέπουλη και τον Διευθυντή της Εταιρείας Τροχιοδρόμων κ. Δούμα για την ξαναπρόσληψη των 4 υπαλλήλων, με την εταιρία να είναι ανένδοτη και να μην δέχεται ούτε την πρόταση της κυβέρνησης για επιτροπή διαιτησίας. Στο πλευρό με τους απεργούς Τραμβαγέρηδες, συντάσσονται και οι σιγαροποιοί.

Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 22/01/1911
Στις 22 Ιανουαρίου ,υπήρξε συνάντηση, Ελευθέριος Βενιζέλος, Υπουργός Εσωτερικών και απεργοί οπού τους μετέφεραν ότι η Εταιρία θα κινήσει τα Τραμ με υπαλλήλους που δεν απεργούν , οπού ανέρχονται μετά από δήλωση της εταιρίας σε 200. Οι απεργοί δηλώνουν ότι δεν θα τους εμποδίσουν.

Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 23/01/1911
Στις 23 Ιανουαρίου Αντιπρόσωπος της κυβέρνησης συναντιέται με τον Διευθυντή της Εταιρείας και του μεταφέρει ότι μπορεί να λειτουργήσει τα τραμ με τους υπάλληλους που δεν απεργούν, αφού ο αριθμός είναι ικανός. Η εταιρία κατεβάζει των αριθμό των προθύμων υπάλληλων για εργασία σε 140, ζητά την προστασία της Αστυνομίας και βγάζει ανακοίνωση, «μέχρι τις 24 Ιανουάριου να αναλάβουν υπηρεσία όσοι υπάλληλοι επιθυμούν και όσοι δεν προσέλθουν, θα θεωρηθούν ότι δηλώνουν αυτοδικαίως παραίτηση.»

Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 24/01/1911
Τελικά στις 24 Ιανουάριου προσήλθαν μονό 12 υπάλληλοι. Από την στιγμή εκείνη οι πιέσεις προς τους απεργούς αυξάνονται, με Εισαγγελικές παρεμβάσεις, μηνύσεις κατά απεργών και με επιστράτευση Αστυνομικών και Στρατιωτικών για να οδηγήσουν τα τραμ.
Οι απεργοί δηλώνουν ότι θα πέσουν στις γραμμές και τα τραμ θα περάσουν μονό πάνω από τα πτώματα τους.
Η Αστυνομία καταλαμβάνει τα αμαξοστάσια και στο αμαξοστάσιο της Αγίας Τριάδας (Πειραιώς) συγκεντρώνονται τα γυναικόπαιδα των απεργών και η κατάσταση εκτροχιάσθηκε. Παρενέβη η ένοπλος χωροφυλακή και τμήμα Στρατού, οπού έριξαν ομοβροντία πυροβολισμών στον αέρα. Ακολούθησε σύρραξη μεταξύ απεργών, χωροφυλακών και ιππικό του στρατού, οπού τραυματίστηκαν πολλοί και συνελήφθηκαν πάνω από 30 απεργοί.

Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 25/01/1911
Την επομένη μέρα 25 Ιανουαρίου, προσήλθαν στην υπηρεσία τους, περίπου 100 Τραμβαγέρηδες και κυκλοφόρησε μικρός αριθμός τραμ, έχοντας ως επιβάτες και ένοπλους χωροφύλακες.
Ενώ τις 26 Ιανουαρίου είχε αποκατασταθεί πλήρως η συγκοινωνία σε όλο το δίκτυο και με τα 80 τραμ σε κυκλοφορία.
Η απεργία έληξε τελικά μετά από πέντε ημέρες, ή μάλλον την έληξαν η ένοπλος χωροφυλακή και το τμήμα του Στρατού, οι οποίοι ανέλαβαν να βοηθήσουν το έργο της Εταιρείας, σε συνεργασία με τους Εισαγγελείς.
Στην διάρκεια της απεργίας με υπόδειξη της εταιρίας, συνελήφθηκαν περίπου 110 τροχιοδρομικοί υπάλληλοι, οπού καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο με την κατηγορία: «Άσκηση βίας και στάση εναντίον των αρχών»!
Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 26/01/1911
Όμως η απεργία των Τραμβαγέρηδων είχε και κέρδος για όλους τους Έλληνες Εργαζόμενους, διότι η κυβέρνηση κατέθεσε προς ψήφιση στην βουλή ,Εργατική Νομοθεσία που μέχρι τότε δεν είχε το ελληνικό κράτος.

www.24grammata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: